03 januari 2012, av Oskar

Dags att skrota vallabussen?

Alltså det här är verkligen inte Sveriges tour.

Stackars, stackars, stackars, Marcus Hellner! Inget fäste och inget glid. I intervjun efteråt var det ett åskmoln som hälsade på Yvette. Skönt att se att Hellner inte riktigt accepterade de lökiga frågorna som han fick. Touren nästan åt helvete för grabben. Men han sa en grej som var intressant, och det var att han provade flera par skidor innan start men inga kändes bra. Vilken stress det måste vara!

Det är otroligt hur svårt de svenska vallateamet verkar ha när det är runt nollan. Fasiken alltså!

Och Daniel Rickardsson, han fortsätter att vara otursförföljd. Är det någon trollkarl som slängt en ond formel på honom, eller vad är det frågan om? Trots det är han ganska glad under intervjun med Yvette. Antar att han helt gett upp och är mest där för att ha kul.

I sammandraget har nu Cologna tagit täten efter att Northug inte riktigt fick till det idag. C:a 15 sekunder ligger norsken efter Schweizaren inför morgondagens sprint där ALLT kan hända. Tänk om någon av dessa två ramlar, ja då kan det helt plötsligt rinna iväg en minut. Hmm, det är problemet med sprint i en tour, det är alldeles för slumpartat tycker jag. Men visst, det höjer spänningen rejält så klart.

Trea i touren ligger Legkov som nu är 39 sekunder efter. Sedan är det 35 sekunder till ner till nästa skidåkare som också är ryss, Vylegzhanin. Hellner har nu halkat ner från sjätte till 10:e plats, knappt två minuter efter. Går han bara riktigt bra i morgon så är det inte kört. Han har Bauer 25 sekunder framför sig och det borde han kunna plocka in under morgondagens fristilssprint. Och får han bara gå ut med tjecken i långloppet över 35 km så kan det nog ändå bli spännande!! Allt hänger nog på hur Legkov klarar sig imorgon.

Dagens resultat

Totalställningen

 

200 kommentarer till ”Dags att skrota vallabussen?”

ja nu är jag också trött på detta vallatjafsande – Gör något! Så trist för Hellner. Förresten vad hände med Northug idag?

Inlagd: 2012-01-03, 14:16
Skriven av: SannaT

Northug sa til NRK at det tekniske ikke satt 100% i dag.

Inlagd: 2012-01-03, 14:20
Skriven av: Ubersnuber

Jag har försvarat det svenska vallteamet ganska länge, men det börjar bli svårt.

I Sverige uppmärksammar vi bara vallateamet när det går dåligt och bryr oss aldrig om när ryssar, norrmän, finländare m.fl. vallar bort sig.

Men som sagt, nu börjar även jag misströsta.

Inlagd: 2012-01-03, 14:23
Skriven av: SweTor

Tyckte det var bra frågor hon ställde. Sen att H. inte var på humör var väl en annan sak

Inlagd: 2012-01-03, 14:24
Skriven av: KnutG

Trodde att meningen med ett vallateam var att de skall vara till hjälp vid nollan. Annars kan väl åkarna valla själva.
Mååånga års fatala missar nu av Team P.
Hoppas Hellner skaffar egen vallare i fortsättningen

Inlagd: 2012-01-03, 14:25
Skriven av: barterhallen

Det är oftast i de klassiska loppen som vallamissarna blir som störst. Det gäller väl iofs alla nationer, det blir mer chansartat och de som får till en lyckoträff får fem-sex man bland de tolv bästa. När det gäller fristilsglidet så är Norge nästan alltid överlägsna dom andra nationerna. Här har man alltid grymma skidor både på dam och herrsidan. Synd om Hellner idag men riktigt kul att Legkov vann. Har diggat honom sedan 2007 men han får oftast ingen utdelning för allt slit han lägger ner under loppen. När han väl vinner ett lopp så visar han stor glädje. Hoppas han är med på slutet av Touren, han kan bli farlig uppför backen.

Inlagd: 2012-01-03, 14:34
Skriven av: rs

så Northug är också mäsklig, de syns ju så sällan. ;) Däremot blir det ju mer spänning mellan Cologna och Northug nu skoj!
Jo verkar vara smart att ha en privat vallare.

Inlagd: 2012-01-03, 14:34
Skriven av: SannaT

Det här är för skandalöst dåligt av det svenska vallateamet. Vi misslyckas gång på gång när det är svåra förhållanden. Varken fäste eller glid fungerar.
Sista två etapperna på Tour de Ski ifjol, Skiathlon och 15km på VM, Davos 30km, Oberhoft jaktstarten och nu idag. Det är allt för många tillfällen där vi har misslyckats kapitalt. Sker det inte nån utvärdering efteråt för att se vad som kan göras åt problemen? Varför lyckas svenskarna sämst med vallning gång på gång?

Inlagd: 2012-01-03, 14:34
Skriven av: Stefan

Det enda positiva är de fruktansvärt besvikna ögonen…

Jag undrar om vallateamet får se när åkarnas blick färgas svart av frustration.

det känns så jävla deppigt, enda ljusglimten är hur Legkov jämför sin BMW med längdskidåkning… ”good motor, super speed… the same in cross-country…”

Inlagd: 2012-01-03, 14:35
Skriven av: Lisa

Börjar likna ett svenskt mörker. Borttappade trugor och felvallat. Ingenting fungerar ju. Hellner åkte ju bra i går.
Vill se lite bättre tackter av damerna nu.

Inlagd: 2012-01-03, 14:35
Skriven av: Sten

Märklig rubrik. Vallabussar är framtiden. Hur man nyttjar dem är en viktigare fråga…

Inlagd: 2012-01-03, 14:40
Skriven av: Benke Benbrott

Det är inte vallabussarna som är problemet, utan vilka som utför vallandet av skidorna. Jag ser faktiskt ingen som helst anledning att ha kvar dagens vallateam till kommande säsong.

Jag tycker dock att det snackas för mycket om vilka skidor vi har, då formen på åkarna inte är på topp, vilket är väldigt tydligt.

Inlagd: 2012-01-03, 14:42
Skriven av: Cigge

Fy sjutton så sorgligt allt känns just nu! Tyvärr tror jag inte att de kommer hitta rätt till tjejerna heller… Och ta bort Yvette från mix zone! Dummare frågor får man leta efter!

Inlagd: 2012-01-03, 14:43
Skriven av: Aliide

”Varför lyckas svenskarna sämst med vallning gång på gång?”

Jag förstår att du är besviken men det där är helt enkelt inte sant. Om det vore sant hade vi aldrig haft någon åkare bland dom 20 främsta.

Inlagd: 2012-01-03, 14:46
Skriven av: SweTor

Cigge, Hellners form är det väl inget fel på?

Inlagd: 2012-01-03, 14:48
Skriven av: Gabriel

Däremot undrar jag lite över Northugs form.

Legkovs formkurva pekar spikrakt uppåt. Han kan bli farlig.

Inlagd: 2012-01-03, 14:54
Skriven av: Gabriel

Om man ska spekulera så frågar jag mig om det svenska vallateamet är för ”svenskt”? Andra länder tycks ju locka över vallare från varandra hej vilt för att hitta de bästa. Sedan ska sägas att Hellner inte gjorde ett bra lopp. Han var trots allt sist av svenskarna. Och ja, Yvettes frågor var verkligen rätt usla. Gick ut på ”hur känns det?” fast lite inlindat. Vad ska karln svara?

Inlagd: 2012-01-03, 14:54
Skriven av: Per

Jag tror inte det är ngt fel på Northugs form. Däremot verkar han, som han själv säger, vara ngt bättre i fristil just nu (outstanding faktiskt).

Inlagd: 2012-01-03, 14:55
Skriven av: Per

Gabriel – Vad grundar du det på? Det känns som att det jämt och ständigt är skidorna det är fel på när han gör ett sämre lopp. Kalla försvaras dock ännu mer än vad Hellner gör.

Idag var det svårvallat och fler åkare som var alldeles för långt efter för att vara ”normalt” på 5km. Nu kan vi bara spekulera, men jag tror att Hellner hade varit relativt långt efter även med helt okej skidor.

Det som förbryllar mig är att vallarna sällan gör någon förbättring till loppet efter. Därmed tror jag att damerna kommer ha liknande skidor som herrarna hade idag.

Inlagd: 2012-01-03, 14:57
Skriven av: Cigge

Ni som klagar på Yvette – vad ska hon säga? Det är inte det enklaste att intervjua en förbannad, irriterad och inte minst besviken Hellner som nyligen gjort mer eller mindre bort sig. Jag tycker Yvette sköter sitt jobb fullt godkänt.

Inlagd: 2012-01-03, 14:59
Skriven av: Cigge

Det är kanske dags för svenska landslaget att sno några från det norska vallateamet.

Inlagd: 2012-01-03, 15:05
Skriven av: Loyd

Gabriel,

synes nå Northugs form virker ganske god, så dårlig han gikk teknisk i den oppoverbakken vi fikk se synes jeg nærmest det er et under at han ikke tapte mye mye mer, det vitner om grei form. Men er spent på hvor mye dagens etappe kostet for ham, håper han er forbanna og offensiv i morgen.

Hellner hadde neppe gode ski, men nå er han jo bak alle svenskene bortsett fra Pettersson og da kan man nok ikke bare skylde på skiene. Elendig (og ja jeg mener elendig) klassisk teknikk, når han ikke har superski må også ta litt en del av skylden, samt at han kanskje har en tendens til å gi litt opp når det går dårlig, ikke akkurat den beste kvaliteten i en tour.

Spent på om Legkov kan lure seg videre fra prologen i morgen, han klarer ofte det, og da blir han meget skummel i retsen av touren. Hadde jo vært hyggelig om han lykkes etter to brutte tourer grunnet sykdom, og kollapsen på stafetten.

Inlagd: 2012-01-03, 15:06
Skriven av: Hanne

Italienarna hade ruggiga skidor på hemmaplan tror jag de flesta anser. Visst högg det för Teodor på toppen? Undra om svenskarna testade skidor långt upp i backen och nere i stadion eller bara på ett ställe, kändes som det inte funkade nånstans, kanske fick HEllner några panikvallade/valda skidor när de såg hur det gick för resten av svenskarna..

Inlagd: 2012-01-03, 15:06
Skriven av: Skidjan

Ni får vara redo för SVT Play, utan ljud, då alpint visas i rutan nu igen. Vad förbannad jag blir på FIS planering och SVT:s prioriteringar.

Inlagd: 2012-01-03, 15:06
Skriven av: Cigge

Vi kan nog utgå från att det blir någon förbättring. Men bra skidor lär de nog inte ha. Men jag tror inte någon av de svenska tjejerna haft någon chans ändå. Möjligen Ingmarsdotter på en fin placering om hon hittat form. Jag hoppas Saarinen går bra. Jag tycker hon förtjänar lite flyt nu.

Inlagd: 2012-01-03, 15:07
Skriven av: Anna

För att fullfölja resonemanget ang. det alltför svenska vallateamet: De som byter land och team plockar ju med sig nya impulser, idéer och arbetssätt. Chansen att ligga i framkant i en verksamhet med små marginaler ökar därmed. Om det däremot förblir ett inhemskt team så är risken att man alltid kör på i gamla skidspår. I synnerhet om teamet hyllas av TV-kommentatorer och kan leva på gamla lagrar.

Inlagd: 2012-01-03, 15:08
Skriven av: Per

Tycker absolut vi måste vara kritiska mot vallateamet, det är deras ansvar att hitta bra skidor till åkarna, det är det som de får betalt för. Att de ska leva i nån sorts skyddad värld som det tycks synd om är löjligt. Det är skidåkning på elitnivå där konkurrensen är stenhård. Platsar man inte så måste man ge andra chansen, detta bör även gälla i vallabussen efter så många misslyckanden.
Att Hellner inte är bäst i klassiskt är ingen nyhet men han är inte heller så dålig att han förlorar 45s till tät, så dålig form har han inte. Det är klart att det är skidorna han slet med, han kräver ju lite extra bra för att lyckas i klassiskt.
Ska bli intressant att se damerna, men om man är smart håller man inget högre hopp till att vallarna lyckas fixa problemet. Kommer ihåg i förra touren näst sista etappen lyckades de inte trots mycket tid till justering…otroligt svagt för att inte tala om vm med flera dagars haveri.

Inlagd: 2012-01-03, 15:08
Skriven av: Adrian

Cigge: nu är det första åket så det kommer definitivt att bryta

Inlagd: 2012-01-03, 15:13
Skriven av: Markus

Adrian – Håller med om att Hellner är bättre än att tappa 45 sek till täten, problemet är att det till 95% pratas om dåliga skidor och i princip ingenting om form. Hellner är ingen bra klassisk skidåkare, det är ingen hemlighet. Han hade nog tappat ca 30 sek med helt okej skidor idag, för det var nog ingen som hade bra skidor idag. Med ett före som idag går det mer eller mindre inte att ha bra skidor, utan det gäller att inte ha dåliga. Vi verkade ha snäppet sämre än övriga, som det sett ut allt för ofta på senare tid. Svagt av vallarna, inget att snacka om, men det är inte hela sanningen.

Inlagd: 2012-01-03, 15:16
Skriven av: Cigge

Ruggat är otroligt speciellt att gå på. Man måste vara en väldigt bra skidåkare för att åka fort på ruggat. Skiljer sig väldigt mycket mellan åkarna hur duktiga de är på att gå på ruggat. Men jag tror Hellner var lite sliten och seg idag också. Men det är inte kört än för en bra placering! Men då gäller det att ta sig till final i morgon.

Inlagd: 2012-01-03, 15:18
Skriven av: Anders

Otroligt trist med ytterligare en vallamiss. Propblemet är att vi har haft problem med nysnö och nollföre sedan 2009. Detta har förstört det individuell klassiska loppet i de två senaste VM samt flera TDS.

Vi ska ju inte blunda för att Hellner är lite sämre än Rickardsson med flera att åka på dåliga skidor, men idag var för dåligt på alla sätt.

Jag tror helt klart på att behålla bussen, men vi behöver få in iaf en eller två nya i vallateamet.

Norge har ju ofta bättre glid i fristil och då har de ju också det i klassisk, men skillnaden blir mindre eftersom fästet bromsar.

Inlagd: 2012-01-03, 15:19
Skriven av: Alexander

Cigge, jag är skapligt orolig för helgen också! Kan väl bara hoppas på att de alpina tävlingarna blir inställda eller något…

Självfallet är det inte lätt för någon att intervjua en förbannad och besviken Hellner för någon som inte kan intervjua vid några omständigheter alls! Kollade just på intervjun grån förra årets vallarfiasko på TdS. Ingen som helst skillnad och typ exakt samma frågor!

Inlagd: 2012-01-03, 15:19
Skriven av: Aliide

En fråga många missar är väl att varför åker Hellner jämt med Jönsson Nelson å Jonsson på lika material¨ska han klara av att slå dom med ca 20 sek tycker jag??

Inlagd: 2012-01-03, 15:21
Skriven av: jossa

Finland missa åxå en del i vallningen idag..undra hur de var för Canada ??.. Hellner är ju ingen bra åkara i klassiskt om han inte har 100 procentigt material..

Inlagd: 2012-01-03, 15:24
Skriven av: jossa

Många åkte på ruggat idag, hur mycket kan det skilja mellan ruggade skidor? Går det att göra någonting med dessa, är det inte meningen att man inte ska göra något med rugg? Sen behärskar vissa det bättre än andra och Hellner gör det inte. Dessutom nysnö och efter vilodag, det brukar inte Hellner gilla. 25 sek på Bauer imorgon (det är ett bra kval och tredjeplats i kvarten), det ska han klara. Sen blir det full fart på torsdag.

Wikström har nr 25, Larsen 45, de kommer bryta däremellan, oroa er inte för det.

Inlagd: 2012-01-03, 15:27
Skriven av: JonasE

Tror säkert Hellner hade samma material som Jonsson och Nelson men det var mycket glattare i spåret när Hellner startade vilket kan ha gjort det svårare för honom.

Inlagd: 2012-01-03, 15:27
Skriven av: Markus

Aliide – Till helgen vill jag se ett ordentligt försnack om hur det kan gå i totalen. Masstarten innan den sista etappen blir otroligt viktig och där vill jag ha full fokus före, under och efter BÅDA loppen.

Nej, hon är kanske ingen reporter på det sättet, utan är bättre på att informera om diverse ting, det är i alla fall min uppfattning. Blomman har istället gått ner sig enligt mig, vilket är otroligt synd när han sitter på så mycket kunskap. Karlsson istället för Hård är bara fel. Karlsson bör sitta hemma i soffan tillsammans med Pops och sköta snacket innan och efter.

jossa – Håller fullständigt med dig! Jag tycker att fler bör uppmärksamma övriga svenskars insatser och inte enbart gå efter Hellners resultat när vi pratar om hur skidorna har varit. Att både Hellner och Kallas teknik är minst sagt usel när de inte har ”rätt” valla under skidorna gör ju inte saken bättre, men att enbart skylla på skidorna är att göra det väldigt enkelt för sig.

Inlagd: 2012-01-03, 15:30
Skriven av: Cigge

Jonsson å Nelsons lopp idag är väl vad man kan förväta sig i WC om man tittar på vad dom presterat tidigare visst dom har tagit poäng en gång..men överiga res. är ungefär på den här nivån

Inlagd: 2012-01-03, 15:35
Skriven av: jossa

Även om materialet är samma för t.ex. Hellner och Nelson så kan det ju bli väldigt stor skillnad i hur skidorna är preparerade. 1 cm längre glidzon kan göra stor skillnad.

Inlagd: 2012-01-03, 15:36
Skriven av: SweTor

SweTor: men de är upp till Hellner själv hur lång glidzon han vill ha så ingen annans fel..

Inlagd: 2012-01-03, 15:39
Skriven av: jossa

Ja, ingen har väl påstått något annat?

Inlagd: 2012-01-03, 15:40
Skriven av: SweTor

Cigge, det blir nog inget av det försnacket är jag rädd. Alpint före och efter loppen… Blir nog ingen direktsändning på SVT är jag rädd.

Men kolla, de avbröt alpina!

Inlagd: 2012-01-03, 15:41
Skriven av: Aliide

nej men ville vara tydlig så alla förstår de..

Inlagd: 2012-01-03, 15:41
Skriven av: jossa

Jag tror inte det är något som helst fel på Hellners form. Han hade en dålig dag idag, liksom vallateamet. Men han kan säkert åka bra imorrn igen. Det är inget konstigt att få schackningsperioder under en lång tour, det händer dom flesta. Det är bara att imponeras av Colofna och Northug som kan va så stabila dag efter dag.

Ingenting är kört för Hellner. Men det krävs givetvis toppinsatser av både han och vallateamet i fortsättningen. Till att börja med minst semifinal imorrn.

Inlagd: 2012-01-03, 15:42
Skriven av: Manne

Hellner är regerande svensk mästare på 15km K, han var med i toppen på skiathlonen (också den klassiska delen) för två dagar. Samtidigt är han beroende av goda skidor för att lyckas i klassisk stil.

Visst, andra nationer missar i bland ockå. Schweiz hade dåliga skidor på VM. Kanadensarna och finnarna kanske missade idag också, men dom hade bra skidor i Oberhof. Känns som sagt som det är svenskarna som missar oftast.

Inlagd: 2012-01-03, 15:44
Skriven av: Stefan

Kom också ihåg att Hellner själv sa efter Oberstdorf – att han brukar känna sig sämre efter en vilodag.

Inlagd: 2012-01-03, 15:47
Skriven av: SweTor

När Hellner själv säger att skidorna inte var bra får man väl tro på det. Har svårt att tro att han indirekt skulle kritisera vallateamet om skidorna hade varit bra. Självklart har väl andra nationer också problem med vallan ibland men då den här bloggen är svensk kanske det inte är helt otippat att vi som oftast diskuterar Svenskarna och deras skidor.

Inlagd: 2012-01-03, 16:11
Skriven av: Sanna

Tyskorna har grymma skidor.

Inlagd: 2012-01-03, 16:21
Skriven av: Adrian

Som förutsett fixade inte vallarna bättre skidor till damerna…bedrövligt.

Inlagd: 2012-01-03, 16:24
Skriven av: Adrian

Johaug 1:33 efter nu. Börjar bli mycket. Kan inte se vart hon ska kunna plocka sekunder på Björgen och Kowalczyk heller på de distanser som är kvar innan backen.

Inlagd: 2012-01-03, 16:37
Skriven av: Gabriel

Kalla gick med fästvalla och var nöjd.

Inlagd: 2012-01-03, 16:38
Skriven av: Anders

Bjørgen gikk også med festesmurning i dag.

Inlagd: 2012-01-03, 16:44
Skriven av: Tor

Helt klart är att Sverige återigen misslyckats med att ge åkarna ett bra glid. Varför ?

Inlagd: 2012-01-03, 16:44
Skriven av: KnutG

När tyskan svepte förbi Rydan, swisch, det såg ut som om Maria hade vallat med grus. Formen sen?
Märkligt träningsupplägg att pricka in en formbotten på de flesta till TDS.
Fast svenskarna kommer nog att glänsa i Falun, jippi!

Inlagd: 2012-01-03, 16:45
Skriven av: barterhallen

Kalla var nöjd med skidorna men knappast med glidet. Tappa 10sek mot dom flesta på 700m utför är inte muntert. Men det är bara att hoppas på helt annat väder i morgon.

Inlagd: 2012-01-03, 16:45
Skriven av: nisse

Anders å andra sidan så prisade hon knappast dem på samma sätt som Björgen gjorde iförrgår…

Blomman tar iaf bladet från munnen, nåt måste göras! Oavsett om det är teknikträning på lurigt före eller materialet från skid- och vallaleverantörer eller vallateamets kompetens vad gäller skid-, struktur-, valla-valet samt preparationen och testningen.

Vänd varenda sten!

Inlagd: 2012-01-03, 16:47
Skriven av: Skidjan

Alla damer gick nog på fäste. Så strukturen är nog det stora felet på våra skidor. Torr snö på höjd har vi ju dåliga minnen av sedan Davos och ännu ingen lösning.

Inlagd: 2012-01-03, 16:48
Skriven av: nisse

Kalla var nöjd med skidorna hon valde, men hon kan ju knappast vara nöjd när hon tappar 10s mot andra utför…
Återigen löjligt försvar av Larry…

Inlagd: 2012-01-03, 16:49
Skriven av: Adrian

Tappade Kalla verkligen så mycket? Jag uppfattade det som hon var en sekund före Saarinen vid mellantiden och en sekund efter i mål. Det beror ju på vem man jämför med. Något vallafiasko var det inte frågan om på damsidan, även om vi vill att svenskarna helst ska ha lika bra skidor som dom allra bästa.

Inlagd: 2012-01-03, 16:50
Skriven av: Manne

Apropos det Per skriver lenger opp her, Alsgaard fortalte t russerne hadde fått inn fire nye utenlandske smørere og han mente det var mye av grunnen til at de virker å treffe så mye bedre nå. Russerne har virkelig hatt fantastiske ski et par ganger i år, så er sikkert ikke så dumt med nye impulser kombinert med gammel kunnskap..

Inlagd: 2012-01-03, 16:54
Skriven av: Hanne

Damernas skidor ligger nog mer på att våra svenskor inte är duktiga på nedförsåkning… Kalla är ju som bambi på hal is.

Inlagd: 2012-01-03, 16:59
Skriven av: Laggarbacken

För de som mot all förmodan minns mitt inlägg om en teoretisk jämförelse mellan Johaug och Björgen, så hade jag efter dagens etapp räknat med att Johaug skulle ligga 1,10 min efter Björgen. Jag hade lite fel. Hon är 1,16 efter Björgen. Hade heller kanske inte räknat med att Kowalczyk skulle ligga så bra till, men låt gå. Avslutningsgissningarna från min sida var:

Etapp 6 (Sprint F)
Johaug ej vidare, 6 s efter Björgen.
Björgen 8:a, 38 bonus.
Björgen 1,48 före Johaug

Etapp 7 (15km F)
Björgen 14 s snabbare än Johag.
Björgen först i mål. Johaug ej topp tre.
Björgen 15 bonus. Johaug 0.
Björgen 2,17 före Johaug.

Etapp 8 (10km C MS)
Johaug (1:a) 10 s före Björgen (2:a)
Johaug 15 bonus i mål, Björgen 10.
Lika bonus längs med spåret.
Björgen 2,02 före Johaug

Nu tror jag iof att Björgen gör en mycket bättre sprint än vad jag räknade med, hon ser grymt vass ut och inte alls så seg som jag trodde att hon skulle vara efter så många etapper. Men låt säga att Johaug tar sig vidare, hon lär ändå tappa minst en halvminut till Björgen där ändå.

Inlagd: 2012-01-03, 17:07
Skriven av: Anders

Kalla jämfört utför med några om ligger jämt med i TDS

Saarinen – 1
Krista L -11
Steria -3
Randell 0
Isida -2
Roponen -6
Sarasoja +1
Östberog +1
Kristoffersen -6

Tiderna är ca så klart

Inlagd: 2012-01-03, 17:10
Skriven av: jossa

Anders, ja det var en bra förutsägelse!

Björgen måste nog ta rätt många sekunder på Kowalczyk imorgon annars kan det bli tufft.

Inlagd: 2012-01-03, 17:11
Skriven av: Gabriel

Det har varit för mycket inavel i vallateamet. Dags att byta ut några av dom. Dom hade en topp 2010 på OS och det var nog mer tur än skicklighet. Vi behöver inte ge dom fler chanser, det räcker nu.

Inlagd: 2012-01-03, 17:12
Skriven av: nisse

Vi ska nog hoppas mycket på sprinten i morgon om det ska bli bra för Kalla. Hon är 2,15 efter Johaug. Kan väl också ta in en halvminut på Johaug i morgon, och varför inte ännu mer med en riktig fullträff. förhoppningsvis gör Randall, Saarinen och Lahteenmäki bra sprintar också så att de kan hålla ihop som grupp och jaga i snöfallet. Johaug kommer med all sannolikhet få ligga och borra själv, och om det blir snöfall kan mycket hända där. Är ändå orolig för att vi kommer få se ungefär lika jobbig klassisk masstart sedan där Kalla inte kommer att orka hålla i hela vägen. Risk för vallaföre också…

Inlagd: 2012-01-03, 17:15
Skriven av: Anders

Sedan Kan man lägga till Anna Haag -3 vad kan man göra för analsys av de?? några norskor å finskor har jämt glid med Kalla Krista avstular alltid bra men hade nog bättre gild än dom andra finskorna..

Inlagd: 2012-01-03, 17:15
Skriven av: jossa

Jag tror att Kowa är en klart bättre klättrare än Marit.
Men vi får se på Söndag.

Inlagd: 2012-01-03, 17:17
Skriven av: nisse

Anders: Fast Johaug går nog samtidigt vidare från kvalet. Många är slitna nu. Så din gissning på +44 för Björgen på Johaug i sprinten är nog inte så dum.

Inlagd: 2012-01-03, 17:18
Skriven av: Per

Anders… På etapp 7 kommer ju Johaug va topp 3 och få bonussekunder. Dock bara tre…

I dom tre närmast kommande etapperna bör Björgen normalt tjäna en hel del tid på konkurrenterna. I Final Climb bör Kowalczyk vara lite starkare och Johaug klart starkare. Så totalt sett en knapp fördel Björgen…

Sen kommer det ju schackningsperioder som är klart svårare att förutsäga… Den som är stark idag kan va stum som en trästock imorrn. Det bådar för en spännande och svårförutsägbar upplösning.

Inlagd: 2012-01-03, 17:19
Skriven av: Manne

Kan väl åxå konstatera att Ryssland å Tyskland hade klart bäst skidor idag..Norge Sverige finland hade nog rätt jämna bara de att Björgen å så mkt bättre därför gör de skillnad

Inlagd: 2012-01-03, 17:19
Skriven av: jossa

Anders – Jag kommer mycket väl ihåg din teoretiska jämförelse mellan Björgen och Johaug. Du nämnde att du var något positiv till Johaug och något negativ till Björgen i din jämförelse, men ändå skiljer det bara 6 sekunder mot hur du ”tippade” på förhand.

Nu tror jag att Björgen gör en bra sprint imorgon (tror Kowalczyk får det svårare), men det är efter imorgon jag tror att Björgen får slita som mest. Ni såg hur utpumpad hon var efter dagens lopp, vilket inte hör till vanligheterna.

Jag tror inte att Johaug tar sig vidare imorgon och att Björgen finns med topp tre. Eftersom jag tror att Kowalczyk kommer göra en förhållandevis svag sprint blir det Björgen som får gå ut i ledning före Kowalczyk i jaktstartsloppet. Johaug lär med andra ord få jaga på egen hand, vilket lär bli otroligt tufft, men hon är fantastisk på att jaga och de tre sista etapperna kommer passa henne minst sagt bra.

Jag räknar inte bort Johaug från totalsegern – gör ni?

Inlagd: 2012-01-03, 17:21
Skriven av: Cigge

Är jaktstartsetappen i Cortina – Toblach en varvbana för damerna som ifjol, eller mer som herrarna med en lång utför?

Nån som vet, för det är ju väldigt stor skillnad..?

Inlagd: 2012-01-03, 17:22
Skriven av: Manne

Manne, jo, jag vet, hade räknat med Skofterud däremellan. Jag tror dock att Johaug tappar på den etappen eftersom sannolikheten är att Marit och Kowalczyk kan åka ihop medan Johaug ska åka själv. Och hon har inte varit bättre än dem på distansrännen i årets tour. Johaugs chans är att det går dåligt i sprinten för de båda i morgon samt att hon kan få till ett topplopp på klassiska masstarten. Tror dock inte hon klarar att rycka ifrån de övriga med mer än 10-20 sekunder, kan också lätt bli tvärtom också.

Johaug är inte bättre på sprint i år. Hon tappar ungefär lika mycket i kvalen i år som tidigare. Hennes hopp är att färre är före. Tyvärr tror jag att det finns fler snabba fristilssprinters kvar, men visst, med lite flax har hon en 27:e tid.

Inlagd: 2012-01-03, 17:25
Skriven av: Anders

Manne: tror de är samma bana som förra året men hittar ingen säker fakta på de ..

Inlagd: 2012-01-03, 17:26
Skriven av: jossa

Längst uppe till höger finns länk till kartor och banprofiler, där ser man att damerna kör samma som sist, alltså runt runt. Tråkigt.

Inlagd: 2012-01-03, 17:34
Skriven av: Oskar

Det snackas jävligt mycket om att de svenska åkarna har dåligt fäste, men det som stör mig allra mest att vi har tokdåligt glid. Här är nåt fundamentalt fel. Efter tour’en måste det göras en rejäl analys bland vallateam, ledare och åkare om vad som ska till för att få till en förbättring.

Inlagd: 2012-01-03, 17:35
Skriven av: Stefan

Man kan väl inte räkna bort nån av dom tre första damerna från segern. Det är så många saker som spelar in. Inte minst vädret…

…Blir det isigt och snabbt på masstarten i Val di fiemme, är nog Johaug helt körd på totalsegern. Blir det grisväder finns dock en liten öppning för slagläge inför Final Climb.

Som det ser ut nu är det Kowalczyk och Björgen som gör upp om segern. Men det kan vända väldigt snabbt.

Inlagd: 2012-01-03, 17:39
Skriven av: Manne

Tror att vi kan stå ut med tråkiga banor om vi låg i topps vilket vi inte gör denna gången .

Inlagd: 2012-01-03, 17:40
Skriven av: KnutG

”Längst uppe till höger finns länk till kartor och banprofiler, där ser man att damerna kör samma som sist, alltså runt runt. Tråkigt.”

Minns första året den etappen var med, då körde bara damerna utförsdelen och en liten slinga inne vid arenan. Steira startade i ett vakuum mellan två grupper och tappade jättemycket. Skulle ha hänt Johaug också om det fortfarande varit så. Nu får hon iallafall chansen. Men det är värdelöst med jaktstart mitt i tourer. Sen får man kompenserar med bonussekunder till höger och vänster. Hellner och Cologna körde solo i fjol hela vägen. Hellner 8 sekunder snabbare, men Cologna fick 5 bonus mer för han kört bättre på tidigare lopp. Urkonstigt

Inlagd: 2012-01-03, 17:43
Skriven av: JonasE

JonasE…

Tour de ski är väl över huvud taget en väldigt märklig konstruktion, om man börjar granska den i sömmarna. Men om man bara tittar på tävlingarna utan att fundera så mycket, är det riktigt bra underhållning och show.

Inlagd: 2012-01-03, 17:52
Skriven av: Manne

For en kjedelig distanse 5/3km indv er…
Bah!
Eneste høydepunktet var Pethukov. En av mine favorittløpere.

For langt for sprintere, for kort til å bygge stemning for publikum.
Skjønner ikke hvorfor denne distansen eksisterer.

Inlagd: 2012-01-03, 17:58
Skriven av: Ubersnuber

Legkov mente jeg, selvfølgelig.

Inlagd: 2012-01-03, 18:14
Skriven av: Ubersnuber

Vad gjorde den godaste Pethukov idag?

Fick dessvärre inte sett loppet på tv idag och efterår har jag mest irriterat mig på det svenska skidfiaskot.

Inlagd: 2012-01-03, 18:21
Skriven av: Stefan

Att problemet helt klart ligger på glidsidan är väl inget snack. Så mycket kan inte ruggen ligga i och sabba glidet, särskilt inte som det inte såg ut som fästet var bra heller. Som referense sa blomqvist att Northug gled 90 meter längre än Hellner in i stadion). Även om man drar av 30 för att Hellner var tröttare på krönet är det uppenbart att någonting är fel.

Sen är det en annan sak att man nog får räkna med att Hellner tappar runt 20 s uppför på en sån här etapp om det blir ruggföre.

Jag tycker det var ganska talade i intervjun med Poromaa efter missen i jaktstarten där han bara fokuserade på att det blev fel att välja rugg. Hela fältet gick på rugg, men bara svenskarna har uselt glid.

Jag tycker ärligt talat att det var skandal att de inte skakade om rejält i vallateamet efter att de sumpat både tds och delar av vm förra året och man har ett mästerskapfritt år att köra in ett nytt team. Men om de inte åker hela högen efter det här året så är det uppenbart att svågerpolitik är viktigare än framgång för svenka skidförbundet.

Inlagd: 2012-01-03, 18:35
Skriven av: Thorrez

Svenskene hadde muligens ikke god glid i dag, men det er nok ikke bare ”vallan” det er noe feil med. Også de norske har slitt med dårlig feste på klassiskskiene. Både på etappe 2, 3 og 4.

Og Bjørgen som vanligvis pleier å skryte veldig av sine ski, bekreftet at hun hadde ”middels” feste i dag.

Heldigvis følger nå to etapper i fristil. Der har de norske hatt gode ski.

Inlagd: 2012-01-03, 18:42
Skriven av: fabulator

Dessa vallamissar som verkar uppkomma så fort det gäller skapar ju inte mer intresse för sporten heller…

Inlagd: 2012-01-03, 18:50
Skriven av: SannaT

Varför klaga på Yvette, hon gör ett utmärkt jobb. Klart mycket bättre än Jonas Karlsson som är rent usel. Missar massor av det som händer i rutan medan han envisas att tävling efter tävling tjata om att den och den är bättre i klassiskt/fritt och vad de gjorde i Kusamo och Rogla etc. Vi som är intresserade av skidsport vet allt det där redan och de som inte är intresserade skiter fullständigt i det!
Vad det gäller vallningsteamet så är det något galet med den där bussen. Måste även beundra Kalla som utåt är jäkligt lojal med vallarna.

Inlagd: 2012-01-03, 18:57
Skriven av: TobbeH

Edit: I bussen menar jag och inte med bussen.

Inlagd: 2012-01-03, 18:59
Skriven av: TobbeH

Hörde en intervju med Poromaa på SR’s hemsida och den var inte direkt förtroendeingivande. Hade dom satsat på hårdare rugg och mer fäste så hade glidet blivit sämre …bla bla … men herre gud dom hade ju varken glid eller fäste idag.

Nu får det vara slut på klagande från min sida idag :) Älskar längdskidåkning och vill ju att det ska gå bra för det svenska laget!

Inlagd: 2012-01-03, 18:59
Skriven av: Stefan

Kan komplettera med en sak. Det är inte underligt att Norge är så dominerande. Läste idag i finska Hufvudstadsbladet att på två år har sponsorstödet till det norska landslaget ökat från 20 miljoner Nkr till 50 miljoner. Det finska landslaget hade bara en liten, liten bråkdel av de norska resurserna.

Inlagd: 2012-01-03, 19:05
Skriven av: TobbeH

Har Northug en fallende formkurve? Jeg frykter det… Cologna er så sykt stabil!

Inlagd: 2012-01-03, 19:10
Skriven av: drazyc

Men det blir ju rätt komiskt när Kalla försvarar Larry trots att alla kan se att vallningen är ett stort ?.

Inlagd: 2012-01-03, 19:11
Skriven av: KnutG

KnutG: Kan tyckas komiskt men inget blir bättre av att klaga i TV, snarare tvärtom. Trycket på vallateamet är nu garanterat väldigt högt internt.

Inlagd: 2012-01-03, 19:16
Skriven av: TobbeH

Drazyc, det kan vara så. Dagens bana borde varit som gjord för Northug. Han var 10 sek bakom vid toppen och då tänkte man att detta tar han hur lätt som helst i utförskörningen men istället tappade han.

En sak är utan tvekan säker: den överlägsenhet som Northug hade i början av säsongen är nu bortblåst. Ryssarna och Cologna har en stadigt stigande formkurva. Och då frågar man sig om Northug var i form för tidigt. Men det kan också vara en tillfällig svacka.

Inlagd: 2012-01-03, 19:22
Skriven av: Gabriel

Stefan: Det är ju så intressant att Kalla hela tiden försvarar och lutar sig mot Larry Poroma. I alla fall i media så påstår hon att hon hade bra skidor trots att alla ser att de varken bet ordentligt uppför och gled nerför… Men ”bra” kanske är ett utryck för kassa och underbara för bra… Inte vet jag!

Inlagd: 2012-01-03, 19:35
Skriven av: Aliide

Än en gång Kalla tappa väl inte så mkt utför med dom hon är jämn med i TDS? hon är inte alls i någon topp form de vet vi sedan tidigare? Sedan kan man väl åxå konstatera att Hellner gjorde ett dåligt lopp å inte bara var skidorna för på 5 km ska åka ifrån Nelson Josson Teodor med klart med samma förutsättnigar i vallning…

Tyskland å Ryssarna hade klart bäst skidor..

Inlagd: 2012-01-03, 19:43
Skriven av: jossa

Synd att skidförbundet inte är på hugget. När Majdic slutade blev hennes vallare värvad av Kowa. Enligt Blomkvist är han en erkänt duktig vallare och dessutom Italienare som borde vara riktigt bra på Alp snö och 0-före. En sådan gubbe borde ha en del att tillföra. Liksom med Olsson bröderna har man missat även den chansen. Det kan inte vara kul att åka för Sverige när man redan vid start är rökt.

Inlagd: 2012-01-03, 19:51
Skriven av: nisse

Nu får hoppas att Hellner får till en bra sprint imorgon med massa bonussekunder så han kan få starta samtidigt med Bauer och Manificat på torsdag.

Inlagd: 2012-01-03, 19:56
Skriven av: Stefan

En furiöst jagande klunga med Hellner, Vylegzhanin, Manificat och Bauer hade varit kul att se. Legkov lär nog få gå ut i ett ingenmansland om han inte tokskräller på sprinten, så det lär bli Cologna och Northug ensamma där framme.

Inlagd: 2012-01-03, 20:08
Skriven av: Gabriel

En bedrövlig skiddag för Sverige men bra drag i diskussionen här. Väger upp lite i alla fall! Angående Northugs form. Jag tror inte det är något fel på den. Han är bara bättre i skate i år. Han slet även i det klassiska jaktstartsloppet om ni minns och han tog inga spurtpriser i den klassiska delen av skiatlonen (väl?). Som vanligt kör han smart och utnyttjar sina resurser optimalt. Tror han vinner till slut i kraft av sin starka skating. Jag efterlyser förresten ett inlägg om vad det är som gör Northug så bra (på vilodagen t.ex). Tror det skulle komma fram många intressanta svar som inte är så självklara som vi ibland tror.

Inlagd: 2012-01-03, 20:12
Skriven av: Per

Jag lurar på att Lekov gör en bra sprint i morgon. Hans form verkar vara på uppgång. Och händer detta då vete tusan om han inte vinner hela TdS. Han klättrar om Petter och Dario lätt! Det vore ett kul slut på denna trista tour.

Inlagd: 2012-01-03, 20:18
Skriven av: nisse

Legkov kan nok også dra fordelen av at bonussekundene er på toppen av løypen på lørdag. Han blir veldig farlig om han klarer seg bra på sprinten i morgen.

Inlagd: 2012-01-03, 20:22
Skriven av: drazyc

Tror också att Legkov kommer göra en bra insats på sprinten imorgon, men knappast att han tar in på Cologna och Northug.

Inlagd: 2012-01-03, 20:32
Skriven av: Stefan

Och angående vallningen. Visst, Hellner gjorde inget bra lopp idag. Men när kom han senast 48:a? Klart att det även har med vallningen/strukturen att göra. Och visst, inte heller Norge hade superskidor idag. Har ngn koll på vad som hände med Weng t.ex? körde hon ruggat? Men över säsongerna 2011-12 har Sverige nästan aldrig haft skidor som räcker för topplaceringar när det är svårvallat. Vid varje enskilt tillfälle är det naturligtvis även andra nationer som har problem (därav ”svårvallat”), men vi tycks ha det mest konsekvent.

Inlagd: 2012-01-03, 20:32
Skriven av: Per

Sedan hur är de med formen hos åkarna Kalla Hellner tycker jag gör de bra.. sedan Haag å Danel R inte alls i slag? Rydqvist inte heller bra? Ida bra man kan ändå mkt mer..Larsen Jösson Jonsson Nelson å Teodor vad man kan förvänta sig..

Inlagd: 2012-01-03, 20:37
Skriven av: jossa

nisse: men Majdic skidor förra året var väl inte heller dom bästa när de var svår vallet VM 10 km å val di fiemme hade hon åxå rätt dåligt..kan ha fel men är vad jag kommer ihåg

Inlagd: 2012-01-03, 20:47
Skriven av: jossa

Kan egentlig ikke se at Northug har vist så mange svakhetstegn. 1 plass i prologen, 2 plass på jaktstarten etter fall, 6 plass på sprinten etter fall, seier i duatlon og 12 plass i dag. Northug hadde visst ikke toppski i dag han heller. Tror vi kommer til å se en meget pigg Northug i morgen. Jeg tipper han vinner.

Inlagd: 2012-01-03, 20:48
Skriven av: Sven

Det är riktigt att formen inte är på topp i Svenska laget. Kalla glimtade till två dagar i Kuusamo sedan sjuk. Därefter höghöjd och sjuk igen. Hon kan omöjligen vara i toppslag. Hellner har inte varit på topp under hela vintern. Han har inte en pallplats denna säsong och missat kvalet i fristilssprint två gånger och han är ju ändå världsmästare. Nått fel har det blitt denna säsong. Daniel är ju liksom Haag långt borta denna säsong. Så totalt sett är det inge bra.
Låt oss hoppas att formen kommer snart.

Inlagd: 2012-01-03, 20:51
Skriven av: nisse

jossa: Jag tror att sydeuropeer är bättre på att valla under dessa förhållanden. Detta före är vardag för dom. Däremot kallföre är nog Larry bättre på.

Inlagd: 2012-01-03, 21:01
Skriven av: nisse

Det enda man kräver är ju att åkarna får rättvist material under fötterna, sen skiter jag i om de blir 10a och formen inte är på topp. Men när man gång på gång ser och hör att skidorna ställer till det och att man ser att de andra nationerna lyckas bättre än oss med skidorna då blir man sjukt besviken och bedrövad som längdåkningsfan. Man kan bara tänka sig vad åkarna som lägger ner hundratals timmar i träning inför TDS känner när de inte kan få ut någonting av detta pga dåligt material.
Dessa skidhaverier kan ju komma att kosta i sponsorer om resultaten utebliver. De måste hitta en person som kanske kan tillföra nytt tänk eller annorlunda metoder. Larry må vara erfaren och man får tacka honom de gånger han inte har vallat bort Sverige men jag tycker han har gjort sitt nu.

Inlagd: 2012-01-03, 21:09
Skriven av: Adrian

Jeg mener bestemt at Kalla må se nærmere på sitt treningsprogram. Hun viser skjelden eller aldri noen formtopp. Hvorfor? Ok, at klassisk inte er hennes favorittgren. Men
hvor har det blitt av den fresse og lette fristilåkningen som var hennes varemerke? Hun var jo et forbilde for Bjørgen, for 2-3 år tilbake. Jeg glemmer aldri når hun knuste Bjørgen på stafetten på Beito! Nei her er det noe som ikke stemmer…..Overtrenet, eller mangler overskudd. Jeg føler med jenta, hun får jo ikke vist sine kvaliteter

Inlagd: 2012-01-03, 21:19
Skriven av: tolsrav

Men jag kan verkligen inte förstå Hellners resultat idag. En fyrtioåttondeplats, nä det går inte. Vad kan ha hänt, skidorna ja men så otroligt dåliga, kan det verkligen gå att göra? Så otroligt dålig form och så dålig är han inte i klassiskt. Och så dålig form är han inte i. Stavbrott och fall? Det går inte ihop.

En förbannad dag idag, fick till råga på allt att min närmaste väns cancer spridit sig mer än väntat… Pisskit helt enkelt.

Inlagd: 2012-01-03, 21:28
Skriven av: Aliide

Och så avskyr jag min telefons tangentbord…

Inlagd: 2012-01-03, 21:30
Skriven av: Aliide

tolsrav: Jag håller med dig. Kan vara för tung träning. Men en tröst är att Johaug också var låg under några säsonger och det kan vara så att man måste igenom någon tyngre säsong innan det lossnar till nästa nivå.

Inlagd: 2012-01-03, 21:37
Skriven av: nisse

Detta håller inte . Nu måste det till en förändring till det bättre. Den måste komma imorgon…

Inlagd: 2012-01-03, 21:42
Skriven av: KnutG

Adrian har en väldigt viktig poäng. Jag tror att Sveriges vallamissar redan har kostat sponsorpengar. Förra TDS blev fiasko mycket tack vare vallning och det samma har hänt på flera mästerskap nu. För sponsring är mästerskapsguld det viktigaste och TDS troligen det näst viktigaste just nu. Även rekryteringen av unga åkare blir lidande av detta eftersom skidsporten slåss med många sporter om ungdommarnas uppmärksamhet.

Det som är mest irriterande är att detta inte är någon nyhet. Ryssland har ofta vallat bort sig tidigare, men har ju (enligt Alsgaard) fått fyra utländska killar som hjälper dem och resultat är tydligt.

Inlagd: 2012-01-03, 22:11
Skriven av: Alexander

Justiman: ”svenska landslagets läkare har också sagt en groda”
SweTor: ”Vilken?”

Jag tänkte på Magnus Dyborns uttalande i Expressen om Kowa: ”Har hon rent mjöl i påsen? Den som kastar första stenen är ofta den som är skyldig själv.”

Men det kan ju lika gärna vara så att den som är skyldig väljer att vara tyst för att inte kasta strålkastarljuset på sig själv.

Inlagd: 2012-01-03, 22:16
Skriven av: Justiman

http://sport.aftenposten.no/sport/langrenn/article218203.ece norska vallachefen beklagar Northugs skidor något sånt lär vi väl inte få höra vad gäller svenskarna…

Inlagd: 2012-01-03, 22:37
Skriven av: Skidjan

Jag har skrivit det tidigare i en tråd, men sedan Liberec så har det svenska vallateamet svårt att hitta rätt i sydeurope när det är runt nollan. Så får det inte vara! Ok, man kan missa något lopp, men inte så här många. Jag kan garantera att om jag gjort ett liknande arbete med lika många missar så hade jag fått gå på direkten.

Hur svårt kan det vara egentligen, betala Perry det han vill ha och sätt honom som chef i den blågula bussen..

Inlagd: 2012-01-03, 22:41
Skriven av: O_M_K

När ska någon ge mig analysen om varför Hellener åkte jämt med Nelson Jonsson å Jönsson?? lika material på alla dom?? visst Hellener hade inga bra skidor helt klart men något annat måste ju varit riktigt fel åxå?? Kalla åker väl ja kanske någon sek för dåligt men av dom hon slås med i totalen åkte hon jämt med många nerför på slutet..

Allt är inte så dåligt nu men så klart de skulle kunna vara bättre Kalla å Hellnar har bra chans ännu på topp 6 de var de jag hoppads på av dom när TDF startade..

Inlagd: 2012-01-03, 22:53
Skriven av: jossa

Skidjan,

det kan vel hende at de norske smørerne har litt lettere for å innrømme feil siden Northug aldri går ut å kritiserer dem, alltid tar skylden for eventuelt dårlige ski med at han valgte selv og i tillegg er meget flink til å rose dem når de har gjort en god jobb..

Egentlig synes jeg det er påfallende at Northug som alltid blir sett på som den med flest unnskyldninger, er den løperen som har lettest for å innrømme egne svakheter. Av de jeg kan lese uttalelsene til i hvertfall, selvom Babikov og Bauer er herlige når de forteller om sine sprintkvaliteter.

Inlagd: 2012-01-03, 23:00
Skriven av: Hanne

Nu får vi bara önska oss att de sliter typ dygnet runt inför lördagens lopp där de gjorde bort sig sist… Kan vi sätta en spion hos ryssarna? ;-)

Inlagd: 2012-01-03, 23:24
Skriven av: Aliide

//Hanne
Hur lät det när han blev nerspurtad av Vylegzanin (har jag förmig att det var)

Men nog är det ingen av svenska åkarna som kritiserar vallarna det gör vi och media eftersom det inte har stämt de två senaste säsongerna i strukturer vad det verkar. Inte gör man det för att vara elak heller utanför att påpeka ett problem och uttrycka sin frustration.

Inlagd: 2012-01-04, 06:30
Skriven av: Gunnar

Gunnar. Det mot Vylegzanin var jo reelt, og da måtte han selvsagt kommentere det. Men han legger svært sjelden skylden på annet enn seg selv.

Inlagd: 2012-01-04, 08:10
Skriven av: Tor

Jossa: Hellner har ambitionen att vara i täten och då kommer han försöka öka när han hör att han är långt efter och gissninngsvis gick han sig stum.

Jönsson och nelsson gör sina egna lopp efter den tänkta planen.

Inlagd: 2012-01-04, 08:30
Skriven av: Thorrez

”När ska någon ge mig analysen om varför Hellener åkte jämt med Nelson Jonsson å Jönsson?? lika material på alla dom??”
Nelson kör väl på Rossignol? Sedan är det ju inte säkert att dom vallat på exakt samma sätt.

Inlagd: 2012-01-04, 08:37
Skriven av: SweTor

Känns som det bara är jag och Jossa som ser lite nyktert på vallningen härinne. Nej, svenskarna hade inte kanonskidor, men Hellner gjorde ett uselt lopp ändå. Kalla gick förmodligen på en skida med mjukare spann och längre fästzon eftersom hon inte är i form och är osäker i klassisk, vilket straffade sig på glidet. Jag är ledsen att säga det, men de flesta härinne verkar inte ha särskilt stor koll på hur man vallar skidor respektive hur stor skillnad det är på en åkare som kan åka i alla fören jämfört med en som kan åka i perfekt kallföre med lagom torr snö. Sluta gnäll. Johan Olsson hade aldrig vunnit Sjusjön och Halvarsson aldrig varit fyra utan bra skidor.

Inlagd: 2012-01-04, 08:41
Skriven av: Anders

SweTor: Heller ska slå Nelson med 30 sek om allt är som de ska med kroppen även fast han har lite sämer skidor än Nelson ska han vara klart före..

Inlagd: 2012-01-04, 09:25
Skriven av: jossa

Riktig tråkig attityd du har Anders. Vi är väl härinne för att vi gillar längdåkning och att vi gillar att diskutera och då måste man väl få ha olika åsikter. Eller anser du att man måste ha vissa kunskaper (exempelvis i vallning) för att få diskutera här inne?

Inlagd: 2012-01-04, 09:30
Skriven av: swestam

swestam – tråkigt att du uppfattar det så. Ett bekvämt påhopp av någon som saknar argument som vi fick läsa mycket av i Retorikkursen på universitetet. Själv tycker jag väl inte att det just är min attityd det är fel på. Att gnälla och ha åsikter inom ett område man uppenbarligen inte behärskar alls, är enligt mig lite av ett attitydsproblem. Jag gillar också att diskutera och ha åsikter, men jag gillar också att lära mig saker, tex genom att fråga någon som vet. Det är fritt fram att diskutera på, peka gärna ut för mig var jag har påstått något annat. Men gnäll helst inte mer än lagom (lite gnäll är bara bra och kul!) om

Inlagd: 2012-01-04, 09:42
Skriven av: Anders

Jossa:
Mitt svar var på din fråga om dom hade lika material.

Anders:
Jag håller med dig. Så fort någon ser ut att ha lite bättre skidor än någon svensk så blir svenska folket helt galna! Om man har dåliga skidor kommer man aldrig bland dom 20 främsta oavsett hur bra man är. I alla lopp där en svensk åkare varit bland dom 20 främsta har han/hon alltså haft bra skidor.

Inlagd: 2012-01-04, 09:47
Skriven av: SweTor

Tweet fra NRKGordon (tidenes dårligste intervjuer i målområdet, dere skal være ekstremt glade for Yvette..)

Slipper smøreproblemer i Toblach i dag. Sprint i friteknikk. 5 minus og strålende forhold #nrklangrenn

Inlagd: 2012-01-04, 09:54
Skriven av: Hanne

SweTor, så Johan Olsson hade ”bra skidor” på 15 km klassiskt i Liberec?

Inlagd: 2012-01-04, 09:59
Skriven av: Gabriel

SweTor – ”Om man har dåliga skidor kommer man aldrig bland dom 20 främsta oavsett hur bra man är”

Hmm… blir svenska folket galna?
Hmm… stämmer ditt citat verkligen?

Kommer ihåg när Johan Olsson blev bortvallad i VM (tack vare en informationsmiss i vallateamet) när han var som bäst. Trots dåliga skidor kom han på sjunde plats…
Björgen hade inte perfekta skidor under OS första loppet, men kom väl trea då tror jag.

Det var en lite väl grov generalisering.
Kritiken mot vallateamet bland de som kan längdskidor (till skillnad från de som läser rubriker på aftonbladet och helt plötsligt kan allt om skidor) brukar vara att ett visst före är svårt för dem. Inte alla fören.

Orasken att svenskar blir upprörda är ju att vi i grund och botten vill de svenska hjältarna väl och att de ska få det bästa att åka på när de tränat som djur år efter år. Då blir det lätt att känna extra mycket besvikelse när något utanför deras rådighet har minskat deras chanser att lyckas.

Vallarna har ett tufft jobb helt klart.

Inlagd: 2012-01-04, 10:04
Skriven av: Johan

Bauer på twitter: Today my favorite stage – sprint Free … flying LuckyBoy :-)

Inlagd: 2012-01-04, 10:12
Skriven av: Oskar

Vad som är bra och vad som är dåliga skidor är ju väldigt subjektivt så det är omöjligt att inte generalisera. ”Bra” är inte samma sak som ”perfekta” så självklart kan Björgen komma trea med skidor som är ”bra” men inte ”perfekta”.
Min poäng är att man ofta hör folk säga att de svenska vallarna hela tiden ”vallar bort Sverige”. Om det varit sant hade vi inte haft några framskjutna placeringar över huvud taget.

Inlagd: 2012-01-04, 10:17
Skriven av: SweTor

Alla kritiserar vallarna men få åkarnas teknik.

Vilka av våra åkare har tekniken i klassisk åkning att bemästra (lite) bakhala skidor.

Inlagd: 2012-01-04, 10:17
Skriven av: Elin

Enligt SvT efterlyser Larry mer kunskap om hur man vallar vid fören som i går.

Inlagd: 2012-01-04, 10:19
Skriven av: KnutG

Men herregud i Liberec var väl nästan alla läder bortvallade på 15 km Norge missa jättegrovet åxå ryssanra å massa andra länder..om man ska titta bakåt så har väl nogre även missat rätt ofta i stora mästerskap OS 2006 å 2015 på 15 km missa norge så dom är inte felfria heller..

Anders: bra åskikt

Inlagd: 2012-01-04, 10:21
Skriven av: jossa

Elin, definitivt inte Richardsson i alla fall. Sämre klassisk åkare får man leta efter. Bedrövlig teknik!! Och Johan Olsson ska vi inte prata om, han är nog en av de 10 sämsta klassiska åkarna i WC. Det är han och Callum Watson.

Inlagd: 2012-01-04, 10:31
Skriven av: Gabriel

KnutG:
Han efterlyser också mer resurser.

Jossa:
Precis! När det är svårvallat så har ju oftast alla åkarna problem och det handlar mycket om att chansa. När chansningen går hem (som i Vancouver) så hyllar man åkarna och när den inte går hem så skyller man på vallateamet.

Inlagd: 2012-01-04, 10:35
Skriven av: SweTor

Kalla in som trea, bra. Brodin 8,70 efter, svagt lopp av henne.

Inlagd: 2012-01-04, 10:38
Skriven av: Cigge

Riktig rökare av Lähteenmäki.

Inlagd: 2012-01-04, 10:41
Skriven av: Gabriel

SweTor – Då pratar du och jag inte med samma personer helt enkelt. Jag känner inte till bilden att folk säger att sverige blir bortvallat hela tiden.

Subjektivt dåliga skidor? (Jämför man glidet för olika skidor och det är en skillnad mellan dessa så är väl denna skillnad objektiv…?)
Vad är din poäng?
Jag tror alla är överens om att tillräckligt dåliga skidor inte kan ge en framskjuten placering.

Det finns lägen mellan dåliga och bra skidor. Sverige är ett land där man satsar en del på skidor och då blir kraven höga på alla delar i organisationen. Att man nu kan se ett mönster över felval av valla eller struktur gör att en viss kritik är befogad.

Det du vill säga är väl att man inte ska kritisera vallateamet i onödan för att dom gör också ett väldigt bra jobb – och det håller nog de flesta med om.

Inlagd: 2012-01-04, 10:45
Skriven av: Johan

Kalla 15:e och Ida 20:e, resterande svenskor utslagna,tyvärr. Inget vidare kval alls från vår sida. Ska vi fortsätta skylla på vallarna?

Inlagd: 2012-01-04, 10:50
Skriven av: Cigge

Vilken kvart!
Marit, Marthe, Justyna, Ida, Riitta- Liisa och Nyvltova

Inlagd: 2012-01-04, 10:54
Skriven av: Elin

SweTor; Larry idkar självkritik

Inlagd: 2012-01-04, 10:58
Skriven av: KnutG

Johan:
Jag tycker ofta man ser kommentarer som de som finns lite längre upp:

”Mååånga års fatala missar nu av Team P.”

”Varför lyckas svenskarna sämst med vallning gång på gång?”

Min poäng är att kommentarer som dessa är överdrivna. Om det hade varit sant hade vi aldrig sett några svenska topplaceringar.

Inlagd: 2012-01-04, 10:59
Skriven av: SweTor

Jag fick just ett mail från en långloppsåkare och stakspecialist.

Han känner Kalla väl och menar att hon igår oavsett glidet inte hade det vanliga trycket i stakningen.

Inlagd: 2012-01-04, 11:06
Skriven av: Elin

Härligt Hellner! Två i kvalet just nu.

Inlagd: 2012-01-04, 11:10
Skriven av: Per

SweTor: Kul för dig att du tycker det är helt ok att se svenska åkare bli ifrånglidna med 20 sekunder i nedförsbackarna samt att de får saxa järnet uppför i klassiskt med Norrmän, Ryssar, Finnar och Tyskar diagonalar.

Visst det finns olika grader i helvetet men ingen kan komma och påstå att Larry & Co ligger iframkant när det gäller vallning i varmföre.

Inlagd: 2012-01-04, 11:11
Skriven av: Joel Burman

Joel, det är TEKNIKEN det hänger på. Du har inte kompetensen att se att ryssarna glider 100 meter längre än Hellner så du ska inte uttala dig i frågan. Det är bara dom med rätt KOMPETENS som får skriva här. Det lärde jag mig när jag läste på Universitetet.

Inlagd: 2012-01-04, 11:36
Skriven av: Gabriel

Kanske någon redan citerat, i så fall ber jag om ursäkt, men så här skrev Ingemarsdotter

”Denna dag blev inge kul jag hade hoppats på ett bra lopp men helt ärligt skidorna var inte på min sida… Det blev att slita och slita lite till… Tråkigt men saningen.”

Skönt att de vågar se att alla fel inte ligger hos dem själva alla gånger. Jag tänkte när jag hörde Charlotte prisa Larry P igår att hoppas nu tjejen inte verkligen tror att hon hade bra skidor. Då åker väl självförtroendet i slasken.

Inlagd: 2012-01-04, 11:38
Skriven av: Anna

Cigge: dålig from på många svenskor..Kalla gör de bra som efter sjukdom ändå presterar bra i lopp efter lopp

Inlagd: 2012-01-04, 11:38
Skriven av: jossa

Jag glömde skriva att jag tycker det är sunt att göra som Petter och försöka hitta en utomstående orsak till lopp man förlorar. Typ jag gav bara 80% eller det var snö i mitt spår. Då behåller man tron på att man är bäst.

Inlagd: 2012-01-04, 11:40
Skriven av: Anna

Jeg så forresten at en i trenerapparatet uttalte at Northug kan komme til å ”stå over” en finale dersom ikke Cologna er med. Altså bare luske i mål som 6. og siste mann.

Dersom en seier gjør at Northug går ut 10 sek før Cologna i morgen, mens en 6. plass gjør at de går ut likt er det jo et naturlig taktisk valg å bli nummer 6 i finalen, spare krefter og gå ut sammen med cologna.

…men sannsynligvis havner de begge i finalen og da blir det kamp til tennene.

En lang jaktstart mot slutten av en tour er som andre har skrevet ganske ødeleggende for spenningen.

Inlagd: 2012-01-04, 11:51
Skriven av: Tor

SweTor – Håller med dig helt när du syftar på de exempel du ger.

Inlagd: 2012-01-04, 12:00
Skriven av: Johan

Joel:
”Kul för dig att du tycker det är helt ok att se svenska åkare bli ifrånglidna med 20 sekunder”
Mindre kul för mig att du missuppfattar mig totalt.

Inlagd: 2012-01-04, 12:30
Skriven av: SweTor

Skönt att höra Poroma (ursäkta stavning) gå ut och säga att man behöver resurser för att åtgärda problemet. På så sätt skickas problemet vidare åt rätt håll. Håller också med Blomquist om att till viss del hänger det på åkarna också. Vi har inte råd att tappa i en tävling som TDS så fort det blir ”lurigt” väder än mindre i ett vm eller os även om det där bara är ett enstaka lopp.

Tycker Poroma också ger oss rätt som vågat kritisera här på forumet och inte uppmana till någon kompisstämning alias sticka huvudet i sanden här på forumet. Det är inte bara framgång som ska debatteras.

Inlagd: 2012-01-04, 12:35
Skriven av: Gunnar

Gunnar:
Vi är ju inte kompisar med Poromaa så det är ju inte så konstigt att vi kan säga precis vad vi tycker om vallningen i det offentliga.

Inlagd: 2012-01-04, 13:16
Skriven av: SweTor

Väldigt mycket om vallning men nästan inget om åkarnas teknik.

Är det inte dags att göra en rejäl satsning på teknikträning i klassisk åkning?

På samma sätt som man gjorde med hjälp av Ola Rawald i den fria tekniken för några år sedan.

Inlagd: 2012-01-04, 13:26
Skriven av: Elin

Gabriel, som sagt, en retorikkurs kan rekommenderas. Du kan lägga ner nu.

Inlagd: 2012-01-04, 13:28
Skriven av: Anders

//SweTor
Var inte så jag menade var en liten känga med glimten i ögat till en annan som brukar skriva här inne :)

Inlagd: 2012-01-04, 13:33
Skriven av: Gunnar

//Elin
Håller till viss del med dig men t.ex Richardsson och Olsson b.la åker väldigt fint tekniskt. Vad gäller Hellner i klassiskt så finns nog kunskapen i gruppen mer att jobbet ska göras något som tar olika långt tid.

Inlagd: 2012-01-04, 13:37
Skriven av: Gunnar

Den som är intresserad av skidteknik kan t.ex. köpa Olas och Lars Selins DVD ”Teknikutveckling – längdskidor”. Kostar ca 300 SEK.

Inlagd: 2012-01-04, 13:44
Skriven av: Elin

Gunnar;
Det gäller att lära sig den svåra konsten att åka på bakhala skidor!

Inlagd: 2012-01-04, 13:52
Skriven av: Elin

Kalla kan åka riktigt bra klassiskt, snäppet bakom världseliten, när det stämmer till 100%. Stämmer inte allt låser sig det mesta för henne. Hon spänner sig, blir trött och ger upp mentalt i loppet, för att sedan ta flera placeringar på slutet. Hur ofta har vi inte sett det? Kallas grundteknik i klassiskt är inte bra, därav att hon faller tillbaka till gamla synder när hon blir trött eller har något sämre skidor.

Inlagd: 2012-01-04, 14:05
Skriven av: Cigge

Anders, lägg ner själv. Är du säker på att det inte var en översittarkurs du läste och inte en retorikkurs?

Inlagd: 2012-01-04, 14:07
Skriven av: Gabriel

Elin – Jag håller med dig gällande teknik. Det är inte så värst många, både damer och herrar, som åker särskilt vackert eller effektivt vad gäller klassiskt. Jag tycker även att Kalla står kvar och trampar på samma ställe i den fria stilen som när hon slog igenom.

Kalla behöver även jobba med den mentala biten att inte ge upp så fort hon behöver släppa. Under tremilen i VM senast förstod ingen riktigt varför Kalla släppte, för att i ett nafs vara evigheter bakom topptrion och bli uppåkt av Steira bakifrån. Landslaget måste träna mer i grupp och inte minst masstarter för att bli mer taktiska, för det håller inte som det är just nu.

Inlagd: 2012-01-04, 14:10
Skriven av: Cigge

Gabriel, översittare? OK, nu börjar du bli fånig så jag slutar helt enkelt bry mig.

I övrigt håller jag med Elin, köp gärna DVD’n, den är mycket bra.

Inlagd: 2012-01-04, 14:18
Skriven av: Anders

Cigge: Du har höga krav på Kalla. Jag tycker att hon är klart bättre i klassiskt numera. Hon behöver några riktigt bra lopp i klassikt där hon hänger med hela vägen. Det skulle ge en större avspänning och en ännu bättre teknik på distans. I sprint är hon nog lika bra i båda stilarna numera. Däremot så behöver hon och hela övriga laget en bättre form. Man tränar nog i hårdaste laget. Men det kanske lossnar rejält när det väl lossnar som för Marit, Kowa och Johaug.

Inlagd: 2012-01-04, 14:28
Skriven av: nisse

”Skönt att höra Poroma (ursäkta stavning) gå ut och säga att man behöver resurser för att åtgärda problemet. På så sätt skickas problemet vidare åt rätt håll.”

Gunnar, tyvärr har inte Poroma kompetensen att avgöra om skidorna var dåliga. Han får vända sig till Jossa och Anders som är de enda som kan se nyktert på det här med vallning. De har kompetensen. Dessutom höga kunskaper inom retorik och TV-produktion.

Moahahaha!!

Inlagd: 2012-01-04, 14:31
Skriven av: Gabriel

Men Anders, kom igen. Såna här meningar:

”Jag är ledsen att säga det, men de flesta härinne verkar inte ha särskilt stor koll på hur man vallar skidor respektive hur stor skillnad det är på en åkare som kan åka i alla fören jämfört med en som kan åka i perfekt kallföre med lagom torr snö. Sluta gnäll. ”

Och:

”Ett bekvämt påhopp av någon som saknar argument som vi fick läsa mycket av i Retorikkursen på universitetet. Själv tycker jag väl inte att det just är min attityd det är fel på. Att gnälla och ha åsikter inom ett område man uppenbarligen inte behärskar alls, är enligt mig lite av ett attitydsproblem.”

är det väl liiiiiite översittarattityd över. Tycker du inte?

Men ok jag ska sluta med mina barnsligheter. Jorå!

Inlagd: 2012-01-04, 14:37
Skriven av: Gabriel

det är lite deppigt att i princip alla svenskar förutom Hellner har mer eller mindre en formsvacka under touren, både vad gäller sprint- och distansåkare. Man har ju varit rätt bra tidigare att pricka formen

Inlagd: 2012-01-04, 14:43
Skriven av: Emil

//Gabriel
:)

Inlagd: 2012-01-04, 14:44
Skriven av: Gunnar

nisse – Det kan mycket väl vara så att jag har höga krav på Kalla. Mest frustrerad blir jag när andra tar större kliv än vad hon själv gjort de senaste åren. På längre distanser vet jag inte riktigt om hon blivit så mycket bättre. Det är marginella skillnader tycker jag. Hon har tagit ett bra kliv vad gäller stakningen, där hon får ut bra med kraft, vilket vi sett inte minst i sprintsammanhang.

Däremot har Kalla fortfarande problem med diagonalen. Att hon sedan har stora problem med farthöjningar under loppen i klassiskt är något hon måste jobba hårt med, annars kan hon aldrig närma sig den yppersta eliten.

Skillnaden med topp tre i år, som sägs träna enormt mycket, är att Björgen har haft sin formtopp och Kowalczyk fick lagom till Tds. Johaug har istället hållit en hög nivå utan några direkta toppar. Tycker synd om åkare som henne, då damerna endast åker korta lopp, vilket jag tycker är tråkigt.

Inlagd: 2012-01-04, 14:45
Skriven av: Cigge

Ingen tvil om at langrenn er en individuell idrett. Bjørgen håper at Kowalczyk vil samarbeide med henne i morgen, for å hindre at Johaug tar for mye innpå.

Hadde det vært en lagidrett ville selvsagt Bjørgen latt Kowalczyk gjøre alt arbeidet, for å spare krefter og øke sjansene for norsk seier i TdS.

Om Kowa måtte dra i hele morgen, vil Johaug være mye nærmere OG Bjørgen vil bruke mindre krefter. Sukk.

Inlagd: 2012-01-04, 14:47
Skriven av: Tor

Varför intervjuas aldrig ledartrojkan?

Inlagd: 2012-01-04, 14:49
Skriven av: KnutG

Bra Gabriel, och okej, jag ser att jag tog i lite där på slutet. Första citatet är ju tyvärr bara totalt sann ;)

Jag är bara frustrerad över att många gnäller istället för att vara nyfikna på hur man vallar, för mig är det oförenligt med ett skidintresse.

Inlagd: 2012-01-04, 14:50
Skriven av: Anders

Cigge; vilka tillhör då den yppersta eliten?

Inlagd: 2012-01-04, 14:51
Skriven av: KnutG

KnutG – Den yppersta eliten är Kowalczyk, Björgen och Johaug, eller har jag missat något? Saarinen bör också vara med på ett hörn.

Inlagd: 2012-01-04, 14:56
Skriven av: Cigge

Cigge: det var en tunn elitgupp måste jag säga.Om man ska gå på din indelning på herrsidan är det väl bara Petter och Dario som platsar i yppersta eliten där eller hur ?

Inlagd: 2012-01-04, 15:09
Skriven av: KnutG

Gabriel: du får kritisera men ingen annan får de som säger mot din åsikt då hoppar du på folk :) du kan ju själv vara rätt hård mot åkarna å hur dom är i media å allt sådant..

översittarattityd ja kanske du själv har på skidpepp just nu Gabriel..

Inlagd: 2012-01-04, 15:38
Skriven av: jossa

Cigge: Vi kan väl vara överens om att det ändå var tur att Kalla startade i TdS. Hur hade det sett ut annars med svenska ögon? Hon är 24år och om det enligt dig ser hopplöst ut då vet inte jag om det är mig eller dig det är fel på.

Inlagd: 2012-01-04, 15:41
Skriven av: nisse

Skillnaden mellan dam- och herrsidan är enorm. Det handlar om mycket fler åkare på herrsidan som kan vara bra i enskilda lopp. På damsidan är det som gjort för kompletta åkare som Kowalczyk och Björgen som dominerar vad de än ställer upp i. Jag tycker inte riktigt att det går att jämföra herrar med damerna.

Varför jag endast tycker att de åkarna jag nämnde tillhör den yppersta eliten är på grund av de stora tidsavstånden. Tittar vi på placeringar är det en annan sak. Då går det väl att jämföra damer och herrar, men det är inte riktigt rättvist då det är betydligt tätare på herrsidan.

Inlagd: 2012-01-04, 15:48
Skriven av: Cigge

nisse – Hopplöst vet jag inte, men man önskar givetvis att hon hade tagit ett större kliv än vad hon har gjort. Inte minst sedan flera åkare har utvecklats snabbare än vad hon har gjort. Många tittar gärna tillbaka på vad hon har presterat istället för att se var hon står idag, lite tråkigt att det ska vara så kan jag tycka.

Inlagd: 2012-01-04, 15:50
Skriven av: Cigge

Utan Kalla och Hellner skulle allt varit nattsvart. Ledarna och vallagänget hade då fått gå.

Inlagd: 2012-01-04, 15:51
Skriven av: KnutG

Skidor är inte fotboll eller hockey där sparkar man inte ledare när de går lite sämre än förväntat om de nog gör de i slutet?

Inlagd: 2012-01-04, 15:58
Skriven av: jossa

I grund och botten är mina förväntningar otroligt stora på Kalla, då hon var så pass vass redan som förstaårssenior. Kalla har faktiskt en realistisk chans på fjärdeplatsen totalt, men då gäller det att inte tappa på den klassiska masstarten. Lähteenmäki blir nog Kallas farligaste motståndare totalt sett då hon är mer komplett. För Hellner gäller samma sak, han får inte tappa för mycket i masstarten samtidigt som han kommer ha många vassa klättrare runt omkring sig uppför. Kalla blir med största sannolikhet bästa svensk med en plats kring 4-8-

Inlagd: 2012-01-04, 15:59
Skriven av: Cigge

vågad gissning!

Inlagd: 2012-01-04, 16:04
Skriven av: Emil

Cigge: Ge henne all tid hon behöver. Sanningen är ju att även om hon slutade idag så är hon den bästa som vi någonsin haft. Och vi får nog vänta 40-50år till på nästa. Sedan såg vi ju på Johaug där allt vände näst sista etappen i TdS i fjol och hon nådde en helt ny nivå att det kan ske snabbt när det väl lossnar.

Inlagd: 2012-01-04, 16:04
Skriven av: nisse

Nja, vi har ju också haft lite sjukdomar under säsongen som stört. Men en vinst och några pallplatser är väl inte så dumt. Damsidan är svag, det håller jag med om, även om Kalla varit hyfsat bra trots sjukdomar. Haag och Rydqvist verkar ha stora problem och ingen annan sticker fram just nu. På herrsidan är ju Halvarsson ett jätteutropstecken. Minns att vi saknar både honom och Johan och kanske även Södergren i TdS.

Men vi har genomgående de sista säsongerna bara haft två åkare som behärskar (mer eller mindre) alla dicipliner och det är Kalla och Hellner. När det går trögt för dem blottas luckorna.

Inlagd: 2012-01-04, 16:07
Skriven av: Anders

ja, Björgen blev ju i princip inte jättebra förrän hon var 30.

på tal om åldrar tycker jag det är lite lustigt att Blomman m.fl. envisas med att kalla Lars Nelson för ung – han är ju faktiskt 26

Inlagd: 2012-01-04, 16:10
Skriven av: Emil

Däremot så finns det all anledning att se över träningsprogram och upplägg för säsongen. Då i princip hela laget är i sämre slag än vad man hoppats så är det något i upplägget som inte är bra. Och ett tungt ansvar vilar på FK och tränare.

Inlagd: 2012-01-04, 16:20
Skriven av: nisse

åsså vallagänget behöver trimmas…

Inlagd: 2012-01-04, 16:23
Skriven av: KnutG

nisse – håller med, det kan svänga fort, så man ska aldrig säga aldrig. Skillnaden var väl att Johaug oftast låg på samma placeringar i lopp efter lopp för att sedan blixtra till. Kalla varierar mer från lopp till lopp känns det som. Får hoppas på att hon tar ett par kliv till VM och inte minst OS.

Emil – Ja, Blomman envisas relativt ofta med luriga kommenterar gällande åkares ålder. Halfvarsson är dock ung och jag hoppas verkligen att han kan utvecklas för varje år som går nu.

Inlagd: 2012-01-04, 16:27
Skriven av: Cigge

Kan vi ta skidpepp kassan som skulle gå till spurtvinnande svensk mot Northug och istället använda pengarna för att locka Perry? Det lär ju behövas ett par millar iof men kanske är värt att testa…

Inlagd: 2012-01-04, 18:24
Skriven av: Joel Burman

Nervös inför lördag, om vi får en repris från förra året vet jag inte vad jag gör! Vi får väl hoppas på att det inte blir nollgradigt eller nått…

Inlagd: 2012-01-05, 19:21
Skriven av: Aliide

Just nu säger YR -2° och sol.

Inlagd: 2012-01-05, 19:33
Skriven av: Oskar

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values