20 februari 2010, av Oskar

Silvret som kändes som ett guld

Anna Haag tog OS-silver!
All heder åt Bjørgen och hennes näst intill utklassning igår, men just nu värderar jag Anna Haags silver nästan som ett guld. Det verkar vara den stämningen på sveriges medaljer som inte är guld. Ta bara Anja Pärssons brons, kändes som vilket guld som helst!

Charlotte Kallas guld i måndags var ganska väntat, åtminstone att det skulle bli medalj, men Haags silver var vekligen inte väntat, eller var det kanske det? Jag skulle nog säga att det kanske var det ändå, eller ja, inte väntat, men hon har visat under flera säsonger nu att hon är otroligt jämn och samtidigt behärskar både klassisk och fri stil galant. Det säger en hel del, för det är inte så väldigt många som placerat sig så högt upp i båda disciplinerna. Och när man är komplett, ja då passar gårdagens tävlingsform perfekt.

Ärligt talat, hur jävla bra åkte inte Anna Haag igår? Hon insåg vid ett flertal tillfällen att hon inte mäktade med i exakt det tempot som täten höll och fick släppa en lucka här och där, men sedan lyckades hon ändå glida ikapp eller göra något smart så att hon var tillsammans med täten igen, om och om och om igen. Det var en rysare värre än den värsta av psykologiska thrillers.

Haag berättade efter milloppet i måndags att hon var för feg i utförskörningarna och att det var där hon tappade tid mot de övriga i toppen. Igår var det tvärtom. Hon struntade blankt i att ta det lugnt nedför den allra sista backen som svänger in mot stadion. Istället var det superglid, slipstreameffekt och tanken om att ”det här kan fan gå!” som fick henne att blåsa förbi både VM-ettan Kowalczyk och VM-tvåan Steira under upploppets första del. Därefter lät hon inte de andra två vara med, dom fick köra för bronset.

Haag på presskonferensen efter när hon ombads berätta om loppet:

”I’m SO happy”

Charlotte Kalla lyckades inte förbättra sig i skiatlon sen sist (VM). Frågan är hur det hade gått om hon inte fått det där fallet. Även om hon själv inte ville erkänna det i intervjuerna så såg det ut som hon blev råstressad efter fallet och började mata på som aldrig förr. Inte bra. Det är dock otroligt coolt att hon var så sjukt förbannad och besviken under efter målgång i SVT-intervjun. Det var som om hon aldrig vunnit det där guldet några dagar tidigare. Allt var åt helvete, hon kunde ju nästan inte glädjas åt Annas silver just då. Vilken tävlingsmänniska!!!

Vältra er i hyllningar: DN 1 2 3 4 5, Aftonbladet 1 2 3 4, Expressen

12 kommentarer till ”Silvret som kändes som ett guld”

Det var kul att se att Kalla var lika sur som Anna var på 10km. Det är två vinnarskallar helt klart! Det är pallen som gäller för dessa damer om dom skall vara helnöjda. Sedan förstår jag att hon var väldigt besviken, för så bra som hon åkte på SM hade jag räknat in henne i nivå med Haag. DP är nog mest en fobi för Kalla, hon skulle behöva få till det i en större tävling så tror jag att problemet är borta.
Jag får hoppas på en bra 30km för att träna på dessa masstarter.
Men en som inte kan vara nöjd är nog Kowaltzyk, ett silver och en brons är nog inte vad VM drottningen tänkt sig.
Hon kommer nog att bli brutal på 30km.
Hon har fått stryk två gånger i rad av Haag, vem hade trott det i Rogla där hon bollade med Björgen och gänget.

Inlagd: 2010-02-20, 14:09
Skriven av: nisse

Men varför måste Kalla envisas med att hänga med och gå sig stum på den klassiska delen? Tror hon skulle få ett bättre resultat om tog det lite lugnare för att sen försöka göra nåt på skatedelen. Roponen har visat att det går att göra så, och Kalla är ju bättre än henne.

Inlagd: 2010-02-20, 14:18
Skriven av: Frans

Det är det som är gåtan, hon sa ju själv att hon skulle försöka åka sitt eget rejs. Men jag tror att det är en stress för henne med dessa masstarter och minsta lilla som händer tappar hon fokus och börjar oroa sig hur det skall gå. Och då blir man ju snabbt trött.
Det märkliga är ju att det skall vara lättare för en sämre åkare att hänga med. Och ser man till resultaten så är hon bättre än Haag både i klassisk och fritt vilket borde göra det hela enkelt.

Inlagd: 2010-02-20, 14:30
Skriven av: nisse

Tycker att Anna Haag:s silver var bland det roligaste jag har upplevt i TV soffan. Vilken krigare, hennes attityd smittar av sig ända hem i soffan!

Inlagd: 2010-02-20, 14:31
Skriven av: Göran

Håller med dig Göran. Jag har inte varit så glad åt ett silver sen Niklas Jonsson 1998.

(Södergrens silver förra året ligger förstås också nära.)

Inlagd: 2010-02-20, 14:43
Skriven av: Manne

Jag tror det var norskornas taktik att låta Steira dra uppför första backen på sista varvet som gjorde att hon missade medalj.
Björgen hade väl orkat gå i spets hela vägen? Nu ödslade Steira krafter i onödan.

Inlagd: 2010-02-20, 15:05
Skriven av: Lennart G

En sak som är lite paradoxalt när det gäller Steira är att hon har nästan alla sina bästa resultat i masstartslopp.

Inlagd: 2010-02-20, 15:11
Skriven av: Frans

Har ni läst Elofssons utspel i AB där han föreslår att man skall peta Kalla i lagsprint. Lider han av syrebrist? Eller är han sur för att Kalla valt en annan ekonomisk rådgivare?

Inlagd: 2010-02-20, 15:16
Skriven av: nisse

Per Elofsson har inte varit helt klockren som kommentator i OS. Väldigt irriterande att han börjar hinta om doping direkt när ryssarna vunnit sprinten. Att spekulera om doping gör pöbeln alldeles utmärkt på egen hand. Som tv-expert får man nog hålla sig lite kall.

Inlagd: 2010-02-20, 15:29
Skriven av: Gabriel

Ingen som är oroad över Idas och Norgrens urusla åkning igår. Pinsamt kasst. Utklassade av en spanjorska bl a
Måste bli Pajala som nr.4 i stafetten på en klassisk sträcka

Inlagd: 2010-02-20, 15:29
Skriven av: gnällspik

gnällspik: Klart det blir Pajala på en klassisk sträcka.

Inlagd: 2010-02-20, 16:05
Skriven av: Andreas P

Allså visst man visste att hon kunde men den STORA bragden är att hon kommer igen och spurtar ner kowalczyk och steira, dvs inga duvungar, TROTS att hon började släppa sista kilometern innan stadion. I mina ögon var det riktigt riktigt stort.

Inlagd: 2010-02-20, 19:31
Skriven av: Andreas

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values