Myllyläs död på löpet

I morse blev jag väldigt överraskad när jag klev ner i tunnelbanan och såg att både Aftonbladet och Expressen hade Mika Myllyläs tragiska öde på löpet. Så stor nyhet trodde jag aldrig det var att det skulle hamna på löpet i svensk rikspress. Så fel man kan ha. Fast man bör dock ha i åtanke att det är högsommar och nyhetstorka. Men men, enligt medierna så söp Myllylä ihjäl sig. De sista dagarna var han konstant full. Ett vittne: ”Han var så utmärglad att han var svår att känna igen.”

Min farbror Herman blev också ett offer för spriten. Han var sjöman (och ni vet hur sjömän dricker, eller drack) och lyckades aldrig riktigt ta sig ur alkoholismen. Till slut efter för mycket sprit för många dagar i rad tackade kroppen för sig och jag antar att det är precis vad som hände Myllylä. Usch det är så hemskt. Att något som kan vara så roligt (alkohol) kan vara så förjävligt för en del.

I Aftonbladet har man idag publicerat Myllylös ”testamente” som han skrev efter dopingskandalen 2001. Det är en väldigt sorglig men på något sätt vacker läsning. Utifrån det brevet (som vrålar finskt vemod) är det för mig svårt att vara bitter över hans brott utan det känns mer som om han är en av flera som drabbats av ett vidrigt system som dragits igång av högre instanser inom finska skidförbundet. Vad tror ni?

Brevet är saxat från Aftonbladet.se.

Det här är ett testamente som jag aldrig trodde jag skulle behöva skriva.
Jag har drabbats av en stor sorg. Mitt hjärta är krossat och vidden av min smärta går inte att beskriva med ord.

En stor del av min värld föll samman den 28 februari 2001 när jag fick chock­beskedet att mitt dopningsprov i Lahtis-VM visade sig vara positivt.
Mitt livs värsta mardröm hade inletts.

Jag har i mitt liv alltid försökt ta ansvar för mina handlingar och saker som rör livet och det gör jag även nu.

Som elitidrottsman borde jag själv tagit reda på och varit informerad om att ämnet som jag fick skulle leda till ett positivt dopningsprov. Nu får jag betala ett dyrt pris för detta enorma misstag.

Många frågor snurrar i mina tankar och hur jag än försöker kämpa emot kan jag inte ändra det som skett.

Jag tror, att Gud ville att detta skulle hända mig. Från botten av mitt hjärta vill jag be om ursäkt för mitt misstag till det finländska folket och hela den idrottande världen. Samtidigt ger jag mitt ödmjuka tack till alla mina supportrar genom åren. Ni har tillsammans med min familj hjälpt mig att orka. Nu om någonsin är stödet nödvändigt.

Idrotten gav mig mycket, men den tog även mycket.
Nu har jag inte längre bråttom.
Kampen är över. Det är dags för ett nytt liv.

För länge sedan, när jag som lite pojke sänkte mina fötter i Tervaneva, började ett stort äventyr i mitt liv som blev till en oändlig smärta. Jag sjönk ned och klev upp, igen och igen. Tusentals liter svett och tårar fick nu sorgens ton. Därifrån tar jag också med mig styrkan med vilken hjälp jag ska klara även denna motgång.

Ännu en gång når den tysta Tervanevas mystiska kall mina öron.

Ödmjuk, tacksam och ensam går jag nu i motvind tillbaka dit för sista gången, knäböjer mig och erkänner mitt nederlag och begär ro i min själ.”

Haapajärvi 6 mars 2001
Mika Myllylä

Etiketter: