28 januari 2013, av Oskar

Ski cross eller längdskidor?

Falu-VMs ”beyond skiing” och de vilda utförslöporna har inte riktigt blivit den succé som man hoppats på. Redan efter första loppet var bland annat Marcus Hellner kritisk. Nu när alla loppen är avklarade är facit: flera krascher där bland annat Robin Bryntesson och Maria Gräfnings flög helt av banan och ut i terrängen. Gräfnings var inte långt ifrån att landa på ett betongblock…

Visst, alla kan ju ramla och klanta till sig lite men nja, skidåkarna verkar inte helt peppade. Charlotte Kalla till Expressen:

”Det var inte kul att åka. Och jag känner många som kraschat här i helgen.”

Anna Haag:

”Jag vet varje gång att det är 50 procents chans att jag ska falla. Så svårt är det.”

Martin Johansson till DT

”Det finns ingen bana som jag har åkt som är så här dålig, med utförskörningar och att den är så orytmisk uppför. Det här branta… det blir inte skidåkning. Jag hoppas verkligen att de tar till sig kritiken och gör om det. Man måste vara så pass ödmjuk att man gör det om man ser att alla åkarna är missnöjda med det.”

Sämre reklam för en skidbana får man leta efter. Men istället för att fixa banorna har jag ett förslag som arrangörerna kommer att älska: dela ut gratis skidor med stålkanter så blir det ett snäpp närmare skicross!

Ja, eller så ser man till så att man breddar och fixar doseringarna i kurvorna samt ger upp tanken på en ny dimension inom längdåkningen innan det är dags att köra världscup här om ett par månader.

81 kommentarer till ”Ski cross eller längdskidor?”

Gräfnings krasch var nog det värsta tycker jag. Dagen efter Bryntes krasch i samma sväng och de gör inget åt det. I Canmore satte de väl upp ett nät i Besses kurva inför skiatlon.

Inlagd: 2013-01-28, 13:56
Skriven av: JonasE

En ”ny dimension inom längdskidåkningen”. Jo tjena. Varför är det bara längdskidåkningen som håller på med sånt här skit? Man får väl grunda sig en ny sport om man inte gillar sporten som den är nu.

Tänk om FIFAs ledning hade samma inställning till fotbollen som FIS har till längdskidåkningen och bara ville ändra på saker hela tiden. Den FIFA-styrelsen hade blivit avsatt och utsparkad innan någon han säga fotboll. Men FIS och lustiga arrangörer (som de i Falun) har visst fria tyglar att peta och ändra och greja efter behag. Ändra sporten så de får det som de vill ha den.

Bygga lite hopp, göra lite utförsbackar, stoppa in lite skidbyten, ändra lite bonussekunder, ändra längden på tävlingarna, införa nya tävlingar. Allt är möjligt i denna möjligheternas sport! En våt dröm för en kreativ arrangör eller FIS-styrelseledamot.

Inlagd: 2013-01-28, 14:06
Skriven av: Gabriel

Gör om, verkar bara dumt, ett fall i den backen blir så ödesdigert, dels i tappad tid och att det är farligt för åkarna.
Bara tur att ingen blev allvarligt skadad. Tyckte den gamla utförsbacken gick fort nog då det var isigt i kurvorna.
Det verkar vara svårt att undvika att den nya backen blir isig.
En liten tackling då det är massstart så blir det rakt ut i skogen.
Madrasser och nät gör ont också att åka in i.
Ska bli intressant att se hur detta ”tacklas”

Inlagd: 2013-01-28, 15:09
Skriven av: KE

hoppet i sprinten var ju en löjlig ide…
Men jag gillar iden om att ha utförslöpor som tvingar åkarna att jobb hårdare i utförslöporna, rimligen skulle de kunna vara en lösning på den ständiga ifattglidningarna i masstartlopp. Kan de användas för att få intensivare lopp är de bra tycker jag.

Inlagd: 2013-01-28, 15:19
Skriven av: Josef J

Johan Edin kritiserar TD för det täta tidschemat i sprinten där de i andra semin knappt fick någon tid att vila. De tre första i finalen kom från första semin.

Inlagd: 2013-01-28, 15:30
Skriven av: JonasE

Man kan ju undra vad det är för fel på skidåkning som praktiserades förr när spåren drogs i kuperad terräng med små motlut/medlut. För tråkigt gastade några i beslutande ställning. Sagt och gjort. Nu skulle att bli lockande för tv tittarna och vips var konceptet annorlunda.In med det nya och ut med det gamla.Branta backar och hissnande uförsåkningt skulle äntligen locka den nya publiken. Resultat? Talar vi inte om säger FIS.Bakåtsträvare vill vi inte veta av.

Inlagd: 2013-01-28, 15:43
Skriven av: KnutG

Synes Martin Johanssons kommentar må tas seriøst. Dette høres ut som en vond løype. Denne hadde jeg hatet, garantert. Ironi: Hvor lang tid tar det før noen legger skylden på Vegard Ulvang også i denne saken? Ironi slutt.

Sprintsporet i Sotsji (for damer) var opp en bakke, og så storslalom ned. til konkurransen hadde arrangørene fjærnet doseringen i den siste svingen før mål. Det kom som en overraskning på løperne.

Konkurransespor skal være krevende, men ikke på en slik måte at tilfeldigheter blir enda mer avgjørende.

Inlagd: 2013-01-28, 16:02
Skriven av: Rastjapa

Nej det här är inte Ulvangs fel. Det är knasiga arrangörers egna påhitt.

Inlagd: 2013-01-28, 16:07
Skriven av: Gabriel

En mellomting er bra, synes at løypene de siste årene har blitt litt mye motorvei, og for lite tekniske.

Å jage over bakketopper, og inn og ut av svinger er viktige elementer i langrenn for meg. Begynner også bli litt lei av å se utøvere stå helt oppreist å hvile i alle utforkjøringer i fellesstart, det må være ett visst poeng med å være først på toppen.

Inlagd: 2013-01-28, 16:20
Skriven av: Hanne

Jag håller med hannes i att det blivit för mycket motorvägsautostrador den senaste åren. De är inte traditionella det minsta..

Jag tror att tuffare utförslöpor är nödvändiga

Inlagd: 2013-01-28, 16:48
Skriven av: Josef J

Håller med Hanne och JosefJ. Och med tanke på hur den gamla utförsbacken såg ut föredrar jag faktiskt den nya… Visst det är inte kul att några rammlar och slår sig, (men vi får ju iaf en spänning i masstarterna) ;)

Inlagd: 2013-01-28, 18:24
Skriven av: Laggarbacken

Laggarbacken, så det är spännande med fall och skador? Extremt oenig med dig i så fall! Jag ser ingen som helst spänning i banorna som de såg ut i helgen, väntan på nästa man ut i den stupande terrängen. Går absolut inte att köra en VC/VM-masstart i de spåren. SM gick ju sådär. Men nu snackar vi om ett helt fält med jämnstarka åkare i klunga. Då är det endast farligt!

Inlagd: 2013-01-28, 22:49
Skriven av: Aliide

Ser att arrangören gjort självkritik och ska arbeta om banan . Dock förstår jag inte hur man kan släppa en bana som ser ut som den gör i dagsläget. Vad trodde man egentligen i Falun? Att alla åkare skulle jubla eller vad?

Inlagd: 2013-01-28, 23:37
Skriven av: KnutG

Undra hur de tänkte med skaderiskerna när de äns byugger sådanna banor, tänk i vc med ännu fler åkare i masstartsloppen.. Redan nu avr det flera åkare som skadade sig som störde resten av veckan

Inlagd: 2013-01-29, 03:35
Skriven av: bergelius

Tja, hvorfor ikke..?

Når man i det ene øyeblikket gir sin tilslutning til FIS sin vilje og evne til å ønske langrennsporten å være show med deltagere som klarer i fjell med ski – hvorfor i det neste øyeblikk være negativ til at de kjører ned fjellsider.

Inlagd: 2013-01-29, 08:47
Skriven av: fabulator

Utförsbacken i SM tillförde ingenting mer än skaderisk. Sista biten av uppförsbacken imponerade inte på mig heller. Jag tillhör ju dem som inte är så förtjust i när åkare stapplar upp i backarna. Sen intervallstart i 3,75 km långa slingor var också kasst. Nästan svårt att lokalisera de duktiga åkarna när de sicksackade förbi de långsammare.

Nu känner man sig som en bakåtsträvare. :)

Inlagd: 2013-01-29, 09:04
Skriven av: uttern

Fabulator..”langrennsporten å være show med deltagere som klatrer i fjell med ski”..Og da kan en lure på hvorfor svenskene klager som har ”fjellgeita” Marcus Hellner…;)

Inlagd: 2013-01-29, 09:04
Skriven av: tolsrav

Sporten heter längdskidåkning och inte bergsklättring eller utförsåkning. Åkarna ska inte behöva vara rädda för utförskörningarna och tävlingarna var oerhört tråkiga att titta på när åkarna, och då av naturliga orsaker mest tjejerna, stapplade uppför den där evinnerliga backen. Personligen orkar jag knappt höra namnet ”mördarbacken” längre. Ärligt sagt så tycker jag längdskidåkningen i många avseenden börjar likna skit numera. Dessutom har man inom sporten en galjonsfigur som totalt saknar stil. Jaja, men det är väl bara att bita ihop och gilla läget.

Inlagd: 2013-01-29, 09:42
Skriven av: Tobbe H

Vi får hoppas att Falun kan få till det så att inte åkarna skadas. Jag ser inte direkt något alternativ till riktigt besvärlig utförskörning om man vill möjliggöra intressanta masstartslopp. Frågan är vad FIS vill med det här, vill de ha show och förändring för förändringens skull, eller ser de vad jag ser, masstartslopp där initiativ straffas stenhårt?

Inlagd: 2013-01-29, 09:43
Skriven av: Manfred

Hanna Falk sågar banorna på sin blogg:

”Jag gillar tekniskt utför och tycker mig vara hyfsad på det. Men det vi ibland möttes av i utförslöporna i veckan tycker jag inte hör hemma på en längdtävling. Nog för att man ska behärska utför som skidåkare men vem har någonsin varit bra på att trampa eller sladda på en isfläck??? ”Sladdkurvor” på konstsnö framkallar is, så är det faktiskt. Sen var ju säkerheten och framkomligheten inte den bästa heller.”

Inlagd: 2013-01-29, 09:53
Skriven av: Johan

Manfred: Jag kan inte minas att jag någonsin sett Bauer bli avhängd från klunga i en klassisk masstart. Ändå krossade Auckland honom fullständigt i Tjekien på helt plat stakning 5km från mål.

Den snäva inställningen att enda sättet att ska luckor i masstart är i uppförbackar stämmer helt enkelt inte. De följs alltid av en nedförsbacke där folk glider ikapp igen. Vi har sett det i 10 år nu och det har fortfarande aldrig skett en utbrytning som inte varit en långspurt hålla in i mål.

Inlagd: 2013-01-29, 11:28
Skriven av: Thorrez

Exactly Thorrez!! De såkalte ”tøffe” banene er med på å holde feltet samlet fordi slingene er så korte og det derfor er så kort mellom nedkjøringene. En fellesstart i en flatere løype ville vært mye bedre.

Inlagd: 2013-01-29, 12:16
Skriven av: Tor

Thorrez, helt rätt. Tacka vet jag långa härliga slakmoter som följs av en ordentlig sträcka platt åkning innan det blir lite utför igen.

Så man kan få njuta lite av vacker skidåkning. Att se åkare gå upp för backar på 1:an är inte så jädra kul.

Inlagd: 2013-01-29, 12:20
Skriven av: Gabriel

Spar oss, å se en og en løper gå alene mot mål er kjedelig, vil ha spenning, spurt og kriging.

Inlagd: 2013-01-29, 12:24
Skriven av: Neithiri

”Spar oss, å se en og en løper gå alene mot mål er kjedelig, vil ha spenning, spurt og kriging.”

Det är et vi har sprinten till, eller åtminstone hade.

Inlagd: 2013-01-29, 13:24
Skriven av: JonasE

Neithiri, tänk dig 15 km i VM. Northug bestämmer sig för att köra. När det är 2 km kvar ligger han 25 sekunder efter Hellner som redan gått i mål och leder. Med 1 km kvar så är det 15 sekunder. När han kommer in på upploppet så är det fortfarande för många sekunder kvar upp till guldet. Men då lägger han i den överjävligaste överväxeln och lyckas slå svensken med 1 tiondel och ta guldet.

Det hade väl varit något att hänga i julgranen? Det är väl krig och spänning om något?

Inlagd: 2013-01-29, 13:30
Skriven av: Gabriel

Det er forskjell på de såkalte tøffe løypene, og typiske tekniske krevende løyper. Selvom jeg synes det er en fin løype å gå i, er nok løypa i holmenkollen den beste fellestartløypa, i hvertfall ikke for herrer. Der er motbakkene så lange og tøffe, at ingen riktig tør og prøve, og det er lange fine utforløyper hvor et felt kan ta veldig mye. Jeg frykter at en løype slik Gabriel beskriver den vil fungere nesten helt likt, for man må jo ned igjen også selvom man går flatt litt etter motbakkene. Se bare på hvor samlende nedoverbakken er på langetappen i touren, et par stakkarer som har har klart å gå fra vil ikke ha sjanse mot et enda større felt som samarbeider.

Det jeg helst ser er løyper som krever at man behersker flere typer teknikker, og hvor det virkelig lønner seg å jage over kuler. Bakkene trenger ikke være så bratte eller lange, det må bare ikke være så alt for mange steder å hvile.

Inlagd: 2013-01-29, 13:44
Skriven av: Hanne

Glemte et Ikke, skulle stå;

er nok løypa IKKE holmenkollen den beste fellestartløypa, i hvertfall ikke for herrer.

Inlagd: 2013-01-29, 13:46
Skriven av: Hanne

Thorrez, Tor, stafetten i Gällivare kan ju vara ett tecken på att ni har rätt. Skulle vara väldigt intressant att göra världskupplopp av Jizerska. Iofs var väl Aucklands ryck en långspurt, men ändå. På 5 mil med masstart så lyckades Södergren och Bauer mfl spräcka fältet i uppförskörning, andra lyckades spräcka ännu mer i stakningen. Hur mycket är banprofil och hur mycket är jämna åkare i vanliga världsckuppen? Och hur mycket är ren feghet pga en rätt klar statistik från wc med masstart? Hur tråkigt det än var dag två i TDS att Hellner försvann så var det ändå väldigt roligt att se att Legkov och Co uppenbarligen tyckte det var en bra idé att köra för kung och fosterland. Och där var det ju rätt idé, Hellner behövde de aldrig oroa sig över igen, Northug hängde med men blev så sliten att han redan där tappade möjligheten att vinna TDS. Då tänkte jag att kanske skulle det bli hårdkörning i La Clusac. Icke då..

Inlagd: 2013-01-29, 13:53
Skriven av: Manfred

Hanne, min poäng är att en backe/motlut måste följas av en ordentlig sträcka platt åkning så det finns möjlighet för de som är starka att fortsätta plåga de som har det tufft i backen. Denna intervall/fartleksträning som loppen består av idag fungerar inte. Det enda en åkare behöver tänka på idag är att orka upp på krönet och sen får man vila. Det ska inte var en massa vila i längdskidor.

Det är detta problem de försökt komma tillrätta med i Falun genom att göra utförskörningen så svår som möjligt. Men banorna blev då istället halvt livsfarliga.

Egentligen borde man titta mer på långloppen från FIS håll, om man nu ska ha så mycket masstarter.

Potentialen med masstart som jag ser det, är ju att man kan lägga en bansträckning precis hur som helst och sedan filma med skoter och helikopter. Cortina/Toblach är ju ett lysande exempel på hur bra det kan bli (även om bansträckningen är lika dum där med rakt upp/rakt ned). Men det är ett härligt lopp att se på.

Idiotiskt egentligen att snurra runt på korta slingor i masstartslopp. 1,5 km rakt upp, 1,5 km rakt ned till stadion och sen om och om och om igen.

Men det har väl med reklamskyltarna att göra såklart.

Inlagd: 2013-01-29, 14:24
Skriven av: Gabriel

Litt har det vel med publikum på stedet å gjøre også, for at folk skal gidde å betale (litt greit for arrangørene det der) så er det greit å få sett utøverne mer en på start og i mål. Reklameskilt kan de få på plass langs en lang løype også. For meg skal langrenn være en rundsløyfe, slik at man tar vare på alle egenskaper. Og ikke bare være en konkurranse i hvem som er best i dobbeltdans oppover, som jeg mistenker en del svensker for å ønske seg.

Kan heller ikke skjønne at man ønsker helikopter/skuter bilder, synes faktisk Cortina-Toblach er fysisk vondt å se på. Bortsett fra landskapsbildene da, de er fine. Man kunne nesten like gjerne vist et GPS-kart med små gule prikker, da ville man i hvertfall fått vite litt om avstandene mellom løperne.

Mitt poeng er at en små kupert løype, vil gi mindre hvile enn en Cortina-Toblach aktig, eller noen løyper med lange veldig enkle nedoverbakker. Da blir det også mindre fordel av å ligge i rygg. Jeg er ikke motstander av en løype med en lang slak mote, men tror det beste er om de etterfølges av av svinger og små kuler.

Inlagd: 2013-01-29, 14:45
Skriven av: Hanne

Og for ordens skyld kan jeg også legge til at jeg ikke ønsker farlige situasjoner for utøverne.

Inlagd: 2013-01-29, 14:54
Skriven av: Hanne

Jag menar egentligen inte att man måste köra från punkt A till punkt B, utan man kan verkligen köra 2 varv på en längre runda också.

Men att göra längdskidor till en stadiumsport tror jag inte på. Det är inte en stadiumsport och kommer aldrig att bli. Skidskytte är en stadiumsport. Längdsprint är också en stadiumsport. Men inte distansskidåkning.

Det var väl hyfsat mycket folk ute och tittade på Holmenkollens femmil även när den gick på den gamla slingan?

Inlagd: 2013-01-29, 14:56
Skriven av: Gabriel

”Det var väl hyfsat mycket folk ute och tittade på Holmenkollens femmil även när den gick på den gamla slingan?”

Ja, men de betalte ikke inngangsbillett :-S

Inlagd: 2013-01-29, 15:00
Skriven av: Tor

Men då tycker jag vi löser det som så att vi kör alla längdtävlingar på Bislett runt runt på löparbanorna. Perfekt för arrangören som kan sälja dyra biljetter, och det får plats ganska många också.

Eller varför inte på nya Wembley med konstsnö? Och så kan vi bygga ett Big Air Jump få gräsplanen som Hellner och Northug kan tävla att hoppa i med längdskidorna efter loppet.

Inlagd: 2013-01-29, 15:04
Skriven av: Gabriel

Morsomt.

En mellomting er vel fint, slik at man med en god speaker og et par storskjermer også kan få noe ut av å være på stadium. Synes at sløyfer på femmil må være minst 10 km, men det beste er kanskje 16,7 og at de er to ganger innom stadion.

Inlagd: 2013-01-29, 15:14
Skriven av: Hanne

”Synes at sløyfer på femmil må være minst 10 km, men det beste er kanskje 16,7 og at de er to ganger innom stadion.”

Kan jag skriva under på. Vi tycker nog inte så olika egentligen.

Inlagd: 2013-01-29, 15:19
Skriven av: Gabriel

Fast det låter ju som klassiska långlopp. FIS har redan en Cup med sådana (även om ”ski classics” verkar åderlåtit den från de mest kända loppen de senaste säsongerna).

Ja FIS vill tydligen göra WC åkningen till en stadiumsport. Ska man ha masstart där måste man missgynna hängåkarna. En teknisk backe drar ut fältet och hindrar återhämtning efter klättringen. De som är starka uppför gynnas med andra ord.

Fast sen håller jag med om att jag ogillar grundidén med stadiumsport. Å andra sidan ogillar, jag fristil, sprint och stafett också…

Inlagd: 2013-01-29, 15:26
Skriven av: Josef J

Hur lång är den gamla slingan i Kollen, den är väl inte på hela 5 mil utan hälften dvs 25 km?

Inlagd: 2013-01-29, 16:38
Skriven av: Jörgen

I riktig gamle dager var løypa i Kollen 50km, men vanligvis refereres det til løypa som var 2x25km, løypa som snudde innenfor Kobberhaugen. Smak på navnene på plasser løypa passerte:Frognerseteren, Mortenstua, Tryvann, Appelsinhaugen, Blankvannsbråten, Aurtjernslia, Frønsvollen, Hefteyvillaen, og så Gratishaugen og mål, eller en runde til.

Inlagd: 2013-01-29, 18:02
Skriven av: Rastjapa

Aliide och Hanne – Jag förskte med mitt föregående inlägg med ironi visa på mitt missnöje med tråkiga masstarter! Jag vill självklart att alla skidlopp avgörs sportsligt och utan tråkigheter.

Inlagd: 2013-01-29, 20:06
Skriven av: Laggarbacken

Låter helt fantastiskt Rastjapa!
Ibland var det bättre förr helt enkelt..

Inlagd: 2013-01-29, 20:26
Skriven av: paulinho

https://www.youtube.com/watch?v=RXYqMA8NZzw

Tänk om det kunde hända igen… inte Södergrens seger, men en riktig femmil!! dramatik..

Inlagd: 2013-01-29, 20:39
Skriven av: paulinho

Rastjapa: Fantastiskt med en 50 km-slinga och ortsnamnen du räknade upp. Påminner om Vasaloppet. Holmenkollens femmil var en gång i tiden det finaste som gick att vinna, näst efter ett OS/OL-guld.

Verkligen synd att det inte finns kvar. Wassberg vann det två gånger och Gunde en gång. I klassisk stil och intervallstart.

Inlagd: 2013-01-29, 21:13
Skriven av: Jörgen

Under OL i Oslo i ’52 gikk de en lang sløyfe på 50 kilometer, mens Holmenkollrennet gikk i 2×25 km fra midten av 50-tallet til 1998.

Fra 1999 til 2010 tror jeg de gikk 3×16,7 km, og så dagens løype med fellesstart fra 2011.

En skandale spør du meg. Jeg synes Holmenkollrennets sjel er viktigere enn at betalende gjester på Stadion skal få se løperne runde ( og bytte ski….) 5-6 ganger. Hvorfor skal alt måles i penger.

Inlagd: 2013-01-29, 21:20
Skriven av: Tor

Gabriel,”Men då lägger han i den överjävligaste överväxeln och lyckas slå svensken med 1 tiondel och ta guldet.”

*Orgasme*

Inlagd: 2013-01-29, 22:34
Skriven av: Neithiri

Som løper syntes jeg fellesstart var best, men det var sikkert fordi jeg var så dårlig på konsentrasjon, haha.

Som tilskuer derimot, er intervall- start best. Da blir du liksom kjent med hver løper, du hører skiene, hører pusten, ser trettheten, fortvilelsen eller håpet i øynene til løperne. Du roper oppmuntrende ord til alle, til og med til svenskene! Se på youtube klippet over her. Når den nå så utskjelte Martin Sundby såvidt kommer opp den siste bakken. Du må bare rope, Kom igjen Martin, det er snart mål.

Nå, med fellesstart kommer det en stor klynge med løpere. Svish-svish og alle er forbi. Du snur deg til sidemannen ved løypa og spør. Så du Cologna? Var Hellner der? og Tønset? Hvem var han russeren? Var det Utkin? Så kan du være glad eller skuffet over resultatet til slutt, men du har jo ikke opplevd å nesten kjenne femmila på kroppen.

Inlagd: 2013-01-29, 22:45
Skriven av: Rastjapa

Tor..”hvorfor skal alt måles i penger”..
Jeg er enig med deg at 5-mila i Kollen burde ha vært avviklet med individuell start.
Men hva er argumentene for eller mot?
Det er rett og slett publikumsinnteressen. Før prøve-VM 2010 og VM 2011, har vc-arrangementene i Kollen gått med til dels store underskudd. Og publikum liker fellestart, og Kollen er avhengig av inntekter for å sikre arrangementet, i følge meg!

Inlagd: 2013-01-29, 23:04
Skriven av: tolsrav

”Spar oss, å se en og en løper gå alene mot mål er kjedelig, vil ha spenning, spurt og kriging.”

– Så egentlig liker du ikke langrenn. Men så se på sykkelritt istedet, da. Der får du lagsportselementene du søker.

Inlagd: 2013-01-29, 23:09
Skriven av: fabulator

Kan bara instämma. Såg VM-femmilen på plats i Kollen och det var bedrövligt som åskådare. Svisch sa det och så var alla åkarna förbi. En kvarts väntan och så samma sak igen. (Stämningen bredvid spåret dock självfallet på topp!)

Inlagd: 2013-01-30, 00:01
Skriven av: Per

Garanterat att FIS – gubbarna inte står efter spåret… Vart finns dom?

Inlagd: 2013-01-30, 00:52
Skriven av: KnutG

”Og publikum liker fellestart, og Kollen er avhengig av inntekter for å sikre arrangementet, i følge meg!”

Äh, kom igen! Det är Norge vi snackar om här. Den starkaste välfärdsstat som någonsin skådats i världshistorien. Ni kan sälja några extra fat olja bara så kan vi få ha 5-milen i Kollen kvar i intervallstart.

Inlagd: 2013-01-30, 09:54
Skriven av: Gabriel

Tolsrav, selv helten din, Petter, synes jo at femmila i Kollen bør være intervallstart. Er du uenig med Petter??

Inlagd: 2013-01-30, 10:12
Skriven av: Tor

Har inte sett ett masstartslopp live
men det låter ju skitråkigt som åskådare.
Var i Falun senaste VM, stod i backen upp mot hopptornet, publiken nästan lyfte åkarna upp med sina hejarop, helt enormt vilken känsla. Med intervallstart
så blir det så för alla åkarna, inte en klunga som kommer 3-4 gånger på ett lopp.
Men åskådare på plats är väl inte så viktigt att ha, eller?

Inlagd: 2013-01-30, 10:26
Skriven av: KE

”Og publikum liker fellestart”

Det hevder arrangøren?
Men jeg har aldri sett noen dokumentasjon på at dette skulle medføre riktighet.

At arrangørene ønsker seg fem mil inne på stadionområdet forbi reklamebannere, er nok riktig – men jeg aldri hørt noen genuint skiinteresserte gi uttrykk for at de synes femmila bør avvikles i fellesstart. Da ser jeg bort i fra en og annen sykkelentusiast som ønsker at langrenn skal bli lagsport – som sykling – med hjelperyttere, stallorde osv.

Og heller ikke vil utøvere ha intervallstart, spesielt på de lengste distansene, fordi det gir langt mer mening og prestisje å kåre den sterkeste løperen i kamp mot klokka. Ikke den beste spurteren, som i dag.

Og dette publikumsargumentet; det var da fullt av folk i Kollen tidligere også. Interessen har alltid vært på topp i skisportens mekka! Hvor morsomt kan det være å se på et langsomt tog tøffe forbi samlet runde etter runde, istedet for å se løpere hele tiden, og følge løpsutviklingen – som regel endrer seg drastisk på slutten av ei ekte femmil, når løperne går i veggen? Det er dette som er en mannsdomsprøve, ikke det tramset de driver på med i dag. Hva slags glede og stolthet kan det gi å subbe rundt i et felt i 49km, for deretter å øke farta til – før det hele avgjøres på massespurt? Spurt? man skal ha nok med å komme seg til mål, når man har gått 49km!

Inlagd: 2013-01-30, 10:37
Skriven av: fabulator

Tor..De komersielle hensyn teller kankje mer, enn mine ønsker.
Og Petter ønske var vel fellestarter i mesterskap, å individuell start i VC i Kollen….

Inlagd: 2013-01-30, 10:41
Skriven av: tolsrav

Fabulator..”manndomsprøve”..Jeg holder stenhart på at 5-mila med fellestart i Kollen 2010, var en kraftig manndomsprøve for brorparten av løperne.

Inlagd: 2013-01-30, 10:58
Skriven av: tolsrav

Tråkigt att det mest prestigefyllda loppet att vinna, Holmenkollens 5 mil, har reducerats till ett dussinlopp, som vilket lopp som helst i världscupen.
Inget speciellt längre, iallafall enligt mig.

Inlagd: 2013-01-30, 10:59
Skriven av: KE

Helt sant KE, första fem milen handlade om ifall Södergren och Elliasen skulle kvala in till wc-avslutningen i Falun. Sista tre km, om ens det, handlade om vem som skulle vinna.

Inlagd: 2013-01-30, 11:02
Skriven av: JonasE

Den senaste femmilen var bedrövlig, men den näst senaste var hyfsat kul när fransmännen stack iväg med Northug i släptåg. Frassarna bonkade ju dock in i väggen och Piller Cottrer kom ifatt, Northug hängde på honom istället och vann på slutet.

Fransmännen försökte, men det kostade alldeles för mycket och det är klart att varje gång sådant händer så cementerar det ju bara att det går inte att spräcka fältet på en femmil. Man orkar inte helt enkelt.

Inlagd: 2013-01-30, 11:09
Skriven av: Gabriel

Det går fint an å sprekke feltet på en 50km fellesstart. Da Petter vant VM i kollen på distansen handlet alt om kun 8 mann på slutten, resten sprakk. Og slik er det som oftest, det handler kun om noen få som orker helt inn.

Inlagd: 2013-01-30, 11:35
Skriven av: Neithiri

Mja, Neithiri, strax innan Hellnerbacken var det väl ett par fall, Dolidovich och Eliassen. Så jag skulle väl säga att de var runt 10-11 pers sista kilometern. Sprucket fält? Nä. Men visst släpper folk en efter en, så så illa är det inte. Dock är det enligt mig för många som är med mot slutet och för tråkigt att titta på i 45 km. Eliassens och Doddes fall är ju också trist, det förstör så mycket för deras slutplaceringar på sådana slumpartade händelser. Men nu är masstarterna här och jag har inget principiellt emot detm, tycker bara det är synd att de numera är det etablerade sättet att köra tävlingar på.

Inlagd: 2013-01-30, 12:37
Skriven av: Anders

Garanterat att FIS – gubbarna inte står efter spåret… Vart finns dom?

Inlagd: 2013-01-30, 00:52
Skriven av: KnutG
De står på stadion, lagom for kameraer.

Äh, kom igen! Det är Norge vi snackar om här. Den starkaste välfärdsstat som någonsin skådats i världshistorien. Ni kan sälja några extra fat olja bara så kan vi få ha 5-milen i Kollen kvar i intervallstart.

Inlagd: 2013-01-30, 09:54
Skriven av: Gabriel

Strålende! 1-0 til Sverige ( må være Bandy)

Mer Gabriel:
Den senaste femmilen var bedrövlig, men den näst senaste var hyfsat kul när fransmännen stack iväg med Northug i släptåg. Frassarna bonkade ju dock in i väggen och Piller Cottrer kom ifatt, Northug hängde på honom istället och vann på slutet.

Der jeg stod i løypa var Petter foram franskmennene. Det var ned, tilbake mot Holmenkollen. Ja, det var et skikkelig løp. med tungt føre, glem ikke det.

Inlagd: 2013-01-30, 12:59
Skriven av: Rastjapa

Pilotbrillemannen ble nr 3 på 50km i VM i Oslo.

Med individuell start blir Gjerdalen aldri bedre enn nr 20 i WC. Som regel nærmere 30. Det sier det meste om forskjellen mellom individuell -og fellesstart.

Inlagd: 2013-01-30, 13:01
Skriven av: fabulator

Anders,”Men visst släpper folk en efter en, så så illa är det inte.”

Nettopp. Vi ser det gang på gang, gode intervallstartsløpere, (Bauer, Cologna m.fl) faller av som spagetti på gaffel når det nærmer seg slutten på en lang fellesstart, man skulle jo tro de hadde kapasiteten til å følge helt til mål men neida. Det er selvsagt fordi det er andre egenskaper også som må tas i betraktning når det gås fellestart, små-rykking, temposkifter osv, mange fikser det ikke og kreftene tappes. Så det å vinne en lang fellesstart står ikke noe bak det å vinne en intervallstart. Overhodet ikke, snarere tvert imot da det som sagt også er flere faktorer enn kun klokkemotor som skal til. Intervallstarts-”fanatikere” vil ikke forstå dette, de maser kun om ”alle mann i tog til det spurtes siste 50m”, de er med andre ord blinde.

Inlagd: 2013-01-30, 18:54
Skriven av: Neithiri

Tor, Neithiri, Fabulator eller andre..Dere kjenner kankje reglene. Hva skal til for å få vc 5-mila i Kollen med individuell start?
Er det Norges skiforbund som i samarbeid med skiforeningen som bestemmer hva slags startform det skal være? Eller må det behandles i langrennskomiteen først..Usikker!

Inlagd: 2013-01-30, 21:25
Skriven av: tolsrav

Tolsrav! Nu tycker jag du tar din taxibil och lämnar Tröndelag och kör ner till Holmenkollen. Sen parkerar du taxin på upplopprakan på Holmenkollenstadion och vägrar flytta bilen innan Holmenkollens femmil blir intervallstart igen!

Inlagd: 2013-01-30, 21:50
Skriven av: Gabriel

tolsrav: Styret i Norges Skiforbund.

Inlagd: 2013-01-30, 21:51
Skriven av: Neithiri

http://www.expressen.se/sport/langdskidor/bonusen-for-att-sla-northug-160-000/
Gabriel..Du får sende disse bonuspengene til taxituren, så åker jeg. De blir jo bare stående på konto, allikevel! ;)

Inlagd: 2013-01-30, 22:36
Skriven av: tolsrav

”Er det Norges skiforbund som i samarbeid med skiforeningen som bestemmer hva slags startform det skal være?”

– Det stemmer. I tillegg trykker FIS på og vil ha bort ALLE intervallstarter fra WC og mesterskap. (vi kan da ikke bruke en time på å sende løperne avgårde, sier dem) Ingen må være i tvil om at FIS er utøvernes motpart -og verste fiende.

Men Norges skiforbund kunne godt fått beholde intervallstarten i Holmenkollen dersom de ville, ialle fall en stund framover. Men det har de nå gått helt bort i fra. Det de sier er at det er billigere å arrangere fellesstart grunnet kortere sløyfer som skal prepareres og kanskje snølegges, samt produsere TV bilder for.

Det merkelige er at dette ikke var noe problem tidligere, hverken teknisk eller økonomisk.

Hva de ikke snakker så veldig høyt om er at Petter Northug er så fantastisk god i fellesstarter. Man må anta at dette faktum veier tungt bak skiforbundets beslutning om å ødelegge femmila i Kollen permanent med fellesstart og kortkorte runder.

Noen hensyn til hva utøvere selv synes, eksisterer ikke.

Inlagd: 2013-01-30, 22:55
Skriven av: fabulator

Egentlig handler det om økonomi vil jeg tippe. De påsto jo at alle på den internasjonale arenaen er av den oppfatning at langløpene bør gå som fellesstart. ”På den måten blir det enklere både TV- og publikumsmessig”, sa Erik Røste, som da dette ble avgjort var visepresident i Norges Skiforbund, han er nå Skipresident og Kristin Vestgren Sæterøy er visepresident.
Uansett, det er nok disse to som bør overtales om man skal nå fram…

Inlagd: 2013-01-30, 23:01
Skriven av: Neithiri

Les også:
http://www.dagsavisen.no/tema/idag/kollen-femmila-er-endelig-stopt/

– Arrangørene i Kollen (Skiforeningen) kan søke om å arrangere med intervallstart, men de vil ikke. Norge (Skiforbundet, Skiforeningen) er pr i dag en forkjemper for fellesstarter, uansett hva utøvere og tilskuere mener. En stor skam.

Inlagd: 2013-01-30, 23:10
Skriven av: fabulator

Noen som vet hvordan det ligger ann med Sveriges idé om intervallstart på femmila i VM 2015? VM 2011 arrangøren feiget ut, da mente folk (kanskje med god grunn) det var pga Northug. Det hensynet tar vel ikke svenskene, men lenge siden jeg har hørt noe om dette?

Selv om jeg helst ville hatt gammeldags femmil (i tillegg til den nye, som jeg også liker veldig godt) har jeg lenge følt at det er intervallstart på tremila vi bør kjempe for. Tror det er mer realistisk å få til. Tar litt kortere tid, blir gjerne litt jevnere, men har fortsatt muligheter til at det skjer store forandringer underveis.

Også vil jeg helst ha tilbake den gamle jaktstarten, da får man både muligheter for spurt og litt spredning i feltet. Å se Northug (eller Hellner om dere vil) jage som han gjorde i NM-stafetten er fantastisk god underholdning..

Inlagd: 2013-01-30, 23:47
Skriven av: Hanne

Hanne, ja, det momentet saknar jag verkligen, den riktiga jaktstarten hade verkligen sin tjusning. Dock tror jag att Dubbeljakten har blivit så etablerad som tävlingsform och accepterad även hos åkarna att den inte försvinner.

Men personligen vill jag gärna se någon till intervallstart på längre distans i VM. Känns ju lite som att det borde kunna gå att utöka programmet, eller? Skulle man kunna korta dubbeljakten för herrarna till 10+10 och ha en intervallstart på 30km eller 50km och sedan en masstart på 50/30. Eller blir det för mastigt program?

Inlagd: 2013-01-31, 08:49
Skriven av: Anders

Tolsrav, bra ide!!

Oskar, såg du det där? Vi kommer aldrig få betala ut våra pengar till någon svensk som spurtar ner Northug ändå. Så varför inte starta en ny Facebook-grupp där alla skänker sina 100 spänn till Tolsrav. Så fixar han så att Holmenkollens femmil blir i intervallsstart igen. Klockrent ju!

Inlagd: 2013-01-31, 09:16
Skriven av: Gabriel

Petter själv är ju med i gruppen, han kanske kan skänka en liten större slant till Tolsrav, så jobbet verkligen blir gjort.

Inlagd: 2013-01-31, 09:18
Skriven av: Gabriel

Jag tror inte det är någon idé att hoppas på att FIS ska fixa intervallstarter. De vill inte, tror egentligen inte de bryr sig om vad vare sig åkare eller tv-tittare tycker. Ska det hända något så behövs konkurens. Om någon annan erbjuder intervallstartstävlingar och åkare/publik/tv väljer det före FIS-tävlingar, då kan jag tänka mig att de tycker att de måste tänka om. De lär inte göra det bara för att jag sitter här och skäller på masstarter. Säkert mycket prestige nedplöjt i det här. Men om Swix ski classics kan så kan… Ja, vem då?

Inlagd: 2013-01-31, 10:06
Skriven av: Manfred

VARNING Får inte visas för FIS-pampar, de kan få konstiga idéer.
http://www.svt.se/sport/heliga-vm-skriften

Inlagd: 2013-01-31, 10:37
Skriven av: JonasE

Jonas, haha!

Undrar om inte det finns en liten baktanke bakom den reklamen. Om jag känner vinterstudioredaktionen rätt så är det nog så…

Inlagd: 2013-01-31, 10:40
Skriven av: Gabriel

Anders: Jag vill ha dubbeljakt med paus. Först en klassisk del i intervallstart på förmiddagen (jmf sprintkval) och sedan jaktstartsdel på eftermiddagen. En segrare koras men man får ändå möjlighet att gå ifrån under den klassiska delen. Kan såklart också köras i omvänd ordning

Inlagd: 2013-01-31, 11:18
Skriven av: Jon

Jon: Verkligen! Som svensk har man ju rätt bra minnen från den tävlingsformen, men jaktstart är roligare än masstart.

Inlagd: 2013-02-02, 02:29
Skriven av: minior

Skriv en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values