25 februari 2010, av Oskar

Kalla och Pajala åker!!!

Stafettsegern i Beito
Det vinnande laget i Beito!

Det kan bli roligt i damstafetten också! Bara några minuter efter att herrarna tagit guld i stafetten kom beskedet att både Charlotte Kalla och Magdalena Pajala känner sig tillräckligt friska för att åka stafetten.

Uppställningen:

”Anna Olsson kommer att inleda på förstastrackan innan Magdalena Pajala, Charlotte Kalla och Ida Ingemarsdotter följer.”

Kan det bli medalj? Hur som helst tror jag varenda svens kommer se stafetten med ett smil på läpparna (från herrstafettan). Vi vet att det är ett reservlag som är halvkrassliga, så det är ok!

Startlista 4 x 5 km damer

                                                  

253 kommentarer till ”Kalla och Pajala åker!!!”

Förstår inte varför vi inte kör Anna O på 2:a sträckan!!!!!!! Jag har velat ha med Pajala i stafetten hela tiden och är grymt imponerad av henne men nu har hon precis varit förkyld och gör OS debut i stafett och då sätter man henne mot. Kowalchyk-kuitunen-Jouhaug-Khazova-Longa-Sachenbacher. Alla dom lagen kör sina bästa åkare på sträcka 2. En nog så tuff uppgift även för en Anna O i toppform!!!!!!! Hade Pajala fått gå mot Muranen-Skofterud-Zeller-Savialova-Marek-Follis på 1:a sträckan istället är jag helt säker på att hon hängt med hela vägen. Hur tänker man?

Inlagd: 2010-02-25, 08:14
Skriven av: Göran

Man kan bara inte sätta debutanter på förstasträckor, så det är nog rätt ändå.

Inlagd: 2010-02-25, 08:17
Skriven av: Kurt

Göran: debutanter brukar göra bra stafetter men inte på första stäckan för swe finns många exempel på de.. säkert därför

Inlagd: 2010-02-25, 08:21
Skriven av: jossa

Vi skall inte klaga på uppställningen. Tanken är att vara med så länge som möjligt och hoppas på att Ida kan överträffa sig själv. Bra av Kalla att ställa upp trots att hon inte är 100%.
Vi slapp lämna återbud bara det är en seger.

Inlagd: 2010-02-25, 08:24
Skriven av: nisse

Förstår vad ni säger och vet att det historiskt är jättesvårt att debutera på en 1:a sträcka men denna gången håller jag inte med. Det är snuskigt stor skillnad på 1:a och 2:a sträckans åkare. Jag är övertygad om att ingen på 1:a kommer att köra stenhårt. Däremot kan vi nog vara överens om att det på 2:a kommer att satsas 100% från första stavtaget. I min värld har Pajala i alla fall en rimlig chans att hänga med åkarna på sträcka 1. Och Anna O i alla fall en gnutta av chans att hänga med på sträcka 2. Då hade Ida som sämst gått ut i delad ledning på sista!!!

Inlagd: 2010-02-25, 08:32
Skriven av: Göran

Om Anna O kan göra som gubben sin och vinner första sträckan. Om Pajala får ett litet försprång på kanonerna kan hon få fina ryggar att hänga. Sedan får vi hoppas att ett par av dom lag som krigar om tredjeplatsen gör en dålig sträcka. Norge och Finland är inget att göra åt. Ida är ju en bra man/man åkare och kan nog kriga om hon är med till upploppet.

Inlagd: 2010-02-25, 08:43
Skriven av: nisse

Jeg tror faktisk denne stafetten blir mer åpen enn den ser ut på papiret. Bare se hvor lenge Frankrike og Tsjekkia hang med i går. For Norge sin del er jeg utrolig usikker på Skofterud. Hun mislykkes ofte når det gjelder. Veksler Kalla 30 sekunder bak på siste etappe kan det bli spennende…

Inlagd: 2010-02-25, 08:50
Skriven av: Clint

Nisse: Gubben hennes vann 2:a sträckan och det får gärna ”gumman” hanses göra också : ) Pajala hade gett henne samma läge som gubben fick! Men nu är det som det är! Vi håller tummarna och hoppas att Kuitunen inte har bästa form så skall detta kunna gå bra ändå! Jätteviktigt att Anna O kör ifrån Marek med minst 20 sek. Inte rädd för Polen till slut men vill inte att Kowalchyk skall få dra i täten på 2:a redan från start.

Inlagd: 2010-02-25, 09:01
Skriven av: Göran

Gören: du tänker helt rätt andra är den klart tuffare synd att Polen inte satte Kowalchyk på första då hade de blivit full vart där de hade kunnat passa sverige bra.. Kanske Italen eller Ryssland ändå försöker på första kan ju alltid hoppas att finland å något annat topp lag tappar…

Inlagd: 2010-02-25, 09:23
Skriven av: jossa

Några av topplagen måste köra bort sig om Sverige ska ha chans på medalj idag. Så är det bara, men det har hänt förut. Vi såg flera lag totalhaverera igår, ryssarna och italienarna bland annat.

Inlagd: 2010-02-25, 10:03
Skriven av: Anders

Håller med Göran. Kowalczyk kommer att dra väldigt hårt på andra och det klarar inte Pajala att följa. Hon borde fått åka första. Fördelen för Pajala nu är att hon åker helt utan press. Det vi kan hoppas på är att ingen följer Kowalzcyk eller att Polen har tappat mycket på första sträckan. Den ska bli riktigt spännande att se Kuitonen. Hur är hennes form egentligen.

Inlagd: 2010-02-25, 10:14
Skriven av: Alexander

Topp fem och tjejerna har gjort en bra tävling. Det är bara halva laget från Beito tusan också.

Inlagd: 2010-02-25, 10:20
Skriven av: nisse

I dag er Norge favoritter. Det er to ting som kan stoppe oss i dag: Skofterud og smørebom.

Tyskland og Finland er de tøffeste motstanderne, men jeg mener vi har bedre lag, særlig fordi verken Kuitunen eller Saarinen har vist særlig form i det siste.

Inlagd: 2010-02-25, 10:28
Skriven av: drazyc

Problemet som jag ser det är att varken Kalla eller Pajala lär vara i något praktslag efter att de har varit lite krassliga. Jag tror inte att man kan räkna med att Kalla skall glänsa på sin sträcka så som hon brukar, men jag hoppas att jag har fel.

Inlagd: 2010-02-25, 10:29
Skriven av: Fredde

Kuitonen gör aldrig ett dåligt lopp, hon vet sitt tempo och kommer aldrig att spricka, och hon har vilat ordentligt. Norge vinner före Finland, sedan får Sverige slåss mot Tyskland och Ryssland om brons.

Inlagd: 2010-02-25, 10:40
Skriven av: Kurt

Tänk om Sara Lindborg inte skadat sig i Touren och om vi haft en frisk Anna Haag. Då hade vi ägt damstafetten ikväll precis som vi ägde stafetten igår. Det är jag helt övertygad om. Vi har en liten, liten chans på bronset men då krävs det att Pajala och Ida presterar över sin förmåga. Jag är lite osäker på Kalla, tror inte hon är i samma form som för några dagar sedan.

Inlagd: 2010-02-25, 10:42
Skriven av: rs

De norske hadde utrolig gode ski på 15 km. Jeg er redd formen til et par av løperne våre egentlig ikke er så god som det så ut til der.

Og så var det Skofterud. Hun var i utgangspunktet et usikkert kort, og etter skaden så er det blitt enda større risko for at vi fort kan gå oss ut av gullkampen.

Inlagd: 2010-02-25, 10:46
Skriven av: Jeremiah

Jaaa härligt att vi fick ihop ett lag iaf!!
Sedan vad tjejerna kan göra med detta återstår att se.. jag tror Tyskland blir farliga idag sedan problemen igår… å Norge såklart.
Lycka till tjejer, kämpa på!!! :)

Inlagd: 2010-02-25, 11:28
Skriven av: Sanna

Är det någon som sett eller hört något från eller om Sara Lindborgs rehab. har hon börjat träna än. Kanske är tillbaka till WC-tävlingarna. En bra sesongsavslutning av henne. Stärker, de svenska, odsen inför VM i holmenkollen.
Nu är det bara att hålla tummarna för att dom svenska tjejerna gör ett bra lopp i kväll. Sporrade av killarnas guld, kan dom kanske höja sig nåt snäpp. Dom behöver ju inte ha så stora krav på sig nu. Men behöver ju heller inte ge upp hoppet på en framskjuten placering. Stafetten måste ju köras först innan vi kan sumera.

Inlagd: 2010-02-25, 11:59
Skriven av: Sten

Vi ska vara glada att vi har ett lag på benen öht sen får vi avvakta läkarkommunikén vid 17-18-tiden men utgår nu från att det blir som sagts dvs Anna O – Pajala – Kalla – Ida.

Tror att Anna O är med därframme vid första växlingen, Pajala tappar över en minut (eller två) på andra, Kalla får jaga men är inte i samma form som förut och Ida får köra en bit efter täten på sista dvs laget slutar fyra, femma eller sexa. Skulle de ta en medalj är det en överraskning.

Det luktar norskt guld! Det finns dock ett stort men: om Kuitunen är i toppform knäcker hon Johaug (och alla andra) på andra. Roponen och Saarinen blir då inte lätta att jaga ikapp.

Inlagd: 2010-02-25, 12:02
Skriven av: Jörgen

Jag tror Ingesson ser detta som ett bra tillfälle att se hur dom nya tjejerna klarar olika utmaningar i en stafett.
Anna slutar ju denna säsong och vi måste få in minst en, helst två nya. Så Pajala är jag väldigt spänd på och Ida är ju en som lyfter sig i duell med andra.

Inlagd: 2010-02-25, 12:30
Skriven av: nisse

Det är tråkigt att Anna har bestämt sig för att sluta tycker jag, Johan skall ju köra vidare ett år till har han sagt. Så hoppas Anna ångrar sig och fortsätter satsa åtminstonde till nästa VM.

Inlagd: 2010-02-25, 12:39
Skriven av: Fredde

Till skillnad mot herrstafetten(klart Sverige skulle vinna) blir detta spännande att följa

Inlagd: 2010-02-25, 12:45
Skriven av: GunnarK

Nu när Haag är borta och Pajala och Kalla naturligtvis inte kan vara i toppform så är Norge lika stora favoriter som Sverige var på herrsidan. Rent objektivt sett ska vi också vara helt chanslösa på medalj och man får hoppas tjejerna inte riskerar hälsan, men då hade de förstås inte startat.
Men stafett är alltid stafett, det är vårt lilla hopp.
Och att eventuellt sätta Pajala på en förstasträcka, det gör man inte gärna med en så orutinerad åkare och det finns flera orsaker till det.

Inlagd: 2010-02-25, 13:03
Skriven av: Torbjörn H

Tyskarna då? eller rättare sagt de tyska damerna. :)

Inlagd: 2010-02-25, 13:05
Skriven av: Sanna

Sanna:
Jämför man åkare för åkare så är Norge på papperet klart starkare än Tyskland och är fullt motiverat favorit men som tur är så är stafett alltid stafett så allt kan hända. En vallamiss här och ett formtapp där och alla kalkyler är värdelösa.

Inlagd: 2010-02-25, 13:15
Skriven av: Torbjörn H

Någon som hört något om hur vädret kommer att bli? Vi behöver mycket snö idag.

Inlagd: 2010-02-25, 13:25
Skriven av: Alexander

Om Anna Haag vaknar upp idag och känner sig frisk, går det då att byta in henne mot en sjuk, alternativt ”sjuk”, åkare?

Inlagd: 2010-02-25, 13:32
Skriven av: Jonas

Endast mot sjukintyg från läkare, och då får man bara byta den sträckan, inte ommöblera laget.

Inlagd: 2010-02-25, 13:40
Skriven av: Anders

Jonas… Det tror jag inte, hörde att laget skulle anmälas kl elva igårkväll. Men jag vet inte säkert om det går att ändra.

Hursomhelst tror jag Haags beslut är definitivt och att hon satsar på att va tillbaka till tremilen.

Inlagd: 2010-02-25, 13:40
Skriven av: Manne

Varför kan man inte ha en debutant på en 1:a sträcka? Alla människor reagerar olika, vad är det som säger att Pajala inte höjer sig ännu ett snäpp i det läget? Är det för att ANDRA har misslyckats som debutanter på 1:a sträckan? Har själv varit(fram till ifjol) Elitserietränare och landslgstränare(på tjejsidan) i en av våra större bollsporter och mycket intresserad av hur spelare presterar i olika situationer och med olika förutsättningar. Helt AMATÖRMÄSSIGT tycker jag nämligen att Pajala ”sticker” ut och verkar vara one of a kind. Inte specifikt som skidåkerska(det kan ni säkert bättre än mig) men som idrottskvinna(tjej)jämför Pajala med t.ex. Britta med kroppspråk minspel uttryck attityd.

Inlagd: 2010-02-25, 13:50
Skriven av: Göran

Om man ser på alla de genomklappningar som har skett i skidstafetter, så skulle jag vilja hävda att genomklappning på förstasträckan är mycket vanligare. I bollsporter tar man t ex sällan ut en debutant att slå/kasta den helt avgörande straffen!

Inlagd: 2010-02-25, 14:08
Skriven av: Kurt

Göran: nu var du på Britta igen *L* skoja bara…. du har helt rätt Britta har inget självförtroende just nu där av kroppspråket… hon hade utrståling å självförtroende åren 2006-07 kommer ihåg när hon spurta ner Björgen 2 gånger å hennes OS stafett för 4 år sedan så tjejen har ju kunnat… svårt å jämföra skidor med Bollsporter så klart… men folk reagerar olika är väl helt klart..men just svenska unga skidtjejer har missat en del gånger på första stäckan exp Magda 87 Holmgren 01 Lina 02 alla var under 22 år

Inlagd: 2010-02-25, 14:25
Skriven av: jossa

För övrigt debuterar Anna-Karin Strömstedt nu i helgen som skidskytt i Svenska Cupen i Dala-Järna.

Inlagd: 2010-02-25, 14:26
Skriven av: Elin

Innebär det att ”vi” mister Strömstedt?

Inlagd: 2010-02-25, 15:03
Skriven av: Alexander

Lycka till Anna-Karin.

Inlagd: 2010-02-25, 15:04
Skriven av: Kjell

Anna-Karin säger att hon kommer att sats fullt ut på skidskytte i fortsättningen och har tränat skytte senaste månaden.

Hon är 29 år = som ACO var när hon bytte.

Undrar om AKS vet att ACO tränar ungefär 1000 timmar per år.

Inlagd: 2010-02-25, 15:08
Skriven av: Elin

Jossa: jag var lite ”rädd” själv för att jämföra med Britta men tyckte det var ett för bra exempel att missa. Menar bara att vi ibland måste gå utanför ”boxen” Pajala är inte Magda, Holmgren, eller Lina, hon är Pajala. Inte alls säkert att jag har rätt men jag tycker att det kanske var läge denna gången att gå utanför ”boxen”. Visst är det inte helt samma sak skidåkning och bollsporter men stafett är ändå det närmsta ett lagspel vi kommer i skidåkning. Och i båda fallen handlar det om att prestera max eller helst lite till under press. Och där är det ofta psyket som är belastningen/förhöjningen av prestationen.

Inlagd: 2010-02-25, 15:10
Skriven av: Göran

Hoppas Strömstedt och ACO kan vara med till Oslo VM nästa år. Då får vi ett grymt lag om Strömstedt får en Pichler-effekt.

Inlagd: 2010-02-25, 15:31
Skriven av: Alexander

Undrar vilken form Kuitunen egentligen är i..på sprinten såg det inget märkvärdigt ut men jag har en liten känsla av att det kan smälla till idag på andrasträckan….

Inlagd: 2010-02-25, 15:31
Skriven av: Palle

Gören: året 2002 när Lina floppa så hade hon bra resultat i ryggen varit på pallen fyra en gång vunnit en startstäcka i WC stafett.. så självförtroedet borde varit på topp…klart jämför bart med Pajalas dom andra två som starta stafetterna som Floppa Magda å Holmgren var dåliga uttagningar…

Har funderat på dagens stafett för att Swe skulle haft en chans på medalj tror jag vi hade varit tvugna att chansa rätt mkt med uppställningen å hoppas på snö väder tror att även om Ida får att bra läge inför sista så har hon inte en chans.. därför skulle jag chansat med de här laget låter kanske lite tokigt men Ida Pajala Kalla Anna tror de laget hade haft störst chans på medalj

Inlagd: 2010-02-25, 15:34
Skriven av: jossa

Alexander: Pichler-effekt kan vara åt båda hållen inte alla som åker bättre..

Inlagd: 2010-02-25, 15:36
Skriven av: jossa

En fundering beträffande laguppställningarna.

Italien med Follis på första. Varför?

Inlagd: 2010-02-25, 15:52
Skriven av: Elin

Elin: Antar att de inte litar på Valbusa eller Rupil i klassiskt och vill vara med så långt som möjligt.

Det brukar ju bli större avstånd i damstafetten, men jag tycker också att det är en märklig uppställning. Hade de chansat med Valbusa på första så tror jag att de hade haft en större chans på medalj.

Inlagd: 2010-02-25, 16:09
Skriven av: Cliff

Tycker de kunde ha satt Magda Genuin på 1:a, hon körde ju bra i den klassiska sprinten, och sen Follis på sista. Jag skulle peta Valbusa.

Magnar har gjort bort sig då han har satt Saarinen på sista, med tanke på hur hennes skateform har sett ut. Saarinen var ju tvåa i det klassiska sprintkvalet och snabbast på den klassiska delen i dubbeljakten. På 10km skate tappade hon en minut, på 7,5kn skate ca 40s. Det är ungefär som att sätta Kalla på klassiskt.

Inlagd: 2010-02-25, 16:23
Skriven av: F

Italien körde Valbusa sträcka 1 i Beitostölen. Det var katastrof. De körde Confortola i VM, detgickännu sämre. De körde Follis på första i Gällivare och La Clusaz i fjol och det gjorde hon strålande. Dessutom slog både Valbusa och Rupil henne på 10 fritt.

Inlagd: 2010-02-25, 16:25
Skriven av: Jonas

Helt korrekt, tycker Italien gör rätt som satsar på en vass start med Follis/Longa. dessutom är ju Valbusa 100 ggr bättre i fristil än i klassiskt. Ngt nytt om väder alt ev insjuknanden bortifrån Whistler?

Inlagd: 2010-02-25, 16:36
Skriven av: Palle

Medan vi väntar:

Anna Haag + Emil Jönsson kör stafettvasan nästa fredag om de är friska!

Inlagd: 2010-02-25, 16:52
Skriven av: Elin

@Jonas: Nej, Follis var bästa italienska på 10 fritt (11:a).

Inlagd: 2010-02-25, 17:00
Skriven av: Cliff

kommer vi topp 6 är det bra. torde väl stå mellan finland, norge, ryssland.

Inlagd: 2010-02-25, 17:46
Skriven av: gummo

Pokker, jeg er redd for Tyskland i dag.. Det er 26 år siden Norge tok gull i en mesterskapsstafett for damer…

Inlagd: 2010-02-25, 18:04
Skriven av: drazyc

oj stämmer det? trodde Norge var bättre.. (haha lät taskigt)

Inlagd: 2010-02-25, 18:14
Skriven av: Sanna

Nei, for damer har vi jo ikke de samme tradisjonene som for herrer. Men norsk damelangrenn ser riktig bra ut nå faktisk.

Inlagd: 2010-02-25, 18:27
Skriven av: drazyc

Stackars Kristoffersen, får hon åka nånting i OS?

Inlagd: 2010-02-25, 18:44
Skriven av: Skidjan

Dopning hade större effekt för kvinnliga skidåkare än manliga därför hade Norge och Sverige svårt att hävda sig på 80- och 90-talet.

Inlagd: 2010-02-25, 18:46
Skriven av: Alexander

Enligt tv4 så blir det ingen snö idag. Sverige har samma tur som Liberec. Snö på fel dag.

Inlagd: 2010-02-25, 18:59
Skriven av: Alexander

Sorry Cliff, det var visst i Canmore Rupil(6) och Valbusa(7) slog Follis(10) och Longa(11). Klantigt av mig.

Inlagd: 2010-02-25, 19:01
Skriven av: Jonas

@Skidjan: Jeg tror ikke Kristoffersen er helt skadefri faktisk. Og hun har ikke vært helt i form i det siste. Det var vel Astrid Jacobsen som var alternativ nr. 2 til første etappe.

Inlagd: 2010-02-25, 19:09
Skriven av: drazyc

@Alexander: Jeg håpet ikke på snø i går og håper heller ikke på snø i dag. Det beste er strålende sol og silkeføre!

Inlagd: 2010-02-25, 19:22
Skriven av: drazyc

Alexander;
Visst har dopnig större effekt på damer.
Titta t.ex. på Longa eller ACO.

Inlagd: 2010-02-25, 19:26
Skriven av: Elin

Borde nämnt två av världens främsta kvinnliga idrottare, Simone Niggli-Luder och Kim Clijsters så förstår du bättre vilken slags dopning jag åsyftar.

Inlagd: 2010-02-25, 19:37
Skriven av: Elin

Shit vad pajala går dåligt. Hon går sämre en väntat

Inlagd: 2010-02-25, 20:28
Skriven av: markus

Det här är Pajalas första stafett och den sker i ett OS. På köpet har hon precis varit sjuk, kanske är hon det fortfarande. Man kan inte begära mer.

Inlagd: 2010-02-25, 20:32
Skriven av: Gabriel

Och det hade inte varit bättre att sätta Pajala på 1:a!

Inlagd: 2010-02-25, 20:34
Skriven av: Kurt

Haha, Kalla tar in 45 sekunder på Steira på 5 km. Släng dig i väggen Northug!

Inlagd: 2010-02-25, 20:43
Skriven av: Gabriel

Heeeeeeeeeeeeeerrrrrrrliiiiiiiig!!!!!!!!!

Inlagd: 2010-02-25, 20:58
Skriven av: drazyc

Grattis Norge, fullt förtjänt, bästa laget. Med en frisk Anna Haag (och Sara Lindborg på andra sträckan) hade det kunnat bli spännande för svensk del, men c’est la vie.

Inlagd: 2010-02-25, 21:05
Skriven av: Skidjan

Bra jobba av jentene! Sølv og gull er jo noe av det beste Norge har gjort i stafett ^_^
Synd me Sverige, men de var ikke bedre i dag.

@Gabriel
Og ikke minst, 5 plass! Ta den, Northug! ^_^
Huff, til og med i dame-stafetten må du blande inn denne karen ^_^;

Inlagd: 2010-02-25, 21:05
Skriven av: Ubersnuber

Grattis Norge, idag var ni bäst!

Inlagd: 2010-02-25, 21:05
Skriven av: Gabriel

Pajala är ju helt ny i gamet och jag tror att hon med träning i toppgruppen blir flera klasser bättre till nästa säsong. Det vore ju väldigt lämpligt att vinna i VMiOslo i stället.

Inlagd: 2010-02-25, 21:06
Skriven av: nisse

Vädergudarna håller inte på Sverige.

Elin: Påstår du att ACO är dopad?

Inlagd: 2010-02-25, 21:07
Skriven av: Alexander

Men snälla lilla Überführer, vi hade inga förväntningar idag. Anna Haag var inte med och Kalla och Pajala har varit/är sjuka. Sluta ordbajsa nu.

Inlagd: 2010-02-25, 21:08
Skriven av: Gabriel

Utrolig sterkt av det norske laget! Johaug viser kanonform på en 5 km trasé! Hun kan bli en å regne med på 3-mila.

Btw @Gabriel: Kalla tok ikke 45 sekunder på Steira.

Inlagd: 2010-02-25, 21:10
Skriven av: drazyc

@Gabriel
Er snill, jeg ^_^
Syns bare din lille obsession er litt morsom ^_^

Inlagd: 2010-02-25, 21:10
Skriven av: Ubersnuber

Mycket bättre än vad jag hade trott, tre åkare med klart överbetyg och en åkare med klart underbetyg. Jag ger gärna en stor extra eloge till den ständigt underskattade Ida Ingemarsdotter som reportrarna på plats tydligen tyckte inte var värd en egen intervju. Ida överträffade sig själv, större fighter än den tjejen finns inte.

Inlagd: 2010-02-25, 21:11
Skriven av: Torbjörn H

Ida Ingemarsdotter, vilken fighter. Rena Hellner-klass på det lidandet.

Grattis Norge till guldet.

Inlagd: 2010-02-25, 21:11
Skriven av: uttern

Nej ok då, på täten.

Inlagd: 2010-02-25, 21:11
Skriven av: Gabriel

@nisse: ”Det vore ju väldigt lämpligt att vinna i VMiOslo i stället.”

Ja, vi sees i herrestafetten i Kollen neste år ;-) Vi sparte oss bare til VM på hjemmebane i går.

Inlagd: 2010-02-25, 21:12
Skriven av: drazyc

Jag får säga som (Hjelmeseth) Pajala fick is under skidorna. Men allvarligt jag tyckte att vi hade sämre skidor på sträcka 2-4. Dom gled i kapp väldigt lätt, det började ju regna.

Inlagd: 2010-02-25, 21:13
Skriven av: nisse

Kowalczyk visade idag vad som väntar på tremilen, hon är nu på jakt efter ett guld och hon är min klara favorit. Jag tippar att hon vinner överlägset om det nu inte blir nya snöfall.

Inlagd: 2010-02-25, 21:15
Skriven av: Torbjörn H

Pajala gjorde ungf som Kaspar Kokk för Estland som tappade 2 mins på förstasträckan.

En kombo av dåliga skidor och inte tillräckligt bra form tror jag.

Vi skulle haft två Kalla och två Anna Olsson ;(

Inlagd: 2010-02-25, 21:16
Skriven av: Skidjan

Jo Saarinen och Kowaltzyk blir nog brutala på 3milen. Det är nog dags för dom nu. Om nu inte Björgen ökar dosen igen så skall det gå.

Inlagd: 2010-02-25, 21:17
Skriven av: nisse

Jag tror att vi hade fajtats om medalj om Kalla fick åka både sträcka 3 och 4.

Inlagd: 2010-02-25, 21:19
Skriven av: nisse

Alexander;

Javisst är ACO m.fl. dopade.
Det kan kallas ”MAMMADOPNING”.

Fortfarande tillåtet!

Inlagd: 2010-02-25, 21:19
Skriven av: Elin

Är det nån som vet om Anna Olsson ska åka 3-milen? Kanske har två kandidater om Haag blir frisk och kry..

Inlagd: 2010-02-25, 21:25
Skriven av: Skidjan

Grattis Norge!!!

Sverige då, Olsson och Kalla var i en klass för sig! Ida och Pajala är riktiga kämpar!
Pajala hade ju kunnat skita i allt och söndagsåkt när hon kände att hon inte hängde med men de gjorde hon inte. Starkt!
Bra för våra framtida stafetter. Hur gammal är Ida förresten? Härligt att se att Ida kämpade ända in i mål! Skönt på ett sätt att vi slapp 4e platsen. Alltid något positivt! :)

Inlagd: 2010-02-25, 21:26
Skriven av: Sanna

nisse;
Såg du inte att Kalla kroknade på sista kilometern, junioren Gössner gick ju om igen och ifrån.
Jämför med hur Northug kroknade ännu mera.

Elin;
Visst är det som du skriver. Jag såg en lista över ett tjugotal elitkvinnor som blivit mer eller mindre bättre efter barnafödande.
Nästan alla inom konditionsidrotter.

Därför hoppas jag att Maria R. kommer igen.

Inlagd: 2010-02-25, 21:29
Skriven av: Kjell

Morsomt, men det er liksom ikke det samme med jentestafetten….

Jeg er ikke homo bare for å ha sagt det, men det er herrestafetten som gjelder.

Kalla og Hellner er vannvittig gode, men hvorfor er de såpass svake i klassisk jf med feks Northug og Bjørgen som behersker begge stilarter?

Pajala kjempet bra, og tar med seg dette som en nyttig erfaring. Hun kommer sterkt tilbake jf rickardson i år.

Ubersnuber: haha, jeg er sikker på at Gabriel har poster av Northug på soverommet, og at han er medlem av fancluben hans.

Inlagd: 2010-02-25, 21:30
Skriven av: Gif

rikgit bra krigat av alla tjejer extra + till Kalla å Olsson, ida kriga riktigt bra men som väntat räckte de inte.. hade behövt en lucka på säkert 20 sek..synd att Pajala inte hade en ok dag då hade hon säkert åkt 15-20 sek bättre (med en bra dag tror jag hon kunnat åka 30 sek) då hade vi varit i täten infår sista med finland å tyskland jagade.. men jätte bra krigat av tjejerna.

Inlagd: 2010-02-25, 21:33
Skriven av: jossa

Northug verkar ju faktiskt ganska go när han dämpar sig lite, då e han mer in min smak. :)

Inlagd: 2010-02-25, 21:34
Skriven av: Sanna

Sanna:
Man kan kanske ge upp i en klubbstafett men i en OS-stafett får man inte göra det. Så att Pajala inte gav upp är en självklarhet och motiverar inget starkt betyg utan det var klart underkänt enligt mig. Och det betyget ger hon sig säkert själv också för det intrycket har jag av den tjejen.

Inlagd: 2010-02-25, 21:34
Skriven av: Torbjörn H

Kjell: jag tyckte att hon hade dåligt glid Kalla, hon var först över krönet men passerad av alla längst ner. Det började regna och det kanske inte var optimalt.

Inlagd: 2010-02-25, 21:35
Skriven av: nisse

Gif;
Kalla har blivit mycket bättre i klassiskt i år. Däremot har hon ibland problem med skate direkt efter klassiskt.
Kan bero på att hon liksom en del andra inte trivs med kombiskorna med en böjlig sula.

Inlagd: 2010-02-25, 21:39
Skriven av: Elin

Pajala kommer att bli flera klasser bättre nästa år. Hon tappade väl bara 1minut till täten och man har sett betydligt värre tapp.

Inlagd: 2010-02-25, 21:39
Skriven av: nisse

Någon som vet vilka som kommer åka 5 milen och 3 milen? Kommer Hellner att åka? Jönsson är han intresserad av 5 milen, inte för jag tror han har någon chans men det hade varit kul med fullt lag.

Grattis Norge och Sverige gjorde det riktigt bra med Haag i laget så hade kunnat bli medalj men Norge hade blivit för svårt.

Inlagd: 2010-02-25, 21:46
Skriven av: Per

Elin: ja jeg ser den. Hellner har ogs blitt mye bedre, men det er fortsatt et stykke igjen til Hellner og Kalla feks vinner et klassisk løp med individuell start. Men jeg er redd de nærmer seg toppen også i klassisk.

Hvem går 30 km for Sverige?

Antar at Bjørgen, Steira, Johaug og Kristoffersen går for Norge. Kowalczyk er vel knapp favoritt?

Inlagd: 2010-02-25, 21:47
Skriven av: Gif

Jönsson och 5 mil låter rätt som en spännande kombination eller kanske inte.. ;)

Inlagd: 2010-02-25, 21:47
Skriven av: Sanna

Kalla åkte klart snabbast av alla på 3 och 4 de sträckan. Roponen 13 sekunder bakom.

http://www.fis-ski.com/pdf/2010/CC/2415/2010CC2415RL.pdf

Inlagd: 2010-02-25, 21:49
Skriven av: Per

Norges femmil lag blir nok:

Hjelmeseth, Sundby, Northug og Svartedal

Inlagd: 2010-02-25, 21:49
Skriven av: Gif

vilket getingbo 5 milen kan bli då, tänk om både Sverige, Norge och Tyskland försöker lagtaktikköra…

Inlagd: 2010-02-25, 21:50
Skriven av: Sanna

Elin: Nu tycker jag att du beter dig illa. Menar du att ACO födde barn av den anledningen att hon skulle bli bättre. Trodde inte att jag skulle få uppleva dom funderingarna från en kvinna.
Med det menar du ju oxå att det skulle vara förbjudet för idrottskvinnor att skaffa barn när dom vill. Ifall att dom tänkt sig en fortsatt kariär.
Jag tycker att du skall be om ursäkt för dit uttalande.

Inlagd: 2010-02-25, 21:53
Skriven av: Sten

Bra kämpat av ida å pajen!!!

Inlagd: 2010-02-25, 21:55
Skriven av: Andreas

Sten: Er du seriøs? Elin bare påpeker et faktum.

Inlagd: 2010-02-25, 21:55
Skriven av: Gif

Ingmarsdotter var 1minut och 6sekunder långsammare än Kalla och ändå bara 15sek från medalj. Haag hade varit minst 40sekunder snabbare än Ida så ett silver hade vi fått. Trots 1minut tapp av Pajala.

Inlagd: 2010-02-25, 21:57
Skriven av: nisse

Gif: Jag är väldigt seriös.

Inlagd: 2010-02-25, 21:57
Skriven av: Sten

Så ut som at i hvert fall en av jentene på det Svenske laget hadde dårlige ski.
Er veldig trist når en utøvver er i god form, men blir hindret av skiene:/
Ski-valg er jo som nevnt en del av langrenn, men er jo ikke moro når det skjer.

Inlagd: 2010-02-25, 21:59
Skriven av: Ubersnuber

Jeg er så glad i kveld :)))

Men synd ikke Haag kunne være med, for da hadde Sverige kanskje kunne gitt oss kamp…

Inlagd: 2010-02-25, 21:59
Skriven av: Neithiri

Sten: Cool

Nisse: Den type logikk fungerer ikke, — men med Haag på laget ville Sverige utvilsomt tatt medalje, selv om Nystad sannsynligvis hadde blitt for sterk igjen.

Inlagd: 2010-02-25, 22:00
Skriven av: Gif

Gif:Nystad är en stark spurtare men efter 5km så är hon inte lika vass. Jag tror att Haag skulle slagit henne. Nystad är som bäst upp till 3km.

Inlagd: 2010-02-25, 22:04
Skriven av: nisse

Pajala tappade 15 sek på Khazova 35 sek på Sachenbacher och 1 min på Kuitunen. Ingen katastrof i mina ögon. Ge henne 1 år till med bra träning så har vi en åkare som hävdar sig riktigt bra på den här nivån!Som sagt det var världsklass åkare rätt igenom på 2:a sträckan!

Inlagd: 2010-02-25, 22:04
Skriven av: Göran

Tycker att Norge hade tur då svenskorna blev sjuka. Med friskt lag hade Norge fått se ryggen på Sverige…

Inlagd: 2010-02-25, 22:06
Skriven av: Gunnar K

Göran: Ja hon kommer att bli jättebra. Har en väldigt bra teknik och med hård träning och hon är flera klasser bättre.

Inlagd: 2010-02-25, 22:11
Skriven av: nisse

Gunnar K: ???

Inlagd: 2010-02-25, 22:11
Skriven av: Gif

Vi måste se vad Pajala och Ingemarsdotter gjort tidigare och sedan titta frammåt. Dom kan bara bli bättre, medans många av deras konkurenter börjar närma sig kariärens slut. Visst kändes det lite tungt som skidentusiast. Se Anna O vinna första sträckan och Charlotte K göra ett kanonlopp när dom andra inte hängde med. Men det är två unga sprinters som vi har med i laget. Till VM är vi bättre igen. Med Sara Lindborg och Anna Haag i laget så får dom andra nationerna se upp.

Inlagd: 2010-02-25, 22:12
Skriven av: Sten

Nisse: mulig, men Nystad er i form, og hadde også gode ski.

Inlagd: 2010-02-25, 22:14
Skriven av: Gif

Gunnar K skrev: ”Tycker att Norge hade tur då svenskorna blev sjuka. Med friskt lag hade Norge fått se ryggen på Sverige…”

Ja, og griser kan fly…

Inlagd: 2010-02-25, 22:15
Skriven av: Neithiri

”Ja, og griser kan fly…”

Låg du och sov när det var stafett i Beitostölen eller?

Inlagd: 2010-02-25, 22:17
Skriven av: Gabriel

Fick i stort sett rätt i det jag tippade i denna tråd kl 12.02 idag dvs hur loppet utvecklade sig för de våra. Kalla verkade inte alls ha varit sjuk!

Etapp 1: Anna Olsson – betyg 9 (av 10)

Skitbra kört av henne, växlade som ledare! Finlands Muranen släppte – det kan ha kostat Finland guldet i slutändan.

Etapp 2: Magdalena Pajala – betyg 7

Hon gjorde sitt bästa, därom råder det ingen tvekan. Landslagsdebut i stafett i ett OS utan någon WC-stafett innan. Bra gjort men hon orkade inte och förkylningen kan ha påverkat. Tappade 57 sekunder på sin sträcka. Kowalczyk regerade denna sträcka!

Etapp 3: CHARLOTTE KALLA – betyg 10!

Var 57 s efter vid växlingen, skrev ner tiderna under hennes sträcka gentemot ledningen:

1,7 km: 45 s efter (8:a)
2,5 km: 35 s efter (8:a)
4,2 km: 24 s efter (3:a)
5 km (växlingen): 18 s efter (5:a)

Världsklass!!

Etapp 4: Ida Ingemarsdotter – betyg 8

Hon satsade friskt men orkade inte. Inte konstigt för hon är främst en sprinter och Saarinen och Nystad är betydligt mer rutinerade. Ida verkar dock bli starkare med åren, blir inte förvånad om hon blir bofast i stafettlaget de närmaste åren.

GRATTIS NORGE som infriade favoritskapet!

Synd att Anna O ska sluta men vi har Haag, Falken, Pajala, Ida, Brodin, Larsen med flera, deras tid kommer!

Norge har också bra grund och återväxt. Tror att Norge och Sverige kommer att ha många damstafettdueller de närmaste åren.

Inlagd: 2010-02-25, 22:20
Skriven av: Jörgen

Mulig det!
Men så har jo herrelaget vårt hatt litt uflaks her og der, også. Sånn er det bare.
Odd-Bjørn har aldri sluppet i stafett før, men valgte feil ski (noe han også tok full selvkritikk for). Sånn kan vi sitte å spekulere hele dagen. Men Sverige vant uansett hvordan man vrir og vender på det.

Men det klart det hadde vært mer moro om Sverige hadde hengt med til oppløpet ^_^
Syntes dette løpet var kjedelig.. :/

Inlagd: 2010-02-25, 22:21
Skriven av: Ubersnuber

Uups! Var rettet mot Gunnar K, den siste posten min ^_^

Inlagd: 2010-02-25, 22:22
Skriven av: Ubersnuber

@Gunnar K: Haag hadde aldri tatt 28 sekunder på Steira på tredje etappe. Hun hadde kanskje tatt 10 sekunder. Sverige hadde i så fall vært 36 sekunder etter Norge etter 3 etapper. Kalla kunne bare glemme å ta inn det på Bjørgen. Bjørgen hadde også tatt Kalla i en eventuell spurt.

Sverige måtte nok hatt en bedre løper enn Pajala på andre etappe om dere skulle hatt mulighet på Norge. Men medalje hadde dere hatt mulighet på.

Inlagd: 2010-02-25, 22:28
Skriven av: drazyc

”@Gunnar K: Haag hadde aldri tatt 28 sekunder på Steira på tredje etappe. Hun hadde kanskje tatt 10 sekunder. Sverige hadde i så fall vært 36 sekunder etter Norge etter 3 etapper. Kalla kunne bare glemme å ta inn det på Bjørgen. Bjørgen hadde også tatt Kalla i en eventuell spurt.

Sverige måtte nok hatt en bedre løper enn Pajala på andre etappe om dere skulle hatt mulighet på Norge. Men medalje hadde dere hatt mulighet på.”

Om inte Haag hade varit sjuk så hade Ingemarsdotter gått andrasträckan och hon är betydligt bättre i klassiskt än hon är i fritt. Därmed hade vi inte tappat så mycket som vi gjorde på Pajalas sträcka.

Inlagd: 2010-02-25, 22:31
Skriven av: Gabriel

Trodde i min enfald att alla kände till att Haag ff är sjuk och att Pajala och Kalla precis klivit ur sjuksängen. Inga uppgifter finns om att norskorna skulle varit sängliggande pga sjukdom innan tävling.Detta till stöd för min teori att Norge i så fall fått bita i det sura äpplet

Inlagd: 2010-02-25, 22:31
Skriven av: Gunnar K

Skulle inte vara dumt om Anna Olsson körde två år till. Då hinner ungdommarna växa till sig.

Inlagd: 2010-02-25, 22:33
Skriven av: Sten

Sten, håller med! Anna O har aldrig varit bättre än nu. Hoppas hon ändrar sig.

Inlagd: 2010-02-25, 22:35
Skriven av: Gabriel

haha :)
Bytte dräkt med varandra under loppet
http://www.expressen.se/sport/os2010/langdskidor/1.1897470/bytte-drakt-med-varandra-under-loppet

Inlagd: 2010-02-25, 22:36
Skriven av: Sanna

Med en frisk Haag hade vi aldrig tappat 57 s på andrasträckan. Då hade laget säkert sett ut så här:

Anna O – Ida – Haag – Kalla

Inlagd: 2010-02-25, 22:36
Skriven av: Jörgen

@Gabriel: Jeg trodde Pajala var førstevalget. Det er iallfall det jeg har fått inntrykk av ved å lese denne bloggen. Ingemarsdotter gjorde det jo elendig på klassiskdelen på duathlon (tapte 1:37 på klassiskdelen til Johaug). Jeg tror ikke det hadde gått stort bedre med Ingemarsdotter.

Inlagd: 2010-02-25, 22:37
Skriven av: drazyc

@Gunnar K: Kalla virket ikke spesielt plaget av sykdom (gikk veldig bra!), og hun og Pajala har vel ganske sikkert hatt samme virus i kroppen.

Dere hadde aldri slått Norge uten en bedre klassiskløper på andre etappe, dvs. andre enn Pajala og Ingemarsdotter.

Inlagd: 2010-02-25, 22:39
Skriven av: drazyc

Drazyc: enig

Inlagd: 2010-02-25, 22:47
Skriven av: Gif

Drazyc: Pajala var inte förstavalet. Haag, Kalla och Olsson var däremot förstaval. Sen stod det mellan Pajala, Norgren och Ida i OS.

Pajala och Ida är båda egentligen uttagna till OS som sprinters och Norgren skulle ha åkt stafetten men hon är tyvärr i dårlig form och petades.

Sen när Haag blev sjuk blev det två sprinters som fick åka. Utifrån dessa förutsättningar gjorde Sverige det bra idag. Sara Lindborg skulle egentligen ha åkt men missade OS pga skada. Lina Andersson var uttagen men hoppade av OS pga sjukdomar.

De två (Ida och Pajala) var 5:e och 6:e reserv…

Inlagd: 2010-02-25, 22:48
Skriven av: Jörgen

Ingmarsdotter hade definitivt gjort ett bättre jobb än Pajala på andrasträckan. Hon är en fighter och dessutom var hon helt frisk till skillnad från Pajala. Men du vet väl om att Sara Lindborg eller Lina Andersson är våra förstaval på den sträckan? Lindborg bröt armen i Davos och Lina Andersson har varit mycket sjuk. Sverige har haft extremt otur inför damernas stafett. Vi har egentligen en bra bredd. Hade Hanna Falk varit i samma form som tidigare i år så hade hon också kunnat göra en skaplig sträcka.

Alltså:
Haag – sjuk
Lindborg – bruten arm
Lina Andersson – säsong förstörd av sjukdom
Hanna Falk – skadad
Pajala – rakt från sjuksängen
Kalla – rakt från sjuksängen

Tro fan att det inte blev någon medalj idag.

Inlagd: 2010-02-25, 22:51
Skriven av: Gabriel

Gabriel skrev: ”Låg du och sov när det var stafett i Beitostölen eller?”

Er dette Beitostølen? Selvsagt hadde Sverige kunnet være med å kjempe om gullet med Haag på plass, men ikke faen om de hadde tatt dette lett…

Inlagd: 2010-02-25, 22:53
Skriven av: Neithiri

Synes vår rookie, Therese Johaug, gjorde en veldig god jobb ^_^
Er også veldig glad på Skofterud’s vegne. Hadde ikke hun fått ta del i dette gullet, hadde dette OL vært en personlig fiasko for henne.

Inlagd: 2010-02-25, 22:57
Skriven av: Ubersnuber

@Jörgen og Gabriel: Jeg snakker om førstevalget blant dem som er i OS. Her sto det mellom Pajala og Ingemarsdotter, og da forsto jeg det som om de aller fleste ønsket seg Pajala på den etappen.

Jeg er helt enig med deg, Jörgen, i at Sverige ikke gjorde seg bort i stafetten i dag. Det var noe slikt jeg hadde ventet meg. Med en frisk Haag hadde dere hatt mulighet på medalje. Men gullet hadde dere aldri tatt. Til det måtte dere hatt en bedre løper på førsteetappe enn Pajala/Ingemarsdotter.

@Gabriel: Jeg ser du skriver at Ingemarsdotter hadde holdt lenger enn Pajala uten at jeg helt kan se at hennes prestasjoner på distanse tyder på det, verken i OS eller andre steder. Faktum er at en frisk Ingemarsdotter tapte mer pr. sekund til Johaug på duathlon (klassiskdelen) enn det en nettopp syk Pajala tapte på stafetten.

Inlagd: 2010-02-25, 23:02
Skriven av: drazyc

Man får väl innerligt hoppas att Marits medicin släpps fri för alla till nästa år. Först då vet vi säkert om den gör effekt för andra eller ej. Bara den mentala placebo effekten hos en åkare kan säkert spela roll på den här nivån. MB har nu ett mentalt övertag redan från start. Så är det, tyvärr.
Marits hiskeliga framforsande i spåren detta mästerskap, har en liten skugga av tvivel över sig. Tyvärr alla glada goa helylle entusiaster härinne
Jag vet att det även i Norge finns dom som inte är så förtjusta i saken. Det är 2010 nu och inte 1990 talet

Inlagd: 2010-02-25, 23:03
Skriven av: gnällspik

Ubersnuber: Johaug en rookie? :-)

Väldigt skoj att Norge vann idag när nu de våra inte räckte till. I nästa OS får de nog möta:

Haag – Brodin – Larsen – Kalla

Är Bjørgen fortfarande med då?

Inlagd: 2010-02-25, 23:03
Skriven av: Jörgen

@gnällspik: Ta deg en bolle.

Inlagd: 2010-02-25, 23:06
Skriven av: drazyc

@Jörgen: Björgen er litt usikker på om hun er med i neste OS. Jeg tviler litt på det.

Mye kan skje på 4 år, så la oss ikke tenke på det ennå!

Inlagd: 2010-02-25, 23:07
Skriven av: drazyc

@Jörgen
Joda! Hun er faktisk yngre enn Pajala, tror jeg. Så det må være stort for ei jente på 21 å ta del i OL gull:)

Inlagd: 2010-02-25, 23:10
Skriven av: Ubersnuber

Drazyc: Om vi haft Lindborg och Haag med tror jag det blivit spurt mellan Kalla och Bjørgen på sista (och vi såg ju hur det gick i Beito när Kalla drog upp tempot för att grilla Bjørgen lite) samt vi såg i vilken form Kalla var idag…

Inlagd: 2010-02-25, 23:11
Skriven av: Jörgen

En sak till – kolla resultaten från idag här:
http://www.fis-ski.com/pdf/2010/CC/2415/2010CC2415RL.pdf

Kolla Kallas tid…

Inlagd: 2010-02-25, 23:15
Skriven av: Jörgen

@Jörgen: Ja, enig. Det kunne blitt spennende! Men Björgen er i mer stabil form enn på Beito. Hun virket litt sliten etter 10 km på stafetten på Beito.

Som sagt: Med en bedre klassiskløper (kanskje Lindborg) og en frisk Haag kunne det blitt spennende.

Inlagd: 2010-02-25, 23:16
Skriven av: drazyc

Kalla var grym i dag ^_^

Inlagd: 2010-02-25, 23:17
Skriven av: Ubersnuber

Det var ett evigt tjatande om den där medicinen. Trodde det enda var att den gav Björgen möjlighet att tävla på samma nivå som de utan astma.

Finns det någon artikel som går igenom hela historien om denna?

Mycket spekulerande om den och den inte var sjuk eller skadad. Så har det alltid varit och nu körde Sverige med det för dagen bästa laget de hade och de gjorde det bra.

Inlagd: 2010-02-25, 23:20
Skriven av: uttern

”Finns det någon artikel som går igenom hela historien om denna?”
@uttern

Jeg har noe bedre:
Bjørgen før OL 2006. Hun kontrollerte dame-langrenn. Så hvis ting skulle være ”rettvis” så skulle hun ha vært enda litt grymmere enn hun er nå.
Hvilket, syns jeg, beviser at medisinen gjør at hun når et nivå som absolutt ligner normalen.

Inlagd: 2010-02-25, 23:24
Skriven av: Ubersnuber

Kul att se Ingemarsdotters satsning :) Tänk om hon kommer utvecklas som distansåkare, så att hennes åkkapacitet matchar hennes inställning, då kommer vi att få en fin stafettåkare på sikt.

Inlagd: 2010-02-25, 23:24
Skriven av: josef D

Det var ju mycket snack om Northugs grymma sträcka då han tog in 20sek.
Här tar Kalla in 40sek på 5km. Dubbla tiden på halva sträckan, de du Petter.

Inlagd: 2010-02-25, 23:25
Skriven av: nisse

Ubersnuber: Det skiljer bara 3 månader mellan Pajala och Johaug, båda fyller 22 snart detta år… Men rookie – Johaug har ju slagit igenom sedan tidigare och detta är Pajalas första säsong i världstoppen… Johaug slog igenom tidigt!

Drazyc: Ja, det är möjligt att Marit var trött i Beito efter dagen innan (då hon slog Kalla med god marginal).

Men ja, vi får aldrig veta hur det skulla ha gått i OS/OL pga sjukdomar och skador i det svenska laget men det hör sporten till – det är de friska och skadefria i form som vinner och Norge ska ha all ära och heder av att ha vunnit damstafetten!!

Inlagd: 2010-02-25, 23:30
Skriven av: Jörgen

@nisse
Nå har det jo blitt sagt, gjentatte ganger, at Northug umulig kunne komme seg til mål uten en rygg å henge på;)
Men joda, Kalla er et monster i sporet ^_^

Inlagd: 2010-02-25, 23:30
Skriven av: Ubersnuber

@Jörgen
Prøvde ikke å konkurrere med ”din” Svenske, her. Men jeg har ærlig talt ikke peiling på hva som er korrekt bruk av rookie i langrenn.
Men 21 er rookie i min bok ^_^ Hun er i hvert fall rookie på landslaget.

Inlagd: 2010-02-25, 23:34
Skriven av: Ubersnuber

@nisse: Northug tok 40 sekunder på Jonnier, 30 sekunder på Angerer. Drøyt 20 sekunder på Hellner. Hellner har vært bedre enn Northug på fristil intervallstart i år, så dette er en kjempeprestasjon.

Det er ikke uventet at Kalla slår Steira med god margin på 5 km. Det er fordel Kalla at det er 5 og ikke 10 km. Men ja, det var imponerende kjøring av Kalla!

Inlagd: 2010-02-25, 23:38
Skriven av: drazyc

For øvrig tok Kalla ”bare” 28 sekunder på Steira.

Inlagd: 2010-02-25, 23:40
Skriven av: drazyc

Ubersnuber: förstår. Försöker förklara vad ”rookie” är för mig, det är ett ursprungligen engelskt ord men några ord:

”Nykomling, första säsongen i seniorsammangang, ung”

Jämför också med ishockey där rookie innebär första säsongen i NHL.

Pajala, Hanna Falk, Lisa Larsen och Hanna Brodin passar då in på det. Men Johaug inte för hon har slagit igenom och tävlat i seniorsammanhang sedan ett par år.

Men jag förstår nu också hur du tänker (och hur det används i norska språket) du tänker på att Johaug är mycket ung i landslaget och så vidare.

Inlagd: 2010-02-25, 23:41
Skriven av: Jörgen

@Jörgen
Bingo!
Da er vi synkronisert! Hehe! ^_^

Inlagd: 2010-02-25, 23:48
Skriven av: Ubersnuber

Intressant att Roponen hade andra bästa tid på den fria stilen, bara 13 sekunder efter Kalla…

Longa var andra bäst i klassiskt, 29 sekunder efter Kowalczyk…

Inlagd: 2010-02-25, 23:54
Skriven av: hesserman

Gå gärna in på Vg’s forum och läs debatten där efter Kowalczyks kritik.
Även om ni kramar varandra här och allt är den bästa av världar så verkar det finnas många i Norge som är skeptiska till Marits nya starkare medicin

”Bjørgens idrettsfilosofi?
Dette uttaler hun til VG

Bjørgen glad over å ha blitt sykere Marit Bjørgen jubler over at astmaen hennes er blitt verre. Det gjør nemlig at langrennsløperen kan benytte nye medisiner”

Skulle vara kul att höra vad hennes motståndare EG. tycker om saken

Inlagd: 2010-02-26, 00:05
Skriven av: gnällspik

För min del får ni gärna lägga ner diskussionen om Bjørgen och hennes astmamedicin. Överlåt det till WADA…

Inlagd: 2010-02-26, 00:10
Skriven av: Jörgen

Hesserman: Roponen har varit bra i vinter och hon fick säkert bra draghjälp av Kalla som kom ikapp bakifrån.

Inlagd: 2010-02-26, 00:12
Skriven av: Jörgen

Gnällspik: tro inte på vad VG, AB, Expr och Dagbladet skriver. Jag tror absolut inte för ett ögonblick på att Bjørgen sagt att hon ”jublar över att hennes astma blivit värre så att hon kan nyttja nya mediciner”.

Bjørgen har ett liv efter skidkarriären också. Gå inte på vad pressen skriver!

Inlagd: 2010-02-26, 00:22
Skriven av: Jörgen

Jag tycker också att det är ett evinligt tjat om den där astmamedecinen. Sanningen är väl snarare att Björgen har tränat dumt i många år och först kommer upp i normal kapacitet nu när hon har slutat vara övertränad.

Är det inte häpnadsväckande vilka dåliga stafetter ryssarna gör? Om de nu skulle vara så att de är dopade hela bunten (vilket jag sannerligen inte hoppas) så har de uppenbarligen hållit sig lugna inför OS.

Inlagd: 2010-02-26, 00:24
Skriven av: josef D

@gnällspik

”Bjørgen glad over å ha blitt sykere Marit Bjørgen jubler over at astmaen hennes er blitt verre. Det gjør nemlig at langrennsløperen kan benytte nye medisiner”

Skjønner hva du prøver å få frem her, men det er ikke vanskelig å dra ut poenget fra den teksten.
Den mildere medisinen som hun brukte før, holdt sikkert ikke mål i forhold til hennes oksygen-opptak. Kanskje medisinen var rett og slett for svak.

Vill gjetning fra min side, selvsagt.

Men la oss gjøre det mer interessant:
Hva om Kalla gjorde en elendig 2010/11 og 2011/12 sesong, og pådro seg en stadig sterkere astma-symptomer, hvilket er vanlig innen elite-langrenn.

2012/13 gjør hun et sterkt comeback og er sånn circa tilbake til 2009/10-form.

Fortjener Kalla å komme tilbake i form i dette scenarioet? Eller er dette ”tvilsomt” ?

Hvis svaret ditt er ”tvilsomt”, så kan du jo altids finne likesinnede her:
http://www.youtube.com/watch?v=h7cvjBViV7g

Inlagd: 2010-02-26, 00:26
Skriven av: Ubersnuber

Överlåt till WADA att övervaka.. De har expertisen, har koll på var de aktiva befinner sig och kontrollerar dem genom provtagningar.

Inlagd: 2010-02-26, 00:38
Skriven av: Jörgen

Northug tog inte in några 20 sekunder för att han åkte bättre än Hellner. hellner släppte upp honom 15 sekunder. sedan gjorde han ett ryck och tog tillbaka all tid. För att på sista biten lugnt och kontrollerat ”jogga” i mål med svenska flaggan. På slutet när Northug lekte med sina konkurenter tog han naturligtvis in tid rfrtersom att han tvinngades hålla sig före för att kunna ge Norge ett silver. Ingen vet hur stort avståndet, till Northug, blivit om Hellner åkt för fullt hela vägen ända in. Men jag gissar på 45 sekunder.

Inlagd: 2010-02-26, 07:28
Skriven av: Sten

Det jag skulle vilja är att Grenemark skulle testa Ventoline under seriösa former. Det vore väldigt intressant.
Eller om någon av skidpepparna har tillgång till detta. Så gör ett test! Det är varje fall inte farligt att prova.
Har läst kommentarer av icke astmatiker som testat och märkt klar skillnad men vad vet man.

Inlagd: 2010-02-26, 07:54
Skriven av: nisse

Sten, helt rätt. Northug hade inte klarat att hämta in ens 10 sekunder på Hellner. Markus åkte bara och vilade sig de 2 första varven. Kolla på hans fart på de första 10 km av 15 km-loppet. Det var ingen som hängde med.

Den enda chansen Norge hade att vinna herrstafetten var att Northug går ut lite före eller helt tillsammans med Hellner. Men jag tror att Markus hade klarat att åka från Northug innan upploppet ändå.

Inlagd: 2010-02-26, 07:57
Skriven av: Gabriel

Kalla hade lite strul innan start, men det verkar ju inte ha påverkat henne under loppet: http://www.aftonbladet.se/sportbladet/vintersport/os2010/article6681065.ab

Inlagd: 2010-02-26, 08:14
Skriven av: Fredde

”Eller om någon av skidpepparna har tillgång till detta. Så gör ett test! Det är varje fall inte farligt att prova.
Har läst kommentarer av icke astmatiker som testat och märkt klar skillnad men vad vet man.”
@Nisse

Vi vet at 9/11 var en inside job. Bevisene taler for seg! Myndighetene har lurt dere.
Teh internets told meh! ^_^

Inlagd: 2010-02-26, 08:33
Skriven av: Ubersnuber

Är du orolig för resultatet Ubersnuber?

Inlagd: 2010-02-26, 08:36
Skriven av: nisse

Neida! Det ble jo, som kjent, uavgjort:
World Trade Center 2
737 2
^_^

Inlagd: 2010-02-26, 08:49
Skriven av: Ubersnuber

Jag hörde att Ida fick läggas in på sjukan för observation efter loppet. Vilken kämpe! Mera distansträning för henne och vi har en bra stafettåkare. Överhuvudtaget begriper jag inte varför sprintåkare inte tränar som alla andra, bra distanträning verkar ju ge bra sprintresultat.

Inlagd: 2010-02-26, 09:02
Skriven av: nisse

Oj, nej. Läser precis att man tillåter skidbyten på 3 milen (antagligen på 5 milen också då). Damerna ser ut att få byta skidor tre gånger under loppet, när de vill!

Inlagd: 2010-02-26, 09:12
Skriven av: Frans

Min kompis på plats i Whistler pratade med svenska vallarna efteråt och de var smått besvikna, skidorna fick sämre och sämre glid för varje kilometer. Framför allt Charlotte Kallas skidor var nästan helt värdelösa mot slutet. Kalla gav vallateamet tydlgien en av sina berömda ”svarta blickar” efteråt. Dock verkade Pajalas skidor inte vara jättedåliga enligt vallarna, men inte heller toppglid. Idas skidor var inte heller bra, men enligt Ida inte det som var avgörande, hon orkade helt enkelt inte.

Inlagd: 2010-02-26, 09:17
Skriven av: Anders

@Gabriel: Du er jammen meg en morsom fyr med ekstrem tro på svenske mirakler. Det er tydelig at du er i et irrasjonelt gullrus! Time to return to earth!

Hadde Northug startet 10 sekunder bak Hellner, finnes det ingen tvil om at han hadde tatt igjen det forspranget i løpet av 10 km. Hellner ville aldri tatt sjansen på å kjøre for fullt fra start med så liten ledelse med risiko for å sprekke og miste alt på slutten. Northug ville kommet i rygg relativt kjapt. Å tro at Hellner skulle parkere Northug på en såpass kort distanse som 10 km dragende i front, er i beste fall naivt. Det ville blitt en spurtduell på stadion, og da vinner Northug 99 av 100 ganger.

Inlagd: 2010-02-26, 09:19
Skriven av: drazyc

Ständigt denna Ulvang! Varför inte ett obligatoriskt klädbyte? Man byter inte skidor under ett lopp!

Inlagd: 2010-02-26, 09:20
Skriven av: nisse

Första sträckan: Anna gör ett väldigt bra lopp och åker så taktiskt att man bara sitter och blir imponerad. Sverige har nog blivit av med flera plasseringar genom åren när hon inte varit med. Hoppas verkligen att hon blir med till VM i Oslo för då blir det favorit till stafetten. Dock är Norge fortfarande favorit till herrgruldet 2011.

Andra sträckan: Här tappades det enormnt mycket, men Pajala har varit sjuk.

Tredje sträckan: Kalla du är bara enorm. Hoppas du fortsätter i 20 år och får dina barn i mästerskapsfria år.

Fjärde sträckan: Idas kämpar insats var imponernade. Hon hade helt klart hängt med på dagerns första sträcka.

Slutsats: Det är väldigt irriterande att vi inte kunde ha med ACO på grund av lite engagemang från lagledningen. ACO skulle åkt ett par skidloopp alternativt skulle vi sökt dispans för 6 månader sedan. ACO hade varit en ”gratis” reserv. Laget som borde kört igår är det vi pratat om på skidpepp de sista månaderna:
Ingemarsdotter-Olsson-ACO-Kalla
(Hade Haag varit frisk så skulle hon så klart varit med).

Ingesson och Abrahamsson har tillsammans med Kalla effekten lyft hela det svenska damlaget till en höjd de aldrig tidigare haft.

Vad är viktigt nu:
1. Att den svenska lagledningen satsar på att motivera Olsson för ett år till.

2. Att lagledningen håller en tät dialog och ger mycket stöd till tjejer som haft en dålig säsong eller som ligger nivån strax under landslaget som Lindborg, Norgren, Andersson, Rydqvist, Simberg, Hansson med flera. En eller två av dessa tjejer kan avgöra om vi tar VM guld eller ej i stafett nästa år.

3. Att ACO blir accrediterad och att Strömstedt också förblir det.

Elin: ACO åker inte bättre nu än vad hon gjorde i 2006.

Inlagd: 2010-02-26, 09:23
Skriven av: Alexander

Anders: Jag såg ju när Kalla vände ner i ledning och var omåkt av hela gänget längst ner. Det började regna under loppet och skidorna var inte perfekta.
Det hade nog blivit en fruktansvärd utskåning med bra skidor.

Inlagd: 2010-02-26, 09:23
Skriven av: nisse

@Sten: Du har rett i at Hellner ganske sikkert kontrollerte inn til gull på onsdag. 38 sekunder er alt for mye. Hellner i front kunne gå forsiktig ut og få jevnlige sekunderinger i løypa. Det blir som en intervallstart å regne når Northug starter så langt bak, og da er det som du sier ikke sikkert at han hadde klart å ta inn noe som helst. Jeg synes likevel at 40 sekunder på Jonnier når Jonnier jager både gull og sølv er veldig imponerende. Angerer, som ble nr. 7 på 15 km, hadde ingen muligheter til å følge.

Inlagd: 2010-02-26, 09:26
Skriven av: drazyc

”@Gabriel: Du er jammen meg en morsom fyr med ekstrem tro på svenske mirakler. Det er tydelig at du er i et irrasjonelt gullrus! Time to return to earth!

Hadde Northug startet 10 sekunder bak Hellner, finnes det ingen tvil om at han hadde tatt igjen det forspranget i løpet av 10 km. Hellner ville aldri tatt sjansen på å kjøre for fullt fra start med så liten ledelse med risiko for å sprekke og miste alt på slutten. Northug ville kommet i rygg relativt kjapt. Å tro at Hellner skulle parkere Northug på en såpass kort distanse som 10 km dragende i front, er i beste fall naivt. Det ville blitt en spurtduell på stadion, og da vinner Northug 99 av 100 ganger.”

Gääääääässssp.

Inlagd: 2010-02-26, 09:31
Skriven av: Gabriel

För övrigt så tycker jag det roligaste förutom Anna O och Kallas insatser var att Steira äntligen fick en medalj och att det dessutom blev ett guld. Det var hon väl värd efter alla fjärdelplatser.

Inlagd: 2010-02-26, 09:43
Skriven av: Fredde

Northug åkte väldigt imponerande på sista sträckan och visar att han är livsfarlig i stafett. Jag tror att han och Hellner skulle kunna ta in mellan 8-18 sekunder på varandra i en jaktsituation lite beroende av dagsform. Både Hellner och Northug lyfter sig i stafett.

Inlagd: 2010-02-26, 09:45
Skriven av: Alexander

Ett lopp som ger en bra indikation på hur mycket Northug kan ta in på Hellner är 3,5 km loppet i touren.

Inlagd: 2010-02-26, 09:47
Skriven av: Alexander

@Gabriel
Enig!
Men du kjører akkurat samme stilen selv, bortsett fra at du, naturligvis, favoriserer det Svenske laget ^_^

Inlagd: 2010-02-26, 09:48
Skriven av: Ubersnuber

Alexander: var mkt klokt du skrev.. håller med ACO åkte bättre 2006 än i år..
Alexander i stafett hade de inte hjälpt med ACO den åk form hon hade räker inte… såg på stafetten att ACO var väldigt sliten…hon har åkt bra i OS men analyserar man hennes åkt tider under OS så är dom bra men inte vad dom ska vara för att man ska platsa i en längdstafett för många åkare som åkte jäm bra med henne enligt mig.

sedan förstår jag inte vad du menar med Strömstedt ?

Inlagd: 2010-02-26, 09:52
Skriven av: jossa

Jossa: någon skrev igår att Strömstedt ska bli skidskytt. Jag hoppas att hon om hon blir ännu bättre kan vara aktuell för någon stafett i framtiden.

Är det fler än jag som börjar reagera på kvinnliga reportrarna i SVT. De verkar ju inte kunna någonting om idrott och heller inte vara intresserade. Vem har anställt dem och varför? Det ju finns faktiskt kvinnor som är insatta i idrott.

Det sista uppenbara misstaget.
http://www.expressen.se/sport/os2010/1.1897580/marie-lehmanns-dunderblunder

Inlagd: 2010-02-26, 10:02
Skriven av: Alexander

@Alexander
Hvis Hellner hadde ligget 20 bak Northug, så hadde han sikkert ventet på Hellner.
Hellner ville nok, i motsatt tilfelle, satset på å gjøre Northug’s opphentning til et sant hellvette ^_^

Northug er ganske farlig i stafett, livsfarlig under rette omstendigheter, men han mangler det ”human-locomotive”-drivet, som blant annet Alsgaard og Estil hadde. Han kan gå alene, hvis han må, men det er åpenlyst ikke en av hans bedre kvaliteter ^_^

Inlagd: 2010-02-26, 10:11
Skriven av: Ubersnuber

Precis som jossa förstår jag inte vad Alexander menar(trots förklaring) med Strömstedt. Skulle hon bli så mycket bättre skidåkare för att hon brjar med skidskytte? Hoppas däremot att Anna O fortsätter!

Inlagd: 2010-02-26, 10:17
Skriven av: Göran

Angående astmamedicin hos eljest friska:
I ett högst ovetenskapligt test har jag lånat Bricanyl av min fru för ett par år sedan. Förutsättningarna var att jag kände mig frisk och inget tydde på sjukdom, jag kände heller inte direkt några andningsbesvär, men allt gick bara otroligt tungt. Då tänkte jag att jag skulle testa astmamedicin för att se om jag trots allt hade astmakänningar. Det gav ingen märkbar effekt vid de 3-4 tillfällen jag tog Bricanyl i samband med motionärs-”träning”.
Denna anekdot bevisar dock inget, speciellt inte på elitnivå då jag är ren motionär. Har heller ingen aning om hur Bricanyl står sig jämfört med andra astmamediciner.

Inlagd: 2010-02-26, 10:22
Skriven av: TBy

TBy: Intressant att läsa det du skriver. Alla sådana erfarenheter behövs för att bilda sig en egen uppfattning.

Inlagd: 2010-02-26, 10:28
Skriven av: nisse

Alexander: hoppas jag har fel men tror nog Strömstedt gjort sitt på den högsta nivån dvs WC VM/OS…Någon som vet varför de gått så tungt för henne dom senaste åren??
Alexander: menar du att man blir en bättre skidåkare om man börjar med skidskytte?? ACO har säkert blivt något bättre skidåkare sedan hon böjra med skidskytte men svårt säga hur mkt efter som hon inte åker längdtävlingar… Domej å Brink blev sämre skidåkare när dom börja med skidskytte.. Brink sa att den träningen inte passa han.

Inlagd: 2010-02-26, 10:46
Skriven av: jossa

Verkligen synd om Anna Olsson ska sluta för hon behövs säkert på många sätt i det unga svenska landslaget och då inte bara ute i spåret, för hon verkar ha många bra ledaregenskaper. Jag har ingen aning om hennes civila situation och intressen i övrigt men annars tror jag att hon skulle ha möjlighet att bli en utmärkt coach på tjejsidan.

Inlagd: 2010-02-26, 11:06
Skriven av: Torbjörn H

Anna Olsson är gift med Johan Olsson och han skall fortsätta sin satsning ett år till har han sagt. Bara att hoppas att Anna hänger på.

Sen hoppas jag att Johan fortsätter längre än ett år till. Att sluta som längdskidåkare som 30-åring känns väl tidigt i dag, förutsett att man har motivationen kvar så klart.

Inlagd: 2010-02-26, 11:20
Skriven av: Fredde

Om man kollar på de resultat som Brink har gjort på sistonde så känns det inte som han har blivit särskilt mycket sämre som skidåkare. Tvåa på Tartu Skimaraton på samma sekund som Aukland tex, för några dagar sen. Skall bli kul att se vad han kan göra på Vasan.

Inlagd: 2010-02-26, 11:24
Skriven av: Fredde

Anna-Karin Strömstedt hade ambitionen att kvalificera sig till OS i år men bl.a. förkylningar spolierade hennes chanser.

Jag tror inte att skidskyttet gör henne till en bättre åkare, skyttet också tar sin tid.

Hoppas att den nytändning hon säger sig fått av att byta till skidskytte gör att hon kommer tillbaka till gamla nivån.
Hon var ju riktigt bra eller hur? Räcker långt om hon får till skyttet.

Det var samma med ACO, hon tyckte att hon stagnerat som längdåkare och fick en nytändning när hon bytte.

Inlagd: 2010-02-26, 11:26
Skriven av: Elin

Ja, att hon är gift med Johan vet jag men däremot vet jag inte vilken utbildning hon har, hon kanske vill satsa på en civil yrkeskarriär.

Inlagd: 2010-02-26, 11:27
Skriven av: Torbjörn H

Hon har paus i studierna till Högskoleekonom, Anna Olsson alltså.

Inlagd: 2010-02-26, 11:31
Skriven av: Fredde

Anna O läste ekonomi vid Mittuniversitet.
Hon har visst gjort uppehåll men tro att hon avser att fortsätta.

Inlagd: 2010-02-26, 11:33
Skriven av: Elin

Göran, Jossa:
Flera åkare har blivit bättre skidåkare i fristil när de blivit skidskyttar. Jag hoppas att det även gäller för Strömstedt.

Själva poängen jag ville komma med var att skidförbundet måste satsa hårt på de åkare som är 5-15 bäst i Sverige. Många av dessa känner sig bortglömda och illa behandlade under perioder. Johan Olsson är det bästa exemplet på vad som går att uppnå med långsiktig satsning. Hoppas verkligen att Johan blir med till 2014.

Inlagd: 2010-02-26, 11:56
Skriven av: Alexander

[…] Läs här: skidpepp.se […]

Inlagd: 2010-02-26, 12:05
Skriven av: Stefan Nolerviks blogg » Arkiv » Hett mellan Norge och Sverige

Fredde:Jörgen Brink sa själv att den tränigen inte passa han nu har han slutat med den å kör ett eget uppläggg…
Alexander: så mkt resurser finns de inte att vi kan satsa på så många… är man mellan ca 8-15 så får man sköta satsningen själv( med hjälp av föreningen bla.) så har de alltid varit. tycker de är rätt bra som de är nu med topp grupp å utvecklingslag

Inlagd: 2010-02-26, 12:22
Skriven av: jossa

Jossa: Det är inte bara resurser i pengar. Några uppmuntrande samtal och dialoger kan också verka hjälpande. Genom att satsa på denna grupp kommer vi att nå större framgångar = större resurser på sikt.

Inlagd: 2010-02-26, 12:35
Skriven av: Alexander

Alexander;
Håller helt med, skidförbundet måste satsa hårt på de åkare som är 5-15 bäst i Sverige.

De kan göra det med ett allsidigt tävlingsprogram framförallt före jul som blivit en kvalificeringsperiod.

Likvärdiga tävlingar på flera platser samma dag och styrning av åkarna till lämplig tävling.

Titta lite på Norge där det finns många tävlingar att välja på samma dag, klassiskt eller fritt, sprint eller längre distans.

Konkurrensen blir givetvis mindre på varje ställe till arrangörernas förtret men alla får chansen att visa upp sig.
Exempelvis när Sandra slog Astrid var 3:an en minut bakom.

Inlagd: 2010-02-26, 12:48
Skriven av: Elin

Om man blir en bättre eller sämre skidåkare som skidskytt har troligen en del att göra med hur mycket av sin kapacitet man har fått ut innan och vilka möjligheter man har haft att satsa 100% på sin idrott.

Inlagd: 2010-02-26, 12:48
Skriven av: Fredde

Angående astmamedisin så er det vel Ventolin Bjørgen bruker og det er vel Salbutamol i Ventolin som var klasset som doping. I følge WADA så ble dette middelet fjernet fra dopinglisten fra 01.01.2010. Står litt mer under ”What major changes does the 2010 List of Prohibited Substances and Methods include compared to the 2009 List?” her http://www.wada-ama.org/en/World-Anti-Doping-Program/Sports-and-Anti-Doping-Organizations/International-Standards/Prohibited-List/QA-on-2010-Prohibited-List/ . Er vel akkurat det samme som f.eks Teichmann og Björn Lind bruker nå?

Inlagd: 2010-02-26, 14:11
Skriven av: clint

Jag håller med Alexander, särskilt på herrsidan har landslaget inte råd att slarva bort åkare som skulle kunna få en utveckling liknande Rickardsson. Åkare som Halfvarsson, Fredik Jonsson, Fredrik Karlsson, Jens Eriksson, Tio, Markus Otttoson etc. är i nuläget inga stjärnor, men med bättre ekonomiskt stöd och sjysst stöd från förbundet skulle de kanske kunna ta nya steg i sin utveckling.
Toppen är bra på herrsidan men bredden och återväxten känns rätt tunn just nu.

Inlagd: 2010-02-26, 14:26
Skriven av: Josef D

@clint: Jeg tror det er Salbutamol ja. Forskning viser at personer som ikke er plaget av astma ikke får noen prestasjonfremmende virkning av medikamentet, faktisk snarere tvert imot.

Inlagd: 2010-02-26, 14:27
Skriven av: drazyc

handlar ju om pengar förbundet har ju inte råd att satsa på alla..(dom undar får satsa med hjälp av klubben eller egna sponsorer svårare än så är de eller de är nog svårt men så måste de vara..förbundet måste satsa på toppen inte på åkare mellan 10-15 bland seniorer, på juniorer ska man så klart satsa mkt även dom som är lovande unga seniorer
Elin: tävlings programet i år var bra förutom att man tog bort de klassiska loppet i Bruks.
Hur menar du att ledningen ska styra var dom ska åka? ska de säga något ska toppen åka samma lopp.. finns inte bara en tävling i swe varje helg finns många att välja mellan..men för vissa passar de ju inte att åka upp till Boden så..från Bruks fram till Jul fanns det lopp varje helg som kunde kvalificera åkare till WC.

Inlagd: 2010-02-26, 14:46
Skriven av: jossa

Marit K Slotnäs sätter fingret på problematiken med Northugs uppförande i en intellektuell och balanserad krönika med historiska perspektiv, i norska Morgenbladet:

”Mot denne bakgrunnen blir Petter Northugs furting over dårlige ski og en brukket stav et tydelig sjangerbrudd. Kommentarene etter tidligere seirer, «det va lætt» og «barneskirenn», viser også at han ikke har forstått hvilken fortelling han er i ferd med å skrive seg inn i. Det skal ikke være lett, men vanskelig. Ved å gi pressen fingeren når han taper, bryter han kontrakten med publikum, som er den han lever av. Det eneste idrettspublikummet elsker mer enn vinnere, er vinnere som taper med verdighet. En forutsetning for å dele gleden over seieren, er at vi også får være med på nederlagene.

Petter Northug har sjelsliv som en femåring, også når han tar gull. En mann som bare vinner når han kan få andre til å dra seg opp bakkene, og gir de samme skylden når han ikke lykkes, er rett og slett ikke noe forbilde.”

http://www.morgenbladet.no/apps/pbcs.dll/article?AID=/20100226/OAKTUELT/702269904/-1/AKTUELT

Inlagd: 2010-02-26, 15:24
Skriven av: Gabriel

@Gabriel: ”Marit K Slotnäs sätter fingret på problematiken med Northugs uppförande i en intellektuell och balanserad krönika med historiska perspektiv, i norska Morgenbladet”

Gjeeeeeeeeeeeeeesp. :-)

Inlagd: 2010-02-26, 15:56
Skriven av: drazyc

jossa;
”från Bruks fram till Jul fanns det lopp varje helg som kunde kvalificera åkare till WC”

Från Orsa, 8/11, fram till jul, 7 helger = 14 tävlingsdagar, kördes det 11 tävlingar om du räknar bort sprint.

Jag menade att det är ett sätt att spara resurser, reskostnader, att t.ex. köra en tävling i Dalarna och samtidigt en i Norrbotten, osv.
Man behöver inte alltid gadda ihop alla på ett ställe.

Ett tyvärr mycket större problem är alla inställda tävlingar efter jul.
Jag har ingen färsk uppgift men det torde vara upp mot 50 inställda under 8 tävlingshelger.

Inlagd: 2010-02-26, 15:58
Skriven av: Elin

Även före jul var det minst 6 tävlingar som ställdes in.

Inlagd: 2010-02-26, 16:16
Skriven av: Elin

Angående Salbutamol

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15459835

”Inhalation of a supratherapeutic dose of 800 micro g salbutamol improved endurance cycling performance by 1.9 +/- 1.8 % in non-asthmatic athletes”

Inlagd: 2010-02-26, 16:19
Skriven av: Petter

Intressant jämförelse?

16 damlag och 14 herrlag i längdstafetterna.

19 damlag och 19 herrlag i skidskyttestafetterna.

Inlagd: 2010-02-26, 16:21
Skriven av: Fia

Elin: tror inte de fungerar alla bästa måste åka på samma ställe när de är kvaltävling… sedan finns de inte så många möjligheter före Jul för expelvis Kalla Haag Olsson dom giva på distans å sprint åkarna dom givna att tävla i sverige före JUL dom som var givna i WC före jul att tävla hemma..

Elin: från Bruks fram till SM fanns de jätte många bra lopp man kunde åka för att kvalivicera sig till WC lopp tycker du hackar väldigt mkt på uttagnings systemet.. de du har rätt i är att de borde varit ett klassiskt lopp i Bruks sedan tycker jag programet varit väldigt bra å uttagingarna rättvisa

Inlagd: 2010-02-26, 16:28
Skriven av: jossa

@Petter: Direkte flaut.

Inlagd: 2010-02-26, 16:33
Skriven av: drazyc

Petter: Det är sådan här studier och uttalanden från folk som testat detta själva som får en att undra varför dom tillåter användning. Och kom i håg att Björgen får använda dubbla denna dos.
1600 micro g. Eller ännu mer beroende på dispensen.

Inlagd: 2010-02-26, 18:44
Skriven av: nisse

Hittade en analys på ett forum där nån påstod att Finland skidade med fel lag i damstafetten och gav bort guldet lite väl enkelt till Norge.

Om laget hade sett ut såhär hade tiderna varit:

Virpi K: 14.35 (rätt tid)
A-K: 14.20 (baserat på Longa, Kowalzcyk o Kuitunens tider)
Sarasoja: 13.30 (baserat på janeckova, fabian, jascoviec, som alla åkte jämnt med Sarasoja på 10km)
R-L: 12.38 (rätt tid)
=55.05 , (Norges sluttid: 55,19,5)

Formsvaga Muranen som dessutom åkte med förkylning i kroppen borde ha petats.

Inlagd: 2010-02-26, 19:00
Skriven av: Frans

@nisse: Jeg tror WADA sitter på mer kompetanse på dette området enn noen tilfeldige akademikere fra Nederland som tester dette på 16 (!) personer. De har heller ikke funnet noen medisinsk forklaring på hvordan dette kan være tilfelle, hvilket betyr at dette sannsynligvis er en ren tilfeldighet.

I det hele tatt er jeg overrasket over at jeg selv gidder å besvare disse fornedrende insinuasjonene overfor Marit Bjørgen. Det er så klart FIS og WADA sin jobb. Den jobben har de utført og konkludert med at Bjørgen ikke oppnår noen som helst fordel ved å ta denne medisinen. Det er helt sprøtt at ikke alle kan akseptere dette.

Inlagd: 2010-02-26, 19:03
Skriven av: drazyc

Drazyc: Hade hon hetat Olga Medvedeva hade du svurit på heder och samvete att hennes förbättring var på grund av Ventoline. Och hänvisat till samma studie.

Inlagd: 2010-02-26, 19:19
Skriven av: nisse

Fran: Går inte att jämföra så tror jag alla förstår.. väldigt löjligt att jämföra så…

Tex: hade Virpi åkt första tror jag många andra haft bra drag hjälp + tror inte hon åkt ifrån Anna Olsson..

Pajala å Muranen åkte rätt jämt dom två svaga på lagen.

Inlagd: 2010-02-26, 19:22
Skriven av: jossa

så många kommentarer! har inte orkat läsa igenom dem, men, har det diskuterats huruvida Björgen faktiskt kan betraktas som superdopad? hon åker på en astma-medicin som är förbjuden på dopinglistan, och hon åker bättre än någonsin. hade hon hetat ett ryskt namn, och att vegard ulvang hade varit rysk och inte norsk, hade det ju varit förföljelse av henne till det oändliga. jag tycker det tar lite grand av os-statusen från henne.

Inlagd: 2010-02-26, 19:38
Skriven av: Hans

Jo, jag vet att det inte går att jämföra rakt av så. Men att köra Muranen (på bas av gamla meriter) i stället för Sarasoja var ett misstag av Magnar.

Inlagd: 2010-02-26, 19:41
Skriven av: Frans

nisse: precis så är det tyvärr…att vara objektiv och konsekvent är inte så lätt i alla lägen. Men läser man på en del norska tidningar och dylikt så verkar det faktiskt finnas en hel del norrbaggar som är lite mer ”open minded” än de personer som skriver på denna blogg och vågar ifrågasätta hela grejen kring Björgens astmamedicin. Jag tror att vi alla i dagsläget vet för lite vad denna medicin verkligen gör (utöver själva astmabotandet) så därför känns ett ordkrig ganska lönlöst. Å andra sidan kanske ingen orkar ta tag i det om inte fler människor börjar ifrågasätta det…

Inlagd: 2010-02-26, 19:42
Skriven av: hesserman

tror nog om det skulle visa sig att hennes preparat är något annat än vad de avser senare lär hon få skämmas rätt mycket endå senare… kanske straff nog?

Inlagd: 2010-02-26, 19:47
Skriven av: Sanna

@nisse: Bjørgens bedring er helt klart mye pga. astmamedisinen. Det er ingen hemmelighet. Marit har sterk astma som reduserer hennes kapasitet med omtrent 20% uten bruk av medikamenter. Uten astmamedisin hadde hun vært sjanseløs, på samme måte som Torgny Mogren og mange andre langrennsløpere.

Astmamedisiner som Salbutamol åpner forknytte luftveier og fjerner slim. For noen med normale luftveier, som allerede er åpne og forholdsvis slimfrie, er dette uten positiv virkning, tvert imot kan de virke bedøvende. Mot slim finnes det i tillegg fullt lovlige midler som er mer effektive enn vanlige astmamedisiner.

Virkestoffene i astmamedisiner kan i veldig store mengder virke muskelbyggende. Dette er imidlertid ingen bivirkning av doser som WADA/FIS godkjenner. Salbutamol er fjernet fra WADAs dopingliste fra og med 1. januar 2010.

Det er klart at vi er mer skeptiske til russere enn til svensker eller nordmenn, av natur. Dette kommer av russernes tvilsomme kultur i forhold til doping. Jeg ville imidlertid ALDRI reagert om Kalla fikk dispensasjon for å bruke en astmamedisin, og derfor er jeg nokså skuffet over at dere svensker ikke kan legge denne ballen død.

Inlagd: 2010-02-26, 19:48
Skriven av: drazyc

Frans: Muranen släppte tidigt igår, jag noterade det, hon var inte i form. Skulle Sarasoja åkt istället för henne eller vem? Erkänner att jag har dålig koll på övriga finskor förutom ”de fyra stora”.

Hans: läs och sök ovan istället för att dra det ett varv till med astmamedicinen. Den är inte förbjuden etc. Tror att det är minst tionde gången det tas upp…

Inlagd: 2010-02-26, 19:49
Skriven av: Jörgen

Björgens upptrappade intag av astma medicin inför OS i all ära, det enda riktigt suspekta skidloppet i OS måste vara den hemliga estniskan på 10 fritt
Tror Justyna kommer sälja sitt polska skinn dyrt i morgon, det blir guld

Inlagd: 2010-02-26, 19:53
Skriven av: gnällspik

@Hans: Har du i det hele tatt fulgt med på langrenn de siste årene? Bjørgen var fullstendig suveren i 2005 – mye mer suveren enn hun er nå! Hun har et enormt potensial.

Hvis du skal følge din tankerekke, må du begynne å forfølge astmatikere i egne rekker også. Hvorfor ingen skepsis til Torgny Mogren? Ville du akseptert at en nordmann påstod at Torgny kanskje var ”superdopet”? Salbutamol er som sagt fjernet fra dopinglisten.

Inlagd: 2010-02-26, 19:54
Skriven av: drazyc

Ja, Sarasoja har åkt bättre än Muranen hela säsongen och även under OS. Hon skulle ha åkt en skatesträcka och Saarinen och Kuitunen klassiskt. Men Magnar Dalen valde Muranen baserat på tidigare meriter.

Så Norge kom lite väl lätt undan då även Anna Haag och Saraa Lindorg inte åkte + att Finland missade med laget.

Inlagd: 2010-02-26, 20:00
Skriven av: Frans

En dopingdebatt er alltid nyttig, men det hadde jo vært bedre om vi kunne ta denne etter OL. Det må jo også være klart at WADA har vurdert dette preparatet ganske grundig før det ble fjernet fra listen, og da blir det ganske latterlig å se all ”synsingen” rundt dette fra alle hobbylegene. Dette med Bjørgens astma medisin var kjent lenge før OL, men nå bruker alle hennes motstandere det til å bortforklare.

Ellers er det jo ikke så rart at Kowalczyk er litt grinete når hun så langt har hatt et halvdårlig mesterskap. Skal man kritisere så er det lurere å gjøre det mens man selv er på topp.

Også rart at så mange svensker er mer opptatt å snakke dritt om Bjørgen og Northug, enn å diskutere langrenn.

Inlagd: 2010-02-26, 20:00
Skriven av: gif

Frans: var inte lätt för Magnar att välja ingen av Sarasoja å Muranen har varit i form under OS.. Murenen slog Sarasoja på den klassiska delen i DP loppet.. Han gick på rutinen/erfarenhet.. sedan brukar ju alltid Muranen göra bra förstastäckor även i år i Beito.. då åkte hon dåligt individuelt men höjde sig mkt i stafetten var nog de Magnar hoppades på även denna gång

Inlagd: 2010-02-26, 20:00
Skriven av: jossa

Frans och Jossa: håller med i vad Jossa skriver. Inte lätt för Magnar att veta att den rutinerade Muranen skulle floppa. Hon åkte ju bättre än Sarasoja på den klassiska delen i dubbeljakten i OS. Hon kanske blev förkyld men sa inget om det?

Inlagd: 2010-02-26, 20:06
Skriven av: Jörgen

”Også rart at så mange svensker er mer opptatt å snakke dritt om Bjørgen og Northug, enn å diskutere langrenn.”

haha men de har ju inte lagt upp någon info om 3 och 5 milen ännu… ;) dessutom är ju Northug alltid ett ämne att diskutera bara för att han är så udda :D

Inlagd: 2010-02-26, 20:09
Skriven av: Sanna

På Torgnys tid var 70% av alla skidåkare brukare av astmamedicin och den var inte dopingklassad. Dessutom var det väldigt många Cyklister och andra konditionsidrottare som brukade astmamedicin. Man införde restriktioner för att bli av detta missbruk. Om det var så att det inte gav någon effekt så tvivlar jag på att alla dessa skulle använt medlet. Resultatet av Björgens användning såg vi direkt, Polskan sa ju att hon skulle skaffa samma medicin hon också. Snart är vi tillbaka till samma läge som innan dopingklassningen. Det blir tyvärr nödvändigt för att kunna konkurrera. Så jag hoppas WADA tänker om och att det blir som Polskan ville att en central klinik gör alla undersökningar om astma.

Inlagd: 2010-02-26, 20:12
Skriven av: nisse

@nisse: Bjørgen bruker ikke dopingklassifisert astmamedisin. Salbutamol ble fjernet fra dopinglisten av WADA. Som sagt av gif er det ingen grunner til å tro at WADA ikke har gjort en grundig vurdering før de har gjort dette.

Det ER mange som bruker astmamedisin, også i dag. Men det er veldig forskjellig hvor sterk astmaen er og derfor hvilke doser som er nødvendig for å åpne luftveiene.

I dag vet vi mye mer om medisiners virkemåte enn på Mogrens tid. Før var det vel mange som brukte disse medisinene fordi de antok at det hadde effekt, også for friske personer.

Dersom Kowalczyk ikke har astma, har hun ikke noe behov for medisin. Hun er bare grinete fordi hun trodde hun skulle bli OLs dronning, men sålangt står uten gullmedalje. Hun toppet formen til Tour de Ski. Synd for henne.

Inlagd: 2010-02-26, 20:22
Skriven av: drazyc

Nisse: har du belägg för det du skriver dvs

1. 70 % astmatiker under Torgnys tid?

2. Kowalczyk ska “skaffa sig” samma astmamedicin?

Tacksam för länkar som bekkräftar dina påståenden (du skulle egentligen ha lagt in länkarna i din kommentar, man ska inte behöva fråga).

Inlagd: 2010-02-26, 20:23
Skriven av: Jörgen

Jag kan hänvisa till artickel om astma.
Där gjordes en undersökning av Norska skidlandslaget 1993 då visade sig att 70% använde astmamedicin. Denna undersökning gjordes efter hög användning vid VM i Falun. Tror du mig eller skall jag ge dig exakt?

Inlagd: 2010-02-26, 20:43
Skriven av: nisse

Nisse: som sagt du skulle ha lagt in länkar. Ingen som misstror dig men du måste kopiera in länkar så att alla kan se vad du pratar om och bilda sig en egen uppfattning.

Att påstå att 70% var astmatiker under Torgnys tid resp att Kowalczyk ”ska skaffa sig” samma astmamedicin är starka uttalanden.

Ingen länk = dina egna ord och inget stöd bakom.

Jag bad dig bara om belägg för vad du Nisse skrev dvs länkar som belägger vad du skrev.

Inlagd: 2010-02-26, 20:50
Skriven av: Jörgen

Jag är inte bra på datorer och att bifoga länkar vet jag inte hur man gör.
Men det finns på Google och tidskriften heter allergidagen2007 och detta står på sida39.

Inlagd: 2010-02-26, 20:56
Skriven av: nisse

Jörgen, här har du intervjun med Kowalczyk där hon säger att hon redan har försökt få tillstånd att använda samma medicin som Björgen, men hon hade någon procent för bra lungkapacitet. Men hon säger att hon ska testa igen och igen tills hon får medicinen.

Det känns riktigt trist. Och det är inte Polskans fel.

Hon sågar för övrigt även Petter Northug i intervjun, och Björgen får sina fiskar varma om och om igen.

Är det så här vi vill ha skidsporten? Med åkare som slänger skit på varandra via media som några jävla amatörpolitiker? En sak är klar: Det var Petter Northug som började, och det lär inte bli bättre.

Inlagd: 2010-02-26, 21:39
Skriven av: Gabriel

Intervjun:

http://www.dagbladet.no/2010/02/26/sport/ol_i_vancouver/ol_2010/ski/langrenn/10604044/

Inlagd: 2010-02-26, 21:40
Skriven av: Gabriel

Gabriel: Northug igjen altså? Det er vel han som er skyld i finanskrisen, global oppvarming, samt drapet på JFK også?

Du kommer igjen inn på Northug, selv om tråden er damenes 3 mil.

Inlagd: 2010-02-26, 22:03
Skriven av: gif

@Gabriel: Jeg er enig. Vi skal ikke ha sånne påstander ute i media. Hun må gjerne mislike Northug for meg. Men det hun sier om Bjørgen er fullstendig uakseptabelt. Det eneste positive er at det virker som om hun angrer uttalelsene.

Kowalczyk har såvidt meg bekjent ingen problemer med astma. At hun skal slite med noe som helst virker helt urealistisk med tanke på hvilken form hun har vært i tidligere i år.

Å sammenligne dopinganklager med Northugs humoristiske sleivspark hører ingensteds hjemme.

Inlagd: 2010-02-26, 22:03
Skriven av: drazyc

Gif & Drazyc = Northugs ädle riddare.
Är ni anställda av ”fyren” för att hålla om ryggen hans på svenska forum?

”Å sammenligne dopinganklager med Northugs humoristiske sleivspark hører ingensteds hjemme.”

Alltså grabben.. du är upp i det blå. Sluta dikta ihop sagor.

Polskan har rätt i mycket av det hon säger. Det är MÅNGA länder som irriterar sig på Norges stil. Men man kan hålla det inom laget och skita i att snacka med media. Men eftersom Northug slänger ur sig vad vad som helst till murvlarna så kan väl hon göra detsamma? Och sen följer nästa och nästa person som ska använda media som megafon för sina åsikter.

Inlagd: 2010-02-26, 22:33
Skriven av: Gabriel

@Gabriel: Hva er det du mener jeg dikter opp egentlig? ”Det var Petter Northug som började, och det lär inte bli bättre.” Kan dette tolkes som noe annet enn at du sammenligner Kowalczyks dopanklager med Northugs kommentarer til media? Bare å korrigere meg om jeg har misforstått.

Og hvordan vet du at mange land irriterer seg over ”Norges stil” egentlig, hva nå enn det er for noe?

Bare så det er sagt: Jeg er ikke Northugs edle ridder. Slutt å dikte opp saker, for å bruke dine ord. Jeg mente blant annet at det var tåpelig av Northug å ikke snakke til media etter duathlon. Og jeg mener ikke at det er fritt fram for hvordan man skal opptre i media. Men jeg synes veldig sjelden, og aldri de siste årene, at Northug har gått over streken.

Nå synes jo jeg denne bloggen er veldig god lesning som regel, men føler meg som norsk gjest forpliktet til å forsvare denne voldsomme svartmalingen av Northugs personlighet.

Men pokker heller, Norge vant gull i herrestafetten i skiskyting i kveld! Så nå er det nok debatt for min del :-) En real oppvisning i skiskyting!

Inlagd: 2010-02-26, 23:03
Skriven av: drazyc

@nisse: Hahaha, norske skilandslaget i Falun i 1993. Nå er vel Dæhlie snart neste ut etter at Bjørgen har fått sitt. Du er nesten enda morsommere enn engelen Gabriel..

Inlagd: 2010-02-26, 23:07
Skriven av: drazyc

”@Gabriel: Hva er det du mener jeg dikter opp egentlig? “Det var Petter Northug som började, och det lär inte bli bättre.” Kan dette tolkes som noe annet enn at du sammenligner Kowalczyks dopanklager med Northugs kommentarer til media? Bare å korrigere meg om jeg har misforstått.”

Vad jag menar att du diktar ihop? Allt såklart. Du verkar kunna tolka allt som andra skriver på det sätt som passar dina egna syften bäst.

Northug är den som börjat fälla dryga, otrevliga, nedsättande och kaxiga omdömen om sina motståndare i media. Nu verkar flera följa i hans spår och spy ur sig till journalisternas förtjusning. De märker väl att det ger dem uppmärksamhet, eller vad vet jag?

Hur du får ihop det med att jag jämför det Northug säger med dopinganklagelser – det kan bara du själv svara på.

Du har för övrigt även totalt misstolkat begreppet ”dopinganklagelse”. Polskan ”dopinganklagar” ingen. Polskan ifrågasätter att Björgen får använda astmamedicin. Förstår du skillnaden?

Du är som en liten polis som hoppar på alla som yppar något negativt om norska skidåkare. Jag förstår inte vad du gör här. Håll dig på VGD tillsammans med dina halvrasistiska polare, Odin & CO, som snackar om ”Stavbrekk-Hellner” och kallar Kowalzcyk för jordgubbsplockare.

Over and out.

Inlagd: 2010-02-26, 23:35
Skriven av: Gabriel

Take it easy now boys! Her er det et lite innlegg jeg fant på en blogg (expressen):

Ett litet inlägg i den pågående Norge-Sverige-kampen som genomsyrar en hel del av rapporteringen från främst längdspåren.
Jag vet inte varför, men med tanke på de mejl man får och de kommentarer som finns på artiklarna, så verkar det som att de flesta som läser tar varenda ord på fullaste allvar.
Då tror jag att man underskattar längdåkarna extremt mycket.
Som jag uppfattar situationen så är det mesta sagt och gjort med glimten i ögat, precis som i alla andra lägen så vi svenskar och norrmän tävlar om vem som är störst, bäst och vackrast.
Det handlar om en lille- och storebrorkamp som alltid pågår och alltid kommer pågå mellan två goda grannar.

Vad som kanske inte framgick efter längdstafetten i går, i villervallan efter målgång, var att de första framme att gratulera svenskarna var norrmännen.
Ja, till och med Petter Northug var framme och tog alla i hand. Det gjorde han även efter medaljceremonin på kvällen.

Här känns det som läge för att framhäva en annan svensk-norsk-relation som jag, faktiskt inte, tror är unik på något sätt när det gäller idrottsmän- och kvinnor från Skandinavien.
Saxat från Aksel Lund Svindals blogg:

”There has been this ongoing smear campaign between Norway in Sweden inthe media on both sides of the border. It’s mostly biathlon and crosscountry teams that are involved, and the media uses it for all it’sworth. I think it’s the dumbest thing ever! And here is a little noteon how it works between the two nations in Alpine Skiing: I won thegold yesterday, but Patrik Järbyn from Sweden had a terrible crash.Badly smashed up and with a heavy concussion he called us from thehospital bed to congratulate us on the gold. Now that’s how goodneighbors treat each other! Thank you Patrik! Wish you a good recovery and I will be seeing you soon.”

Peace and love :)

Inlagd: 2010-02-27, 00:11
Skriven av: Clint

@Gabriel:

En presisering: Kowalczyk påstår at Bjørgen bruker et prestasjonsfremmende middel som gjør at hun har helt andre forutsetninger enn henne selv – altså at hun bruker et dopingmiddel. Ja, det skjer i all åpenhet, så hun anklager ikke Bjørgen for å skjule noe, men hun sier likevel at Bjørgen med de samme forutsetningene ikke hadde hatt noen mulighet til å konkurrere med henne.

Ellers forstår jeg at du bruker mye av din tid på VGD. Der har du utvilsomt bedre kontroll enn meg. Jeg er ikke så mye der inne, mest fordi det er umulig å diskutere langrenn der inne, iallfall nå under OL. Jeg vet ikke engang hvem ”Odin” er.

Og du: Jeg tar gjerne på meg oppgaven som beskytter av norske langrennsutøvere mot dårlig begrunnet kritikk her inne, anytime! Noen må da være her for å nøytralisere din propaganda, synes du ikke?

Kos deg på VGD i kveld, mister!

Inlagd: 2010-02-27, 00:30
Skriven av: drazyc

äh men strunt i å svara om det inte leder någon vart.
Svindal verkar va en go gutt. :)

Inlagd: 2010-02-27, 01:05
Skriven av: Sanna

drazyc!

Hvorfor gidder du å bruke tid på Gabriel og nisse? Sveriges to største klovner, de har jo ikke peiling på noe som helst, i sin idiotiske iver etter å kaste dritt på Bjørgen beviser de jo sin klovnestatus, alle med hjernekapasitet ser jo det, de er kun besatt av det samme tåpelige hatet som piss-aviser som Aftonbladet og Ekspressen bedriver, drit i dem, de er og blir klovner…

Inlagd: 2010-02-27, 01:50
Skriven av: Neithiri

Finns det överhuvudtaget något som Norge inte skulle göra för ett OL gull.
Dracyk: Om du är läskunnig så kan du se själv att det jag säger stämmer. 70% av norrbaggarna använde detta. Det är siffror framtagna av en Norrbagge så då kan det ju inte vara fel. Om Dähli är med bland dom 70 eller 30 vet inte jag.

Inlagd: 2010-02-27, 08:20
Skriven av: nisse

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values