Övertygande sprintsegrar i Nove Mesto

 

Efter ett intensivt jul- och nyårsfirande, en deadline på C-uppsats och ett tyvärr sporadiskt tittande på Tour de Ski så är det ganska skönt att återgå till vardag och en sprinthelg i tjeckiska Nove Mesto.

Damernas tävling vanns av Kikkan Randall på ett mycket övertygande sätt. Med sig på pallen fick hon Laurien van der Graaff och Ingvild Flugstad Östberg, den senare av de två visar att den goda formen håller i sig. Ida Ingemarsdotter slutar sist i finalen, men jag gillade det jag såg idag. Hon åkte med trygghet och styrka, precis så som man vill att hon ska göra, sen fanns inte den lilla extra kraften där idag.

Kul att se hur Jennie Öberg, Stina Nilsson och Hanna Falk alla åkte mycket taktiskt bra. Fattades lite i ork, men ändå fina placeringar. Hanna Eriksson å andra sidan hittade inte rätt i sin kvartsfinal och fick ingenting gratis.

Herrarnas final vanns av dagens absolut bästa herrsprinter, Sergey Ustiugov. Han vann kvalet, han vann sin kvart, han vann sin semi och alltså även finalen. Ustiugov övertygade tävlingen igenom, såg ruskigt stark ut, och blir ett av många ryska hot i OS. Även i herrfinalen fick Sverige nöja sig med en sjätteplats, detta genom Teodor Peterson, men han tar sig ändå till final, inte att förglömma. Peterson visade också många goda tendenser då han, som alltid, startade mycket bra och tog position för att sedan åka med god kontroll.

Anton Lindblads semifinalplats var också en ljuspunkt och han åkte stundtals riktigt, riktigt starkt. Sen var det roligt att alla svenskar tog sig vidare från kvalet, med undantag från Marcus Hellner. Hellner verkar känna sig ganska vilse och lyckas inte hitta formen (48:a i kvalet). Det är inte långt kvar till OS och de där frågetecknen han förmodligen har i huvudet just nu vill han inte ha med sig till startlinjen i Ryssland.

Mycket tråkigt att det inte blev någon start på Emil Jönsson. Bara att hålla tummarna för att känningen i knäet inte ställer till det mer för Jönsson inför OS. Förra helgens lopp visade ju att Emils form är på uppåtgående.

Resultat damer:

1. Kikkan Randall, USA                          2:44:04

2. Laurien van der Graaff, Sui                 +1,69

3. Ingvild Flugstad Östberg, Nor             +1,95

4. Gaia Vuerich, Ita                                   +2,46

5. Denise Herrmann, Ger                        +2,47

6. Ida Ingemarsdotter, Swe                     +4,10

 

7. Jennie Öberg, Swe

9. Stina Nilsson, Swe

18. Hanna Falk, Swe

28. Hanna Eriksson, Swe

33. Britta Johansson Norgren, Swe

 

Resultat herrar:

1. Sergey Ustiugov, Rus                          2:54:59

2. Federico Pellegrino, Ita                        +0,18

3. Alexey Petukhov, Rus                           +0,58

4. Eirik Brandsdal, Nor                              +2,14

5. Nikolay Morilov, Rus                             +2,20

6. Teodor Peterson, Swe                          +2,72

 

9. Anton Lindblad, Swe

14. Johan Edin, Swe

23. Martin Bergström, Swe

26. Simon Persson, Swe

48. Marcus Hellner, Swe