Anger management

Sitter och kokar efter dagens stafett . När Marcus Hellner beger sig ut på den fjärdesträckan tillsammans med ca fem andra lag, i ett tempo som Skalman skulle hänga med i, vet alla, publik, åkare, kommentatorer, Saida mfl att Petter Northug och Norge kommer stå som segrare 20 minuter senare.

Jag är ingen skidåkare så det är måste vara något som jag inte fattar. Alla som gav sig ut på den fjärdesträckan visste att det bara fanns ett sätt att kliva högst upp på pallen och det var att bli av med Petter längs vägen. Marcus Hellner sade det själv i intervjun:

Massa åkare som inte har något i en spurt att göra som bara ligger och väntar”.

Den här dagen fanns det faktiskt på pappret en chans att slå Norge och Röddräkten. Northug gjorde ett dåligt masstartslopp igår för första gången sedan Dackefejden. Hans form har varit minst sagt tveksam de senaste loppen. Då om någon gång borde åkarna fatta att man genom att samarbeta möjligtvis kan bli av med den omöjlige baggen. Men vad händer? Wylle som är en av världens starkaste åkare gör ingenting, Hellner gör ingenting förrän han gör ett eget ryck. Likadant med Italien med flera. Det verkar som om lagen kör för att inte förlora istället för att vinna.

Jag förstår inte hur svårt det ska vara för de starkaste åkarna att hålla ett gemensamt högt tempo istället för att spara krafterna till en spurt om andra- och tredjeplats.

Till nästa gång det är dags för stafett kommer här en liten parlör (med tveksam grammatik) som Marcus kan använda till de andra avslutarna innan de tillsammans ger sig ut.

Växeldra?
vaihde vedä?
drag sprzęt?
механизм сопротивления?
zařízení táhnout?
Getriebe Drag?
käik drag?
glisser engrenage?

The joke is on us.

Läs mer: Aftonbladet, DN, VG, SVD