Norgefest i Norgeland

_MG_0629

Nyss hemkommen från republiken Jämtland och en monstertur på långfärdsskridskor (se bild ovan, lite samma nyanser som den norska landslagsdräkten) har jag nu kollat ikapp helgens genomförda lopp och ja det är bara att lyfta på toppluvan och gratulera Norge över deras dominans. Det är en faslig tur att man inte får ställa upp med fler än fyra skidåkare i mästerskapen..

I går på damsidan blev det:
1, 2, 3, 4, 7, 9, 10, 14, 15, 16, 20, 25 norskor bland de 30 främsta. Där fyllde de sprintkvoten på en enda tävling.

På herrsidan:
1, 3, 7, 9, 10, 17, 18, 23, 26.

Idag på damsidan:
1, 2, 3, 5, 6, 7, 16, 18

Idag på herrsidan:
1, 2, 3, 5, 6, 12, 23, 24

Det är med andra ord inte klokt.

Hur gick det för Sverige då? Jo, det gick väl som alla andra nationer, helt ok. Charlotte Kalla skidade mkt fint i dagens lopp, såväl även Calle Halfvarsson. Annars har allt varit OK eller sämre än OK. Kul att Martin Johansson åker fint idag också. Samt Ida Ingemarsdotter.

Men wassup med det svenska herrsprintlaget?

Jag håller alla tummar jag får tag på att den norska invasionen är alldeles för tidigt i form vilket förhoppningsvis kan vara till resten av omvärldens fördel. Det vore åtminstone bra för sporten.

Vilka andra idrotter är en nation så fasansfullt bra gentemot sin omvärld?

I morgon är det hur som helst jaktstart. I klassisk stil. På damsidan är det först fem norskor med Bjørgen i täten. Därefter Kalla (47 sekunder efter). Ingemarsdotter går ut nia knappa minuten efter. Det ska bli kul om dessa två kan hitta på något bra. Kalla har egentligen bara 15 sekunder till pallen, men de 15 sekunder är upp till en viss Johaug…

På herrsidan är det bara fyra norskar innan det är dags för Halfvarsson att ge sig iväg. 28 sekunder efter Krogh som går ut först. Nästa svensk är Johansson följt utav Richardsson på 17:e respektive 18:e plats.