SILVER-Sverige!

Charlotte Kalla!!! Alltså hur bra har du inte blivit i klassisk stil?! Eller, idag kanske det var den allra starkaste motorn som gällde, inte bara fin teknik, för att nå pallen. Efter ungefär halva sträckan var det c:a sex personer kvar som hade möjlighet att nå pallen. Det som var extra spännande här var att andra halvan inte var varv två på samma bana utan en helt annan. Denna slinga gick i större del i solen vilket betydde helt annan snö gentemot första slingan som låg mer i skydd från höga träd.

Där, vid fem kilometer låg Kalla trea, efter giganterna Kowalczyk och Bjørgen. Kowalczyk såg ut att ha tagit greppet om tävlingen som förmodligen var hennes enda stora möjlighet till guld efter mediokert genomförd skiathlon. Hon gav allt. Det spelade ingen roll om foten var bruten eller formen sådär, hon skulle bara vinna. Det syntes.

På fjärde plats låg Johaug och därefter låg Saarinen.

Efter åtta kilometer låg Bjørgen fortfarande före Kalla samtidigt som Saarinen och Johaug började röra på sig. Skulle det bli en snöplig fjärdeplats för Kalla?! NEJ!

För trots Kallas stapplande steg runt svängen efter mellantidsstationen var hennes stappel och kommande körning upp mot stadion något starkare än konkurrenternas.

Först gick Saarinen i mål och tog ledningen. Hennes forcering i sista backen såg brutal ut. Munnen var vidöppen och hon såg nästan ut som en hundvalp som slafsade fram förbi de olympiska ringarna.

Sen kom Kalla och tog ledningen med tolv sekunder. Hur långt skulle det räcka?

Först kom Kowalczyk i säker sits – 18 sekunders ledning! Kalla nere på andra plats.

OK, två norskor kvar. Man plockar upp Bjørgen i backen och vid 9.4 har hon helt plötsligt börjat tappa! Bjørgen som brukar vara en sådan brutal avslutare! Kan det bero på att stadionområdet ligger högt uppe och att många av spåren ligger nedanför? Alltså att tävlingen avslutas med en lång och krävande uppförsbacke? Vet ej, men backen tog knäcken på Bjørgen som inte ens lyckades klå Saarinen i mål.

Skulle det bli ett finskt brons!? Helt plötsligt satt jag där och hejade på Finland! Men nej, det fanns en norska kvar: Johaug. Till skillnad från Bjørgen hade hon inte helt tappat farten i sista backen utan lyckades klämma in sig mellan Kalla och Saarinen och få ett brons. Första individuella medaljen till Johaug – grattis!

Men jag måste säga att det hade varit lite roligare med en medalj till gamle Saarinen ändå.

Varför rabblar jag nu allt detta? Alla ni har ju sett loppet redan! Well, kanske för att det var ruggigt spännande och gick i min favoritvariant individuell start. TACK! Och tack för rätt hygglig TV-produktion också!

Men inga tack till Viasat som aldrig lyckas intervjua någon mer än svenskarna. Det är katastrof!!

De andra svenskorna då? Jo, Emma Wikén fortsatte att leverera med en 12:e-plats. Sara Lindborg gjorde helt OK ifrån sig med 16:e. Men Anna Haag, well hon spände bågen och tyvärr höll det inte. Hon låg hyfsat med i början men gled sakta nedåt i resultatlistan allt eftersom. I mål blev hon till slut 20:e. Det är OK för Haag denna säsong, men det är fortfarande inte gamla goa Vancouver-Haag.

Till sist, är det inte dags att kliva upp ett steg på medaljskalan och ta ett guld? Det börjar likna förra årets VM..