07 december 2014, av Oskar

Härliga nagelbitare

Trots den stora norska dominansen var det riktigt kul att kolla på längdskidor idag! Varken dam eller herrloppet blev några sömnpiller utan det var ju spännande nästan rakt igenom.

Med andra ord gjorde jag rätt i att inte sticka iväg och åka långfärdsskridskor idag.

Dock hade jag nog knappt pallat kolla tävlingarna om vi inte haft Calle och Kalla högt upp i startlistorna. De båda fick agera en fin krydda till den den annars lusekoftsmakande buffé man blev erbjuden..

Samt ett stort tack till Johaug och Krogh som bjöd upp till ordentlig fight mot giganterna Bjørgen och Sundby. Ett tag tänkte jag att Krogh skulle klara av att följa Sundby hela vägen in till mål men till slut lyckades skäggmannen skruva upp tempot liite mer än vad Krogh mäktade med. Det var rätt mäktigt.

Sen trodde jag faktiskt Halfvarsson skulle klara sina kombatanter som han hade omkring sig i spåret men kroknade ju rejält i slutet. Dock ändå ett riktigt fint lopp ändå. Sexa idag och bäste ickenorsk idag igen.

Richardsson åkte stabilt men inte direkt glimrande. Tolva i mål. Johansson och Nelson körde på bra i början men kroknade på slutet. 20:e respektive 42:a. 42 var även Jönssons placering för de lyckades glida in på samma tiondel, han och Nelson.

På damsidan igen gjorde Kalla ett skapligt lopp, Ingemarsdotter likaså. Eller, dom åkte båda bra så klart…

Nu stänger vi Lillehammerbutiken och förhoppningsvis även Norgedominansen när vi blickar framåt mot Davos och deras 2km-slinga de lyckats skrapa ihop. Det känns lite som om snöbristen börjar bli ett återkommande problem för arrangörerna av världscupen. Kanske dags att byta platser till mer snösäkra områden??

30 kommentarer till ”Härliga nagelbitare”

Kalla skapligt lopp? Kan jag absolut inte hålla med om. Hon kändes oinspirerad idag men fästet såg inte så bra ut heller.

Tävlingarna var iofs inspirerande tack vare Sundbys och Johaugs upphämtningar. Men det är ju roligare om det inte bara är norrmän man ser hela tiden. Tack och lov hade vi i alla fall två svenskar som man fick se en de i bild.

Inlagd: 2014-12-07, 16:05
Skriven av: uttern

Du skulle åkt skridskor Oskar.

Det känns bara deppigt nu, bara massa norska superkloner som åker på extrema skidor. Förstår om Kalla och Calle känner sig håglösa…

Inlagd: 2014-12-07, 17:04
Skriven av: Tomas

Kan vi inte locka över Norges vallachef till Sveriges lag?

Inlagd: 2014-12-07, 18:48
Skriven av: Knut

uttern: Gjorde Kalla ett dåligt lopp? Jag tyckte hon gjorde ett OK lopp, det var inte ett superbra lopp men ej heller ett dåligt lopp utan just ett OK lopp. Skall hon kunna matcha de bästa norskorna, ja då måste hon göra ett superbra lopp, det gjorde hon inte idag och då blev resultat efter det också.

Jag kan tycka att det överdrivs för mycket i diskussionerna om det norska överlägsenheten. Visst norrmännen dominerade totalt idag, men det var på deras hemmaplan och då fick de ställa upp med hur många åkare som helst, lite typiskt norskt vallaväder och att en hel del av norrmännen som toppat formen. Tycker svenskarna presterade ganska normalt, snarare är det andra länder som underpresterat så här långt i säsongen.

Inlagd: 2014-12-07, 20:40
Skriven av: swestam

Tror inte vi ska varken överdriva eller underskatta de norska framgångarna i helgen. Har ju ofta varit norsk dominans tidigt på säsongerna. Dock kan jag inte minnas om när det var så här fullständigt överlägset i samtliga dicipliner. Visst finns en del förklaringar som en större stötteapparat på hemmaplan, en tidig formtoppning på en mängd åkare jämfört med övriga nationer, men ändå. Tror inte att vallningen varit särskilt avgörande, Norge har för det mesta alltid fina skidor även då andra nationer kunnat utmana.

Så för Norge ser det ut som att de flesta frågetecknen börjat rätas ut. På damsidan är allt i rute nu när Weng steppat upp. Östberg ser mer och mer ut som den fjärde stafettåkaren och där bakom fylls det på med intressanta unga åkare fortsättningsvis. Ribban är satt och nu är det upp till övriga nationer att försöka utmana. Kowalczyk ser helt obeskrivligt seg ut. Finskorna är hyfsat stabila men man hade hoppats att Krista och Kerttu skulle tagit ett snäpp till i år. Svenskorna är fortfarande bara ett enkvinnelag och det vi sett av Kalla så här långt tyder på att det finns ett visst hopp i alla fall. Idas distansform känns fortroendeingivande och Wikén gjorde i alla fall ett ok avslutande lopp. Haag ligger där hon gjort senaste säsongerna och det ska kanske mycket till för att det ska ske något revolutionärt.

Herrsidan är mer intressant även om den norska dominansen även här var slående. MJS är ju helt grym. Har dock fortfarande en liten aning om att han inte räcker ända helt fram när de andra kommer i form. Kul att se Röthe tillbaka i fin form igen. Golberg visar också att han är en fin distansåkare och Tönseth har en magnifik kapacitet i kroppen när han väl får ut den. Krogh var nog en engångsföreteelse men det lär jag få äta upp… dock fortfarande vissa frågetecken kring Jespersen som ändå tog ett litet kliv framåt, och Rönning är mil ifrån någon form. Northug har stora problem i distansloppen men verkar på hugget inför sprint. Vi har väl inte sett det bästa än där, men han lär få kämpa för att behålla sin plats. Övriga nationer inte riktigt på banan än, med undantag för förra helgens finska uppvisning. Cologna börjar så sakteliga röra på sig. Halfvarsson som vanligt lite berg och dalbana men det är i alla fall underhållande. Richardsson smyger lite, tror inte att det är någon större fara där. Farligare däremot med Nelson som inte alls lyckats hittills. Martin Johansson verkar tagit ett lite steg till, vilket är roligt, men han är ingen toppåkare. Södergren åkte väl bort sig helt från VM diskussionen och Heller/Olsson vet vi ju inte alls var vi har. Nä, herrsidan ser inte kul ut om man även inkludera de mediokra sprintresultaten.

Nåväl, vi vänder blad och blickar framåt. Grattis Norge för en suveränt genomförd skidhelg.

Inlagd: 2014-12-08, 08:42
Skriven av: Anders

Vid motsvarande tidpunkt och lopp ifjol var Kalla tiotalet sekunder FÖRE Björgen och nästan en halvminut FÖRE Johaug. Nu är hon en och en halv minut EFTER Johaug. Är detta det som Kalla pratat om att det inte känts lika bra i år? Har överbelastningsskadan i skuldran inverkat?

10 km Lillehammer
2013 (intervallstart) http://data.fis-ski.com/pdf/2014/CC/2848/2014CC2848RL.pdf
2014 (jaktstart) http://data.fis-ski.com/pdf/2015/CC/2722/2015CC2722PRL.pdf

Kowalczyk har samma dipp som Kalla, Tchekaleva och amerikanskorna också lite sämre. Men det finns också många som är på samma nivå eller närmare täten.

Inlagd: 2014-12-08, 10:34
Skriven av: Fj

Bra oppsumert, Anders.

Enig angående MJS.
Han blir, i Norge, sett på som en skikonge.
Men jeg er uenig i det.

Han har gjort det stort i en sesong hvor Cologna var skadet, Legkov har vært ute av form – og for den del drama i Russland sitt landslag – og Northug hadde en sykdomsperiode i oppkjøringen, forrige sesong.

Klart, man må være der for å vinne, men jeg tror ikke MJS ville hatt sjangs hvis de store hadde vært på plass.
Når katten er borte, og så videre..

Med unntak av TdS. Mannen er laget for lange tourer, ser det ut til.

Inlagd: 2014-12-08, 10:40
Skriven av: Ubersnuber

Martin är en grym skidåkare och för tillfället världens bäste på herrsidan, och kanske även den med högst kapacitet. En riktig skidkung ska vinna ofta och det gör han ju. Däremot återstår individuella guldmedaljer innan han blir en kung i mina ögon. Störst chans tror jag ändå att han har på 15km fritt i VM, men där är det som alltid ett jäklans getingbo.

Den stora risken för norska lagen är väl att man får lite hybris nu. Kombinerat med den press som kommer i och med att norska folket tror att palltapetsering är normalläget. Tror att det smög sig in lite osäkerhet i OS när första distanserna inte blev den formidabla succé man hade förväntat sig vilket gjode att man även underpresterade lite i tillägg till visst vallastrul.

Inlagd: 2014-12-08, 11:06
Skriven av: Anders

Fj, det är nog så att skadan har haft betydelse för Kalla. Men jag tycker ändå att det hon visat tidigare denna säsong borde räckt till att åka ifrån Flugstad Östberg.

Halfvarsson tyckte jag däremot gjorde det bra. Klart han ska vara sur över att bli slagen men vad jag sett i klassiskt hittills så var hans chans att hänga med till spurten vilket han inte orkade.

Nästa vecka vill jag se bättre takter från Legkov, Vylegzhanin, Cologna och Hellner.

Inlagd: 2014-12-08, 12:31
Skriven av: uttern

Hur lät det efter Ruka? Då var allt frid och fröjd med det svenska laget. Tex var Kalla bara någon sekund efter skiddrottningen. Minnet är kort för många då man tydligen bara räknar sista tävlingen.

Inlagd: 2014-12-08, 13:25
Skriven av: Knut

Hellner och Olsson tillbaka. Med i truppen till Davos:

Damer distans

Sofia Bleckur, IFK Mora SK
Anna Haag, IFK Mora SK
Sofia Henriksson, Piteå Elit
Charlotte Kalla, Piteå Elit
Sara Lindborg, Falun-Borlänge SK
Emma Wikén, Åsarna IK

Sprint

Maja Dahlqvist, Falun-Borlänge SK
Hanna Falk, Ulricehamns IF
Ida Ingemarsdotter, Åsarna IK
Charlotte Kalla, Piteå Elit
Stina Nilsson, IFK Mora SK
Linn Sömskar, IFK Umeå

Herrar distans

Calle Halfvarsson, Falun-Borlänge SK
Marcus Hellner, Gellivare Skidallians
Martin Johansson, IFK Mora SK
Lars Nelson, Åsarna IK
Johan Olsson, Åsarna IK
Daniel Richardsson, Hudiksvalls IF

Sprint

Johan Edin, IFK Mora SK
Calle Halfvarsson, Falun-Borlänge SK
Marcus Hellner, Gellivare Skidallians
Emil Jönsson, IFK Mora SK
Gustav Nordström, Borås Skidor
Teodor Peterson, IFK Umeå

Inlagd: 2014-12-08, 13:28
Skriven av: Kitty

Bra uttagning kul att Olsson å Hellner är med!!

Hoppas Lars Nelson lär sig öppna loppen lite klokare nu viktigt på höjden men de tror jag han klarar av..

Inlagd: 2014-12-08, 13:31
Skriven av: Jossa

Hade gärna sett att man testade Jens Eriksson på herrsidan, men Martin har ju gjort det relativt bra så kan inte klaga. Damlaget givet.

Inlagd: 2014-12-08, 14:13
Skriven av: Anders

Norges trupp:

KVINNER
Marit Bjørgen, Rognes IL
Therese Johaug, Nansen IL – WC vinner, friplass
Heidi Weng , BUL
Celine Brun-Lie, Njård
Ingvild Flugstad Østberg, Gjøvik Skiklubb
Ragnhild Haga, Åsen IL
Maiken Caspersen Falla, Gjerdum
Martine Ek Hagen, BUL
Kathrine Harsem, IL Varden – COC-vinner, friplass
Mari Eide, Øystre Slidre IL

MENN
Eirik Brandsdal, Kjelsås IL
Ola Vigen Hattestad, Ørje IL – WC vinner sprint, friplass
Finn Hågen Krogh, Tverrelvdalen IL
Anders Nøstdahl Gløersen, Rustad IL
Tomas Northug, Strindheim IL
Sondre Turvoll Fossli, Hokksund IL
Martin Johnsrud Sundby, Røa IL – WC vinner, friplass
Petter Northug, Strindheim IL
Sjur Røthe, Voss IL
Chris Jespersen, Korlevoll-Odda IL
Didrik Tønseth, Byåsen IL
Simen Håkon Østensen, Fossum – COC-vinner, friplass
Eldar Rønning, Skogn IL
Pål Golberg, Gol IL
Niklas Dyrhaug, Tydal IL
Emil Iversen, IL Varden

Väntade namn. Men ingen Eliassen eller Gjerdalen på herrsidan. Börjar bli svårt att slå sig in i en VM trupp nu.

Damsidan noterbart att Jacobsen och Kristoffersen halkat ur. Som väntat.

Inlagd: 2014-12-08, 14:20
Skriven av: Anders

Olsson sjuk fortfarande enligt DN. Kommer inte åka Davos… suck…

Inlagd: 2014-12-08, 14:25
Skriven av: Anders

Du hoppas jag Simon Andersson kommer med istället för Olsson.

Inlagd: 2014-12-08, 15:05
Skriven av: Stefan

Det ble en bra dramaturgi i løpene på søndag, den eneste feilen var at alle løperne fremst i feltet hadde like drakter. Tre store skiløpere skuffet meg. Northug, Legkov og Sødergren. Sødergren var bare trist. Legkov forsøkte, men teknikken ble masete, og kreftene tok slutt. Ilja Chernousov hadde et stort smil da han innhentet sin tidligere lagkamerat på slutten. Northug er langt fra det norske laget på distanse nå. Dette ligner en del på sist sesong. Et etappe på det norske stafettlaget bør han i hvert fall ikke gå i den form han er i. Rønning og Sveen er også helt borte. Northug i 2011 form hadde ikke vunnet. Jeg tror verden har gått fremover.
Calle Halvardsson fikk ingen hjelp av Røthe og Golberg, men gikk et godt renn. Nelsson hadde ingen kontakt med skiene sine, mens Emil alltid er morsom å se i distanserenn. Undrer på hvor god han hadde vært om han ikke hadde satset på sprint.

I fjor på Lillehammer hadde de norske jentene dårlige ski i det individuelle rennet. Spesielt Johaug manglet glid. Resultatene ble da også deretter. I år var det amerikanerne som bommet helt med ”vallan”. Jeg synes de svenske damene gikk bra. Spesielt Ida, som viste en enorm moral. Sånt liker vi å se! Kerttu N. var veldig seeeeg, mens Krista var omternt som ventet. De andre finske ”out of sight”
Etter hva jeg kunne se gikk ikke Kowalzyk på sine gamle gode ski. Nesten merkelig å se henne såpass langt etter teten, men det kommer nok. Kalla gjør et helt ok klassisk løp etter min mening.
Jeg kikket også ekstra nøye på de russiske jentene. Foruten Tchekaleva består laget av mange ferske løpere som trenger tid, og da tenker jeg på år med god trening før de kan sammenlignes med Justyna, Marit og Charlotte. Jeg håper trener og forbund der borte viser tålmodighet. Zhukova sier det har gått tungt i hele høst, så kanskje har de kjørt for hardt. Humøret var imidlertid godt! til slutt et pluss, et fint, stort pluss til Petra Novakova

Inlagd: 2014-12-08, 18:06
Skriven av: Rastjapa

Rastjapa: Men jämfört med Stina Nilsson och Sofia Henriksson så har väl de nya russiske jentena i samma årgångar (93 och 94) inte alls tagit samma kliv som seniorer?

Inlagd: 2014-12-08, 19:40
Skriven av: swestam

Rastjana….Sitter igjen med noen spørsmål etter statusen din….
Er helt enig i at eks. Northug gikk et meget dårlig løp på jaktstarten. Men, når du hevder i samme ”slengen” at Calle gikk et godt løp, er noe som surrer i mitt hode. For Northug gikk raskest av de to på jakten… ;)
Og att Calle ikke fikk hjelp av Röthe og Golberg under løpet…. Min anbefaling, se løpet i reprise!

Inlagd: 2014-12-08, 19:48
Skriven av: tolsrav

Olsson hoppas åka men åker inte med laget nu direkt ska det tydligen vara!

Inlagd: 2014-12-08, 20:09
Skriven av: Gunnar

Någon som har sett sträcktiderna från 10/15 km igår? Brukar finnas med som en fil kallad ”winner of the day” men hittar inte den hos FIS.

Inlagd: 2014-12-08, 20:28
Skriven av: Per

Per.. Langrenn.com, under resultater.

Inlagd: 2014-12-08, 20:31
Skriven av: tolsrav

Lustigt är att om det går dåligt för norge är det alltid smorningen som fallerar

Inlagd: 2014-12-08, 21:00
Skriven av: Knut

Per: exempelvis här http://data.fis-ski.com/pdf/2015/CC/2722/2015CC2722PRL.pdf, heter alltså FIS Point Result List när man letar på FIS webbplats (men har rubriken ”Winner of the day” inne i dokumentet). Finns också en kolumn för FIS Point Time i själva resultatlistan för jaktstartsloppen.

Inlagd: 2014-12-08, 21:11
Skriven av: swestam

Halfvarsson fick ju gå rätt hårt för att ta ikapp Sundby sen vid Sundbys ryck och på slutet också. Såg inte hur Northugs lopp var men gissar att han kunde gå betydligt jämnare.

Inlagd: 2014-12-08, 21:29
Skriven av: uttern

Skönt att kvoten tredagarsturer är uppfylld för den här gången, tycker inte den tillför skidåkningen särskilt stort värde.

Inlagd: 2014-12-08, 21:47
Skriven av: Knut

Om Norge vill hålla liv i sporten längdskidåkning så finns det ju en del saker de kan göra som de inte gör idag. T.ex. bidra med pengar. På FIS hemsida kan man notera att längdskidåkningen har sju så stora sponsorer att de fått synlighet i form av logon längst ner på denna sida http://www.fis-ski.com/cross-country/. Av dem är tre från Tyskland, en vardera från Schweiz, Ryssland, Finland och Sverige. Inget norskt företag sponsrar den internationella längdåkningen. Det är pinsamt.

Inlagd: 2014-12-08, 21:54
Skriven av: Fj

tolsrav: jeg skulte ikke til tidene, men det inntrykket jeg satt igjen med etter å ha sett løpet ved sporet. I jakt og fellesstarter er det lett å gå glipp av løpere som ligger i et felt. Kerttu gikk jo mye bedre enn det jeg trodde. Richardsson var heller ikke lett å se (!)

swestam: Du har helt rett. Sofia og Stina har god teknikk, og er mye bedre skiløpere i dag enn flere av de russiske som tok medaljer i JrVM. God teknikk er fraværende hos noen av de russiske. Jeg tror det det kommer av at de rett og slett ikke er sterke nok i overkroppen. Jeg har også fått medhold i dette fra russiske løpere, men det arbeides med saken! De beste russiske jr løperne er Sedova og Belorukova, men jeg tror ikke de slippes løs i World Cup før Rybinsk

Inlagd: 2014-12-08, 22:04
Skriven av: Rastjapa

Vad har hänt med Nepreayeva? Hon var långt efter tex Zhamvalova i sitt senaste lopp, med tanke på att hon slog Sofia i JVM borde hon kunna bättre

Inlagd: 2014-12-08, 22:17
Skriven av: Perp

Rastjapa: Tack för informationen om de ryska tjejerna, vi har annars ingen koll på de alls. Om man tittar på de födda 1992 så är Zukhova, som du själv nämnde, och Soboleva de namn jag framför allt känner igen. Zukhova har gjort en hel del bra resultat i världscupen och åkte ju bra på OS också även om hon nu inte har fått någon bra start på denna världscupsäsong. Soboleva har tagit några få världscuppoäng i sprint men inte så mycket mer.

Inlagd: 2014-12-09, 07:15
Skriven av: swestam

Skriv en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values