26 februari 2011, av Oskar

Inför herrarnas dubbeljakt

Jag missade tyvärr dagens presskonferens med herrarna, men den går ju att se i efterhand på SVT Play (se ovan). Enda personen som saknades där var Marcus Hellner, som får vila lite från pressen efter alla uppståndelse kring VM-guldet i torsdags.

Johan Olsson är glad att VM inleds med en masstart för honom eftersom hans form varit lite svajig senaste tiden. Då är det bra med en klunga som kan hålla farten åt honom. I Drammen var han nedtränad eftersom han blivit tvungen att köra hårdare närmare inpå mästerskapen än många andra med tanken på alla hopplösa sjukdomar han varit med om. Förhoppningsvis har formtoppningen lyckats och det kan bli kul imorgon. Dock tror jag inte det blir lika kul som för ett år sedan. I den formen har grabben nog inte hunnit hamna i än. Eller?

Man trodde inför den här säsongen att Anders Södergren aldrig mer kan komma sämre förberedd inför ett mästerskap än till förra och förrföra året, men ser man till resultaten från den senaste tiden är jag lite oroad faktiskt. Han utstrålar inte det där härliga lugnet som han brukar. Dock är det Holmenkollen vi pratar om. Här har Södergren upplevt några underbara dagar förut och varför inte igen? Tveksamt om hans dag är i morgon. Han säger dock till SVT att han är i bättre förberedd nu än han var samma tid förra året.

Daniel Rickardsson då, han verkar vara i otroligt bra form! Frågan är hur bra skate-form han är i. Det blir nog ingen klungspurtmedalj för grabben, men lyckas han och några till rycka loss kan det nog bli jäkligt kul tror jag!! Till SVT berättar han:

”Man har väntat hela året på det här. Den senaste veckan har jag höjt formen ytterligare, även i fristilen, så jag har stora förhoppningar.”

Härligt!!

Sist men verkligen inte minst, Marcus Hellner. Bara några timmar efter att grabben bärgat guld och sjungit nationalsången avslutade han sitt blogginlägg med meningen:

”Jag är då grymt sugen att ge mig ut i spåren igen!”

Snacka om taggad grabb!!

Hur ska då loppet utveckla sig för att det ska passa svenskarna? Om nu Marcus är i den formen han verkar vara i så är det nog full rulle från start som gäller. Många nationers åkare, inklusive de svenska, har insett att det finns endast ett enda botemedel mot Northugs spurt, och det är att dra ifrån långt innan norsken hinner lägga i turbon. Därför tror jag alla kommer köra för kung/president och fosterland! Abrahamsson, till Aftonbladet, är inne på samma sak:

”Petter har säkert känt att de flesta masstarter i vinter har gått i ett tempo som gjort att han inte har kunnat styra loppen lika väl.”

Johan Olsson:

”Vi har märkt på masstarterna nu att det har blivit en annan attityd efter det där (OS-loppet). Mer offensivt och lagen går ihop mer nu än vad som hände innan. Det har blivit ett traditionsbrott nu i masstarten. Jag tror definitivt det kommer hända mer, definitivt på skate-delen.”

Södergren tror att anledningen till att det blivit mer offensivt beror på en viss norrman:

”Fler än vi förstår att det är dumt att vänta in till upploppet med Northug i hasorna. Det är väl fler som vill vinna än han!”

Uppförsbackarna är långa vilket betyder att det kommer att gå att grilla motståndarna rejält om man har krafterna. Lyckas en liten klunga gå loss kan det bli riktigt riktigt spännande. Är det bara en som rycker, ja då tror jag han blir uppäten av klungan så småningom. Ja om nu inte några ligger och bromsar i klungan som förra året. Dock tror jag inte någon kommer tillåta det igen.

Södergren nämner att man snackat ihop sig om ett ryck imorgon. Av vem och när vill han inte avslöja. Det är tur det för jag är orolig när folk blir för kaxiga (läs: Johnsrud Sundby under OS) och sedan inte levererar.

norskarnas persskonferens frågade man vad Petter tyckte om att Hellnerbacken numera heter Hellnerbacken. Han svarar slappt:

”Nej, den har inte fått namnet Hellnerbacken.”

Men han säger att det är viktigt att vara med där framme under hela loppet om en attack skulle komma. Så förmodligen lär vi inte se grabben där han brukar vara, nere bland 20:e plats, imorgon.

Vi har pratat mycket om svenskarna och en viss norrman, vad har vi mer att vänta oss för konkurrens imorgon? Först och främst världens (fram tills i torsdags) mest kompletta skidåkare, Dario Cologna. Han (och även flera ur hans landslag) kan bli riktigt giftiga i morgon. Sedan har vi ju som alltid Alexander Legkov. Dödsfarlig. Och Vylegzhanin visade i La Clusaz att han kan vinna. Då var det bara fri stil, men imorgon är det både och. I Drammen kom Vylle tolva, placeringen efter Legkov, så han kan klassiskt också (i Otepää var han trea!).

Tyskarna då? I don’t know… Fransoserna då? Kanske, men tveksamt. Italien då?! Nja… Resten av norskarna? Svar nej.

En liten reflexion: det känns verkligen som att den här säsongen är det färre nationer än på länge som ser ut att vara med och kriga om medaljerna. Vad kan det bero på egentligen? Kanske lite på att det pågår ett generationsskifte i Tyskland och Italien.

Vädret då? Jo, enligt YR ska det bli perfekta förhållanden i morgon! Eller vad sägs om växlande molnighet och -2° !!

Nu blire medalj för svenskarna!

Till slut, kan folk (och då menar jag framför allt kvällspressen, kvällspressens läsare osv) lägga ner allt snack om Bjørgens astmamedicin. Jag blir så sjukt trött!!!

257 kommentarer till ”Inför herrarnas dubbeljakt”

Alltså Oskar tilla att börja med vill jag bara tacka för en enastående blogg.
Jag tror på svenskt imorgon, och schweiz. de vet så väl att är Northug med in på upploppet så vinner han. det kommer bli tokkörning från stavtag ett imorgon. Det kommer Dario stå för, och legkov. i en utav de sista backar kommer vi se Hellner göra ett monsterryck igen och det kommer inte många kunna följa.(hoppas iaf).

Inlagd: 2011-02-26, 17:35
Skriven av: mindotterblirnästaKalla

Bra uppsnack. Ryssarnas form känns ju grymt osäker om man får döma av sprintarnas resultat. Förutom Northug, Cologna, Svenskarna och Legkov vette f*n vem som kan hävda sig.
Vad tror ni om Matti Heikinen? Han var ju grym på tour dubbeljakten!

Inlagd: 2011-02-26, 17:35
Skriven av: Joel Burman

Mindotter…: Hoppas du får rätt själv hoppas jag att svenskarna gör ett eget miniklung ryck där Södergren sen kan lägga sig och bromsa för de andra vid strategiska punkter.

Inlagd: 2011-02-26, 17:38
Skriven av: Joel Burman

Oskar, du är jättebra på att skriva.

Joel, nej, tror inte Heikkinen räcker till. Han har haft det tufft efter TdS med sjukdomar. Dessutom verkar det som man just nu måste ha stora dyra vallabussar för att få till vallningen i Kollen…

Inlagd: 2011-02-26, 17:54
Skriven av: Frans

…eller valla-flygplan som Gabriel tipsade om förut väl?

Inlagd: 2011-02-26, 18:04
Skriven av: Oskar

Joel
Det hade vart nåt det va? med Olsson, ricky o hellner i ensam klunga och med Anders som bromskloss i en uppförsbacke.
Jo drömma kan man ju:)

Inlagd: 2011-02-26, 18:08
Skriven av: mindotterblirnästaKalla

Varför kör Brandsdal istället för Rönning? Vem ska nu MJS dra upp tempot med så Hellner kan vinna???

Av de top30 i distanscupen saknas imorgon:
Bauer, Perl, Rönning, Teichmann, Poltoranin, Belov (petad), Jauhojärvi. Dessutom har Chernousov fått fel startnummer, 24 istället för 8.

Inlagd: 2011-02-26, 18:09
Skriven av: JonasE

Wow det är några avbräck får man säga. Bauer satsar verkligen allt på 15 km och femmillen då?

Inlagd: 2011-02-26, 18:13
Skriven av: Joel Burman

Finväder i morgon. Jag inser att det var dumt att byta Johan Olsson mot Legkov i tipset. Nu blir det Daniel,Hellner och Olsson som står på pallen. Norge lyckades bara fixa mökkavear i dagens lopp.

Inlagd: 2011-02-26, 18:17
Skriven av: nisse

Synd att inte Rönning kör, anar att norrmännen kommer bromsa allmänt som lag. Dags för Södergren och Co att spränga fältet. Kan vara det närmaste en svensk trippel sedan 1989 om Olsson, Hellner och Rickardsson har dagen!

Inlagd: 2011-02-26, 18:24
Skriven av: Joel Burman

http://www.nrk.no/sport/meisterskap/ski-vm-2011/nyheter/1.7525107

Petter vinner om han henger med i klassisken.

Inlagd: 2011-02-26, 18:43
Skriven av: tolsrav

Ni glömmer väl inte bort kanadensarna? De kanske inte håller till en medalj, men jag tror inte att de kommer att vara långt borta.

Inlagd: 2011-02-26, 18:47
Skriven av: LMG

Sant kanadickerna är grymma! Dock osäker på formen där med.

Inlagd: 2011-02-26, 18:48
Skriven av: Joel Burman

http://www.adressa.no/sport/skiVM/article1595315.ece

Petter satser heller på sprintstafetten.

Inlagd: 2011-02-26, 19:07
Skriven av: Helmer

Varför skulle inte Northug köra 15.Är han sjuk?Vi ska inte skriva upp de svenske, då går det åt skogen

Inlagd: 2011-02-26, 19:19
Skriven av: Experten

Ja, underligt om Northug släpper den enda intervallstarten. Det är ju där VMs verkliga skidkung koras. Åtminstone i klassiska åkning. Och mot teamsprint som har lägst status. Konstigt.

Inlagd: 2011-02-26, 19:32
Skriven av: Per

Tja, det är ju antalet medaljer som räknas och jag tror faktiskt inte han har någon chans, i Drammen hade han tur att han hamnade bakom diesellokomotivet och kunde utnyttja sin hängåkning(den är han utan tvekan världsbäst på).

Inlagd: 2011-02-26, 19:34
Skriven av: mindotterblirnästaKalla

Experten:Northug tror han har større sjanse for å ta medalje på sprintstafetten. Northug mener også at sprintstafetten passer bedre inn i opplegget mot femmila.

Inlagd: 2011-02-26, 19:37
Skriven av: Helmer

Tipsar om TV-krönikan i dagens DN av Johan Croneman. Den handlar om Vinterstudion. Inte nättillgänglig än, men här från ett stycke som går ut på att det är Jonas Karlsson som är den stora stjärnan:

”Inte sällan håller [Karlsson] små föreläsningar för skidåkarna. Han sägs ju förresten vikariera när oraklet i Delfi fått vinterkräket eller vilar ut sig på Mykonos tre veckor varje sommar.”

Inlagd: 2011-02-26, 19:41
Skriven av: Per

nästakalla…Han var best den dagen, mener du vel! Rikardsson bør vel vise mere før han er ”världsbäst”, men det var tross alt hans første Vc- seier…….det sier da ”noget”

Inlagd: 2011-02-26, 19:50
Skriven av: Helmer

Per: hehe, om det är så, så är det för att folk kan känna igen sig själva i en halvduktig motionist med halvtaskiga tipsresultat ;)

Inlagd: 2011-02-26, 19:52
Skriven av: Skidjan

Helmer: nästakalla syftar på att Northug är världsbäst på hängåkning. Håller du inte med om det eller?

Inlagd: 2011-02-26, 20:04
Skriven av: Sam

Synes det er litt trist dersom Northug dropper 15 km. Jeg tror han absolutt har mulighet på medalje der hvis han er i toppform. Men jeg skjønner jo at 5-mila er den distansen han setter høyest, og at han vil optimalisere frem mot den.

Sprintstafetten er gull, men ikke individuelt. Dessuten har vi jo mulighet på gull i den øvelsen selv uten Northug. Så det er ikke en prioritering jeg er enig i totalt sett.

Inlagd: 2011-02-26, 20:17
Skriven av: drazyc

drazyc: men du tror att Northug själv har tagit avgörelsen och inte landslagsledningen?

Vilka ställer Norge på banan utöver Eldar och MJS då?

Inlagd: 2011-02-26, 20:27
Skriven av: Skidjan

Northug verkade lite tjock i näsan under presskonferensen, stackarn. Sjukdom på gång?

Lika bra att han skippar 15 km. Chanslös på medalj.

Inlagd: 2011-02-26, 20:54
Skriven av: Benke Benbrott

Benke: Northug var ju trea i Drammen om än som ”snyltare” på Rickardsson. På 15 km startar uppemot hundra deltagare, varav kanske 15 har medaljchans. Hur många lag har medaljchans på teamsprinten? Tre? Fyra? Det kan ju inte vara så att allt Northug räknar är medaljer. Det är trots allt skillnad på medalj och medalj.

Inlagd: 2011-02-26, 21:01
Skriven av: Per

Pajas sprint guld är inget i jämförelse med ett VM brons på 15 km. Synd att Norge och Northug inte inser det!

Inlagd: 2011-02-26, 21:12
Skriven av: Joel Burman

Benke…..Det er vel lov å starte selv om Petter er ”chanslös på medalj”.
Kalla var jo chanslös på medalje i dag, men tjejen åkte loppet for det! :)

Inlagd: 2011-02-26, 21:15
Skriven av: tolsrav

Per: Jo, men som normännen stolt proklamerade efter Rickardssons norgeförnedring så betyder inte det nånting en vecka innan VM. Dessutom är banorna för kuperade för att norrmannen ska kunna staka 95 % av banan som vanligt.

Om du säger att 15 man har medaljchans på 15 km så räknar du antagligen sådana som Poltaranin, Kershaw och Angerer som medaljkandidater. I min mening är det i höjd med att räkna nationer som Finland, Tyskland, Italien och Schweiz utöver Sverige, Norge och Ryssland i team sprint, som medaljkandidater och då tycker inte jag att konkurrensen är sämre i team sprint sett till antal startande.

Det är extremt ovanligt att någon utöver de som rankas som, säg topp-8 tar medalj på ett VM. Han vitryssen kan knappt räknas.

tolsrav: Ja, precis. Endast de som rankas topp 3 inför bör ställa upp på varje gren.

Min poäng var snarare att han är fullt medveten om att hans chanser på 15 km är extremt små, så jag ser inget konstigt i att skippa den när man ska köra allt annat. Team sprint är en trams-övning av sällan skådat slag, men ett potentiellt guld är så klart värt mer även där jämfört med en patetisk placering i 15 k om man heter Petter Northug.

Inlagd: 2011-02-26, 21:43
Skriven av: Benke Benbrott

Martin J Sundby tror jeg kan få til et bra løp i morgen. Han er i bra form og har blitt mye bedre i skøyting i år.

Inlagd: 2011-02-26, 22:01
Skriven av: Helmer

@Skidjan: Regner med at Northug selv har vært med på å ta avgjørelsen. 15 km på maks kapasitet er vel tøffere å restituere seg fra enn en sprintstafett.

Jeg håper ikke avgjørelsen er tatt 100%. Hvis han mislykkes i morgen på dobbeljakten, tror jeg Northug stiller på tirsdag.

Inlagd: 2011-02-26, 22:44
Skriven av: drazyc

Jeg synes det er litt komisk å kalle en bakke for ”hellnerbakken” fordi Hellner fikk en 5 meter luke i ett enkelt løp, der han overrasket konkurrentene som ikke trodde noen ville rykke der. I så fall skulle det jo være 10-15 Northugbakker rundt om på VC-arenaene (Northug har jo klart å få mye større luker enn Hellner, selv om konkurrentene har forventet et rykk der).

Klarer Hellner det samme på Stafetten, dobbeltjakten eller femmilen når han har mistet overraskelsesmomentet fra torsdag, skal jeg med glede kalle den for Hellnerbakken. Ikke før.

Inlagd: 2011-02-26, 22:59
Skriven av: Tor

…ikke misforstå, Hellners seier var svært imponerende og ytterst velfortjent. Men det kreves litt mer å få en bakke oppkalt etter seg ;-)

Inlagd: 2011-02-26, 23:00
Skriven av: Tor

drazyc: Du får rätt mig om jag har fel men ”Hvis” på norska betyder ”När” eller hur? ;)

Så länge inte svenskarna blir bortvallade i klassiskt tar Hellner hem det.

Inlagd: 2011-02-26, 23:04
Skriven av: Thorrez

Ni Norrmän kan kalla den vad ni vill men vi alla VET att den heter Hellner backen! Speciellt efter att ni själva givit det så mycket uppmärksamhet. Och det är det som stör er :)

Inlagd: 2011-02-26, 23:10
Skriven av: Gunnar

@Thorrez: Hvis betyr ”om”, altså at jeg er usikker på om han mislykkes :-)

Må si jeg blir både overrasket og imponert dersom Hellner vinner i morgen. Han har ikke rykket til Legkov i bakkene. Og han er en dårligere spurter enn Cologna og Northug.

Inlagd: 2011-02-26, 23:12
Skriven av: drazyc

Godt poeng Gunnar. Selv om ikke prestasjonen til Hellner kvalifiserer for å få bakken oppkalt etter seg, kan oppmerksomheten rundt det gjøre at navnet vil heftes ved bakken.

Jeg satser på at Northug gjør noen heftigere rykk i bakken i dagene som kommer – da vil ”hellnerbakken” bare være et vagt minne!

Inlagd: 2011-02-26, 23:14
Skriven av: Tor

Er det bare meg som synes at svenskenes ”full fart fra start”-taktikk er litt rar. Mener de at Hellner er bedre til å henge i klassisk enn Northug? Hvis målet et at Richardsson, Olsson eller Södergren skal vinne så kjøper jeg den, men for Hellner er det vel bedre om farten først blir veldig høy under skøytedelen.

Inlagd: 2011-02-26, 23:14
Skriven av: Hanne

Det är bara du Hanne… hahah

Inlagd: 2011-02-26, 23:17
Skriven av: Joel Burman

Thorrez: Kan jo tenkes at Hellner ikke orker å henge med på klassisk selv om han skulle ha gode ski. Hellner har stor kapasitet men er veldig dårlig teknisk i klassisk sammenlignet med de beste. Han er avhengig av godt feste, og får derfor dårligere glid.

Tror han er borte etter klassisk delen. Mye mer redd for Cologna og Bauer

Inlagd: 2011-02-26, 23:18
Skriven av: Gif

@Hanne: Jeg synes absolutt at det er en snål strategi hvis Hellner skal vinne ja. Hellner kan godt tåle å være sammen med tre-fire andre løpere mot slutten og likevel vinne løpet. Det er vel kanskje bare Northug og Cologna som spurter bedre av favorittene.

Legkov derimot MÅ kjøre hardt for å ta medalje. Cologna må ikke, men han er kanskje verdens beste klassiskløper akkurat nå. Han vil nok forsøke å utnytte det.

Inlagd: 2011-02-26, 23:20
Skriven av: drazyc

@Gif: Bauer stiller ikke, men fokuserer på 15km på tirsdag.

Inlagd: 2011-02-26, 23:22
Skriven av: drazyc

Nei nei Hanne. Dette skulle du ikke gjort dem oppmerksom på, kanskje de revurderer taktikken nå. He he.

Jeg er enig at det er merkelig å på den ene siden anerkjenner man Northug som verdens beste hengløper, og i neste åndedrag fantaserer man om at Rikardsson og Olsson med Hellner på slep skal riste av seg Northug i klassisk.

Men det blir jo et valg mellom pest eller Kolera. Å ENTEN forsøke å riste av seg verdens beste hengløper, ELLER å akseptere at verdens beste spurter på distanseløp blir med til avslutningen.

Inlagd: 2011-02-26, 23:22
Skriven av: Tor

Hanne har en poäng. Chansen att Northug blir avhängd i den klassiska delen är mindre än att Hellner blir det. Trots form och bra klassiska lopp i SM/Ottepää. Så lite komplicerat är det taktiskt. Problemet för Northug/Norge är att han bara har en taktiskt option: ”snylta” + spurt. Och det kommer hända saker i morgon, var så säkra. Som någon påpekade på presskonferensen har ju även flera andra nationers åkare intresse av hög fart. Och Northug kan inte vara på tårna varje gång det händer något i täten för då tror jag han är rökt. Så det är inte enkelt för Norge heller.

Inlagd: 2011-02-26, 23:28
Skriven av: Per

@Per: For Northug er vel strategien ganske enkel, nemlig å henge med så lenge han orker og avgjøre mot slutten. Men dersom han føler seg i topp form, tror jeg han trives med at farten er høy siden risiko for uhell reduseres.

Inlagd: 2011-02-26, 23:30
Skriven av: drazyc

Nesten så man mistenker svenskene for å ha følgende prioritering

1. Northug skal ikke vinne gull
2. Sverige skal vinne gull

Når det gjelder Legkov så tror jeg faktisk han har et av de aller beste rykkene i bakken, i Kuusamo parkerte han Cologna og Richardsson og det etter at han hadde dratt nesten hele løpet. Uten tvil året mest imponerende rykk på herresiden. Mulighet for at bakken bak gratishaugen heter Legkovbakken i morgen.

Inlagd: 2011-02-26, 23:32
Skriven av: Hanne

Drazyk: Jo, men Sverige har fler löpare som kan vinna och åtminstone Hellner kan dessutom vinna på olika sätt. Det ger fler optioner.

Inlagd: 2011-02-26, 23:36
Skriven av: Per

Har ingen koll på hur legkovs form sett ut sista veckorna men om han toppat som resterande ryssar så blir han nog inte farlig imorgon! Synd att inte Bauer kör dubbeljakten!

Inlagd: 2011-02-26, 23:37
Skriven av: Joel Burman

Problemet på herrloppen är att det blir lågt tempo i perioder. Rickardsson får göra som Kowa, ge järnet. Annars är Northug kvar i rejset.

Inlagd: 2011-02-26, 23:38
Skriven av: nisse

Nisse: Jag tror det kommer vara taktiken Richardsson/Södergren kommer växeldra tillsammans med Olsson om han är i form på klassiska delen.

Inlagd: 2011-02-26, 23:41
Skriven av: Joel Burman

Nisse, så du dagens løp? Kowa drog jo nesten ikke i det hele tatt, hun hadde mer enn nok med å følge Bjørgen og Johaug.

Joel, ryktene sier at russerne er i kjempe form, les nedesrt i artikklen nedenfor. Jeg har hørt det fra andre også, men man kan jo aldri stole helt på rykter.

http://www.langrenn.com/russerne-tagget-ned-loeypeskilt.4888637-1743.html

Inlagd: 2011-02-26, 23:44
Skriven av: Hanne

Det är väl övrigt imorgon vi får reda på om Södergren är i form nog att axla en stafettsträcka.

Inlagd: 2011-02-26, 23:47
Skriven av: manne

Manne huja! Jag hoppas han och Olsson visar bra form i klassisk så vi kan matcha dem på första två sträckorna och toppa på slutet!

Inlagd: 2011-02-26, 23:52
Skriven av: Joel Burman

Hanne: man behöver vara i mycket bättre form nu för att ta medalj än vad man behövde vara i början av säsongen för att uklassa de övriga.

Inlagd: 2011-02-26, 23:53
Skriven av: toriv

Joel: med tanke på vilka som går vilka sträckor (speciellt för Norge) så tror jag fortfarande på att Södergren tar tredjesträckan.

Inlagd: 2011-02-26, 23:54
Skriven av: toriv

Toriv: Jag tror det är större chans på guld med richardsson och hellner på slutsträckorna men då handlar det om att inte ligga tokefter på de klassiska sträckorna.

Inlagd: 2011-02-26, 23:56
Skriven av: Joel Burman

Håller med. Har ju redan konstaterats tidigare i andra trådar: antingen säkrar vi medalj med OS-laget eller så gör vi förändringar för att gå för guld men riskerar att missa pallen.

Inlagd: 2011-02-27, 00:00
Skriven av: toriv

Toriv, selvsagt, men det betyr jo ikke at Legkov er i noe dårligere form i forhold til konkurrentene nå enn han var da. Cologna og Richardsson var jo også i god form da Legkov slo dem. Jeg sier jo ikke at han garantert kommer til å vinne, men jeg tror han er farlig, og han kan avgjøre i bakken.

Inlagd: 2011-02-27, 00:01
Skriven av: Hanne

Hanne: jag håller med om att det mycket väl kan vara så. Min känsla är dock att ryssarna kommer göra ett dåligt mästerskap rakt av. Denna känns dock inte särskilt rationellt grundad (om nu känslor brukar vara det…).

Inlagd: 2011-02-27, 00:03
Skriven av: toriv

toriv: konstaterats eller spekulerats? :S

Inlagd: 2011-02-27, 00:05
Skriven av: Skidjan

Toriv: Jag tycker vi ska gå för guld faktiskt om nu inte Södergren/Olsson visar sig vara i urusel form under de två kommande loppen men då lär ju medalj bli svårt också!

Inlagd: 2011-02-27, 00:06
Skriven av: Joel Burman

Här är för övrigt de lägsta oddsen från ski competition på Oddsbook:

Petter Northug 2.00
Marcus Hellner 4.50
Dario Cologna 8.00
Alexander Legkov 12.00
Alex Harvey 26.00
Daniel Rickardsson 20.00
Maxim Vylegzhanin 26.00
Matti Heikkinen 35.00

Inlagd: 2011-02-27, 00:06
Skriven av: toriv

20 på Richardsson och 26 på Harvey är väldigt bra odds.

Inlagd: 2011-02-27, 00:07
Skriven av: Joel Burman

Skidjan: konstateranden i bloggkommentarer = spekulationer, är väl nästan en erkänd naturlag vid det här laget? :)

Joel: beror på lite hur ryssarna ser ut också. Eventuellt kan ju Södergren hänga en ryss på tredje och på så sätt gå ifrån Norge.

Inlagd: 2011-02-27, 00:09
Skriven av: toriv

*tittar in i spåkulan* Imorrn kommer Södergrens stora formstigning när han går med klungan. Och Olsson kommer åtminstonde gå bra på det klassiska delen, kanske sparar sig till 15k, lär väl ha nött mest klassiskt den senaste tiden.

*tittar ännu djupare i spåkulan* Det blev rockad på stafett-laget på OS då Rickardsson och Olsson böt plats och roller med varandra.

*tittar djupast i spåkulan* Södergren tar medalj på 50k, ser dock inte vilken valör…

Inlagd: 2011-02-27, 00:11
Skriven av: Skidjan

Joel: absolut! Ändå spelade jag inte på någon av dem…

Inlagd: 2011-02-27, 00:11
Skriven av: toriv

Hellner inför morgondagens lopp:
http://nyheter24.se/sport/vinterkanalen/marcus-hellner/?p=250

Han är helt klart medveten om sina brister i klassiskt! Det här kommer bli sjukt spännande!!!

Inlagd: 2011-02-27, 00:13
Skriven av: Joel Burman

*tittar stjärnstopp djupt i spåkulan*: Björgen tog flesta medaljerna men Northug flesta rubrikerna.

Det säger något om hur media prioriterar och värderar.

Inlagd: 2011-02-27, 00:14
Skriven av: Skidjan

Skidjan: dina spådomar kan vara realistiska, även om jag har svårt att tro på nummer 3. Medias prioriteringar är grymt dåliga. Möjligtvis att du kan få fel om Björgen fortsätter med att klämma in sin nakenhet i intervjuerna – det lär de gilla! Tur att vi har Skidpepp.

Joel: helt ärligt så tror jag inte att det kommer att spricka under den klassiska delen. Tycker det har snackats om det hur många gånger som helst utan att det har hänt något så jag är skeptiskt. Tar även svenskarnas snack om taktik med en nypa salt. Klart att det kan bli någon som liknar OS-loppet, men precis som då så kommer det helt och hållet bero på omständigheter som ingen har någon aning om nu. Jag skulle dock väldigt gärna ha fel.

Inlagd: 2011-02-27, 00:21
Skriven av: toriv

Jeg har ikke noe tro på russere, etter min menig er de sjanseløse uten sin vanlige prepping, grunnen til dårlige resultater fra russernes side sålangt i VM skyldes ikke noe annet enn skrekken for å bli tatt. Og de siste rykter om ytterligere metoder for å ta drittsekkene har skremt dem fra sin vanlige medisin, vel, vi får se, gjør Legkov og Vylegzanin et dårlig løp i morgen så er det faktisk ikke overraskende, de er selvsagt livredde for dopjakten. Imorgen handler det om svensker, Cologna og Northug, og jeg kommer til å sende opp raketter om Petter vinner, løpe naken gjennom alle hagene i nabolaget mens jeg skriker JAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!

Inlagd: 2011-02-27, 00:45
Skriven av: Neithiri

Burman: Du får 35 på Harvey på Unibet.

Verkar annars som att många har missat att Hellner nyligen har gjort två klassiska 15 k-lopp i VÄRLDSKLASS. Fyra i Otepää och SM-seger.

Kanske inte en anledning att utropa honom som en av de största favoriterna på 15 k på Tisdag, men absolut tillräckligt för att inte avfärda honom som svag i klassiskt.

Vad gäller Hellner-backen så är det helt underbart att svenskarna redan pratar om namnet som om det vore lika självklart som Magnusson-backen.

Pajasen Johnsrud Sundby verkade inte helt nöjd med det, och det är ju bara hur kul som helst. Sverige har kommit Norge under skinnet! Men det kan vara omvänt imorn…

Det är iaf med större optimism än tidigare man som svensk laddar för ett masstartslopp med en Northug i bra form som motståndare, även om han fortfarande är favorit.

Inlagd: 2011-02-27, 01:18
Skriven av: Benke Benbrott

Nethiri: lova det då! Så känns smärtan, om Northug skulle vinna, så mycket mindre :)

Får se om Teichmann har vaknat till liv också, tycktes ju köra bättre och bättre i Drammen. Annars finns det ju fransmän, italienare, kanadensare, ryssar och finnar att se upp med. Och en och en halv norrman.

Inlagd: 2011-02-27, 02:11
Skriven av: Skidjan

Det blir spennende Neithiri. Da får vi nesten håpe på en liten seier for Northug:)

Inlagd: 2011-02-27, 07:44
Skriven av: Anna

Norska arrangörer är lite roliga. I ett försök att öka Northugs chanser idag så gav man Rybinsk-segraren Chernousov startnummer 24 istället för 8. Detta har dock upptäcks och Chernousov kommer idag att starta med nummer 24 fast från nummer 8:s startposition (de dumma tyskarna kommer inte fatta någonting). Jag är övertygad om att de kommer försöka trolla Longa i eftermiddag så Johaug får starta närmast före Björgen imorgon.

Inlagd: 2011-02-27, 08:18
Skriven av: JonasE

Läste i AB om Northugs hemliga skida som han skall använda. Tjänar mer än 30sek enligt Perry. Jag gillar inte att Perry är i Norge!

Inlagd: 2011-02-27, 08:22
Skriven av: nisse

Nu kan ju journalisten som skrev det där inte ett smack om skidor, tror det handlar om Fischers nya modell och den har ju alla de bästa kontraktsåkarna tillgång till.

Men gillar inte att Norge har så mycket mera resurser än alla andra. Norge har t.ex. 3 gånger fler vallare än Finland.

Inlagd: 2011-02-27, 08:44
Skriven av: Frans

Jeg skjønner ikke hvorfor Brandsdal går i stedet for Rønning i dag?
Det er mulig det er fordi Rønning skal gå på tirsdag.

Inlagd: 2011-02-27, 08:46
Skriven av: Helmer

Helmer: Det är för att norrmännen ger upp dubbeljakten på förhand. De tror bara på Petter tyvärr kommer han inte få någon bra hjälp av sitt lag när inte Rönning kör.

Inlagd: 2011-02-27, 09:00
Skriven av: Joel Burman

Resurser är viktigt men kunskap är ännu viktigare. Det är ingen slump att Björgen vill springa naken genom vallabussen.:P
Hennes svit av segrar vore inte lika lång om hon haft Kowas vallare och dom är absolut inte dåliga.

Inlagd: 2011-02-27, 09:02
Skriven av: nisse

Joel: De norske har ikke bare Petter i dag, han er selvsagt det største håpet siden han er trønder:)
Men jeg tror MJS kan henge med i klassisken og han har også blitt bedre i skate, spessielt i dobbeldans.

Inlagd: 2011-02-27, 09:07
Skriven av: Helmer

Tror 30 km är för långt för MJS. Han brukar alltid tröttna på slutet även i kortare lopp.

Inlagd: 2011-02-27, 09:12
Skriven av: Frans

Det ble dans her også i går kveld, både enkeltdans og dobbeldans, og vet da fan jeg! Og VM, har så ”vitt” startet………..!? Hoj hoj HERLIGT!!

Inlagd: 2011-02-27, 10:27
Skriven av: tolsrav

går ikke bauer+

Inlagd: 2011-02-27, 10:36
Skriven av: gif

gif: Nej, det gör han inte =/

Inlagd: 2011-02-27, 10:50
Skriven av: LMG

Har Bauer på tipset. Er det lov å bytte?

Inlagd: 2011-02-27, 10:58
Skriven av: gif

Visst blir det säkert en hel del körning idag, men det är ändå upplagt för Nothug. Jag tror dom enda som kan leverera genomtänkta ryck och hårdkörningar är Sverige och Norge. Och Northug lär följa svenskarnas steg som en skugga.

Ryssarna har förstås åkkapacitet att spränga fältet. Men än så länge har vi mest sett sporadiska utbrytningar där en ryss rycker och den andra leder klungan i jakten. Så där tror jag Northug är taktiskt överlägsen.

Och Cologna är nog för ensam för att våga göra något innan spurten.

Inlagd: 2011-02-27, 11:16
Skriven av: manne

Manne: Väldigt träffsäker analys på hur det brukar se ut. Jag hoppas att svenskarna lyckas dra upp farten ordentligt på klassiska delen och sen bibehålla på frisilen är ju bättre med 5 man i klungspurt än 25 som det brukar vara… men visst är Northug och Cologna storfavoriter inga tvivel om det!

Inlagd: 2011-02-27, 11:20
Skriven av: Joel Burman

Jeg er så sinnsykt spent nå, og pulsen gikk ikke akkurat ned av at NRK nå nettopp viste høydepunkter fra stafetten i Trondheim i ’97. Der gikk Alsgaard ut på siste etappe med ledelse på 1,44.

Jeg tror Northug ønsker stor fart og hardt løp i dag. Han har ikke verdens raskeste spurt i en sprint, men jo harderere og lenger løpet har vært – jo bedre er spurten hans sammenlignet med konkurrentene.

Jeg er rimelig sikker på at Northug tar hjem dette dersom han unngår uhell. Men hvis Hellner klarer å avgjøre på Gratishaugen igjen i år – så skal jeg fra nå kalle den bakken for Hellnerbakken!

Inlagd: 2011-02-27, 11:21
Skriven av: Tor

Gif: du får byta då

Inlagd: 2011-02-27, 11:23
Skriven av: Markus

Förstår inte hur stafetthödpunkter ifrån Trondheim kan vara så spännande. Det måste ju vara världens mest överlägsna stafett någonsin men jag kan instämma att stämningen där var helt enorm!

Hela wm 97 stafetten finns för övrigt upplagd på youtube!

Inlagd: 2011-02-27, 11:24
Skriven av: Joel Burman

Burman; den har jeg sett flere ganger på youtube. Det var vel ikke spennende, det er jeg enig i. Men for nasjonalistiske nordmenn som meg selv er det skipepp i praksis å se det i reprise!

Inlagd: 2011-02-27, 11:26
Skriven av: Tor

Haha jag förstår det. Mogrens femmil ifrån falun -93 ligger också uppe i sin helhet brukar kolla den en gång i halvåret bara för att!!!
Finns inget bättre än att se Mogren bli hissad i gullstol efter att ha slagit Dählie och Ulvang och Co trots deras stenslipade skidor!

Inlagd: 2011-02-27, 11:29
Skriven av: Joel Burman

Tor: Har också en känsla av att Northug tar det här idag. Försökt komma på nån gång när fältet har åkt ifrån honom. Det enda som slår mig är väl dubbeljakten i OS där staven kanske förklarade lite lite. Det blir tufft att bli av med Petter. En chans kan ju vara att försöka när han ligger långt ner i fältet 15 sekunder efter som han brukar göra första 5-10 km.

Inlagd: 2011-02-27, 11:36
Skriven av: Martin V

Intressant masstartsdiskussion på NRK mellan Ulvang och Myhre. Hoppas nu bara svenskarna spräcker fältet så att det inte blir spurtstrid inne på stadion

Inlagd: 2011-02-27, 11:38
Skriven av: swestam

Heller ingen Teichman i dag, rart.

Inlagd: 2011-02-27, 11:45
Skriven av: Hanne

Vid andra mellantiden leder Sedov och MJS, 6 sekunder före Di Centa, Clara och Cologna. KLungan halvminuten efter. Allt enligt FIS allt annat än pålitliga live-service

Inlagd: 2011-02-27, 11:48
Skriven av: JonasE

JonasE: det var sannerligen en oväntad utveckling! :)

Inlagd: 2011-02-27, 11:51
Skriven av: toriv

fy fan vilket dåligt glid rickardsson har

Inlagd: 2011-02-27, 12:25
Skriven av: paul

Helt bedrövlig start för Rickardsson och Hellner. Nu får de ju slita ont på den klassiska delen. Dåliga vibbar.

Inlagd: 2011-02-27, 12:28
Skriven av: uttern

Hellner er jo nesten allerede fellt av den svenske taktikken, hvorfor i all verden går man opp å drar opp farten hvis en av lagkameratene har dårlige ski/form.

Inlagd: 2011-02-27, 12:33
Skriven av: Hanne

Dags att införa headsets för åkarna. Rickardsson gjorde sitt ryck i precis fel tillfälle.

Uselt glid för svenskarna också. Jädra skumt…

Inlagd: 2011-02-27, 12:38
Skriven av: uttern

Shit vilket skit. BEdrift att misslyckas så grovt med glidet.

Inlagd: 2011-02-27, 12:40
Skriven av: Martin V

Snacka om bortvallade…

Inlagd: 2011-02-27, 12:40
Skriven av: Sune

Avskeda Larry poroma

Inlagd: 2011-02-27, 12:40
Skriven av: Sam

Suck! Dessa vallare, börjar bli lite för mycket bommar nu

Inlagd: 2011-02-27, 12:42
Skriven av: gnällspik

Helt sanslöst att man kan valla så uselt vid så bra förhållanden

Inlagd: 2011-02-27, 12:45
Skriven av: Sam

Vilket jäkla ställe att ha drickalangning på…

Inlagd: 2011-02-27, 13:06
Skriven av: JA

BRAGD av Hellner trots sabotaget av denne eländige Poromaa.
Svart dag för svensk skidåkning detta.
Tack Poromaa – Du gjorde det igen!
Var det Andorras landslag som åkte i de svenska dräkterna?
FIASKO! Ta ditt ansvar och dra åt HELVETE – PAJAS!
Det får vara nog nu

Inlagd: 2011-02-27, 13:14
Skriven av: gnällspik

Grattis Northug, bra kört. Gjorde allt rätt som vanligt.

Hellner gjorde en riktig bragdinsats. Vilken fighter.

Inlagd: 2011-02-27, 13:16
Skriven av: uttern

Jag tar tillbaka mitt tvivel om Södergrens hemmahörande i stafetten. Självklart ska OS-laget få köra.

Inlagd: 2011-02-27, 13:17
Skriven av: Jon 2

Fantastiskt bra kört av Northug

Inlagd: 2011-02-27, 13:17
Skriven av: Experten

Bragdlopp av Hellner ja! Blir grymt farlig på 5-milen med bra skidor. Övriga svenskar lovar gott inför stafetten.

Grattis Norge & Ryssland!

Inlagd: 2011-02-27, 13:18
Skriven av: Maria

Dags att göra något radikalt åt vallaproblematiken. Alldeles för många vallamissar för att det ska kunna accepteras.

Inlagd: 2011-02-27, 13:18
Skriven av: tord

Hellner måste träna mer klassiskt, helt klart

Inlagd: 2011-02-27, 13:18
Skriven av: Experten

Det var inte alls lättare att valla idag än igår, så det var väntat att någon skulle missa. Att svenskarna skulle missa och därtill på glidet var däremot oväntat.

Ur finsk synpunkt var det en lyckad dag. Heikkinen visade ok form och loppet gick med så pass hård fart att de som körde idag inte kommer att vara på topp på tisdag. Se alltså upp för Bauer, Teichmann och Jauhojärvi på 15 km.

Inlagd: 2011-02-27, 13:19
Skriven av: RGB

Maria: var inte så säker på att han får bra skidor det är fifty-fifty om det är lättvallat

Inlagd: 2011-02-27, 13:19
Skriven av: Sam

ENDELIG! Petter er tilbake! Herlig å være trønder nå!!!!

Inlagd: 2011-02-27, 13:19
Skriven av: Helmer

Min STØRSTE dag!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! OG I KOLLEN i skisportens mekka……………….

Inlagd: 2011-02-27, 13:20
Skriven av: tolsrav

Grattis Northug! Han är i särklass den bästa i Skiathlon genom tiderna. Har ju iof inte funnits så länge. Nåja nu får vi bita ihop och komma igen. Det heter ju fortfarande Hellner backen i alla fall.

Inlagd: 2011-02-27, 13:21
Skriven av: Gunnar

Grattis Petter!!

Bra av svenskarna med de skidorna.

Inlagd: 2011-02-27, 13:22
Skriven av: LMG

fyfanfyfanfyfan.

Vilka usla jäkla skidor.
Har de använt flytande fluor som försvinner efter ett sprintlopp typ? Samma recept som i sprinten? Synd att det ska hålla i 15km.

Har de använt en rill som samlar upp all jäkla skit i snön för hela Kollen? Synd.

Inlagd: 2011-02-27, 13:24
Skriven av: Skidjan

Hellners skidor dog precis som Kallas efter ett tag, Rickardssons och Haag kanske hade uselt glid redan från början, vad vet jag.

Inlagd: 2011-02-27, 13:25
Skriven av: Skidjan

Nu är det tydligen svårvallat även vid perfekta fören. Petter fick det lopp han ville så det är bara att gratulera. Tack Larry.:(

Inlagd: 2011-02-27, 13:25
Skriven av: nisse

Redaktör Karlsson börjar nu med bortförklaringar. Hellner har haft för dåliga skidor för att vinna .Men det är först till mål som gäller oavsett vallamissar eller dåliga magar.Hylla Northug istället för att klaga…

Inlagd: 2011-02-27, 13:26
Skriven av: Experten

Experten: det är alltför svårsmält, javisst hylla Northug, men 2 av 4 svenskar hade aldrig nån riktig chans. Och det är surare än rönnbär.

Inlagd: 2011-02-27, 13:28
Skriven av: Skidjan

Det är ju löjligt att säga att damerna hade dåliga skidor igår hur sjutton skulle ”rydan” kunna åkt så sjukt bra om hon hade dåliga skidor?

Södergren och olsson hängde ju med klungan så dom måste ju haft bra skidor eller?

Sen hade ju hellner bra skidor på skate-delen alltså tog han väl för mycket fäst valla?

Inlagd: 2011-02-27, 13:29
Skriven av: Johan

Vad korkad man var som trodde att de hade lärt sig av gårdagens usla skidor.

Inlagd: 2011-02-27, 13:29
Skriven av: Skidjan

Grattis Norge! Det är bara att kräla i stoftet. Grattis Russija!
Stafetten blir er också då Sundby m.fl imponerade stort idag
Petter är skidvärldens kung och var fullkomligt ohotad igen
Det blir en mäktig fight Norge vs. Ruski i stafetten

Inlagd: 2011-02-27, 13:29
Skriven av: gnällspik

Nämen nu vet jag, det måste ju helt enkelt har varit någon norrman i publiken som hällt sågspån i spåret framför Rickardsson? ;-)

Inlagd: 2011-02-27, 13:30
Skriven av: JA

Johan: det är skillnad på skidor och skidor.. jag skrev ett inlägg i damernas skiatlon-tråd där jag timade hur mycket Kalla förlorade i utförskörningen. Och förlorade gjorde hon.

Det är ju skillnad att lägga på ett extra lager valla för att få fäste än att hitta ett bättre valla eller ett annat skidpar. Man undrar hur bra de har koll på vilka skidor som passar till detta före.

Inlagd: 2011-02-27, 13:32
Skriven av: Skidjan

Klart att alla skidor inte var dåliga, men ännu mer klart är att Rickardssons klassiska var fruktansvärt kassa och att Hellners klassiska inte heller var särskilt bra. Några saker till:
*Northug hade säkert vunnit ändå
*Det ser bra ut inför stafetten
*Det ser bra ut inför 5-milen

De två sista punkterna är något avhängiga av hyggliga skidor.

Inlagd: 2011-02-27, 13:33
Skriven av: toriv

JAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!
Verdens beste langrennsløper vant!

Inlagd: 2011-02-27, 13:34
Skriven av: Neithiri

Veldig synd med den svenske smørebommen, men veldig gledelig at 4 nordmenn er med og kjemper i toppen på et distanseløp. Jeg håper og tror at både Gjerdalen og Røthe er hetere kandidater til 3. etappe enn hva Svendsen er.

Bra løp av Martin Sundby!!

Inlagd: 2011-02-27, 13:35
Skriven av: Tor

Men kallas utförs teknik är ju inte bra.. Hon är ju helt enkelt inte bra på det! Det handlar ju också om att trycka på över krönet och så vidare gör du inte det så tappar du enormt mycket!

Men det måste ju ändå falla tillbaka på Hellner som väljer fel par skidor i så fall eller? Vallarna vallar ju upp massvis med olika par skidor och sen får ju hellner välja

Om södergren och olsson kan välja rätt par skidor borde väl Hellner också kunna det?

Det är ju inte vallarna som bestämmer vilka skidor han ska åka på..

Inlagd: 2011-02-27, 13:36
Skriven av: Johan

Vad gäller gårdagens skidor så tycker jag inte att det var så dåliga, eller hur mycket tappade hon mot Saarinen? Hon var väl med in i rygg i stadion så hon blev ju inte frångliden?

Inlagd: 2011-02-27, 13:36
Skriven av: toriv

gnällspik: ja, det är kanske lika bra att kapitulera direkt.
Hur fasen går TA Gjerdalen från slagen med 1½ minut på NM till +10s på VM. 47:a i Drammen också.

MJS kan åka bra skiatlon så det är inte så förvånande.

Undra hur stor knäck svenskarnas förtroende får inför 15k. Om Rickardsson ska åka några tjärade brädlappar till skidor så kan man lika gärna kasta in handduken därockså.

Från att åka 30s snabbare i Drammen än tvåan. Till att vara 30e man 25 sekunder efter i varvning.

Inlagd: 2011-02-27, 13:37
Skriven av: Skidjan

Barneskirenn!!

Inlagd: 2011-02-27, 13:38
Skriven av: drazyc

Någonstans är det ju Hellners fel också angående hans vallning väl? Annars skulle ju inte Södergren och Olsson haft bra skidor.

Men Rickardsson är en gåta för mig. Hoppas vi får en förklaring.

Inlagd: 2011-02-27, 13:38
Skriven av: uttern

Synd att inte Rickardsson bröt, då Poromaas käftsmäll-vallning present nog förstörde alla chanser på 15 km klassiskt också för Daniel. Denna mardröm lär ju sitta i benen ett tag.
För svensk del dog väl VM en del idag

Inlagd: 2011-02-27, 13:39
Skriven av: gnällspik

toriv: Kalla startade 5 sekunder innan, i mitten av backen var hon omåkt, då diagonalade hon om Saarinen, sen var hon omåkt igen. Men det viktiga var att Björgen o co drog ifrån med många, många sekunder.

Haag tror jag blev ikappgliden av klungan bakifrån som innehöll Rydqvist.

Så visst, några har bra skidor.

Inlagd: 2011-02-27, 13:39
Skriven av: Skidjan

uttern: det kan vara olika personer som lägger vallor, strukturer och efterbehandling. Samt vilka skidor som används.

Inlagd: 2011-02-27, 13:40
Skriven av: Skidjan

drazyv, tor, Nethiri, Jomar, Hanne: grattis, bra jobbat! Northug var stark, smart och snabbast i spurten.

Inlagd: 2011-02-27, 13:42
Skriven av: Skidjan

Usla skidor på Rickardsson och dåliga på Hellner. Men…

Om det svenska taktiken var perfekt i OS så var det allt annat nu. Rickardsson borde inte ha dragit så hårt på andra varvet då Hellner slet uppför. Det kan ha kostat Hellner en medalj.

Inlagd: 2011-02-27, 13:44
Skriven av: Frans

– Hellner er en fantastisk fighter.
– Russerne er favoritter på stafetten
– Jeg vil nå ha Gjerdalen på 3. etappe. evt. Røthe.

Inlagd: 2011-02-27, 13:45
Skriven av: gif

Skidjan: att Kalla tappar utför på Björgen när de inte är i kontakt är inte något som förvånar mig.

Inlagd: 2011-02-27, 13:45
Skriven av: toriv

Vissa norrmän verkar ha haft samma formutveckling som Dolidovitch.

Inlagd: 2011-02-27, 13:45
Skriven av: Frans

Grattis till Northug och ryssarna!

Jag blir dock less på Karlsson och Pops som tycker att skiatlon är så spännande och händelserikt.

Själv skulle jag nog somnat om inte Rickadsson haft stighudar under laggen och Harvey gjort sitt lilla ryck. 21 åkare inom 21 sekunder säger väl allt. Det gör oxå att det är väldigt svårt att värdera form på Södergren och Olsson inför stafetten.

Inlagd: 2011-02-27, 13:46
Skriven av: Allan Vallan

Skidjan: Strukturer och glidvallor borde väl vara rätt lika? Jag tror det har med fästet att göra. Hellner och Kalla har alltid verkat vilja ha bra fäste. Det är därför Rickardsson är en gåta för mig då han är skicklig klassiskt.

Inlagd: 2011-02-27, 13:47
Skriven av: uttern

Fram för mera masstarter. Idag var det intressant hela vägen in i mål.

Inlagd: 2011-02-27, 13:50
Skriven av: Experten

toriv: att Saarinen+Kalla också tappar då? Eller att Saarinen glider ikapp 5sekunder på vad kan det ha varit 1 minut?

Jag vet att jag kan ha fel, men när Rickardsson plötsligt har sämre glid så är det samma sak med Kalla.

Kalla hade kanonglid i början av loppet, var tvungen att kliva ut ur spåret för att inte köra på framförvarande (från början var det inte direktkontakt framöver alltså).
Det känns som det är samma sak.

Hon kanske inte hade jättemycket sämre glid då de inte åker lika långt som herrarna (kan vara rill som suger smuts eller nå’ flyktig fluorvalla)..

Inlagd: 2011-02-27, 13:50
Skriven av: Skidjan

uttern: Kalla hade som sagt bra glid de första 4km iaf… det är DET som är så konstigt. Rickardsson hade bra glid från början också.

Inlagd: 2011-02-27, 13:51
Skriven av: Skidjan

Defensiv Poromaa, men jag kan hålla med att han inte kan svara på allt nu, skulle behöva ett intervju sen efter de har stämt av.

Inlagd: 2011-02-27, 13:54
Skriven av: Skidjan

Nehitiri… Ja, idag var det barneskirenn. Northug var totalt överlägsen och hade full kontroll hela vägen. Personligen tycker jag det var ett ganska tråkigt lopp att se eftersom svenskarna var akterseglade och Northug sällan bjuder på mer än han behöver.

Inlagd: 2011-02-27, 14:00
Skriven av: manne

Skidjan, jeg tror føret forandret seg bittelitt underveis i løpet, og dermed ble Kallas ski litt dårligere, men husk at Saarinen hadde dårlig feste, og at man da ofte har ganske god glid.

Når det gjelder herreløpet så er det selvsagt veldig gledelig med gull til Northug, i denne øvelsen er han verdens klart beste, men aller best likte jeg den gode laginnsatsen. Lover godt før stafetten.

Og svenskene viste i hvertfall at taktikk det skjønner de bare ikke.

Inlagd: 2011-02-27, 14:05
Skriven av: Hanne

Är det inte märkligt om det beror på för mycket fäste att ha bra glid på första halvan och skit på andra. Borde det inte vara tvärt om?

Inlagd: 2011-02-27, 14:07
Skriven av: nisse

Hanne: skönt det. Jag är inte nån stor fan av taktik, det enda budordet är ”jaga inte i kapp egna lagkamrater om du drar med dig konkurrenter i hasorna”

Är väl egentligen bara Björgen som är sämre än oss då :)

Inlagd: 2011-02-27, 14:07
Skriven av: Skidjan

nisse: Det beror vallalagren. Du kan och har ofta en lite hårdare valla överst. Sliter man bort den och har en mjukare under så börjar det suga glid.

Inlagd: 2011-02-27, 14:11
Skriven av: Frans

Nei det er ikke merkelig Nisse, det kan komme av at festesmøringen dras bakover under hælen og inn i glidsonen underveis i løpet.

Inlagd: 2011-02-27, 14:13
Skriven av: Tor

Lär väl finnas en del begåvade svenska vallare som lyckats ute i världen. Kanske dags att locka tillbaka några till, förutsätter jag, det nya valla-team som kommer till 2011/2012.
Missar 2 VM i rad och i en 1 TDS måste betyda finito för Team Poromaa

Inlagd: 2011-02-27, 14:19
Skriven av: gnällspik

Fick ont i magen innan loppet då jag hörde att svenskarna vallat med mjuk burkvalla.
Beror väl på att jag aldrig lyckats med det.

Inlagd: 2011-02-27, 14:21
Skriven av: KE

Jag är så trött att jag knappt orkar kommentera. När man tidigt i loppet börjar höra om tendenserna till dåliga skidor blir man så trött, ”inte nu igen” tänker man. Men jo självklart på våra 2 starkaste så misslyckas man totalt. Tycker man måste göra en ordentligen omvärdering när de gäller vallateamet, det verkar ju vara mycket chansning när det antingen går åt helvete eller blir helt ok…ska det verkligen vara så? Visst åkarna är med och väljer men det kan ju inte vara en slump när det är så stora differanser att en åkare som Richardsson måste släppa klungan.
Stor skandal måste man säga att det är och jag hoppas verkligen att Larry P får känna svetslågan nu för det har varit alldeles för mycket bom i år.

Inlagd: 2011-02-27, 14:31
Skriven av: Adrian

Är det vallateamets fel?

Det innebär att ni vet att åkarna valde de skidor som vallateamet rekommenderade.

Det har hänt förut att åkarna valt mot rekommendationen.

Inlagd: 2011-02-27, 14:41
Skriven av: Elin

Har vanskelig for å se at dette bare er smøreteamet sin feil, det er neppe tilfeldig at det alltid er Hellner og Richardsson som sliter med skiene, mens de andre svenske utøverne gjerne har ganske gode ski.

Kanskje har har de to en dårligere skipark særlig i klassisk, men det er mye deres egen feil, en stor del av jobben er å teste skipar og finne ut hvilke som virker, nekter å tro at særlig Hellner ikke får gode ski av fabrikken.

En annen mulighet er at de slurver med skitestingen før løp.

Inlagd: 2011-02-27, 14:43
Skriven av: Hanne

På uppvärmningen såg Rickardsson lugn och harmonisk ut. Hellner hade ett mer sammanbitet uttryck. Johan åkte upp och ned i en av backarna. Jag och mitt sällskap kommenterade att det såg ut som om han ville kolla glidet extra. Anders såg glad ut och passerade hejande klackar med ett leende på läpparna. Kanske Johan, som lade sån energi på att kolla glid, var den som hade bäst skidor på klassisk.

Inlagd: 2011-02-27, 14:44
Skriven av: Anna

Jag har inte sett loppet på play ännu. Men Legkovs vurpa såg jag live. Alldeles där jag stod. Jag tyckte så synd om honom när först skidan och sedan staven dessutom fastnade i nätet som avskiljer publiken. De syntes kanske på TV-bilderna. Inte kul för honom.

Inlagd: 2011-02-27, 14:47
Skriven av: Anna

Det kan då inte vara kul att vara vallare..

När Hellner och Jönsson tog medalj vem hyllade vallarna?

När Hellner har dåliga skidor ja då jäklar är det bara idioter i vallaboden?

Dom sliter dygnet runt med valla-tester och dom får aldrig höra att dom gör ett bra jobb!

Nästa gång sverige vinner kan ni väl hylla vallarna?

Inlagd: 2011-02-27, 14:47
Skriven av: johan

Elin: vallarna kanske borde gå en kurs i retorik så de kan övertala skidåkarna bättre. ;)

Jag undrar om alla har en lika bra arbetsrelation som Södergren+Lasse Frykberg?

Jag tror det är få här som skyller allt på vallarna. Men såklart blir man upprörd. Och nån måste ta ansvar och berätta vad som gick snett och vad som ska göras för att det inte ska gå snett igen.

Måste finnas en tredje ståndpunkt mellan totalt ursäktande och totalt fördömande av vallningsteamet.

Inlagd: 2011-02-27, 14:49
Skriven av: Skidjan

Södergren har ju alltid bra skidor när vi vallar bort oss. Han borde anställas som deltidsvallare och ha koll på våra formstarkaste åkares skidor. På intervjun låter han ju väldigt involverad i vallandet också!

Grattis Northug däremot känns övriga topp platser med ryssar + vitryss ifrån ingenstans lite skummel! Jag väntar tills de pissat innan jag gratulerar dem!

Inlagd: 2011-02-27, 14:50
Skriven av: joelburman

johan: bröderna Olsson fick ju vara med i NRK efter Marit vann. Tror du inte de fick utstå en del kritik under OS?

Jag tror ingen här har kallat de för idioter, så du kanske demoniserar kritikerna lite väl mycket.

Fick inte vallarna beröm efter Hellners kanonskidor i sprinten?

Inlagd: 2011-02-27, 14:51
Skriven av: Skidjan

Förbannat så synd på Hellner vilken form är han inte som kör så bra efter så risiga klassiska skidor!!!! Kanske borde han stå över 15 km klassiskt för att satsa hårdare mot femmilen!!!

Richardson däremot gick ifrån guldfavorit till top tio löpare om han inte blir bortvallad på intervall loppet!
Som någon skrev är väl de (Bauer framför allt!)som stog över idag storfavorit i på 15 km.

Inlagd: 2011-02-27, 14:52
Skriven av: joelburman

OK, allt är en dröm – inga vallamissar i VM 2009, i TDS 2011 eller nu
detta är bara ont förtal mot gudalika ofelbara Team Poromaa. Det är ju allmänt känt hur dåliga skidåkare Rickardsson och Hellner är…..
Allt här i världen är inrättat på det bästa säger Candide av 2011

Inlagd: 2011-02-27, 14:52
Skriven av: gnällspik

Att Hellners skidor kan vara på marginalen i klassiskt det kan man förstå då han är en benåkare som måste ha absolut fäste men ändå stort underbetyg, de två sämsta skidparen i hela fältet för de två pallkandidaterna. Och vad gäller Rickardssons skidor så är det väl närmast katastrof, han ska väl ha ”normalvallade” skidor med sitt stora steg plus att han är en av världens absolut starkaste stakåkare. Och att misslyckas med hans skidor är banne mig en prestation.

Inlagd: 2011-02-27, 14:52
Skriven av: Tobbe H

Här kan man läsa mer om Södergrens vallare: http://langd.custompublish.com/index.php?id=541133&showtipform=1&cat=86106

Inlagd: 2011-02-27, 14:53
Skriven av: Skidjan

Södergren åkte varv på varv innan. Han hade nog god koll på vad han hade under fötterna. Han åkte fram och tillbaka på vissa partier.

Inlagd: 2011-02-27, 14:53
Skriven av: Anna

De måste være litt mere diplomatisk. Hovudansvaret på skiene har løperen selv. Under OL- stafetten i fjor, valte Hjemeset feil skipar, han la inte skylden på smørerne……!

Inlagd: 2011-02-27, 14:59
Skriven av: tolsrav

Tobbe H: Underbar kommentar i all bedrövelse!

Inlagd: 2011-02-27, 14:59
Skriven av: Joel Burman

En vallamiss där vi har fältets sämsta skidor kan vara en tillfällighet. Men två vallamissar av samma dignitet med några veckors mellanrum och i liknande fören är naturligtvis ingen tillfällighet, så något står inte rätt till.

Inlagd: 2011-02-27, 15:01
Skriven av: Tobbe H

Hur fungerar kommunikationen mellan åkare och åkare och vallare och vallare? Verkar som det finns en del att jobba med.

Vad krävs för att Rickardsson och Hellner ska ha lika bra skidor som Södergren och Olsson? Mer samarbete personliga vallare emellan? Mera tester av åkarna innan start?

Rickardsson hade nog behövt åka ett antal kilometer för att upptäcka glidförsämringen.

Inlagd: 2011-02-27, 15:01
Skriven av: Skidjan

Skidjan: De har ju två teståkare för sånt. Urban Lindgren + en gubbe till som ska teståka skidor! Känns ju som att de inte varit tillräckligt nogranna!
Och ja ni behöver inte upplysa mig om hur hårt de jobbar!!!!! Det är under en kort period!!!! De JOBBAR inte 16-18 timmarsdagar året om.
Tycker faktiskt att det måste bli lite skärpning! Nu missar vi alldeles för ofta när det är relativt lätta förhållanden!

Inlagd: 2011-02-27, 15:05
Skriven av: Joel Burman

Colognas dåliga dubbeljakter är en gåta. Är otroligt komplett annars, men jätteproblem att få till dubbeljakterna. skuffende insats av honom. Sällan Legkov ramlar i DP på mästerskap…

Inlagd: 2011-02-27, 15:06
Skriven av: Frans

Frans: Mmmm lite Kalla varning på Cologna i DP faktiskt med den skillnaden är att han inte utvecklas som hon gör!

Inlagd: 2011-02-27, 15:08
Skriven av: Joel Burman

Joel Burman; Det är åkaren som väljer vad han tycker är bästa paret.
Jag vet flera exempel där åkaren valt mot vallateamets rekommendationer.

Hörde Daniel säga att det gled okej i början sedan slog fästvallan igenom.

Borde inte fästvallan slitas lite och förbättra glidet?

Ändrades temperaturen?

Inlagd: 2011-02-27, 15:09
Skriven av: Elin

tolsrav: … http://www.dagbladet.no/2010/02/16/sport/ol_i_vancouver/ol_2010/ski/langrenn/10420652/

Inlagd: 2011-02-27, 15:09
Skriven av: Skidjan

Tänker att det blir lite löjligt att argumentera runt om det är åkarna eller vallateamets fel när missar sker. Det är, enligt min mening, självklart en ledaruppgift att finna rutiner för att säkra att rätt skidor väljs. Åkarna har mycket runt sig och behöver hjälp. Vallateamet kan inte ta det avgörande valet. Men det går att strukturera upp detta. Det är jag säker på.

Inlagd: 2011-02-27, 15:10
Skriven av: Anna

Man måste väl få lova att kritisera vallarna när det är 2 toppåkare som har märkbart sämre skidor eller rent utav värdelösa?
Hade de bara haft skidor som övriga i klungan så är det ett ok jobb.
Men jag tycker att vallarna skall lyckas först när svenskarna har bäst skidor av alla.
De hade bäst i OS och då var vallarna värda att hyllas. Denna säsong har man någon bett till högre makter att åkarna ska har bra grejer så de får en chans att hävda sig.
Tycker det är pinsamt när kameran under loppets gång följer de stackars 2 svenskarna bakerst i fältet som sliter allt vad dem kan för att inte tappa…fruktansvärt frustrerande!
Jag tycker Hellner visar hur stark han är och gav Northug en halv match trots allt, jag är inte övertygad om att Northug hade vunnit så lätt om Hellner hade haft en bättre start.
Sen tycker jag inte det är en skräll att ryssarna är långt framme, de är ju bra, det vet vi sen tidigare.
Sen att det är 20tal åkare inom 15 sekunder är ju ingen direkt värdemätare, snarare att loppet har gått tillräckligt långsamt för att så många ska va med i slutet till skillnad från i OS.

Inlagd: 2011-02-27, 15:12
Skriven av: Adrian

JoelBurman; Håller med om att Hellner nog borde stå över 15km men tror tyvärr han kommer åka den. Rickardsson tror jag har jättestor chans på pallen, med bra skidor förstås :)

Sedan är det självklart att man blir besviken när svenskarna blir bortvallade, allrahelst när det är de med medaljchans som ryker. Varken åkarna eller kommentatorerna i Svt brukar ha problem att hylla bra skidor men jag kan erkänna att jag som tv-tittare har lättare att se dåliga skidor än bra skidor, iaf om de sitter på en svensk ;)

Inlagd: 2011-02-27, 15:13
Skriven av: Maria

Menar hyllas där det står lyckas

Inlagd: 2011-02-27, 15:13
Skriven av: Adrian

Anna: Helt rätt det måste ske en strukturell förändring i den svenska organisationen. Nu känns det alldeles för chansartat. Rena lotteriet faktiskt. Måste vara tungt när man som Hellner lyckas pricka in superformen (i paritet med OS) och sen få ett lopp förstört på det här sättet. Med ett normalt klassiskt lopp hade han avgjort tidigare än Hellner backen på sista varvet idag tror jag!

Inlagd: 2011-02-27, 15:13
Skriven av: Joel Burman

Väder och statistik: http://voksenlia.net/met/

Verkar stabilt nog.

Elin: kan ju ha täckt nåt mjukt med lite hårdare burkvalla?

Inlagd: 2011-02-27, 15:14
Skriven av: Skidjan

Nei, Cologna og Hellner skuffet meg i dag! Dermed ble det bare 4 poeng på tipset…………………:)

Inlagd: 2011-02-27, 15:17
Skriven av: tolsrav

Anna;
Ofta har åkaren (minst) två par skidor testade och klara.
Sekunder innan märkningen måste åkaren bestämma sig.

Tror du att en ledare ska stå där och fatta beslut över åkarens huvud?

Hur påverkar det åkaren om han tvingas att ta ett par mot sin vilja?

Skidjan; Bra synpunkt!
Ett tunt lager hårdare valla slets bort och den mjukare kom fram.

Inlagd: 2011-02-27, 15:22
Skriven av: Elin

Elin: ”Det är åkaren som väljer vad han tycker är bästa paret.
Jag vet flera exempel där åkaren valt mot vallateamets rekommendationer.”

Det argumentet går ju att använda precis tvärtom och känns faktiskt rätt realistiskt med tanke på att Hellner och Richardsson är mindre erfarna än Olsson och Södergren.
Dvs. att de lyssnat på sina vallare rakt av och tagit de skidor de föreslagit!

Som Anna skriver ska vi inte pajkasta mellan avdelningarna men visst f*n måste man kunna synka vallor bättre så att alla har ok skidor.
Som Tobbe skriver är det en bedrift att ha överlägset sämst skidor på sina två topp åkare i hela fältet.
Med tanke på sponsorer och åkar upptagning känns det dumsnålt att inte ha en professionellare valla organisation likt den Norge har. Tänk vad ett guld eller silver för Hellner/Richardsson hade betytt idag!

Inlagd: 2011-02-27, 15:23
Skriven av: Joel Burman

Det är klart att det är åkaren som gör det slutliga valet men vad är det han får att välja mellan? Det som finns under de skidor som han väljer emellan är helt och hållet vallateamets ansvar. De har varit i veckor i Kollen och testat skidor och att det skulle bli runt nollan var väl ett av de troligaste scenariorna. Jag tvivlar på att så många länder har lika stora resurser på vallasidan men ändå var vi klart sämst idag så det är klart att det måste diskuteras och kritiseras.

Inlagd: 2011-02-27, 15:25
Skriven av: Tobbe H

Man kan ju inte skylla på att åkarna valt fel när man har bra skidor halva loppet. Nej det är felaktigt val av valla helt klart.
Hoppas nu att damerna får bra skidor. Jag var ganska nöjd med Larry igår men nu när man tänker efter så är det inte omöjligt att Kallas skidor blev kass efter 5km. Provåker man inte hela banan och kollar glid före och efter?

Inlagd: 2011-02-27, 15:26
Skriven av: nisse

Dessutom kan vi väl släppa på attityden att Vallarna är heliga kor som inte får kritiseras så här är det med alla utsatta yrken med mycket ansvar. Gillar man inte det får man byta jobb.
Tyvärr finns det en allmän tradition i Sverige att man inte sparkar folk förrän det är för sent. Tänk Lars Lagerbäck eller Göran Persson.

Inlagd: 2011-02-27, 15:26
Skriven av: Joel Burman

Skidjan….Jeg har hørt interjuet med Hjelmset, han tar det hele og fulle ansvar vallafadesen…………………..

Inlagd: 2011-02-27, 15:27
Skriven av: tolsrav

Tolsrav: Hjelmeset får ta hur mycket skuld för det som han vill det hjälper inte oss svenskar idag när vi vallar bort WM’s formstarkaste åkare!

Inlagd: 2011-02-27, 15:29
Skriven av: Joel Burman

Cologna var en stor besvikelse idag. Drog på klassiska en del men aldrig något tufft ryck så de bakom fick en bekväm resa. Sen bara försvann han på slutet.

Inlagd: 2011-02-27, 15:32
Skriven av: uttern

tolsrav: det jag länkade var från 15k i OS, då sa MJS att han hade bra skidor men Northug gick ”på klister”

Per Elofsson: ”Disse løypene ligger jo veldig nære byen, så det er mye forurensing og møkk i snøen som kommer opp. Følelsen er jo at det er noe som kommer fram etter hvert. Jeg vet ikke, men jeg har på følelsen at det har bygd seg opp møkk under skiene underveis.”

Det var en av mina teorier – att fluoret eller rillen kanske samlar smuts. Det är en möjlighet också. Men om Elin hade hört att Rickardsson sa att fästet slog igenom så är det mer sannolikt förstås.

Inlagd: 2011-02-27, 15:33
Skriven av: Skidjan

Vette f*n om inte MJS är bästa alternativet på tredje sträckan för Norge ändå men vem ska köra förstasträckan då? Hegle Svendsen, Sjur Röthe?
Måste ju vara lite surt för Hegle som kommit till Kollen och inte ens är säker på att få köra? Jag hade räknat med att få se honom idag.

Inlagd: 2011-02-27, 15:34
Skriven av: Joel Burman

tolsrav:
Det hedrar Hjelmeset. Och det är kanske riktigt i hans fall eller så vill han bara skydda vallarna, det vet vi inte. Men det är alltid vallarnas ansvar vad som finns under skidorna som åkarna väljer emellan.

Inlagd: 2011-02-27, 15:36
Skriven av: Tobbe H

Huruvida smuts förstör vallan är väl orelevant så länge blåbärsländernas skidor klarar av det? Då borde väl vi också kunna det tycker man.
Vårt valla team överpresterade verkligen under OS får man säga med facit i hand.

Inlagd: 2011-02-27, 15:36
Skriven av: Joel Burman

Cologna var ju inte så bra på sprinten heller
Kan bli som i Liberec?
Men vallning och Sverige är inget nytt. Jag har sett det mesta på TV sedan Sixten och
det så många missar. Vi behöver folk som Perry O som har ett nästan sjukligt intresse av vallningsproblem.

Inlagd: 2011-02-27, 15:38
Skriven av: nisse

Joel, på en måte kan det hjelpe dere ganske mye, det er et viktig poeng at løperen er en del av skivalget. Hvis man ukristisk skylder alle dårlige ski på smørerne og ikke undesøker om løperne selv har en del av skylden vil det ikke hjelpe Sverige noe som helst om man bytter smørere hvis det faktisk er hos løperne feilen sitter.

Inlagd: 2011-02-27, 15:38
Skriven av: Hanne

Dubbeljakten är väl den distans där skillnaden mellan resurserna i olika vallarteam kommer bäst fram. Vallarna ska producera dubbelt så många skidpar jämfört med en vanlig tävling.

Då man därtill har ett jobbigt före (kallt på natten, plusgrader på dagen) och en knepig banprofil (stor temperaturskillnad mellan högsta och lägsta punkt på banan) samt varierande underlag (hårda banor i början, mjuka efter att de blivit uppkörda) så förstår jag att man missar i vallningen.

Inlagd: 2011-02-27, 15:39
Skriven av: RGB

Men Sverige har ju efter Norge det vallateam med störst resurser. Det var inte där det klickade.

Inlagd: 2011-02-27, 15:43
Skriven av: Frans

*efter Norge o Ryssland

Inlagd: 2011-02-27, 15:44
Skriven av: Frans

Uttern; ja, vad hände med Cologna idag egentligen, från att ha legat med i täten till att bli 24!

Annars stark insats av Ryssland (2, 3, 19, 21) och Norge(1, 5, 14, 17). Undrar om Röthes 14:e plats eller Gjerdalens 17:e räcker för att slå sig in i stafettlaget på bekostnad av Svendsen? Jämför med Södergrens 20:e. Kan bli spännande stafett.

Inlagd: 2011-02-27, 15:45
Skriven av: Maria

Hellner klagar inte på dåliga skidor…varför säger ni här att han har fel. Han borde veta om någon vad han åker på.

Inlagd: 2011-02-27, 15:46
Skriven av: Experten

Därför att Hellner lojal mot pajas vallarna (förlåt är fortfarande upprörd)!
Det grymmaste är att se hur Hellner faktiskt tokkör för guld på slutet istället för att vara taktisk med krafterna (tror han hade kunnat ta ett par placeringar med smartare disponering på slutet), karln vill verkligen vinna!

Inlagd: 2011-02-27, 15:51
Skriven av: Joel Burman

Experten; Det är väl inget konstigt att Hellner inte klagar. Skidåkarna brukar vara väldigt försiktiga med att uttala sig negativt om skidorna. Tycker dock att det lyser igenom både i intervjun med Hellner och Richardsson att det inte var det bästa under fötterna idag.

Inlagd: 2011-02-27, 15:52
Skriven av: Maria

Ah strax kommer ny intervju med Poromaa!!! Blir tokig om det är samma icke svar som tidigare idag och under tour de ski!!!!

Inlagd: 2011-02-27, 15:52
Skriven av: Joel Burman

Burman; Är alltid lika imponerad av att Hellner aldrig ger upp hur dåliga förutsättningar han än har, att ge upp bara för att han är slut finns liksom inte på kartan. Tror 5-milen kan bli riktigt bra för Hellner trots att han inte riktigt orkat hela distansen tidigare, verkar överlägsen i fristil för tilfället.

Inlagd: 2011-02-27, 15:57
Skriven av: Maria

Joel: man kan ju lägga en struktur som är jättesnabb när den är ren men samlar smuts och blir långsammare, t ex.

Verkar som Larry tror lite på ”smuts i snön”, men jag vill ha en fråga om fästvallan också!

Inlagd: 2011-02-27, 16:01
Skriven av: Skidjan

Det är väl så att skidåkare och vallare har olika kompetensområden och eftersom det svenska landslaget jobbar i team så menar jag fortfarande att detta är en fråga som ska upp på ledningens bord. Jag har aldrig varit närvarande och hört hur den fackmannamässiga diskussionen hålls med åkarna före start. Men med upprepade missar så måste arbetsordningen utvärderas.

Inlagd: 2011-02-27, 16:02
Skriven av: Anna

Vill ha frågor om varför Södergren och Olsson lyckas! Samarbetet!

Inlagd: 2011-02-27, 16:03
Skriven av: Skidjan

Bara två kommentarer:
1. Smutsen.
Frågan var om smutsen förstörde glidet i glidzonen eller fästet eller båda. Det kom inte fram.
2. Poromaa snackade om ”hårdare produkter”. Det kan betyda att fluoret höll dåligt i glidvallan eller att toppningen med hård burkvalla över mjukare försvann. Det reddes inte ut helt.

Inlagd: 2011-02-27, 16:07
Skriven av: Skidjan

Måste säga att jag inte blev lugnare efter intervjun med Poromaa. Det är något med hur han uttrycker sig som gör att det känns som om de inte har någon koll på vad de gör. Antagligen har de det men det går iaf inte igenom rutan. Kommer vara nervös imorrn ja.

Inlagd: 2011-02-27, 16:07
Skriven av: Maria

Kan vara av lojalitet som åkarna inte klagar så mycket utåt. Larry har verkligen svårt att erkänna fel. Smuts i snön? Varför kollar man inte före loppet vilken ev inverkan smutsen kan ha på skidvallan? Igår sa väl Kalla inget om att skidorna dog men det kunde ju alla se att hon fick dåliga skidor på slutet av klassiska delen.

Inlagd: 2011-02-27, 16:11
Skriven av: Experten

nisse; ”Provåker man inte hela banan ….”

Kolla kartan ser du att ett område är märkt warm-up course/glide test.

Vanligtvis har man dessutom folk ute efter banan för att kolla temp. etc.

Inlagd: 2011-02-27, 16:22
Skriven av: Elin

Bedrövliga svar från Poromaa ännu en gång. Värst tycker jag det är med att han försvarar sig/vallateamet med att dom har en åkare bara tre sekunder från guld så det kan ku inte vara så dåligt ändå. Man måste vara lite nyanserad som han säger!
Sen, som redan påpekats, han har ingen koll på vad som gått snett, det är tydligt.

Inlagd: 2011-02-27, 16:23
Skriven av: Fredrik

Sen kan jag väl tillägga att jag menar att likväl som vi diskuterar vem av åkarna som skall vara i landslaget så kan det inte vara en helig ko att i frågasätta vem som får vara vallachef. Finns det alternativ så kanske det skulle diskuteras.

Inlagd: 2011-02-27, 16:25
Skriven av: Anna

Det verkar som att många här tror att alla åkare kan köra på samma vallning.

Ur minnet, ett litet exempel på vad det som är ovanpå skidorna betyder!

Vi lät för några år sen fyra duktiga herrjuniorer under några dagar åka en riktigt tuff 4 km bana.
Klassisk åkning och minus en grad.

När de åkte med vad de själva tyckte optimal vallning skilde det 26 sekunder mellan ettan och fyran.

Intressant blev när de ”tvingades” åka med lite bakhala skidor och därmed bättre glid.
Då skilde det 1,07 mellan ettan och fyran.

Den tidigare tvåan hade nu 11 sekunder bättre än vad ettan hade i första testet med optimala skidor.
”Tvåan” hade fel när han trodde att han tidigare kört på optimala skidor.

Hans teknik gjorde att han helt enkelt klarade att åka på skidor som var lite bakhala och därmed utomordenligt glid.

Inlagd: 2011-02-27, 16:40
Skriven av: Elin

Experten skrev. ”Fram för mera masstarter. Idag var det intressant hela vägen in i mål.”

Jag hoppas du var ironisk, var det någon gång under loppet du inte trodde att Petter skulle vinna? Och ingenting hände, 21 man in samlade i Hellner-backen sista varvet mot fyra under OS. Kan man inte köra skidbytarloppet med intervall i stället? Det hade varit mycket mer spännande.

Inlagd: 2011-02-27, 16:41
Skriven av: JonasE

Poromaa lyckas krångla sig kvar som chef genom att inte ta eget ansvar…

Inlagd: 2011-02-27, 16:43
Skriven av: Experten

Jonas E ; aldrig haft så rätt nån gång som idag, skulle satsat alla mina besparingar på vinnaren idag…

Inlagd: 2011-02-27, 16:44
Skriven av: Experten

Elin: alltså ska man inte låta åkarna bestämma? ;) hehe, skämtar bara.

Inlagd: 2011-02-27, 16:51
Skriven av: Skidjan

Elin: Intressant övning. Känns definitivt som någonting Poromaa och Co. behöver köra på nästa samling!

Till alla er som köper ursäkten att smuts ifrån Oslo pajar vallan, varför märks det bara hos våra två topp åkare då? Andra länder borde rimligtvis ha problem också.

Slutligen har man legat ett par veckor och testat vallning och före borde man inte ha koll på smuts och skit då? Känns som man inte riktigt jobbat så metodiskt som man borde under förberedelserna. Nu blir det som vanligt hets tester ikväll och inatt inför damernas lopp imorgon. Jag instämmer totalt med dom som inte inte känner förtroende för Larry just nu känns det som att han inte alls har koll.

Får se vad valla tombolan ger imorgon.

Inlagd: 2011-02-27, 17:23
Skriven av: Joel Burman

Jag fick just slag på en initierad tysk som sa att en av deras åkare (gissar på Filbrich) hade drabbats av att den mjukare burkvallan slagit igenom på sista klassiska varvet.

Inlagd: 2011-02-27, 17:28
Skriven av: Elin

Morgondagens startlistor har kommit. Följande top30 startar inte:
Kristoffersen Jacobsen Follis Elden Rydqvist Fessel Östberg Sarasoja Rupil Norgren

Kan vara bra om ni lägger upp tipset innan hårt arbetande människor går till jobbet imorgon.

Inlagd: 2011-02-27, 17:29
Skriven av: JonasE

Jonas: Viktigast är att få reda på vem som startar 30 sekunder före Björgen. Den kommer ta bronset! Årest mest förutsägbara lopp är imorgon!

Inlagd: 2011-02-27, 17:33
Skriven av: Joel Burman

Jonas E: Har du länk till startlistan?

Inlagd: 2011-02-27, 17:36
Skriven av: Joel Burman

Jag tycker det verkar som att vallarna experimenterar för mkt. Antingen väldigt bra, eller katastrof med sandpapper under laggen. Går det inte bara att ”safea” och få garanterat hyfsade skidor? Jag skulle välja en hög lägstanivå med något lägre högstanivå på vallningen alla dagar. Jag undrar om inte Richardssons skidor idag var det sämsta jag någonsin sett.

Inlagd: 2011-02-27, 17:39
Skriven av: Sam

Blir väl Longa då väl….

Inlagd: 2011-02-27, 17:41
Skriven av: Adrian

Jag tror Marit kommer få däng i morgon. Av vem tänker jag inte avslöja.

Inlagd: 2011-02-27, 17:48
Skriven av: Frans

Sam: Den strategin är vi många om att ha efterlyst i vinter. Tyvärr verkar inte den grund kompentensen finnas i det svenska vallateamet. Tur som fan att damloppet inte gick samma dag som herrloppet den här gången!
På tour de ski blev det ju uppenbart tydligt att de hade noll koll på vad de höll på med trots att det första loppet gick åt helvete! Då som nu hade dock Södergren bra skidor.

Inlagd: 2011-02-27, 17:53
Skriven av: Joel Burman

Frans: Saarinen?

Inlagd: 2011-02-27, 17:53
Skriven av: Joel Burman

Håller med Joel, att båda tävlingarna inte är samma dag är verkligen tur. TDS etappen som du säger visade det sig uppenbart inte hade kompetensen att justera, även när de hade tillräckligt med tid. Ett totalt misslyckande var resultatet precis som idag.
Man som åskåadre känner en väldig osäkerhet inför kommande tävlingar, men man undrar hur åkarna känner då? Måste vara jobbigt att inte kunna lita på att man har konurrenskraftiga skidor när man ger sig ut.
Kanske man ska låna ut sina kuzminsicklade lagg med tejp till Richardsson på onsdag :) då säkrar han minst ett brons istället för att sitta fast i spåret.

Inlagd: 2011-02-27, 18:05
Skriven av: Adrian

Adrian: Buda dem för säkerhets skull till sports center där de bor. Kan vara vårt enda hopp till medalj på tisdag! Vågar inte ens tänka om något liknande händer på stafetten på fredag! Då vet jag inte vad jag gör!!!!

Inlagd: 2011-02-27, 18:12
Skriven av: Joel Burman

Ny dag imorgon, nya möjligheter. Om det går skit då så kommer det nog bli väldigt tråkig stämning i vallaboden och bland de aktiva.

Men jag tror och hoppas på goda resultat av de hårt arbetande vallarna och bra fart i spåren för de våra.

Inlagd: 2011-02-27, 18:42
Skriven av: Skidjan

Japp det blir en vånda att invänta Blommans konstaterande hur tendenserna ser ut en kort stund efter att åkarna har get sig av. Glider det eller glider det inte alls? det verkar ju vara antingen eller.
Förresten tror ni Johan och Daniel byter startordning?

Inlagd: 2011-02-27, 18:43
Skriven av: Adrian

Jag hoppas på följande uppställning i stafetten: Södergren, Olsson, Richardsson, Hellner (Om nu inte Richardsson fått fristils självförtroendet helt förtört av dagens lopp!)
Detta borde vara en klar toppning för att köra mot ett guld! Lite chansartat då Olsson och Södergren får tufft motstånd på sina sträckor men sen har vi två av de starkaste löparna kvar!

Inlagd: 2011-02-27, 18:48
Skriven av: Besserwissern Burman

Emil Hegle Svendsen ska inte åka tredjesträckan!! Yesss, kan bli bra om Norge är avhängda efter två sträckor, tror inte Gjerdalen/Röthe kan ta in något särskilt på Södergren.

Adrian: yup, tror det, så länge Rickardsson gör den extremt goda figur jag förväntar att han ska göra på 15k!

Inlagd: 2011-02-27, 18:48
Skriven av: Skidjan

Svendsen tycker fortfarande han är rätt man för stafetten. Intressant experiment av norska lagledningen.

Johan Olsson tycker inte att han hade bra skidor idag, men försvarar vallateamet: http://annajohan.se/index.php?option=com_content&view=article&id=105:johan&catid=4:blogg&Itemid=3
Även Emil Jönsson försvarar vallateamet från tv-soffan.

Inlagd: 2011-02-27, 18:52
Skriven av: swestam

Ojojoj, Hegle Svendsen vraket!!! Herrstafetten är nu totalt öppen.

Inlagd: 2011-02-27, 18:52
Skriven av: Frans

Kanadensarna och Ryssarna ser ju ut att kunna göra fina stafetter.

Inlagd: 2011-02-27, 18:54
Skriven av: Anna

Att Svendsen inte går ändrar inte på nånting. Sverige (och övriga) måste fortfarande haka av Norge innan tredje…

Inlagd: 2011-02-27, 18:56
Skriven av: Benke Benbrott

Benke: Burmann tycker vi ska försöka haka på just tredje så kanske har hans aktier gått ned lite?

Vad säger ni om att vi flyttar diskussionen till ”Northug borde tacka…”?

Inlagd: 2011-02-27, 19:00
Skriven av: Skidjan

Vart ser ni att Hegle inte ska köra längdstafetten?

Ryssarna är enorma favoriter före Ryssland om det blir minus före är även vi med i medaljsnacket.

Inlagd: 2011-02-27, 19:00
Skriven av: Joel Burman

Joel Burman: här http://www.nrk.no/sport/meisterskap/ski-vm-2011/nyheter/1.7526402

Inlagd: 2011-02-27, 19:08
Skriven av: swestam

Skidjan: Ja, men Gjerdalen (som jag tror kommer gå) är en hängåkare av rang.

Inlagd: 2011-02-27, 19:19
Skriven av: Benke Benbrott

Benke fast även om vi gått loss så kommer han ju kunna hänga på en ryss antagligen om inte de leder redan vid tredje sträckan. Stackars svensk tredjeman isåfall med ryggsäcken gjerdalen!

Inlagd: 2011-02-27, 19:21
Skriven av: Joel Burman

Burman, det bästa med att Södergren får starta är att han lyckas med sin klassiska skidor. Han har ju lyckats ok när han får åka i rygg med.
På ett sätt skulle man vilja ha Hellner på tredje om tanken är att gå ifrån och låta Richardsson defilera i mål. Men då gäller det att vi är med efter klassiska delen såklart. Ussh vad svårt, hoppas Arabahamsson och grabbana vet vad som är bäst.

Inlagd: 2011-02-27, 19:43
Skriven av: Adrian

Burman: Jag tror dock att ryssarna är de som har störst chans att gå ifrån tidigt.

Alltså. Om Sverige lyckas gå ifrån Norge tror jag att det är större chans att ryssarna är med Sverige än Norge i det läget.

Ahja, börjar bli lite väl mycket spekulerande från min sida nu. Vi får se hur det blir helt enkelt!

Inlagd: 2011-02-27, 19:53
Skriven av: Benke Benbrott

Jag har just talat med en Strindheim närstående.
Hon säger att det är klart att Emil Hegle Svendsen inte åker stafett.

Inlagd: 2011-02-27, 22:08
Skriven av: Elin

Ja, det var känt för allmänheten vid 5-tiden.

Inlagd: 2011-02-27, 22:12
Skriven av: Benke Benbrott

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values