Silvret som kändes som ett guld

Anna Haag tog OS-silver!
All heder åt Bjørgen och hennes näst intill utklassning igår, men just nu värderar jag Anna Haags silver nästan som ett guld. Det verkar vara den stämningen på sveriges medaljer som inte är guld. Ta bara Anja Pärssons brons, kändes som vilket guld som helst!

Charlotte Kallas guld i måndags var ganska väntat, åtminstone att det skulle bli medalj, men Haags silver var vekligen inte väntat, eller var det kanske det? Jag skulle nog säga att det kanske var det ändå, eller ja, inte väntat, men hon har visat under flera säsonger nu att hon är otroligt jämn och samtidigt behärskar både klassisk och fri stil galant. Det säger en hel del, för det är inte så väldigt många som placerat sig så högt upp i båda disciplinerna. Och när man är komplett, ja då passar gårdagens tävlingsform perfekt.

Ärligt talat, hur jävla bra åkte inte Anna Haag igår? Hon insåg vid ett flertal tillfällen att hon inte mäktade med i exakt det tempot som täten höll och fick släppa en lucka här och där, men sedan lyckades hon ändå glida ikapp eller göra något smart så att hon var tillsammans med täten igen, om och om och om igen. Det var en rysare värre än den värsta av psykologiska thrillers.

Haag berättade efter milloppet i måndags att hon var för feg i utförskörningarna och att det var där hon tappade tid mot de övriga i toppen. Igår var det tvärtom. Hon struntade blankt i att ta det lugnt nedför den allra sista backen som svänger in mot stadion. Istället var det superglid, slipstreameffekt och tanken om att ”det här kan fan gå!” som fick henne att blåsa förbi både VM-ettan Kowalczyk och VM-tvåan Steira under upploppets första del. Därefter lät hon inte de andra två vara med, dom fick köra för bronset.

Haag på presskonferensen efter när hon ombads berätta om loppet:

”I’m SO happy”

Charlotte Kalla lyckades inte förbättra sig i skiatlon sen sist (VM). Frågan är hur det hade gått om hon inte fått det där fallet. Även om hon själv inte ville erkänna det i intervjuerna så såg det ut som hon blev råstressad efter fallet och började mata på som aldrig förr. Inte bra. Det är dock otroligt coolt att hon var så sjukt förbannad och besviken under efter målgång i SVT-intervjun. Det var som om hon aldrig vunnit det där guldet några dagar tidigare. Allt var åt helvete, hon kunde ju nästan inte glädjas åt Annas silver just då. Vilken tävlingsmänniska!!!

Vältra er i hyllningar: DN 1 2 3 4 5, Aftonbladet 1 2 3 4, Expressen