Spännande masstarter!

Hoppsan, nu säger jag det igen – spännande masstart. Herregud, låt det inte bli en vana bara.

Närå, men det var faktiskt riktigt spännande idag. Lärde man sig bara bunussystemet och hade koll på de vita dräkterna samt Petter Northug så blev det ju helt ok underhållning. Visst, det är en helt annan idrott om man jämför med kampen mot klockan, men det är ju faktiskt lite skojigt att se petter komma springandes på skidorna utanför spåret varje gång det vankades spurtpris. Varje gång ställde jag mig frågan: varför går ingen framför honom ut och stänger? Vad skulle hänt? Skulle Northug kört ut utanförbanmarkeringen och åkt om? Skulle han spetsat ner personen med staven?

Marcus Hellner åkte riktigt bra idag. Han tog de bonussekunder han hade möjlighet att ta. Inga tjurrusningar utan säkra kort. Dock tyckte jag han låg lite dåligt positionerad inför många av spurtpriserna då han gick i mittenspåret. Bättre hade varit att ligga i någon av ytterfilerna så att man lätt kunde avancera om man kände att krafterna fanns där.

Två av Hellners huvudkonkurrenter, Manificat och Legkov kroknade rejält idag vilket bäddar för möjlig pallplats imorgon!!! Tänk, bara för några dagar sedan var hoppet ute för svensk del och Hellner var åskmoln vareviga dag. Tills det långa skejtloppet i förrgår. Kaboom!

Northug skrapade ihop en jävla massa bonussekunder idag trots att han såg makalöst sliten ut. Han är en fighter av allra högsta klass. Inför dagen ledde han endast med 11 sekunder över Hellner. Efter loppet där norsken inte fick några bonussekunder i mål (som istället kneps utav Rønning, Harvey och Cologna), lyckades han ändå dra ifrån Hellner med hela 31 sekunder mot igår. Han ligger nu alltså 42 sekunder före svensken som i sin tur ligger två tiondelar före Devon Kershaw. Därefter är det ett hopp på dryga en och en halv minut ner till Bauer och Harvey. Frågan är nu om Kanadensarna kör för att Kershaw ska ta en pallplats eller inte.

Jag menar om Harvey och Bauer börjar växeldra kan de kanske köra ikapp Kershaw och Hellner och helt plötsligt bjuds Bauer in i pallstriden – vill man verkligen det? Inte jag i alla fall! Svettigt!

Jag tror och hoppas att Hellner och Kershaw kommer hjälpas åt och försöka käka upp allt avstånd fram till Northug. Sedan kan allt hända. Tyvärr är jag lite rädd för att Hellner kommer att få nöja sig med en fjärdeplats. Men jag hoppas så sjukt mycket att jag har fel.

Till sportexpressen säger i alla fall Hellner:

”Jag kör för andraplatsen, avståndet till Petter är stort men inte omöjligt.”

Kul att Lars Nelson åkte så bra idag. Och kul att se honom i TV-interjvu också, han såg nästan lite skräckslagen ut där i rutan. Tränat lite final climb i Ramundberget! Perfekt! Nu håller vi tummarna för att han plockar ännu mer i totalen i morgon!

Dock hoppas jag att Blomman slutar att kalla honom ung. Visst, han är yngre än jag, men man är inte pur-ung i längdsammanhang om man är född 85.

Totalställningen herrar

 

På damsidan har Kowalczyk tagit ledningen med drygt elva sekunder före Bjørgen. Ett avstånd som förmodligen kommer ätas upp av norskan innan backen börjar. Och då kan allt hända. Ner till tredjeplatsen är det nästan FEM minuter!! Snacka om utklassning mot resten av dameliten. Johaug ligger 4:49 efter Kowalczyk och därefter har vi allas vår Charlotte Kalla, 1:13 efter Johaug.

Tänk att Kalla kom in i touren formsvajig efter en förkylning och åkte bara för att ha kul. I början var det inte kul men sakta men säkert började hon klättra i totalen och vips så är hon nu fyra! Mot Johaug är det nog inte mycket man kan göra, även om det såg ut som om norskan håller på att köra helt slut på sina krafter. Det blir nog för svårt för Kalla. Kanske kanske kan hon gasa på rejält i nedförsbacken mot foten av slalombacken och försöka ta rygg på norskan. Vi vet ju hur mycket bättre Kalla är på platt och lätt utför än norskan (väl?). Fast när det väl börjar klättra, ja då ska det mycket till för att ge mästerklättraren Johaug en match.

Efter sig i spåret har Kalla Lähtenmäki och Kristoffersen bakom sig. Två riktigt giftiga tjejer. Där finns även Zeller och Randall. Huah! Kom igen nu Kalla!!!

En som inte har något med tätstriden att göra men äntligen har börjat röra på sig är Maria Rydqvist som fick till ännu ett topplopp idag då hon spurtade in som 14:e tjej! Yes!!

Dagens tråkiga nyhet var att Anna Haag bröt efter att ha känt av förkylning igen. Det har verkligen gått troll i hennes maskineri denna säsong. Hoppas det vänder snart. Stackars!

Totalställningen damer

Läs mer: Expressen, Aftonbladet 1, 2, SvD 1 2