Inför Gällivare


Löpsedel från 08. Repris i år?

Först och främst måste jag meddela att jag valt att inte se helgens lopp live. Han måste vara sjuk eller blivit tokig! kanske ni tänker. Men nja, det är bara det där med att mitt stora vinterintresse långfärdsskridskoåkning har en tendens att krocka med världscuploppen eftersom tävlingarna går på helgen då solen är uppe vilket också är då man åker skridskor. Nu till helgen bär det av upp till Jämtland och sjöarna runt Enafors/Åre/Vålådalen.

Istället blir det att titta på sändningarna i efterhand när SVT har fått upp sändningarna på webben, vilket betyder att det inte dyker upp några klatshiga refterat efter tävlingarna utan jag får nog nöja mig med en summering måndag förmiddag då jag är tillbaka i storstaden.

Nog om det, på lördag är det P R E M I Ä R!

Och det märks, redan nu, speciellt i media: Kowalczyk, kvinnan alla har en åsikt om, har fått ett kasst hotellrum eller så är hon snobbig. Ingen vet. Marcus Hellner har fått en oskön pinup-fanclub från gubbig tidning i Norge och till sist: Northug och Hellner i samma studio, för första gången någonsin(?)! Och så vidare…

Förra helgen visade större delen av världseliten upp sig på diverse platser runt om i Norden vilket gav en del indikationer på hur läget är bland våra storstjärnor. Man har även fått en fingervisning om vilka som klivit ett eller flera steg närmare toppen. Dock ska man vara försiktig med förra helgens resultat eftersom många fortfarande var inne i hårda träningsperioder och inte ”släppt upp” formen så som många lär göra till tävlingarna i Gällivare. T ex tror jag att Hellner kommer visa upp en helt annan rapphet än i söndags.

Johan Olsson har indikerat att han känt sig lite sliten sedan förra helgens tävlande, kommer han tillbaka i samma form? Jag tror det. En annan som verkar vara i praktslag redan nu är Cologna som redan tävlat på Hellnerstadion i år, nämligen förra helgen. Då vann han över bland annat Legkov och Chernusov. Dessa två ryssar lär också sälja sig dyra (som det så fint heter) på lördag. Annars vette katten vilka som kan vara med där uppe.

A255714 018A
Richie i Gällivare 08

Jo, kanske Daniel Rickardsson som tydligen varit överlägset starkast i landslaget under hela försäsongen. Men som vi vet, han är oftast lite bättre i klassisk stil. Kan bli ännu roligare på söndag för hans del, och för vår!

Allas vår trotjänare Anders Södergren känner sig lite fräschare nu efter några dagars chillande efter helgens sega lopp. Han har tydligen dragits med lite hosta senaste veckorna men nu verkar det vara bra igen. Eller som han säger själv:

”jag tycker det känns bättre nu och har desutom tagit igen mig lite i veckan. Jag lägger alltså förra helgens tävlingar bakom mig och hoppas att benen ska kännas lite vassare på lördag. Kanske är det så att man behöver lite längre startsträcka och fler tävlingar i kroppen när man kommer upp i åren.”

Vad gäller damsidan hoppas jag av hela mitt hjärta att vi får se lite större bredd på topp-tio-placeringarna i år och inte bara Norge, Kalla och Kowalczyk. Tyvärr är det nog precis det vi får se… Men vi håller tummarna för fler nationer, OK?


I denna trio är det endast Duracell som är kvar i cirkusen

Johaug som äntligen hittat hem rent teknisk kommer nog bli en stor utmanare till den totala världscupen i år med tanke på att det är färre sprintar i Touren samtidigt som hon är helt vansinnigt överlägsen på final climb. Och vinner man touren, ja då vinner man ofta totalen. Sen har vi ju ett VM också..

Oh well, nu ska vi ju snacka Gällivare.

Anna Haag ska bli intressant att se. Var förra helgen bara en liten dip på grund av tidigare sjukdom? Vem vet. Hon är i bättre form än någonsin tidigare säger hon själv. Frågan är bara om hon får ut det i spåret? Emma Wikén blir en väldigt intressant start och även Lisa Larsen! Hoppas innerligt på poängplats för dessa två.

Hur är det ställt med åkarna från overseas? Jag tänker framförallt på förra årets stjärnskott Jessica Diggins. Kliver hon ännu ett steg eller blir det ett mellanår? Snart får vi veta.

Nu ska vi prata väder!

För trevligt väder är ju alltid trevligt. Tyvärr verkar det inte bli något trevligt väder alls på lördag. Både YR och SMHI tror det blir dimma, regn eller i bästa fall snöblandat regn. Varken kul för skidåkarna eller publiken på plats, eller för oss i soffan eftersom dimma betyder kassa tv-sändningar. Vi får hoppas att väderdrakarna har fel.

Däremot blir det bättre väder på söndag! Då ska det bli några minusgrader, alltså mer rättvisa förhållanden. Bra.

Banan, hur är den?


Inför årets tävlingar har man gjort en glassig bankarta där man namnsatt och märkt ut olika delar av spåret. T ex Saarinens kurva och Kallas kulle. Glöm inte att spana in filmen som tar oss igenom hela banan!

I en intervju med Northug förra helgen (tror det var på NRK) sa han att det förmodligen kommer bli ett tight lopp med tanke på alla kurvor och korta upp- och nedförslöpor. Vi får se om han har rätt! Nu kör vi!!!

Startlistor damer

Startlistor herrar