10 april 2012, av Oskar

Polischef blir förbundskapten!


Foto: kalix.se

Lars Öberg heter landslagets nya förbundskapten. Herrn (verkar alltid bli herrar inom längdsporten…) är likt den förra, Jocke, Kalix-bo! Han säger till skidor.com:

”Det känns hedrande och mycket inspirerande. Ett sånt här jobb kan man ju inte söka, det är ett stort förtroende jag fått av Svenska Skidförbundet och jag lovar ge 100 procent.”

Vem är han då? Jo:

• Jennie Öbergs farsa
• Har vunnit stafettbrons tillsammans med bland annat Larry Poromaa
• Vice vallachef för Sverige under förra OS
• Polis i det civila

Nya bossen Karlsson verkar vara nöjd:
”Jag har lyssnat runt med många kloka och duktiga människor i skid-Sverige som gett mig värdefulla inputs och fört mig in på rätt spår. Intervjuerna med de berörda har varit kreativa och klargörande. Jag känner mig jättenöjd med den här processen och har funnit de ledartyper jag vill omge mig med för att kunna utveckla längdlandslaget. Vi är ett Dream Team.”

Ni som vill träffa Öberg har chansen redan idag:
Han finns tillgänglig för intervju på Kalix polisstation i dag mellan klockan 14,00-16,00. Det går också att träffa Lars på Djuptjärns skidstadion i Kalix mellan klockan 18,00-19,30 då han tränar klubbens skidungdomar.

Vad gäller resten av organisationen så är Grip och Monsen kvar på sina platser. Robin Johansson kommer tillbaka och blir assisterande landslagstränare. Ny vallachef blir Urban Nilsson som fram tills nu varit materialansvarig. Karlsson om valet:

”Ett naturligt val eftersom Urban gjort ett mycket bra jobb och visat prov på ledaregenskaper som vallateamet värderat högt.”

Allt enligt nyheten på skidor.com

41 kommentarer till ”Polischef blir förbundskapten!”

Förbundskapten herrar och damer: Lars Öberg
Landslagstränare herrar: Arild Monsen
Landslagstränare damer: Rikard Grip
Assisterande landslagstränare herrar och damer: Robin Johansson
Vallachef: Urban Nilsson
Landslagsansvarig Team 2015: Lars Selin
Landslagsansvarig juniorlandslag: Anders Byström

Ser väldigt bra ut tycker jag.

Inlagd: 2012-04-10, 11:21
Skriven av: SweTor

Blev en gammal bekant som blev vallachef..de man kan säga är att de lär inte bli några stora skillander efter som Urban länge jobbat i landslaget med Poromaa..två Norrbottningar igen :)

Inlagd: 2012-04-10, 11:55
Skriven av: jossa

Överraskande, åtminstone för mig.

Bra att det inte blev någon norrman eller att det inte blev någon fd elitåkare (typ Tobias Fredriksson eller Per Elofsson).

Sedan kan man notera att Grip och Monsen nu är landslagstränare för damer och herrar, inte förbundskaptener för damer respektive herrsprintlaget.

Inlagd: 2012-04-10, 16:41
Skriven av: swestam

Inte en enda kvinna denna gång heller.

Inlagd: 2012-04-10, 16:47
Skriven av: Astrid

Astrid: det var faktiskt något jag funderade på också. Johanna Ojala jobbar väl lederstaben för juniorlandslaget; kanske dags att lyfta upp henne.

Inlagd: 2012-04-10, 17:15
Skriven av: swestam

Gubbeveldet.

Inlagd: 2012-04-10, 19:49
Skriven av: Neithiri

Fast kryllar det verkligen av kvinnliga ledare i de andra länderna då? Alla härinne vet att jag gärna skulle se Claudia Nystad involverad i vårt landslag eller varför inte Anna Olsson.

Inlagd: 2012-04-10, 20:28
Skriven av: Joel Burman

Joel Burman, jag har alldeles för liten insikt för att uttala mig om hur det ser ut inom andra längdnationer men generellt sett är det ju få kvinnor på chefs- och ledarpositioner i andra idrotter och längdskidåkningen verkar ju tyvärr inte vara något undantag. Att det inte är någon som fattat att det faktiskt finns kvinnor med mycket erfarenhet, tänk vad mycket kunskap som går till spillo.. Jag hade dock inte alls förväntat mig att det skulle finnas med en kvinna i det nya ledarteamet.

Inlagd: 2012-04-10, 20:39
Skriven av: Sanna

Guri Hetland är väl sportchef i det schweiziska skidförbundet. Bristen på kvinnliga ledare visar väl bara hur dåligt man har tagit på vara de kvinnliga åkarna när de slutar. Precis som Sanna så hade jag inte förväntat mig någon kvinna i den svenska landslagsledningen men det vore kanske dags för att få en så bred erfarenhet som möjligt i ledarstaben.

Inlagd: 2012-04-10, 21:16
Skriven av: swestam

Hur många fd aktiva kvinnliga åkare vill bli ledare? kan inte bara ta in en kvinna för att ta in en men så klart skulle de finnas någon passande så självklart..

Inlagd: 2012-04-10, 21:25
Skriven av: jossa

Förstår inte varför kvinnor inte skulle vilja arbeta som ledare bara för att de är kvinnor, även fast det såklart finns dem som inte vill likaså det finns män som inte vill, det har nog helt enkelt inte med könet att göra. Tycker inte att man ska ta in en kvinna bara för sakens skull utan det är ju för kompetensens skull, men har väldigt svårt att tro att män generellt sett är mer kompetenta än kvinnor.

Inlagd: 2012-04-10, 21:31
Skriven av: Sanna

Jag håller helt med Sanna.

Inlagd: 2012-04-10, 22:15
Skriven av: Astrid

Ska vi plocka ihop sprintlag och distanslag igen?

Det känns sådär tycker jag.

Inlagd: 2012-04-10, 23:10
Skriven av: Anders

Att inte splitta distans och sprintåkarna känns helt rätt. Dom har mycket att lära av varandra. Sedan så vill vi väll alla att någon eller några av våra åkare utvecklas ytterligare till att bli mer alround och kunna utmana uppe i WC-toppen. Eller tycker ni att vi skall ha några som bara åker sprint och några som bara åker distans. nej inte tycker vi det.
Tror alla på det nya konseptet, så ser vi en fin tid framöver.

Inlagd: 2012-04-10, 23:20
Skriven av: Sten

Angående svenska kvinnliga ledare kan jag tänka mig Marie-Helene ”Billan” Östlund (fd Westin), Antonina Ordina och Anna O. Ev Lina A också. De har alla stor erfarenhet. Anna O har småbarn nu men vad gäller de tre andra ser jag inga hinder.

Och ja, tror att skidförbundet generellt sett är dålig på att ta tillvara på våra framgångsrika åkares kunskaper, erfarenheter etc när de lägger av och göra ledare av dem.

Inlagd: 2012-04-11, 01:05
Skriven av: Jörgen

Andre land:
Elena Välbe er leder i et ganske stort land.
I Norge er Brit Bardishol ass. trener for juniorene.
Som flere sier her, det burde være mulig å bruke kunnskapene som finnes hos tidigere kvinnelige løpere. Deres erfaringer er like mye verd.

Ellers synes jeg som Swe Tor at dette ser bra ut, og jeg tror det vil gi teamet et løft.
Lykke til

Inlagd: 2012-04-11, 03:35
Skriven av: Rastjapa

”Angående svenska kvinnliga ledare kan jag tänka mig Marie-Helene “Billan” Östlund (fd Westin), Antonina Ordina och Anna O. Ev Lina A också. De har alla stor erfarenhet. Anna O har småbarn nu men vad gäller de tre andra ser jag inga hinder.”

Vad har dessa duktiga skidåkare för ledaregenskaper?

Inlagd: 2012-04-11, 08:03
Skriven av: SweTor

Lite märkligt att förbundskaptenerna som även tränat elitåkarna påstås var jäviga vid uttagningar till tävlingar. De har ju inte en så nära relation till åkarna som Lars Öberg har till sin dotter Jennie och hennes sambo Calle. Är Lars Öberg skickligare månne? Vad tror ni?

Inlagd: 2012-04-11, 11:14
Skriven av: Astrid

Astrid, se här

Inlagd: 2012-04-11, 11:50
Skriven av: Oskar

Antonina Ordina är bara att glömma hon kommer aldrig bli ledare i skidförbundet…dom andra är väl bara inte intresserade å har annat för sig..

Lina Andersson tror jag skulle kunna vara till stor nytta för ett juniorlaget..hon om någon vet hur svårt de är att ta steget från junior till senior där skulle säkert hennes erfarenhet vara till nytta..men Lina verkar inte vara intresserad av att jobba med skidåkningen nu..

Inlagd: 2012-04-11, 12:11
Skriven av: jossa

Jag hade kunnat tänka mig Elofsson med någon annan tex Fredriksson fungera som ungdomstränare. Tror att han skulle kunna tillföra med sina kunskaper samt att han är ett bra namn och en god förebild rent sportsligt för unga.
Det är så de får sin erfarenhet och växer som tränare. Om det sen visar sig att de är duktiga så kan de senare bli serniortränare / kaptener.

Inlagd: 2012-04-11, 12:14
Skriven av: Adrian

Hur många kvinnliga ledare finns de på skidym? hur många kvinnor är ledare/tränare till juniorer?

Inlagd: 2012-04-11, 12:14
Skriven av: jossa

Oskar: Har Ulf Karlsson verkligen den kompetensen? att ta ut skidåkare…Vilken av tränarna tror han mest på? Allt detta kanske inte är så lätt som det stod i Expressen.

Inlagd: 2012-04-11, 12:15
Skriven av: Astrid

Nu tror jag inte att problemet är större än vad det är vid laguttagningar.Öberg kan ju inte välja bort att han är pappa till Jennie eller hur? Däremot kan han avstå från att vara personlig tränare till sin dotter och andra åkare i landslaget.

Inlagd: 2012-04-11, 13:22
Skriven av: KnutG

KnutG: Öberg kan ju inte vara personlig tränare för någon alls, eller har jag missuppfattat allt? Problemet ansågs ju enligt Ulf Karlsson vara stort om man var tränare till någon i landslaget och dessutom förbundskapten. Nu har han plockat in en förbundskapten med dotter i landslaget och ev även en blivande svärson. Logiskt eller?

Inlagd: 2012-04-11, 13:26
Skriven av: Astrid

Ulf ville renodla rollerna. En förbundskapten ska inte vara tränare, och tränarna ska ha mindre administrativa uppgifter och kunna koncentrera sig på att vara just tränare. Den Ulf anser är bäst för förbundskaptensrollen är pappa åt en i U-laget och därför han man lagt in en speciell klausul i kontraktet för att undvika jäv. Inget konstigt med det.

Jag tycker Ulfs nya bygge ser väldigt lovande ut.

Inlagd: 2012-04-11, 16:20
Skriven av: Manne

Manne: Jennie Öberg är med i landslaget som det ser ut idag och inte i något U-lag.

Inlagd: 2012-04-11, 16:26
Skriven av: Astrid

Astrid… oj, det hade jag faktiskt missat. När blev hon uppflyttad? Lite märkligt tycker jag nog.

Jaja, det förändrar ju inget angående förbundskaptensrollen.

Inlagd: 2012-04-11, 16:48
Skriven av: Manne

Framtida ledare är kanske de som går RF:s elittränarutbildning.

Det är vår högsta tränarutbildning, avser bl.a. träningslära och ledarskap på högsta nivå.

Utbildningen genomförs under två år med en studietakt på 25%.

Elever med skidbakgrund 2011-2012:
Tomas Carlqvist, Karin Ersson, Kicki Fransson, Martin Persson och Pontus Ståhlkloo.

Karin för många känd som Öhman.
Hon var Hellners lärare på skidgymnasiet i Gällivare men finns numera i Mora (tror jag).
Karin hoppade in i Tärendös stafettlag på SM 2010.

Kicki med medaljer från JVM har efter studier gått från Lycksele till skidgymnasiet i Åre.

Inlagd: 2012-04-11, 17:29
Skriven av: Elin

Karin känner jag! Hon är grym!!

Inlagd: 2012-04-11, 19:02
Skriven av: Oskar

Oskar: Dags för en petition då??

Inlagd: 2012-04-11, 22:18
Skriven av: Joel Burman

Det är för enkelt att förklara avsaknaden av kvinnor i ledarpositioner inom längdsporten med att det inte finns några som vill bli ledare. Det kan ju vara delvis sant i nuläget. Men det hänger också ihop med hur det långsiktiga arbetet ser ut för att få fram kvinliga ledare. Jag tror skidförbundet tillsammans med föreningarna har enormt mycket att göra här. Det handlar nog främst att förändra klimatet på lägre nivå, men en kvinlig ledare på toppnivå skulle nog kunna vara en isbrytare.

Sen tycker jag det är befängt att stirra sig blind på framgångsrika elitåkare. Det finns många som kan bli bra ledare utan att dom själva varit framgångsrika. Att vara bra åkare och bra tränare är två skilda saker, även om vissa kan besitta båda.

Inlagd: 2012-04-13, 13:08
Skriven av: Manne

http://www.sweski.com/inge-braaten-dog-idag.5043048.html

Vila i frid.

Inlagd: 2012-04-13, 13:23
Skriven av: Gabriel

Väldigt tråkigt!

Inlagd: 2012-04-13, 13:49
Skriven av: Manne

Vad sorgligt. Han var en stor man för sporten och många nationer är nog honom evigt tacksam.

Inlagd: 2012-04-13, 13:58
Skriven av: Sanna

Inge Bråten ledet oppbyggningen av det store norske langrennseventyret fra 1990 til Lillehammer-OL i 1994, da bl.a. Bjørn Dhælie fikk sitt gjennombrudd.
I Bråtens tid som norsk langrennstrener tok de norske gutta 15 OL – og VM-gull.
For det fikk han Skiforbundets gullmedalje i 1995!

Inlagd: 2012-04-13, 15:31
Skriven av: tolsrav

Glöm för all del inte bort stenslips pionjärerna i det Norska 90-tals teamet.

RIP Bråten!

Inlagd: 2012-04-13, 16:37
Skriven av: Joel Burman

Manne, håller med dig helt och fullt. Om det saknas kvalificerade och/eller intresserade kandiater på toppnivå talar mycket för att det beror på hur det ser ut därunder. Det här bör skidförbundet ta på allvar genom kraftfulla satsningar på kvinnliga ledare och tränare.

Inlagd: 2012-04-13, 19:04
Skriven av: Allan Vallan

Träningsgrupperna nästa säsong

A-landslag,damer:

Sofia Bleckur, IFK Mora SK

Hanna Brodin, Åsarna IK

Hanna Falk, Ulricehamns IF

Ida Ingemarsdotter, Åsarna IK

Charlotte Kalla, IFK Tärendö

Maria Rydkvist, Älvdalens IF

Emma Wikén, Åsarna IK

Anna Haag, IFK Mora SK

A-landslag, herrar:

Jens Eriksson, Dala-Floda IF

Calle Halfvarsson, Falun-Borlänge SK

Marcus Hellner, Gellivare Skidallians

Emil Jönsson, Årsunda IF

Jesper Modin, Piteå Elit

Johan Olsson, Åsarna IK

Teodor Pettersson, Åsarna IK

Daniel Richardsson, Hudiksvalls IF

Anders Södergren, Östersunds SK

Team 2015, damer:

Mia Eriksson, Piteå Elit

Lisa Larsen, Sundbybergs IK

Elin Mohlin, Sollefteå SK

Magdalena Pajala, Piteå Elit

Evelina Settlin, Hudiksvalls IF

Helena Söderlund, IFK Mora SK

Linn Sömskar, IFK Umeå

Jennie Öberg, Piteå Elit

Team 2015, herrar:

Johan Edin, IFK Mora SK

Fredrik Jonsson, Hudiksvalls IF

Fredrik Karlsson, Hudiksvalls IF

Anton Lindblad, Östersunds SK

Lars Nelson, Åsarna IK

Robin Norum, IFK Umeå

Simon Persson, Lucksta IF

Carl Quicklund, Östersunds SK

Inlagd: 2012-04-16, 13:02
Skriven av: Andreas P

Tycker trupperna känns helt rätt å väntade…

Inlagd: 2012-04-16, 15:53
Skriven av: jossa

Helt okey trupper även om jag hade hoppats på Sara L som 9:onde tjej i A-laget. Jag hade kanske även valt lina korsgren isället för Helene S i Team 2015 men inget att säga om egentligen.

Inlagd: 2012-04-16, 18:26
Skriven av: Göran

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values