09 juni 2011, av Martin

Nyheter inför vintern


Pamparna i FIS har haft möte och en del intressanta saker har klubbats. TDS blir bland annat längre och kommer pågå under elva dagar med nio olika lopp. Dubbeljakten eller vad man nu har kallat den får ETT namn, nämligen Skiathlon.

Världscupen kommer även göra ett besök i Moskva vilket jag personligen ser fram emot, kan bli häftigt. Loppet som många fasats över är också bestämt. Det blir upp- och nedföråkning i Polen, återstår att se om Justyna K. dyker upp!

FIS har även försökt att hotta upp teamsprinten genom att införa att bara två lag direkt går vidare direkt från semin, resterande på tid. Ett sista dödsryck eller? Alla toppländer måste från och med nu ställa upp i alla WC-tävlingar utom en per säsong. Detta för att försäkra sig om att det alltid finns topplag på plats.

Vill ni läsa om alla nyheter gör ni det här.

Det börjar närma sig känner ni doften av snö :)

65 kommentarer till ”Nyheter inför vintern”

Polenloppet ska dock inte ingå i världscupen om jag förstår det rätt, inte detta år varje fall:)

Inlagd: 2011-06-09, 17:32
Skriven av: Martin

Nepp, däremot har det en slags VM-status tror jag

Inlagd: 2011-06-09, 17:48
Skriven av: Jan

Kan de inte införa en riktigt teamsprint, 4 åkare och ett varv. Senast tog Khazova brons i OS, hennes bästa VC-sprint är en 44:e plats. En etapp till i touren betydr att ännu fler kommer hoppa av. Kan bli färre än 30 till toppen av Alpe Cermis.
Heja Hellner!!!

Inlagd: 2011-06-09, 19:18
Skriven av: JonasE

Den beste avgjørelsen Fis har gjort på mange år er å innføre skiathlon som eneste navn, det var på tide…

Det mest skuffende er jo at femmila i kollen ikke er fellesstart, hadde håpet at arrangørene i hvertfall kunne prøvd intervallstart i et år før de bestemte seg for at de ikke ville selge nok billetter når det er intervallstart. På tide med et lite løperopprør?

Personlig er jeg også skuffet over at det innføres to nye bysprinter, disse synes jeg alltid er ganske kjedelig å se på. For meg føles det ikke som langrenn en gang når det kun er hurtighet som avgjør, litt kondis og styrke bør kreves også i sprint.

Noen som vet om de har forandret på verdenscuppoengene som deles ut i Tds, eller er det nå mulig å ta hele 850 poeng?
Northug vant:)

Inlagd: 2011-06-09, 19:58
Skriven av: Hanne

Det med sprinten i Moskva är inte 100% klart. Om det inte går att lösa åker de i Rybinsk istället, enligt vad jag förstått.

De våra lär hoppa över Rybinsk som vanligt. Visumkrångel och dryga restider.

Bra att slalomjippoloppet nedför inte räknas med i WC. De polska arrangörerna fick ge vika när deras superstjärna inte var med på noterna… :-)

Reagerar på bara TVÅ stafettlopp kommande säsong?? Borde vara det dubbla minst och det som publiken vill se mera av speciellt som det inte är en mästerskapssäsong…?

Inlagd: 2011-06-09, 20:25
Skriven av: Jörgen

Synd att backloppet i Polen inte är med hade varit kul å se vem som är bäst åka upp för utvilad..´lite utför klarar dom väl av i några min :)

Tror de är för många poäng på spel för att hoppa över Rybinsk..ekonomi å Visum är nog inga problem bara men är ute i tid

Inlagd: 2011-06-09, 20:48
Skriven av: jossa

Synd att backloppet i Polen inte är med hade varit kul å se vem som är bäst åka upp för utvilad..´lite utför klarar dom väl av i några min :)

Tror de är för många poäng på spel för att hoppa över Rybinsk..ekonomi å Visum är nog inga problem bara men är ute i tid

Inlagd: 2011-06-09, 20:48
Skriven av: jossa

Förmodligen lär det var en bra slant i potten i polenjippot. Skulle inte förvåna mig om många är med och åker där ändå.

Inlagd: 2011-06-09, 21:37
Skriven av: Martin V

JonasE: Lär inte ske. Hela poängen med teamsprint från början var väl att B-nationer som saknar bredd ska kunna matcha stornationerna. Som t.ex Slovenien på damsidan och Kanada på herrsidan.

Inlagd: 2011-06-09, 22:46
Skriven av: Benke Benbrott

Jag tycker det är bra att Kollens femmil går i masstart. Eller… Det är förstås bedrövligt. Men så länge mästerskapsfemmilarna går i masstart, borde även VC-femmilen gå i masstart. För det går förstås inte ha ett mästerskapslopp som man aldrig annars tävlar i internationellt.

Sen tycker jag att regeln om att dom fem bästa länderna måste skicka minst tre åkare till vc-loppen, är kass. FIS borde ägna sin energi åta att fixa ett världscup-upplägg där dom bästa vill åka alla lopp, istället för att lösa problemen med straff och tvång.

Inlagd: 2011-06-10, 09:55
Skriven av: Manne

Verkligen trist om det bara ska vara två stafetter, tycker det är det absolut roligaste att titta på.

Tycker man kan slå ihop sprintstafetterna till en mix-stafett.

Inlagd: 2011-06-11, 10:50
Skriven av: D.N.

Problemet är ju att det varit dålig kvalité på vissa av VC-stafetterna. Många av dom bästa saknas och då blir det givetvis svårare att sälja in en stafett.

Att många av de bästa saknas beror ju i sin tur på att vc-programmet är överlastat och att åkarna därför väljer att prioritera de lopp som ger vc-poäng.

Om man vill få in fler stafetter, måste det alltså ske på bekostand av en del andra lopp.

Inlagd: 2011-06-11, 11:16
Skriven av: Manne

For Norges del er det også en veldig gledelig nyhet at FIS endelig har bestemt seg for å fjerne (den helt idiotiske) maksgrensen for VM-troppene, så nå får Norge stille med like mange langrennsløpere som andre land. De ekstra plassene blir nok ganske viktige neste vm, da vi har fem plasser i de fleste øvelser.

http://www.langrenn.com/en-gledens-dag-i-langrennsleiren.4931724-1743.html

Inlagd: 2011-06-11, 19:47
Skriven av: Hanne

Ja, helt klart känns det mer rättvist, Hanne. Norge ska inte behöva be om ursäkt för att ni är bäst utan ska ha samma förutsättningar. Jochem Bele som var så orolig över att Norge satsar så mycket deg i langrennssporten blev förhoppningsvis lite irriterad över det.

Inlagd: 2011-06-11, 21:43
Skriven av: Benke Benbrott

Hanne… Ja helt klart är det bra att man tagit bort den sammanlagda kvoten för längd, nok och hopp. Den var idiotisk.

Däremot tycker jag längdkvoten (12 kvinnor + 12 män) är alldeles för hög. Det är bara Norge och eventuellt Ryssland som är i närheten av att vilja skicka 24 åkare. Och jag vet inte om det är jättebra för sporten att Norge ska ha 24 åkare på plats, medan Finland skickar 15 som vanligt. Då kan man ju ifrågasätta varför man ska ha kvoter och begränsningar över huvudet taget.

Inlagd: 2011-06-12, 11:06
Skriven av: Manne

Manne, så lenge alle land har like begrensninger i hver gren så er jeg fornøyd, men i min drømmeverden så hadde det ikke vært noen kvoter overhodet. Jeg synes det beste for sporten er at alle land stiller med sine fire beste i hver øvelse. For meg handler det om respekt for utøverne, hvis man for eksempel er blant sitt lands fire beste i sprint, så bør ikke denne personens sjanse til å komme til VM avhenge av hvor god man er på femmil. Hvis man sammenligner med svømming eller friidrett så virker dette rimelig selvsagt, og jeg kan ikke helt se hvorfor det skal være noe anderledes i langrenn.

Inlagd: 2011-06-12, 11:38
Skriven av: Hanne

Altså, det finnes vel kvoter også i de sportene, men de er vel på et sånt nivå at det egentlig ikke er et problem (litt usikker på svømmingen når jeg tenker meg om). Det vil også 12 ?12 personer kvoten i langrenn føre til, og da synes jeg den er helt riktig.

Inlagd: 2011-06-12, 11:45
Skriven av: Hanne

Tycker nog det är ganska OK med denna regel ändå. Det är ju inte så att de får ställa upp med fler idrottare per lopp fast de skickar mer folk.

Men att Norge får igenom en regel som bara gynnar dem och ingen annan är ju lite speciellt. Skulle knappast ske för nån annan nation.

Inlagd: 2011-06-12, 12:47
Skriven av: Frans

Hanne… Jag förstår vad du menar, men det är klurigt… Med ditt resonemang kan man ju även ifrågasätta kvoten om bara 4 åkare från samma land per lopp. Egentligen skulle man ju kunna ha seedning till VM. Och är då 70 av dom 100 bäst rankade sprinterna i världen norrmän, så borde 70 av 100 sprinters på VM vara norrmän. För egentligen borde ju världsmästerskap gå ut på att dom bästa i världen tävlar mot varandra, oavsett vilket land dom råkar komma från.

Nu har man dock kvoter delvis för att utjämna vissa maktförhållanden i sporten. Och det är ju inte helt utan poäng. Jag menar, det är inte många skidförbund förutom Norges som har råd att skicka 24 åkare til VM, oavsett åkarnas kvalité.

Inlagd: 2011-06-12, 13:12
Skriven av: Manne

Manne, ja dette er vanskelig. Det er jo seeding til VM/OL i mange idretter og det fungerer jo egentlig ganske bra det. I sykkel er det f. eks på denne måten, noe som er litt kjipt for Norge da det ser ut som vi kun får en mann i neste års OL, men jeg ser jo rettferdigheten i at det er de beste som får konkurere. Alikevel er i hvertfall jeg imot en sånn ordning i langrenn, jeg synes fire fra en nasjon er en fin ordning, det sikrer mot total dominasjon samtidig som de beste får sjansen til å delta.

Som sagt er det mest for utøvernes skyld at de ekstra plassene er så viktige for meg, for Norge som nasjon får dette neppe så store konsekvenser. Prakteksempelet er jo Frode Andresen, han har i prinsippet vært mer en god nok for flere VM, men har ikke fått gå fordi han ikke har vært allsidig nok. Helt ærlig ville nok Andresen ikke tatt en medalje, men han ville ihvertfall får sjansen til å gå for sitt land og jeg mener i hvertfall at hensynet til utøverne bør veie tyngst i slike situasjoner, og synes derfor at opptil 24 personer i troppen er en meget god ide.

Penger er jo alltid et problem i sport, men jeg tror at det ville være bedre å utjevne forskjellene ved å la de store nasjonene betale mer for sine utøvere enn de små. I dag er det i prinsippet motsatt, da gode utøvere får betalt for å stille opp i verdenscuprenn, mens dårlige utøvere må betale for det. I tilegg kunne kanskje Norge (og Sverige, som faktisk også har et meget stort budsjett) holde litt smørkurs og slikt for de mindre landene.

Inlagd: 2011-06-12, 15:34
Skriven av: Hanne

Jag förstår dina synpunkter, det blev lite löjligt när Brandsdaal åkte tremilen i VM och inte ens orkade tre kilometer.

Inlagd: 2011-06-12, 15:45
Skriven av: JonasE

Hanne… Det verkar som att vi är överens om att det behövs viss reglering inom längdsporten för att undvika totaldominans från ett eller ett par länder. Frågan är vart och hur man ska reglera.

Eftersom det normalt är bara Norge och Ryssland som har en önskan om att skicka mer än 18 åkare till vm, tycker jag en gräns om 20 åkare varit fullt tillräcklig.

Inlagd: 2011-06-12, 16:34
Skriven av: Manne

Jag kan inte förstå resonemanget att stora nationer ska ”betala mer för sina utövare”. En nation ska inte få lida för att man har en skinande idrottskultur.

Nej, det är trams i min mening och låter alldeles för mycket som Ulvang och Capols perversa utopi om att varenda nation i världen ska konkurrera om medaljer.

Och Jochem Bele tycker att Norge har för stor budget i sporten. Patetiskt.

Att andra nationer slår sig fram är hur kul som helst, men det ska knappast drabba stornationerna.

Inlagd: 2011-06-12, 17:35
Skriven av: Benke Benbrott

Benke… Längdskidor är en smal och liten sport. Om det inte fanns några som helst regleringar mot totaldominans, skulle snart Norge (och eventuellt nån annan nation) ha i princip monopol på sporten. Och det är inte positivt för någon skidentusiast. Tänk dig ett sprint-VM 35 norrmän, 20 ryssar och 15 svenskar…

Sen vet jag inte om just Hannes modell om att dom rikare ska betala mer, är den rätta. Men det behövs helt klart en del regler och kvoter som jämnar ut maktförhållandena, annars kommer sporten dö ut.

Inlagd: 2011-06-13, 09:13
Skriven av: Manne

Manne, ditt skremselscaenario er jo ikke i nærheten av å skje. Det vi (jeg i hvertfall) diskuterer er om det er rettferdig at et land som har fire plasser i en VM-øvelse får stille med de fire beste i landet, eller om mystiske kvoteregler skal tvinge dem til å stille med nr 1, 2, 3 og la oss si 22 (Bransdals beste plassering i NM i skiathlon). For meg blir det siste scenarioet helt idiotisk, og hvis målet er å redusere Norges dominans så hadde jeg heller sett at man sa at max tre fra hvert land kan stille, enn å benytte seg av systemet slik det var.

Inlagd: 2011-06-13, 11:52
Skriven av: Hanne

Benke, jeg synes absolutt at de store landene bør bidra til å utvikle langrennssporten, kanskje blir det som du sier dumt om de må betale mer for sine utøvere, men et eller annet bør de kunne gjøre. Jeg ser for meg at man oppretter stipender med midler fra de store landene, i regi av FIS, til unge og lovende utøvere fra langrennsmessige u-land.

Andrew Musgrave er en utøver som kunne fått et slikt stipend. For de som ikke vet noe om han, så er han en meget lovende britisk utøver som for eksempel har vunnet junior NM i 2010(foran bla annet Hågen Krogh, Goolberg og T. Northug). Han har faktisk potensiale til å medaljer i Sotchi-OL, noe som nok vil øke langrennsinteressen i Stor-Brittannia dramatisk, briter er jo super patriotiske og ikke akkurat bortskjemt med medaljer i vinter-OL.

Inlagd: 2011-06-13, 12:07
Skriven av: Hanne

Hanne… Mitt skrämselscenario är inte i närheten av att ske eftersom det i dagsläget finns kvoter och regler som förhindrar det. Jag tog upp det exemplet för att påvisa att helt fri konkurrens inte skulle funka i längdsporten – alltså att det behövs kvoter för att utjämna vissa maktförhållanden inom sporten.

Frågan är ju alltså vart denna gräns ska gå. Och personligen tror jag inte det är bra för sporten om Norge och Ryssland skickar mer än 50% större VM-trupp än dom flesta andra länder, vilket fallet förmodligen kommer att bli nu.

Sen är det väl många länder som inte har möjlighet att skicka sina fyra bästa på varje distans, oavsett kvoter.

Och Brandsdaal var väl femte norrman?

Inlagd: 2011-06-13, 13:03
Skriven av: Manne

Manne & Hanne: Jag inser självklart att man måste ha vissa begränsningar och jag menade inte på att allt skulle vara ”fritt”. Jag reagerade mest på Hannes uttalande om betalning.

Jag tycker egentligen att kvotsystemet i Världscupen just nu är helt ok. Bra nationer belönas på ett helt ok sätt utan att spårar ur åt något håll.

I simning t.ex kan endast 2 från varje nation ta sig vidare från kval till semi/final även om du får ställa upp med fler till start. Vilket i praktiken innebär (och som också har hänt) att du kan vara tredje snabbast i kvalet men ändå inte få simma semi för att de två framför dig råkar vara landsmän.

Hade det tillämpats i skidor hade Northug och Jönsson varit utan sprintmedaljer från kollen :)

Jag känner till Musgrave och tycker det var hur kul som helst att en utlänning vann NM :)

Däremot vet jag inte hur mycket eventuella framgångar för honom på OS kommer göra för Storbritannien som union. Förmodligen ingenting på lång sikt, men visst är det kul. Jag uppfattar förresten inte britter som särskilt patriotiska. Inte i närheten av t.ex Kanadensare eller Albaner.

Iaf, om jag ska vara ärlig så har jag inte tänkt igenom detta så noga utan jag känner mest för att stilla abstinensen med lite skidsnack. Nu ska jag ut i solen! :)

Förresten, är det bara för mig som skidpepp.se går fruktansvärt jävla segt att ladda in? Min uppkoppling är det inget fel på och det är bara skidpepp som segar.

Inlagd: 2011-06-13, 16:00
Skriven av: Benke Benbrott

Benke skrev: Förresten, är det bara för mig som skidpepp.se går fruktansvärt jävla segt att ladda in? Min uppkoppling är det inget fel på och det är bara skidpepp som segar.

Har haft samma prolem till och från på sistone, det kan bero på det här (jävla) twittrandet.

Inlagd: 2011-06-13, 18:27
Skriven av: JonasE

Segt här också…

Inlagd: 2011-06-13, 20:20
Skriven av: toriv

Aldrig några problem att logga in…

Inlagd: 2011-06-13, 22:04
Skriven av: Experten

Jag kan också ha tillfälliga problem med att nå Skidpepp (medans allt annat fungerar) men det var samma även innan twittrandets införande här. Har med Skidpepps server att göra.

Tycker att det är intressant att t.ex läsa om amerikanskornas besök i Sverige, Modins operation mm i twitterflödet. Bekvämt att dessa finns samlade här på Skidpepp och ni får gärna tipsa om vi missat någon som borde vara med.

Angående diskussionen om begränsningar och kvoter inser jag att det behövs för att sporten ska bli så internationell som möjligt, fast med balans.

Simningen är lite för hård där tycker jag, om jag är tredje världens bästa på 100 m fritt men de två framför råkar vara från samma land blir jag alltså utan medalj, felaktigt enligt mig.

Inlagd: 2011-06-14, 09:14
Skriven av: Jörgen

Bra att maxgränsen har lyfts. Däremot tycker jag att regeln om att försvarande mästare får ställa upp på distansen utanför kvoten är förlegad. Den har ingen egentlig sportslig motivering.

Inlagd: 2011-06-14, 09:37
Skriven av: Anders

Håller helt med Anders. Den regeln tillkom väl från början som en symbolisk idé om att den regerande mästaren alltid ska ha chans att försvara sin titel. I praktiken är det dock nästan aldrig så den används och den borde därför slopas.

I övrigt är det som sagt bra att maxgränsen för antal deltagare är lika för alla. Men 24 åkare per nation är för många. Det borde va som i OS, där det är 20(?).

Inlagd: 2011-06-14, 17:46
Skriven av: Manne

Varför ska inte mästaren få en friplats ? tycker de kan vara värt de.. å alltid bra med treditioner när så mkt annat görs om..är inte bara skidor som har friplats i VM till regerande mästaren..

Inlagd: 2011-06-14, 18:41
Skriven av: jossa

Därför att den inte fyller någon funktion annat än som nostalgisk gentlemannagest.

För en liten nation med försvarande mästare blir konsekvensen att den femte åkaren (om det ens blir någon) knappt platsar i startfältet.

För en stor nation blir det som en extra tilldelning i nationskvoterna, till exempel får Sverige ställa upp med fyra sprinters plus Hellner i den slumpartade grenen sprint vilket bäddar för ökade chanser att vinna grenen igen.

Inlagd: 2011-06-15, 09:13
Skriven av: Anders

Anders: när har en liten nation haft en sådan plasts när åkare nr 5 knappt platsar i startfälltet? å man ska inte underskatta tradition å nostalgins betydelse i idrott..
Sedan så ökar väl chansen på alla distanser om du får en extraåkare med..

Finns åkare som fått starta i VM lopp PG friplats å gjort de bra..sedan har de väl blivit på 90 talet att vi fick en världsmästare pg just en friplats..

Inlagd: 2011-06-15, 09:26
Skriven av: jossa

jossa: Polen på 15 och 30 km senast i VM. På tremilen startade bara tre polskor.

Inlagd: 2011-06-15, 09:55
Skriven av: JonasE

Tycker också det är lite dumt med en friplats till världsmästaren. I praktiken blir det ju en plats till nationens 5:e bästa åkare i nästa VM.

Tycker man kunde belöna den regerande mästaren med startnummer i stället. I intervallstartena borde regerande mästaren få gå ut sist.

Inlagd: 2011-06-15, 11:14
Skriven av: Frans

JonasE: vad har de för betydelse i saken ? mästarinan var ju med…vissar ju bara att länder som inte har berdd startar med extraåkare…

Frans: den som är bäst rankand ska gå ut bäst de är klart mest rättvist inte att en som vann VM för 2 år sedan ska ha den fördelen.. man att han/hon ska med i loppet de tycker jag…

Inlagd: 2011-06-15, 11:45
Skriven av: jossa

Jossa… Nej, man ska inte underskatta tradition. Men det betyder ju inte att man ska behålla den dummaste regeln.

På 90-talet hade regeln en större funktion. Då gick alla tremilar i klassiskt och alla femmilar i fristil. Då kunde man verkligen prata om att försvara en titel. Men nu när Hellner ska gå in och försvara sitt fistilssprintguld i klassiskt sprint, så blir det inte samma sak.

Problemet är ju att friplatsen sällan används till regerande mästaren. För denne är ändå oftast kvalificerad till loppet. Så egentligen borde man bara få utnyttja friplatsen om mästaren inte kvalat in på annat sätt. Alltså, mästaren får då inte tävla i andra lopp där han/hon inte är regerande mästare.

Inlagd: 2011-06-15, 17:37
Skriven av: Manne

NRK mistet nettopp TV-rettighetene om å sende fra OL-2014 til TV2 , noen som vet hvordan det ligger an med SVT angående dette?

Inlagd: 2011-06-15, 18:55
Skriven av: Neithiri

http://www.skiforeningen.no/om_skiforeningen/arkiv/aktuelt_arkiv/marka_aktuelt/mil_etter_mil
Gutta går ski, ja!

Inlagd: 2011-06-15, 19:25
Skriven av: tolsrav

Manne: Visst är de som du säger att de blir konstigt när man ska försvara ett guld i en annan åkstil..men tycker ändå man ska ha kvar de :) sedan var väl inte alla 5 milar på 90 talat fritt dom två sista var klassiska..nå de spelar mindre roll ändå..

Av alla dumma ändringar i skidsporten är de väl en liten sak om regerande mästaren ska vara med eller inte..

Inlagd: 2011-06-15, 19:30
Skriven av: jossa

Neithiri:

Spontant gissar jag att SVT och TV4 kommer med någon uppgörelse och delar på rättigheterna likt de har gjort med Fotbollsmästerskapen.

Jag känner mig iaf inte hoppfull om att SVT kommer fixa fulla rättigheter på egen hand. Ingenting konkret har dock rapporterats ännu.

Inlagd: 2011-06-15, 19:38
Skriven av: Benke Benbrott

Att Holmenkollenfemmilen går i masstart är naturligtvis åt *$%¤#’€!@£. Jag blir så ¤%”¤½ för@@$€¤”. Tack för ordet. Tack för denna nyhet, FIS (Förstör Ideligen Skidsporten).

Inlagd: 2011-06-15, 22:47
Skriven av: Skidjan

Minitouren i Stockholm/Falun behövs verkligen göras om, förstår inte att inget görs åt detta.

Skippa masstarten på lördagen, för bövelen. Eller gör söndagen dubbel så lång.

Inlagd: 2011-06-15, 22:49
Skriven av: Skidjan

Jossa… Du har rätt i att en del gick i klassiskt, jag var fast i 80-talet och början av 90-talet…

Att det finns andra regler som är lika dåliga, är inget bra argument för att behålla den här. Visst kan man tycka att det är en bagatell, men i kombination med 24 åkare på VM, tror jag att det kommer att ge en ganska betydande fördel för dom redan starka länderna. I synnerhet i masstartslopp där man får stor nytta av att vara fler än övriga och atta ha utvilade hjälpryttare.

Visst är detta en fördel som t.ex. Norge har förtjänat genom att vara så duktiga. Så på så sätt har jag inget emot det. Men längdskidåkning är en så smal och liten sport att det lätt kan bli en totaldominans från ett eller ett par länder, vilket inte är bra för sporten på sikt.

Inlagd: 2011-06-16, 07:42
Skriven av: Manne

Skidjan… Att Kollens femmil går i masstart är väl en högst logisk konsekvens av hur VM-programmet numer ser ut. Jag hade mycket hellre sett en femmil med intervallstart, men så länge mästerskapsloppen går i masstart bör ju även vc-loppen göra detsamma.

Inlagd: 2011-06-16, 07:45
Skriven av: Manne

Manne: vissat kan de vara en fördel med en extra åkare för att bra land i masstartsloppen men jag har ännu inte sett att något land uttnyttjat de än till någon fördel… sedan i cykel där de värkligen är viktigt med hjälpryttare där är alla stolta över att regerande mästaren har chans att försvara Guldet.. där kan man först snacka att en starkt land får en fördel..

Inlagd: 2011-06-16, 09:14
Skriven av: jossa

Skulle vilja ha lite längre startintervall mellan de bästa åkarna så att de sist startande inte kan dra fram framförvarande till supertider, alternativt slumpa de tio högst rankade. Mot slutet av säsongen när poängställningen stabiliserats blir det ju nästan alltid samma åkare som gynnas av att starta just före t.ex. Björgen (Om man nu skulle orka hänga med….)

Inlagd: 2011-06-16, 11:28
Skriven av: D.N.

Jossa… Cykel är en världssport som är etablerad och stark i nästan alla världsdelar och har stark representation från väldigt många länder. I en sån idrott (dit hör även t.ex. golf och tennis) funkar fri konkurrens på ett annat sätt och risken för totaldominans från ett land är mindre. I cykel finns dessutom proffs-stall som minskar betydelsen av vilket land man kommer från när det gäller ekonomi för elitsatsning.

Längdskidåkning däremot, är en så liten och smal sport att den riskerar att totaldomineras av ett eller ett par länder, om man inte vidtar åtgärder för att jämna ut maktförhållandena.

Jossa, du skriver att du aldrig sett något land som dragit fördel av att dom haft fler åkare till start. Nä, men det beror ju på att vi inte haft den här situationen tidigare. I VM om två år kommer Norge få ställa upp med fem åkare i fem av loppen, samtidigt som man får skicka 24 åkare till VM. Lita på att dom kommer kunna dra nytta av detta.

På sikt gör en dominans från ett eller ett par länder att dom andra ländernas skidförbund blir fattigare, samtidigt som dom blir mindre angelägna att trycka in mer pengar, vilket i sin tur ökar klyftorna mellan länderna.

Inlagd: 2011-06-16, 11:30
Skriven av: Manne

D.N.: Man kommer testa längre startintervall mellan de bästa åkarna i VC premiären till hösten. Blir det bra kör man så hela säsongen. FIS kan ibland faktiskt göra vettiga beslut…

Inlagd: 2011-06-16, 12:09
Skriven av: Frans

Manne: vad har proffs stallen i cykel med VM att göra? där tävlar man ju för sitt land..VM i cykel fördelas startplatsenra efter ranking för länderna dom bästa länderna har 8 cyklister till start sedan finns de länder med bara 1 plats swe hade 2 som starta i senaste VM..där kan man snacka att dom bra länderna har fördel..sedan kommer världsmästaren i cykel ofta från något av dom storaländerna inom sporten..men där tycker alla de är en ära att regerande mästaren är med fast hans land för en jättefördel av de..

Men visst de är inte bra om några länder dominerar för mkt de håller jag med om..men är de så illa i skidor med de? tycker skidåkningen börjar bli rätt bred ändå.. har alltid funnits stara individulla namn som dominerat i skidor å andra sporter då de kommer de alltid finns,, norge har Petter å Marit nu men de vänder,,

Inlagd: 2011-06-16, 14:33
Skriven av: jossa

Jossa… Jag menar att det blir skillnad på dominanssituationen nu när Norge har möjlighet att skicka 24 åkare till VM, samtidigt som man får ha en extra åkare i fem lopp.

Jag tycker inte jämförelsen med cykel är särskilt bra. Svenska cykelåkares satsningar är inte beroende av det nationella förbundet på samma sätt som i skidåkning.

Inlagd: 2011-06-16, 17:04
Skriven av: Manne

Manne: om inte de norska arrangörerna tog den chansen, som det rapporterades om, att anordna femmilen med intervallstart på den ärevördiga och traditionstyngda Holmenkollen, då känns det kört flera år framåt.

Ingen som vill testa om det kommer lika många eller fler åskådare med intervallstart istället för masstart. Trist.

Konsekvensen blir att det fortsatt blir masstart, konsekvent men trist.

Inlagd: 2011-06-16, 19:08
Skriven av: Skidjan

Manne: tycker ändå att mästaren ska få försvara sin tittel en fin traditinon som många idrotter har…dominanta läder kommer finnas i alla tider ekonomiska skillander kommar alltid finnas.. så är de bara.. tror inte dom sakerna beror på att regerande mästaren får försvara titeln eller inte.. får ett land fram en talag en domianat åkare så brukar dom lyckas fast de är ett fattigt förbund..

Inlagd: 2011-06-16, 20:15
Skriven av: jossa

Enligt VC kalendern är det två stycken tävlingar i Polen…men hur var det nu med backe upp o backe ner loppet det skulle inte räknas till VC eller???

http://www.fis-ski.com/data/document/cal-cc11-122.pdf

Inlagd: 2011-06-18, 16:45
Skriven av: Andreas P

Andreas P: Nej, det ska inte räknas. Om jag kommer ihåg rätt ska det köras på söndagen efter VC-loppen. Sen ska det utvärderas, och så får vi se…

Inlagd: 2011-06-18, 21:05
Skriven av: toriv

En annan ”nyhet” är att Jönsson nog blir ännu svårare att tas med nästa säsong:

”Har höjt mig med ca 2dl i syreupptag sen förra året och jag åkte nu 37 sekunder längre på bandet än förra året!” (Från hans blog.)

Självklart svårt att överföra dessa siffror i juni till hur det kommer se ut i vinter, men jag tycker ändå det är intressant att fundera på om han har någon chans att ta sig in i stafettlaget (istället för Södergren)? Eller kommer han kunna slå Northug i slutet av ett masstartslopp som har gått i söligt tempo?

Inlagd: 2011-06-18, 21:11
Skriven av: toriv

toriv: Knappast i fristil iaf. Däremot är jag övertygad om att han kommer att vara vår startman i stafett många år framöver. Om han inte lyckas uppgradera sig till fjärdeman. Men det tar nog några år till, om det ens är möjligt.

Hur mycket innebär egentligen en ökning på 2dl för en kille som är så otroligt vältränad redan?

Jag menar, en amatör skulle väl kunna förbättra sig med 2dl ganska enkelt men är det en markant ökning för en elituthållighetsidrottare?

Inlagd: 2011-06-18, 21:22
Skriven av: Benke Benbrott

Benke: var ju inte fristil jag tänkte på, men du har rätt i att det kanske är möjligt i framtiden. Tror du att han kommer vara startman redan från och med i år? Jag menar ju att han måste ”slå ut” någon av de andra, och även om Södergren ligger närmast till hands efter förra säsongen (eller Olsson?) så verkar det på hans blogg som att han anser sig ha mer att ge.

Vad gäller ökningen i syreupptagningsförmåga så blir jag faktiskt lite förvirrad när jag tänker på det. Menar han 2 dl totalt eller är det 2 dl/kg är den rätta siffran? (Man måste ju relatera syreupptaget till kroppsvikten för att det ska säga någonting vettigt.) Är det 2 dl totalt så är ökningen antagligen väldigt marginell (ca. 0,03%, han bör ha en syreupptagningsförmåga på typ 80 dl/kg). Om det däremot är 2 dl/kg som han har ökat (vilket jag trodde från början) så skulle den ha ökat med 2-3%, vilket borde vara en stor skillnad för personer som redan har pressat ur så pass mycket ur sin kropp.

Inlagd: 2011-06-19, 08:59
Skriven av: toriv

I natt såg jag Martin Johansson göra ett kanonlopp på Jukolas andra sträcka. Bästa sträcktiden!

Han som skulle ge upp orientering och koncentrera sig på skidor på grund av skador.

Jag menar att en frisk (oskadad) Martin är betydligt närmare världseliten i orientering (rankad nr 7 före skadorna) än på skidor.

Inlagd: 2011-06-19, 10:38
Skriven av: Elin

Elin: Visst är det så med Martin, en fantastisk ”motor” i den kroppen men skidträningen på vintern gör kanske att han saknar lite skogslöpning när det blir orientering och det kan vara en anledning till skadeproblemen (lite ”ovan” ger både överansträngning och ”misstag”). men å andra sidan så har ju de flesta topporienterarna haft sina skador och rehab-perioder så det kostar lite att ligga på den nivån.

Hoppas att han nu kan få rejält med grundträning och att tekniken sitter så att han får till det i skidåkningen i vinter. Hans kondition gör sig nog bäst när det är tunga individuella lopp (som när han fick åka i landslaget senast förra våren), kanske inte alltför långa, och hur det är med taktiklopp och skidsprint vet jag inte.

Men han får gärna satsa mer helhjärtat på orientering också, det kan nog bli ännu bättre än 7:a i världsranking där.

Inlagd: 2011-07-05, 19:02
Skriven av: Björn

Inför säsongen funderar jag som vanligt på masstarter kontra individuella starter. Har njutit av mycket cykling i sommar, och förstår ju vad FIS vill eftersträva. Herregud, vad Tour de France var spännande i år. Spurter, utrbrytningar, upphämtningar, rävspel – allt det man önskar att även längdskidåkningens masstarter ska bjuda på (och ibland har gjort). Blir masstarterna lika spännande som i cykling – vilket jag har svårt att tänka mig, det behövs i så fall längre lopp och tuffare banor – så kan jag absolut leva med masstarter.

Inlagd: 2011-08-30, 22:36
Skriven av: Joakim

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values