Jag kan fortfarande inte riktigt tro det

Klockan är 01:34 svensk tid. Ett gäng timmar tidigare kanadensisk tid. Fast vad klockan är spelar egentligen ingen roll. Det viktiga är att Sverige äntligen visat omvärlden att vi är ett förbannat starkt lag.

Laget må vara smalt, bräckligt och utan reserver och hade någon av dagens hjältar varit sjuka hade det sett riktigt dystert ut.

Men, trots sjukstuga i damlaget vägrade herrarna att bli sjuka. Inga virus i världen lyckades ta fäste i guldlaget. Man hade bestämt sig för att i dag var det dags. Dags för stordåd.

Man började ana det redan under 15 km fritt. Marcus Hellner var i sitt livs form, men gick lite för hårt för pallen. Johan Olsson, som egentligen är bätttre i klassisk stil skulle blivit sexa om han inte åkt fel. Hur bra är han inte då i klassisk stil?! Daniel Rickardsson har ännu inte riktigt fått visa i OS hur jävla grym han är eftersom inga lopp innan dagens stafettsträcka gått helt i klassisk stil. Anders Södergren är vanligtvis den stabilaste och starkaste åkaren vi har haft på väldigt länge i Sverige. Inför OS har det sett riktigt mörkt ut men tack vare hans fantastiska glöd och älskan inför att sätta på sig nummerlappen behövde man inte vara orolig – Anders är stor. Anders hade förmodligen varit en av Sveriges största skidåkare om det inte vore för hela idén om att alla lopp ska avgöras med masstart. Men det är en helt annan sak. Idag gjorde han ett sagoligt lopp där många i sofforna bet naglarna och undrade, ”ska Södergren orka? Hur är formen?”.

Vilket svar på tal vi fick!! För det första fick vi se en ny sida av Södergren. Han drog inte!!! Istället la han sig iskall bakom Manificat nästan hela sträckan. För det andra visade han att han visst är i grym form. Han låg där bak och lurade tills det var dags att dra ifrån. Wrooooom så fick han lucka. Inte bara en ”liten meter” utan flera. Helt plötsligt var det många och ett guldläge för Hellner som ändå väntade in Jonnier och Koukal. Lät Northug börja plocka.

Sekund för sekund.

Helt plötlsligt hade norsken ätit upp över halva tiden och hela svenska folket började darra. Hur fort kan Northug åka egentligen? Har han segervittring?

Svaret: ”Jag hade tänkt att när det är 15 sekunder så kör jag. Det passade perfekt, det var precis vid backen upp efter mål där jag hade tänkt köra ändå.”

Så enkelt, om man är i form. Och vi vet att Hellner är i form, sanslös form! Han blåste ifrån både Frankrike och Tjeckien, som om de vore blåbärnationer.

Till slut var det bara upploppet kvar. Ingen Northug så långt ögat kan se. Marcus fångar en sverigeflagga från Sunne och guldet är ett faktum.

Det första på 22 år.

DET FÖRSTA PÅ 22 ÅR!

FÖRSTÅR NI HUR STORT DET HÄR ÄR? Förstår längdlaget hur stort det här är? Förstår jag hur stort det här är? Jag vet inte, för jag är för full för att fatta någonting.

Bara så att ni vet: Dessa personer har tagit OS-guld: DANIEL RICHARDSSON, JOHAN OLSSON, ANDER SÖDERGREN, MARCUS HELLNER. Det är helt sjukt och jag är så fantastiskt glad över att speciellt Södergren äntligen fått ett mästerskapsguld. JAG DÖR!!!!!

Läs (mycket) mer: DN 1, 2 3, Expressen 1 2 3, Aftonbladet 1, 2 3 4

Etiketter: