17 februari 2013, av Oskar

Åh nej! Olsson vann!

olsson

Johan Olsson vann. Fan!

Vanligtvis skulle jag jubla och skrika men ser man till tidigare segrare en vecka före VM så är det inte ofta man gör så bra ifrån sig under mästerskapet.

Men, Olsson är en annan karl. En ruskigt stark karl. Och han sa i segerintervjun efteråt att han ännu inte riktigt släppt fram formen än!! Om det är så, ja då lugnar jag ner mig. Lite. Men att han ska pricka in en seger igen så snart är jag inte helt säker på, kanske medalj… uhh det pirrar redan i magen!

Fast sen är det ju så att flera konkurrenter har nog inte heller fått fram toppformen helt och hållet, så räkna med stora omkastningar om en drygt en vecka.

En sak som är bra idag, ja om man ser till hur det brukar gå, är att Marcus Hellner gick rätt mediokert idag. Är han en Heikkinen kommer han vinna på VM!

Cologna är som vanligt tokstabil. Vem kan hindra honom i VM? Kanske Olsson.

Coolt att gamle gubben i lådan Teichmann vaknat till liv och körde skjortan av många andra ungtuppar idag. Fränt!

Legkov, snyltad på vm-stafetten, visade än en gång hur fel beslut det var av Välbe att inte ta ut honom. Jag hoppas Legge får massa individuella medaljer i VM bara därför.

Daniel Rickardsson är fortfarande ett mysterium. 25:a idag. Presterar tokbra när det inte gäller men åker mediokert i världscupen. Hur blir det då i VM? Individuella medaljer blir det nog inte, men karln måste ju bli i form till stafetten för böveln!

Calle Halfvarsson tror jag kommer göra en topp 15-placering i VM. Eller bättre. Han går alltid ut hårt, idag för hårt, men nere i Val di Fiemme kanske det räcker hela vägen runt! Vem vet.

Anders Södergren fortsatt mörker. Bara för att han presterade bra placeringsmässigt på SM betyder inte det att man presterar bra internationellt. Det visade han idag. Får han ens åka stafetten i VM? Femmilen lär han ju åka men sen..? 31:a idag.

Northug fjortonde idag. Med MC-gäng-skägg. Försöker han skrämma bort konkurrenterna med den ansiktsprydnaden? Känns ju för övrigt lite sent med sådant skägg. Hela det kanadensiska laget körde ju den stilen i början av säsongen för något välgörande ändamål, vad det nu var.

Poltoranin ”bara” 20:e. Sliten från igår? Kanske. Men inte Cologna som också körde final i sprinten. Hmm.

..och så damerna.

Grattis Norge som har en sådan galen bredd att det alltid ryms några norskor på pallen. Trots Björgens frånvaro. Och speaking of Björgen, snacka om jobbig känsla när man fick reda på att hon inte startat. Tänkte direkt att hjärtat börjat strula igen. Hoppas det stämmer som hon sagt, att hon ”bara” känt sig seg. Sjukt tråkigt annars.

Jag tycker Emma Wikén förtjänar en pallplats idag. Vilket lopp! Men pallen kommer kanske på VM istället. Ja, så säger vi!

Johaug verkar vara i dunderform, redan. För tidigt? Näe. Hon kommer utmana Kowalczyk och Björgen om de ädlaste medaljerna helt klart.

Kowalczyk alltså, vilken styrka hon har. Grym klassiskåkare, men när hon åker skate ser det inte bra ut! Trots det går det så mycket snabbare än teknikern Charlotte Kalla som inte hamnade på pallen. I ett lopp över 10 kilometer fritt.

Något är galet. Jag hoppas det galna är att hon ännu inte släppt fram megaformen än. Ja, så är det. Formen kommer skjutandes nu närmaste dagarna!

Så vad har vi egentligen för distanschanser till medaljer i VM? Olsson och Hellner i 15 fritt, skiathlon och femmilen. Helt klart. Sen kanske Kalla på 10 fritt. Sen är det nog slut, tror jag. Men vi återkommer om det där med medaljer under nästa vecka.

Till sist måste jag bara kommentera Lisa Larsens insats. Tjejen verkar kunna ta ut sig så in i bängen mycket. Höghöjdsväggar, vanliga väggar, vad som helst, inget får henne att sakta ner, hon bara kör, i trance tills hon ser mållinjen och faller sedan ihop. Likt Hellner. Jag gillar det! Får hon bara en säsong utan skador och sjukdomar tror jag hon kan bli bra i 10 km fritt samt även en kugge i stafettlaget. Landslagsledningen lär väl inte våga ta ut henne till årets VM-stafett? Eller så sätter man henne på 10km fritt och ser hur hon presterar. Klår hon Haag och någon till, ja då får hon åka tredjesträckan. Eller? Nä, hon är nog rökt.

Åh, en sak till. TV-produktionen. Ännu ett riktigt bottennapp! Hur dåligt kan man göra det? Jag trodde verkligen inte grabbarna i kontrollrummet skulle bli de som dödar skidloppen med individuell start. Men det verkar som det.

109 kommentarer till ”Åh nej! Olsson vann!”

Italienska herrarna hade inge rolig dag placeringarna 43 54 55 58…måste vara rekord dåligt

Inlagd: 2013-02-17, 18:30
Skriven av: Jossa

Tja det där med att man inte vinner i VM om man vinner genrepet är väl i samma klass som Bondepraktikans spådomar. Klart att sannolikheten är låg att vinna genrep + VM med tanke på att det är så många som har kapacitet att vinna (när det gäller herrar intervall). Men den typen av fenomen gäller inte omvänt, dvs. att sannolikheten skulle minska bara för att man vinner genrepet. Tyvärr är sannolikhetsteori inget man lär sig i skolan…

Nu kan ju förstås en vinst indikera en för tidig formtopp men Olsson var helt färdig i mål och vann bara med 10 sek. När han är i fom vinner han 15 km med 30 sek och är oberörd efter målgång!

För Lisa Larsen ser det onekligen illa ut. En influensa är ju ett antal gånger värre för kroppen än en vanlig förkylning så hennes genomklappning idag är inte förvånande. Det är nog en för stor chansning att ha henne i stafettlaget. Trist eftersom hon kört så glänsande på de 2 stafetterna i VC.

Inlagd: 2013-02-17, 18:33
Skriven av: Allan Vallan

http://nyheter24.se/sport/vinterkanalen/lisalarsen/2013/02/17/upp-a-ner/

För er som vill läsa Lisa Larsens egna ord om dagens lopp.

Inlagd: 2013-02-17, 18:34
Skriven av: Gunnar

Lite fakta från genrepet i Drammen 2011 och VM 2011.

Det var 12 pallplatser i Drammen (6 distans och 6 sprint) och av dessa åkare var det 6 som sedan stod på pallen i VM på motsvarande distans (4 distans och 2 sprint).

Inlagd: 2013-02-17, 18:37
Skriven av: SweTor

Olsson funderar på att skippa skiatlon i VM, gick ju bra senast han funderade på att göra så.

Inlagd: 2013-02-17, 18:48
Skriven av: JonasE

Glem all historisk statestikk, hva fan betyr det. Johan Olsson lekte seg til seier i dag. Og han er den store favoritten nå, på 15 km fritt i VM! Han med sin rutine roter aldri bort den megasjansen han har gull nå..Basta!

Inlagd: 2013-02-17, 18:52
Skriven av: tolsrav

Ni som inte åkte tåg utan såg loppet, vilka hade fördel av att rygga andra åkare på andra varv? Halfvarsson-Hellner? Heikinen-Manificat?

Inlagd: 2013-02-17, 18:53
Skriven av: JonasE

Enligt Vacchi är Lina Andersson den senaste svenska att slå Kalla på 10 F, i Davos 2007. Kan nog stämma. Kalla var junior då.

Inlagd: 2013-02-17, 18:59
Skriven av: JonasE

JonasE :skrev om de tidigare Heikkinen fick rygga på Manificat å Durr på Krogh…var dom man såg uppenbart,,,intessant läsa i resultat listan sedan att Heikkinen å Durr slår deras lok med någon sek..

Inlagd: 2013-02-17, 19:13
Skriven av: Jossa

Japanen som kom 11:a på herrsidan. En sensation? Starkt hur som helst på den tuffa banan där det annars bara var etablerade namn i topp.

Olsson. Klart det var bättre att han vann än om han varit 18:e. Lika klart att han inte är favorit på distansen i VM, men om han är frisk kommer han prestera bra på VM – det kan vi nog räkna med.

Inlagd: 2013-02-17, 19:21
Skriven av: Per

Kallas Davos resultat..

2007 10 km F 13 +1.01 efter Kuitunen
2008 10 km K 10 +38 efter Kuitunen
2009 10 km K 24 +2.05 efter Kuitunen
2010 10 km F 2 +27 efter Kazova
2012 15 km F 14 +2,27 efter Björgen
2013 10 km F 5 +20 efter Johaug

Alltså så nära seger som Kalla var idag har han aldrig varit i Davos :)

Inlagd: 2013-02-17, 19:22
Skriven av: Jossa

Nog är favoriterna Legkov, Cologna, Northug & Hellner. Även Manificat och Olsson skuggar där bakom. Men att höja Olsson till favorit idag det gör bara nervösa Norrmän som har propagerat att Northug ska vinna allt men börja fega bara för att han gör ett sämre lopp nertränad. ;) Säger som jag sagt innan, detta är ett VC lopp som inte säger något om VM då alla har så olika upplägg. Vare sig man vinner eller ej. Likväl jätte kul att Johan får vinna ett VC lopp.

Inlagd: 2013-02-17, 19:24
Skriven av: Gunnar

Hei, bare en rask tur innom forumet for å gratulere med seieren til Johan Olsson, min svenske yndlingsåkare blant mennene.

Når Olsson først går snabbt, så går han RIKTIGT snabbt:-)

Inlagd: 2013-02-17, 19:37
Skriven av: Gunnar Bull

Det är väl så att Johan vann idag o det påverkar inte ett dyft hur det går nästa helg. Det är väl varken till fördel eller nackdel eftersom det inte är jaktstart utan ett nytt lopp med nya förutsättningar för dagsform, vallaträffar, fall, motivation osv. Men för självförtroendet måste det vara positivt sålänge det inte blir en press. Men om han hade kommit 5 idag så lär det väl inte vara bätttre för att det inte går att vinna två ggr i rad. Det är inte en begränsad antal 1:or i resultattombolan. ;-) Det är så många ettor som man orkar prestera. :-) sannolikheten har inget ”minne” och Johan kan vinna igen lika mycket som Hellner som var en minut efter idag. :-)

Inlagd: 2013-02-17, 20:12
Skriven av: Jensa

TV-produktionen var bland de värre jag sett, dock inte lika dålig som i Polen (tror jag det var iaf) förra året. Är det gubbarna i FIS som väljer producent? Tänkte att det kanske är deras sätt att få folk att uppskatta masstarterna mer ;)

Inlagd: 2013-02-17, 20:24
Skriven av: LMG

Det var en fröjd att se Johan Olsson idag, speciellt när han hoppskejtade upp för backen. Visst, jag är också lite skrockfull så nu lär han ju bli fyra när det gäller.

Kalla var lite oroande och nu kanske hon missar medalj. Men hon har väl aldrig riktigt varit bra i Davos? Samt att hon var väldigt feg utför idag. Det var iofs Kowalczyk också.

Northug är det inte säkert han gick för fullt utan tränade på att åka snabbt utför mest.

Hellner känns riktigt oroande och nu känns det bara som han presterat riktigt bra i skidbacken denna säsong.

Inlagd: 2013-02-17, 20:40
Skriven av: uttern

Jag kan ärligt säga att jag inte reagerade så särskilt mycket på produktionen. Jag älskar intervallstarter och är euforisk över väntan på att åkarna ska komma till olika passeringar. Det jag saknar är långa banor så att man får se ensamma åkare i skogen. Ensamma med smärtan och klockan som tickar…

Inlagd: 2013-02-17, 20:44
Skriven av: Anna F

Ser när jag läser kommentaren att jag låter som en otäck kvinna :)

Inlagd: 2013-02-17, 20:45
Skriven av: Anna F

Anna F
Klockrent du hemska kvinna. Men i så fall finns här en otäck kvinna till för jag håller med dig fullständigt.

Inlagd: 2013-02-17, 20:50
Skriven av: Fru Ketchup

Anna F: tycker dom missar för många bra åkare vid några mellan tider idag..blir lite rörigt på något sätt upplever jag de..tycker de var betydligt bättre produktioner från Davos på 80 -90 talet..kanske så att de är en tv station för mycket? förut var de oftast bara 2 på 15 /10 km 3 gör de hela en aning rörigt

Inlagd: 2013-02-17, 20:53
Skriven av: Jossa

Uttern, Northug såg lika stum ut som Hellner… När man var lite oroad på SVT så var de än mer oroade på NRK ;-)

Detta var väl dagen då storfavoriterna föll igenom… Nu laddar vi för torsdag och hoppas det blir en lugn dag på jobbet!

Inlagd: 2013-02-17, 20:56
Skriven av: Aliide

Anna F: Verkligen, en 7,5 km-slinga kan man väl begära, och jag tror produktionen blir mycket lättare att följa då.

Inlagd: 2013-02-17, 20:58
Skriven av: minior

LMG,”TV-produktionen var bland de värre jag sett”

Neida, dette er helt vanlig når det gjelder intervalstart, slik har det alltid vært når det ikke arrangeres i Norden. Like greit å kutte ut intervallstart fullstendig, det blir jo aldri bedre.

Inlagd: 2013-02-17, 21:01
Skriven av: Neithiri

Nethiri: Minnet har en förmåga att få forna saker att se bättre ut, men precis som Jossa har jag för mig att det inte alls var så här rörigt på 80- och 90-talen.

Inlagd: 2013-02-17, 21:04
Skriven av: minior

I davos alltså

Inlagd: 2013-02-17, 21:04
Skriven av: minior

Neithiri: Davos hade alltid bra produktioner från 80 -90 talet missa sällan något..VM 1991 i Italien var åxå jätte bra producerat samma sak med OS 1992 då har jag för mig att dom tog en en finsk producent.. sändes inte lika mycket förut men dom loppen har jag kvar på band..

Inlagd: 2013-02-17, 21:08
Skriven av: Jossa

Jossa: Hur långa banor var det de körde på då?

Inlagd: 2013-02-17, 21:10
Skriven av: minior

Jossa,”samma sak med OS 1992 då har jag för mig att dom tog en en finsk producent”

Det stemmer, som sagt, om noen av de nordiske land står for produceringen så blir det bra.

Inlagd: 2013-02-17, 21:22
Skriven av: Neithiri

minor: Det var noen alldeles grusomme renn som ble producert på 90-tallet også, spesielt husker jeg noen i Italia *grøss*

Inlagd: 2013-02-17, 21:24
Skriven av: Neithiri

minior: Davos dom åren jag kommer ihåg..

1987 30 km 3×10 km
1988 15 km 10 + 5 km
1991 15 km 10 + 5 km
1994 15 km 10 + 5 km
1999 30 km 3×10 km

Inlagd: 2013-02-17, 21:29
Skriven av: Jossa

Intervju inför säsongen där Johan diskuterar höghöjdsträning bl.a. och säger att vissa har nytta av det men han känner inget det enda han vet är att han bruka prestera bättre på hög höjd.

Så sant Johan och troligen stor förklaring till dagens resultat. Lovar även gott inför Sotji.

http://nyheter24.se/sport/vinterkanalen/skidor/733603-sjuk-eller-sjukt-bra

Inlagd: 2013-02-17, 21:32
Skriven av: Gunnar

Inte lätt att vara nöjd? Olsson vinner och då är vi oroliga för det, Kalla kommer 5:a och då är vi oroliga för det! Northug kommer typ 12:a då hållar han nog igen, Hellner kommer typ 17:e då hinner han aldrig komma i form. Ha ha är det VM nerverna som börjar komma på skidpepp folket tro?

Inlagd: 2013-02-17, 21:33
Skriven av: Göran

”Inte lätt att vara nöjd? Olsson vinner och då är vi oroliga för det, Kalla kommer 5:a och då är vi oroliga för det! Northug kommer typ 12:a då hållar han nog igen, Hellner kommer typ 17:e då hinner han aldrig komma i form. Ha ha är det VM nerverna som börjar komma på skidpepp folket tro?”

Ingen bryr seg om Northug, fordi at han som regel leverer i mesterskap.
Hellner er litt jojo, så det er naturlig at folk er mer bekymret angående han.
Kalla hadde alt hun kunne ønsket seg her: føre, distanse etc. Hun burde palle her, eller i det minste topp 10.
Så, joda. Logisk, spør du meg.

Inlagd: 2013-02-17, 22:05
Skriven av: Ubersnuber

Ubersnuber..”eller i det minste topp 10″…:)Såg du løpet!

Inlagd: 2013-02-17, 22:10
Skriven av: tolsrav

Trodde hun var lenger ned, men hvis ikke, my bad!

Inlagd: 2013-02-17, 22:17
Skriven av: Ubersnuber

Haag är ju ofta omotiverat optimistisk efter ett lopp som gått sisådär, men här tror jag faktiskt hon har rätt. Det var nog ingen katastrof att ”vägga” idag för hennes del. Trots det blev hon alltså 23:a. http://wp-blogg.nyheter24.se/annaochemil/2013/02/17/vaggen/

Inlagd: 2013-02-17, 22:23
Skriven av: Per

Göran: kloka ord!

Inlagd: 2013-02-17, 22:25
Skriven av: Snögubben

OM produktionen. En sak som jag ogillar är att man fokuserar på startfållan för mycket. Åkare springer hit och dit för att värma. Ointressant. Och även starten.
Vid kontroll kommer ingen klocka förrän åkaren är där i princip. Blev det grön skylt ? Efter en runda dyker fler åkare upp som inte har med den kontrollen att göra för den ligger nånstans längre fram. Så här fortgår förvirringen åtminstone för mig.Kan erbjuda SwissTv min hjälp helt gratis så att det blir lite ordning på torpet.

Inlagd: 2013-02-17, 22:31
Skriven av: KnutG

Såg intervjun av Björgen. Tycker att hon såg lite blek ut om nosen…

Inlagd: 2013-02-17, 22:37
Skriven av: KnutG

Enig KnutG, jeg er veldig bekymret for Bjørgen, kan aldri tenke meg at hun vi dominere i VM.

Inlagd: 2013-02-17, 22:42
Skriven av: Neithiri

Men vad är det med Björgen då? Hur går snacket i Norge? Det var säkert bra att stå över idag men det kan ju aldrig vara bra att missa ett genrep som både är en viktig värdemätare och en chans att korrigera saker inför mästerskapet.

Inlagd: 2013-02-17, 22:47
Skriven av: Per

http://www.dagbladet.no/2013/02/17/sport/langrenn/skiskyting/25805331/
FEIGING!:)

Inlagd: 2013-02-17, 22:54
Skriven av: tolsrav

Per: det er ingen som vet noe sikkert, men Bjørgen er ikke der hun skal være, aldri i verden om hun hadde stått over idag om alt hadde vært ok.

Inlagd: 2013-02-17, 22:58
Skriven av: Neithiri

”Enig KnutG, jeg er veldig bekymret for Bjørgen, kan aldri tenke meg at hun vi dominere i VM”

– Hvis Bjørgen føler seg sliten etter ett sprintrenn, så er det et dårlig tegn. Hun skal være full av overskudd nå!

Synes det er all grunn til å bekymre seg over dette. Spørs om VM blir så bra som vi håper på. Johaug kan fort bli vårt sterkeste kort. Tror på medaljer til Wiken også. Hun imponerer bare mer og mer.

Inlagd: 2013-02-17, 23:10
Skriven av: fabulator

Trodde faktiskt Björgen skulle vinna alla gulden tidigare. Nu vete fan. Sprinten känns inte säker. En tuff tremil släpper nog aldrig Kowa i form, fy vad hon ser tränad ut! Hon måste vara den bäst tränade skidåkerskan någonsin! Skiathlonen känns vikt för Johaug.

Inlagd: 2013-02-17, 23:11
Skriven av: valle

Kankje Bjørgen har litt bedre peiling på sin kropp, enn noen synsere her på bloggen! Hun er ikke direkte en ”fersking” i mesterskap, presis. Planen hennes er å gå 6 løp i VM, og gjennomkjøringen foran de kommende løp fikk hun en test på under sprinten i går…Hun fikk vel de svar hun ønsket.

Inlagd: 2013-02-17, 23:13
Skriven av: tolsrav

Torslav: Tror du Björgen gillade svaret hon fick igår?

Inlagd: 2013-02-17, 23:21
Skriven av: valle

Stemmer det, og Bjørgen fortalte hun følte seg veldig sliten under oppvarmingen. Ordene var altså hennes egne.

Inlagd: 2013-02-17, 23:27
Skriven av: fabulator

Om Björgen kände sig seg och konstig, så förstår jag att hon skippade dagens WC-lopp. Köra skiten ur sig för några WC-poäng och riskera hela VM. nej där var nog valet lätt.
Efter dagens lopp seglar Emma upp som ett medaljhopp. Men vi skall inte bli ledsna om det slutar med ett par placeringar bland dom 10. Blir i alla fall roligt att ligga i TV-soffan och svettas nu när Kalla och Hellner inte är ensamma i Svensktoppen.

Inlagd: 2013-02-17, 23:41
Skriven av: Sten

Härligt Olsson! Det var kul, det blir ju inte så många svenska segrar nuförtiden i världscupen. På distans. Olsson är i form, men precis som många andra tror jag inte att han räcker till på VM, men en topp sex kanske. Ser ändå Cologna, Legkov, Hellner, Manificat och Northug som de största favoriterna. Olsson, Teichmann, Heikkinen, Röthe, Sundby och Bauer som outsiders. Oj, det är många om budet. Produktionen usel som sagt. Alldeles för mycket startbilder, helt ointressant. Klipp då in de intressanta starterna som bild-i-bild som man gjorde på 90-talet. Och våga följ de som ligger bäst till under längre sekvenser. Det KAN inte vara så omöjligt att producera bra intervallstart även på korta distanser. Finnarna är nog de bästa på att göra sådana produktioner. Lahtis VM var helt suveränt när det gäller tv.

Inlagd: 2013-02-18, 07:20
Skriven av: Anders

Har läst ikapp fler än 100 kommentarer utan ett enda påpekande att Wikén gör ett Sundby-lopp?

Visst är det fantasktisk att slå Kalla, jättekul att hon slagit igenom till en top10-åkare men resultetat idag är mycket tack vare Pillers rygg på andra varvet.

Som vanligt samma skit i herrloppet, dags att göra någonting åt banorna om inte intervallstarterna ska bli mer lotteri än bäst vinner.

Inlagd: 2013-02-18, 08:38
Skriven av: Thorrez

Thorrez, vad är det för nonsens. Den del av loppet som Wikén åkte starkast i, de tre sista kilometrarna åkte hon väl ändå ensam och hur vet du att hon åkte i Pillers rygg tidigare i loppet?

Inlagd: 2013-02-18, 09:06
Skriven av: swestam

Piller var ifatt Wiken vid ca 7 km ser man klart på tv bilderna..de vet vi sedan gissar jag att Piller drog ett tag för att sedan Wiken gick om i sista backen..samma som Heikkinen gjorde när han åkte med Manificat..Pillar varva tid i stadion tyder på att dom var nära varandra i start tid skiljer 13.30 i varvtid skiljer 13.30 tror varvtiden togs något före måltiden,,

bara min spekulation

Inlagd: 2013-02-18, 10:05
Skriven av: jossa

Emma Wikén varvade på tiden 13.18
Piller startade 13.30 efter Wikén
Wikén passerade 6,6 på 18.33
Piller passerade 1,6 på 5.20

Verkar inte som om Wikén och Piller åkte samman där. Sedan såg man vid nästa passering där Wikén hade 19.35 att Piller var precis bakom henne på jakt, Pillers tid 6.18.
Vid Wikéns målgång såg man inte till Piller. Wikén gick i mål på 26.35 och Piller varvade på 13.04

Eftersom avståndet 13.30 mellan tiderna blir mindre hela tiden så blir slusatsen att Piller åkte förbi Wikén i utförskörningen på andra varvet. Om Wikén fick hjälp eller inte är svårt att veta.

Sundby såg man ju personligen släppas runt banan av Legkov i Gällivare.

Inlagd: 2013-02-18, 10:22
Skriven av: Jan

Jossa kan ha rätt också, men jag tror mer på min teori, eftersom den även utgår ifrån att start/varvning inte skedde vid samma punkt.

Inlagd: 2013-02-18, 10:23
Skriven av: Jan

Om man utgår från att Piller och Wikén åkte ihop från Wikens passering vid 7.0 km till strax före mål för Wiken så kan man sedan konstatera att Piller därefter tappar tid på Wiken när hon åker själv det sista varvet så jag tycker det är tveksamt att säga att Wikén gör en Sundby.

Inlagd: 2013-02-18, 10:45
Skriven av: swestam

Jan: tror åxå Piller åkt förbi Wiken utför och att Wiken fått en bra rygg där.. och att sedan Wiken gick om i sista branta backen där en åkare som ska i mål kan gå på max– men som Piller har ett varv kvar måste välja att hålla igen lite för ett inte bli tok stum..de som väl avgör hur dom låg i spåret är vart varvtiden tas

Inlagd: 2013-02-18, 10:46
Skriven av: jossa

Jan: Hur kan Jossa inte ha rätt? Piller är ikapp Wikén vid 7 km, kolla svtplay om du inte tror på det. Sen bevisar din egna tider resten.

Piller varvar på 13:04.
Wikén andra varv tar 3:17.
Wikén hade 12s försprång på Piller när hon startade.

Wikén går alltså i mål samma tid som Piller varvar. Hur kan detta inte vara ett bevis för att Wikén fått hänga Piller och haft hjälp av detta? Med andra ord gjort en Sundby?

Visst, den är inte lika extremt. Men hon hade nog kommit in ungefär som Piller utan hjälp (17s efter), definitivt tagit Sarasoja 22 efter, men knappast Tschekalova 6s efter. Så en 7-8de plats är loppet värt. Vilket är fantastiskt bra!

Men utan en Sundby blir hon aldrig 4a, eller slår Kalla, med detta lopp.

Inlagd: 2013-02-18, 11:02
Skriven av: Thorrez

”Men utan en Sundby blir hon aldrig 4a, eller slår Kalla, med detta lopp.”

Et typisk intervallstartsrenn med andre ord, det handler om å flakse seg til en rygg for å få et godt resultat. Og dette skal liksom være mye mer rettferdig og ærerikt enn en fellesstart?

Inlagd: 2013-02-18, 11:11
Skriven av: Neithiri

Wiken hade nog kunnat ta Tchekaleva utan den ev hjälp hon fick av Piller hon var bara 1.3 efter Tchekaleva vid 7 km och hade tagit en en del från 5 km till 7 km..Wiken gick själv bra i de tunga partiet på andra varvet tappa bara 6 sek på Johaug i stigningarna..

Tycker ändå att Sundby fick betydligt mera drag hjälp än Wiken i sitt Gällivare lopp..

Inlagd: 2013-02-18, 11:32
Skriven av: jossa

Ja, jag såg att Piller var ikapp Wikén vid 7km. Men på tiden ser det ut som om Wikén var 17 sekunder före i spåret. Det var hon inte, och det beror på att start och varvning inte var på samma ställe, sedan så har dem antingen åkt tillsammans utför och Wikén stuckit ifrån på slutet som Jossa tror, eller som jag tror genom att analysera tiderna Piller åkt ifrån Wikén.

Inlagd: 2013-02-18, 12:07
Skriven av: Jan

http://www.nrk.no/sport/_polsa_-inn-i-vm-troppen-1.10917033

Jag hade som väntat rätt i att Pölsa skulle få köra i VM. Tror tyvärr han får köra team-sprinten och att det dessvärre slutar med norskt guld.

Inlagd: 2013-02-18, 12:15
Skriven av: Jan

Jan..Norsk gull med Pölsa på startstreken, er kankje den største eventyrhistoria som er servert her på bloggen..:(

Inlagd: 2013-02-18, 12:36
Skriven av: tolsrav

Jan: när Wiken passerar 7 km å Piller 2 km så är dom ihop å de stämmer när man tittar på tiderna.. sedan åker dom ihop ett tag för att sedan Wiken på slutet går ifrån med några sekunder är jag mer eller mindre säker på hur jag kan vara så säker jo tittar man på tv bilderna när Wiken svänger in på upploppet ser man att hon är i ihop med nr 60 Matrossova som starta 1 min före Piller till varvning har Piller tagit in 55 sek på Matrossova alltså ligger hon 5 sek efter Wiken i spåret…

Inlagd: 2013-02-18, 12:48
Skriven av: jossa

Det blir smøringsproblemer de luxe i Val de Fiemme, 5-6 dager med regn og mildvær, i følge prognosene!

Inlagd: 2013-02-18, 12:49
Skriven av: tolsrav

Ungdoms-OS 7,5 km klassiskt idag 18/2

Som vänta klar seger för JVM-segrarinnan Victoria Carl Tyskland med tiden 20:15.3

2. Anastasia Sedova Ryssland 20:51.7
3. Anamarija Lampic Slovenien 21:05.5
4. Katharina Hennig Tyskland 21:32.6 född 96

Mycket svagt av våra svenska flickor

48. Mimmi Björn 24:49.1
57. Elina Rönnlund 25:52.8

Hedda Bångman bröt efter att tappat 45 sek på första 2,5 km

Inlagd: 2013-02-18, 12:56
Skriven av: Elin

Ska vara fri teknik!

Inlagd: 2013-02-18, 12:58
Skriven av: Elin

Elin: det var fristil och inte klassiskt idag men oerhört imponerande av Carl. Tyskland har sin återväxt tryggade på tjejsidan. När Hedda inte når upp till sin normala standard är de svenska årgångarna 1995-96 på tjejsidan rejält svaga (ur ett internationellt perspektiv).

Axel Ekström blev 11:a i killarnas lopp över 10 km. Övriga kilar rejält efter. Bra lopp av Axel.

Inlagd: 2013-02-18, 13:03
Skriven av: swestam

Ringde tidning i Brasov. -3 grader och helmulet.
Borde inte varit problem med vallan.

Inlagd: 2013-02-18, 13:03
Skriven av: Elin

Jonna Sundling i lilla sportspegeln 19.20 ikväll på svtB.

Inlagd: 2013-02-18, 13:03
Skriven av: JonasE

Angående Wikéns lopp i söndags så finns detta att läsa på sweski.com:

”Jag åkte ensam och hade inte fördelen av att hänga på med någon annan, säger en strålande Emma.”

http://www.sweski.com/-jag-ar-battre-paa-skiathlon-sager-emma.5168820-184999.html

Inlagd: 2013-02-18, 14:33
Skriven av: Ulf J

Wiken går om Matrosova precis innan målgång, som startade en minut före Piller. Vid 5 km skiljer det 54 sek mellan dessa. Så Piller var alltså en liten bit bakom Wiken på slutet.

Inlagd: 2013-02-18, 16:16
Skriven av: JonasE

Smart tänkt jossa (och JonasE om du bara inte läste vad jossa skrev och skrev av det), det borde jag givetvis kollat upp.

Tack för länken Ulf J. Härligt att vi har en sådan som KEK som snabbt kan ställa intervjuer till åkarna. Förvånar mig att ingen tidning köper repotage från KEK, han är ju oftast på plats då han rankas som den bäste speakern.

Inlagd: 2013-02-18, 16:38
Skriven av: Jan

Grymt av Emma Wikén att kunna disponera loppen så bra trots sin ungdom. Förstår inte att inte flera åkare lägger upp loppen på det sättet.

Calle Halfvarson hyllas för att han alltid satsar friskt och går ut i hög fart, men han kroknar ju nästan jämnt. Varför inte prova att lägga upp loppen på ett smart sätt istället?

Wikén har verkligen åkhuvud. Hon kan bli vår riktigt stora stjärna om allt går vägen.

Inlagd: 2013-02-18, 16:47
Skriven av: Gabriel

Anna Haags ”väggning” tycker jag låter väldigt konstigt. Hon bor ju på stället, kan banorna, höjden snön mm. som handsken. Märkligt att vägga med sådana förutsättningar.

Inlagd: 2013-02-18, 17:28
Skriven av: Johan

Hon väggade inte riktigt heller. Hon hade tappat rätt så mycket redan innan hon påstod sig vägga.

Men Haag brukar gå ut långsamt, och igår så gick hon nog ut alldeles för snabbt.

Inlagd: 2013-02-18, 17:49
Skriven av: Jan

Tolsrav: usch för sånt väder. Svenskarna kan nog skippa att åka till italien. Bättre att skippa vm och ladda för slutet av världscupsäsongen

Inlagd: 2013-02-18, 18:56
Skriven av: jon

VM-nerver och världsliga problem… ;-) Ska jag el ska jag inte övertyga kollegor att ha TVn på på jobbet och glutta då och då el vänta tills man kommer hem och se inspelat? Pisskit att man råkar jobba hela helgen 13-timmarspass därtill (varför ansökte man inte om semester?)

Inlagd: 2013-02-18, 19:04
Skriven av: Aliide

På tal om väder är det enligt Ingemarsdotter finväder i Val di Fiemme idag i varje fall

Inlagd: 2013-02-18, 19:36
Skriven av: Aliide

http://www.langrenn.com/vanskelig-vm-vaer-i-vente.5168953-1743.html
Allide..Dessverre blir det ikke fortsettelsen slik….

Inlagd: 2013-02-18, 19:40
Skriven av: tolsrav

På tal om lilla Sportspegeln, schysst av Jonna och Julia att INTE ens nämna att det var två till som var delaktiga i stafettguldet på JVM!!!!

Inlagd: 2013-02-18, 20:06
Skriven av: Janne

Janne! Ja mycket förvånande.

Inlagd: 2013-02-18, 20:56
Skriven av: Astrid

Men det är väl ändå programledarens ansvar. Både Jonna och Julia är unga och inte så medievana så jag vet inte om man kan begära det av dem; dessutom har väl Stina fått absolut mest uppmärksamhet så det är väl bara trevligt att Julia och Jonna får lite uppmärksamhet.

Inlagd: 2013-02-18, 21:03
Skriven av: swestam

dom var nog rätt nervösa så fullt förstående att dom inte fick fram dom andra..kul att några av tjejerna fick tv tid bra för sporten se de postivat

Inlagd: 2013-02-18, 21:07
Skriven av: Jossa

”Wikén har verkligen åkhuvud. Hon kan bli vår riktigt stora stjärna om allt går vägen.”

Tenker på en sak. Wikén og Olsson avsluttet klart best i gårdagens intervallstarter. Det er interessant med tanke på at de siste 3km av sløyfen i Davos stort sett er utforkjøring. Men – ingen heder til den utskjelte svenske vallabussen. Litt synd de bare skal få tyn.

Å smøre ski er en like utakknemlig jobb som å være fotballdommer. Går det bra hører man ingenting, taper laget eller utøveren så vanker det kjeft :)

Inlagd: 2013-02-18, 21:15
Skriven av: fabulator

//fabulator
Absolut en poäng!

Inlagd: 2013-02-18, 21:18
Skriven av: Gunnar

Om Lilla Sportspegeln. Allt är bestämt och repeterat i förväg vad som ska sägas och göras.

Inlagd: 2013-02-18, 21:47
Skriven av: KnutG

Gunnar, ja ikke sant.

Men nu har for alvor VM-nervene kommet hos meg – som ikke skal prestere noe. Jeg tenker mye på sykdom, dårlige ski, dårlig form og konkurrenter som har kommet i kanonform! Sånn er det alltid, men denne gangen er det ekstra ille :) Er lett pessimistisk før VM.

Inlagd: 2013-02-18, 21:53
Skriven av: fabulator

Ena stunden hyllar man Wikén för sitt fina lopp och sedan så försöker man hitta alla möjliga sätt att förringa hennes insats.
Precis som Anna Haag dök upp, lite lätt okänd, och gladde oss med fina plaseringar i WC, så har Emma gjort denna säsongen. Härligt att se och glädjas åt för en skidentusiast.
Förutsättningarna är, rätt, lika för alla. men sedan kommer en del tillfälliga faktorer in i bilden. Kan vara skidor, vallning, en vurpa, en bruten stav eller lite draghjälp när det gives. Som alla andra så har hon fått tider efter vägen och även känt hur kroppen svarat i olika skeden.
Varför ger ni er på Emma. Säkert har det varit lika dant för många andra i loppet.
Det jag är alldeles säker på är att Johan Olsson inte behöft någon draghjälp i sitt lopp, men säkert många andra herrar högt upp i listan.
På torsdag börjar det och vi får lite kvittens på vad gårdagens lopp egentligen visade.
Är Northug och Hellner under isen.Hur står det till med Björgen. Hänger Wikén med så länge att hon kan kämpa om medaljerna. Är Piller oxå ett nytt stjärnskott. Allt visar sig.

Inlagd: 2013-02-18, 23:34
Skriven av: Sten

Tack Sten. Diskussionen om Wikens insats spann verkligen iväg okontrollerat. Hon blir alltså fyra i VC! Jag ska ärligt säga att jag trodde hennes form skulle börja dala efter SM och att hon hade bränt sitt krut för säsongen. Istället blir hon ännu bättre!! Förutom Jönsson och Olssons lopp i går är ju Wiken i princip det enda Sverige kan glädjas åt på seniorsidan i år. Varför ska vi då ägna oss åt vilda spekulationer om huruvida hon eventuellt tjänade några få sekunder på att ligga bakom en annars medioker italienska en kort sträcka? Det är ärligt talat rätt småsnålt.

Det överträffas dock av Janne som upprörs över vad två unga tjejer på 18-19 år (inte) säger i ett barnprogram. Men snälla nån! Någon gräns får det väl finnas för hur gnälliga vi ”soffexperter” är mot de aktiva, i synnerhet om de är juniorer. De svarar ju bara på frågor som programledaren ställer. Man ska vara rätt medievan för att kunna frigöra sig från intervjuarens frågor och börja brodera ut om lagkamrater m m.

Inlagd: 2013-02-19, 00:06
Skriven av: Per

Langrenn er en utendørs idrett og vil aldri bli 100% rettferdig for alle i hvert løp. Det vil alltid være parametre som glid, føre og ”god rygg” som spiller inn i intervallstarter – uten at man skal forringe noen prestasjoner. Viktigste er uansett personen oppå skiene og flaks/uflaks vil jevne seg ut.

Intervallstart vil alltid være mer rettferdig og severdig enn en fellesstart hvor enkelte gode spurtere kan ligge i ei klynge løpet igjennom og stikke fram på selve oppløpet -og vinne.

Tror forøvrig det vil komme noen overraskelser i dette VM, spesielt siden det er flest klassiske renn. Der er vel ikke svensker og nordmenn like gode som i fristil. Begynner å lukte litt Poltoranin og Kowalczyk-dominans.

Inlagd: 2013-02-19, 00:08
Skriven av: fabulator

@Per och Sten
Håller helt med er två, detta forum är tyvärr ruttet med folk som hatar Anna Haag och andra trevliga tjejer men samtidigt märker ord som inte anses PK. Jag tycker det är betydligt mer allvarligt att ha denna nedlåtande attityden emot Jonna, Julia mfl än att råka kalla Sundby för en idiot eller undra ifall Jörgen är ett troll.

Som tur är finns vettiga människor som er på forumet. Kombinerat med sådana som jossa som faktiskt kan längdåkning (och inte som vissa andra låtsas kunna det) så blir ett bra forum till vad Oskar skriver i sina utmärkta texter. Men det är tyvärr för mycket text och för mycket trams. När jag var i Kazakstan så saknade jag inte forumet en enda gång faktiskt. Detta trots de mycket positiva som finns.

Inlagd: 2013-02-19, 00:15
Skriven av: Jan

Det är väl ingen som är här inne som inte tror att Jonna och Julia är vår framtid i spåren.

Inlagd: 2013-02-19, 00:29
Skriven av: KnutG

”På tal om lilla Sportspegeln, schysst av Jonna och Julia att INTE ens nämna att det var två till som var delaktiga i stafettguldet på JVM!!!!”
Va roligt att KEK hittat hit!!!

Inlagd: 2013-02-19, 07:54
Skriven av: JonasE

Sten: ”Ena stunden hyllar man Wikén för sitt fina lopp och sedan så försöker man hitta alla möjliga sätt att förringa hennes insats”

Jag antar att du menar mig då jag ”gått hårdast” åt Wikén.

Jag tror du missat hur insnöat nördiga vissa av oss är när det gäller skidresultat. Jag hyllar Wikén för ett fantastisk lopp för att jag tycker att en 7-8de plats i världscupen av en så ung tjej är fantastik bra.

Jag ”förringar” inte hennes resultat genom att säga att hon kan ha tjänat någonstans mellan 6 och 22 sekunder på att få en bra rygg. Det handlar enbart om att jag försöker preciser exakt hur bra lopp hon egentligen gjorde.

När de tagit bort den klart nördvänligaste distansen (5-mil intervallstart) där man kunde bli upphetsad när Södergren tappade 4s första 2km men sen bara 3s nästa 6km, en tydlig tendens till att han kommer att gå förbi vid exakt 38,66km, så får man fokusera på sånna här grejer istället.

Och nu när Wikén själv säger att hon inte fått någon draghjälp får man såklart lita på det och hylla henne för 4de-platsen!

Inlagd: 2013-02-19, 09:16
Skriven av: Thorrez

Gabriel: Jag tror många svenska åkare är väldigt duktiga på att disponera sina lopp. Men när det betyder att man är 39a vid första mellantid och 24a i mål får man ingen uppmärksamhet för det. Utöver ”lite för svag öppning” från Blomqvist, trots att man inte har förmåga till bättre än 24a.

Däremot 9a (särskilt om man startat tidigt och ledde innan seedade fältet kom) vid första och sen 28a i mål blir ett ”han/hon satsade i alla fall!”.

Inlagd: 2013-02-19, 09:20
Skriven av: Thorrez

Läste att det var mest utför sista biten från 7 km och då gynnas vissa åkare som vågar släppa på. Kalla måste ha förlorat några sekunder med tanke på hur hon sköter utförsåkningen.

Inlagd: 2013-02-19, 10:28
Skriven av: KnutG

Ungdoms-OS 5 km klassiskt idag 19/2

1. Anastasia Sedova Ryssland 13.54.0
2. Victoria Carl Tyskland 13.56.1
3. Natalia Nepryaeva Russland 13.57.7
4. Katharina Hennig Tyskland 14.14.6
5. Anamarija Lampic Slovenien 14.20.0
6. Emilia Myllykoski Finland 14.51.9

15. Lotta Udnäs Weng 15.22.7
20. Hedda Bångman 15.33.1
45. Elina Rönnlund 17.01.
46. Mimmi Björn 17.04.2

Inlagd: 2013-02-19, 10:50
Skriven av: Elin

KnutG: tror Kalla var näst snabbast från 7 km in till mål.. Wiken var snabbare..

på första varvet tappa Kalla ca 5 sek på några av dom bästa mellan 2- 5 km

Inlagd: 2013-02-19, 10:51
Skriven av: jossa

Funderingar runt ungdoms-OS.
Jämför med Scandic Cup i december, också då 5 km klassiskt.

Hedda var då dryga minuten före Elina och en och en halv före Mimmi. Ungefär som idag alltså.

Hedda var ca. 10 sekunder efter Sofia och Jonna som var etta och tvåa i den äldre juniorklassen.
Hedda idag drygt en och en halv minut från seger.

Alltså är enligt detta våra bästa äldre juniorer också en och en halv minut från Europas bästa yngre juniorer.

Hade flickorna åter en dålig dag?

Inlagd: 2013-02-19, 11:24
Skriven av: Elin

Elin: vad våra bästa äldre juniorer kan vet vi redan..du tror väl aldrig att Svan skulle vara så långt efter? hon har ju senaste tiden visat mycket bra from..

Inlagd: 2013-02-19, 12:14
Skriven av: jossa

jossa;
Nej jag tror inte att Julia och några andra av våra bästa äldre skulle vara över minuten efter.
Såg Julia vinna i fritt under Scandic Cup i helgen.

Vad jag minns har hon t.ex. inte mött Sofia eller Jonna i ett klassiskt lopp den här säsongen.

Inlagd: 2013-02-19, 12:49
Skriven av: Elin

Sundling var ju 17 sekunder och Svan 22 sekunder efter Carl på JVM i Liberec (5 respektive 11 sekunder efter Sedova som vann idag). Det var visserligen skate men det är väl fortfarande en värdemätare mot juniortoppen som är relevant?

Inlagd: 2013-02-19, 13:14
Skriven av: Per

Min fråga kvarstår tills vi vet bättre: Hade flickorna åter en dålig dag?

Skickade SMS till tysk ledare.

Svar: Victoria tog 11 sekunder på Anastasia på första 1,8 km, stumnade lite på andra varvet.

Inlagd: 2013-02-19, 13:35
Skriven av: Elin

Ännu en konstig upptäckt: Alla norrmänn utom Röthe tappade väldigt mycket tid mellan 11.6 och 12.0 (för att ha varit en så kort sträcka). Röthe var tredje snabbast däremot, 1.2 sek efter Olsson vad jag kunde hitta.

Inlagd: 2013-02-19, 13:41
Skriven av: JonasE

Elin: stumma ben på Elina och Mimmi idag, igår svarade kroppen inte alls för Hedda enligt de rapporter jag sett vilket skulle kunna tyda på dåliga dagar. En Hedda i toppform tror jag skulle kunna vara betydligt bättre med.

I juniortävlingarna i Sjusjøen före jul var Hedda 1 min 12 sekunder före Lotta Udnes Weng på 10 km C masstart, idag var Hedda 11 sekunder efter Weng. Om vi tänker oss att Hedda hade varit ca 35 sekunder före på dagens distans (pga halva distansen idag) så hade hon varit omkring 6-8:e plats och då varit ca 1 min efter topptrion Sedova, Carl och Nepryaeva.

I Sjusjøen var Hedda 13 sekunder före Lotta Udnes Weng och 15 sekunder före Tiril Udnes Weng på 5 km fristil. I gårdagens fristilslopp på 7.5 km hade samma avstånd givit en femte plats respektive en fjärdeplats (ca minuten efter Carl på förstaplatsen och 15 sekunder efter Lampic på tredjeplatsen).

Så jag tror nog att Hedda är betydligt bättre än vad hon visat upp.

Inlagd: 2013-02-19, 15:11
Skriven av: swestam

Det här var inte tråkigt:http://www.expressen.se/sport/langdskidor/ar-det-sixtens-grejer-vad-bylsiga-de-ar/

”- Vi måste ju se ut som på den tiden. Inga leenden. Rak i ryggarna. Och sen titta rakt in i kameran, säger Hellner till Kalla. Sekunden efter står de båda VM-hoppen blixtstilla och ser med gravallvarlig blick in i fotograf Nilssons kamera.”

Inlagd: 2013-02-19, 16:06
Skriven av: Per

swestam;
Tycker att de första fem står i en egen klass men Hedda borde klarat finskan, alltså blivit 6;a

Även Hedda gick ut för hårt 10;a vid varvningen och 20;e i mål.

Hade väntat mig mer av Lampic men tror mig förstå att hela slovenska laget ökat träningsmängden lite för mycket.

Inlagd: 2013-02-19, 16:31
Skriven av: Elin

En gruppe tyske juniorer trente med det norske jr. landslaget i sommer. Noen som vet om Victoria Carl var en av dem.

For meg så tyskerne ut til å være små, lette og mindre atletiske enn våre skandinaviske topp juniorer.

Inlagd: 2013-02-19, 17:05
Skriven av: Rastjapa

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values