21 november 2010, av Oskar

Vilken bredd!

Har Sverige någonsin haft så många bra skidåkare samtidigt? Jag tror nog inte det!

Eftersom jag ännu inte sett herrloppet (skulle spela in det men det sket sig eftersom hårddisken var windowsformaterad och därför bara klarade 3 gb stora filer.. och samtidigt lite grinig över att man inte lagt ut dagens lopp på play än..) kan jag inte riktigt säga något om det.

grafer_staff_dm.png
Grafer från worldofxc.com

Men tittar man i resultaten ser man ju att det finns en hel del att ta av! Kanske inte i allra spetsen men vi har ju helt klart klassisk Norge-bredd på herrsidan just nu! På damsidan är det inte så mycket sämre heller. Mia Eriksson åkte ju grymt bra idag igen! Det gjorde även Ida Ingemarsdotter som bara trappade dryga 30 sek på sin sträcka. Vad är hennes bästa stil egentligen? Verkar vara rätt så komplett.

Man skulle ju kunna diskutera om Britta skulle åkt i andralaget och kört Ida i förstalaget, men dom tappade ungefär lika mycket var på sin sträcka så det var väl hugget som stucket.

Även Sofia Bleckur och Helene Söderlund åkte ju bra! Alltså vi har två grymma lag helt klart.

Men: riktigt imponerande kört av Bjørgen idag igen! Vilket tryck alltså, det ser liksom inte ut som hon sliter alls i åkningen.

Resultat damer

 
grafer_stafett_herr.png
Grafer från worldofxc.com

Vad gäller herrsidan har jag inte så mycket att komma med eftersom man inte lagt ut loppet på play än, men av resultatet att döma så har ju Anders Södergren inte fått den säsongstart han önskat sig. Han har flaggat tidigare om att han inte kommer till säsongsöppningen med tillräckligt stor träningsdos, men så här svagt trodde jag nog inte det skulle bli. Vi får hoppas att han får samla ihop en hel del bra kvalitetsträning framöver så ska det nog bli bra.

Men alltså, den här vintern kommer det bli svårare än någonsin att ta ut ett stafettlag! OK det är ett lyxproblem som vi sällan varit med om men Jönsson visade ju grym form och Södergren blir ju säkert bättre. Fredriksson kanske kan vara ett alternativ, osv osv!

En annan som kanske inte riktigt infriat våra förväntningar är Jens Eriksson som även idag åkte ganska svagt. Han tappade minuten mot täten idag vilket kanske inte är så himla bra. Men, grabben är ung och kan kanske inte prestera på samma nivå efter de senaste veckornas hårda träning. Antar att han inte släppt upp så mycket på träningen han heller.

Spännande att Sverige 3 slog lag 2 idag. Fredrik Karlsson gjorde en toppensträcka på tredje. Kanske åkte han in sig i något världscuplopp på den tiden? Han var exempelvis 30 sekunder snabbare än Jörgen Brink.

Men just det, jag har ju inte ens nämnt att Sverige vann!! Jag har ju faktiskt sett upploppet och jag måste säga att hans ryck såg lite ut som ett Northugryck, även om det inte gick helt vägen (att han fick lucka). Han växlade ner till tvåans växel och blåste om Legkov som svarade riktigt bra, och när Hellner insåg att han inte fick någon lucka slog han av lite på takten. Näe, det hade varit roligt med en Northug där ändå idag. Mest för att se hur Hellners taktik och spurt har utvecklats.

Resultat herrar

Läs mer: DN, Aftonbladet, Expressen

79 kommentarer till ”Vilken bredd!”

Link til mellomtidsanalysen for dem som vil analysere mer detalj selv:

Herrer:
http://worldofxc.com/splits/20101121-wcrelay1-201011-men-3062/

Damer:
http://worldofxc.com/splits/20101121-wcrelay1-201011-women-3061/

Inlagd: 2010-11-21, 17:22
Skriven av: WorldofXC

Anna Haag åkte då bra idag endast 3,4 sek efter Johaug.

Inlagd: 2010-11-21, 17:22
Skriven av: Andreas P

Oscar, håller med dig. Framför allt på damsidan är det frågan om vi har haft en sådan här bredd förut, tror knappast det. På herrsidan har vi ju haft perioder när vi haft en hyfsad bredd.

Rydqvist, Mia Eriksson och Ida imponerade idag, till viss del även Britta och Brodin. På herrsidan framför allt Emil. Händer inget stort och oroväckande så kommer det bli en mycket rolig skidvinter (5 pallplatser och en klar andraplats i nationscupen anger tonen)

Inlagd: 2010-11-21, 17:29
Skriven av: swestam

Självklart har vi haft större bredd på herrsidan förut. Fortfarande en bit till sent 80/tidigt 90. Men knappast på damsidan.

Emil lekte ju på förstasträckan!

Dessutom höll han igen samt hade ett litet fall i början.

Det vore nu tjänstefel om vi inte ställde två lag i La Clusaz om en månad med Emil på en startsträcka igen. Kan han göra något liknande bör han i allra högsta grad vara med i snacket till VM.

Inlagd: 2010-11-21, 17:41
Skriven av: Sixten

Några tankar om dagens lopp. Först damerna. Tycker det var en mycket bra stafett av Sveriges damer. Britta hängde med bra, trots hennes taktiska brister. Trodde ett tag hon skulle klappa igenom. Men hon höll. Haag var idag klart bättre än igår och Rydqvist imponerar allt mer. Måhända är hon mer formtoppad än de andra. Men kul att vi har en tjej där i mellanrummet mellan världstjärnorna Kalla och Haag och de unga talangerna Brodin och gänget. Kalla gör en bra sistasträcka och jag tror hon kommer närma sig Björgen allt eftersom vintern lider. Norge är helt enkelt för bra för tillfället. Bredden och kvalitén på de svenska damerna är dock verkligen rolig att se. Dock tycker jag mig se ett mönster i att det fattas en del i det taktiska tänkandet hos många. Det blir en allt viktigare del av dagens och framtidens tävlingar. Förutom Anna Olsson förr om åren har många i dagens landslag svårt för det där tycker jag. Där tycker jag mig finna en hel del att slipa på.

Herrarna gör ju ett klasslopp, utan att tokimponera. Larsson gör ett okej lopp, men stärkte väl knappast aktierna. Emil Jönsson gör det ofta bra man mot man och idag med. Men håller han om det blir högre fart redan från början? Johan Olsson tycker jag visade gott gry trots att han uppenbart inte är i form. Rikardsson imponerade allra mest tycker jag. Han såg riktigt elegant ut i spåret och kändes hur säker som helst. Hellner är inte mycket att säga om. Legkov höll dock emot bättre än jag trodde även om segern aldrig kändes hotad. Norge blir farliga i VM, det kan vi nog vara säkra på även om varken Rönnig eller Jonrud Sundby imponerade särskilt.

Inlagd: 2010-11-21, 18:10
Skriven av: Gurra G

Herrtävlingarna i Gällivare lämnar ett stort frågetecken. Toppenresultat men vad är det värt med en Northug frånvarande. Damerna har då i alla fall hårdast möjliga motstånd och vet hur dom ligger till. Sedan är frågan har Hellner toppat för tidigt? Nu brukar han vara bra på att hålla en formtopp men..

Inlagd: 2010-11-21, 18:31
Skriven av: nisse

Trams, Gällivare lämnar ett facit som säger att Hellner är världens bästa på 15 fritt just nu. Den snoriga norrmannen hade inte kunnat göra något åt det.

Gurra:

Det är ju just därför Sverige MÅSTE ställa två lag i La Clusaz med Jönsson i det ena. För att se om det var en tillfällighet.

Inlagd: 2010-11-21, 18:44
Skriven av: Sixten

Nisse, menar Du på allvar att Northug hade varit i närheten av Hellner på 15 fritt? Northug har aldrig vunnit i den diciplinen i VC eller mästerskap.

Den stora frãgan âr om han hade kunnat ta 16 sekunder på Hellner och Legkov och sedan spurta förbi dem. Men det tror jag inte. Inte så bra som Hellner är i år.

Inlagd: 2010-11-21, 18:53
Skriven av: Gabriel

nisse skrev,”Herrtävlingarna i Gällivare lämnar ett stort frågetecken.”

Ja absolutt, og det er Hellner, han kan jo ikke spurte. Legkov er en av verdens dårligste spurtere og allikevel var det bare såvidt han ikke slo Hellner. Bedre å la Emil Jönsson ta seg av 4.etappe, ellers er dere sjanseløse når det virkelig gjelder, husk at dere ikke kan satse på, som i OL, at en av våre har glatte klassisk-ski en gang til. Gjør som dere vil, men som antydet, i Holmenkollen får dere grisebank med Hellner på siste.

Inlagd: 2010-11-21, 19:04
Skriven av: Neithiri

Är det nån mer än jag som tycker att Neithiri är väldigt underhållande?

Inlagd: 2010-11-21, 19:20
Skriven av: Gurra G

Hellner är bättre än han någonsin varit om man bortser från OS menar bara i vc.
Northug hade inte vunnit 15km loppet och sen är han ju inte i form. Rickardsson är bättre än någonsin i den fria tekniken.

Johan, Mats Larsson, Södergren, Brink är inte riktigt i form det gäller även Kalla och Haag som båda satsar på TDS som inte Björgen ska ställa upp i, Rydqvist och Mia Eriksson gör jätte bra lopp båda dagarna + några till damer.

Så här tidigt på säsongen så måste man säga att det är en bra bredd, både damer och herrar enda jag tycker är att Britta och Sara L måste visa mer här framöver. Just nu ser det bra ut men det kan ändras snabbt, Lina Andersson är sjuk igen.

Sen var tog Frankrike vägen?

Inlagd: 2010-11-21, 19:25
Skriven av: Andreas P

Gabriel: Svar på det får vi inte förrän Norrbaggen är med och får stryk. Jag tror inte att han kunnat göra någon skillnad men när han saknas så kommer alltid frågan. Men vi får se om Northug någonsin kommer tillbaka i bra slag, det är inte säkert. Jag brukar ta Hattestad , Lind och Elofsson som exempel på att går man över gränsen så finns det ingen väg tillbaka.

Inlagd: 2010-11-21, 19:31
Skriven av: nisse

Oj oj glömde nämna Emil som åkte jätte bra fast han hade ett fall idag…Sen undrar jag hur dom tar ut lagen till Finland? Falken satsar då på att åka allt i Kuusamo.

Inlagd: 2010-11-21, 19:37
Skriven av: Andreas P

Neithiri:

”glatte ski”? Och hur mycket tror du snöfallet räddade eran ära? Hade varit 1 minut upp utan snö. Är det sånt man ska skylla på?

Inlagd: 2010-11-21, 19:39
Skriven av: Sixten

Ja det vore intressant att få höra statusen på Northug nu. Hur pass illa däran han är. Det vore ju katastrof för sporten om han gjort en Elofsson.

Fast jag är inte förvånad om det skulle vara så. Han har ju en personlighet som innebär att han ser sig själv som oövervinnelig. Och kanske därför har lättare att gå över gränsen.

Inlagd: 2010-11-21, 19:40
Skriven av: Gabriel

Northug har haft träningsförbud i helgen och dom vet inte om han kommer med till Finland.

Kan vara så att han har tränat för mycket men han ska ha tränat lika mycket som ifjol vid samma tid och alla tester har visat att han har höjt sig???

Vet inte allt men skickar en länk om det här…

Inlagd: 2010-11-21, 19:48
Skriven av: Andreas P

Sixten,
Hjelmeset hadde grusomt glatte klassisk-ski på sin 2.etappe i OL, den saken er kjent og klinkende klar, Olsson hadde aldri i verden hengt ham av ellers. Og uten den smøretabben hadde Petter fått et mye bedre utganspunkt og dere kunne bare ha drømt om å vinne…

Inlagd: 2010-11-21, 19:49
Skriven av: Neithiri

http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/nrk_trondelag/1.7390649

Inlagd: 2010-11-21, 19:53
Skriven av: Andreas P

Vanskelig å si hva som feiler Northug. Det er bekymringsverdig dersom han ikke stiller i Kuusamo. Er jo mange poeng som deles ut der også, så den totale V-cupen blir vanskelig uten Kuusamo.

Alt så strålende ut med Northug en uke før Beito, i følge sikre kilder. Slik jeg ser det, er det enten en sykdom à la kyssesyken (i så fall er han ute hele sesongen), eller så har han fått en reaksjon pga. for stor treningsbelastning.

Inlagd: 2010-11-21, 19:56
Skriven av: drazyc

Neithiri:

Olsson hade inte behövt hänga av Hjemeset för att han redan hade varit avhängd.

Du får tänka ett steg till. Storkjeften Sundby blev totalt räddad av snöfallet. Titta på loppet en gång till och säg sen något annat.

Inlagd: 2010-11-21, 20:00
Skriven av: Sixten

Underbart, nästa helg får man ”njuta” av skidåkning i TV4Sport igen…

Inlagd: 2010-11-21, 20:09
Skriven av: JA

drazyc: Är det mononukleos han har så är det väl året ut han är borta? Inte hela säsongen men man bör inte anstränga sig på ett tag och tröttheten kan hänga med i månader.

Inlagd: 2010-11-21, 20:10
Skriven av: Andreas P

drazyc: Jag tycker det såg misstänkt ut redan i Aure. Det var ju en kopia på Beito. Två dåliga tävlingar sedan bröt han och åkte hem. Jag tycker det ser ut som överträning.

Inlagd: 2010-11-21, 20:30
Skriven av: nisse

Neithiri. Ole E Bjørndalen var dagens raskeste på 3 etappe.

Inlagd: 2010-11-21, 20:41
Skriven av: tolsrav

nisse: jag har också tänkt på det men kommer väl ett svar till veckan från Norskt håll.

Om det skulle vara överträning brukar inte hela säsongen bli förstörd fast man tar det lugnt med träningen el hur funkar det för o komma tillbaka efter överträning?

Inlagd: 2010-11-21, 20:47
Skriven av: Andreas P

Andreas P: Det tror jeg det ikke er noe fasitsvar på. Enkelte har fått varige skader av overtrening, f.eks. Elofsson. Men nå har jo ikke Northug trent *mer* enn i fjor, i følge Djupvik. Så jeg kan ikke helt skjønne at det skal være snakk om noe slikt.

Jeg stusset også over resultatet i Aure, men jeg tolket det bare som at han tok det som trening. Ifølge Åge Skinstad har ikke Northug hatt en eneste dårlig treningsøkt i hele høst.

Inlagd: 2010-11-21, 20:58
Skriven av: drazyc

Man behöver väl inte öka sin dos för att få en negativ effekt/bli övertränad?

En viss belastning kanske inte håller över en längre period.

Äh, jag vette fan, orka spekulera när svaret snart kommer.

Inlagd: 2010-11-21, 21:05
Skriven av: Sixten

Sixten: Det stämmer men nu till nått helt annat: Falken vet inte om hon ska tävla i helg hon är lite hängig el små förkyld…

Inlagd: 2010-11-21, 21:12
Skriven av: Andreas P

Angående bredden så bör man också nämna avsaknaden av Martin Johansson och Anders Svanebo. Bägge är helt klart goda för att göra insatser i nivå med Fredrik Karlsson när de är i form.

Inlagd: 2010-11-21, 21:19
Skriven av: Sixten

Lite OT: Björndalen funderar på att köra längdstafett i kollen
http://www.vg.no/sport/ski/langrenn/artikkel.php?artid=10019445

Inlagd: 2010-11-21, 23:10
Skriven av: Joel Burman

Sixten: vad hände med dem egentligen? Sjukdom?

Inlagd: 2010-11-22, 00:24
Skriven av: bergelius

Jag vet faktiskt inte. Att de inte presterade på topp i Bruksvallarna är det enda som är säkert.

Inlagd: 2010-11-22, 00:30
Skriven av: Sixten

Vittoz skadade sig i stafetten och missar Kuusamo. Nu visade kanske inte fransmännen upp någon vidare form ändå.

Inlagd: 2010-11-22, 06:52
Skriven av: swestam

@swestam: Tråkigt att höra. Fransmännen har tydligen tränat enormt hårt sista tre veckorna och inte släppt upp än, de ska göra det till Kuusamo. Detta enligt min kusin som pratade med franska vallarna i Gällivare.

Inlagd: 2010-11-22, 08:49
Skriven av: Anders

Nu när premiären är avslutad hoppas jag att vi kan få en första hint om Freds teori är hållbar. Jon2 skulle ju fråga någon expert. Martin V du hade ju kontakt med någon expert i Umeå i det du skrev om astma. Kan inte du lägga fram teorin även för honom? Alltid bra att få lite olika synpunkter.
Känns mera aktuellt nu efter att ha sett
Norskan i aktion. Senast jag såg nått liknande var 2003.

Inlagd: 2010-11-22, 09:06
Skriven av: nisse

Menar Du 2003 i Salt Lake?

Inlagd: 2010-11-22, 09:25
Skriven av: Gabriel

Hur kunde du gissa det Gabriel? Är du synsk? Det som är för bra för att vara sant är oftast inte sant.

Inlagd: 2010-11-22, 09:33
Skriven av: nisse

Vem var i salt lake 2003?

Inlagd: 2010-11-22, 09:40
Skriven av: manne

Fast Nisse, det tjänar inget till att sätta igång dopingsnacket. Man får lita på att WADA och medicinsk expertis har koll på läget.

Inlagd: 2010-11-22, 09:43
Skriven av: Gabriel

2002

Inlagd: 2010-11-22, 09:44
Skriven av: Gabriel

Jag drar inte igång nått. Jag vill bara flagga för att vi kan få en hint kanske i veckan om det verkar vetenskapligt rätt.
Jag har läst alltför många kommentarer i tidningar och på nätet där idrottare som varit aktiva både före och efter sjukdom intygar att dom fått ett lyft.

Inlagd: 2010-11-22, 09:52
Skriven av: nisse

Är imponerad över Cologna. Ser man på sträcktiden på stafetten så går han överlägset fortast på klassiska sträckorna, enda man under 23 minuter, 11 sekunder före Vylegzhanin och 21 före Johan Olsson. Iof tog täten det lugnare ett tag när Johan var ifatt, men ändå. Starkt av Dario på lördagen också. Cologna blir livsfarlig i Kuusamo.

Inlagd: 2010-11-22, 09:55
Skriven av: Anders

Sedan kommer Vinterstudion att ha detta som tema under någon sändning. Sannolikt med expert närvarande. Vore väl kul om vi fick en ny infallsvinkel på detta. Men då måste det ju vara vetenskapligt sunt.

Inlagd: 2010-11-22, 09:58
Skriven av: nisse

Japp, Dario blir farlig. Och det tror jag att Rickardsson blir också. Vi har ju ännu inte sett honom åka klassiskt i år.

Inlagd: 2010-11-22, 09:58
Skriven av: Gabriel

Piller Cottrer verkar dock helt ur form, han som brukar vara bra tidigt på säsongen… gäller iof hela italienska laget, så de kanske liksom fransmännen fortfarande tränar hårt…

Inlagd: 2010-11-22, 09:58
Skriven av: Anders

I Kuusamo var det tydligen lovat -23C så vi får se vad det blir av den tävlingen.
Hoppas den blir av!

Inlagd: 2010-11-22, 10:00
Skriven av: nisse

Jag tycker Britta behandlas oförtjänt hårt. Var inte hon näst snabbaste svenska åkare på klassisk-sträckorna? Känns konstigt att hylla åkare som Mia Eriksson samtidigt som man kritiserar Norgren – för Norgren slog väl Mia? (Men Mia ska förstås ha beröm.)

Hade hon varit en landslagsåkare med stor uppbackning från svenska skidförbundet, hadejag tyckt att kritiken var mer rimlig.

Inlagd: 2010-11-22, 10:14
Skriven av: manne

Jag tror att dom flesta inklusive mig retar sig på hennes otaktiska åkning inte prestationen i sig.

Inlagd: 2010-11-22, 10:19
Skriven av: nisse

Är också impad av Cologna. Tycker han imponerade mest av alla. Han körde ju inte nått lopp förra helgen, så han var dessutom mer ringrostig än de andra. Vinner nog världscupen totalt.

nisse, i norska medier där man spekulerade om Northug skulle åka eller inte i Kuusamo stod det först att man lovat -30 grader, sen -23. Väderraporten säger -16. Man vill nog från Northugs håll att tävlingarna inhiberas så han inte halkar efter i totalen.

Inlagd: 2010-11-22, 10:50
Skriven av: Frans

Ja, hon borde ju inte hängt på polskan alls. Å andra sidan måste man våga va lite offensiv också, och förhoppningsvis lär man av misstagen. Det är nog många som får testa sig fram i början av säsongen. Södergren, Lindborg och många andra startade hårdare än vad dom kunde upprätthålla. Sen hade man nog bedömt även Jönssons åkning som grovt otaktisk om han inte sensationellt hade hållit.

Inlagd: 2010-11-22, 10:53
Skriven av: manne

Tycker åxå Britta behandals väl hårt.. hon åkte väl inte helt 100 % taktiskt men så många stora fel gjorde hon väl inte,,, hon tog starten sedan var hon först i in i backan då kan hon ju inte backa ner för att väta på norskorna.. hade hon gjort de hade hon ju riskerat att tappa positioner.. hon släpper ju faktiskt några meter på toppen av backen till polskan vilket var taktikst bra för att sedan glida ifatt…

Inlagd: 2010-11-22, 11:00
Skriven av: jossa

Vilka får chansen i Kuusamo? Jag tror att vi har 9 platser för dam och herr + Jönsson.

{Kalla, Haag, Ing’dotter, Falk, Rydqvist, Norgren_J, Mia_Eriksson, Brodin, Lina_Andersson}

{Jönsson, Hellner, Rickardsson, Olsson, Mats_Larsson, Modin, Södergren, Fredriksson, Brink, Halfvarsson}

Inlagd: 2010-11-22, 11:29
Skriven av: JonasE

Tycker att vi ska glädja oss åt resultatet istället för att gnälla på nån enskild åkare, ska man kritisera får det bli ledningen som lägger upp det taktiska.Är säker på att Britta fått order att åka på detta sätt annars är det tjänstefel…

Inlagd: 2010-11-22, 11:39
Skriven av: Gunnar Kar

Undrar om inte Jens Eriksson får en chans till att bevisa landslagsplatsen.

Inlagd: 2010-11-22, 11:39
Skriven av: Anders

Nu spelar det ingen roll att Britta kanske tappade nån extra sekund, det är bara så att hela damlaget måste höja sig ett snäpp till fast Kalla och Haag åkte bra men är ändå inte i fort, Rydqvist kan man inte begära mer av men Britta borde kunna höja sig sen finns det ändra kandidater i damernas stafettlag.

Sen har det ofta varit stora tidsavstånd i damloppen. Vem minns inte vad Skari kunde vinna med ibland ex 1999 vann hon 5km med 30 sek. Ifjol vann Björgen premiären med ca 30 sek o året före vann Kalla med 24.4.

Så det här är som ifjol i premiären då Kalla är i sämre form nu än i fjol.

Var tvungen skriva lite när det dyker upp misstro om doping etc, vi måste lita på att Wada gör sitt jobb.

Inlagd: 2010-11-22, 11:43
Skriven av: Andreas

Håller med om att Britta inte gjorde bort sig men tyvärr räcker det inte riktigt. Vi får inte tappa 15-20 sek på första för att vinna. Tycker att Mia E gör en väl så bra första sträcka som Britta! 7 sek efter med lite krångligare väg fram med sämre startnummer.

Inlagd: 2010-11-22, 11:51
Skriven av: Göran

Rydqvist, Kalla, Haag, Falken (om hon är frisk) är klara för Kuusamo. Är det 6st damer Sverige får får skicka dit?

Inlagd: 2010-11-22, 12:12
Skriven av: Andreas P

Förstår inte de hårda kommentarerna mot Britta. Hon gjorde ett bra stafett lopp och visar att hon har tagit steg framåt. Tyck kommentatorerna drar lite för stora växlar av resultatet av den lilla stund Britta kännde på Kowalcyk:s fart. Dessutom är Britta den typ av åkare som inte är rädd för att testa att följa vilket är en fantastisk egenskap.

Inlagd: 2010-11-22, 13:15
Skriven av: Gunnar

Ingen skulle vara gladare än jag om Sverige hade 4 åkare som stabilt var bättre eller lika bra som Norges diton. Men där är vi inte nu. Det normala styrkeförhållandet är nog att Sverige tappar minst 15 sek på Norge på vår sämsta sträcka. För att vi ska kunna vinna en stafett krävs en enorm lyckträff, och den tycker jag vi sparar till VM.

I övrigt tycker jag det är glädjande att se att Sverige bärgar ett silver utan att nån överpresterar. För vi är faktiskt inte bortskämda med pallplatser över huvudet taget.

Inlagd: 2010-11-22, 13:30
Skriven av: Manne

All heder åt Rydkvist och Britta men vi får inte glömma att många av dom bästa är 20-30sek långsammare nu än dom kommer att vara i VM. Min gissning är att Steira är 30sek snabbare, Johaug är 20sek snabbare
Som tur är så kommer Haag och Kalla också vara 20-30sek snabbare. Men finns det högre fart i Rydan och Britta jag tvekar.
Ser vi bakåt så kommer Italien, Tyskland och Finland att vara betydligt bättre.
Så det vill till att Britta och Rydkvist inte tappar den form dom har.

Inlagd: 2010-11-22, 13:39
Skriven av: nisse

Jag vill vidga diskussionen om taktiska misstag till att handla om fler än Britta. Jag tycker det finns ett svagt mönster av att många i vårat damlandslag framförallt inte har den största taktiska skärpan. Anna Olsson hade det och i herrlaget känns det betydligt bättre. Det blir en allt viktigare del av loppen, då det inte alltid längre är den som är bäst på att köra fort som vinner. Man ska hänga på rätt person, vila i rätt lägen, byta skidor vid rätt tillfällen, rycka i rätt backe, avvakta osv. Se hur Northug aldrig ödslar kraft i onödan och ofta gör bra taktiska manövrar. Tycker till exempel vi kastade bort ett givet OS-guld när Kalla och Haag först körde järnet i försöken på lagsprinten och sen i finalen gav bort hela de försprång de skaffat under sträckorna vid växlingarna. Är det fler som sett den tendensen eller överdriver jag?

Inlagd: 2010-11-22, 13:55
Skriven av: Gurra G

Sverige hade inte vunnit oavsett hur smart Britta hade kört. Men klart man vill att de ska köra så taktiskt riktigt som möjligt. En batalj mellan Björgen och Kalla hade man inte tackat nej till.

Inlagd: 2010-11-22, 13:56
Skriven av: uttern

Gurra G: Håller helt med! Kalla och Haag har gjort liknande taktiska misstag i samband med skidbyten vid masstarter också. Ex. var Kalla den enda som gjorde så få byten på OS tremilen. Det kan ha kostat henne en mer framskjuten placering. Ledarna måste vara mer hands on och ge råd om sånt här. Det är inte ok att behöva lära av misstagen i OS final lopp.
Ex. så sa Ingesson under OS att de inte la speciellt mycket fokus på växlingsträning och dyl. Det låter ju helt sinnesjukt. Självklart måste förbundsledningen kunna vara aktivare ”match coacher” inför och under loppen.

Uttern: Håller med dig vi hade inte vunnit oavsett Brittas hängmiss problemet nu är att laginsatsen hade varit lättare att analysera om inte just det avståndet blivit så stort. Sen hade jag gärna sett att hon förstått den taktiska delen bättre. Som flera har sagt det krävs att damerna gör en perfekt stafett för att vi ska ha en chans då hade man väl kunnat försöka ha den attityden från första början.

När det gäller Björgen så är jag tveksam till att hon fixar att vara såhär toppad hela säsongen. Hon har bränt ut sig tidigare kanske inte blir så den här gången men 3 wm guld kanske det inte blir iaf.

Inlagd: 2010-11-22, 14:14
Skriven av: Joel Burman

Gurra G: Överdriver men det är bra ändå :P

Inlagd: 2010-11-22, 14:15
Skriven av: Andreas P

Vi måste inse att silver är jättebra i ett VM. För att vinna krävs att Norge gör som i Liberec och spricker på en sträcka.
Men för att få silver får det inte bli några större fallisimang. Jag tror att Finland med Saarinen och Roponen i kalasform blir farliga för vår andraplats.
Tyskland kan mycket väl ha Gössner i laget och då blir dom klart bättre också.

Inlagd: 2010-11-22, 14:19
Skriven av: nisse

Steira skippar Kuusamo. Simen Östensen åter i landslaget till Kuusamo.

Inlagd: 2010-11-22, 14:27
Skriven av: Anders

Jag ser Ryssland som det största hotet mot Guld i VM stafetten för herrar.

Det är 2a och 3e sträckan i Norge som jag grundar det på.

Inlagd: 2010-11-22, 14:34
Skriven av: Andreas P

Norska laget: Obs Northug kan komma med då han har en friplats.

Kari Vikhagen Gjeitnes
Celine Brun-Lie
Ingvild Flugstad Østberg
Maiken Caspersen Falla
Therese Johaug
Marthe Kristoffersen
Marit Bjørgen
Vibeke Skofterud
Astrid Uhrenholdt Jacobsen

Ola Vigen Hattestad
Johan Kjølstad
Øystein Pettersen
Jon Kristian Dahl
Martin Johnsrud Sundby
Simen Østensen
Tord Asle Gjerdalen
Eldar Rønning
Kristian Tettli Rennemo (friplass)
Petter Northug (friplass)
Chris Jespersen
Sjur Røthe

Inlagd: 2010-11-22, 14:35
Skriven av: Andreas P

Problemet vid den här typen av diskussion är att vi ej får veta vad ledningen ger för taktiska råd inför loppen. Man kan väl inte säga till åkarna att dom får lägga upp allt själva eller…

Inlagd: 2010-11-22, 15:26
Skriven av: Gunnar Kar

Gurra G: helt klart har sverige en hel del att lära sig i taktik i masstartslopp å dp lopp under ex OS 5 milen tappa Södergren å Olsson massa tid bara på dåliga byten av skidor,,,
sedan håller jag inte med om att vi gav bort ett givet Guld i sprintstafetten Tyskorna var suveräna att växla sveriga växla minst lika bra som alla andraländer.. sedan.

Inlagd: 2010-11-22, 15:56
Skriven av: jossa

Sen vet man inte heller allt när det gäller laguttagningar osv så man kan ju tycka men man ska inte klaga utan o veta…Många som gnällde att M Fredriksson skulle med till OS ifjol och tur som var tog dom inte ut honom, visst är det lätt o säga nu men jag sa det före OS också…

Inlagd: 2010-11-22, 16:10
Skriven av: Andreas P

Gunnar: ”Man kan väl inte säga till åkarna att dom får lägga upp allt själva eller…”

Ingesson sa att det var precis så här under en intervju under os tremilen när en reporter ifrån radiosporten ifrågasatte hennes taktik.

Jossa: Då är vä resten av rälden lika dåliga på att växla som sverige var. Det syntes ju tydligt i bild hur allt försprång som byggts upp bara försvann. Bara för att alla andra är värdelösa behöver ju inte lägga oss på samma nivå. Enligt Kalla och Haag hade de inte ens tränat sprintväxlingar innan tävlingen vilket ju är sanslöst dåligt förberett det skiljer sig ju en hel del mellan växlinga i vanlig stafett och sprint.

Sen kunde man se Sachenbacher och Nystads briljans ute på banan. Det loppet borde brännas på DVD och visas på skidgymnasierna för Nyastad och Sachenbacher åkte helt perfekt efter banans förutsättningar, grymt imponerande.

Inlagd: 2010-11-22, 16:29
Skriven av: Joel Burman

Wow Dyslexi nissen tog verkligen för sig i förra kommentaren men ni fattar säkert.

Inlagd: 2010-11-22, 16:30
Skriven av: Joel Burman

Herrloppet kändes nästan för enkelt. Jag vet att en person inte var med, men det gav lite 80-tals kännsla dvs att Sverige vinner så länge inget speceiellt inträffar. Bra att Fredriksson, jönsson och Modin fick prova på första sträckan. Vi ska dock inte glömma att det är lättare att hänga i Gällivare än vad det kommer att vara i Holmenkollen. Jönsson fyttade oavsätt fram sina möjligheter att få åka. Rickardsson fortsätter att imponera.

På damsidan ska jag vara ärlig och då blir jag säkert kritiserad. Jag blir irriterad när Britta dra i 50% av loppet när hon vet att hon åker mot starkare åkare. Hade hon inte gjort det kunde hon kanske hängt med Norge 2 och då hade Haag kunnat ta in det tappade på Johaug. Sverige hade nog blivit två iaf, men en åkare måste vara klar över sin roll. DVS är min uppgift att hänga med ba¨ttreåkare eler ska jag förssøka sprænga fæltet. Brittas roll var att hænga med och hadde hon krafter den sista kilometern kunde hon hitta på något. Många svenskar och svenskor har gjort denna tabbe och vi har blivit avhængda nær vi inte borde blivit det.

En annan sak som jag inte førstår är varför inte Ingemarsdotter och Brodin testades som startkvinna i lag 2 och 3. Ingemarsdotter är ju tillsammansms med Britta (som det ser ut nu) de enda alternativen till att gå första stræackan på VM.

Sedan har Sixten 100% rätt. Att inte köra med 2 lag på dam och herrsidan i nästa stafett vore tjänstefel.

Inlagd: 2010-11-23, 18:28
Skriven av: Alexander

Taktik prioriteras ju inte överhuvudtaget verkar det som. Jag har gnällt över det ett flertal gånger men i nuläget känns det definitivt som det är där svenska damerna procentuellt kan bli mycket bättre på. Träningsmängd å formtoppning är vi mästare på men vad spelar det för roll när man slänger givna medaljer (sprintstafett guld) i snödrivorna genom att dra på fel ställen och växla dåligt.

Inlagd: 2010-11-23, 18:39
Skriven av: Joel Burman

Alexander: 100 % enig med dig. Blir för övrigt intressant att se resulatet av det individuella klassiska loppet i Kuusamo på lördag med Ida, Brodin, Britta och Lina. Bara Lindborg saknas av tänkbara startdamer i en stafett.

Inlagd: 2010-11-23, 18:39
Skriven av: swestam

Väldigt tjat om Britta. Visst hon åkte kanske inte taktiskt klockrent… Men detta var väl hennes första riktiga klassisklopp för säsongen, så det är väl inte konstigt om hon behöver testa sig fram och känna lite på farten. Så gjorde många andra åkare också, även om det syns tydligast när man åker en startsträcka. Det är långt till VM ännu.

Jag tycker inte svenska damåkarna är sämre taktiskt än några andra nationer, som lag betraktat alltså. Haag och Kalla briljerar taktiskt ibland och gör missar ibland.

Man ser ju även storstjärnor som Björgen göra taktiska missar. När hon drog åt Kowalczyk för att köra ikapp Steiras lucka i OS-tremilen var ett sånt exempel.

Inlagd: 2010-11-23, 22:45
Skriven av: Manne

Man måste skilja på en stafett och ett individuellt lopp. Man testar sig inte fram när man representerar ett lag. Jag ser mer på NRK än på SVT och vet att NRKs kommentarorer ofta bli förvånad över den dåliga taktik som Sverige ibland har i stafett.

Inlagd: 2010-11-24, 13:19
Skriven av: Alexander

Taktisk er det mange som har utviklingspotensiale, særlig Kalla(hvis man tenker svenskt) ville tjent på bedre vurderinger undeveis i løp. Jeg lurer på hvor mye treneraparatet fokuserer på det, noen som vet? Når det gjelder denne stafetten burde Britta fått streng beskjed om at hun skulle ha glemt Polen og fokusert på Norge, Finland og Italia. Jeg har ofte på følelsen at de aktive får litt vel mye frihet under løp, og vet av erfaring at det er å stresse i begynnelsen av konkuranser. Hadde jeg klare arbeidsoppgaver gikk det i hvertfall bedre for meg.

Inlagd: 2010-11-24, 13:45
Skriven av: Hanne

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values