Inför tävlingarna i Davos

200px-davos_wappensvg.png Inte konstigt att det brukar gå bra för Sverige i Davos. Ortens vapensköld är ju gul och blå!

Fast man kan ju undra om de nyligen bytt ut den med tanke på sjukstugan som svept in i svensklägret. Status just nu är att varken Johan Olsson, Anna Haag eller Charlotte Kalla startar under lördagens distanslopp 10/15 km klassiskt. Det finns en liten chans att någon eller båda tjejerna kör sprinten på söndagen, men jag tvivlar. Det blir Markus Ottosson som ersätter Olsson på lördag och Lina Andersson som tar Haags plats. Ska bli intressant att se vad Lina kan göra. Vill hon åka stafett är det här ett bra tillfälle att visa upp sig på.

davos5km.png
davoshojd.png

Distansbanans slinga är 5 km, damerna åker två varv och herrarna tre. Som ni ser är halva slingan uppför och sedan bär det nedför igen mot stadion. Kanske inte så bra masstartsbana men med individuell start funkar det fint. Senast man åkte klassiskt här tog ju Johan Olsson hem det och Södergren blev trettonde. Den här gången blir det ingen seger av Olsson eftersom han är sjuk, men den kan mycket väl gå till någon annan gulblå. Daniel Rickardsson tror jag på först och främst. Han kommer bli farlig!

Apropå Rickardsson, krönikör Karlsson har utrett(?) Daniels efternamn på sin twitter:

”Enligt uppgift heter han Rickardsson. Men vill heta Richardsson. Alltså borde han heta Richardsson. Fast i passet står det Rickardsson….”

Marcus Hellner skriver i sin nya blogg:

”Känner mig inte i bästa form men jag har tränat på rätt bra sista veckorna så det är väl lite enligt plan. Tanken är ju att ha lite mera kräm i benen under Tour de ski som börjar under nyår. Mitt mål imorgon är att framförallt åka tekniskt bra och göra en stark avslutning på loppet.”

Han berättar även att han har ny sponsor: Red Bull… Hmm säger jag bara.

Axel Teichmann som brukar åka bra i Davos har fått influensan och kommer således inte till start. Northug är tillbaka från sin lilla sjukdomsperiod eller vad man ska kalla det, men räkna inte med stordåd eftersom han inte brukar åka så bra här i Davos (55:a för två år sen).

Startlista herrar

 

På damsidan var Anna Haag bäst med en elfteplats. Det kanske inte låter så värst bra men när det upplevdes var det andra bud. Jag minns det som riktigt chockerande bra! Tösen som kom från ingenstans och bara åkte bättre och bättre för varje lopp i världscupen den säsongen… Idag är hon OS-medaljör.

Kuitunen vann sist och eftersom hon lagt skidorna på hyllan är det dags för en ny Davos-drottning. Kommer Björgen fortsätta att knocka resten av damerna eller blir det här första loppet utan seger? I en fin intervju i Expressen berättar hon att formen börjar plana ut nu:
”Jag är alltid i bra form i säsongens första lopp, sedan brukar det plana ut. Jag kände det redan i Kuusamo att det gick tyngre. Jag tror inte jag vinner. Jag skulle inte ens bli överraskad om jag missade pallen. Kanske är jag med i topp fem i alla fall.”

Baissar hon sig själv för att få slå i underläge eller är det verkligen så att formen är på väg ner? Well, i morgon får vi se.

Ida Ingemarsdotter skrev ett bra inlägg angående den höga höjden idag:

”Idag har jag testat banan och skidor, kändes helt okey både med mig på skidorna och med det under fötterna. Hoppas nu verkligen att det känns lika i morgon och att det finns lite att kräma ur. Eftersom Davos ligger på lite höjd 1500m.ö.h så måste man använda växlelådan när man åker… Annars finns risk för först syraattack och sen soppatorsk, så under passet kände jag på banan och de olika partierna för att få en känsla för hur hårt jag kan gå samt få in tempoväxlingar och andra förändringar som man måste göra under ett lopp.”

Hoppas hon får till det!

Vädret ser ut att bli snöigt. Omkring fem minusgrader och snöfall. Nu gäller det att hålla tummarna så att det snöar hela tiden eller inte alls. Finns inget tråkigare än att hälften av åkarna hamnar i snöoväder och resten utan.

Startlista damer

 

davossprint.png
sprinthojd.png

Sprinten på söndag är det inte så mycket att säga om. Sprint är sprint är slump är sprint. Men ändå ganska kul att kolla på. Banan avslutas ju med lång nedförsbacke och sväng som ofta ställer till det inför upploppet. Hur var det nu, ska man vara först utför där?

TV-tider SVT

12.30 Damernas 10 km (SVT1)
14.20 Herrarnas 15 km (SVT2 som övergår i SVT1)

I kommentatorbåset (på plats i Davos) sitter Jonas Karlsson och Anders Blomqvist.