01 januari 2013, av Oskar

Vilken spännande sprint!

sprinten

Jag tror inte jag haft så hög puls i soffan sedan Marcus Hellner lekte hem sprinten i Holmenkollen-VM för knappt två år sedan som under dagens semifinal då Jönsson, Hellner, Halfvarsson, Northug, Vylegzhanin och Harvey möttes. Det var rafflande och man trodde att Emil och Calle körde för Hellner, men oj vad lurad man blev när de inte släppte fram honom till slut.

Frågan är bara hur det hade sett ut om man släppt fram Hellner till final. Grabben brukar ju växa för varje heat och hade nog chans att vara på pallen tror jag, men istället blev det stavbrott och ihopkrokningar av svenskarna, vilken skit.

Det var också lite förvånande att Northug inte gick längre än till semi idag. Kanske kände han att krafterna behövs mer till den långa etappen i övermorgon, eller så var kroppen slut. Tyvärr får vi nog aldrig veta svaret på det eftersom den mannen är hal som en ål i intervjuerna efteråt.

Väldigt coolt att se Andrew Musgrave prestera idag. Det får mig att tänka på min skidälskande och tillika brittiske kompis Mike i London. Och starkt av Krogh att vinna också. Nu blev det ju en hel del strul i den finalen så jag vet inte om det hade räckt till seger om alla stått på benen.. men nu stod han faktiskt på benen och vann.

Eftersom jag varit så gnällig under tidigare etapper angående produktionen måste jag ändå säga att dagens produktion var riktigt bra. Mäktigt med högt flygande kameror! Banan i sig var också väldigt bra och passade touren eftersom den var rätt tuff. Det känns som att tour-sprintarna bör vara lite grövre än de är vanligtvis just för att det ändå är allround-åkarna som det handlar om, på något vis.

Hur som helst. Eftersom tätduon från igår, Legkov och Vylegzhanin, tog sig vidare från kvalet idag plockade Hellner inte så mycket man hoppats till slut. I sammandraget ligger han 1:35 efter Vylegzhanin vilket tyvärr nog är alldeles för mycket. Bara två sekunder efter ligger Cologna och 9 senare har vi Northug. Ett ganska givet scenario på torsdag är att norsken jagar ikapp Cologna och Vylegzhanin och dessa tre gossar hjälps åt, eller ja, rättare sagt Vylegzhanin kommer agera draglok åt de två passagerarvagnarna bakom under hela färden till Toblach. Men, om det nu är så att Northug härmar sig själv från förra året och går sig stum när han jagar ikapp Cologna och Vylle kan det vara så att han måste släppa det tåget och då kan tiderna dra iväg fort. Vi trodde ju aldrig Hellner skulle kunna göra den hämtningen han gjorde förra året, men tack vare norrmannens sviktande form samt magiskt lopp av vår skatefantom gick det ju vägen. Så för att citera Gunde Svan: ”Ingenting är omöjligt”.

Sen ska det bli riktigt spännande att se vad Halfvarsson och Johan Olsson kan hitta på utifrån sina positioner. Calle går ut tio sekunder efter Hellner och tio före Olsson och Poltoranin så det kan också bli ett snabbtåg.

Totalställningen för herrar

Damernas sprint

Idag var det nog första gången man fick se lagkörning i en sprintlopp bland damerna! Tydligen var det en norsk ledare som kom utspringandes och sa åt Östberg att lämna plats för Steira. Nu utvecklade det sig ju så att även Östberg gick vidare till final på tid, men det var intressant att se.

Charlotte Kalla får med beröm godkänt idag. Jag trodde hon skulle växa för varje lopp som gick men i finalen tog det tvärslut i hennes muskler. Kanske var det den höga höjden som spökade lite. Jag är dock inte orolig för hennes form framöver.

Tyvärr åker tjejerna en ”vanlig” jaktstart i övermorgon, alltså flera varv på en bana runt stadion nere i Toblach. Jag fattar inte varför inte de inte kan åka en liknande variant av vad killarna kör. Man skulle kunna ha starten lite längre fram utmed herrbanan bara. För 35-km-loppet är ju ändå det loppet, bortsett från final climb, som är unikt med touren. Bättring, FIS!

För Kallas det spelar det nog ingen roll vilken bana man kör. Hon kommer sätta på sig fightingfacet oavsett spår och ge sig ut och jaga hårt och jag tror hon rätt lätt kan vara i mål som fyra. Mot Kowalczyk, Johaug och Steira (vilken skräll idag!!!) blir det nog för tufft, men de andra tre framför henne blir nog ikappåkta tror jag.

Emma Wikén åkte ju också bra idag och har bättrat på sin placering i totalen med två pinnar. Har hon en bra dag på torsdag kan även hon klättra lite.

Totalställningen för damerna

..och så betygen:

P

Sara Lindborg
Mia Eriksson
Martin Johansson

PE

Anna Haag
Daniel Rickardsson
Johan Olsson

PEP

Jennie Öberg
Anton Lindblad
Emma Wikén

PEPP

Calle Halfvarsson
Marcus Hellner
Emil Jönsson
Charlotte Kalla

PEPPP

Nej ingen fullpottare idag heller

Läser att Jönsson verkar åka hem nu. Kanske lika bra, för jag tror inte han har en chans i morgondagens lopp. Åk hem och träna med dig, Eeeeemil!

132 kommentarer till ”Vilken spännande sprint!”

Skillnaden mot för ifjol var väl att man inte hade haft två vilodagar på de senaste tre dagarna inför långloppet? Petters genomklappning då kommer aldrig hända. Vylle kommer borra som ett as i täten medan Cologna och Petter hängåker järnet.

Inlagd: 2013-01-01, 19:06
Skriven av: Joel Burman

Vad gör Lindborg där förresten? 60:e plats hittills…

Inlagd: 2013-01-01, 19:12
Skriven av: Joel Burman

Stallorder (och logiskt) att Flugstad Östberg skulle släppa fram totalfemman Steira (som hade gått vidare ändå som LL, men det visste de inte då). Nu är Steira totaltrea. Ingvild såg dock inte så glad ut, det gick sen destu bättre för henne sen i finalen.

Önskar att Calle och Emil hade fått samma stallorder i semin, nu tänkte de på sig själva och inte på Hellner som ligger bättre till och har större chanser i totalen. Hellner blev trea och utslagen då tiden inte räckte till, dvs fick inte åka i finalen. Emil kan jag förstå pga han jagar totalseger i sprintcupen, men Calle? Sen att svenskarna körde ihop i finalen…

Uppvisning av Randall idag i damfinalen, nu är hon med i tourtoppen igen. Weng smyger upp och är nu på elfte plats i totalen. Kul att se Steira tillbaka i god form!

Inlagd: 2013-01-01, 19:21
Skriven av: Jörgen

Tycker det var helt rätt av Calle att gå för final. Varför skulle han släppa fram Hellner och ge upp sina egna ambitioner?
Starkt av Monsen att stå upp och försvara det i STV!
Sen får väl Hellner köra bättre än han gör om han vill ha chans på totalen.

Inlagd: 2013-01-01, 19:39
Skriven av: Allan Vallan

Riktigt synd att svenskarna inte har omvänd startordning. Då skulle de kunna hjälpas åt mer. Halfvarsson har ju ett guldläge. Polateranin och Olsson bör kunna hålla bra fart. Hellner och Bauer får väl satsa på att köra ikapp Chernosouv under uppförsbacken (första milen )så är de tre som kan hjälpas åt under de ”den lång nedförsbacken” (2,5 mil).

Det finns riktigt många spänningsmoment:
Kan Legkov och/eller Harvey kan gå ikapp tät trion?
Gör Northug en repris på ifjol?
Kan Cologna fortsätta att aldrig göra ett dåligt lopp i touren?
Vallar ryska laget bort sig?
Vem spränger isg?
Kommer Di Centa att vara och nosa på en topp tio plassering när de går i mål på torsdag?

Inlagd: 2013-01-01, 19:49
Skriven av: Alexander

Östberg är verkligenatt beklaga som inte står upp mot mygel.Tävlingen skulle bli totalt ointressant om man skulle sätta agendan efter den norska modellen.
Jag brukar inte tycka synd om polskan men i detta fall gör jag det. Hon står ensam mot mygel-Norge och det gör även andra som tex Kalla

Inlagd: 2013-01-01, 19:53
Skriven av: KnutG

Allan Vallan: Håller med (som synes i andra tråden).

Har en känsla av att det bara blir två tåg mot Cortina på torsdag (med Cherre därimellan i ingenmansland). Gissar att Legkov/Harvey kommer att gå i kapp de tre där framme ganska snabbt och att Hellner/Bauer får sällskap av några som jagar bakifrån ner till Valjas. Cherre blir nog ikappåkt, men avståndet mellan tågen förblir nog ganska oförändrat.

Inlagd: 2013-01-01, 20:04
Skriven av: Per

Northug dro rett til skogs uten å prate med pressen, piss-sur over svenskenes feige stengning. Jeg kan forstå ham, at noen går så mye inn for å blokkere og stenge som svenskene gjorde i dette løpet er ikke bra for sporten.

Inlagd: 2013-01-01, 20:13
Skriven av: Neithiri

KnutG

Är det verkligen så illa? Det Östberg gjorde idag var kanske bland det tydligaste vi varit med om, men lagkörning har funnits med ett bra tag i bilden. Östberg körde på max mot mål för att sedan vänta in Steira och gå i mål strax där bakom för att ha en möjlighet att gå vidare på tid, vilket hon också gjorde. Inte annat än smart åkt av Östberg även om det är en norsk ledare som springer bredvid och vill att Östberg ska vänta in Steira. Jag kan tycka att det är lågt att kalla hela Norge för ”mygel-Norge” efter en sådan sak.

Samtidigt tycker jag inte att varken Jönsson eller Halfvarsson gör något fel i att åka för egen vinning. Hellner kan ju inte tro att han ska få glida med till en final bara för att han låg bäst till inför dagens sprint.

För övrigt tror jag inte att Hellner har något med den absoluta toppstriden att göra med tanke på att det återstår två stycken klassiska lopp där han lär tappa i vanlig ordning, likt Kalla.

Inlagd: 2013-01-01, 20:14
Skriven av: Cigge

Hur mycket tog Hellner, Kershaw etc in under fjolårets Tour? Och i förrfjol då han till mångt och mycket gick själv? Någon som vet?

KnutG, håller helt och hållet med, vad är det för landslagsledning som helt öppet ger order om åkare att lägga sig? Avgå.

Inlagd: 2013-01-01, 20:17
Skriven av: Aliide

Neithiri

Jag tyckte mest att Emil bromsade, så att både Hellner och Halfvarsson skulle få ett försprång på Petter vilket jag tycker är helt okej och på samma nivå som Östberg gjorde när hon släppte fram Steira. Däremot får inte Emil byta spår så att han enbart ”täcker” Northug utan då är det istället ett regelbrott i mina ögon.

Inlagd: 2013-01-01, 20:19
Skriven av: Cigge

”KnutG, håller helt och hållet med, vad är det för landslagsledning som helt öppet ger order om åkare att lägga sig? Avgå.”

http://blaria.files.wordpress.com/2012/09/michael-jordan-laughing.gif

Inlagd: 2013-01-01, 20:27
Skriven av: Ubersnuber

LÄNGDSKIDOR ÄR INGEN LAGSPORT, DET ÄR EN INDIVIDUELL SPORT, VARFÖR ENS DISKUTERA ”HJÄLPA FRAM ANDRA…..MÄRKLIG DISKUSSION…DEN TID OCH KRAFT MAN LÄGGER NED PÅ TRÄNING SKA VÄL INTE GYNNA NÅGON ANNAN….HUR DUMT SOM HELST

Inlagd: 2013-01-01, 20:28
Skriven av: alex

All caps = ignore

Inlagd: 2013-01-01, 20:30
Skriven av: Ubersnuber

”Northug dro rett til skogs uten å prate med pressen, piss-sur over svenskenes feige stengning. Jeg kan forstå ham, at noen går så mye inn for å blokkere og stenge som svenskene gjorde i dette løpet er ikke bra for sporten.”

Men stackars gullgutten då!

Herregud människa, du skrattar åt det misslyckade taktikköret på upploppet och grinar åt det lyckade taktikköret under loppet? Korrekt?

Jag antar att det är masstart och sprint du inte gillar. För det borde snarare vara tävlingsformen du ogillar för spelreglerna följdes.

Inlagd: 2013-01-01, 20:38
Skriven av: Ramaskri

Nethiri: Jag gar sett om loppet. Det Jönsson gör är inte värre än vad Northug har gjort i andra lopp. Han släpper en medveten lucka till framförvarande. Sen är Northug alltid sur när han förlorar.

Inlagd: 2013-01-01, 20:39
Skriven av: uttern

Kanske dags för en etisk debatt inom längdskidor.

Inlagd: 2013-01-01, 20:44
Skriven av: KnutG

Neithiri: Visst låg både Jönsson och Halfvarsson och bevakade Northug i heatet men i ärlighetens namn gjorde Northug inga riktigt helhjärtade försök att ta sig förbi. Han hade ju dessutom kunnat se till att skaffa sig en bättre position från början så hade han inte hamnat instängd långt bak när det avgjordes. Nej, de är samma med Northug som för Hellner. Ingen ide att vara dålig förlorare och sura över att svenskarna körde taktiskt. Snacka om dubbelmoral från hans sida i så fall!

Inlagd: 2013-01-01, 20:47
Skriven av: Per

Roligast idag var f ö när Jönsson helt omotiverat viftade fram Vylle till täten i det heatet. Så farlig var han (som leder hela touren) tyckte Jönsson…

Inlagd: 2013-01-01, 20:50
Skriven av: Per

” Tydligen var det en norsk ledare som kom utspringandes och sa åt Östberg att lämna plats för Steira.” Källa på det?

Inlagd: 2013-01-01, 20:51
Skriven av: JPS

Ramaskri: Hva blir det neste, stikking med staver og spytting på konkurrentene? Og selvsagt ler jeg av at Emil ikke slapp fram Hellner og satt igjen til slutt som den virkelige store taper i dag, til pass for ham ig resten av det svenske laget med en slik feig oppførsel. Tre mann med kun en tanke i hodet, gjøre alt for å stenge Petter, jeg hadde vært flau hadde jeg vært svensk i kveld.

Inlagd: 2013-01-01, 20:52
Skriven av: Neithiri

KnutG”Kanske dags för en etisk debatt inom längdskidor.”

Nei, men innenfor det svenske landslaget er det virkelig på tide.

Inlagd: 2013-01-01, 20:54
Skriven av: Neithiri

Touren er så godt som avgjort nå..
Damer
1. Kowa
2. Johaug
3. Steira

Herrer
1. Cologna
2. Vylle
3. Northug

Inlagd: 2013-01-01, 20:59
Skriven av: tolsrav

Flugstad säger att det var hennes eget val och jag tror henne: http://www.langrenn.com/-det-var-mitt-eget-valg.5146527-1743.html

Jag tyckte det var fint.

Inlagd: 2013-01-01, 21:00
Skriven av: JPS

//Neithiri
Tycker inte svenskarna kunde gjort så mycket annorlunda. Inte riktigt tydligt med regler och det är dumt att riskera något med att släppa förbi.

Vad gäller Northug så tror jag helt enkelt att vare sig hans spurt eller åkning räckte riktigt till mot svenskarnas idag och sån är touren, man kan inte vara på topp jämnt.

Inlagd: 2013-01-01, 21:03
Skriven av: Gunnar

Neithiri:

Northug stängde på felaktigt sätt både Hellner och Cologna förra året såpass att de ledde till en varning, men det har du såklart glömt.
Samtidigt enligt dig så borde svenskarna låta Northug få öppen gata att ta sig fram på…tyvärr men så ser det inte ut, speciellt när det är fristil.
På tal om Northug så glömmer jag aldrig hans avslutning i Toblach förra året när han tog sig förbi INNANFÖR ban-markeringen och fick på de sättet väldigt oförtjänta bonussekunder. Och värst av allt var när fis lät detta gå med endast varning istället för tidstillägg eller åtminstone uteblivna sekunder.
Korruptionen inom FIS är dåligt för sporten, att Northug förlorar ibland och blir sur är dock bra.

Inlagd: 2013-01-01, 21:12
Skriven av: Adrian

Ska bli spännande att se om Kowa klarar av att hålla undan på torsdag. Hon har ju som sagt inte imponerat så mycket i fristil än den här säsongen, kanske bortsett från prologen och skejtdelen i skiathlonen i Kanada.

Inlagd: 2013-01-01, 21:16
Skriven av: Sanna

Jeg syns Northug virket litt interesseløs i semin, han kunne ha løst sin taktikk på en bedre måte. Det er jo hans varemerke, men ikke i dag…..Men all honnør til svenskene!

Inlagd: 2013-01-01, 21:16
Skriven av: tolsrav

Verkar att det till slut var varken Emil eller Anna utan Monsen som bestämde om Emil skulle köra vidare: ”Det har jag bestämt…” http://www.svt.se/svttext/web/pages/304.html

Inlagd: 2013-01-01, 21:21
Skriven av: Per

Neithiri: ”Jeg kan forstå ham, at noen går så mye inn for å blokkere og stenge som svenskene gjorde i dette løpet er ikke bra for sporten.”

Vilket skitsnack. Jag förstår att du vill att man snällt skall kliva åt sidan när Northug vill komma fram men det är en TÄVLING och då är det TÄVLINGSREGLERNA som gäller. Har någon brutit mot några regler?

Det var en bred bana och gott om möjlighet att köra om. Se bara på Jönsson – han ville förbi – tog ett eget spår – och drog förbi allaihopa. Northug hade inte krafter till det idag och det är inget han kan skylla på någon annan.

Inlagd: 2013-01-01, 21:22
Skriven av: SweTor

Neithiri: Bra, så du tycker det är OK att lägga sig vid spurten för att hjälpa Hellner mot konkurrenten Northug men inte OK att REGELRÄTT stänga honom i denna tävlingsformen för att hjälpa Hellner.

Hyckleri är vad du bedriver just nu.

Inlagd: 2013-01-01, 21:23
Skriven av: Ramaskri

”– Det var en grei avgjørelse. Det var mitt eget valg. Det var viktig at Kristin kom til finalen, slik at vi har en enda større sjanse til å få vinneren på toppen av slalåmbakken i Val di Fiemme, sa Østberg.”

Bra och fint tänkt av henne om det stämmer, Ingvild offrade då sig för en lagkamrat som har större chans än henne själv i totalen. Att sedan Østbergs tid räckte till LL och finalen (där hon blev tvåa) är en annan sak, det visste de inte då.

Inlagd: 2013-01-01, 21:23
Skriven av: Jörgen

En aspekt på IFÖ/Steira som ingen tagit upp är vad Johaug tycker om det hela. Säg att Kowa dalar lite på slutet och Steira går och vinner före Johaug. Vad säger då Johaug om IFÖs manöver idag?

Inlagd: 2013-01-01, 21:33
Skriven av: Per

Steira har ikke sjanse på Johaug uansett, men de kan hjelpe hverandre på jaktstarten. Hun er nok kjempefornøyd med å ha med seg sin lagvenninne i jakten.

Inlagd: 2013-01-01, 21:41
Skriven av: fabulator

Gud, är det dags att börja skrolla förbi Neithiris kommentarer nu igen? Han verkar ha spårat tillbaka till ointressanta gaggigheter och trams. Petter var sämre än alla tre svenskarna i semin, något annat finns inte på kartan. Han hade fem sex tillfällen att gå förbi om han hade varit en tillräckligt stark och skicklig skidåkare. Svenskarna gjorde inget annat än det man alltid gör i ett sprintlopp, bevakar sina positioner, gör sig bred om man ligger i tät. Ett helt perfekt genomfört lopp.

Inlagd: 2013-01-01, 21:42
Skriven av: Anders

Svenskene kjørte smart, bortsett fra selve avslutningen – synes jeg. Northug var passiv og har bare seg selv å skylde på, selv om et par av Jønssons stengninger, muligens var i grenseland.

Når det er sagt så tror jeg det er lurt av Jønsson å fokusere mest på seg selv, så unngår han kanskje alt det tullet han roter seg opp i.

Leste at Northugs manager hadde blitt syk. Kanskje ikke så lurt å dele buss med ham?

Inlagd: 2013-01-01, 21:48
Skriven av: gif

Tror inte alls att det är kört för Johaug, snarare tvärtom. Hon är närmare Kowa än jag trodde efter sprinten. Och med Kowas småbekymmer i fristil skulle det inte vara förvånande om vi får se Johaug ta in mycket tid. Kowa behöver minst en minut i backen.

På herrsidan känns det fortfarande öppet, men för Hellner är det nog kört. Legkov fortsatt farlig. Kul tour det här året!

Inlagd: 2013-01-01, 21:51
Skriven av: Anders

Er veldig enig i at svenskene kjørte smart og greit nok innenfor regelverket. Artig å se hvordan vi (nordmenn og svensker) endrer oppfatning over hva som er usportslig ut fra fargen på drakten til løperne :-)

Likevel ble jeg litt skuffet over Emil i dag. Da han falt, fikk han helt klart hjelp av Markus som holdt farten nede i feltet. Uten Markus i tet er det slett ikke sikkert Emil ville kommet videre i det hele tatt.

På det grunnlaget var det litt merkelig at han ikke var mer ”gavmild” mot Markus. Synes jeg da.

Inlagd: 2013-01-01, 22:06
Skriven av: Gunnar Bull

”Gud, är det dags att börja skrolla förbi Neithiris kommentarer nu igen?”

Ser sånn ut, ja ^_^

Inlagd: 2013-01-01, 22:06
Skriven av: Ubersnuber

Krogh har etter dagens seier kun 12 sek opp til Poltaranin/Olsson. Hadde vært gøy å se om han kunne være med der. Han gjør noen kanonløp i skøyting av og til.

Inlagd: 2013-01-01, 22:07
Skriven av: gif

Hva skjedde med Kalla i sprintfinalen. Ble det total kollaps?.. eller stavbrekk?

Inlagd: 2013-01-01, 22:08
Skriven av: tolsrav

Kollaps, höghöjdssyrabomb i låren!

Personligen tycker jag inte Kalla verkar vara i det slag hon borde vara om man ser till hur hennes kapacitet var 2008.

Utveckling?

Inlagd: 2013-01-01, 22:12
Skriven av: Adrian

Jag tror att Hellner kommer göra tokhårt från start och tror att Halvfarsson kommer få svårt att komma ikapp! Frågan är bara om Hellner orkar hålla det höga tmpot hela vägen!

Inlagd: 2013-01-01, 22:14
Skriven av: Markus

Hvordan tenker Vylegshanin og Cologna? De har vel ikke lyst til å vente på Legkov og evt. Hellner.

Inlagd: 2013-01-01, 22:25
Skriven av: gif

Tolsrav: Kalla väggade (eller brinkade om det heter så på norska), orken tog slut.

Per: Johaug behöver inte oroa sig för Steira.

Inlagd: 2013-01-01, 22:28
Skriven av: Jörgen

Tipper Legkov vinner, Cologna på andre, Petter (dessverre) maks 3.plass.

Inlagd: 2013-01-01, 22:31
Skriven av: Gunnar Bull

risken att Hellner tog öppnar finns helt klart men vore de inte bäst försöka öppna så att han får Bauer med sig…jaga ensam blir för tufft i långa loppet men med en åkt start Bauer ihopg kan de bli bra…

Inlagd: 2013-01-01, 22:32
Skriven av: Jossa

Noterbart är ju att trots alla incidenter är det ingen här som tycker att hen har hittat ngt regelbrott idag (om man undantar IFÖ som möjligen möjligen skulle kunna falla under ngn allmän fair play-klausul). Så bättre än att gråta över spilld mjölk är nog att se det positiva. En spännande tävling och härliga tourdagar som väntar. För svensk del tycker jag att det är alldeles för lite beröm åt Halfvarsson som ju gör en grym tour! Om formen dessutom är i stigande så kan de närmsta dagarna bli riktigt roliga. Han hade (tog) dessutom tajta fajter med självaste Northug idag, där han vann åtminstone ett par, så självförtroendet är säkert på topp.

Inlagd: 2013-01-01, 22:33
Skriven av: Per

Jörgen; att Östberg ger bort en placering är kanske inte ett brott mot något regelverk dock anser jag att det bidrar till en osund utveckling inom idrotten och som undergräver dess förtroende.

Inlagd: 2013-01-01, 22:37
Skriven av: KnutG

KnutG: Vi kan konstatera att det inte spelade någon roll idag. Om Østberg gått för fullt i mål i semin hade Steira gått vidare som LL.

Ser dock inget problem i taktikkörning för lagets främsta om möjligheterna yppar sig. Så länge man följer regelverket. Idag verkar det som om det Østberg gjorde var hennes eget beslut dock.

Inlagd: 2013-01-01, 22:51
Skriven av: Jörgen

Jag tycker att det är väldigt problematiskt vad som hände idag.
Det tyder ju på noll känsla för fair play från norskorna,De är ju så otroligt dominerande idag .Om de dessutom utnyttjar den här situationen till att utöka den norska dominansen riskerar de att döda intresset för sporten utanför Nordén.Vad blir nästa steg.Att den röda armen ställer sig framför Diesel-Doris när hon försöker passera Björgen i någon tävling?

Inlagd: 2013-01-01, 23:02
Skriven av: KalleP

Intressant beteende av Östberg idag. Varför markerade hon så? Jag menar, det hade varit en lätt sak för henne att låtsas förlora spurten mot Steira. Nu såg hon istället till att visa för alla att hon medvetet gav andraplatsen till landsmaninnan. Varför? Fick hon ett infall i sista sekunden? Eller ville hon markera mot en stallorder från lag ledningen.

Normalt har jag svårt för såna där fair play-regler. Jag tycker det bästa alltid är om man kan konstruera regler som gör att det alltid lönar sig att vinna. Men hur man ska komma åt den här typen av beteende vet jag inte. Jag tror dock inte en utveckling mot lagsamarbeten på damsidan är gynnsamt för sporten.

Inlagd: 2013-01-01, 23:05
Skriven av: Manne

Per, jag håller med dig om Calle, han har gjort det superbra och åkte stundtals riktigt tufft idag! Att han borde lagt sig för Hellner(som vissa här påstår) är ju bara skitsnack när han själv har riktigt goda chanser att komma runt topp tio.

Inlagd: 2013-01-01, 23:08
Skriven av: Sanna

”Tipper Legkov vinner, Cologna på andre, Petter (dessverre) maks 3.plass.”

Jeg har tippet PN som vinner, men det er klart at skal han kunne klare det, så må han vinne de neste distansene og ta bonussekunder i Val Di Fiemme. Han bør iallefall komme topp 3 på den klassiske 5 kilomteren, som føles som hans svakeste distanse i tillegg til finalen.

Antar han bør ha 45 sek. ledelse før siste etappen. Det kan selvsagt gå, men det er mye som skal klaffe. Hittil tror jeg alt har gått etter planen. Om han hadde vunnet sprinten i dag, så hadde PN neppe gått alene på torsdagens jaktstart, allikevel.

Inlagd: 2013-01-01, 23:09
Skriven av: fabulator

Adrian; när Kalla vann var konkurrensen inte lika hård som idag.

Inlagd: 2013-01-01, 23:11
Skriven av: KnutG

”Per, jag håller med dig om Calle, han har gjort det superbra och åkte stundtals riktigt tufft idag! Att han borde lagt sig för Hellner(som vissa här påstår) är ju bara skitsnack när han själv har riktigt goda chanser att komma runt topp tio.”

Det støtter jeg, men det er meningsløst av Emil Jönsson å slå ut Hellner, og deretter avbryte touren. Han er vel neppe særlig blid på Emil for det.

Inlagd: 2013-01-01, 23:13
Skriven av: fabulator

Manne; varför gör Östberg så. Därför hon gjorde det under protest.

Inlagd: 2013-01-01, 23:14
Skriven av: KnutG

”Adrian; när Kalla vann var konkurrensen inte lika hård som idag.”

Ikke i det hele tatt. Man kunne ha flere dårlige etapper på den tiden, og enda vinne. Det går ikke i dag.

De løperne som var nr 1, 2 og 3 i de første årene, var mange mange minutter bak nr 1 og 2 i fjor.

Inlagd: 2013-01-01, 23:17
Skriven av: fabulator

KnutG… Ja, jag var också inne på den teorin.

Jörgen… I en sport där ett land har ungefär lika stora resurser som alla andra tillsammans, är kanse inte lagsamarbeten någon bra utveckling. I sånt fall måste FIS genomföra regleringar för att utjämna maktförhållandena.

Sen undrar jag varför du tycker det verkar som det var Östbergs eget beslut?

Inlagd: 2013-01-01, 23:22
Skriven av: Manne

fabulator, ja den situationen går absolut att diskutera. Jag hade gärna sett att Hellner gått till final men jag tycker ändå det är lite fel på bekostnad av någon annan, men nu när finalen gick som den gick är det ju enklare att säga att Emil borde gett bort finalplatsen. Men Emil sa till svt att han inte vågade stanna av på upploppet p.g.a. Petter. Tydligt var väl att Sverige inte hade pratat ihop sig om någon lagkörning mer än att hjälpas åt fram till upploppet.

Inlagd: 2013-01-01, 23:22
Skriven av: Sanna

Ett förslag till Jönsson; träna utförsåkning för det håller inte att du ramlar titt som tätt!

Inlagd: 2013-01-01, 23:28
Skriven av: KnutG

Jag har inte sagt nåt om svenskarnas körning men jag blev förbannad när jag ser hur man försöker manövrera bort motståndaren med olika finter. Sluta upp med sånt trams ögonaböj!

Inlagd: 2013-01-01, 23:32
Skriven av: KnutG

Jag tycker att det var en riktigt underhållande sprinttävling idag på finfina lagom långa, tuffa banor med bra tv-produktion.

Att det rörs upp starka känslor är bara bra, det är så längdskidåkning ska vara!

Jag gläder mig något enormt åt att få se Hellner och en formstark Bauer (minns ni hans lopp där 2009?) jaga täten som två hungriga vargar på världscupens absolut häftigaste bana.

Det kommer bli gryyyyyyyymt! Håll i hatten!

Inlagd: 2013-01-01, 23:36
Skriven av: Gabriel

Sanna..”tydligt var vel att sverige inte hade pratat ihop sig om någon lagkjörning”..Skitprat de luxe! Det var deilig. Planen var å få bort Petter, og det gikk jo ganske lett, sier Emil Jönsson til VG!

Inlagd: 2013-01-01, 23:37
Skriven av: tolsrav

Förr året tog Hellner 1 minut och 17 sekunder på Legkov på 15 km tror jag. han tog 2 minuter och 32 sekunder på Northug samtidigt.

Jag tror han kan ta ikapp 1 minut på Legkov, speciellt om han och Bauer får till ett bra sammarbete.

Inlagd: 2013-01-01, 23:46
Skriven av: Gabriel

Gabriel…Vi kan jo håpe at så skjer. For ellers blir det en blytung tour for det svenske laget!

Inlagd: 2013-01-01, 23:53
Skriven av: tolsrav

Skulle säga att Legkov har dragit nitlotten. Petter kommer rusa på Vylle och Dario han kommer få det väldigt tufft att hänga på där. En bit efter kommer Bauer och Hellner som förhoppningsvis samlar in Harvey och Chernusov för att få en grupp att åka i. Blir spännande hur grupp ett gör med dragjobbet. Tror inte Dario är jättesugen på att dra om inte Petter gör det samtidigt som jag tvivlar på att Petter har tänkte dra en meter. Har Vylle eller Darion en dålig dag kan det blir fruktansvärt intressant dag! Hoppas bara Hellner får alla bita på plats…

Inlagd: 2013-01-01, 23:55
Skriven av: Gunnar

Tolsrav, hoppet är det sista som överger oss!

Inlagd: 2013-01-01, 23:56
Skriven av: Gabriel

Gunnar, jag tror nog att Dario kommer göra ett gediget dragjobb där framme.

Och Vylegzhanin har lärt sig en del tror jag. Han kommer inte finna sig i att göra allt jobb själv, jag tror att han kommer vara rätt hård mot Petter. Alla såg ju hur svag Northug var i backen i fjol, så de har ett mentalt överläge på honom där.

Inlagd: 2013-01-01, 23:59
Skriven av: Gabriel

Tolsrav, jag var nog inte tillräckligt tydlig. Klart att dom hade pratat ihop sig att köra som ett lag för att få bort Northug, vylegzhanin och Harvey. Men det var ju uppenbart att de inte hade kommit överens om att köra för Hellner, utan för varandra.

Inlagd: 2013-01-02, 00:00
Skriven av: Sanna

Vill man höra deras resonemang gå in på svtplay.se och lyssna på intervjuerna där, då behövs inga spekulationer!

Inlagd: 2013-01-02, 00:07
Skriven av: Gunnar

Jeg skjønner ikke at noen svensker her reagerer fryktelig negativt på de norske jentenes lagkjøring, uten å samtidig ta med de svenske guttenes kompiskjøring.

Å si at det ene er verre enn det andre er bare tull. Begge deler er taktikkeri og lagkjøring, og enten får man fordømme begge deler eller holde kjeft.

Jeg vet jo også at mange her inne mener det kun finnes en type ekte langrenn, nemlig intervallstart og full pinne fra start til mål.

Det er greit det. Men det er vel snart på tide å innse at taktikkeri og bruk av hjernen i tillegg til musklene har blitt viktigere enn det var før, og at det faktisk er dette de fleste vil ha.

Inlagd: 2013-01-02, 00:09
Skriven av: Gunnar Bull

Gud vad jag älskar det här Tour-formatet, känns mer och mer som ett vinnande koncept för skidsporten. Titta bara på alla spekulationer härinne,det säger en hel del. Sen kan det förstås bli förbättringar på många punkter men det är bara något angenämt att jobba med för organisationen framöver.
Om dagens övningar: var man för sig själv i all ära och kanske hade inte Hellner tjänat så många extra sekunder ändå om han gått vidare. MEN. Kan ändå inte låta bli att känna en bitter eftersmak, särskilt som Jönsson kastade in handduken bara några timmar senare.
Hur som helst kommer det bli åka av i karusellen på torsdag. Vansinnigt tufft utgångsläge för Marcus, men om det är något han älskar så är det ju att jaga. Hyfsade villebråd där framme bara!

Inlagd: 2013-01-02, 00:10
Skriven av: Freddy

En aspekt som jag inte hittar att någon tar upp är ju att det finns en poäng att Emil går till final för att vinna. Är inte det till hjälp för Hellner? (och sig själv). På det sättet hindrar han ju en någon annan att dra i från ytterligare, eller? Om Emil kände sig så stark kan väl det vara det optimala att göra. Ni kan som kan siffrorna.

Inlagd: 2013-01-02, 00:11
Skriven av: Pelle

Tolsrav; det är såna där uttalande från Jönsson som gör en vansinning. han borde tänka efter lite och försöka vara lite klok. Varför möts man inte bröst mot bröst längre utan kör ett snack som inte hör hemma i idrottsvärlden.Skärpning!

Inlagd: 2013-01-02, 00:11
Skriven av: KnutG

KnutG, äh. Jönsson har anammat sponsorernas önskan om att slänga käft med Petter och få uppmärksamhet i media. Det är inget att bry sig om även om det inte alltid ser snyggt ut. Men så är det idag och vill man tjäna några extra spänn som skidåkare så är det den vägen man får vandra.

Inlagd: 2013-01-02, 00:21
Skriven av: Gabriel

Gabriel; Medges, men han borde tänka på sitt anseende en bit också

Inlagd: 2013-01-02, 00:41
Skriven av: KnutG

Kollade lite på damsidan.Kalla har stor möjligheter vid sund form att åka ifatt Steira . Dock ligger Johaug för långt fram.

Inlagd: 2013-01-02, 00:43
Skriven av: KnutG

Mycket att kommentera. Östberg körning gillar jag inte som skidpsorten ser ut idag. Så länge det inte är lag/stall där alkla har samma möjligheter att samla ett bra lag (som i cykel) så bör inte sånt få förekomma. Kowalczyk blev trea i sin semifinal och hade hon haft en bra lagkamrat så hade hon varit i final. Jag vill inte att lagkamrater ska avgöra touren, när dessa inte går att välja. Jag är inte arg på Östberg dock, möjligen FIS och den norske ledaren som kunde kommit på det där innan semin.

Damerna åkte halva herrbanan, utförsdelen, första året. Det var den mest orättvisa tävlingen någonsin. Steira, som efter en finalplats i Oberhof-sprinten men en kvalmiss i krausellen i Prag, hamnade isolerad mellan två grupper och fick till slut vänta in gruppen bakom mer över minuten. Jag är glad att den sträckningen är borta. Möjligen kunde damerna kört första halvan av etappen. Eller varför inte hela?

Anledningen till att Northug väggade förra året var att sträckan var nerkortad och startade vid fotbollsplan och sedan direkt uppför den brantaste delen av backen. Det gjorde att han tvingades (eller valde) att plocka all tid där. I år startar man med tre km flack, på den terrängen väggar aldrig Petter. Minns första året när Hellner hade en liknande ledning.

Harvey får bekänna färg imorgon. Han och Legkov kommer gå ikapp de tre, men kan han hänga dessa 4 sedan i backen. Chernousov drog nitlotten, han får vänta på Hellners gäng. Jag hatar jaktstarten mitt i etapplopp för de kan förstöra så mycket om man blir isolerad.

Hade Hellner gått till final igår så hade var varit isolerad också så det gjorde inte så mycket faktiskt. Nu startar han med Bauer istället. Drar de två på så kan de komma långt, dock inte ikapp en sammarbetande kvintett. OCh de lär de göra, även Northug var med och drog för tre år sedan. Frågan är också vem som har störst chans av svenskarna, Hellner eller en frisk Olsson? Jag tror den senare. Frågan är om Hellner och Bauer tänker släppa upp folk med 20 sekunder. För två år sedan var jag övertygad om att Hellner skulle nå pallen inför långa jaktstarten om spåren var de rätta i klassiska masstarten, så pass väl var åkarna spridda. Det är jag inte nu.

Oavsett vem av svenskarna som ska till pallen så krävs det rejäla missar eller brytningar från 2 av Northug, Cologna, Vylle och Legge om det ska bli pallen för någon svensk. Harvey väntar jag en genomklappning på.

Personbästa för tredje dagen i rad av Wikén (kunde väl gett ett P till Oskar?), personbästa i sprint av Halfvarsson. Han är bara den tredje svensken i herrfinal denna OCH förra säsongen. Tvåårsbästa av Hellner.

Och till sist, för första gången någonsin kom de 4 första i herrfinalen från semifinal 2, det har aldrig hänt.

Inlagd: 2013-01-02, 08:55
Skriven av: JonasE

Tycker att sprinten igår också visade upp Petters svaghet (de är så få och visar sig så sällan). Han får emellanåt problem med positionerna under vägen. Får han då åkare tätt på sig får han inte utrymme för sin något yviga och breda åkning. Och den här gången var farten mycket hög under det parti som var Petters chans att gå förbi på, den svaga motlutet vid varvningen. För när man går in i en kraftig backe med hög fart är Petter inte den bästa åkaren och han kom då inte upp i tät när alla klev på. Och på sprint blir det lätt tjugofem meter fram och det klarar inte ens Petter.

Inlagd: 2013-01-02, 09:05
Skriven av: Anders

Tror inte vi kan räkna med att Hellner tar in så särskilt mycket tid på de åkstarka löparna framför. De tre därframme vill inte ha med Legkov utan kommer att köra på (om nu inte Vylle fått stallorder, men det betvivlar jag verkligen), och man får inte glömma att detta är en av Colognas absolut starkaste distanser. Nu kommer kanske Legkov ikapp ändå förmodligen och även om det då kan bli lite avstannande, så är det ingen av de herrarna som vill ha in Bauer och Hellner nära inpå sig. Bauer har starka etapper kvar. Nej, försök att hålla förväntningarna på en sansad nivå. Tar Hellner in lite tid är det bra, men det kommer med all sannolikhet inte bli mycket.

Harvey i form ska kunna åka bra, bara han klarar av Legkovs tokrusning i början.

Annars kan det bli ett fint tåg med Olsson, Krogh, Jaks, Filbrich, Perl och kanske Babikov. De ska ju inte kunna ta in en Hellner i toppslag, men hjälps de åt så kan de mycket väl plocka in mycket tid.

Inlagd: 2013-01-02, 09:24
Skriven av: Anders

KnutG:
”Ett förslag till Jönsson; träna utförsåkning för det håller inte att du ramlar titt som tätt!”

Vad har utförsbackar med saken att göra? Jönsson ramlade på en isfläck i en kurva.

Freddy:
”Gud vad jag älskar det här Tour-formatet, känns mer och mer som ett vinnande koncept för skidsporten.”

Jag känner snarare tvärtom. Det handlar mer och mer om cykeltaktik, stängningar, bonussekunder, läggmatcher, osportsligt uppträdande, tillfälligheter och att skapa rubriker. Vi kommer längre och längre ifrån det jag kallar riktigt skidåkning.

Inlagd: 2013-01-02, 09:44
Skriven av: SweTor

Anders: Bra analys av Northug. Jag funderade också på om han var lite överladdad inför det här viktiga loppet mot sina båda ärkerivaler. Han bruka se avslappnad men fokuserad ut när de zomar in honom inför lopp men inför det heatet såg han ut att vara närmast tokladdad. Bara spekulation förstås men det kan ha påverkat hans annars så goda intuition för vägval m m. Notera också att han inte låg så risigt till i början så även om han förlorade starten mot Jönsson låg han hyfsat bra med en bit in på första varvet.

Inlagd: 2013-01-02, 09:51
Skriven av: Per

Det som är kul är att allt kan hända. Det var ingen som trodde att Northug skulle vägga förra året och släppa upp den avhängda Hellner som var 2,5 minuter (!!) bakom. Men så blev det. Jag tror inte att samma sak sker igen, men något annat oförutsett kan säkert ske. Ryssarna vallar bort sig, Cologna vaknar med halsont etc etc. Sånt som sker under en tour. Och avstånden i år är betydligt mindre än de var i fjol. Så jag tänker vara optimist.

Sen måste ju Hellner prestera imorgon, det är ju hans enda chans att närma sig pallen. Gör han inte det så är det kört.

Det kan säkert bli Johan Olsson som blir bäste svensk efter backen. Vem vet, han kanske kan göra en Bauer i Val di Fiemme och köra ifrån hela fältet? :-)

Inlagd: 2013-01-02, 09:56
Skriven av: Gabriel

Ha, njae, mina förväntningar på Olsson är ganska låga. Visst, han är såpass bra grundtränad att han kommer avsluta bra om han inte blir sjuk, men någon klättringsfantom i skejt är han väl inte. Men visst, jag kanske är onödigt pessimistisk när det gäller svenskarna. Men som Gabriel skriver kan ju allt hända. Kan Cologna verkligen fortsätta att aldrig ha en dålig dag? När kommer Legkovs bottennapp? Kommer Vylle dra en enda meter? Kraschar Harvey igenom?

Inlagd: 2013-01-02, 10:11
Skriven av: Anders

Er det egentlig så opplagt at Petter ville vinne sprinten…hva hadde han å tjene på det, egentlig?

Nu har han jo kjempeposisjon før jaktstarten. Aldri i verden om han ville forsøkt å rykke i front om han hadde gått til finalen og ledet touren.

Og uansett om Hellner gjør et kanonløp på jaktstarten, så følger to dårlige etapper for han. Så er ikke spesielt optimistisk på Hellners vegne.

Inlagd: 2013-01-02, 10:20
Skriven av: fabulator

tolsrav,”Planen var å få bort Petter, og det gikk jo ganske lett, sier Emil Jönsson til VG!”

Nettopp, gi faen i alt annet bare man klarer å stenge en mann ute. Det blir som om de norske jentene kun hadde hatt en tanke i hodet, å stenge Kowa for alt det er verdt, samme hva som skjer ellers. Stygg taktik av svenskene, det kommer man ikke utenom uansett hvilke unskyldninger dere kommer med her inne. Og dette skal selvsagt huskes til en annen gang.

Inlagd: 2013-01-02, 10:36
Skriven av: Neithiri

”Er det egentlig så opplagt at Petter ville vinne sprinten…hva hadde han å tjene på det, egentlig?”

Nei, men han burde fått like gode sjanser som alle andre til å gjøre det.

Inlagd: 2013-01-02, 10:38
Skriven av: Neithiri

Neithiri, du var inte lika arg för två år sen när Petter stängde Cologna i jaktstarten?

Inlagd: 2013-01-02, 10:39
Skriven av: Gabriel

I dubbeljakten menade jag.

Inlagd: 2013-01-02, 10:40
Skriven av: Gabriel

Hellner gör nog inte bort sig på den korta klassiska distansen. Visst, han vinner inte, men han tappar nog inte så mycket på täten. Han har gjort många bra individuella klassiska lopp och ett kort lopp kan han absolut kriga sig igenom med maxfart. Avgörande är ju hur bra Cologna, Northug och Vylle går på den distansen. Är inte så säker på att någon av de tre herrarna vinner den. Förra året gjorde Hellner en utmärkt klassisk masstart också, men visst, det har gått uselt på den förut. Men den är kortare i år och är förutsättningarna de rätta och formen ok så ska det gå vägen här också. Men han kommer nog ändå vara lite för långt efter ändå för en pallplats totalt.

Inlagd: 2013-01-02, 10:41
Skriven av: Anders

Neithiri, nej, de lyckades både köra taktiskt mot Petter och vara alla topp tre, så det var en helt utmärkt genomförd semi. Hade de bara gått in för att blockera Petter hade de inte varit topp tre. Och de körde inte på något sätt fult.

Inlagd: 2013-01-02, 10:43
Skriven av: Anders

Anders: Hellners möjligheter att klara sig hyfsat i det klassiska loppet beror på väder och skidor. Sverige har vallat bort sig i det loppet flera gånger vill jag minnas och lösa spår är inte Hellners melodi såg vi härom dagen. Det ser ut att bli ganska varmt i val di fiemme i helgen (enligt yr.no)

Inlagd: 2013-01-02, 10:51
Skriven av: Jon

Gabriel: Det lille stuntet der var ikke avgjørende for resultatet, å kjøre slik svenskene gjorde i går var avgjørende og ødeleggende for sluttresultatet i sprinten. Men såklart, all bevisst sperring er stygt.

Inlagd: 2013-01-02, 10:59
Skriven av: Neithiri

Neithiri, vi kan inte ha sett samma lopp. Ser bara ett ställe där Petter blir lite stängd och det är när Halfvarsson helt enligt regelboken kliver ut och bevakar sin plats på den långa rakan vid varvningen. Sedan är Petter för svag i backen för att ta sig förbi när svenskarna trycker på. Han blir också klart frånåkt på upploppet av alla tre.

Inlagd: 2013-01-02, 11:13
Skriven av: Anders

håller 100% med vad kek skriver om svensk och norsk taktik
http://www.sweski.com/sverige-med-samsta-taktiken.5146548-184999.html

Inlagd: 2013-01-02, 11:24
Skriven av: wm

Nu är det så att KEK är part i målet. Han om någon har direkta kanaler in i det norska gänget. Om han förfäktade en annorlunda åsikt skulle han inte få vara med längre. Så enkelt var det med det.

Inlagd: 2013-01-02, 11:32
Skriven av: KnutG

Neithiri:
”Men såklart, all bevisst sperring er stygt.

Man kan spärra på två sätt.

1. Ligga stilla i sin korridor och ta plats så som svenskarna gjorde igår = tillåtet.

2. Åka slalom mellan korridorerna så som Norghug gjorde för två år sedan = otillåtet.

Inlagd: 2013-01-02, 11:33
Skriven av: SweTor

i sprint så är ju spärrning, eller vad man nu kallar det, en ganska stor del av spelet. jättemycket utav sprint handlar ju om att skaffa sig de rätta positionerna och se till att inte folk kommer förbi. detta sker ju i varenda sprintlopp! och att Jönsson säger att planen var att få bort petter – såklart, för att vinna måste man ju slå de andra.

Inlagd: 2013-01-02, 11:36
Skriven av: Emil

jag tycker det är svårt att jämföra sk spärrning i sprint och i distans. i sprint ser jag det som en naturlig del

Inlagd: 2013-01-02, 11:37
Skriven av: Emil

Om man ser lite objektivt på det så var gårdagens semi det bästa svenskarna kunde hända för Hellner. Hade Hellner gått vidare hade han ändå bara fått vänta på Bauer, för solo är inte bästa melodin imorgon. Så slapp han ödsla kraft i finalen också. Emil hade störst chans att vinna, och så många segrar tar vi inte på ett år. Och hade Calle varit på pallen igår så hade han varit ikapp Hellner totalt och kunnat hjälpa honom imorgon. Så jag förstår inte vad ni gnäller om, detta var det optimala.

Inlagd: 2013-01-02, 11:45
Skriven av: JonasE

Håller med JonasE.

Inlagd: 2013-01-02, 11:49
Skriven av: Gabriel

vm:
”håller 100% med vad kek skriver om svensk och norsk taktik”

Jag håller med Emil mer:

”Men, alla vi har olika mål. Calle vill så klart ta sig till sin första final! Jag vill plocka cuppoäng som är en av de stora anledningarna till att jag startade touren och sen Marcus som jagar tourtäteten.”

Att man hjälper varandra inom laget tycker jag är självklart men man skall inte behöva ta på sig rollen som Østberg gjorde igår och medvetet förlora mot någon som är sämre.

Inlagd: 2013-01-02, 11:56
Skriven av: SweTor

” Hade Hellner gått vidare hade han ändå bara fått vänta på Bauer,”

Niks, Hadde hellner kommet til finalen og fått med seg minst 20 sek der så hadde han kunnet gi faen i Bauer og heller tatt igjen Chernousov og sammerbeidet med ham.

Inlagd: 2013-01-02, 12:00
Skriven av: Neithiri

Jo tjena att Cherre tänker dra in Legge och Vylle.

Inlagd: 2013-01-02, 12:14
Skriven av: JonasE

Faktum kvarstår Hellner är för dålig i klassisk åkning.Varför inte då bli bättre i den grenen istället för att förlita sig på andra.Hellner sa själv att han skulle tackat och tagit emot en hjälp att komma till finalen.Rent spel är att åka bättre än motståndaren inte att lägga sig för en sämre motståndare.

Inlagd: 2013-01-02, 12:20
Skriven av: KnutG

Sånn som jeg ser det har Hellner kun to kvaliteter som skiløper p.d. Det er å gå fort i enkeltdans som det er enormt mye av på toblach-cortina, og å gå fort i bratte bakker.

Klarer Hellner å gå inn litt i morgen, samt henger med på fellesstarten så kan han bli farlig.

En annen ting er at jeg er ganske sikker på at Hellner ville hjulpet Emil til finalen i en sprint om det f.eks. stod om seier i sprintcupen. Han fremstår som en MYE mer sympatisk type enn Jønsson.

Inlagd: 2013-01-02, 12:28
Skriven av: Tor

Tor, 3:ans växel är väl dobbeldans, inte enkeldans?

Inlagd: 2013-01-02, 12:35
Skriven av: Gabriel

Håller med JonasE och Gabriel. Det som däremot kan ha förändrat karaktären på fortsättningen är Colognas fall i finalen. Om han hade vunnit igår hade han kunnat blåsa på i början samtidigt som Vylle och Northug hade fått det svårare. Överhuvudtaget tror jag att Cologna och Hellner är de avgörande personerna för de två tågen inför i morgon. Det är p g a Cologna, som ofta presterar mycket bra på den här etappen, som jag är pessimistisk för Hellners räkning.

Inlagd: 2013-01-02, 12:35
Skriven av: Per

Tor: Nu är du orättvis mot Hellner. Han har fler viktiga kvaliteter: vinnarskalle, förmåga att ta ut sig maximalt, blir sällan sjuk, pallar lopp flera dagar i rad, bra på långspurt m m. Visst han är inte lika komplett som Northug men historien har ändå visat att han har flera mycket viktiga förmågor utöver god teknik i skate.

Inlagd: 2013-01-02, 12:48
Skriven av: Per

Beklager Per, han har selvsagt mange kvaliteter. Men jeg snakker om kvaliteter få andre skiløpere har. De to jeg nevnte er han omtrent like god på som Petter er til å spurte på slutten av en femmil.

Inlagd: 2013-01-02, 12:54
Skriven av: Tor

Per, jo Cologna är mycket stark på den här etappen. Dock så kostar det en hel del att ligga och borra längst fram och jag tror inte han vill göra mer jobb än de andra två. Så det man kan hoppas på är att de inte kommer överens riktigt längst fram. Något som talar för det är att de har med sig Vylegzhanin som jag tror inte riktigt är lika lätt att samarbeta med.

Sen är det ju alltid jobbigare att bli jagad än att jaga. Den gången när Hellner, Northug och Cologna körde tillsammans längst fram och verkligen samarbetade bra så körde ändå klungan (ledd av Bauer) in massor av tid på dom och det hela slutade med att Bauer vann touren ett par dar senare. (om jag minns rätt)

Inlagd: 2013-01-02, 12:56
Skriven av: Gabriel

Jo, gillar att just Bauer kör med Hellner. Det är halmstrået. :-)

Inlagd: 2013-01-02, 15:56
Skriven av: Per

JonasE”Jo tjena att Cherre tänker dra in Legge och Vylle.”

Jo tjena att russerne er kjent for å være suverene taktisk.

Inlagd: 2013-01-02, 18:51
Skriven av: Neithiri

Petter är ledsen, snyfft snyfft.
http://www.expressen.se/sport/langdskidor/northug-stoppas-fran-lyxbussen-ar-politik/

Inlagd: 2013-01-02, 19:22
Skriven av: JonasE

Fast det är väl bra med två unika kompetenser! Northug har väll inte många fler, han är grym på att tempoväxla och spurta med mjölksyra. Men vad mer som är unikt för just honom?

Sedan är Hellner grovt undervärderad i klassiskt. Han är lätt en av världens 10 bästa om han har optimala förutsättningar.

Inlagd: 2013-01-02, 19:45
Skriven av: Jan

@Jonas
Det verkar ju bara vara Petters manager som är sur för att han inte får vara med gullegrisen hela tiden.

Northug bryr sig nog mindre, även om hans ego nog gillar att vara i bussen.

Inlagd: 2013-01-02, 19:47
Skriven av: Jan

Petter buss har ju ”varit ivägen” för flera landslag. Den har parkerat på platser som landslag borde använda. DEt är så klart inte bara svenskar som reagerar på det.

Jag har personligen inget emot att Petter har en egen buss med ner, men det får inte vara ivägen för valla-team med mera.

Inlagd: 2013-01-02, 20:30
Skriven av: Alexander

Ja: Ja vi så jo det i Davos i fjor, Petter er grym på att tempoväxla och spurta med mjölksyra i 30 km, det eneste han kan.

Inlagd: 2013-01-02, 20:45
Skriven av: Neithiri

Men då använder jag Tor-logiken att Petter är bra på många saker men inget som ingen kan förutom det jag nämnde. Många är de som vunnit tremilar i intervallstarter.

Jag vänder mig främst emot att kalla Hellner ensidig med tanke på att han tex har slagit spurtkungen Northug i VM-Sprint.

Inlagd: 2013-01-02, 23:19
Skriven av: Jan

Ingen som berömt de svenska vallarna i tisdags eller Kallas utförsåkning i semin. Negativisterna regerar!

Inlagd: 2013-01-03, 07:49
Skriven av: JonasE

JonasE – sant, blev mäkta imponerad av Kalla och valla i tisdags, hon trampade och gled ifatt med strålande teknik i semin fastän hon fått släppa uppför.

Inlagd: 2013-01-03, 08:02
Skriven av: Anders

Man ska nog inte döma ut Kikkan för snabbt. Den tuffa sprintbanan i tisdags var hon helt överlägsen på, så hon är i strålande form och åker fin skejt. Men visst, det är ett par längre backar hon ska trampa upp på treans växel i, och där har hon sin svaghet. Är mer orolig över Charlotte, att hon inte orkade tre sprintrejs är oroväckande, får hoppas att hon hunnit återhämta sig bra.

Inlagd: 2013-01-03, 08:13
Skriven av: Anders

JonasE: jag nämnde hennes utförsåkning..tyckte hon åkte bra utför varjegång..men fick inga kommentarer om de…sågar man något så mkt som en del gör kan man väl berömma när de ser klart mkt bättre ut…:)

Inlagd: 2013-01-03, 08:32
Skriven av: jossa

På något sätt är det skönt att ryssarna sticker fram som lag på herrsidan. Om de kan bibehålla formen på hela gänget till VM kan det bli spännande utmaningar till det norska gänget. Stafetten var det väl länge sedan Ryssland lyckades i, men har de fyra riktigt åkstarka löpare kan de spräcka fältet innan Vylle ger sig ut på slutsträckan. För Sveriges del ser det ju inte alls riktigt bra ut, Richardsson famlar efter form, Olsson strular med hälsan, Södergren kör bort sig från laget. Dock åker Calle bättre och bättre och Emil kan vara en chansning som fungerar. Tror Calle kört till sig en VM-plats i och med touren, där är han tänkbar på 15km, DP och stafett.

Inlagd: 2013-01-03, 08:47
Skriven av: Anders

Ja vad Richardsson håller på med är en stor gåta. Toppform under sensommaren och katastrof under vintern. Hur är det möjligt? Vad har ni för teorier?

Tränade han ner sig så mycket förra året att formen kom först till sommaren och sedan tränade han bort den under hösten? Törs man hoppas på en formtopp till VM?

Inlagd: 2013-01-03, 09:07
Skriven av: Gabriel

Anders: Glöm inte Lars Nelson. Hade otur som blev förkyld inför touren men kommer vara fräsch efter den. Har säkert chans att bli uttagen.

Inlagd: 2013-01-03, 09:24
Skriven av: Per

Gabriel: Fast så långa cykler går ju inte formtoppar/svackor i. Klart att han borde kunna få in minst en formtopp under en vinter om grundkapaciteten finns. Får hoppas till VM…

Inlagd: 2013-01-03, 09:26
Skriven av: Per

Per – Nej, jag glömmer inte Nelson, men han är inte ett lika starkt kort som Calle än.

Inlagd: 2013-01-03, 09:42
Skriven av: Anders

Anders… Jag tror att Jens Eriksson är på gång nu och kommer med till VM. Han körde rätt bra i Morapinglan nyss och brukar åka bättre efter jul. Men det är helt riktigt, det är inget stabilt gäng Sverige har om man jämför med Ryssland och Norge.

Inför dagens etapp då… En viktig skillnad är att Cortina Toblach i år ligger som etapp nr 4 – att jämföra med förra året då den var nr 7. Dessutom har dom haft 2 vilodagar redan i år. Detta tror jag gör att de flesta är betydligt mindre slitna och att det blir svårare att göra såna jätteupphämtningar som Hellner gjorde ifjol. Framförallt tror jag det gynnar Northug, som behöver en utvilad kropp för att göra ett bra lopp idag.

Inlagd: 2013-01-03, 09:49
Skriven av: Manne

Manne – visst, Jens Eriksson ska också med i diskussionen. Mitt herrlag:

Sprint: Emil Jönsson, Teodor Pettersson, Johan Edin, Calle Halfvarsson
15km: Marcus Hellner, Johan Olsson, Calle Halfvarsson, Daniel Richardsson
DP: Marcus Hellner, Johan Olsson, Calle Halfvarsson, Daniel Richardsson
5-mil: Johan Olsson, Daniel Richardsson, Anders Södergren, Marcus Hellner

Stafetterna plockas ihop från ovanstående. Löken måste börja visa form, men en femmil i klassisk vill han nog vara med på.

Inlagd: 2013-01-03, 10:39
Skriven av: Anders

Ja det är lite extra nervöst med tanke på antalet vilodagar, gynnar Northug som behöver dem för att leverera, känns lite som touren är upplagd för honom. Hellner tål och blir seg efter vilodagar (har i alla fall sagt det själv). Men vi snackar nu om hans favoritdistans och jag antar att han som vanligt kommer agera farthållare. Nu går man från svenska landslaget ut som det norska om att laget bör köra för Markus…

http://www.svt.se/sport/vintersport/nya-taktiken-laget-kor-for-hellner

Inlagd: 2013-01-03, 11:38
Skriven av: Aliide

Skriv en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values