26 november 2011, av Martin

FIS lanserar ny funktion

Från och med i morgon kan den som vill utmana sin simultankapacitet använda FIS nya GPS-funktion. Genom att välja vilka åkare du vill följa i realtid ska du kunna se deras väg längs med banan. Det här kan naturligtvis vara intressant främst kanske i jakt-lopp för att se hur bakomliggande klungor åker i relation till täten. Men det kanske även kan vara ett bra komplement när kommentatorerna inte lever upp till förväntningarna.

Ett smakprov för hur det kommer fungera kan du se här – det är bara att trycka på playknappen.

För morgondagens lopp är det dessa länkar som gäller.

Damer jaktstart

Herrar jaktstart

Funktionen ska även fungera att köra via mobilen. Länkar till den funktionen hittar du här.

19 kommentarer till ”FIS lanserar ny funktion”

Martin: Är det FIS eller ett (bra) finskt initiativ?

Systemet verkar hur som helst intressant och tänker prova det imorgon, tack för tipset!

Inlagd: 2011-11-26, 22:33
Skriven av: Jörgen

dette er et nytt konsept ja. alle vil jo selvfølgelig følge Pettern, og se hvem han tar igjen. da slipper vi å sitte å tippe hvem som blir tatt igjen!

Inlagd: 2011-11-26, 22:40
Skriven av: Bjarte Ludvara Arne Smaksbergan

Jörgen: Kanon. Den lyfts fram av FIS på deras sida – vart initiativet kommer från vet jag inte!

Inlagd: 2011-11-26, 22:43
Skriven av: Martin

Det er et finsk selskap – GPSSeuranta – som er leid inn til å gjøre dette. Konseptet kommer fra orientering, og har vært brukt mye på orientering de siste årene med en lignende visualiseringsløsning. Det ble også brukt på en del finske mesterskap langrenn i fjor og i forfjor. Jeg har kjørt en del GPS-analyse på de finske mesterskapene på ski (tap opp/ned bakke osv.) – og det ligger mye interessant informasjon her. Slik GPS-oppfølging er faktiskt mer interessant på intervall-start enn på fellesstart/jaktstart – og kan etter min mening utmerket godt brukes til å gjøre enkeltstart til en enda bedre TV-idrett (også for mellomeuropeere som ikke ”forstår” intervallstart). Jeg har tidligere vært i kontakt med Swiss Timing om noen spørsmål rundt GPS-dataene (de har tidligere hatt GPS-oppfølging, men kun brukt det internt for TV-sending og ikke vist det på internett). Min interesse var å se på enkeltstarter, men jeg fikk da opplyst at det kun var fellesstart/jaktstart de hadde kjørt dette på. Det er VELDIG bra at det fortsettes med GPS-data på langrenn – og spesielt at de nå får dette ut på internett. Jeg håper de også vil bruke det på enkeltstart etterhvert for å utvikle enkeltstart-produktet (slik at ikke fellesstarten ”vinner” og blir fremtidens øvelse i langrenn).

Inlagd: 2011-11-26, 23:00
Skriven av: Jan

Jan: Det skulle verkligen vara ett schysst komplement till intervallstarterna med tanke på att man får se åkarna max tre-fyra gånger under ett lopp.

Inlagd: 2011-11-26, 23:02
Skriven av: Martin

jeg som er en ivrig orienteringsløper vet at dette vil løfte publikumstallene oppover, fordi publikum får mer innsyn i løpet, og det blir mere spennende.

Inlagd: 2011-11-26, 23:04
Skriven av: Bjarte Ludvara Arne Smaksbergan

HURRA!!!!!! FAN VAD GRYMT

Inlagd: 2011-11-26, 23:34
Skriven av: Oskar

Detta är ju en av sakerna jag har efterlyst. Nu får vi bara hoppas att tekniken används till att verkligen analysera och rapportera glid och andra faktorer för de olika löparna. Under längre lopp vore det grymt om vi tittare kunde få information om dels hur de olika löparna går i olika partier, men också hur deras tider ändras mellan olika varv (dvs. om de går snabbare ut-/uppför för varje varv eller om de går långsammare). Finns öppningar för mycket intressant, bara man lägger lite möda på att presentera det på ett förståeligt sätt.

Inlagd: 2011-11-26, 23:44
Skriven av: toriv

Detta är ett välkommet tillskott och är verkligen bra att ha under jaktstarter och staffetter. Men gränssnittet är horribelt måste och många kryptiska beskrivningar, det känns som en ren ingenjörsprodukt :). Sedan är det också synd att de valt att utveckla det i java. Jag hade tom föredragit flash.

Men tyvärr verkar mobilversionen inte alls bra.

Inlagd: 2011-11-26, 23:58
Skriven av: Loyd

Loyd, inom orienteringssporten finns det sjukt mycket tekniska funktioner och prylar som används eftersom majoriteten av alla orienterare är just teknologer/ingenjörer. Tyvärr är det mycket färre kommunikatörer och esteter vilket gör att de grymma produkter som kommer ut ur orienteringsrörelsen sällan är så användarvänliga eller ens får den uppmärksamhet de förtjänar.

Det vore dock fantastiskt om det kom in lite pengar till GPS-trackingen genom skidåkningen så att man kunde anlita en bra interface-designer.

Hoppas hoppas!

Inlagd: 2011-11-27, 09:08
Skriven av: Oskar

Oskar, tack för lite insider information från orienteringssporten. Jag tror definitivt att diverse GPS lösningar kommer få ett stort genomslag de kommande åren på grund av explosionen av smartphones. För det finns många användbara appar och tjänster som använder GPS-data och själv använder jag ett runkeeper när jag är ute och springer.

Så framtiden ser ljus ut!

Inlagd: 2011-11-27, 09:29
Skriven av: Loyd

Åh nej, Kalla verkar inte funka i trackingen

Inlagd: 2011-11-27, 11:01
Skriven av: Oskar

Nu funkar hon. tack och lov!

Inlagd: 2011-11-27, 11:02
Skriven av: Oskar

Ett heat tips är att beta till ”from start” istället för ”real time”! Då ser man hur bra dom åkt om dom skulle ha startat exakt samtidigt! (bra för tipsare)

Inlagd: 2011-11-27, 11:05
Skriven av: Oskar

Den visar bara de 10 först startande, hur göra om vill t.ex följa nr 17 (Haag) ?

Inlagd: 2011-11-27, 11:09
Skriven av: Jörgen

Det är väl troligt att bara dom 10 första åker med gps.

Inlagd: 2011-11-27, 11:19
Skriven av: Ankan

Ankan, ja troligen, nu är de 30 första herrarna försedda med GPS.

Inlagd: 2011-11-27, 12:00
Skriven av: Jörgen

Johan öppnar stenhårt

Inlagd: 2011-11-27, 12:04
Skriven av: JonasE

Just nu verkar Halfvarsson ha fjärde bästa tid av alla (enligt GPS)

Inlagd: 2011-11-27, 12:30
Skriven av: Oskar

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values