04 februari 2012, av Oskar

Stort tack till Kalla som satte färg på loppet

Nej, det var inga katter och lamm under svenskornas skidor idag. Istället var materialet helt perfekt! Charlotte Kalla var med i tätgruppen redan från början och såg hungrig ut vilket var en härlig syn eftersom det ofta syns redan efter någon kilometer om hon kommer vara med och slåss om topplaceringarna i ett lopp.

På väg in till sista varvningen gled skidorna hennes så ofantligt fint att hon drog om åkarna som låg före och passade samtidigt på att göra ett ryck som inte många lyckades svara på. Bjørgen var den enda som orkade hänga på och la sig som en igel i rygg på Kalla hela vägen in på upploppet där hon ganska lätt kunde rusa om och spurta ner vår svenska ganska lätt i mål. Inte så konstigt med tanke på att Kalla legat först i flera kilometer. Fast frågan är om hon hade haft någon hans med annan taktik?

Maria Rydqvist gjorde åter ett finfint lopp som blev tolva. Jag tror att hon skulle placera sig ännu högre om hon hade haft en bättre startposition eftersom tätklungan ryckte rätt tidigt i loppet och då var det rätt svårt att täppa till. Rydan låg ju i tät i andraklungan nästan hela tiden så kanske kanske hade det kunnat bli riktigt bra.

Att Emma Wikén tog världscuppoäng idag var väldigt bra! Nu är kvoten fylld och vi kan slappna av inför nästa säsong! Bra kört också!

Till skillnad från herrsidan var det lite bättre utdelning för grannlandet i väster: 1, 3, 4, 8, 9, 10, 17. Helt otroligt!!

Sen vad ska man säga om Jessica Diggins?? Det var så himla roligt när Blomman och Karlsson upptäckte att amerikanskan dragit ifrån Kowalczyk in i mål och blev femma! Snart måste jag nog sluta förvånas över Diggins framfart, hon är ju helt makalös!

Hur bra är amerikanskan i klassisk stil? Blir det ny triumf i morgon? Spännande!

Resultat

Läs mer: Aftonbladet

143 kommentarer till ”Stort tack till Kalla som satte färg på loppet”

”Fast frågan är om Kalla hade haft någon hans med annan taktik?”

Selvsagt, hadde hun latt være å gå i tet og vise fram sine gode ski hele tiden så kunne hun hatt en liten sjanse på seier til slutt. Dessverre (for dere) så er ikke Kalla taktisk smart. Men allikevel er jo såklart dette en stor framgang for henne da hun tidligere heller ikke har klart å henge med teten til mål i slike løp som dette, så Kalla gjorde et godt løp til tross for dårlig taktisk gåing.

Inlagd: 2012-02-04, 14:05
Skriven av: Neithiri

Riktigt bra svensk dag idag, Äntligen en Kalla på den nivån vi vill ha henne. Rydqvist visar att hon även denna säsongen är stabil på en mycket hög nivå, skulle vara kul att se vad hänt om hon hade haft en bättre startposition då det alltid går fort från start i damloppen. Emma Wikén också klart godkänt och skönt att maxkvoten nu är fylld. Pajala eller Stina N bör fixa den i sprint också.

Inlagd: 2012-02-04, 14:10
Skriven av: Göran

Håller med angående Rydqvist, hon kämpade mycket i starten för att nå en bra position men blev snarare tvärtom. Men bra lopp i alla fall!

Bra av Wikén också som gick ut lugnt men tog placering efter placering.

Inlagd: 2012-02-04, 14:15
Skriven av: D.N.

Veldig gledelig å se at Bjørgen endelig klarte å gå et taktisk godt renn igjen, tror dette er det smarteste hun har vært siden tremila i Oberstdorf i 2005. Perfekt dag med verdenscupseier nr 50 og en polakk med store problemer…

Kalla burde vel kanskje ha sluttet å dra etter at de fikk luken, for de ville Bjørgen garantert tatt over for å holde Kowa bak seg, men hun trenger nok uansett en litt annen avsluttnig med et kortere oppløp for å kunne ta en Bjørgen i form.

Inlagd: 2012-02-04, 14:15
Skriven av: Hanne

Riktigt bra kört av tjejerna. Gladast är jag nu för att distanskvoten är fylld. Jag håller med Nehtiri lite att Kalla borde legat bak till sista varvet och då gjort ett extremt ryck uppför den långa backen.

Synd att vi inte skickade ett par tjejer till till Moskva. Då hade vi kunnat säkra sprintcupen också. Jag skrev tidigare att vi hade flera tjejer som var mindre än 4-5 sekunder efter Ingemarsdotter i kvalet på SM. Det hade räckt till en plassering runt 30 i detta kval. Ingemarsdotter gjorde inget superkval i Moskva heller. Hon var ju tre sekunder efter Saarinen tex.

Inlagd: 2012-02-04, 14:22
Skriven av: Alexander

Björgen var ju skyldig att vinna nu när Kalla ville testa formen hos Björgen.Hur som helst gjorde båda åkarna ett kanonlopp

Inlagd: 2012-02-04, 14:43
Skriven av: KnutG

Vad i hela friden får er att tro att Björen skulle gå upp och dra om Kalla hade släppt fram henne??? Kalla kändes starkare och med bättre skidor och dessutom var det norskt närmast bakom. Hade Kalla inte dragit hade de blivit fyra åkare igen och då kunde allt gått åt helvete. Synd att det inte var intervallstart, då hade jag upptäckt lite av Diggins fantastiska lopp och avslutning, nu missade jag det helt.

Inlagd: 2012-02-04, 15:06
Skriven av: JonasE

Att Kalla skulle ta det lugnt fanns inte på kartan efter rycket. Hon har varit 4:a för många gånger. Nu distanserade hon äntligen Kowalczyk och Johaug. Möjligen hade hon kunnat utnyttja sin fina glid bättre och ryckt i ett lätt parti.

Inlagd: 2012-02-04, 15:07
Skriven av: uttern

”Vad i hela friden får er att tro att Björen skulle gå upp och dra om Kalla hade släppt fram henne???”

Nettopp det at Bjørgen er akkurat like taktisk dum som Kalla, denne gangen gikk det så fort at Bjørgen ikke fikk sjansen til det :)

Inlagd: 2012-02-04, 15:09
Skriven av: Neithiri

Säsongens bästa nyhet är ju USA. Tjejerna var ju på turne i somras och tränade med våra tjejer. Det har tydligen gjort dom gott. Nu tror jag Diggins är i sitt livs formtopp och som en tjej från Alaska gillar när lammen skriker. Jag tror att hon är för lite tränad för att hålla i längden men hon sätter färg på säsongen tillsammans med Kickan.

Inlagd: 2012-02-04, 15:12
Skriven av: nisse

Kom igjen JonasE,

det er 100% sikkert at Bjørgen ville ha dratt hvis Kalla hadde latt være etter 7,5 km. Greit nok at Bjørgen ikke er så taktisk klok, men selv ikke hun er dum nok til å la Kowalczyk komme inn igjen i rennet når de hadde en 10 sekunders luke.

Inlagd: 2012-02-04, 15:14
Skriven av: Hanne

Mycket skrivet om en andra plats, nästan inget om en första plats för några dagar sen. Dåligt.

Inlagd: 2012-02-04, 15:17
Skriven av: klister

En fånig liten intressant notis om damloppet. De fem bästa har aldrig tidigare tävlat i Rybinsk, 6-8 har alla tidigare vunnit där.

Inlagd: 2012-02-04, 15:21
Skriven av: JonasE

Alexander: Hanna B å Linn S missa kvalet i Moskva vilka tjejer tror du hade kunnat ta poäng ?? har svårt att se någon just nu Stina N är nog klart närmast men hon var aldrig aktull för moskva

Inlagd: 2012-02-04, 15:22
Skriven av: jossa

Dementiev kör imorgn, buuuuuuuuu. Han petade visserligen Shiriajev så det blev pest mot kolera.

Inlagd: 2012-02-04, 15:33
Skriven av: JonasE

Man måste imponeras av Johaug, hon har temejtusan inte gjort ett dåligt lopp i år. Eller jo… kanske ett, masstarten i Val di Fiemme, men det är bara det. Jag trodde hon skulle få svårt att följa upp fjolårssäsongen, men faktum är att hon är ännu bättre i år. I alla fall jämnheten.

Inlagd: 2012-02-04, 15:43
Skriven av: Manne

Godt å se Kalla tilbake igjen.

Inlagd: 2012-02-04, 15:47
Skriven av: Gunnar Bull

Jag tror en bidragande orsak till amerikanskornas fina åkning denna säsong är snöläget. På förvintern var det väldigt dåligt med snö i hela Europa medan man over there hade bra förhållanden.

Riktigt dåligt av Karlsson/Blomqvist att totalt missa Diggins lopp. De noterade henne först alldeles i slutet. Hon gjorde en fantastisk andra halva av loppet.

Inlagd: 2012-02-04, 15:58
Skriven av: Frans

Spelade in loppet på NRK, och till skillnad mot SVT så missade de inte Diggins åkning under loppet. Nu tror jag inte att Karlsson & Blomqvist lär missa att ha koll på Diggins i morgondagens lopp. Dessutom har ju Diggins visat att hon klarar av alla typer av åkning så hon gör nog bra ifrån sig i skiathlonen.

Inlagd: 2012-02-04, 16:12
Skriven av: swestam

”Man gör så gott man kan” och det var det som Kalla gjorde. Hade hon inte ökat tempot, så hade dom alldeles säkert varit minst 4, kanske 6, löpare in mot mål. Tror inte att Björgen kommit på att göra det själv. Både norrmän och svenskar skall vara glada över loppets utgång. När Kalla inte hängde av Björgen i första backen på sista varvet, ja då var det ju klart att det skulle bli norsk seger. Kalla visar då i allafall att hon är i absolut värdstopp.
Vi får inte glömma bort Södergrens och Anna Haags lopp i norge. Dom gjorde det riktigt bra.

Inlagd: 2012-02-04, 16:21
Skriven av: Sten

jossa,mins du att jag blev idiot förklarad tidigare i vinter när jag sa att Stina N borde få prova världscupen?Kul att läsa komentarerna nu :)

Inlagd: 2012-02-04, 16:27
Skriven av: Loke

Sten: Vad är det som tyder på att Södergren och Haag gjorde det ”riktigt bra” i Norge? Ingenting skulle jag vilja säga om man kollar lite avstånd och vilka de har runt omkring sig…

Att åka någorlunda jämnt med A Öyre Slind respektive Musgrave är utan problem 1 minut ifrån respektives toppnivå.

Inlagd: 2012-02-04, 16:33
Skriven av: Benke Benbrott

”Vi får inte glömma bort Södergrens och Anna Haags lopp i norge. Dom gjorde det riktigt bra.”

Er du seriøs? Ironi?

Inlagd: 2012-02-04, 16:36
Skriven av: Neithiri

Förresten, angående NRK, undrar jag när Herwig Carlsen blev så otroligt dålig? Han och den skäggige herren som tyvärr gick bort för något år sedan var ju suveräna en gång i tiden.

Inlagd: 2012-02-04, 16:42
Skriven av: Benke Benbrott

Diggins är INTE från Alaska och har varit grym hela säsongen! Mycket bra i klassisk stil, även om hon nog är ännu bättre i fristil. Kommer att grymt imorgon. Diggins är BÄST!

Inlagd: 2012-02-04, 16:42
Skriven av: Kristoffer

Södergren er nok meget godt tilfreds med løpet, han slo jo til og med Northug, som nærmest må være en sensasjon sett med hr. Södergren øyne..

Inlagd: 2012-02-04, 16:45
Skriven av: tolsrav

Men Södergren slog ju ändå Petter med nästan 50 sekunder, så helt uselt kan han ju inte ha åkt :)

Diggins är väl från Minnesota eller något liknande om jag inte har fel för mig.

Inlagd: 2012-02-04, 16:46
Skriven av: swestam

Northug är helt slut. Karln kan ju inte ens slå Kjetil Hagtvedt Dammen.

Inlagd: 2012-02-04, 16:50
Skriven av: Benke Benbrott

Benke… Skulle Södergren åkt en minut från sin toppnivå? Vad pratar du om för toppnivå då… den han hade för tre år sen? Tja, ska man jämföra med det åker han alltid skitdåligt nu för tiden.

Inlagd: 2012-02-04, 16:53
Skriven av: Manne

Har för mig att Blomman pratade om Alaska under sprinten i Moskva. Men i vilket fall en kul nykomling i WC. Med Kanda och USA med i täten så är det ett gott betyg åt sporten.

Inlagd: 2012-02-04, 16:54
Skriven av: nisse

Manne: 1 minut från en potentiell toppnivå per 2012. Ja, det tycker jag, eftersom att jag tvivlar starkt att dagens lopp hade räckt till VC-poäng, och då är inte 1 minut bättre ett orimligt resultat.

Toppnivån för tre år sedan (dvs bäst, även om det var i klassiskt han tog sin enda VC-seger över 15 km på) är han nog upp mot 2 minuter ifrån.

Inlagd: 2012-02-04, 17:01
Skriven av: Benke Benbrott

”undrar jag när Herwig Carlsen blev så otroligt dålig?”

Når Kjell Kr Rike dessverre gikk bort. Rike gjorde Carlsen god, uten Rike er han bare irriterende.

Og enig, Petter Northug ser ferdig ut. Når sant skal sies aner jeg ikke hva han holder på med, å satse på disse latterlige stakerennene var selvsagt et stygt bomskudd siden vi er inne på skiskyting her også…

Inlagd: 2012-02-04, 17:04
Skriven av: Neithiri

Fast jag överdrev lite angående Northug :)

Tänker aldrig räkna bort en sådan som Northug.

Däremot känns det mer och mer som att Marcialonga tog hårdare än väntat på honom. Att han vägrade intervju efter sprinten igår tycker jag tyder på en viss oro inför Vasaloppet från honom själv.

Men med honom vet man aldrig.

Inlagd: 2012-02-04, 17:10
Skriven av: Benke Benbrott

”Att han vägrade intervju efter sprinten igår tycker jag tyder på en viss oro inför Vasaloppet”

Selvsagt, han har ikke kontroll for fem øre.

Inlagd: 2012-02-04, 17:14
Skriven av: Neithiri

Haha, måste bara ställa en fråga till.

Har du hørt om Finn Hågen Krogh?

http://www.vg.no/sport/ski/langrenn/artikkel.php?artid=10077725

Herregud. De kunde inte ha valt ett sämre sätt att visa att man inte bryr sig ett skit om sporten och endast skriver om den för att den är populär.

Rena rama Aftonbladet-nivån. Och jag som trodde att alla nordmenn var insatta i langrenn :)

Inlagd: 2012-02-04, 17:21
Skriven av: Benke Benbrott

Nisse – ”Med Kanda och USA med i täten så är det ett gott betyg åt sporten”
Hur tänker du då? Godkänns något i USA så betyder det att det har en kvalitetsstämpel på sig?… tveksamt =)

Däremot är det bra att flera länder är med och tampas högt upp i världscupen.

Inlagd: 2012-02-04, 17:23
Skriven av: Johan

Benke Benbrott>> Tycker också det är kul/skämmigt/pinsamt/värdelöst att få en intervallstart till Northugs favoritdistans.

Johan>> Ju fler länder som gör bra resultat, desto bättre.

Inlagd: 2012-02-04, 17:31
Skriven av: JonasE

Om det vore så att två väldigt stora vintersportländer saknades i listorna som tex USA och Kanada hade det varit ett underbetyg. För att sporten skall kännas trovärdig behövs en bredd. Hade varit kul med bra Kineser också, dom var ju på gång för nått år sedan.

Inlagd: 2012-02-04, 17:33
Skriven av: nisse

En ting jeg reagerer på er damenes startfelt kontra herrenes. Herreklassen var klart B-preget i dag. Cologna, Northug, de beste norske, finske, hele det svenske laget – de torde ikke gå på grunn av kulden og stod over. Hele dameeliten stilte derimot til start i dag!

Det samme så vi i WC i Kuusamo for to år siden. Er herrene mer pinglete enn dameløperne?

Inlagd: 2012-02-04, 17:58
Skriven av: fabulator

Benke… Då tror vi olika. Jag tror Södergren hade varit runt tjugondeplats på vc idag. Ett bra lopp. Jag tror inte han har hastigheten för så väldigt mycket bättre på intervallstart, men jag kan givetvis ta fel.

Jag tycker han verkar va i rätt bra form nu. Slipar han på den och slipper sjukdomar, är han säkert topp-10 på kollen, kanske topp-5.

Inlagd: 2012-02-04, 18:17
Skriven av: Manne

Manne: Ja, då tror vi olika. Om Södergrens lopp idag var som en 20:e i VC så hade Musgrave (och även Söderhielm) som jämförelse slagit PB med hästlängder på 15 fritt i VC-sammanhang. Vidare var Krogh 19:e i Sjusjöen (hans enda VC-lopp på 15 fritt), och hans lopp idag (30 sek bättre) skulle, med den åktiden i sådana fall vara ett topp-10-lopp med råge och det tror jag inte han är god för.

Tror snarare att Krogh hade hamnat nånstans i krokarna 15-20 i VC.

Vidare tror jag att Södergrens SM-lopp var ungefär som Kroghs idag och att Södergren på topp denna säsong skulle kunna slå Krogh med 30 sek. Alltså 30 sek efter Olsson/Hellner på SM.

Men, men, nu tar spekulationerna lite väl mycket fart…

Inlagd: 2012-02-04, 18:32
Skriven av: Benke Benbrott

Benke… Ja, det är givetvis väldigt svårt att jämföra… På NM slog Musgrave Röhte med en minut. Idag var Röhte 32a på vc och drar man ifrån en minut från det hade Musgrave vunnit i Rybinsk med en halminut. Det är givetvis en rubbad jämförelse, jag vet. Men jag tror Krogh och Musgrave är i bättre form nu än tidigare i år. Och en andraplats av Södergren är nog likvärdigt med dom senaste loppen han gjort, alltså runt 20e plats på vc.

Inlagd: 2012-02-04, 19:16
Skriven av: Manne

Loke: att hon skulle göra de i finland under en minitur tyckte jag var för tufft för henne.. sa åxå att Dusseldorf passa henne mkt bättre..står fast vid att Kuusamo hade varit för tufft för henne..
unga tjejer ska matchers smart tycker jag,, men varför åkte inte Stina SM??

Inlagd: 2012-02-04, 19:39
Skriven av: jossa

Kroghs lopp idag var bra, i masstart är han nog ännu bättre. Så han hade nog varit topp 10 i Rybinsk idag tror jag. Musgrave är nog bättre än vad vi tror.

Inlagd: 2012-02-04, 19:44
Skriven av: JonasE

Jag tror Södergren varit runt placering 20 idag han är faktiskt bättre i masstart än individuell start nu..tittar man genom åren å mästerskap så kan man åxå antyda att Södergren är bättre i masstart..

Inlagd: 2012-02-04, 19:46
Skriven av: jossa

Ja, Södergren hade nog grejat det i Rybinsk idag. Min jämförelse var dock i första hand hur han stått sig i ett 15-fritt-lopp i VC (intervall), och där känner jag mig trygg i att detta inte var ett lopp för VC-poäng.

Södergren är ju trots allt rätt bra i masstarter sett till resultat. Trots att han bara har ett tempo i kroppen.

Musgrave är inte tillräckligt bra. Just nu. Tror jag. I masstarter verkar han dessutom vara minst en klass sämre än i masstarter.

Men det är inget hån mot Musgrave. Han är utan tvekan en talang som kan bli skitbra.

Han vann ju t.ex i JNM. Och till skillnad från kvaliteten på inhemska norska lopp den här säsongen så är det alltid ett tecken på att du är bland de bästa i världen i din åldersgrupp.

Inlagd: 2012-02-04, 20:22
Skriven av: Benke Benbrott

http://sport.adressa.no/sport/langrenn/article222949.ece
En liten kort imfo. på hva Northug driver med pr dags dato!

Inlagd: 2012-02-04, 20:31
Skriven av: tolsrav

Södergren är otrolgit jämn stabil i masstartslopp tittar bara på hur hans mästerskapsrad i masstart ser ut sällan någon åkt ifrån han med mkt…kan bara komma på senaste VM 5 milen å 5 milen 2007 där Södergren varit borta..men har säkert missat något lopp..

Inlagd: 2012-02-04, 20:45
Skriven av: jossa

jämförelser mellan lopp är otroligt svårt de vi nu kanske kan konstatera är att Kallas SM lopp var bra jämfört med Rydqvist å Wiken så dom som var oroliga att SM loppet var dåligt hade ev fel…

Inlagd: 2012-02-04, 20:50
Skriven av: jossa

Ja du Benke… Jag är då trygg att han tagit poäng, men det får vi förstås aldrig reda på. Jag tycker du undervärderar klassen på dom inhemska norska åkarna. När dom bästa fått debutera har dom stått sig bra, Tönseth var t.ex. sjuttonde i Otepää.

Inlagd: 2012-02-04, 22:08
Skriven av: Manne

Någon som har koll på vilka svenska tjejer som har tagit poäng i sprint?

Inlagd: 2012-02-04, 22:28
Skriven av: Göran

Vad ska man säga? Jessica Diggins! Vilket genombrott! Kul. Jag tycker inte Kalla körde taktiskt fel. Hon har inte vunnit en spurtuppgörelse i distans på…ja jag kan inte ens minnas när hon gjorde det sist. Mot någon. Nu gick hon upp och drog sönder fältet direkt efter att Kowa och Johaug hade dragit tufft och kort efter ett spurtpris. Visst gynnade det Björgen, men det var rätt tillfälle att testa ett ryck om hon ville hamna på pallen. Masstarter är som bekant inte Kallas bästa gren.

Inlagd: 2012-02-04, 22:57
Skriven av: Per

Göran: Följnade 8 damer har tagit vc-poäng i sprint;
Ida Ingemarsdotter
Hanna Brodin
Charlotte Kalla
Mia Eriksson
Linn Sömskar
Anna Haag
Magdalena Pajala
Hanna Falk

Inlagd: 2012-02-04, 23:24
Skriven av: swestam

Per Om jag inte minns direkt fel spurtslog Kalla Saarinen sistlidna TdS på 10 klassisk masstart

Inlagd: 2012-02-04, 23:30
Skriven av: KnutG

Tack Swestam: Då har vi väl några stycken som skall kunna ta den sista platsen så har att vi får full kvot nästa år också. S.Nilsson tror jag tar poäng bara hon får chansen. Sara L i klassiskt tror jag har en god chans, Öberg måste väl hitta lite form innan säsongen är över. Korsgren har också kapaciteten och varför inte Rydqvist? Ja nog skall vi kunna fixa det!

Inlagd: 2012-02-04, 23:30
Skriven av: Göran

KnutG: Ah, ja den var snygg. Och inte så avlägsen som jag fick för mig. Men i skate? Händer tyvärr alltför sällan. Vidhåller att spurt i distanslopp är en akilleshäl för Kalla.

Inlagd: 2012-02-04, 23:39
Skriven av: Per

jossa
Tänkte åka Sm men blev utagen till scandinavisk cup i norge o tyckte att det blev för tufft programm,enligt hörsägen.Jvm kommer oxå snart +scandic cup i ö-vik
.

Inlagd: 2012-02-04, 23:45
Skriven av: Loke

Göran, du kan alltid gå in på Svenska poängtagare under tävlingsregler för att få senaste infon angående vilka som tagit världscuppoäng.

Inlagd: 2012-02-05, 00:06
Skriven av: Oskar

Loke: okej förstår Stina N ..men för tufft har jag svårt att tro att de blivit med att delta i SM sprinten hade bara varit positiv erfarenhet..finns juniorer som presterat bra SM resultat i den åldern å sedan tagit topp placeringar på JVM..man ska vara rädda om juniorer men inte överbeskydda dom från tuffa tävlingar som dom skulle han chans att prestera i…

Inlagd: 2012-02-05, 02:32
Skriven av: jossa

Jag älskar era målande beskrivningar av loppen. Till och med i ett trettiogradigt Malaysia får man lite vinterstämning då. Spännande med Diggins! Hur tror ni kampen om totala världscupen kommer sluta? Är Björgen ostoppbar? Keep up the good work!

Inlagd: 2012-02-05, 04:47
Skriven av: Lisa

Kalla har spurtat ner Steira ett antal gånger, i Falun och La Clusaz. Sen kommer jag inte på fler i fristil. Hon behöver ett tuffare upplopp, som sprinten i Drammen i fjol för att hinna med med sig stora skär. I klassiskt har hon fler meriter, Saarinen senast.

Annars är hennes största vapen att attackera i backe. Minns skiatlon i touren förra året, minns Nove Mesto för fyra år sedan och minns framförallt stafetten i Beitostölen när hon stoppade Björgen långa segersvit där och det såg nästan lekande lätt ut. Jag försökte få den känslan idag. Björgen i fristil på ett upplopp finns det ingen som slår efter en mil idag.

Sista sprintplatsen? Tror knappast på Lindborg, hon brukar inte ens få åka. Tror än mindre på Rydqvist, hade hon varit bra nog hade hon fixat det i Rogla eller Toblach. Öberg och Nilsson är nog de med bäst chans, om inte Norgren gör en jättecomeback. Och, för att tjata om det för sista gången, hade inte Wiken klarat det igår vet jag inte vem som hade gjort det, möjligen någon vasaloppsåkare i Kollen.

Inlagd: 2012-02-05, 07:54
Skriven av: JonasE

Dagens herrlopp lär ju bli totalt ointressant. Möjligvis om kanadensarna sätter fart kan det bli intressant. Saknar verkligen svenskarna och så här med facit i hand var det ett felbeslut av dem att inte åka till Rybinsk.

Damloppet däremot kommer garanterat att bli intressant. Kommer Bjørgen, Johaug och Kowalczyk att bomba på från start och gå ifrån redan på den klassiska sträckan? Kommer polskan åka bättre idag? Och kommer Kalla hänga med idag? Och Diggins då? Någon annan som blandar sig i? Kan Rydqvist kämpa till sig en 10-topp-placering?

Inlagd: 2012-02-05, 09:14
Skriven av: swestam

Är det ryska mästerskapen :) ?

Inlagd: 2012-02-05, 09:40
Skriven av: Markus

Ja, ryssarna försöker verkligen sätta fart på loppet.

Inlagd: 2012-02-05, 09:44
Skriven av: swestam

Idiotjävel Dementiev trea i sin WC-comeback.

Inlagd: 2012-02-05, 10:52
Skriven av: JonasE

Tack och lov bommar han målgången och blev 4. Vylle vann före Chernousov och Angerer trea idag igen.

Inlagd: 2012-02-05, 10:54
Skriven av: JonasE

2,5 km løyper burde bli forbudt, skal det gås fellesstart må det være minst 5 km for at det skal være noe morsomt å se på. Flate partier etter motbakkene er også en god ting.

God russisk lagtaktikk i dag, og heldigvis på en offensiv måte. Dårlig taktisk av Kershaw selvom han, men han fikk en god del verdenscuppoeng totalt i dag. Tror det kan blir tøft for Hellner å bli topp tre i verdenscupen, mange av løpene som er igjen favoriserer Kershaw, som vel også har en god mulighet på Northug nå.

Inlagd: 2012-02-05, 11:14
Skriven av: Hanne

Haag blev två idag i Norge slagen av Falla med 2 sek…

Inlagd: 2012-02-05, 12:48
Skriven av: jossa

ahhhhhhhhh.

Idioten Johaug saboterer for Bjørgen. Lurt…

Inlagd: 2012-02-05, 13:06
Skriven av: Hanne

Ingen norsk lagkörning där, faktiskt mycket förvånande.

Inlagd: 2012-02-05, 13:34
Skriven av: swestam

Forvänande er det dessverre ikke, de norske jentene er verdens dårligste i taktikk. Klarer ikke å glede meg over seieren til Johaug når det skjer på den måten der.

Inlagd: 2012-02-05, 13:40
Skriven av: Hanne

Bra åkt av svenskorna idag igen. Att Wiken skulle ta världscuppoäng i skiathlon trodde jag inte, men hon är uppenbarligen i god form. Rydqvist tappade nog lite på slutet, men presterade bra (bästa skiathlonresultatet?). Kalla åkte också bra, en av de bästa skiathlonloppen hon har gjort (bortsett från skiathlonen i förra årets Tour de Ski).

Diggins 12:a, bra återigen, låg nere på 43:e plats vid först tidskontrollen.

Inlagd: 2012-02-05, 13:48
Skriven av: swestam

Langrenn er en individuell sport. De som ikke skjønner dette, bør finne seg noe annet å følge med på. F.eks. sykkelritt eller ishockey.

Inlagd: 2012-02-05, 13:48
Skriven av: fabulator

Håller med dig, fabulator. Stör mig rejält på att längd och cykel hela tiden skall jämföras som likvärdiga idrotter och något som ska te sig på samma sätt. Bara för att det är konditionsidrotter och utövarna är de med högst VO2max.

Inlagd: 2012-02-05, 13:51
Skriven av: Benke Benbrott

Bra av alla tre tjejerna Wiken tapppa inte mkt alls på Rydqvist på andra delen tror det var ca 7-9 sek..

Vilka blir uttagna till nästa helg??

Kalla
Haag
Ida
Rydqvist
Lindborg
Bleckur /Brodin

Inlagd: 2012-02-05, 14:03
Skriven av: jossa

Fast nog förekommer det lagkörning även innom skidor ibland, kanske speciellt i långloppen där blir det väll allt vanligare?

Inlagd: 2012-02-05, 14:04
Skriven av: JosefJ

Innom värdscuppen är det ett lite konstigt läge där de lagkör lite ibland och ibland inte…

Inlagd: 2012-02-05, 14:06
Skriven av: JosefJ

Therese Johaug er totalt uintressert i lagkjøring, hun går ut stenhårt, og bare øker på etterhvert…

Inlagd: 2012-02-05, 14:12
Skriven av: tolsrav

Helt rätt av Johaug att bara bomba på när hon är i så pass fin form. Ska hon ta det lugnt och hoppas på att Björgen slår Kowalczyk i en spurt, eller hur tänker ni? Johaug vill behålla sin tredjeplats i totalen och jag hade istället varit förbannad om hon hade tagit det lugnt. Så som Björgen såg ut idag, hade hon inte haft en chans mot Kowalczyk i vilket fall.

Jag är istället mäkta imponerad över hur Johaug bara maler ner giganterna Björgen och Kowalczyk. Hon såg inte ut att vara särskilt trött i mål heller. En kanoninsats från hennes sida och ett roligt lopp att titta på.

Inlagd: 2012-02-05, 14:18
Skriven av: Cigge

Självklart gjorde Johaug rätt som körde.
Det är väll dessutom möjligt att Björgen tjänar på att Johaug såg till att Kowalczyk inte vann idag. Det som hade hänt om hon hållit igen hade ju varit att Kowalczyk hade vunnit.

Annars tycker jag att Johaug är en av de roligaste åkarna i damfältet. När hon kör bra så blir det nästan alltid underhållande tävlingar.

Inlagd: 2012-02-05, 14:30
Skriven av: JosefJ

Helt greit for meg at Johaug går det hun kan for å vinne, men jeg synes ikke det er greit når det er hun som lager luken mellom Kowa og Bjørgen, for meg er det en stor forskjell på de to tingene.

Inlagd: 2012-02-05, 14:44
Skriven av: Hanne

Håller med, hon sätter färg på loppen med sin frekvens och inställning. Får en lucka uppför, flera glider förbi utför, hon får försöka jobba sig ikapp på platten för att sedan satsa allt i nästa backe igen. Hon sprider helt enkelt energi med sin energiska åkstil.

Johaug är allt som oftast bra mot slutet av säsongen och alla distanslopp som återstår bör passa henne riktigt bra då det är väldigt mycket klassiskt.

Inlagd: 2012-02-05, 14:47
Skriven av: Cigge

Klart att Johaug skall göra sitt bästa. Marit hade inte dagen för att hota Kowa. Jag tror att Marit kommer få svårt att slå Kowa i kampen om WC. Nu är det ju nästan bara klassiska lopp kvar och där är Kowa starkare.

Inlagd: 2012-02-05, 14:50
Skriven av: nisse

Jeg blir glad av å se et løp som det Therese presterte i dag. Hun er så tøff i hodet og vet hun må gjøre løpet selv dvs. rykke i fra i front for å vinne, for en spurt taper hun mest trolig.

Derfor er det så herlig å se på når motet hennes belønnes, som i dag. Jeg blir helt rørt – og også av den seiersgleden hun utviser.

Therese bekreftet nettopp at hun hadde godt med krefter igjen, så hun må være i absolutt toppslag for tiden. Også så herlig at andre enn Kowa og Bjørgen vinner et løp blant damene!

Inlagd: 2012-02-05, 14:54
Skriven av: fabulator

Det underliga i kråksången är att Johaug igår gjorde en blek insats för att inte tala om Justyna K. Upplägget med två distanslopp i följd är kanske inte optimalt för åkarna.

Inlagd: 2012-02-05, 14:57
Skriven av: KnutG

KnutG, heri ligger problemet for Marit Bjørgen. Jeg kunne nesten si på forhånd at hun ikke ville vinne i dag. Men ei restituert Bjørgen hadde mest sannsynlig vunnet.

Men hennes problem med å restituere seg til nytt løp allerede dagen etter et løp har eskalert denne sesongen, det har vi sett flere ganger. F.eks. da hun vant overlegent 15 km i Davos, og dagen derpå ikke hadde noe å gi i sprinten.

Dette bør hun nok innse, slik at hun neste sesong – før VM og året etter i OL sesongen kun satser på mesterskapene. Det er tross alt mesterskapsmedaljer man blir husket for, og der kan hun fremdeles vinne mye.

Sett med en nordmanns øyne, naturligvis :)

Inlagd: 2012-02-05, 15:05
Skriven av: fabulator

Hur kul är såna här lopp. På förhand vet man att om åkare går loss under första klassiska delen så kommer ingen bakifrån att kunna avancera till täten under skate delen.
Idag är åkarna duktiga på båda stilarna vilket förtar spänningen.
Mitt förslag är att skrota skiathlon.

Inlagd: 2012-02-05, 15:14
Skriven av: KnutG

KnutG – Jag tycker att det var ett väldigt intressant lopp eftersom det var någon annan än Kowalczyk eller Björgen som vann. Skulle det varit ett 15 km klassiskt lopp istället, hade det nog varit än mer utspritt.

Inlagd: 2012-02-05, 15:27
Skriven av: Cigge

Är på jobbet och kunde bara kasta ett getöga då och då på loppen idag. Herloppet såg rätt trist ut; ryssar, ryssar och åter ryssar… Damloppet kunde jag alls inte se.Någon som vill ge ett sammandrag?
Hur klarade sig Kalla?

Inlagd: 2012-02-05, 15:30
Skriven av: Aliide

Aliide, damloppet var som vanligt bra mycket mer underhållande än herrloppet. Råkörning av Johaug från start. Se loppet på Play – det var god underhållning!

Inlagd: 2012-02-05, 16:11
Skriven av: Allan Vallan

6 dagar igen till Tjeckien, herrlaget har väl aldrig varit mer givet. Hellner, Olsson, Rickardsson, Södergren, Jens Eriksson och Calle Halfvarsson.
Damlaget känns också ganska enkelt. Kalla, Haag, Ida, Rydqvist, Lindborg och Bleckur.
Och sen ska det äntligen spekuleras om stafettlag.

Inlagd: 2012-02-05, 16:38
Skriven av: JonasE

”Hur klarade sig Kalla?”

Som vanlig, en 4.plass ;)

Inlagd: 2012-02-05, 16:39
Skriven av: Neithiri

Vi borde nästan ha ett skidpepp-tips om vilka som får åka stafetten!

Inlagd: 2012-02-05, 16:50
Skriven av: Oskar

I følge Johaug var løpet ALT for kort i dag, hun hadde gjerne løpt et par mil til… ;)

Inlagd: 2012-02-05, 17:01
Skriven av: tolsrav

Insekt som jag är så har jag ju både herr- och damloppet inspelat på boxen. Både svt och nrk. Var ju mest lite nyfiken och orkade inte vänta till 22 när jag kommer hem. Såg förövrigt att Kersaw gått om Hellner från idag.

Inlagd: 2012-02-05, 17:16
Skriven av: Aliide

Rydqvist och Kalla är väl givna på de två fristilssträckorna men vilka bör få åka de två klassiska sträckorna?

Inlagd: 2012-02-05, 17:17
Skriven av: swestam

Vad lik Rezak är Cologna i svart dräkt och gul tröja. Mitt ögonmått har bommat två fotofinish idag, formsvacka.

Inlagd: 2012-02-05, 17:25
Skriven av: JonasE

Ida å Haag känns rätt givna

Inlagd: 2012-02-05, 17:29
Skriven av: jossa

Kommer Northug att delta i Tjeckien?

Kanada börjar få ett bra stafettlag. Babikov/Harvey/Kershaw. Frågan är bara vem som ska köra första sträckan. Eller bör de chansa på en svag åkare på tredje sträckan. Fristilssträckorna har ju bara varit en väntan på spurt de sista två säsongerna.

Inlagd: 2012-02-05, 18:11
Skriven av: Alexander

JonasE: ditt herrlag till Tjeckien spricker då Calle skall åka U23-VM och de åker på uppladningsläger redan på lördag.

Inlagd: 2012-02-05, 18:26
Skriven av: swestam

Vansinne, vad ska Calle till b-VM om? Kanske kan han åka två dagar senare. Annars ser jag gärna nån långloppsåkare, Ahrlin eller nykomlingen Jimmie Johnsson.

Undrar om Kanada låter den jääääääätelånge Väljas starta, håller han blir Harvey, Babikov och Kershaw. Frassarna är bra men ojämna, italienarna likaså, dessutom åker alla bäst i fristil. Undrar om Norge ens når pallen, Northug ska väl inte köra stafetten. Utan Calle får vi väl damma av OS-laget. Ida-Haag-Rydqvist-Kalla känns givet. Håller Norge som knapp knapp favorit på damsidan.

Inlagd: 2012-02-05, 19:10
Skriven av: JonasE

I backarna i tjekien skulle inte Ahrlin hänga med länge alls..Nog ligger dom som prestera bra på SM bäst till..men är det klart att inte Calle ska åka? men förstår om han vill satsa på u23 VM å därför vill göra en bra uppladdning efter som de är på hög höjd…

Inlagd: 2012-02-05, 19:32
Skriven av: jossa

Vad har U-23 VM för status bland åkarna?

Inlagd: 2012-02-05, 20:01
Skriven av: D.N.

Hanna Brodin väljer alltså att åka WC istället för U23 VM,,,så säkert olika hur de åkarna prioriterar

Inlagd: 2012-02-05, 20:53
Skriven av: jossa

Kommer Dementiev få fler chanser i VC med tanke på dagens lopp? Det kan ju inte vara lätt att ta sig in i det landslaget så hoppas han lämnas hemma :)

Inlagd: 2012-02-05, 20:56
Skriven av: Laggarbacken

Missade dagens lopp men noterar att Legkov inte körde. Vet någon varför? Han hade ju ganska säkert varit på pallen idag.

Inlagd: 2012-02-05, 21:06
Skriven av: Rs

Legkov kände sig krasslig igår (blev ändå 4)… och var inte heller tipp topp idag, så han avstod.

Inlagd: 2012-02-05, 21:10
Skriven av: Laggarbacken

Blir säkert OS-laget som åker i stafetten på herrsidan. Och sedan Ida-Haag-Rydan-Kalla på damsidan. Har svårt att se något annat lag.

Inlagd: 2012-02-05, 21:31
Skriven av: Jörgen

Lindborg-Bleckur på de två första sträckorna då? Hur bra är Haags form egentligen? Hon fick stryk av Falla idag på 5 km klassiskt.

Inlagd: 2012-02-05, 22:16
Skriven av: swestam

Ida slog ju Bleckur/ Lindborg på båda SM distanserna..Ida är en bra start tjej finns inget att ändra på där..Haag är inte i topp form men slog både Bleckur å Lindborg i SM..dagens lopp i Norge var hel okej tror jag om än inget topplopp..men lördagens lopp kommer avgöra vilka som för köra stafetten..

Inlagd: 2012-02-05, 22:24
Skriven av: jossa

Swestam: Maiken Caspersen Falla är i världstoppen i sprint och börjar nu tydligen även ta plats i distans, ingen skam att ta stryk av henne!

Men självklart kommer Haag inte ha någon susning på sträcka 2 när Johaug sätter fart, dessvärre. Inte Annas bästa säsong nu. Hon har missat mycket av WC och är inte inne i WC-tävlingstempot.

Om Stephen håller under förstasträckan finns det en stor risk för att även Kikkan knäcker Haag på andra. Sen har USA Diggins och Brooks på sista. Blir svårt för Sverige då. Diggins har gått bättre än Rydan nu i Rybinsk och det kan bli för stort försprång för Kalla att hämta in. Finland lär dock att bli att räkna med i stafetten också. Står mellan Sverige, Finland och USA vad gäller andraplatsen på damsidan.

Inlagd: 2012-02-06, 01:59
Skriven av: Jörgen

Jörgen, blir absolut inte os-laget som kör! Olsson och Hellner visst men sedan? Inte Richardson och inte Södergren, det vore katastrof och ingen lagledning i världen skulle ta ut ett sådant lag i år! Hoppas jag verkligen. Säkert att Halfvorsson inte kommer köra? Katastrof i så fall, han tillhör A-landslaget nu och ska inte degraderas till juniordito igen. Ska inte killen få chansen att utvecklas?

Det är ett väldigt litet urval på såväl herr- och damsidan vad det gäller distans. Det räcker att någon är sjuk/ur slag (el tas ut till j-vm) så står vi utan ett stafettlag, det finns inte fyra distansåkare i landslaget att ta ut till ett stafettlag denna säsong. Trist men sant.

Inlagd: 2012-02-06, 04:26
Skriven av: Aliide

Jörgen: hur mycket jag än gillar USA:s damer så tror jag inte de riktigt räcker till. Holly Brooks har ju varit skadad sedan jul, brott på handleden, och hon har just kommit tillbaka och åker inte med full kapacitet. Kampen om silvret lär stå mellan Sverige och Finland om vi fixar de klassiska sträckorna.

Inlagd: 2012-02-06, 08:07
Skriven av: swestam

Calle H får väl avgöra själv vad han vill åka..vill han åka U23 VM så ska han göra det.. sedan är jag inte så säker att han petar någon från OS laget just nu..Jens E kan vara närmast att peta någon..

På damsidan blir nog norge för svåra vi får sikta in oss på andra platsen den står mellan swe å finland..USA tror jag får svårt Diggins har åkt jätte bra men Rydqvist tappar max 15 sek på henne om hon ens tappar..ida kommer vara klart före USA efter förstastäckan..

Inlagd: 2012-02-06, 09:50
Skriven av: jossa

Finlands damer har ju visat jättebra form nästan hela säsongen, tror dom blir svåra för Sverige. Men det känns ju helt klart som att det är sträcka två som är viktig, är Sverige och Finland lika efter den kan det nog bli jämnt.

Inlagd: 2012-02-06, 10:09
Skriven av: Sanna

Tror nog att Sverige har klar chans mot Finland. Det blir väl Saarinnen-SarasojaLilja som kör klassiskt för Finland och där hänger Ida-Haag med! Roponen mot Rydqvist kan också gå sedan Krista L mot Kalla lite fördel Sverige. Norge däremot blir nog omöjligt att rubba Skofterud-Jouhaug 2 av världens 4 bästa klassiska åkare hmmm svårt att matcha.

Inlagd: 2012-02-06, 10:29
Skriven av: Göran

Alltså, det är en klassisk masstartstremil på lördagen som nog kommer ha en del betydelse för uttagningarna till stafetten. Jag tror Södergren kommer att åka riktigt bra och Jens Eriksson blir spännande att se. Mitt tips till stafetten är således Jens Eriksson och sen OS-laget. Om Daniel har börjat få ordning på grejerna är han förstås också stark aspirant.

Inlagd: 2012-02-06, 10:35
Skriven av: Manne

Jag tycker att de borde pröva Anna Haag på första sträckan och låta Ida gå en match mot Johaug och gänget på den andra. Vore intressant att se om inte annat.

Tror att damlaget är ganska spikat som flera säger. Herrlaget förmodligen också, men jag håller med om att det är konstigt att slänga in Halfvarsson på sista sträckan(!) i förra stafetten för att nu låta honom prioritera ett U23-mästerskap(!) (Apropå en annan kommentar så tycker jag f.ö. att mästerskap har lägre status numera när bara en sträcka är intervallstart, åtminstone på herrsidan där tävlingar som den i söndags blir parodiska). En fråga som uppkommer på herrsidan är om delvis olika åkare bör få chansen på tremilen och i stafetten? Dvs. man skulle kunna spara någon bra åkare från att åka tremilen för att han ska vara i riktigt bra slag på stafetten.

Inlagd: 2012-02-06, 10:47
Skriven av: Per

Finland kan ställa upp laget på rätt många olika sätt..ginva är Saarinen Lähtenmäki å Roponen sedan står de mellan Sarasoja å Niskenen…en uttagning som skulle vara intressant för finland är att ställa upp laget så här då kan man vara med norge länge..
Lähtenmäki Saarinen Roponen Sarasoja..

Inlagd: 2012-02-06, 11:10
Skriven av: jossa

http://www.langrenn.com/faar-likevel-teste-ol-loeypene-i-sotsji.5017297-1743.html
Likhet for loven, selvfølgelig!;)

Inlagd: 2012-02-06, 11:39
Skriven av: tolsrav

Per>> Tror inte vi slösar pengar på att skicka ner någon som bara åker stafett. Möjligen om vi skulle haft någon som inte platsar i klassiskt men är klart bättre i fristil, ser dock ingen sån. Däremot har ju Rönning och Mats Larsson gjort så tidigare år, när det varit fristil första dagen.

Hur många platser har Norges damer, 7 eller 8? Det norska b-laget hjälpte ju Finland en hel del i 7sjön. Tycker nog att du totalt överskattat USA, de ska inte ha en chans mot oss, Jörgen.

Aiide>> Om du inte vill köra Södergren (SM-trea) och Rickardsson, vilka vill du ha med då? Jens Eriksson och Fredrik Eksjö Karlsson?

Ryssarna blir storfavoriter om de hittar en vettig konstalation, dock är de ju världsmästare vad gäler knepiga uttagningar.

Inlagd: 2012-02-06, 12:05
Skriven av: JonasE

Norge till Nove Mesto. Man låter U23VM-åkarna Krogh och Ansnes köra.
Uttak Nove Mesto, kvinner
Marit Bjørgen, Rognes IL
Therese Johaug, IL Nansen
Vibeke Skofterud, Slitu IF
Marthe Kristoffersen, IL Varden
Astrid U Jacobsen, IL Heming
Ingvild F Østberg, Gjøvik Skiklubb
Heidi Weng, IL i BUL
Menn
Petter Northug, Strindheim IL
Niklas Dyrhaug, Tydal IL
Martin J Sundby, Røa IL
Eldar Rønning, Skogn IL
Didrik Tønseth, Byåsen IL
Finn Hågen Krogh, Tverrelvdalen IL
Sjur Røthe, Voss IL (stafett)
Ronny F Ansnes, Klæbu IL (stafett)
http://www.langrenn.com/uttak-verdenscup-nove-mesto.5017462-1743.html

Bara 8 herråkare, då kör väl Petter stafetten iallafall. Bara 7 damer, vilket gör att vi har chansen att bli tvåa i damstafetten.

Inlagd: 2012-02-06, 14:36
Skriven av: JonasE

Jag tror inte Sarasoja-Lilja platsar i Finlands lag. Hennes formkurva är på nedåtgående, hon gjorde riktigt bra lopp i början på säsongen samt TdS innan hon blev sjuk. Sen var det rätt dåliga lopp på FM och inte alls bra i Rybinsk. Tror Niskanen kommer att åka mycket bättre än Sarasoja i det klassiska 15 km loppet dagen före stafetten och ta första sträckan. Sarasoja har större chanser att peta Roponen på tredje sträckan, men Roponen har åkt bättre nu på slutet i FM och Rybinsk så det blir nog Roponen som tar tredje sträckan ändå.

Laget blir då: Niskanen-Saarinen-Roponen-Lähteenmäki

Inlagd: 2012-02-06, 15:09
Skriven av: Frans

Undrar om ens Saarinen-Kowalczyk-Kalla-Randall skulle slå Skofterud-Johaug-Kristoffersen-Björgen, känns väldigt tveksamt.
Hur är det med Sundbys hjärta, kommer han åka stafetten?

Inlagd: 2012-02-06, 16:59
Skriven av: JonasE

Svenska laget till Nove Mesto, det var någon som gissade rätt!
http://www.sweski.com/langdlandslaget-till-nove-mesto.5017537-184999.html
Damer:
Anna Haag, IFK Mora SK
Charlotte Kalla, IFK Tärendö
Ida Ingemarsdotter, Åsarna IK
Maria Rydqvist, Älvdalens IF

Sara Lindborg, Östersunds SK
Sofia Bleckur, IFK Mora SK
Herrar:
Marcus Hellner, Gellivare Skidallians
Johan Olsson, Åsarna IK
Daniel Richardsson, Hudiksvalls IF
Calle Halfvarsson, Falun/Borlänge SK
Jens Eriksson Dala Floda IF
Anders Södergren, Östersunds SK

Inlagd: 2012-02-06, 17:10
Skriven av: JonasE

JonasE: Randell skulle inte platsa i ett andra lag jag skulle ta ut..

Kowalczyk Saarinen Kalla Lähtenmäki
Skulle bli hår mot Norge Björgen skulle nog få jaga Lähtenmäki på sista..nycken skulle bli hur stor lucka Kowalczyk får på första..

Inlagd: 2012-02-06, 18:18
Skriven av: jossa

JonasE och Jossa: Ni har inte funderat på dagsformen? Vem var näst bästa icke-norska i Rybinsk och nära minuten före Lähteenmäki på 10 km fritt?

Inlagd: 2012-02-06, 21:13
Skriven av: Jörgen

Jörgen: säkert Diggings? men nej ännu petar hon inte Lähtenmäki som hade en dålig dag mindre bra skidor på lördag..å var riktigt bra på söndag igen gjorde även en jätte bra sprint i Moskva så dagsform har Lähenmäki..

Inlagd: 2012-02-06, 22:07
Skriven av: jossa

Undrar jag om Björgen kan spurta ner Lähteenmäki. Men i det verklighetens lag som finskan åker i lär hon väl knappast kunna komma in samtidigt på upploppet som norskan (trots att de är så bra, finskorna).

Inlagd: 2012-02-06, 22:36
Skriven av: mattias

USA kommer bara att bli bättre och bättre, men jag tror inte att de kommer vara något hot mot en pallplats för Sveriges del. Norge är oslagbara för tillfället och det enda frågetecknet är vem av Kristoffersen och Jacobsen som tar hand om sträcka nummer tre. Så som det såg ut i Rybinsk lär det luta åt Kristoffersen.

Sverige kommer få väldigt svårt mot Finland i stafetten. Både Ida och Anna är enligt mig alldeles för osäkra kort på de två första sträckorna. Ida mot Niskanen/Sarasoja på första kan bli hyfsat jämnt, men Anna har tyvärr inte en suck mot Saarinen i dagsläget. Att Rydqvist ska ta in på Roponen ser jag inte som särskilt troligt och sedan har vi i och för sig Kalla på sista, men jag tror att avståndet fram till Lähteenmäki kommer vara för långt.

Synd för Tyskland att inte Gössner finns tillgänglig. Med henne är Tyskland en pallaspirant.

Inlagd: 2012-02-06, 22:40
Skriven av: Cigge

Är de så givet att Kalla ska avsluta ? har förut tycket att hon ska åka sträcka 3..men idag vet jag inte vad som är bäst..åker hon stäcka 3 då är vi nog bra med inför sista..

Inlagd: 2012-02-06, 22:51
Skriven av: jossa

Jossa: Ja, Diggins blev femma i lördags på fristilsloppet som bekant och det är en fristilssträcka vi pratar om här. Vad gäller söndagens skiathlon i Rybinsk är det svårare att jämföra då halva loppet var i klassiskt där Lähteenmäki är bättre. Men strunt samma det vi diskuterar är fikitivt och kommer inte att hända i verkligheten dvs ett all star lag mot norskorna…

På söndag kommer Haag att få det svårt mot Johaug och Saarinen, om Ida nu inte tappat innan. Anna har missat flera WC-tävlingshelger, en hel del träningstimmar och det brukar ta tid innan man är inne i WC-tävlingstempot igen. Om Stephen är med någorlunda bra efter första sträckan kommer Haag att få det jobbigt mot Randall också.

Ser verkligen fram emot stafetterna!

Inlagd: 2012-02-06, 23:00
Skriven av: Jörgen

Ska Rydqvist avsluta menar du? Nu vet jag inte hur hon är i en spurt efter 5km, men hon har ju inte direkt visat några sprintegenskaper tidigare. Tror heller inte att Rydqvist har förmågan att åka ifrån Lähteenmäki.

Nyckeln har tidigare varit sträcka ett för vår del. Idag anser jag att sträcka två är än viktigare. Med andra ord hänger väldigt mycket på hur Anna åker gentemot Saarinen. Så som det har sett ut den här säsongen skulle det inte förvåna mig om hon tappar upp emot en minut på Saarinen och då är chansen till en andraplats inte direkt stor.

Ida känns ju inte heller särskilt stabil på den första, men där tror jag inte att vi tappar nämnvärt mot Niskanen/Sarasoja.

Vår chans till en andraplats är att finskan som startar har en mindre bra dag, samtidigt som Ida presterar på topp. Då har Anna ett försprång som Saarinen äter in lagom mot växling. Rydan och Roponen går då ut tillsammans och håller sedan ihop inför sista växlingen. Kalla drar sedan i ett stenhårt tempo tills Lähteenmäki släpper och vi har därmed säkrat andraplatsen.

Det här är med av ett drömscenario än särskilt troligt. Jag anser att Finland är klara favoriter till andraplatsen.

Inlagd: 2012-02-06, 23:04
Skriven av: Cigge

Jag tror på Ida!

Inlagd: 2012-02-06, 23:09
Skriven av: Oskar

Jag tror det vore dumt att inte ha med Rickardsson i laget. DVS om han blir rejält slagen av Jens Eriksson och Södergren så ska jag ändra åsikt, men det tror jag inte han blir. Rickardsson var inte i någon toppform i Sjusjön, men gjorde en bra stafettsträcka. Södergren är inte heller i superform, men tror han är ganska trygg på en tredje sträcka. DVS om Halfvarsson inte finns att tillgå så ska Jens Eriksson prestera väldigt bra för att få åka.

Inlagd: 2012-02-06, 23:24
Skriven av: Alexander

Även om Diggins är i praktslag så har ju USAs ankare, Randall, visat dalande form (jag tror faktiskt att Wiken slog henne i en spurtuppgörelse i skiatlonen i helgen om man ska tolka tiderna rätt). Så jag tror nog ändå inte på USA i helgen även om det vore kul om de skrällde. Stafetterna avgjort mest intressanta loppen i helgen. Därav min tanke att ”spara” ngn åkare på lördagens 30 km. Masstarter börjar bli så trista på herrsidan att man storknar. Förhoppningsvis sätter ryssarna färg på loppet. (Tänk vad märkligt att sitta och hoppas på ryssar f ö).

Inlagd: 2012-02-06, 23:51
Skriven av: Per

Tror och hoppas att ni undervärderar Haags chanser mot Saarinen. Hon är en riktig kämpe och på uppåtgående så jag tror att hon hänger med Saarinen om dom går ut samtidigt. Däremot hänger ingen av dom med Jouhaug!

Inlagd: 2012-02-07, 00:50
Skriven av: Göran

Stafettene burde avgjøres med intervallstart. De bør bli en riktig rysare

Inlagd: 2012-02-07, 05:32
Skriven av: Rastjapa

MASSTARTERNA burde avgjøres med intervallstart. De bør bli en riktig rysare. Eller kanske en intervallstart i både fristil och klassiskt?

Jörgen, varför tror du Stephen går första, hon åkte tredje i 7sjön och är väl klart bättre i fristil. Hon har 9 gånger varit topp 30 i WC i år, 7 av dessa i fristil, en i klassiskt och en i skiatlon. Hon bör få rejält med stryk av Ida eller Lindborg på första.

Randall var magsjuk i lördags, frisk och i form håller jag henne klart högre än Diggins och Krista, än mer på 5 km.

Inlagd: 2012-02-07, 06:57
Skriven av: JonasE

Rydqvist på sista för att försöka hålla undan då räknar jag med att vi har ett försprång på finland..kanske då även ligger jämt med norge..

Inlagd: 2012-02-07, 09:37
Skriven av: jossa

Haag har fått tävla två helger i rad så hennes form borde vara kraftigt stigande hon lär så klart tappa mot Johaug å Saarinen men max 30 sek på finland..

Inlagd: 2012-02-07, 09:40
Skriven av: jossa

JonasE: Menar du en skiathlon med intervallstart? I sådana fall håller jag verkligen med, det vore riktigt intressant!

Inlagd: 2012-02-07, 15:37
Skriven av: mattias

mattias> Precis.

Inlagd: 2012-02-07, 16:56
Skriven av: JonasE

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values