19 maj 2011, av Oskar

Ny tränare för damlandslaget!

Landslagsledningen fyller på med en till tränare. Förnamnet kanske känns bekant: Rikard. Men istället för Grip heter han Larsson i efternamn och blir assisterande tränare för damlaget.

Längdchef Hans-Eric Schultz i ett pressmeddelande:

”Rekryteringsprocessen har lett oss fram till att Rikard Larsson är rätt man på jobbet. Rikard har en gedigen bakgrund inom längdskidåkningen som aktiv, ledare och tränare på skidgymnasiet i Älvsbyn. En positiv, trygg person som kan avlasta Rikard Grips arbetsbörda och ge ytterligare energi och glöd in i laget”

Rikard själv om tjänsten:

”Jag känner mig mycket inspirerad och motiverad av att få bli en del i ett av våra folkkäraste landslag.”

Jobbet startar 1 juli och vi på Skidpepp säger: härligt!

118 kommentarer till ”Ny tränare för damlandslaget!”

Lite okänd är han ju men det behöver inte vara negativt, det blir nog bra det här ska ni se…

Inlagd: 2011-05-19, 21:14
Skriven av: Andreas P

Synd att man inte kan knyta upp Ingesson. Men detta är ju ytterligare en signal om att det inte var jättelyckat inför förra säsongen. Grip har en del att fundera över och jag hoppas han har lärt sig inför denna.

Inlagd: 2011-05-19, 22:06
Skriven av: nisse

nisse: vad var de som inte var lyckat förra året? finns två herrtränare så varför inte 2 dam?

Inlagd: 2011-05-19, 22:55
Skriven av: jossa

Håller med om att det är positivt att de får vidare med andra alternativ – förhoppnignsvis hittar de ett som kan hålla i några år. Om någon har mer information om Rikard så tror jag det finns många här som är intresserade.

Inlagd: 2011-05-19, 23:01
Skriven av: toriv

Svan! Rawald! Ingesson! Knyt upp tidigare framgångsrika ledare, under förutsättning att de själva vill och de kommer överens om de ekonomiska villkoren?

Inlagd: 2011-05-19, 23:35
Skriven av: Jörgen

Jossa: I stort sett hela damlaget tränades för hårt och fick inte ut sin fulla potensial. Grip måste känna av detta i tid!! Därför är det säkert bra att han får någon som hjälper till.
Att känna varje individs gränser var Ingessons styrka, jag saknar honom.

Inlagd: 2011-05-20, 08:34
Skriven av: nisse

nisse: är många i damtruppen som hade personliatränare.. de kan väl inte Grip lastasför..är de någon annan än Falk som gått ut med att de kan varit för mkt träning ??

Inlagd: 2011-05-20, 09:04
Skriven av: jossa

Jossa:Om du läser mellan raderna så säger Pajala samma sak. Och den överträning som jag pratar om har varit på läger typ Ramsau där har Grip ansvaret. Pajala skrev att hon inte fattat hur sliten hon varit förrän nu i våras. Det räcker med en smäll under träningen inför säsongen för att ödelägga hela säsongen. Se på Björndalen han sa att han gick på en smäll in i förra säsongen och han har inte haft uthållighet på hela säsongen. Så det är en balans på slak lina där tränaren/åkaren har ett stort ansvar.

Inlagd: 2011-05-20, 09:25
Skriven av: nisse

Nisse… Det är svårt att dra definitiva slutsatser. Johaug var nertränad rejält säsongen 2009/2010. Men kanske låg den hårda träningen till grund för att hon tog guld säsongen efter.

Att Ingesson nu definitivt slutar kan ju bero på familjeskäl.

Inlagd: 2011-05-20, 09:41
Skriven av: Manne

Manne: Det är möjligt att man kan ha nytta av att gå över gränsen någon gång. Om inte annat så är det bra att veta var den går. Men det var definitivt inte planerat att det skulle bli så. Förhoppningsvis så blir dom bättre av den kunskap som detta gett och den eventuella härdning som dom fått:).

Inlagd: 2011-05-20, 09:55
Skriven av: nisse

nisse: så sa då inte Pajala i tidningen i norrbotten..var sjukdom som var problemet..till nästa år ska hon öka träningen med ca 100 timmar..låter inte som en tjej som varit övertränad kommer på att ökatärningen med 100 timmar

Om hon varit så sliten som du säger varför har hon inte tagit paus i tränigen i stället dragit igång sommartäningen på engång..

Sedan tycker jag de är mycket åkarnas eget annsvar att känna av hur kroppen reagerar på träningen..

som manne säger hårdträning kan ge bra resultat på sikt..

Inlagd: 2011-05-20, 11:03
Skriven av: jossa

Jossa: Läs igenom Pajalas blogg. Det framgår tydligt att hon tränat som hon säger med huvudet under armen. Det är inte mängden i sig som knäcker utan det är hur man tränar. För intensivt med för lite vila ger ett underskott som hänger med ända till man får en längre vila.
Hon kan säker öka med 100tim men se till att hon får tillräcklig återhämntning denna gång. Jag blev fundersam i fjol då jag läste från Ramsau att man ökat träningsdagarna mer än någonsin tidigare. Och AB hade en intervju med Kalla där hon var väldigt sliten. Då blev jag orolig och det var nog inte helt utan anledning. Men man lär sig nog av detta.

Inlagd: 2011-05-20, 11:45
Skriven av: nisse

nisse: för det första blir man inte övertränad på en eller två veckors läger utan övertränad blir man då man under lång tid tränat mer än korppen klarar av. för det andra så har pajala ingessen som tränare så grip har inte varit inblandad i hennes träning förutom på läger. sen kan jag hålla med om att hon skrivit på hemsidan att hon varit sliten men jag uppfattar det som att det varit en kombination av träning, privatliv och sjukdom.

Inlagd: 2011-05-20, 12:30
Skriven av: swenor

Alla åkare ligger på en så hög total belastning att det finns inte så stora marginaler kvar. Överdrivet hård träning på hög höjd ger ännu större slitage som i sin tur ger sjukdom och i slutänden mindre bra träning. Det kan vara fel slutsats av mig men jag tyckte och tycker att det var fel att öka dosen när dom gjorde en så bra säsong året innan. Man skall inte ändra på ett vinnande koncept enligt mig. Jag förstår att man måste träna stenhårt men vara vaksam för att det skall bli bra i slutänden och det är där tränaren måste vara med.

Inlagd: 2011-05-20, 15:20
Skriven av: nisse

Vet vi ens om Palaja ändra sin träning speciellt mkt ? för till i år ska hon öka med 100 timmar för mig låter de jätte mkt om hon hade sådana problem förraåret med belastningen…tiden efter längrena är ju oftast den viktigaste då ska man se till att återhämta sig man måste lära känna sin kropp väl å lyssna på singnalerna..

nisse: tycker de är fel att skylla Palajas mindra bra säsong på N Grip..

Inlagd: 2011-05-20, 19:21
Skriven av: jossa

Ett kul evenemang blir ju duellen Northug och Hellner på Bislet och DN galan. Det lär dra en hel del intresse bla mitt. Fyra varv är i kortaste laget och det blir svårt att hänga av Petter
men kul blir det.

Inlagd: 2011-05-21, 11:44
Skriven av: nisse

Det är väl rätt naturligt att man öka mängdträninen mästerskaps fria säsonger. Knappast något revolutionerande. Tror nog samtliga gör det i år då man slipper lägga tid på olika formtoppningar (förutom en mindre till TDS).

Inlagd: 2011-05-22, 22:14
Skriven av: Gunnar

nisse: Du drar ju bara dina egna slutsatser och jag har läst allt hon har skrivit och det har inte nämnts nått om överträning men om sjukdomar har det skrivits radmeter om när det gäller Pajala.

Pajala var ju sjuk och inte övertränad och för Pajalas del så var det verkligen inte överträning.

Och som dom skriver så ska hon öka träningstimmarna med 100 timmar.

Ingesson jobbar ju som polis och är inte aktuell som damtränare sen är han ju personlig tränare åt Kalla och Haag.

Inlagd: 2011-05-24, 06:33
Skriven av: Andreas P

Ja det är min tolkning av att hon skriver om hur sliten hon varit. Jag tror att hon gått på en smäll på grund av överbelastning. Det gäller både hon och Falk. När idrottare poängterar vilans betydelse har dom sannolikt kört för hårt.

Inlagd: 2011-05-24, 11:11
Skriven av: nisse

Jo jag förstår att Ingesson inte är aktuell men det hindrar mig inte att önska honom tillbaka. Han har en väldigt sund inställning att anpassa efter varje individ för som han sa ”vi har så få åkare att vi har inte råd att misslyckas med någon”. Nu hoppas jag och tror att både Grip och den nya delar den åsikten.
Fjolåret är historia där säkert både åkare och tränare lärt sig massor.

Inlagd: 2011-05-24, 13:03
Skriven av: nisse

Jag är inte helt nöjd. Han, den nye, har säkert fina kvalitéer men jag vill att man ser mer långsiktigt och satsar på en damtränare. Jag vill detta av två skäl. 1. Jag tror att kvinnor bidrar med ett något annorlunda fokus och därmed är en mix av kvinnor och män att föredra 2. Jag vill att det skapas en miljö där kvinnor ser en framtid i skidorganisationen. För det krävs modet att våga satsa på kvinnor som kan bryta mark för andra.

Inlagd: 2011-05-24, 21:32
Skriven av: Anna

Anna: Jag kan hålla med dig om kvinnliga ledare. Tror att det i så fall är en fördel om det är en fd landslagsåkare som har lättare att ”nå” de aktiva än en som gått alla tränarkurser som finns (men inte själv varit elitåkare).

Anna O, Billan och Ordina kommer jag närmast att tänka på.

Finns utländska som exempelvis i Schweiz där Guri Hetland (Tor Arnes fru) är sportchef. Hon är fd landslagsåkare för Norge, Marits sponsoransvarige och TD inom FIS.

I Sverige har vi ett lyckat exempel i Gunde Svan, synd att han valde att inte fortsätta men kanske gör han comeback senare när dottern Julia tagits ut i seniorlandslaget?

Inlagd: 2011-05-24, 23:40
Skriven av: Jörgen

Varför tänker ingen på Lina Andersson hon om någon borde väl veta hur man tar steget från junior till senior på ett bra sätt tjejen har erfarenhet från mästerskap sedan hon var 17 år..

Sedan tror jag väl ändå inte på iden att kasta in åkare som Lina A eller A Olsson ska de vara en dam med i landslagsledningen tror jag på att de ska vara någon lite äldre som inte varit med i landslaget på några år..då kan man se saker med lita andra ögon å inte är för mkt kompis relation.

Inlagd: 2011-05-25, 09:38
Skriven av: jossa

Jörgen, den letteste, og etter min oppfatning også den lureste, måten å få fram kvinnelige ledere på er å rekrutere dem fra skidgym og klubber. Jeg kan ikke se noe som tilsier at tidligere eliteløpere skulle ha lettere for å nå de aktive, hvis man ser på dagens mannlige trenere så synes ikke jeg det virker som om tidligere landslagsløpere er bedre trenere enn de som ikke var på landslaget.

Jeg skjønner heller ikke at Svan blir trukket fram som et eksempel på en trener som var spesielt god. Han var trener svært kort, og jeg tror ikke at han har hatt alt for mye innflytelse på resultaetene hverken positivt eller negativt.

Inlagd: 2011-05-25, 10:04
Skriven av: Hanne

Jossa, jeg har mener at Sverige bør benytte seg av de ressursene som de har mistet i Olsson og Andersson, men mest som mentorer og støtte til taktiske diposisjoner. Litt som Bjørgen og Steira er på det norske landslaget, bare at de ikke selv går aktivt. Jeg er enig at det er litt tidlig å få dem inn landslagsledelsen.

Inlagd: 2011-05-25, 10:10
Skriven av: Hanne

Jossa: Håller med dig om att det bör vara en lite äldre och inte en som är kompis med de aktiva. Tänkte själv på det vad gäller Lina A och Anna O. Anna O är dock lite äldre så jag skrev dit hennes namn efter tvekan.

Billan och Ordina torde vara att föredra på grund av detta. Ordina arbetar som polis, Billan vet jag inte. Tror inte att de är svårflörtade om de får ett erbjudande…

Hanne: Svan var inte tränare utan ledare (landslagschef om jag inte missminner mig). Sen håller jag med om att man bör ta tillvara på Olssons och Anderssons kunskaper. Det vore trist om all deras kunskap om sporten inte kommer till användning.

Inlagd: 2011-05-25, 11:31
Skriven av: Jörgen

Apropå ledardiskussionen så undrar jag hur skidförbundets jämställdhetsplan ser ut. Nu är det väl mest gubbar anställda eller har jag fel…

Inlagd: 2011-05-25, 13:51
Skriven av: Experten

Jörgen: Ordina kommer aldrig få något erbjudande från skidförbundet de är jag säker på.. Billen är nog inte intresserad..Sedan finns de säkert många andra duktiga kvinnligaledare men behöver ju inte varit i värdstoppen för att vara en bra tränare/ledare för ett lag..Sedan är ju ändå den avgörade biten deras personligatränare å där väljer dom fritt själv å de blir ju oftast manliga..

Som j-tränare eller med i juniorteamet på tjejsidan tror jag de skulle kunna vara stor nytta om de fanns med en tjej med stor erfarenhet..i A- Laget är jag inte säker på att de skulle göra lika stor nytta

Inlagd: 2011-05-25, 14:36
Skriven av: jossa

http://www.langrenn.com/northugs-gyldne-pyramide.4923328-1743.html
Petters pyramide!

Inlagd: 2011-05-25, 14:55
Skriven av: tolsrav

Jossa: Ordina har hela 22 SM-guld (flest av alla) och har sett hur det fungerar både inom rysk resp svensk längdåkning, hennes erfarenhet är grym.

Billan håller igång fortfarande om även inte på elitnivå – länk. Kollade lite på nätet, hon verkar driva en konferensanläggning i Hälsingland.

Men det är klart att de inte ska ställa upp om de inte är intresserade.

Inlagd: 2011-05-25, 15:12
Skriven av: Jörgen

Jörgen: Ordina har massa erfarehet de vet jag väl.. men hon kommer ändå aldrig erbjudas jobb av skidförbundet.

Inlagd: 2011-05-25, 19:28
Skriven av: jossa

Jörgen: Varför ska det alltid vara en gammal skidåkare som ska jobba som tränare el landslagschef?

Finns ju jätte bra tränare som inte har varit aktiva på högsta nivå.

Menar att Lina vill satsa på annat nu när hon har lagt av Ordina är polis och hennes 22 guldmedaljer är väl ingen merit då det var mycket sämre klass då än nu men menar inte att det är dåligt men inte samma sak som att ta 22 guld i dagens läge.

Men håller med om att i juniorlandslaget är det en annan sak men då som förbundskapten men i A-landslaget spelar det varken av el till om det är en manlig/kvinnlig före detta skidåkare eller en vanlig tränare.

Fast som Julia Svan säger så lyssnar hon inte på Gunde och Marie så mycket då det var en annan stil från förr när dom höll på, nu är det mest på tränarna i skidgymnasiet i Torsby som gäller.

Sen har dom oftast personliga tränare åkarna men i landslagslägren och på tävlingarna gör dom en stor nytta.

Inlagd: 2011-05-27, 09:01
Skriven av: andreas P

Det som är mest konstigt förutom att de inte anställde en kvinnlig damtränare är, att om de absolut skulle anställa en man, inte Niklas Grön blev anställd. Nu tar han fram Finska åkare till superklass. (Leethimääki (felstavat) t.ex.) Det är tråkigt att Schultz att inte såg den möjligheten. Anledningen är att nu har alla tränare i Landslaget samma grundtänk, då stannar utvecklingen av, Damerna i A-lagets träningsgrupp utvecklades inte eller gick tillbaka senaste säsongen. Det skulle behövas konstruktiva utvecklande konflikter på tränarsidan, som ger möjligheter att skapa nya utvecklingssynteser. Resultatet om man ser på åkarmaterialet är inte imponerande. Sverige har i modern tid inte haft det bättre ställt när det gäller bredden på åkarämnen. I absoluta tal finns det naturligtvis framgångar men det kunde vara så mycket bättre. Det finns en stor risk att man efter ett antal år med framgång somnar in och tror att man alltid är bäst. Men framgång skapas bara genom att alltid man ifrågasätter sig själv och är självkritisk. Därför hade det varit bättre att ta in t.ex. Nilklas Grön som ett nytt tänk som ger grunden för ytterliggare framgång. Men den nye Rikard kanske är allt detta vem vet?

Inlagd: 2011-05-27, 14:22
Skriven av: Anders E

I dag hadde jeg matte eksamen.

Da fikk vi mange spørsmål fra VM i Kollen.
Ett av spørsmålene var om hvor mange prosent flere medaljer Norge tok enn Sverige.

Svaret der ble at Norge tok 75% flere medaljer enn Sverige i VM i Kollen:-)

Inlagd: 2011-05-27, 15:11
Skriven av: Helmer

Anders E : Håller med dig fullständigt, har liten kunskap om Rickard,men Gröns framgångar på egentligen alla uppdrag han haft Sollefteå,Hanna Falk,Finland. Borde göra honom till en stark kandidat till förbundskapten posten att han sen är en nytänkare o framgångsrik vallare är ju inte negativt att ha i sitt cv.

Inlagd: 2011-05-27, 18:21
Skriven av: Loke

Nilkas Grön är väl inte Krista Lähteenmäki tränare…hennes tränare heter vad jag vet Matti Haavisto han har arbetat med henne flera år

Inlagd: 2011-05-27, 18:48
Skriven av: jossa

näpp han e väl förbundskapten.

Inlagd: 2011-05-27, 22:41
Skriven av: Loke

Helmer: Du har just bevisat att norrmänn inte kan räkna. Sverige tog fem medaljer och 75 % mer än det betyder att Norge tog 8,75 medaljer. Bra gjort.

Inlagd: 2011-05-28, 07:59
Skriven av: JonasE

haha:)

Inlagd: 2011-05-28, 08:22
Skriven av: Loke

JonasE: Norge tok 20 medaljer i VM! Og sverige 5. Det blir vel 75% mer det.

http://www.oslo2011.no/no/snd/dagens_sportsnyheter/medaljeoversikt/

Inlagd: 2011-05-28, 09:09
Skriven av: Helmer

Visst finns det oerhört skickliga tränare som inte varit elitåkare själv. Grön, Abrahamsson m.fl. Förbundet har schabblat bort Grön anser jag. Bra ledare ska behållas till varje pris. Bara att gratulera Finland.

Men ni kan ha rätt i att f.d. elitåkare passar mera som ledare för juniorer än på seniornivå fast det beror på vem det är. Anna O, Lina A, Emelie Ö etc skulle kunna passa utmärkt som mentorer för 93:orna och Sofia.

Svan, Mogren, Billan, Ordina och Wassberg har nog inte dagens juniorer koll på eller sett i aktion men i seniorlandslaget skulle de få auktoritet. ”Been there and done that”.

Sen är det mycket möjligt att f.d. aktiva passar bättre som ledare än som tränare men det beror på vem det är och hur denne är som person.

Inlagd: 2011-05-28, 09:28
Skriven av: Jörgen

Varför dom inte anställer en yngre damtränare som har slutat med skidåkningen nyligen???

Är att dom funderar på familj och barn och blir borta längre stunder??? Sen kanske en dam vill vara hemma mera och syssla med annat än skidåkning i större utsträckning än Herrarna som för den delen inte heller blir tränare/Förbundskaptener i så stor utsträckning efter karriären.

Bara funderingar som dök upp i mitt huvud nyss.

Inlagd: 2011-05-28, 09:56
Skriven av: Andreas P

Helmer: I Norge möjligen, enligt vårt räknesystem så blir det 300% mer(eller 220% mer om man bara räknar de 16 medaljer ni tog o längdåkning). Men vi kan säga 75% så ser det inte lika illa ut.

Inlagd: 2011-05-28, 10:35
Skriven av: JonasE

Andreas P: antagligen precis sådana tankar som går hos många inom förbundet (om jag får vara lite fördomsfull), vilket vi måste komma bort ifrån.

Inlagd: 2011-05-28, 22:14
Skriven av: toriv

Helmer>> Först måste du definiera vad som är maximalt, dvs 100%, till att börja med.

Lämpligt vore kanske totala antalet möjliga medaljer (jag vet inte det exakta antalet på rak arm, men låt oss räkna på 60 st, 20 dicipliner med 3 medaljer (60 stycken = 100% av alla medaljer)).
Sverige tar 5 av 60, dvs 8,33%, Norge tar 20 av 60, dvs 33,33 %, alltså i det exemplet 25% FLER än Sverige AV DE 100% TOTALT som fanns från början.

Om man helt arbiträrt väljer Sveriges medaljskörd som det man vill jämföra med (Sverige = 100%) så tar alltså Norge 400%, dvs 300% FLER än Sverige.

Om man vill ha Norge som 100% så tar Sverige 75% FÄRRE medaljer än Norge, dvs 25% av antalet som Norge tar.

Man kan förstås ta vilket land som helst som det man relaterar till som 100% (eller index) och räkna procent i förhållande till det, om man vill.

Grattis Norge, alla procenten ovan är samma relation mellan Sveriges och Norges resultat, man måste bara veta vad som är 100% från början, och vad man använder som jämförelse och åt vilket håll man vill beskriva förnedringen. ;-)

Inlagd: 2011-05-29, 01:03
Skriven av: Björn

Björn: Det jeg mente var som du sa. Hvis Norge er 100 % med sine 20 medaljer, har Sverige tatt 75 % mindre med sine 5 medaljer.

Inlagd: 2011-05-29, 09:22
Skriven av: Helmer

Helmer… Ja, fast frågan du redogjorde för var formulerad – hur många procent fler medaljer Norge tog än Sverige – och då borde rimligen Sverige vara det som är 100%.

Inlagd: 2011-05-29, 10:04
Skriven av: Manne

Procenträkning är knepigt ;)

Inlagd: 2011-05-29, 10:22
Skriven av: Frans

Helmer>> Uppenbart så, men det blev helt fel det du skrev. Om man inte kan eller orkar hålla ordning på % så fungerar antalet väldigt bra. 5 st mot 20 st säger allt! Vad än det är du vill säga.

Inlagd: 2011-05-29, 11:47
Skriven av: Björn

Tillägg: Man brukar över huvud taget anse att det är fel att tala om % i sammanhang där totalantalet är färre än 100 st, då rekommenderas att ange de absoluta talen istället för folk brukar kunna begripa storheter upp under undra i relation till varandra bättre då. Det anses statistiskt sett felaktigt att räkna % på så små tal, så din matematikuppgift verkar illa formulerad från början.

Exempel på hur det kan se konstigt ut om man bara tittar på resultatet, börja med 2 av något:

2, +2 till blir 4 (= 4)
2, +2 till dubbelt så många (= dubblering)
2, +2 till blir 100 % ökning (= 100% till)
2, +2 till blir 200% totalt(= 200% totalt)

Vad är enklast att tala om för någon så att de förstår hur många det egentligen var?
4 stycken, en dubblering, 100% till eller totalt 200%?

Jag vet vad jag tycker är säkrast, eftersom så många inte riktigt klarar %.

Inlagd: 2011-05-29, 11:59
Skriven av: Björn

undra= hundra, sorry

Inlagd: 2011-05-29, 11:59
Skriven av: Björn

Helmer>> Det mest spännande i diskussionen är ju egentligen vad du svarade på uppgiften, och om du fick svaret godkänt ;-)

Inlagd: 2011-05-29, 12:04
Skriven av: Björn

Björn: Ja:-) Jeg fikk riktig på den uppgiften:-)

Inlagd: 2011-05-29, 18:13
Skriven av: Helmer

Helmer: Det kan jo ikke være mulig at du fikk rett på denne oppgaven!

Inlagd: 2011-05-29, 20:58
Skriven av: Jomar Blekkås

Blekkås: Enig med deg, Helmer kan ikke ha fått rett svar på denne oppgaven

Inlagd: 2011-05-29, 21:00
Skriven av: Tolsrav

Blekkås, Tolsrav: Jo, jeg er ganske sikker på at jeg får rett på denne oppgaven.

Jeg har ikke fått tilbake prøven enda.

Inlagd: 2011-05-29, 21:48
Skriven av: Helmer

Hade jag haft en norgehistoria om matematik så hade jag definitivt dragit den nu…

Inlagd: 2011-05-29, 22:14
Skriven av: toriv

Helmer>> Om du får fel på uppgiften så får du väl klaga på att man inte skall räkna % på så små tal som är under 100 totalt, det är fel på frågan i så fall så du kan kanske få den struken. Får du rätt så håll tyst och hoppas att din lärare inte läser här.

Inlagd: 2011-05-29, 22:57
Skriven av: Björn

http://www.oljefondet.no/#/forside
Her er det litt vanskelig å regne %er!

Inlagd: 2011-05-30, 21:50
Skriven av: Tolsrav

http://www.langrenn.com/northug-leter-etter-motivasjon.4928235-1743.html
Hmmmm!

Inlagd: 2011-06-01, 19:26
Skriven av: Tolsrav

Tolsrav: lugn, det är bara Team Northugs PR-apparat som dragit igång. Så här under lågsäsong måste de ju hålla intresset uppe och överträning/utsliten funkar ju kanske inte så bra i år…

Inlagd: 2011-06-02, 17:13
Skriven av: Allan Vallan

Allan: Holder med deg, her gjelder det å holde ”profilen i gang”.

Inlagd: 2011-06-02, 21:14
Skriven av: jomar blekkås

Han har ju touren, eller ska Ulvang ändra reglerna igen så han inte ska kunna vinna?

Inlagd: 2011-06-03, 08:28
Skriven av: JonasE

Bra ide JonasE. FIS har ju inte råd med en omotiverad Northug så om han har svårt med motivationen (vilket jag tror är nys) så kunde väl FIS konvertera 50% av masstarterna till intervallstart på VC och VM – då borde ju Petters motivaion öka enormt!

Inlagd: 2011-06-03, 15:31
Skriven av: Allan Vallan

Allan Vallan..Men hva skal svenkene med intervallstart, det gikk jo til ”dundas” under 15 km klassisk i kollen! :)

Inlagd: 2011-06-03, 16:29
Skriven av: Tolsrav

Tolsrav: Alltid bättre med intervallstart i alla lägen…

Inlagd: 2011-06-03, 17:34
Skriven av: Andreas P

Tolsrav, har du ikke skjønt at den eneste grunnen til at Northug og Norge gjør det bra er en konspirasjon mellom Gud, FIS og
samtlige smøreteam. Hadde man hatt ekte langrennskonkuranser med like ski hadde Sverige vunnet ALT!!

Inlagd: 2011-06-03, 17:42
Skriven av: Hanne

Det är bra Hanne, äntligen någon som har förstått hur det ligger till. Sverige är helt enkelt världens överlägset bästa längdnation, egentligen. Trots att ni har typ 3 gånger så många löpare och ryssarna knaprar alla möjliga tänkbara tveksamheter.

Sverige, Sverige mitt kära fosterland, fortsätt fostra överlägsna atleter så vinner vi guld i allt så fort Gud, FIS & vallarnas konspirerande tar slut!

Inlagd: 2011-06-04, 00:54
Skriven av: Benke Benbrott

Benke Benbrott..Ja, og Anna Haag har forsått hur det ligger til, som hun sa i interju på SVT dagen før VM 3-milen i kollen. ” I fjol stack tre norskor i väg, man lärte sig då att mann inte ska släppa i väg dom”! Da så….

Inlagd: 2011-06-04, 05:10
Skriven av: Tolsrav

Tolsrav: Jo, svenskarna floppade rejält på 15 k men jag tyckte det var ett fantastiskt lopp att se ändå!

Inlagd: 2011-06-04, 07:08
Skriven av: Allan Vallan

Helt klart är intervallstartsloppen bättre/roligare/intressantare att kolla på än masstartsloppen oavsett vem som vinner. Sen går loppen med individuell start fortare…

Hellner säger att han hatar masstartsloppen fast han har vunnit ett OS guld i ett sånt lopp, det säger ju iaf vad han tycker…

Inlagd: 2011-06-04, 13:02
Skriven av: Andreas P

Kickan Randall twittrade: ”Just wrapped up successful fis cross country meetings. Athlete feedback genuinely accepted, gr8 to see.”

Skrev nångång i början av säsongen att hon och Sami Jauhojärvi (de representerar idrottarna i FIS) jobbat extra denna säsong med att få åkarnas röster hörda. Kickans tweet verkade ju positiv iaf…

Inlagd: 2011-06-04, 13:19
Skriven av: Frans

Frans>> Jag har för mig att du för ett år sedan skrev att Sami Jauhojärvi hade framfört till FIS att åkarna endast ville ha tre tävlingshelger i rad, precis som skidskytte har det. Förra säsongen inleddes med 5 tävlingshelger i rad, även om en var en avslagen sprinthelg. Vet du nåt om detta, att FIS ska förändra upplägget t.ex., eller minns jag helt fel?

Inlagd: 2011-06-04, 13:50
Skriven av: JonasE

JonasE: Nej, vet inte vad som hänt nu på slutet (annat än Kickans tweet). Borde väl komma några rapporter från FIS mötet så småningom…

Inlagd: 2011-06-04, 14:51
Skriven av: Frans

langrenn.com melder at det legges til en ekstra etappe i neste TDS, litt merkelig skrevet, men ser ut som det blir en 3/5 km, og da må det jo være en intervallstart.

Dette kan da umulig tolkes som om FIS kun vil at Northug skal vinne?

http://www.langrenn.com/tour-de-ski-blir-enda-toeffere.4929041.html

Inlagd: 2011-06-04, 15:51
Skriven av: Hanne

Hanne: Jag hoppas att det ska stå 10/15 km. Att ha två pyttekorta lopp med intervall är ett dubbelhån mot oss skidälskare. Och dubbeljakten i Oberstdorf blir kvar. Inte konstigt att skidintresset i Tyskland minskar när de får anordna fjantlopp efter fjantlopp.(även Dusseldorf och Oberhof inkluderade).

Inlagd: 2011-06-04, 16:27
Skriven av: JonasE

10/15 km tror jeg blir litt vel langt mitt inne i en tour, ser for meg at det kommer til å være ekstremt store tidsavstander i dameklassen, men 5/10 km hadde vært perfekt synes jeg.

Inlagd: 2011-06-04, 16:44
Skriven av: Hanne

Tolsrav: Precis! Och hade det inte varit för konspirationen hade hon inte släppt Johaug, Björgen & polskan under VM-3-milen. Jag tror att vi börjar förstå varandra!

Förresten, trevligt att du håller igång så här på sommaren när Nehitiri tagit semester ;)

Inlagd: 2011-06-04, 18:38
Skriven av: Benke Benbrott

http://www.fis-ski.com/data/document/cal-cc11-12.pdf

VC-program för nästa år

Inlagd: 2011-06-07, 13:21
Skriven av: Jan

Davos fick ett lite längre intervallopp. Stadssprintar i Moskva och Milano. Ett till kort intervallopp i TdS och VC tävlingar i Polen. Annars ser VC programet väl ut som ifjol ungefär.

Regeländringar:

Man testar att lägga en B-åkare mellan varje startande i den seedade gruppen i VC premiären. Om FIS gillar testet blir det en bestående regeländring. (Hoppas det lyckas bra)

Varje nation som slutade topp 5 i nationscupen tvingas skicka minst tre åkare till varje VC tävling. Ex. Sverige slutade topp 5 i både herr och damklassen. Måste därför skicka 3+3 åkare till varje VC tävling, alltså även Rybinsk. Dock för man göra ett undantag till denna regel och skippa en tävlingshelg.

Skiathlon är nu det officiella namnet för dubbeljakt.

Inlagd: 2011-06-07, 14:07
Skriven av: Frans

Planer för 2012/13. http://www.fis-ski.com/data/document/long-term_wc-cal-cc12-14.pdf

Inlagd: 2011-06-07, 14:12
Skriven av: Frans

Man kör ingen skiathlon i Falun. Masstarten i Rogla är kortare än sist. Kuusamo touren avslutas med en jaktstart i klassisk (!) stil. Det är också nytt.

Inlagd: 2011-06-07, 14:19
Skriven av: Frans

Slalomtävlingen i Polen körs som jippolopp utanför VC.

Inlagd: 2011-06-07, 14:26
Skriven av: Frans

Bra med regeln om att skicka minst 3 men för svensk del lär det innebära att Rybinsk blir undantaget även i fortsättningen.

Bra att slalomtävlingen körs som jippolopp utanför VC… De har nog lyssnat på Justyna & Co här.

Inlagd: 2011-06-07, 15:44
Skriven av: Jörgen

Tror dom Svenska åkarna i år kommer att åka i Rybinsk å Moskva varför skullle man skippa de i år? massa poänga att tävla om i totala WC..passar bra in i år att tävla där..

Inlagd: 2011-06-07, 18:58
Skriven av: jossa

Jag tycker inte det är bra med regeln om att skicka minst tre. Passar det inte in i planeringen för dom bästa kommer man i alla fall inte skicka dom. Då blir det tre utfyllnadsåkare istället, vilket knappast höjer statusen på tävlingen.

Inlagd: 2011-06-07, 19:30
Skriven av: Manne

Manne: kan man inte se det som att då får tre lovande åkare precis bakom ”dom bästa” chansen att åka VC och skaffa sig rutin?

Inlagd: 2011-06-08, 08:01
Skriven av: Göran

Göran… Världscupen tycker jag ska vara tävlingar där dom bästa i världen mäter sina krafter. Inte tävlingar där dom fem bästa länderna skickar åkare strax under eliten.

Om många av dom bästa i världen inte vill åka vissa världscuplopp, så har man ett problem. Och att försöka tvinga dom att åka tycker jag inte är rätt lösning.

Inlagd: 2011-06-08, 08:16
Skriven av: Manne

Mer klassisk betoning i Kussamo. Kan passa bra för jauho, Saarinen och ”den unga”.
15/30 i Davos, lite synd att man valde just där när den banan är tuff nog även för 10/15 Km.
10/15 Km i Rogla och Rybinsk. Hälften så tråkigt herrlopp, men det kan bli bra ändå. Ingen orkar ösa järnet i 30 km men är det bara 15 kan nog fler köra hårt hela lopppet. Men Northug vinner ändå om han ställer upp.
En till kort intervall i touren. Varför???
Masstart i Kollen igen. Buuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu!!!!
Inget skiatlon i Falun. Tycker jag är bra. Blir jämnare utdelning mellan klassisk/fristil nu.
Bara två stafetter. Dubbel-buuuuuuuuuu!!!
Tre klassiska sprintar utanför tourer. En 50%-ig ökning från förra säsongen.

Inlagd: 2011-06-08, 09:12
Skriven av: JonasE

Nånå i dom flesta lopp är det ju minst 3 st åkare iaf.

Sen när SM kommer att gå så skippar dom ju bara att skicka åkare till VC den helgen och det blir nog när tävlingen går i Rybinsk.

Sen vilka åkare dom skickar (tex om vissa landslagsåkare skippar nån helg för att träna) det är ju en annan sak…

Inlagd: 2011-06-08, 12:09
Skriven av: Andreas P

Vill man komma bra i totala WC är de nästan att måste att åka till Rysland 3 tävlingar är de.. sedan går väl ingen WC tävling SM helgen i år

Inlagd: 2011-06-08, 12:51
Skriven av: jossa

Tror tyvärr inte att man kan köra masstart på banan i Davos utan det blir nog en förändrad bansträckning…

Inlagd: 2011-06-08, 13:01
Skriven av: Anders

Vad yrar du Anders? Tävlingen i Davos är individuell start också nästa år.

Inlagd: 2011-06-08, 13:14
Skriven av: Frans

http://www.dagbladet.no/2011/06/08/sport/langrenn/petter_northug/16846753/
Vasaloppet! Har han sjans på siger. Jeg tviler…..

Inlagd: 2011-06-08, 17:38
Skriven av: Tolsrav

Vad har hänt med patriotismen, Tolsrav?

Självklart har han chans på seger. Allt handlar om hur mycket specialträning han hinner få in.

Jag står fast vid min tidigare ståndpunkt att Northug och Rickardsson är två VC-löpare som skulle kunna vinna vasaloppet om de bara vill.

Inlagd: 2011-06-08, 18:17
Skriven av: Benke Benbrott

Jag tror Northug har en bra chans att vinna vasaloppet. Tror dock inte han kommer dra särskilt många meter.

Tycker han gör ehlt rätt som prioriterar touren först och sedan Vasaloppet som de två viktigaste tävlingarna.

Det hade varit kul om Rickardsson, Cologna och Hellner också kör Vasaloppet. Då kan det bli en riktigt spännande tävling i år.

Inlagd: 2011-06-08, 19:24
Skriven av: Alexander

Och eländet i Finland tar aldrig slut:

http://svt.se/2.21247/1.2448915/dopad_raisanen_pekas_ut_som_lognare&from=rss

Inlagd: 2011-06-08, 23:33
Skriven av: toriv

Är det Northug vs Hellner ikväll på Bislet?

Inlagd: 2011-06-09, 07:48
Skriven av: JonasE

Jonas E..Northug hadde sin første treningsdag i går etter siste sesong. Så Hellner kommer til å knuse Petter på Bislet!

Inlagd: 2011-06-09, 09:23
Skriven av: tolsrav

toriv: kul att min hemstad har bidragit till finska framgångar med billig epo :)

Varför skulle rätten tror på Jari Isometsä han har ljugit förr om dopingen i finland..

Jag tror att finskaåkarna varit dopade i massa år under 70 80 90 2000 talet..

Inlagd: 2011-06-09, 09:30
Skriven av: jossa

jossa: jag reagerade också på det. De gamla smugglartakterna sitter tydligen i – ser tydligt hur bilar fulla av epo gick österut och sedan återvände än fullare med röd diesel… :)

Inlagd: 2011-06-09, 10:06
Skriven av: toriv

Skönt att äntligen lögnhalsen Jari Isometsä blir satt på plats. Tappade hakan när han i rättegången under ed nekade till att ha tagit dopingpreparat.

Sen gick inte allt billigt epo österut… Gång på gång har det antytts att man i Finland tog modell av Norge när det gällde epo. Får se om det nångång blir bekräftat…

Inlagd: 2011-06-09, 11:46
Skriven av: Frans

Tolsrav… I ett kort platt lopp inför norsk storpublik kommer nog Northug att kunna ge Hellner en match, mindre träning till trots.

Inlagd: 2011-06-09, 12:08
Skriven av: Manne

Ger inte mycket för dom här ploj tävlingarna men blir nog mer drag senare när det ska tävlas på rullskidor i Sverige(vanlig tävling) då hela Norska landslaget är på plats, har dock glömt datumet.

Inlagd: 2011-06-09, 13:20
Skriven av: Andreas P

Varför ”TOLSRAV” med ömsom stort T och ömsom litet? Har vi en bedragare bland oss?

Inlagd: 2011-06-09, 14:00
Skriven av: Benke Benbrott

Northug otränad tävlande på Bislet inför tusentals galna baggar. Har ni hört den om Rödluvan?

Inlagd: 2011-06-09, 14:17
Skriven av: nisse

Hellner kan väl inte åka Vasaloppet heller, var bland det mest dumma jag har hört. Han är ingenlångtradare (orkar inte ens 5-mil) och stakning har inte varit hans grej någonsin. Han har för lite armuskler.

Inlagd: 2011-06-09, 17:53
Skriven av: Jan

Benke… Verdens beste skiåkare har lov å være ”mental utladet” etter et fantastisk VM, og spørsmålet er, hva skal Northug bruke formen til nu, i juni mnd? :) Det kommer nok viktigere løp i sesongen 2011/2012 enn Bislett Games…….

Inlagd: 2011-06-09, 19:44
Skriven av: Tolsrav

LETT! Barneskirenn!
:-)

Inlagd: 2011-06-09, 19:57
Skriven av: Neithiri

http://www.langrenn.com/johaug-fikk-mental-utladning.4930856-1743.html
Selv prinssesen sliter metalt, men formen tidsnok til Final Climb….

Inlagd: 2011-06-09, 20:01
Skriven av: Tolsrav

Nisse.. Uten ”Rödluvan…..:)

Inlagd: 2011-06-09, 20:05
Skriven av: Tolsrav

Petter: Otränad,omotiverad,övertränad och sjuk vinner som vanligt. Vem vill han lura? Men det gick segt för dom. Dom borde ha större hjul.

Inlagd: 2011-06-09, 20:22
Skriven av: nisse

Skönt att oddssättarna visade sig så efterblivna att de satte Hellner som storfavorit. Blev iaf lite tröstpengar :)

Skön sommardebut förresten, Neithiri……….

Inlagd: 2011-06-09, 20:51
Skriven av: Benke Benbrott

Takk Benke.
Jeg ser fram mot DN Galan nå :)

Inlagd: 2011-06-09, 21:23
Skriven av: Neithiri

Det finns inget folk som tar idrott på så stort allvar som Norrmän. Tur att Bolt inte är Norrman då hade man inte orkat läsa Norska tidningar :-)

Inlagd: 2011-06-09, 22:22
Skriven av: nisse

http://www.skidpepp.se/2011/01/03/haag-is-back/
Nisse….”idrott på så stort allvar som Norrmän” (Les blogginnl).
Dere svensker går jo helt av ”skaftet” for en etappeseier i Tds! :)

Inlagd: 2011-06-10, 11:30
Skriven av: Tolsrav

Nehitiri… Du har helt rätt. Ett rullskidslopp om en engelsk mil är nog så nära ett ”barneskirenn” man kan komma. Frågan är om inte ”barneskirenn” rent av brukar va längre.

Inlagd: 2011-06-10, 13:04
Skriven av: Manne

Skriv en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values