Ikväll pratar vi masstarter!

masstart
Låt långlopporna ha ensamrätt!

Igår i feberyran blev jag tillfrågad av en bekant, Per Frost, om jag ville vara med i hans relativt nystartade radioprogram Ur spår! som sänds i Umeå studentradio. Programmet är 30 minuter och handlar, inte helt oväntat, om längdskidor.

Anledningen till att jag skulle få äran att tjôta i radio är att kvällens ämne är tänkt att vara masstarter, ett ämne som de flesta av er redan vet framkallar en hel del känslor hos mig.

Jag startade ju till exempel en namninsamling mot masstarter för ett gäng år sedan (det går fortfarande att skriva under, dock måste jag rensa lite spam-underskrifter..) som jag egentligen inte gjort något med ännu. Kanske börjar det bli dags att ta fram den listan snart…

…för ni vet väl att organisationen bakom Falun-VM verkar jobba för att få tillbaka 3 och 5-milen till att gå med individuell start. Hur hårt man jobbar är oklart men enligt en intervju i Expressen är loppens startprocedur helt avgörande för Anders Södergren som förmodligen lägger skidorna på hyllan om han inte får gammal hederlig individuell start igen.

Nu är det kanske inte bara Södergren som ska få bestämma, men tydligen är många skidåkare överens om att loppen borde gå i individuell start och att dessa har högre status. Marcus Hellner har tidigare visat sitt missnöje med alla masstarter och säger till Expressen:

”För mig är det en självklarhet att ta bort masstarten nu när vi har ett hemma-VM. Allt annat vore bara dumt.”

Till och med masstartskungen Northug har ju sagt att han önskar att Kollens femmil ska återgå till individuell start. Huruvida det gäller mästerskap vågar jag inte svära på, men jag tror nog att ett guld i en individuellt startad VM-femmil (på svensk mark) skulle väga rätt tungt.

I samma artikel som ovan har även Niklas Jonsson, Sveriges representant i FIS, berättat att man ska lägga fram förslaget med individuell start under en kongress i vår. Han meddelar också att:

”Att vi visar upp en enad svensk front. Att aktiva, ledare, klubbar förbund och landslag står bakom det här. Sedan gäller det att få med sig andra nationer också.”

Det här är en viktig mening. För att detta ska lyckas måste vi alltså hjälpas åt, allihop! Kalla in Günter Wallraff och Janne Josefsson! Bevisa att det inte finns en själ på jorden som både är genuint intresserad av längdskidåkning OCH samtidigt vill ha masstartsfemmilar!

Själv ska jag skriva ut min namninsamling och ge den till Jonsson, FIS och de glada gänget bakom Beyond Skiing, vad ska ni göra?

Ni kan börja med att lyssna på radioprogrammet ikväll. Antingen via FM-bandet, 102.3, om du bor i Umeå, via deras hemsida eller med smartphone-appen TuneIn.

(Oj nu blev det väldigt seriöst. Så tjurig tänker jag inte vara ikväll.)

Etiketter: