05 februari 2013, av Oskar

Ikväll pratar vi masstarter!

masstart
Låt långlopporna ha ensamrätt!

Igår i feberyran blev jag tillfrågad av en bekant, Per Frost, om jag ville vara med i hans relativt nystartade radioprogram Ur spår! som sänds i Umeå studentradio. Programmet är 30 minuter och handlar, inte helt oväntat, om längdskidor.

Anledningen till att jag skulle få äran att tjôta i radio är att kvällens ämne är tänkt att vara masstarter, ett ämne som de flesta av er redan vet framkallar en hel del känslor hos mig.

Jag startade ju till exempel en namninsamling mot masstarter för ett gäng år sedan (det går fortfarande att skriva under, dock måste jag rensa lite spam-underskrifter..) som jag egentligen inte gjort något med ännu. Kanske börjar det bli dags att ta fram den listan snart…

…för ni vet väl att organisationen bakom Falun-VM verkar jobba för att få tillbaka 3 och 5-milen till att gå med individuell start. Hur hårt man jobbar är oklart men enligt en intervju i Expressen är loppens startprocedur helt avgörande för Anders Södergren som förmodligen lägger skidorna på hyllan om han inte får gammal hederlig individuell start igen.

Nu är det kanske inte bara Södergren som ska få bestämma, men tydligen är många skidåkare överens om att loppen borde gå i individuell start och att dessa har högre status. Marcus Hellner har tidigare visat sitt missnöje med alla masstarter och säger till Expressen:

”För mig är det en självklarhet att ta bort masstarten nu när vi har ett hemma-VM. Allt annat vore bara dumt.”

Till och med masstartskungen Northug har ju sagt att han önskar att Kollens femmil ska återgå till individuell start. Huruvida det gäller mästerskap vågar jag inte svära på, men jag tror nog att ett guld i en individuellt startad VM-femmil (på svensk mark) skulle väga rätt tungt.

I samma artikel som ovan har även Niklas Jonsson, Sveriges representant i FIS, berättat att man ska lägga fram förslaget med individuell start under en kongress i vår. Han meddelar också att:

”Att vi visar upp en enad svensk front. Att aktiva, ledare, klubbar förbund och landslag står bakom det här. Sedan gäller det att få med sig andra nationer också.”

Det här är en viktig mening. För att detta ska lyckas måste vi alltså hjälpas åt, allihop! Kalla in Günter Wallraff och Janne Josefsson! Bevisa att det inte finns en själ på jorden som både är genuint intresserad av längdskidåkning OCH samtidigt vill ha masstartsfemmilar!

Själv ska jag skriva ut min namninsamling och ge den till Jonsson, FIS och de glada gänget bakom Beyond Skiing, vad ska ni göra?

Ni kan börja med att lyssna på radioprogrammet ikväll. Antingen via FM-bandet, 102.3, om du bor i Umeå, via deras hemsida eller med smartphone-appen TuneIn.

(Oj nu blev det väldigt seriöst. Så tjurig tänker jag inte vara ikväll.)

70 kommentarer till ”Ikväll pratar vi masstarter!”

Vi kan nog glömma något annat än masstart till VM i Falun, hoppas ni andra inte är lika uppgivna och desillusionerade.

Inlagd: 2013-02-05, 14:48
Skriven av: KE

”Bevisa att det inte finns en själ på jorden som både är genuint intresserad av längdskidåkning OCH samtidigt vill ha masstartsfemmilar!”

Akkurat det jeg er redd for at de skal prøve på, for er man så arrogant at man tror man har enerett på å bestemme hva det vil si å være genuint interessert i langrenn tror ikke jeg man har noen sjanse.

Jeg ville i hvertfall aldri stemt ja til femmil intervallstart (og jeg vil virkelig ha femmil intervallstart) hvis det betød at jeg samtidig må gå med på at jeg alltid har tatt feil (eventuelt ikke er genuint interessert) når jeg også synes at femmil fellesstart er interressant.

Inlagd: 2013-02-05, 15:19
Skriven av: Hanne

Hvorfor er de norske herreløperne så fantastisk på fellestarter?
Siden VM 2003, har jo normennene nærmest ”rasert” alle fellestarter i mesterskap! Det finnes sikkert en forklaring…

Inlagd: 2013-02-05, 15:20
Skriven av: tolsrav

Hade ju varit trevligt om det hade fokuserats lite mer på tävlingarna och inte bara formatet på tävlingarna.

Inlagd: 2013-02-05, 15:31
Skriven av: swestam

Jag tycker att det är helt fel och knasigt att Sverige som arrangör kan påverka om femmilen ska gå i masstart eller inte. Det bör Fis bestämma centralt.

Inlagd: 2013-02-05, 15:45
Skriven av: Manne

Jeg lurer på hvorfor man sitter fra start til mål, når anledningen er til stede, og tittar på:
Jizerska Padesatka, Marcialonga, König Ludwig Lauf, Vasaloppet, Birkebeinerrennet m/fl, alle disse går i fellesstart. Men her i huset blir man kalt sportsidiot..:)

Inlagd: 2013-02-05, 16:25
Skriven av: tolsrav

Hanne;”Jeg ville i hvertfall aldri stemt ja til femmil intervallstart (og jeg vil virkelig ha femmil intervallstart) hvis det betød at jeg samtidig må gå med på at jeg alltid har tatt feil (eventuelt ikke er genuint interessert) når jeg også synes at femmil fellesstart er interressant.”

Suverent skrevet Hanne, disse klovnene som hever seg over andre og ytrer å ha enerett på hva som er ”genuin interesse” er til å spy av. Det er nesten så jeg håper dette intervallstartsønsket går rett i dass.

Inlagd: 2013-02-05, 17:53
Skriven av: Neithiri

FIS vill inte ha något annat än masstarter, de har redan bestämt sig. Vill man se intervallstart får man ordna en egen tävling.

Inlagd: 2013-02-05, 18:50
Skriven av: Manfred

Någon som hörde programmet?

Inlagd: 2013-02-05, 19:40
Skriven av: Oskar

Sverige skal ha lykke til med forsøket å gjenreise 5 mila til en ordentlig distanse i mesterskap. Skulle bare inderlig håpe dem lykkes med å gjøre den lengste distansen severdig og presisjefyllt å vinne igjen. De beste løperne og skiinteresserte er skitt lei av selskapsreisene som avgjøres i massespurter.

Men jeg frykter at Tyskland og Norge vil jobbe imot dette. Ikke minst Vegard Ulvang og lobbyistene i Norges Skiforbund. De elsker fellesstart, og de har enorm makt.

Inlagd: 2013-02-05, 19:42
Skriven av: fabulator

Fabulator
Tror tyvärr du har rätt. Dröjer nog ett tag till innan fem milar blir något att se på igen….

Inlagd: 2013-02-05, 20:09
Skriven av: Gunnar

Men slike momenter som eks. Anders Södergrens krav: Hvis ikke VM 5-mila i Falun 2015 går med individuell start, så slutter jeg på landslaget..Seriøst, kan man da forlange at budskapet når frem, med slike argument?….

Inlagd: 2013-02-05, 20:35
Skriven av: tolsrav

Hanne: Varför skulle du behöva gå med på det? Det är ju någons annan åsikt, inte din.

Inlagd: 2013-02-05, 21:25
Skriven av: minior

Tolsrav
Anders Södergren har inte ställt som ett krav att han slutar om det inte blir inviduell fem mil. Han har sagt att det kan påverka hans beslut att köra en säsong till efter 2014.

Rätt stor skillnad tycker jag och rätt naturligt.

Tänk att man aldrig kan lita på media ;)

Inlagd: 2013-02-05, 21:48
Skriven av: Gunnar

Näää åh vad jag börjar längta efter fem-mil med intervallstart. Härliga schackningsperioder och nya krafter. Grangrenar och mellantider. Lååånga tävligar med tekopp och filt i soffan medan flingorna singlar ned utanför ett fönsterglaset.

Inlagd: 2013-02-05, 21:53
Skriven av: Anna F

dåligt med svensk deltagande i skandinaviskacupen i veckan trist norge satser lite hårdare

http://www.infoski.lv/live/scandinavian-cup/

Inlagd: 2013-02-05, 22:20
Skriven av: Jossa

Minior, i følge Oskar er det den eneste ”riktige” meningen, hvis man faktisk liker langrenn. Og at Oskar mener det er jo greit nok, han er ”bare” en blogger og får mene det han vil.

Men om Sveriges skiforbund skal prøve å få med seg andre land, tror jeg det er den absolutt dummeste måten å gå fram på. Dessverre synes jeg at det svenske forbundet om mulig virker enda mindre nyansert enn Oskar når det gjelder fellesstarter.

Jeg vet jo at jeg ikke er med å bestemme, men hadde jeg vært det ville jeg som sagt også sagt nei til intervallstart femmil hvis Sverige foreslo dette på ”alle vet at intervallstart er bedre enn fellesstart, og skjønner dere ikke det, da liker dere egentlig ikke langrenn”-måten. Og jeg vil jo faktisk ha intervallstart femmil. Kan ikke se at FIS kommer til å reagere veldig positivt på slik opptreden heller, det var poenget mitt. Jeg tror man kommer mye lenger med litt diplomati…

Inlagd: 2013-02-05, 22:54
Skriven av: Hanne

Historisk sett, er det vel 20 år siden svenskene opplevde en ”riktig” 5-mil i mesterskap…;)

Inlagd: 2013-02-05, 23:14
Skriven av: tolsrav

Suck, vad då ”jobbar för”? Om SSF var seriösa skulle de bara göra det och skriva 50 km intervall i programmet. Visst det skulle bli ett jäkla liv på FIS, men det är enda vägen nu. Just do it! Det eller arrangera ett VM 30/50 ”utanför” FIS.

Inlagd: 2013-02-05, 23:48
Skriven av: Per

//hanne
Hör att du sitter på information om hur svenska skidförbundet ska få tillbaka intervallstarten. Då de varit väldigt knappordiga med hur utan bara manat till enad front så sitter du ju på ”breaking news”. Kan du inte utveckla lite?

Inlagd: 2013-02-06, 06:35
Skriven av: Gunnar

Som jag tolkat det hela så är argumentet för masstart att locka folk som inte förstår skidåkning?

Inlagd: 2013-02-06, 07:01
Skriven av: KE

Gunnar,

Jeg kan godt utdype hvorfor jeg er redd for at Sverige skiforbund skal prøve en slik taktikk, og hvorfor jeg synes at de virker unyanserte, men jeg har på følelsen av at det ikke var akkurat det du ville oppnå med ditt innlegg.

Inlagd: 2013-02-06, 09:25
Skriven av: Hanne

//Hanne
Jo, absolut! Berätta jag är jättenyfiken av deras strategi!?

Inlagd: 2013-02-06, 09:30
Skriven av: Gunnar

resultat skandinaviska

1 Gejtnäs
2 Nydal +2
3 Harsem +5
4 Ojaste +10
5 Toftdahl +13

12 Svan +46
17 Dahl +1.10
21 Settlin 1.21
24 Svensson 1.30

Inlagd: 2013-02-06, 09:36
Skriven av: jossa

Går det att lyssna på programmet i efterhand? (Jag hittar det i alla fall inte…)

Dessutom, Burman tänkte ju dra ihop en podcast – blev det något?

Inlagd: 2013-02-06, 09:53
Skriven av: toriv

toriv, man kommer lägga upp avsnittet på deras hemsida under dagen. Redan nu kan du lyssna på gamla avsnitt!

Inlagd: 2013-02-06, 10:12
Skriven av: Oskar

Herrar 10 klassiskt scan cup:
1 HOLUND Hans Christer 26:39.8
2 SKAR Sindre Bjoernestad 27:01.3 +21.5
3 EINARSSON Snorri 27:05.8 +26.0
4 HELGESTAD Daniel Myrmael 27:06.9 +27.1
5 ANSNES Ronny Fredrik 27:09.6 +29.8
5 RUNDGREEN Mathias 27:09.6 +29.8
25 IMPOLA Bill 28:05.8 +1:26.0
40 ERIKSSON Gustav 28:59.9 +2:20.1

Inlagd: 2013-02-06, 12:03
Skriven av: JonasE

Jag saknar de riktiga 5-milarna och önskar att man kunde få tillbaka de.

MEN, jag tror faktiskt inte det skulle bli bra om de körde intervallstart idag. Redan förr var det inte någon rättvis tävling, Jonsson, Hoffman, Brink, DeZolt osv osv är alla medaljörer tack vare att de hade rätt startnummer och fick rätt rygg.

Åkarna är jämnare idag så tänk er en Sundby som får rygg på Legkov när han åkt ett varv och Legkov precis startat. Bara att hänga sig till ett vm-guld.

För att det ska fungera så måste någonting till med som stoppar detta. Antingen med cykelregler (måste släppa x meter), riktigt långa varv (lär inte hända) eller olika varv (lär inte hända).

Helt klart är de oseedade åkarna inlagd i seedade fältet ett bra försök/första steg men mer måste till.

Inlagd: 2013-02-06, 13:01
Skriven av: Thorrez

Gilla dom gammla 50 km med intervallstart..några fick väl hjälp till bra placeringar av bra ryggar man många kunde inte ta dom ryggarna när chansen kom..att man får rygg på en som är på samma varv å kan ta den tycker jag är helt okej….men på VM 15 km riskerar man när man åker så korta varv som 5 km att någon som går ut på andra varvet får en bra som just startar som han kan rygga..

Inlagd: 2013-02-06, 13:45
Skriven av: jossa

En fördel med intervallstart på femmilen är också att man hinner gå ut i köket för att fixa en fika. Femsets tennismatcher är underbara ur den synpunkten.

Inlagd: 2013-02-06, 14:09
Skriven av: KnutG

Masstarter på 30/50 km är oftas trist TV-underhållning. Jag hoppas på flera lopp med intervallstart. Upp till kamp!

Inlagd: 2013-02-06, 14:25
Skriven av: Daniel Becker

”En fördel med intervallstart på femmilen är också att man hinner gå ut i köket för att fixa en fika. Femsets tennismatcher är underbara ur den synpunkten.”

KnutG, tvärtom tycker jag. På intervallstart vågar man inte gå iväg, för man vill inte missa några tider.

På masstart i 5 mil däremot… Då hinner man både åka och handla, ta en tupplur, spela ett parti monopol, ta en löptur och ringa sin mamma innan det blir någon spänning i loppet.

Inlagd: 2013-02-06, 14:43
Skriven av: Gabriel

KnutG: Till skillnad från en femmil med masstart när du hinner laga en hel trerätters innan det händer något vettigt.

Inlagd: 2013-02-06, 14:52
Skriven av: Cliff

Word, Gabriel/Cliff.

Vad säger ni, ska vi ha en tävling om vem som kan hinna göra flest grejer under en femmil, men ändå ha koll på loppet?

Inlagd: 2013-02-06, 15:28
Skriven av: Oskar

Blev ett litet missförstånd med mitt inlägg. I masstartslopp vill jag inte missa en sekund av att titta på hur det går för min favorit. I intervallstart ser jag min favorit bara vid vissa tillfällen.Däremellan kan jag göra annat som tex fika.
Mao är jag för intervallstart.

Inlagd: 2013-02-06, 16:37
Skriven av: KnutG

//hanne
Du får fortfarande väldigt gärna dela med dig av svenska skidförbundets strategi som du kände till.

Inlagd: 2013-02-06, 18:17
Skriven av: Gunnar

Morsomt å lese alle de dårlige unnskyldninger her på bloggen, når hovedgrunnen til at spesielt svenskene vil ha den gamle 5-mila med individuell start tilbake, er så ”lett” forklart som – fellesstarten de senere åren har vært skreddesydd for den norske spurtfenomenet PETTER NORTHUG! I stedet drives det bare tåkeprat, uten noen form for saklig argumenter…

Inlagd: 2013-02-06, 19:12
Skriven av: tolsrav

tolsrav;
men synes du at skisportens maratondistanse skal være skreddersydd for dem med den beste spurten – framfor skiløperne med best kapasitet til å holde høy fart lenge – stort sett uten andres hjelp?

Har man gått 49km, så skal man ha nok med å komme seg til mål på utslitte ben. Når løperne i fellesstarter tydeligvis har krefter igjen til en spurt, så har det ikke noen med idrettens opprinnelige intensjoner å gjøre. Jeg vet egentlig ikke hva vi skal kalle fellestart? Ordentlig langrenn er det iallefall ikke.

Inlagd: 2013-02-06, 19:55
Skriven av: fabulator

Faqbulator..”jeg vet ikke hva vi skal kalle fellestart?”..Det vil jeg gjerne høre fra deg..Eks. Vasaloppet er det ordentlig langrenn? Damenes 3-mil under VM i Kollen 2011? vc 5-mila i Kollen 2010? Vi kan gjerne ta med vm 5-mila i Kollen 2011, der kapasitetsløpere som Johan Olsson,Marcus Hellner og Anders Södergren, blir over 30 sec. bak etter 50 km, da har vel farten vært høy nok under løpet…Men jeg går for individuell start på 5-mila, men er jævlig lei av å høre at 5-mila er ”bare” en transportstrekke fram til 49 km…

Inlagd: 2013-02-06, 20:28
Skriven av: tolsrav

Tolsrav…. Det kan du tro, att det beror på Northug. Men så är det verkligen inte, i alla fall inte för mig. Med den logiken skulle jag över huvud taget inte sett på längdskidor på nittiotalet, då Norge dominerade totalt och Sverige var chanslösa på medaljer. Mitt intresse för längdåkning bygger inte på nationella framgångar eller bakslag, och det är ganska provocerande att du hävdar det. På samma sätt som du blir provocerad av att vissa menar att du inte är en sann skidälskare för att du gillar masstarter. Jag menar dock inte det.

Det jag har emot femmilen i masstart är att jag tycker det är en dålig distans både som masstart och femmil. En bra masstart ska vara de olika möjligheternas lopp – det ska kunna ske utbrytningar och fartökningar på resans gång som påverkar utgången. Men med två lysande undantag har alla masstartsfemmilar slutat i masspurt. Det är i princip omöjligt att köra ifrån och då försvinner enligt mig hela poängen med masstart.

Vasaloppet som du nämner har avgjorts på i princip alla sätt man kan komma på. Så det är enligt mig ett lysande masstartslopp jämfört med vad mästerskapsfemmilen brukar vara.

Inlagd: 2013-02-06, 20:53
Skriven av: Manne

Tolsrav
Härligt att du kritiserar de ”svenska argumenten”

Själv briljerar du med kritik mot Anders Löken Södergren med uppgifter som inte han själv troligen känner till. Dessutom har du hjälp av Hanne som sitter på inside information om svenska skidförbundet som han dock inte vill avslöja för någon.

Riktigt tunga argument där så det är klart vi intervallstart älskare ta till desperata argument för att ha en chans i debatten….. ;)

Inlagd: 2013-02-06, 21:04
Skriven av: Gunnar

Vasaloppet skulle bli intressant om man tillät intervallstart.Som det är nu är det bara sista milen som lockar.

Inlagd: 2013-02-06, 21:22
Skriven av: KnutG

Manne..Siste Vasaloppet ble avgjørelsen slik:
1. Jørgen Brink 3.38.41
2. Daniel Tynell 3.38.41
3. Stanislav Rezac 3.38.41
4. Daniel Ricardsson 3.38.41
:) Et lysande masstartslopp…

Inlagd: 2013-02-06, 21:27
Skriven av: tolsrav

Många svenskar vill se intervallstart på 5 milen..de finns heller inget som säger att vi skulle få bättre resultat på dom men vi vill ändå ha de..

även fast Sverig dominerade stort på en masstart 87/88 fyra bland dom 6 bästa :)så ville vi ändå efter de inte se en fortsättning av de som tur var slapp vi de den gångna kanske mkt för dom svaga norska resultaten å en bitter Ulvang som dömde ut de..men nu är de helt annat ljud från många från norska sidan..undra hur de lät då i norge :)

Inlagd: 2013-02-06, 21:29
Skriven av: Jossa

Jisses… femmilen i masstart var urtrist redan innan Northugs entré på scenen. OM något har Petter gjort den mer intressant. Och ja, det är skittrist att löpare är inom 30s från slutsegern och ändå är på 14:e plats. Urtrist, verkligen.

Inlagd: 2013-02-06, 21:30
Skriven av: Anders

Anders..”femmilen i masstart var urtrist redan innan northug entre scenen”..
Kan dette være årsaken:
2005 VM 5-mila: 3 dobbelt norsk
2007 VM 5-mila Dobbelt norsk..;)

Inlagd: 2013-02-06, 21:48
Skriven av: tolsrav

Tolsrav… Jag har inget emot spurtuppgörelse. Spurt ska finnas som en möjlighet i masstartsloppen, som det är i vasaloppet. Men inte som ENDA möjligheten som det är på femmilen.

Senast i Holmenkollen kunde Rönning ligga tryggt långt inne i klungan, för han visste att det var omöjligt för någon att rycka ifrån. Så ska det inte vara enligt mig. Om åkarna inte behöver bevaka varandra och göra bedömningar av eventuella utbrytningar förr än sista kilometern, då har masstarten förlorat sin poäng.

Inlagd: 2013-02-06, 22:05
Skriven av: Manne

Jeg syns at Skiathlon i Sotsji sist helg var urtrist…Hvorfor? Jo, Northug ble bare nr 12…:)

Inlagd: 2013-02-06, 22:10
Skriven av: tolsrav

Løp hvor ingen har tatt initiativ til utbrudd før det har gått 49km – og som ender i massespurt med ca 10-15 sekunders avstand mellom de 10-20 første betrakter jeg som uavgjort. Ingen vinnere.

Inlagd: 2013-02-06, 22:11
Skriven av: fabulator

”Jisses… femmilen i masstart var urtrist redan innan Northugs entré på scenen. OM något har Petter gjort den mer intressant. Och ja, det är skittrist att löpare är inom 30s från slutsegern och ändå är på 14:e plats. Urtrist, verkligen.”

Dette er korrekt.
Petter Northug er ikke problemet, fellesstart er. Vi så det tydelig i La Clusaz – hvor det var verre enn noensinne – uten Petter til stede! Så ingenting blir bedre med fellesstarter når Petter en dag gir seg. Det er selve konkurranseformen man må til livs. Fellesstarter må avvikles i sin helhet på alt annet enn sprint og stafetter. Da først er langrennssporten kurert for sykdommen.

Inlagd: 2013-02-06, 22:18
Skriven av: fabulator

Fabulator..Dermed er Brink ingen vinner av Vasaloppet…..Så trist da, i følge meg!

Inlagd: 2013-02-06, 22:19
Skriven av: tolsrav

Tolsrav… Aukland var loss på slutet förra vasaloppet om jag inte minns fel. Och Brink fick hämta in rycket. Så nog var det allvarliga utbrytningsförsök som motståndarna var tvugna att ta på allvar.

Inlagd: 2013-02-06, 22:35
Skriven av: Manne

Tolsrav, din nivå e väldigt låg just nu. Kan du inte förstå att allt inte handlar om northug vinner eller inte?. Det är konceptet med intervallstart som lockar. Northug hade varit en av favoriterna i en femmil med intervallstart och han skulle mycket väl kunna vinna. Om man ser till dramatiken med en intervallstart där så otroligt mycket kan hända. Sista milen sker otroliga omkastningar, så är den mycke större än i en masstart. Man vill se åkare som sliter i spåren och känna att det är det kraftprov som det ska vara. Om det så är trippelt norskt på en intervallstart så älskar jag tävlingsformen likaväl. Så snälla sansa dig och försök förstå att detta inte handlar om Sverige vs Norge.

Inlagd: 2013-02-06, 22:43
Skriven av: Paul

Men det er klart – jeg forventer også behersket svenske-jubel dersom Hellner Olsson, Richardsson eller noen andre skulle vinne en masstart i VM med noen få meter :)

Inlagd: 2013-02-06, 23:18
Skriven av: fabulator

Lysande Paul. Brilliant lyrik, tippelnorskt på pallen gör mig inget. Bara vi slipper klungkörning i 49 km, en sjukdom för längdskidsporten.

Inlagd: 2013-02-06, 23:33
Skriven av: Daniel Becker

Gunnar, jeg har jo aldri sagt at jeg vet noe som helst om det svenskes forbundets strategi, jeg sa bare at jeg fryktet at de skal ta samme strategi som de fleste her inne bruker. Jeg frykter det først og fremst fordi jeg synes det virker som om de (i likhet med de aller fleste i denne tråden) synes å tro at jo flere ganger man forteller om hvor kjedelig man synes fellesstart femmil er (og hvorfor) jo lettere er det å overbevise de som faktisk liker fellesstart femmil om at de tar feil.

Inlagd: 2013-02-06, 23:36
Skriven av: Hanne

Lika otroligt som att Vasaloppet skulle köras med intervallstart lika otroligt är det att FIS backar från masstarten.

Inlagd: 2013-02-07, 00:15
Skriven av: KnutG

Men som avslutning vil jeg mene at FIS, med Bengt E Bengtsson i spissen fant et konsept som gjore langrennsporten – forståelig for alle publikumere, med fellestarten. Intensjon (hensikten) med forandringen var nok godt ment for langrennsporten. Så jeg tviler på at FIS foretar noen forandringer, dessverre!

Inlagd: 2013-02-07, 00:19
Skriven av: tolsrav

Undervärderar inte FIS publiken?
Som att klappa på huvudet och säga lille vän, du förstår inte det här?
Tror de flesta åkarna vill ha intervallstart.

Inlagd: 2013-02-07, 07:38
Skriven av: KE

Håller helt och hållet med Hanne i denna diskussion. Tycker en del uttryck i denna diskussion känns överdrivna.

Inlagd: 2013-02-07, 08:27
Skriven av: swestam

jag tror KE har en poäng, läser man historieskrivningen på FIS-hemsida verkar det inte som om nägon djupare analys föregått all förändringar som skett.

Den centraleuropeiska publiken har tydligen inga problem att hänga med i ett intervallstartslopp i skidskytte, med tidstillägg för bomskott, eller förstå att man inte måste vara först i mål för att vinna i störtlopp.

Inlagd: 2013-02-07, 08:54
Skriven av: AndersH

Jag tittade på skidor när jag gick på lågstadiet, uppenbarligen lyckades jag fatta hur det hängde ihop med intervallstart då. Jag kan inte för en sekund tro att det finns vuxet folk som är så väck att de inte förstår vad som händer i en intervallstartstävling med hyffsad tv-produktion. Argumentet är befängt.

Inlagd: 2013-02-07, 09:01
Skriven av: Manfred

Gunnar: ”…Dessutom har du hjälp av Hanne som sitter på inside information om svenska skidförbundet som han dock inte vill avslöja för någon”

…på samme måte som mange svensker sitter med inside information om hvordan juryen i skirenn favoriserer Norge.

Dessuten er vel Hanne et jentenavn, og ikke en ”han”.

Inlagd: 2013-02-07, 09:36
Skriven av: Tor

Manfred…”jag kan inte en sekund tro att det finns vuxet folk som är så väck att de inte förstår vad som händer i en intervallstarttävling” ..Ikke enig..Tidligere var det bare sportsidioten tolsrav som tittet på langrenn, etter att fellestarten kom, sitter samtlige familemedlemer klistret foran TV-skjermen.

Inlagd: 2013-02-07, 09:51
Skriven av: tolsrav

tolsrav – jag säger inte att du kan ha en viss poäng i det hela. Hade Sverige haft framgångar i masstart kan det ha varit annat ljud i skällan från merparten av belackarna. Det hindrar dock inte att vissa av oss kan ha personliga uppfattningar som går utanför dessa nationalistiska trångsynta åsikter. Jag har en förkärlek för intervallstart och rankar Vancouver 15km och Kollen 15km som de största höjdpunkterna i senaste mästerskapen. Detta utan en endaste svensk medalj.

Å andra sidan har jag inget principiellt emot masstart som tävlingsform, den har även den sin charm och kan vara nog så spännande. Det är bara synd att den ska dominera så pass.

Inlagd: 2013-02-07, 09:58
Skriven av: Anders

Tolsrav, det är nog för att Petter Northug är med som dina familjemedlemmar tittar ;-)
Mina vänner kollar inte på skidor längre för det är så tråkigt med masstart, de förstår väl inte tjusningen?

Inlagd: 2013-02-07, 10:53
Skriven av: KE

KE: Dine venner er egentlig ikke glade i langrenn, hadde de vært det hadde de selvsagt sett på masstart også.

Inlagd: 2013-02-07, 11:54
Skriven av: Neithiri

Neithiri – varför det? Kan ju finnas massa anledningar till att man inte tittar längre. Jag, som länge varit en cykelnörd, tittar över huvud taget inte på cykellopp längre, då dopningsskandalerna har tagit bort hela nöjet. Det är inte samma sport längre för mig.

Inlagd: 2013-02-07, 12:53
Skriven av: Anders

Inte nog ”glada” för att se på masstarter, det stämmer nog, även på mig nuförtiden =)
Trodde syftet var att få fler att se på skidor på TV eller ”live”.
Som det är nu så åker jag inte till Falun under VM för att se en klunga swischa förbi några gånger på en 5 mil
Vill kunna se, höra enskilda åkare vid en tidskontroll i naturen, spänningen då sekunderna tickar innan åkaren passerar, se tendenser m.m

Inlagd: 2013-02-07, 13:01
Skriven av: KE

Har för mig att jag läst att ett annat argument för intervallstart är att skidbytena då förvinner och skidbytena gynnar framförallt de stora nationerna som har mycket resurser att valla och gnugga skidor under loppets gång. Med detta argument, förutom det som diskuterats ovan, så skulle kanske Sverige kunna få med sig ett antal av de mindre nationerna. Jag vet inte hur beslut tas i FIS, men någon form av röstningsförfarande bör det ju vara.

Inlagd: 2013-02-08, 22:11
Skriven av: Schteve

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values