Lagom dag i halvbra bana

Först: jag glömde publicera detta inlägg igår. Vet inte hur jag lyckades med det konststycket.

Jag är väldigt glad att vi inte längre ser sprinttävlingar i klassisk stil där man med skate-skidor stakar sig genom hela baletten. Banorna har blivit tuffare och det är bra. Idén med Davos nya bana är väl bra. Tuff uppvförsbacke och inte för lätt utförsbacke så att man för lätt kan glida ikapp.

Tanken är god. Men tyvärr blir utförsåkningen mer en slalombacke utan portar. Jag skulle hellre se en ännu längre platå på toppen av banan där åkare som lyckats rycka i backen kan trycka ifrån än mer innan utförsbacken tar vid. En utförsbacke som inte 80% av damåkarna plogar sig genom. Det blir liksom inte så kul!

Det var iofs rätt intressant att se att de som är bra utförsåkare inte hade några som helst problem med backen utan flög ner utan missöden. Dock är det ändå alldeles för stor slumpfaktor i hur en isfläck eller snöhög kan ställa till det i ett skidlopp.

Tillbaka till själva tävlingen. Teodor Peterson har börjat likna gamle Teichmann lite. Antingen vinner han eller så kommer han sist. Idag såg det helt galet dåligt ut, men jag hoppas Teodor är en varannan-person för då betyder det att han kommer gå sjukt bra i VM.

Emil Jönsson. Eh, ja vad ska man säga.

Fascinerade att varken Sverige, Norge eller Ryssland var representerade i finalen. Har det någonsin hänt förut?! Det är kul så klart, men inte lika kul att det förmodligen inte kommer finnas renodlade sprinters om några år. Banorna är för långa! Åh, nej nu kom jag tillbaka till generellt sprintprat.

Poltoranin började den här säsongen sjukt bra och jag tänkte att han måste ha prickat formen alldeles för tidigt. Jag verkar ha helt fel, det vi sett tidigare har bara varit en fet grundform. Idag åkte han, likt Björn Lind, ifrån resten av finalfältet och ja det är äckligt starkt gjort!

Calle Halfvarsson såg riktigt stark ut idag. Synd att han inte lärt sig var man ska sätta stavarna… Jag tror faktiskt Sverige har chans att ha tre herrar i finalen på VM!

Det var inte bara på herrsidan det var kross. I damklassen visade Kowalczyk att Sotji-fadäsen bara var ett undantag, sjukt starkt kört.

Ida Ingemarsdotter var OK. Kanske medaljchans i VM. Men högst brons. Förmodligen inte ens final tror jag för loppet går i klassisk stil. Sprintstafett, kanske!

Kul att äntligen se Stina Nilsson stå på benen genom en hel sprint-tävling! Bra utförsåkare men den tuffa banan var något för tuff för den annars rätt tuffa tösen. VM tror jag blir bättre.

Sprint-banan i VM ser ut att bli bättre än dagens i Davos. Bara det att man åker ett varv känns mkt bättre.