Lagom i La Clusaz

Jag det var kanske inga dunderresultat som de svenska landslaget presterade i La Clusaz idag, men när de största favoriterna inte höll (Kalla & Hellner) klev andra fram. Tack för det!

Inför loppet flaggade Hellner i SVT för att det antingen kunde gå skitbra eller rätt så dåligt. Det gick som ni kanske såg, rätt så dåligt. Inte heller Kalla fick till det idag. I intervjun till SVT efteråt var det inga glada miner. Den här tjejen är antingen glad, eller så är hon riktigt förbannad. Idag var hon förbannad. Det är som om en förbannelse vilar över Kalla och masstarter – det går bara inte!

Som tur var åkte Anna Haag riktigt bra idag. När norskorna Bjørgen och Steira tillsammans med Kowalczyk drog iväg i monstertempo låg Haag en bit bak men allt eftersom loppet gick klättrade hon i fältet och ett tag såg det ut som om att hon skulle bli fyra då hon passerat både Follis och Longa. Tyvärr höll hon inte undan för italienskorna i slutet utan fick nöja sig med en sjätteplats, vilket jag tycker ändå är riktigt bra.

Maria Rydqvist imponerade igen med en 15:e plats, strax efter Kalla som kom 14:e. Det måste vara konstigt som Maria och gå i mål på en femtonde plats och vara helnöjd men ändå vara slagen av Kalla, som är ruskigt besviken. Men men, det verkar ju som om Rydqvists form håller i sig och snart har hon nog åkt till sig tredjesträckan i VM-stafetten! (Hon åker just den sträckan imorgon också). Rydqvist skriver för övrigt på sin hemsida att hon blev stum i benen redan efter andra backen (av arton). Måste vara tufft att fortsätta kriga då. Ugh.

Sara Lindborg blev 38:a vilket ändå är nästan OK. Hon är inte bättre i fri stil. Hoppas bara hon börjar leverera i klassiskt snart. Ida Ingemarsdotter hade inte många efter sig i mål. 48:a blev hon. På sin blogg skriver hon att glidet inte var det bästa:

”Idag fick jag slita för varje millimeter på denna 2,5km bana… Fy fan är vad jag kan säga… Inför loppet så testades det som vanligt skidor och vi kom fram till ett par jag och min vallare, efter så där 200-300 meter börjar jag ana oråd under fötterna tycker jag får slita väldigt för att följa med, väl upp i första backen ställer sig folk runt mig i fartställning och jag fortsätter jobba… Inte ett gott tecken.”

Resultat damer

 

Anders Södergren gjorde en fin comeback i spåret idag. Visst, han har åkt världscup flera gånger den här säsongen men det var inte förrän idag han började visa form. Tidigt drog han upp tempot och blev loket i täten, men det var inte bara han som ville ha högt tempo. Ryssen Legkov såg hela tiden till att det gick fort. Dock stannade han upp då och då och viftade åt någon annan som skulle dra men inte många var sugna. Ett tag klev Daniel Rickardsson upp och körde med ryssen. Dom fick en lucka men efter något varv eller så åt klungan bakom upp avståndet och tåget var samlat igen. Så höll det på under större delen av loppet: Legkov plus några till gick loss, sen blev de uppåkta av klungan osv.

Det delades även ut lite spurtpoäng utmed banan. Allt för att det inte skulle bli lustempo. Om det nu fick upp åkarnas fart vet jag inte. Det var väl endast vid ett enda tillfälle det spurtades om bonuspoängen? Annars var det mest vanlig offensiv åkning. Jag förstår tanken med spurtpriserna, att det ska ge en extra krydda i masstartsloppen, men är det så spännande att satsa järnet för att kanske få 5-15 världscuppoäng? Då är det ju bättre att spara sig och gå i mål bland de bästa istället. Äh jag är skeptisk.

Är också otroligt imponerad av Rickardsson som gled i mål som nia till slut. Han verkar inte kunna gå dåligt (ok visst han väggade förra helgen…) längre! Ser fram emot honom i touren – och alla andra svenskar för den delen.

Marcus Hellner såg till att få ett par världscuppoäng till slut ändå – han gled in på en 29:e plats. Calle Halfvarsson blev 54:a och både Jens Eriksson och Fredrik Karlsson blev varvade (!!) och fick därför alltså ingen måltid. Herregud.

Men intressantast av allt idag var ju att Northug fick stryk i spurten!!!!!! Har det någonsin hänt förut? Jag måste säga att jag blev otroligt glad att Vylegzhanin lyckades hålla baggen bakom sig. Visst kanske Northugs korridor hade lösare spår och visst Northug är kanske inte i toppform än men attans vad viktigt den där spurten var för dagens skidåkning. Det betyder att det går att vinna mot Petter! Nu kanske alla norskar här på skidpepp lackar ur, men ni förstår väl hur förutsägbara alla masstartsloppen varit tidigare? En anonym Petter syns inte till förrän det är 1 km kvar, då kommer han som skjuten ur en kanot och vips är han först i mål. Plus att jag blev riktigt trött på honom efter intervjun i Vinterstudion innan loppet. Jesus, hur osmaklig kan man bli? Kändes skönt att han åkte på däng. Efteråt klagade han givetvis på att det inte var ett fair upplopp. Men det handlar ju också om att hinna in på upploppet först? Men visst hade de kunnat preparera lite bättre… Efter loppet gick Petter rakt förbi alla journalister in i vallaboden och surade. Man var till och med tvungen att släpa ut honom till blomsterceremonin eftersom alla stod och väntade på honom. Moget.

Efteråt sa Morten Aa Djupvik till langrenn.com att ”dette spurttapet gir ham adrenalin fram til påske”. Uschiamig alltså. Nej tack!

Hur som helst var det riktigt starkt av honom att segla fram till täten som han gjorde i slutet – han är ett ruggigt proffs på det!

Resultat herrar

Läs mer: DN 1 2, Aftonbladet 1 2, Expressen