25 februari 2010, av Oskar

Jag kan fortfarande inte riktigt tro det

Klockan är 01:34 svensk tid. Ett gäng timmar tidigare kanadensisk tid. Fast vad klockan är spelar egentligen ingen roll. Det viktiga är att Sverige äntligen visat omvärlden att vi är ett förbannat starkt lag.

Laget må vara smalt, bräckligt och utan reserver och hade någon av dagens hjältar varit sjuka hade det sett riktigt dystert ut.

Men, trots sjukstuga i damlaget vägrade herrarna att bli sjuka. Inga virus i världen lyckades ta fäste i guldlaget. Man hade bestämt sig för att i dag var det dags. Dags för stordåd.

Man började ana det redan under 15 km fritt. Marcus Hellner var i sitt livs form, men gick lite för hårt för pallen. Johan Olsson, som egentligen är bätttre i klassisk stil skulle blivit sexa om han inte åkt fel. Hur bra är han inte då i klassisk stil?! Daniel Rickardsson har ännu inte riktigt fått visa i OS hur jävla grym han är eftersom inga lopp innan dagens stafettsträcka gått helt i klassisk stil. Anders Södergren är vanligtvis den stabilaste och starkaste åkaren vi har haft på väldigt länge i Sverige. Inför OS har det sett riktigt mörkt ut men tack vare hans fantastiska glöd och älskan inför att sätta på sig nummerlappen behövde man inte vara orolig – Anders är stor. Anders hade förmodligen varit en av Sveriges största skidåkare om det inte vore för hela idén om att alla lopp ska avgöras med masstart. Men det är en helt annan sak. Idag gjorde han ett sagoligt lopp där många i sofforna bet naglarna och undrade, ”ska Södergren orka? Hur är formen?”.

Vilket svar på tal vi fick!! För det första fick vi se en ny sida av Södergren. Han drog inte!!! Istället la han sig iskall bakom Manificat nästan hela sträckan. För det andra visade han att han visst är i grym form. Han låg där bak och lurade tills det var dags att dra ifrån. Wrooooom så fick han lucka. Inte bara en ”liten meter” utan flera. Helt plötsligt var det många och ett guldläge för Hellner som ändå väntade in Jonnier och Koukal. Lät Northug börja plocka.

Sekund för sekund.

Helt plötlsligt hade norsken ätit upp över halva tiden och hela svenska folket började darra. Hur fort kan Northug åka egentligen? Har han segervittring?

Svaret: ”Jag hade tänkt att när det är 15 sekunder så kör jag. Det passade perfekt, det var precis vid backen upp efter mål där jag hade tänkt köra ändå.”

Så enkelt, om man är i form. Och vi vet att Hellner är i form, sanslös form! Han blåste ifrån både Frankrike och Tjeckien, som om de vore blåbärnationer.

Till slut var det bara upploppet kvar. Ingen Northug så långt ögat kan se. Marcus fångar en sverigeflagga från Sunne och guldet är ett faktum.

Det första på 22 år.

DET FÖRSTA PÅ 22 ÅR!

FÖRSTÅR NI HUR STORT DET HÄR ÄR? Förstår längdlaget hur stort det här är? Förstår jag hur stort det här är? Jag vet inte, för jag är för full för att fatta någonting.

Bara så att ni vet: Dessa personer har tagit OS-guld: DANIEL RICHARDSSON, JOHAN OLSSON, ANDER SÖDERGREN, MARCUS HELLNER. Det är helt sjukt och jag är så fantastiskt glad över att speciellt Södergren äntligen fått ett mästerskapsguld. JAG DÖR!!!!!

Läs (mycket) mer: DN 1, 2 3, Expressen 1 2 3, Aftonbladet 1, 2 3 4

23 kommentarer till ”Jag kan fortfarande inte riktigt tro det”

Glädjeruuuuuuuuuus!!!!

Inlagd: 2010-02-25, 03:01
Skriven av: bergelius

Förövrigt grymt att just sveriges 50e guld blev just det finaste guldet man kan vinna i idrott!

Inlagd: 2010-02-25, 03:02
Skriven av: bergelius

Helt amazing.

Inlagd: 2010-02-25, 03:09
Skriven av: Andreas

Johan Olsson på femmilen?!

Inlagd: 2010-02-25, 07:51
Skriven av: Fredrik

Lite småroligt

http://www.vg.no/sport/ol/2010/artikkel.php?artid=579474

mot bakgrund av att norskarna var så himla störiga efter emil jönssons regelmiss i sprintkvalet. men ni då? kan ni inte reglerna själva?

Inlagd: 2010-02-25, 08:01
Skriven av: gummo

Fin sammanfattning Oskar!

Inlagd: 2010-02-25, 08:17
Skriven av: Gabriel

Nu är Petter Hugg igång och svärtar ner konkurenterna igen och norsk media stöttar honom på alla sätt. Läste dagbladet.no och det är ingen rolig läsning. Varför måste käften glappa på detta sättet och varför bete sig osympatiskt i spåret. När man är så fruktansvärt bra på att åka skidor. Ingen annan har betett sig så.

Inlagd: 2010-02-25, 09:11
Skriven av: Sten

Går det ikke å gjøre en Northug-tråd, så kan alle som ønsker å diskutere personen Petter, gjøre det der og resten av oss snakke langrenn. Er lei all fokus på Petter. Både svensker og nordmenn er jo helt opphengt i han. Latterlig!

Inlagd: 2010-02-25, 09:19
Skriven av: Clint

Sten, jag tror jag har bett dig förut, men kan du inte skriva Petters riktiga namn? Vet inte om någon annan har nappat på ditt förslag till smeknamn ännu ;)

Inlagd: 2010-02-25, 09:51
Skriven av: Anders

Det svenska längdlandslaget har presterat grymt bra i detta OS. Jag hade nog förväntat mig 2-3 medaljer men jag trodde aldrig på denna utdelningen innan OS. Det var mer ett önsketänkande. Jag är så himla glad för tjejerna, killarna och alla runtomkring som ledare, vallare och kockar och Gud vet vad. Jag tror detta OS kan bli en vändpunkt för svensk skidåkning. Det är många som har suttit hemma och hejat framför teven och framförallt så hoppas jag att sått några frö hos många skidintresserade ungdomar som nu kommer att satsa för fullt för att själva bli lika bra. Jag hoppas verkligen att det kan bli så. Ska bli intressant att följa utvecklingen i svenska längdskidåkning de närmaste 10-15 åren.

Inlagd: 2010-02-25, 10:24
Skriven av: rs

Vilket härligt lopp vi fick till igår, å vilket lag! Ingen svag punkt alls kvar!
Å Södergren äntligen fick han en medalj å som han förtjänat dem. Härligt att se hans små guldskutt, han verkade vara gladast av dem alla! :)
tycker lite synd om Hjelmeset och Teichmann som fick en dålig dag igår.

Inlagd: 2010-02-25, 11:34
Skriven av: Sanna

Har du koll på hur skidmärkena placerat sig i medaljlistan? Sånt är alltid intressant för oss prylnissar..

Inlagd: 2010-02-25, 12:10
Skriven av: Stefan

rs: Det klagas mycket på snökaoset i de nedre delarna av Sverige. Men jag tror att ett år som detta med snö i hela landet och fina framgångar för dom svenska landslagsåkarna. Kan locka många att prova på längdskidåkning. Ingen behöver ju åka särskilt långt för att hitta ett prepparerat spår. Bra vore ju för ungdomarna om det blev några år frmöver med snö. Så att dom hinner bli riktigt bitna av sporten.
Samtidigt som OS pågått, så har det ju varit svenska framgångar i Skandinaviska Cuppen oxå. Tex Hanna Brodin vann ju Sprinten överlägset. Lisa larsen åkte riktigt bra. Tiio Söderhjälm gjorde heller inte bort sig.
Håller med om att Svensk skidåkning har en framtid att se framemot. Skall bli bara kul att följa. Säkert dyker det upp lita halvokända förmågor som gör en ”Anna Haag”. Finns ju alltid dom som plötsligt tar ett stort steg frammåt. Typ Johan Olsson och Daniel Rickardsson. Kämpar i många år och så kommer alltihop på en gång.
Tjerena i kväll kan mycket väl överträffa sig själv. Med en stark tro och en avslappnad åkning, kan dom oxå köra in på en fin placering. Spänt, nervöst och uppgivet ger inga framgångar.

Inlagd: 2010-02-25, 12:42
Skriven av: Sten

Stefan: räknat över hela OS nej (och hur räknar man i stafetten där åkarna har olika märken inom laget?) men om du menade medaljlistan i herrarnas stafett:

Sverige:

RICKARDSSON Daniel – Fischer
OLSSON Johan – Madshus
SÖDERGREN Anders – Fischer
HELLNER Marcus – Fischer

Norge:

JOHNSRUD SUNDBY Martin – Fischer
HJELMESET Odd-Bjoern – Peltonen
BERGER Lars – Madshus
NORTHUG Petter – Fischer

Tjeckien:

JAKS Martin – Atomic
BAUER Lukas – Fischer
MAGAL Jiri – Fischer
KOUKAL Martin – Atomic

FIS har dock en rankning av skidmärkena, sett över hela WC-säsongen:
http://www.fis-ski.com/uk/disciplines/cross-country/brandranking.html

Inlagd: 2010-02-25, 12:44
Skriven av: Jörgen

Kan inte låta bli att tänka på hur en pajas skrev att Johan Olsson borde fasas ut ur truppen eftersom han åkte hem när hans hund var sjuk en gång i tiden. Vart är den idioten nu?

Inlagd: 2010-02-25, 12:51
Skriven av: Erikkk

Hunden dog väl? Hoppas Johan orkar ett lopp till och spräcker fältet ihop med Bauer på söndag

Inlagd: 2010-02-25, 15:01
Skriven av: gnällspik

Hjelmeset fikk is i rubben, derfor han tapte hele 37 sekunder og ødela gullet for Norge.

http://www.dagbladet.no/2010/02/25/sport/odd-bjorn_hjelmeset/ol_i_vancouver/ol_2010/langrenn/10590240/

Inlagd: 2010-02-25, 15:05
Skriven av: Janek Ermel

Hjelmeset ska vara glad att det var sådant skitföre. Hade det varit kallföre ingen nederbörd hade han tappat ännu mer. Olsson var ju fantomstark!

Inlagd: 2010-02-25, 15:11
Skriven av: Oskar

@Oskar: Hm, vanskelig å si. Et finere føre hadde gjort det enklere å dra fra, men samtidig enklere å smøre (dertil vanskeligere å begå smørefeil). Både Teichmann og Hjelmeset hadde dårlige ski. Olsson har selv sagt at det virket som om han hadde mye bedre ski enn Hjelmeset.

Jeg tror Hjelmeset hadde tapt sekunder til Olsson uansett. Men jeg tror faktisk at det hadde blitt mindre enn 38 sekunder uten snøvær der begge stilte likt utstyrsmessig. Jeg tror Hjelmeset er i bedre form enn han fikk vist her. Vi får se på 5-milen!

Inlagd: 2010-02-25, 15:24
Skriven av: drazyc

Jag tror Hjelmeset, Sundby, Rønning är ungefär lika bra just nu. Skillnaden var att en stackare måste möta Olsson.

Inlagd: 2010-02-25, 15:29
Skriven av: Alexander

Övertygad om att Frankrike o Sverige hade haft en ledning på minst 1,5 min efter 2 sträckor om det inte hade vräkt ner snö!

Inlagd: 2010-02-25, 15:29
Skriven av: Göran

Vel, her får vi bare være enige om å være uenige. Jeg tror ikke Sundby og Hjelmeset er SÅ mye svakere enn Rickardsson og Olsson. Det er jo alltid en fordel å ligge i rygg, uansett føre. Jeg tipper de samlet maksimalt ville tapt 30 sekunder med like ski.

Inlagd: 2010-02-25, 15:36
Skriven av: drazyc

Visst kan man tro och spekulera vad som hade hänt utan ”smörebom” eller utan snöfall. Vad gäller Norges och Sveriges förutsättningar tog det väl ut sig. Vi fick snöfall och norge smörebom.
Det enda viktiga är att vi ÄNTLIGEN fick till det och att Södergen och Olsson fick sina välförtjänta guld!!!
Tror också att det norska laget vinner på det i längden. Ledningen gör ju allt för att vägra acceptera att de bara har en distansåkare av högsta klass – och det är otroligt tunnt för att vara Norge.
Sen längtar jag till en 5-mil utan snöfall – det kan bli en klassisk rysare med Bauer och Olsson i huvudrollerna

Inlagd: 2010-02-25, 16:14
Skriven av: Allan Vallan

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values