Mathias Fredriksson har gjort sitt sista lopp

Mathias Fredriksson gick in i den här säsongen med vetskapen om att det inte skulle bli några fler. För att inte kunna ångra sig såg han dessutom till att kränga all sin utrustning och donera pengarna till Unicef.
För mig personligen har Mathias alltid varit en stor idol. Framförallt för hans sluggiga åkstil där kraft och offensiv var det viktigaste. Dessutom älskade jag hans attityd som ibland även försatte honom i konflikter och blåsväder.

Ett tillfälle som jag tycker karakteriserar Mathias Fredriksson på ett bra sätt är efter den usla förstasträckan i Trondheim 1997 när Sverige i vanlig ordning under 90-talet åkte bort sig tidigt i en stafett. Intervjun är fantastisk med det underbara citatet ”Det är kört idag dan är förstörd”. Inga ursäkter bara uppriktiga förklaringar.

Mathias hann med att ta 16 SM-guld och 5 VM- och OS-medaljer. Sin största framgång nådde han när han vann den totala Världscupen. Han hade säkert tagit fler medaljer om det inte varit för dopade finnar och nya tävlingsformer som inte passade honom.

Sjukt länge har han varit med och livat upp den svenska skidåkningen. Tack för det och lycka till i framtiden önskar vi på Skidpepp

I videon längst upp finns en härlig repris med minnevärda bilder och kloka ord från många höjdare som berättar om sina minnen av Mathias karriär.

Vad minns ni bäst av Mathias karriär?