23 februari 2014, av Oskar

Dürr EPO-dopad

”Johannes Dürr?” var det många som frågade sig under Tour de Ski denna säsong. Var kom han ifrån? Lite gubben i lådan. Det var säkert en hel del som misstänkte att grabben gick på något starkt. Själv vägrar jag tro att någon är dopat förrän hen visar positiva prover.

Och i fallet Dürr tänkte jag att det vore ju så sinnessjukt klantigt om en Österrikare dopar sig nu med tanke på hur mycket problem man haft i landet med doping de senaste decenniet. Därför trodde jag verkligen han inte var dopad. Men jag hade fel.

Huruvida hela deras skidapparat är genomsyrad av vidrighet eller om det bara har handlat om några utövare som är puckade vet vi inte än.

Vad vi vet är att tourens trea inte längre är en österrikare utan heter numera Petter Northug!

33 kommentarer till ”Dürr EPO-dopad”

En italiensk bob-åkare.
En tysk skidskytt.
En österrikisk skidåkare.
En ukrainsk skidåkare.
En lettisk ishockey-spelare.

Av alla dessa är Duerr det värsta fallet – EPO.

Det är klart fler dopingfall detta OS än förra OS. Intressant nog är det jämnt fördelat mellan väst och öst. Och ingen ryss har tagits fast för doping under detta OS.

Inlagd: 2014-02-23, 00:14
Skriven av: Justiman

Ja, detta är förstås större skandal än Evi. Dürr var en av de riktiga favoriterna imorgon. Verkligen deppigt!

Inlagd: 2014-02-23, 01:13
Skriven av: Emil

Tio Söderhielm skriver det på Twitter ”Johannes Duerr EPO-dopad måste ändå betraktas som OS minsta skräll.”
Ryktena har funnits där länge tyvärr och skickar Österikes rykten ännu längre ner i källan. Tråkigt!

Inlagd: 2014-02-23, 07:28
Skriven av: Gunnar

Så jävla trist.

Inlagd: 2014-02-23, 07:51
Skriven av: Anders

Artikel i Österrikes största tidning:

http://www.krone.at/Olympia/OeSV-Langlaeufer_Duerr_positiv_auf_EPO_getestet-Schock_beim_OeOC-Story-394585

Inlagd: 2014-02-23, 08:03
Skriven av: Kurt

Blev tvungen att kolla upp hur Österrikes lagledning ser ut numera. Historien är ju att efter Turin-OS 2006 så blev ett stort antal ledare avstängda på livstid, men 2009 tyckte man att de nu var ”rehabiliterade” eftersom man hade ett bra antidoping-program inom österrikiska skidförbundet. Naturligtvis hör nuvarande chefstränaren Gerald Heigl (som även ser ut att vara Dürrs personlige tränare) till det gamla gänget. Ganska så katastrofal missbedömning alltså, det enda som verkar funka när det gäller att bli av med dopingen är att köra den finska modellen och ta in utländska ledare från ett icke-dopingland…

Förutom Heigl så verkar även sportchefen för längd och skidskytte Markus Gandler finnas kvar av de som blev avstängda 2007. Packa väskan, åk hem och kom aldrig tillbaka till en skidtävling är mitt tips till dessa två!

Inlagd: 2014-02-23, 10:28
Skriven av: Erik S

Nu har Sverige tydligen en dopad hockeyspelare.

1. Sverige bör mista sin medalj.
2. Sverige bör stängas av från nästa OS och nästa VM.
3. Sverige bör under en period på 10 år ej få arrangera hockey-VM
4. Spelaren bör ställas inför rätta och även få betala tillbaka sponsorpengar.

Inlagd: 2014-02-23, 16:08
Skriven av: Alexander

Här är OS stora fuskare, skriver Aftonbladet.

http://www.aftonbladet.se/sportbladet/os2014/article18423201.ab

Kommer Aftonbladet nu uppdatera listan med Nicklas Bäckström? Det tvivlar jag på. Det är ju inget riktigt doping-fall, det var ju bara allergimedicin…

Men, varför då så snabbt kalla alla de andra för fuskare? Mig vetterligen så är det bland dessa bara österrikaren som helt säkert är en medveten fuskare. Vad gäller de andra så kan det kanske finnas en mer eller mindre bra förklaring…

Man blir ödmjuk i och med det senaste svenska dopingfallet…

Inlagd: 2014-02-23, 16:30
Skriven av: Justiman

håller helt med,Svenskar är så väldigt snabba att fördöma.I Sverige finns det ingen skillnad på doping och doping.Om det är steroider eller bloddoping är det en sak men många som har blivit fördömda i svenska tidningar som tex ett par sprinters från Jamaica har ju inte åkt dit för något som förbättrar deras resultat.Det var bara bra det som hände med Bäckström hoppas svenskar och svensk media tänker efter lite nästa gång man fördömmer idrottare från andra länder.Det var ju rent larvigt när de frågade Kalla och haag ved de tyckte om att ha blivit slagen av en dopad åkare.Sach,,,,,, hade ju inte tagit något heller som gjorde att hon kunde prestera bättre i spåret.

Inlagd: 2014-02-23, 18:23
Skriven av: karlP

Fallet Bäckström kan vara mycket mer allvarligt än vad som hittills har sagts:

”Bäckström har inte tagit ”en” tablett – påstår chefen för Finlands antidopningsbyrå.
Timo Seppälä ifrågasätter Tre Kronors förklaring och tycker att den inte är trovärdig.
– För att få ett positivt resultat i ett dopningstest krävs tre-fyra gånger större dos än vad som rekommenderas, säger han till finska Helsingin Sanomat och MTV3.
– Han (Bäckström) har sannolikt förbrukat ren pseudoefedrin. Det är förbjudet i Finland, men finns att köpa i nästan varje handel i USA.”

http://www.aftonbladet.se/sportbladet/os2014/article18426055.ab

Inlagd: 2014-02-23, 23:31
Skriven av: Justiman

Har finnen rätt så borde tre kronor diskas och stängas av.

Inlagd: 2014-02-23, 23:42
Skriven av: nn

Som jag ser det kan både Sachenbacher och Bäckström vara allvarliga.
Sachenbacher åt ju ett DMAA baserat preparat. Dessa tillverkare brukar inte hymla om vilken skit deras ”kosttillskott” innehåller. Snarare marknadsför de det och tar rejält betalt för det. Numera när det är dopingklassat marknadsförs det ju som ett sett att höja energin i träning. Dessutom tror jag att det kan vara ganska farligt, folk har dött av det. Farligheten diskuterades väll ganska friskt för några år sedan innan förbudet. jag är ganska säker på att DMAA baserade preparat speciellt jack3d var ett populärt ”kosttillskott” bland hobbybyggare etc innan förbudet. Jag är ganska övertygade att hon visste vad hon åt.

I bäckströms fall verkar ju värdena vara ganska höga. Fast som jag fattar det hände exakt samma sak förra OS. Då var väll gränsvärdena de samma. Ändå kom atleten undan med en varning. Det faktum att IOK stängde av bäckström från finalmatchen antar jag betyder att de av någon anledning anser detta fallet värre?

Inlagd: 2014-02-23, 23:57
Skriven av: Josef J

Enligt wikipedia är 50–300 µg/l Pseudoephedrine normalt vid medecinskt bruk. Relativt det är väll inte Bäckströms 190 extremt högt vilket den finska experten säger?

Inlagd: 2014-02-24, 00:25
Skriven av: Josef J

Det där med koncentrationen verkar lagom förvirrat. Journalisterna blandar friskt mellan olika enheter och har sannolikt ingen aning om dom pratar om urin eller blod heller. 150 mikrogram per milliliter i urinen är gränsen, vad Bäckström faktiskt hade och vad som är rimligt efter en tablett Zyrtec-D har jag fortfarande ingen aning om. Väldigt svårt att avgöra vilka läkare som är pajasar och vilka som faktiskt vet något också. Det här känns precis som ”Saltinaffären” i det avseendet…

Inlagd: 2014-02-24, 09:02
Skriven av: Erik S

Det är vida känt att receptbelagda allergi-tabletter används som alibi för att ”dölja” annat intag. Inte sagt att detta gäller Bäckström men man kan förstå att misstankarna blir stora.
Det räcker att Bäckström har druckit en pre-workout som innehåller fel grejer men det känns ju osannolikt. Dessa killarna har ju koll på sånt här.

Inlagd: 2014-02-24, 09:41
Skriven av: Adrian

Aftonbladet påstår att SOK påstår att wada rekommenderar att man inte använder preparatet under matchdagen för att inte riskera åka fast. Lagom luddigt. Kontentan verkar ju dock vara (om aftonbladet fått det rätt) att sok fortfarande anser att det går att få för höga värden av allergimedecin men att det var fel av läkaren att säga att det var okej att ta den under matchdagen.
http://www.aftonbladet.se/sportbladet/os2014/article18427525.ab

Inlagd: 2014-02-24, 09:51
Skriven av: Josef J

Dette ligner ”alle” andre dopingtilfeller som har vært de senere år. Den dopete hevder uskyld og påstår det er kosttilskudd etc etc etc.

Pressekonferansen med masse bortforklaringer og forsøk på å legge skylda på alle andre var ytterst pinlig. Og uprofesjonelt av lagledelsen å stole blindt på den som er blitt tatt i doping, og bare ta hans ord for hva han har tatt.

Jeg tror fortsatt det er STORE mørketall når det gjelder doping. Det er for enkelt å komme unna med det for de smarte. Det er jo bare de dumme som blir tatt sies det.

Inlagd: 2014-02-24, 09:52
Skriven av: Tor

http://www.svd.se/sport/3301844.svd

Haha, vilken soppa det här är. Förstå om det stämmer att Bäckström hade 190 NANOGRAM pseudoefidrin i urinen, men gränsen är 150 MIKROGRAM.

Förvirringen är total.

Oavsett så verkar ju alla som uttalat sig i den här soppan vara ute och cykla. Arne Ljungkvist säger att gränsen är 150 nanogram. Men det är ju fel. Gränsen är 150 mikrogram. Dvs sjukt mycket högre.

Inlagd: 2014-02-24, 09:53
Skriven av: Gabriel

Saken Bäckstrøm er mye mer alvorlig enn det jeg først trodde. Alt tyder på at hans alergitabletter umulig kan ha gitt ham de høye verdiene han hadde.

Nå har jo Ljungqvist, sjefen for IOCs medisinske komite sagt at han skåret 190 og grenseverdien er 150, og det er nok et høyt resultat. Før var grenseverdien 15, men den ble skrudd opp til 150 for å være sikker på at en positiv test indikerte mer enn bare medisinsk bruk. Det blir sagt at han må ha tatt rene doser av stoffet og allergimedisin-forklaringen er sannsynligvis ren løgn. Stiller jo både Bäckström og diverse ledelse i Sverige i et forferdelig dårlig lys.

Altså er det mest sannsynlig at han med viten og vilje tok ren Pseudoephedrine. Noe man vet er vanlig å bruke i amerikansk idrett og som er lett å få tak i. Han har tatt et stoff som gir han en stor fordel sammenlignet med de som ikke tar stoffet. Basert på hva jeg har lest gir Pseudoephedrine deg muligheten til å hoppe over den tøffe jobben det er å mentalt forberede seg på å gå i krigen. En mental jobb du er helt avhengig av å gjøre for å kunne prestere i ishockey. I tillegg gir den deg fysiske fordeler som økt lungekapsitet, økt blodtrykk og hjertefrekvens.

Det fremstår mer og mer klart for meg at Backstrøm har jukset med vilje.

Inlagd: 2014-02-24, 10:35
Skriven av: Neithiri

Eller så var det nanogram per mikroliter, eller nanogram per liter, vem vet? :)

En intressant grej med en del såna där allergitabletter är förresten att de är designade för att ha en långsam utsöndring av pseudoefedrin. Hälften av ämnet är i kärnan av tabletten som det tar några timmar att bryta ner i magen. Krossar man tabletten och blandar med vatten så påverkar det antagligen hur hög koncentrationstoppen blir.

Än så länge håller jag alla möjligheter öppna. Allt från att någon klantat sig i labbet till att Bäckström är Sudafedmissbrukare eller fått 10 allergitabletter krossade i sin drickaflaska av en Slovensk supporter.

Inlagd: 2014-02-24, 10:37
Skriven av: Erik S

Vad är det för skillnad på EPO och höghöjdsträning?

Är höghöjdsvistelse inför en tävling att klassa som doping? Om inte, varför inte?

Båda systemen funkar på exakt samma sätt, dvs stimulering av hormon som ökar antalet blodkroppar i blodet.

Inlagd: 2014-02-24, 11:09
Skriven av: Jerker

Hopblandning av enheterna låter osannolikt. Även om de så kallade experterna som uttalat sig i media verkar blandat ihop det så har jag svårt att tro att laboratoriet har gjort detsamma.

Det tidigare fallet från 2010 med spelare som blivit frikända från pseudoefidrin verkar bero på att den då så nyligen hade blivit dopingklassad att den inte funnits med på IOKs material om bannade preparat som jag förstår det.

Inlagd: 2014-02-24, 11:24
Skriven av: Josef J

enligt http://bioinformatics.psb.ugent.be/pdf/publications/20355197.pdf
verkar det ju vara möjligt att nå över 200 μ
g/mL medelst medicinsk användning.

Dock tycker jag ändå den svenska landslagsledningens starka negativa reaktioner mot IOK är en smula obehagliga. Visar det sig att det är fråga om medveten doping så är deras reaktion en större skandal än det faktum att en spelare fick positivt resultat i ett test.

Inlagd: 2014-02-24, 11:41
Skriven av: Josef J

Vi får väl helt enkelt avvakta tills det råder full klarhet i vad som hänt. Men om det visar sig att det inte var någon missuppfattning om mått/måttangivelser så kvarstår ju faktum att han har haft klart över gränsvärdet, ett gränsvärde som är klart högre än något han kunnat få i sig via medicinering. I så fall är det ju dopning (oavsett förklaring i övrigt) och då ska han självfallet straffas i enlighet med regelverket.

Inlagd: 2014-02-24, 11:47
Skriven av: Per

”möjligt att nå över 200 μ
g/mL medelst medicinsk användning.”

Så varför säger den finske anti-dopingläkaren att det är ”omöjligt”? Ljuger han, eller är han bara okunnig? Han påstår ju att Bäckström måste ha tagit rent pseudoephedrin.

Inlagd: 2014-02-24, 11:47
Skriven av: Gabriel

Jerker, det är oändligt stor skillnad på höghöjdsträning (och uppladdning inför tävling på hög höjd) och bloddoping! Hur man ens kan dra sådana paralleller är inget annat än att förespråka bloddoping! Den i särklass värsta dopingen och som bör rendera i livstids avstängning.

Inlagd: 2014-02-24, 11:51
Skriven av: Aliide

Här är wadas rekommendationer
http://www.wada-ama.org/Documents/World_Anti-Doping_Program/WADP-Prohibited-list/WADA_Additional_Info_Pseudoephedrine_2010_EN.pdf
De säger ”The established threshold levels may be
reached (rarely, bu
t possibly) by some
individuals within 6-20 hours of intake of some long-lasting therapeutic formulations. ”
Så den finska läkarens uttalande verkar konstigt. Dock verkar ju IIHFs rekomendationer skilja sig från wadas. Enligt wada ska du ”Advise athletes to stop taking PSE pills at least 24 hours before competition.”

Inlagd: 2014-02-24, 11:55
Skriven av: Josef J

http://bioinformatics.psb.ugent.be/pdf/publications/20355197.pdf

Tack för den länken Josef J! Äntligen lite fakta istället för bara spekulationer. Den här artikeln var alltså beslutsunderlag för WADA när de bestämde gränsen till 150 μg/mL. Deras tanke måste helt enkelt ha varit att idrottare ska avstå medicin med pseudoefedrin i de närmaste 24 timmarna före tävling. Hade de haft för avsikt att tillåta en normal dos varje dag hade de ju satt gränsen högre (300 kanske?) och hade de tänkt införa ett totalförbud så hade de behållit den gamla gränsen på 25.

Så det är nog helt enkelt hockeyläkarna som klantat sig och inte fattat hur WADA resonerat.

Inlagd: 2014-02-24, 12:56
Skriven av: Erik S

Jag hade bara läst rubriker i norska tidningar när jag skrev mitt inlägg. Blev bara så j.. förbannad.

Det som talar mot Bäckström är faktiskt att han bor i USA. Jag har själv bott där borta och mina vänner tog stereoider mm redan på Highschool för att bli bra i friidrott och amerikansk fotboll. Vi hade faktiskt några rejäla diskutioner om detta med doping och de hävdade att svenska och norska skidåkare dopade sig, men att de bara var bättre på att dölja det. Saken är att i USA är det en helt annan attityd och man påverkas av de värderingar som råder runt en.

Inlagd: 2014-02-24, 14:10
Skriven av: Alexander

http://www.dagbladet.no/2014/02/24/sport/doping/antidoping_norge/32008624
Russerne har alltid en ”joker” i ermet, vettu…….

Inlagd: 2014-02-24, 20:18
Skriven av: tolsrav

Aliide, nu pratar jag inte om bloddoping där du tömmer dig på blod och sen sprutar in det igen när kroppen återhämtat sig. Det förstår jag också att det är stor skillnad.
Jag pratar om att stimulera hormoner. Precis det som man gör vid höghöjdsinvänjning.
Ibland är allt som är tillåtet så helylle trots att det biologiskt påverkar kroppen på EXAKT samma sätt.

Inlagd: 2014-02-24, 21:47
Skriven av: Jerker

EPO är bloddoping om du inte visste det.

Så du vill förbjuda människor att bo på höghöjd? Och att träna och tävla på höjd. Jag kan annars inte se annat än att du förespråkar EPO.

Inlagd: 2014-02-24, 22:00
Skriven av: Aliide

Jerker, var har du fått det ifrån att höghöjdsträning och EPO skulle ge exakt samma effekt? Om så var fallet så skulle ju ingen ta EPO. Då skulle ju alla åka upp på höjd bara. Och vad säger du då om de som är födda och uppväxta på höjd?

Höghöjdsanpassning handlar inte bara om blodkroppar, det handlar även om kapillärbildning, mitokondrietillväxt osv. Det är väldigt olika saker att vara på höjd, jämfört med att injicera erytropoetin. Helt olika saker, med vissa likheter. Men långt ifrån detsamma.

Inlagd: 2014-02-24, 22:08
Skriven av: Gabriel

Skriv en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values