05 februari 2013, av Oskar

Feberyror runt för-OS

fever

Varning: min feber är inte helt över vilket kanske syns i det lite osammanhängande inlägget nedan.

Jo, jag har faktiskt sett tävlingarna i Sotji. Men peppen infann sig inte, det var liksom inte roligt alls. Dock jag vill inte skylla allt på Sotji utan även en hel del på min rekordhöga feber jag fick känna av med start under lördagmorgonen. Jag tror jag aldrig yrat och känt mig så flummig i hela mitt liv som natten mellan lördag och söndag. Frossa-skakningar varvades med toksvettningar samtidigt som hela min kropps känselceller stod med öppna spjäll. Hjärnan fick en överdos i fysiska känslor och kunde inte hantera det alls vilket resulterade till noll sömn. Fy fan. Men jag ska vara lite glad eftersom jag var tvungen att gå hem tidigare från min orienteringsklubbs årsfest pga febern. Glad? Jo, det visade sig att vinterkräksjukan spred sig som en löpeld bland festdeltagarna under den natten…

Om vi bortser från mitt sjukdomstillstånd kan man ändå sammanfatta världscuphelgen som lite trizt. Jag tror jag har skrivit exakt samma rader förut efter någon annan sprinttävling, men det skadar ju inte att ta upp det igen: sprintbanorna var på tok för långa och jag börjar undra vad det är för poäng med sprint om det inte längre är sprint? Under den individuella sprinten funkade det nog skapligt för vanliga sprinters. Jag ger tävlingen ett halvdant OK.

Men sprintstafetten, varför finns sprintstafetten kvar? Och varför heter det sprintstafett? Det borde heta parstafett, för någon sprint är det ju inte längre. Inga sprinters pallar ju med en sprintstafett och jag köper inte argumentet ”ja men dom får väl träna uthållighet lite mer!”. Vafan, ska 800-meterslöparna helt plötsligt tvingas springa 4000 meter?

När sprinten kom till byn för sisådär 10-15 år sedan var det många som tyckte det var en clownig sport. Jag själv var vid tillfället inte så värst intresserad av skidor men jag hade säkert ställt mig i det konservativa gänget som inte gillat det. Eller inte. Men nu finns sprinten och jag tycker ändå disciplinen hittat sin form. Det är kval, kvart, semi och final. Taktik, spänning, rävspel och underbara explosioner. Med andra ord en rätt intressant variant på vanlig längdskidåkning.

Men sen uppfann man Tour de Ski och hundra andra minitourer där man ville att alla skulle åka allt i dessa tourer, från sprint till 35 km fritt. Då man insåg att det bara var sprinters som kvalade till sprinttävlingarna var man tvungen att gnugga de innovativa geniknölarna lite till. Varför inte göra sprint till medeldistans istället! Så kan alla vara med och vinna! De utpräglade sprinterna kände sig nog rätt blåsta när de blev tvungna att åka massa distanstävlingar för att få åka några sprinttävlingar som ändå var för långa. Vilken bajsmacka!

Ja så nu går alltså trenden mot allt längre sprintbanor, eller ska vi kalla det medeldistansbanor i heat?

Tillbaka till söndagen i Sotji. När två distansherrar utan vidare sprintegenskaper helt och hållet pulveriserade motståndet likt sprintern Björn Lind en gång gjorde i Otepää, ja då är det något som inte stämmer med sprintstafetten.

Jag är självklart mäkta imponerad av ryssarnas styrka och deras sätt att knocka resten av finalfältet, men ska det verkligen vara så att sprintåkare åker till ett mästerskap för att åka en tävling. Som de sedan kanske faller i pga att någon annan trampar på deras skidor. Och sen åka hem igen eftersom inga andra distanser passar dem? Det är ju helt sjukt ju!

Slutpoängen: det verkar inte bara vara jag som är sjuk, internationell längdskidåkning har visat upp tydliga sjukdomssymtom under en ganska lång tid nu. Kan vi få se en förändring snarast?

Förslag: antingen lägger man ner parstafetten (som jag här och nu bestämt att den heter), eller så gör man något åt den (ping Falun-VM).

14 kommentarer till ”Feberyror runt för-OS”

Nu är det väl iof så att enligt FIS reglemente så är alla lopp kortare än 1800 meter sprint, och frågan är om det inte är arrangörerna snarare än FIS som drivit fram allt längre sprintbanor. En variant vore att man sänkte den gränsen till typ 1600 m så att sprint blev mera sprint.

Inlagd: 2013-02-05, 13:05
Skriven av: swestam

Nei, skal en finne en perfekt sprintløype, må man dra til Holmenkollen, med – Hellnerbakken – der ”Hellner krossade alla”. Det er vel verdens beste sprintløype, der verdens beste fjellklatrer tok gullet, og 5-milskongen tok silveret, enig Oskar? ;)

Inlagd: 2013-02-05, 13:52
Skriven av: tolsrav

OS 2006 var den perfekta banan, fanns alla typer av lutningar men ändå inte speciellt lång. Därefter har det bara blivit sämre. Om man tycker att sprint ska vara sprint. Det faktum att damerna förra året i tour de ski, i Oberstdorf, körde herrarnas VM-bana från 2005, med enorma avstånd som följd, visar att nåt är fel.

Inlagd: 2013-02-05, 13:59
Skriven av: JonasE

tolsrav, Kollen-banan var tuff, men inte overkligt tuff. Hellner brukar åka riktigt bra i fristilssprint, de gånger han tar sig vidare från kvalet. Sen så var det ju inte så att han malde sönder de andra likt ryssarna i söndags, utan han gjorde ett mäktigt ryck, som höll. En typisk sprintegenskap.

Inlagd: 2013-02-05, 14:02
Skriven av: Oskar

”mäktig ryck”…Presis det samme skjedde under sprintenstafetten på søndag, Japarov gjore ett kraftig rykk, som russererne beholt hele stafetten til målgang. Men på en sprintstafett, så holder ikke spesialsprinterne med både semi og final, dessverre! Under sprinten på fredag vant Kikkan Randell/Petter Northug, ikke overraskende, i følge meg. (Bare så syn at svenskene valla bort seg)..

Inlagd: 2013-02-05, 14:30
Skriven av: tolsrav

JonasE: men var den så perfekt ? herrfinalen var de ju ingen som ville åka först ner från toppen stod inte alla å titta på varandra nästan sedan tvingades Zorzi åka först utför alltså han som blev utan medalj..

Inlagd: 2013-02-05, 14:44
Skriven av: Jossa

Skippa sprintstafett och kör en individuellt sprint i varje stil!

Inlagd: 2013-02-05, 15:01
Skriven av: Jon

Måste vara skoj att vara sprinter. Kan ni tänka er minen på Bolt när friidrottshöjdarna säger till honom att ”Vi har märkt att 10000meterslöparna aldrig vinner 100m, så vi tänkte förlänga din distans med några hundra meter, och på mästerskapen ska banan vara så bucklig att du lär va helt chanslös”?

Inlagd: 2013-02-05, 18:58
Skriven av: Manfred

”Skippa sprintstafett och kör en individuellt sprint i varje stil!”
Bra förslag!

Om man ska behålla sprintstaffeterna måste de göras om, kanske att man hade 3 löpare istället för två som kör två gånger var? Eller ännu bättre, 3 löpare som kör en gång var – Färre lag i varje heat och man lägger mer fokus på kvarts och semifinal.

Inlagd: 2013-02-05, 20:15
Skriven av: Laggarbacken

Grundproblematiken håller jag med om, men tyckte den individuella sprinten var rätt häftig att titta på ändå. Mest kanske för att Northug är så duktig taktiskt (även om jag faktiskt tyckte han åkte lite fult mot japanen), men överhuvudtaget att det var en häftig bana.

Inlagd: 2013-02-05, 21:36
Skriven av: minior

Ser hellre fyra åkare som kör varsin sträcka, två i klassisk stil och två i fristil (precis som i den vanliga stafetten). Då kan det kallas för sprintstafett på riktigt.

Inlagd: 2013-02-06, 00:19
Skriven av: Jörgen

http://www.expressen.se/sport/langdskidor/medaljhoppet-missar-vm-uppladdningen/

Inte bra

Inlagd: 2013-02-08, 12:33
Skriven av: Adrian

Jeg tror en mix-stafett som i skiskyting hadde vært et bra alternativ til sprintstafett. F.eks. 2×3+2×5 kilometer.

Det er flere lag som kan stille med 2 gode damer og 2 gode herrer, så jeg tror en slik stafett ville blitt jevnere enn de vanlige stafettene.

Inlagd: 2013-02-08, 13:31
Skriven av: Tor

Hej Oskar!

Mycket intressant inlägg som jag ser kommer från början av 2013. Men trots det så lever debatten angående skidsprinten i högsta grad och jag vill uppmärksamma dig om följande..

http://skidzonen.se/skidakare-startar-facebookprotest/

Som svar till övriga på forumet (om Ni råkar se detta) så är det väldigt många intressanta tankar kring ”sprint”stafetten och spinten.. Jag håller med Er i det mesta.. Kommentaren med Usain var klockren, tyvärr så är det exakt så det är i skidorna.. Känns inte som mycket förrändrats sedan förra säsongen men det verkar vara vissa som kämpar får sprintens existens inom Längdsporten iaf =)..

Inlagd: 2014-09-29, 22:02
Skriven av: En som minns Björn Lind..

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values