06 december 2014, av Oskar

Norgefest i Norgeland

_MG_0629

Nyss hemkommen från republiken Jämtland och en monstertur på långfärdsskridskor (se bild ovan, lite samma nyanser som den norska landslagsdräkten) har jag nu kollat ikapp helgens genomförda lopp och ja det är bara att lyfta på toppluvan och gratulera Norge över deras dominans. Det är en faslig tur att man inte får ställa upp med fler än fyra skidåkare i mästerskapen..

I går på damsidan blev det:
1, 2, 3, 4, 7, 9, 10, 14, 15, 16, 20, 25 norskor bland de 30 främsta. Där fyllde de sprintkvoten på en enda tävling.

På herrsidan:
1, 3, 7, 9, 10, 17, 18, 23, 26.

Idag på damsidan:
1, 2, 3, 5, 6, 7, 16, 18

Idag på herrsidan:
1, 2, 3, 5, 6, 12, 23, 24

Det är med andra ord inte klokt.

Hur gick det för Sverige då? Jo, det gick väl som alla andra nationer, helt ok. Charlotte Kalla skidade mkt fint i dagens lopp, såväl även Calle Halfvarsson. Annars har allt varit OK eller sämre än OK. Kul att Martin Johansson åker fint idag också. Samt Ida Ingemarsdotter.

Men wassup med det svenska herrsprintlaget?

Jag håller alla tummar jag får tag på att den norska invasionen är alldeles för tidigt i form vilket förhoppningsvis kan vara till resten av omvärldens fördel. Det vore åtminstone bra för sporten.

Vilka andra idrotter är en nation så fasansfullt bra gentemot sin omvärld?

I morgon är det hur som helst jaktstart. I klassisk stil. På damsidan är det först fem norskor med Bjørgen i täten. Därefter Kalla (47 sekunder efter). Ingemarsdotter går ut nia knappa minuten efter. Det ska bli kul om dessa två kan hitta på något bra. Kalla har egentligen bara 15 sekunder till pallen, men de 15 sekunder är upp till en viss Johaug…

På herrsidan är det bara fyra norskar innan det är dags för Halfvarsson att ge sig iväg. 28 sekunder efter Krogh som går ut först. Nästa svensk är Johansson följt utav Richardsson på 17:e respektive 18:e plats.

18 kommentarer till ”Norgefest i Norgeland”

Blir et tog i morgen med Tønseth, Daniel R, Northug, Legkov, Jespersen og Cologna. De burde kunne ta inn en del. Martin kjører vel full gass fra start.

Inlagd: 2014-12-06, 18:43
Skriven av: sven

Skönt med artiklar/texter som skrivs av normala personer.
Kollade snabbt på Aftonbladet och Expressen och såg att i princip alla artiklar var baserade på skvaller.
Allt handlar om att någon svensk/norsk säger något kaxigt till en norsk/svensk och det är på en väldigt låg nivå. Ingenting sägs om faktiska insatser eller analyser.

Och slutligen. Har Norge dödat skidåkningen genom att vara för bra? Nu börjar det nästan bli löjligt när man kolla topp 10 i loppen.
Hur ska övriga länder känna någon iver att satsa när man ligger så fruktansvärt långt efter Norge? De har en kultur som genomsyras av skidåkning vilket leder till nya talanger konstant och i en stor mängd. De har bra förhållanden. De har ekonomiskt stöd. De har de bästa tränarna och vallarna… etc…
Jag älskar norge och många av åkarna. Men, jag kommer också till slut tröttna på att kolla på norska mästerskapen… Men, men. Vi får hoppas att det blir lite fler länder som kan konkurrera senare.
Kul med Rothes 3:e plats, älskar hans åkteknik, som liknar Domrachevas teknik, vilket ser så sjukt flytandet ut.

Inlagd: 2014-12-06, 23:19
Skriven av: Emil

Såg väl ungefär likadant ut i mitten av 90-talet? Kommer svänga igen, var så säkra.

Inlagd: 2014-12-06, 23:38
Skriven av: toriv

Det er nesten brysomt mange norske i toppen av resultatlistene, men det er hyggelig å se løpere få uttelling for det de satser på.
Hva er det da Russlands nye dametrener Danil Akimov har drevet med i sommer og høst. Jeg ser løpere som så vidt klarer å kreke seg opp bakkene, løpere med tunge ben, og med teknikk som ikke hører hjemme i World cup. sven, jeg tror ikke det blir noe tog på søndag. Løypa i Lillehammer er alt for urytmisk til det. Håper på ikke alt for dårlig vær og gode konkurranser!

Inlagd: 2014-12-07, 00:19
Skriven av: Rastjapa

Rastjapa ja, det är logiskt att norskarna vinner när de har en sådan bredd och ett sådant stöd. Det är logiskt. Men tråkigt. Om det fortsätter så kommer ingen att bry sig utanför norges gränser. Jag älskar längdskidor och hoppas dock att det är fler länder som kommer att tävla om förstaplatserna.

Inlagd: 2014-12-07, 01:08
Skriven av: Emil

Norge er best fordi vi har 25- 30 års erfaring med topp trenere og super treningskultur uten doping ,som videreføres år etter år gjennom Olympiatoppen . Nå som det har blitt mye fokus på antidoping og at det igjen har gjort at det har blitt mindre ekstrem doping i miljøa , gjør det ”enklere ” for Norge og bli best i verden i de øvelsene vi satser tungt i . For et land med 5 mill innbyggere er det ingen tvil om at Norge er en av de beste idrettsnasjonene uten doping verden har sett.
PS ! Dette er fakta og ikke skryt.

Inlagd: 2014-12-07, 02:46
Skriven av: Danne normann

Danne Nordmen
Njaae nu får vi ta in fakta. Nu är vi långt från skidor men ni är näst bäst per capita efter Slovenien 2014 men rent allmänt är ni faktiskt efter Sverige i ranking i år. Källa är ju då http://www.greatestsportingnation.com/global-cup-2014/results
Som har tagit fram den här listan i flera år. Kan vi släppa ämnet nu när du fått data. Lycka till i kampen mot Slovenien!

Inlagd: 2014-12-07, 09:49
Skriven av: Gunnar

Stafettlaget inför La Clusaz börjar formera sig. Kalla-Ida-Wiken-Stina verkar rätt givna efter helgens lopp. Anna Haag får nog ge med sig och bli reserv. Stinas lopp idag från 32:a till 21:a plats är rätt imponerande, inte minst med tanke på hur tuff banan är. Wiken tar väl andrasträckan men frågan är om inte Stina får starta och att Ida tar tredjesträckan i La Clusaz. Vad tror ni?

Inlagd: 2014-12-07, 11:10
Skriven av: Per

Bra analys Per, jag hoppas att Gripen vågar välja bort Haag med. Stina är framtiden och Anna Haag har tyvärr tappat klasser i nivå de senaste åren totalt sett. Hon glänser bara någon enstaka gång per säsong och det räcker inte.

Inlagd: 2014-12-07, 11:13
Skriven av: Freddy

Sorry ! Beste vinteridrettnasjon

Inlagd: 2014-12-07, 11:19
Skriven av: Danne normann

Det där stafettguldet i Sotchi känns f ö verkligen helt absurt idag. Bragd är bara förnamnet.

Inlagd: 2014-12-07, 11:19
Skriven av: Per

Ta´t lugnt säsongen har bara börjat.Efter jul kommer prislistorna att se annorlunda ut.

Inlagd: 2014-12-07, 11:24
Skriven av: Knut

Ja, och vilken scenförändring jämfört med förra helgen i Ruka, med alla svenskorna inom topp 23 – eller hur det nu var, något i den stilen. Vilket även det är långt från norskornas spets och bredd, givetvis.

Inlagd: 2014-12-07, 11:42
Skriven av: Freddy

De fire store ? De tre store: Bjørgen ,Johaug og Weng

Inlagd: 2014-12-07, 11:52
Skriven av: Danne normann

Mycket fina tävlingar med goda framgångar för Norge vilket dom behöver bättre än g:a Svedala

Inlagd: 2014-12-07, 13:07
Skriven av: Knut

MJS, imponerande och elegant.
All heder till en åkare som vill vinna över hela säsongen, som visar upp sig och inte gömmer sig likt en Veerpalu. Det är en RIKTIG skidkung det.
Hoppas det lönar sig, att the Good Guy vinner medaljer i Falun också, före alla smygladdare som inte ger ngt tillbaka till VC cirkusen och tevetittarna.
Men troligen blir det inget individuellt guld till MJS i VM.

Kalla oroväckande medioker. Hoppas det finns en förklaring och att detta inte är den brutala verkligheten framöver.
Distans-Ida, glädjer.

Inlagd: 2014-12-07, 13:15
Skriven av: barterhallen

Kul ironi där, Knut ;)

Inlagd: 2014-12-07, 14:12
Skriven av: Freddy

Kowa verkar ju inte ens vara bästa polska längre?
Kalla såg ut att sakna turbon.
Calle var slagen, även av dom andra Norskarna, redan då MJS stack i från. Syntes ju att han tappade sugen då. Calle har ändå tagit ett steg framåt.
Svenska sprintrarna är ju helt under isen. Ingen ork och ingen taktik.
Ida ser ut att bli bättre och bättre på distans. Blir det på bekostnad av sprint förmågan?
Trotts Norskarnas överlägsenhet, just nu, så är det ju ändå spännande att vänta på nästa WC-tävling. Alltid överraskningar.

Inlagd: 2014-12-09, 11:11
Skriven av: Sten

Skriv en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values