02 november 2010, av Oskar

Längd.se listar 15 damfavoriter, vilka är era?

Idag publicerade längd.se en lista på vad de anser vara vinterns stora favoriter till att ta hem världscupen. Ganska väntad lista skulle jag säga. Jag skulle nog inte våga lista så många personer till att vara favoriter, men jag kan ha fel. Listan:

 1. Justyna Kowalczyk
 2. Petra Majdic
 3. Marit Bjørgen
 4. Charlotte Kalla
 5. Aino-Kaisa Saarinen
 6. Anna Haag
 7. Kristin Störmer Steira
 8. Marianna Longa
 9. Arianna Follis
 10. Natalia Korosteleva
 11. Riitta-Liisa Roponen
 12. Evi Sachenbacher Stehle
 13. Marthe Kristoffersen
 14. Olga Rotcheva
 15. Therese Johaug

Ni har redan börjat spekulera i en annan tråd men jag undrar vilka ni skulle lägga till och dra ifrån listan som Längd publicerar? Själv skulle jag nog kunna lägga in Hanna Falk om hon lyckas lika bra i vinter som annars. Visst, hon är renodlad sprinter än så länge men med många bra sprintresultat kommer man ganska långt i VC. Kolla bara på Follis och Majdic. Även Ida Ingemarsdotter kan bli farlig. Vad gäller tjejer från vårt grannland i väster så vet man aldrig var man har dom. Varje säsong dyker det upp en ny okänd jänta som på en gång presterar på internationell nivå. Sanslöst. Tyskorna är det också svårt att få grepp om. Och ryskorna är lite lite svårtippade också med tanke på den mindre trevliga dopinghärvan som pågått under längre tid där…

17 kommentarer till ”Längd.se listar 15 damfavoriter, vilka är era?”

Jag hade bara tagit med dom 4 första på en lista.

1. Justyna Kowalczyk
2. Petra Majdic
3. Marit Bjørgen
4. Charlotte Kalla

Men tror det kommer att stå mellan 2 åkare: Justyna Kowalczyk och Marit Bjørgen

Inlagd: 2010-11-02, 22:16
Skriven av: Andreas P

Kandidater att vinna VC totalen är ju knappast 15st mera troligt 3-4st.
Sedan tror jag att Majdic får betydligt färre poäng i år. Falk och Ida mfl kommer att göra det betydligt tuffare att vinna sprinttävlingar. Saarinen kan ta en hel del poäng från Björgen och Kowaltzyk i klassiskt om hon är lika bra som 2009. Så jag tror att det blir mera jämt i år. Och TdS blir avgörande för totalen.

Inlagd: 2010-11-02, 22:25
Skriven av: nisse

Jag skrev tidigare under Kristallkulan 1, flyttar hit

Langd.se har listat de 15 bästa damerna.
Några reflektioner:

*Therese Johaug nr 15 ?????

*Astrid Uhrenholdt Jacobsen saknas !!!

*Sprintspecialister som Magda Genuin och Alena Prochazkova saknas, kanske med rätta

*Vem blir årets överraskning? Bra för sporten om det kommer någon från Mellaneuropa eller öst.

*Vem eller vilka av de unga norskorna som sopade rent på senaste JVM och U23-VM har växt klart.
Välj bland Astrid Øyre Slind, Hilde Lauvhaug, Ingvild Flugstad Østberg, Heidi Weng och Tuva Toftdahl. Har jag glömt någon?

*Givetvis kan Marit Bjørgen bli världsetta efter säsongen utan att köra TdS

*Maria Rydqvist, titta t.ex. på hur bra Marianna Longa blev efter att hon fött barn.

Inlagd: 2010-11-02, 23:20
Skriven av: Elin

Skulle bara ha tagit med polskan, Björgen och Kalla. Haag känns som snäppet bakom Kalla, i världsklass men man väntar sig inte att hon ska vinna WC.

Tvivlar på att Majdic kommer tillbaka som i fornstora dagar efter det som hände i OS. Italienskorna och finskorna har nog sett sina peaks. Steira har sina brister och är inte tillräckligt allround. Johaug har varit lovande länge men tar inte det där sista steget.

Inlagd: 2010-11-02, 23:59
Skriven av: Jörgen

De har nu också tippat herrsidan. 4 Hellner, 7 Jönsson, 8 Olsson och 13 Södergren. Däremot ingen Vittoz, Di Centa, Heikinen, Rönning eller Sommerfeldt (slutat) som alla var top15 ifjol. Dessutom ingen sprintspecialist utöver Jönsson och bara en norrman, även om han blev nummer 1.

http://www.langd.se/15-varldscupfavoriter-herrar.4838437-86106.html

Inlagd: 2010-11-03, 07:59
Skriven av: JonasE

Varnar för Roponen på damsidan. Falk och Ingemarsdotter tror jag inte särskilt mycket på tyvärr. De kommer säkerligen göra bra sprintinsatser men får nog inte många chanser på distans och där är de nog fortsatt för svaga.

Inlagd: 2010-11-03, 08:55
Skriven av: Anders

Totala världscupsegern kommer tas av någon i kvartetten Kowalczyk, Bjørgen, Kalla och Haag. Möjligtvis Saarinen också. majdic räcker inte till på distans. Själv hoppas jag på Haag.

Tyskorna tror jag inte på. De har gjort sitt bästa och har ingen ny åkare. Samma sak för italienskorna. Övriga finskor, knappast och vi får nog vänta något år till innan de nya slår igenom i världstoppen. Ryskorna är svåra att sia om, hur har all turbulens påverkat dem och dessutom känns de bästa för ojämna.

De som enda som jag ser kan utmana toppkvartetten är norskorna och då Jacobsen eller Johaug. Steira har haft skadeproblem och Skofterud tror jag inte på. De nya unga norskorna behöver nog något eller några år på sig till.

Bland svenskorna tror jag Ida och Hanna Brodin har bästa chanser. Falk är för sprintbetonad och kommer dessutom inte köra Tour de Ski och Pajala lite för ojämna.

Inlagd: 2010-11-03, 09:17
Skriven av: swestam

Den Ryska som skulle kunna vara med är ju Khazova och hon är borta. Johaug och Steira är för dåliga sprinters för att ha chans. Jacobsen är helt klart en utmanare om hon är bättre än 2008 för det krävs mer i dag. Men jag tror att Norskorna är totalfixerade vid VM och VC är inte viktigt. Roponen är inte nog bra i klassiskt och sprint. Saarinen är en klar kandidat men hon måste vara minst lika bra som 2009 , hon börjar bli liksom Roponen lite väl gammal för att överraska. Italienskorna är för gamla.
Tyskorna är inte i närheten.
Nej jag tror det blir Polskan,Björgen och Kalla som gör upp om det.

Inlagd: 2010-11-03, 09:40
Skriven av: nisse

Ida Ingmarsdotter var ju topp-15 redan ifjol och mycket talar väl för att hon är bättre i år.

Förövrigt är jag inte så jätteförtjust i den totala världscupen. Det är så få som har en realistisk chans att vinna redan från början och efter nyår brukar det mesta kännas avgjort. Eftersom många av loppen förlorat mycket av sin status som enskilda lopp, tycker jag att det känns rätt lojt efter mästerskapen. Det vore därför bra om man gjorde något för att höja statusen på de enskilda loppen och de enskilda cuperna så att även dom som är avhängda från totalen känner sig motiverade att gå för fullt säsongen ut.

Inlagd: 2010-11-03, 09:40
Skriven av: Manne

Håller med om att världscupen känns mer och mer ointressant. Förklaringar:

– Tour de ski blir under mellanmästerskapsåren mer intressant än världscupen.
– För differentierat med dicipliner. Alla åker inte allt.

Haag kommer inte ha något med slutsegern i världscupen att göra. Mycket lite talar för att Ida är bättre i år. Astrid Jacobsen kan säkert slå till någon enstaka gång med en topp fem placering men inte mycket mer än så.

Inlagd: 2010-11-03, 10:20
Skriven av: Anders

Anders… Okej, du kanske har rätt gällande Ida. Jag har bara gått på det man kunnat läsa från bloggar och intervjuer och annat och på det har det ju verkat som det gått bra för henne. Plus att hon haft en stadigt stigande kurva de senaste åren, så därför trodde jag att hon gått framåt även i år. Men du har säkert info som jag inte har.

Inlagd: 2010-11-03, 10:39
Skriven av: manne

1. Kowalzcyk
2. Kalla
3. Björgen
4. Saarinen
5. Majdic
6. Haag
7. Roponen

Tror att segern kommer att stå mellan Polskan och Kalla. Björgen tappar för mycket på TDS.

Saarinen skulle kunna hota men jag är tveksam att hon kommer tillbaka till samma form som i förfjol.

Majdic kommer att få det tufft mot Haag och Roponen om 5:e platsen.
Falk och Pajala(klassiskt) kan ”sno” en del poäng av henne i sprint.

Hoppas att Longa O Follis går bra, skulle vara bra för intresset. Även någon tyska skulle behöva vara med i toppen men vem då? och vilken ryska blir bäst i år? känns omöjligt att svara på.

Inlagd: 2010-11-03, 11:09
Skriven av: Göran

1. Cologna
2. Northug
3. Hellner
4. Manificat
5. Bauer

Tror topp 5 består av samma namn som ifjol. Skillnad mot ifjol är att Cologna går från 4:a till 1:a och petar ner Northug samt att Hellner och Manificat knäcker Bauer.

1. Kowalzcyk
2. Kalla
3. Saarinen
4. Björgen
5. Roponen

På damsidan halkar Follis och Majdic ur topp 5. Kalla kliver in som tvåa tack vare ett strålande resultat i TdS samt bländande skatetävlingar. Björgen hamnar utanför topp 3 i och med att hon skippar TdS samt har en något sämre säsong. Den eviga 6:an Roponen tar efter bra sommarträning steget upp till 5:e plats i hård fajt med Majdic, Steira och Haag.

Inlagd: 2010-11-03, 13:00
Skriven av: Frans

De flest nationerna satsar på U23, inte Sverige.

Undrar om det inte är en bra väg upp till ”fullvuxen”. Då får de nyblivna seniorerna som inte når fram till A-laget ett mål att sikta på.

Tycker att Sveriges 2015 är ganska diffust på kort sikt.

I norska damlaget ingår bl.a. Astrid Øyre Slind, Heidi Weng och Tuva Toftdahl Staver

JVM och U23-VM går i Otepää den 25-31 jan 2011.

Inlagd: 2010-11-03, 18:23
Skriven av: Elin

Elin: enligt uttagningskriterierna för årets säsong kommer Sverige delta på U23-VM med 4 fyra tjejer och fyra killar:
”Ansvarig för uttagningen är Team 2015-tränare i samråd med förbundskaptenerna, nationell chef och längdchef. Truppen till U23-VM i Otepää, Estland (25-31/1) kommer att tas ut efter Team Sportia cup-helgen i Torsby. Det är perioden från tävlingssäsongens start som är uttagningsgrundande där Team Sportia cup och Skandinaviska cupen och ev. världscup väger tungt. Truppen kommer att bestå av åkare födda 88-90, 4 tjejer respektive 4 killar.”

Länk: http://www.skidor.com/sv/Varagrenar/Langdakning/Landslag/Nationellelitjuniorelit/

Jag tycker det är bra och viktigt att Sverige i år satsar på U23-VM.

Inlagd: 2010-11-03, 19:06
Skriven av: swestam

Jag hade missat att Sverige äntligen satsar på U23.

Det var vad flera sistaårsjuniorer sa i våras.

Inlagd: 2010-11-03, 20:24
Skriven av: Elin

U23-VM är då inte så stort publikmässigt som tex junior VM vet inte varför.

Det har ju tom pratats om att lägga ner U23-VM.

Inlagd: 2010-11-03, 20:25
Skriven av: Andreas P

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values