20 februari 2010, av Oskar

Kris i stafettlaget?

7 tjejer
Har läst lite här och där på nätet om hur grymt vårt stafett-lag kommer bli (nu när både Haag och Kalla tagit medaljer) och då frågar jag mig, vadå? hur menar de då? Jag skulle säga att det är totalkris i stafettlaget. Sprintern Ida Ingemarsdotter blev 42:a igår, Britta Johansson Norgren 53:a (vilket är nio placeringar från slutet!!). Dessa två känns verkligen inte aktuella för en sträcka i stafetten. Vad har vi då kvar? Jo, Magdalena Pajala och Anna Olsson. Olsson är ganska självskriven. Hon visade på sprinten att hon är i grym form, vi får hålla tummarna för att det räcker i fem km hårdkörning.

Magdalena Pajala då? Well, hon har en riktig fighter-spirit så hänger hon bara med i början tror jag inte hon kommer låta sig själv tappa i slutet. Hon kommer, likt Haag igår och Hellner i måndags, kriga ända in i mål!

Äh nu vänder vi krisen va!

Heja stafettlaget!

49 kommentarer till ”Kris i stafettlaget?”

Klar det blir Charlotte Kalla, Anna Haag, Magdalena Pajala och Anna Olsson.

Tror inte Pajala ger sig så lätt sen är det ju 5km bara som tur är.

Men Anna el Charlotte på sista?

Inlagd: 2010-02-20, 16:13
Skriven av: Andreas P

Nästa åt vilket ungt landslag vi kommer att ha då både Lina och Anna ska lägga av.
Britta Johansson Norgren blir ju äldst med födelse år 1983.

Inlagd: 2010-02-20, 16:18
Skriven av: Andreas P

Hvilket stafettlag er best, det norske eller det svenske? Før OS var jeg sikker på at Sverige skulle knuse oss i en stafett, men nå er jeg ikke like sikker.
Steira/Bjørgen vs. Kalla/Haag – for meg har ikke svenskene noen fordel i skate-etappene. Det er nokså likt, vil jeg si. På klassisk blir det sannsynligvis Johaug/Jacobsen vs. Olsson/Pajala. Jacobsen eller Kristoffersen krangler om en plass, men jeg tror Jacobsen er i best form av de to. Det kan bli jevnt mellom Norge og Sverige!

Inlagd: 2010-02-20, 17:00
Skriven av: drazyc

Terese Johaug körde ju riktigt, riktigt bra igår så Norge tar nog guldet även i stafetten

Inlagd: 2010-02-20, 17:09
Skriven av: gnällspik

Norges problem är förstasträckan och det faktum att 5Km är för kort för att Johaug ska få ordentlig utdelning.

Inlagd: 2010-02-20, 17:53
Skriven av: Jonas

Drazyc: tyvärr missade ju Sara Lindborg och Lina Andersson OS, vilket är ett stort avbräck.

Britta har en rejäl formsvacka (hon var 6:a på 10km klassisk masstart i TdS!)

Magda Pajala var ju 9:a där och 17 på 10km klassiskt i Oteapää. Hon kan nog hänga med bra första sträckan, gick bättre än Anna Olsson (som iofs bara blir i bättre och bättre form nu efter skadan).

Pajala – Olsson – Haag – Kalla eller eventuellt Kalla – Haag.

Kan bli ett riktigt bra lag, Lindborg gick ju otroligt bra etapp i Beito trots blygsamma placeringar i övrigt i år. Då vann vi!

Fixar Pajala första sträckan är vi bland guldfavoriterna.Men stafett är stafett..

Inlagd: 2010-02-20, 18:02
Skriven av: Skidjan

Jag tror fortfarande att Ingemarsdotter är den bästa för första sträckan. Det hon gjorde under sprinten i Canmore var väldigt bra och hon har mer rutin. Vi måste se på tider och inte plasseringar. Pajala var 2 minuter efter Kalla på i Otepää på 10 km klassiskt. Om ACO på en 3e sträcka är ett bättre alternativ bör hon vara med. T.o.m. Grenemark förordar det nu.

Som jag ser det är Norge solklara favoriter just nu. Både Norge och Sverige har tre givna och bra åkare. På första kommer Norge att köra med Skofterud eller Jacobsen och Ingemarsdotter och Pajala kan nog hänga dem i 5km, men problemet är om Kowalczyk kör eller om Ryssland kör hårt för då finns det chans att Norge hänger på men inte Sverige. Oj vad jag saknar Britta i den superform hon hade hösten 2008 och Lindborg!! Det är viktigt att lagledningen peppar Britta när de kommer hem och förklarar för henne hur mycket hon betyder för svensk längdåkning.

Dock ska vi inte glömma de andra lagen. Kutionen kan nog komma att åka bättre än många av oss just nu tror. Italien med Longa och Follis blir nog farliga. Rysslabnd gör nog också en bra insatts.

Elofsson verkar iaf ha ändrat sig inför sprintstafetten och håll med Karlsson att Haag/Kalla bör köra sprintstafetten.

Inlagd: 2010-02-20, 18:46
Skriven av: Alexander

”Kris i stafettlaget” Jag fattar ingenting hur kan man ens tänka i dom banorna? Anna O visar på sprinten att hon är i kanonslag i klassiskt, Pajala har gjort kanonlopp hela tiden sen hon slog igenom, vad är det som tyder på att hon inte kommer att göra en riktigt bra sträcka???? inte hennes insatser i alla fall!!! Haag-Kalla tror jag ingen vill byta bort mot någon i hela skidvärlden! Om detta är kris så vet jag inte vad det skall kallas som vi haft tidigare!!!!!!!!! Visst kan vi misslyckas men det kan man väl alltid.

Inlagd: 2010-02-20, 18:47
Skriven av: Göran

Göran, Haag och Kalla är världsklass men sen är det inte lika givet tyvärr. Tänk på att de möter världens bästa skidåkare!

Jag hoppas du har rätt!

Inlagd: 2010-02-20, 18:54
Skriven av: Oskar

PS. läs det sista jag skriver i inlägget.

Inlagd: 2010-02-20, 18:57
Skriven av: Oskar

Skrev tidigare i den andra damtråden men det passar bättre här:

Jag håller faktiskt med Kalle Grenemark angående ACO. Extremt rutinerad och erkänt snabb, har ofta snabbast åktid inom skidskyttet. ACO skulle ha haft 2 medaljer nu om det inte varit för vallningen.

Själv har ACO sagt att hon åker mycket bättre nu än när hon var längdåkerska (beror nog på ökad och bättre träning a la Pichler).

Skulle, som Torbjörn ovan föreslog, gärna se ett rent uttagningslopp en tidig morgon under en tävlingsfri dag fast mellan Haag och ACO, 5 km fritt. I potten finns tredjesträckan i stafetten. Kalla kan åka med också, som träning och utfyllnad.

Om ACO vinner det så är det inget att snacka om och Haag får flytta på sig. Om ACO förlorar med upp till 15-20 s är det ett intressant alternativ att Haag får ta andrasträckan (där vi kan förväntas tappa mera än så). Och ACO tar tredje.

Men tror inte det kommer att hända, längdledningen kör nog hellre med de hästar de har i stallet än tar hjälp utifrån…

Ställningen just nu på Aftonbladets enkät: Vill du se ACO i damernas längdstafett?

Ja: 95,6 %
Nej: 4,4 %

Antal röstande: 1357

ACO har svenska folket bakom sig!

Inlagd: 2010-02-20, 19:06
Skriven av: Jörgen

Gha är irriterande att sara lindborg inte är med. saknar henne å hon var ju en av orsakerna till att sverige vann i beito.

Inlagd: 2010-02-20, 19:26
Skriven av: Andreas

Hoppas så det knakar att jag kan räcka långnäsa till ”alla” tvivlare men det hoppas jag ni bjuder på ifall/när Pajala gör en heroisk insats på stafetten : )

Inlagd: 2010-02-20, 19:46
Skriven av: Göran

Göran… Visst kan Pajala göra en kanonsträcka. Ska man gå efter de distanslopp hon gjort i år är det dock realistiskt att hon tappar ca 40 sekunder på åkare som Saarinen, Björgen, Kowalczyk. Alla dessa kommer hon dock inte få möta på en stafettsträcka.

Jag tror Pajala har bra chans att få åka stafetten. Men sett till resultaten i år är det realistiskt att vår fjärde bästa tjej, oavsett vem det blir, är minst 40 sekunder sämre än de bästa på 5 km.

Att ta in Aco nu tycker jag vore dumt och jag har hemskt svårt att se att det skulle va aktuellt.

Inlagd: 2010-02-20, 20:23
Skriven av: Manne

Vad är Lars-Erik Sandler för en mental rådgivare till Kalla. Som sprider ut falska uppgifter runt hennes dopingtest. Han måste väl ha tystnadsplikt tycker man. Undrar vad massmedia betalade för att han skulle uttala sig. Så korkat som han betedde sig, så kan han ju inte ha gjort det gratis. Hoppas att hon engagerar en annan som förstår att hålla tyst med vad dom avhandlar.

Inlagd: 2010-02-20, 20:23
Skriven av: Sten

”Jag tror fortfarande att Ingemarsdotter är den bästa för första sträckan. Det hon gjorde under sprinten i Canmore var väldigt bra och hon har mer rutin. Vi måste se på tider och inte plasseringar. Pajala var 2 minuter efter Kalla på i Otepää på 10 km klassiskt. ”

Hon var bara bara 7 sekunder efter Majdic på 10km masstart i TdS, så hon verkar ha en bra chans att hänga med i en masstart. Kanske har hon lättare för detta än att åka ensam. Var före Kowalzcyk, Steira och Saarinen med 4-24 sekunder.

Hon är en chansning, men troligtvis den bästa vi har.

(Varför) har skidskyttarna ”dåliga” skidor, hur fungerar samarbetet med längdlandslagets vallateam egentligen? Vill ACOZ öht?

Anna Olsson på en första etapp där många lag brukar sina kanoner och Pajala på en lugnare andrasträcka är också ett alternativ.

Inlagd: 2010-02-20, 20:39
Skriven av: Skidjan

Sten: Jag håller med dig, vilken idiot.
Frågan är om det inte dessutom är åtalbart. Hon behöver vettiga människor som hon kan lita på. Och dessa skittidningar AB och Expressen gör ju sitt bästa för att krydda ännu mera.
Hon borde bojkotta dessa tidningar.

Inlagd: 2010-02-20, 20:40
Skriven av: nisse

Manne: alltså inget att förlora på att ta in ACO. (Minst) 40 s får vi nog räkna med och det är mycket att plocka in även för Haag och Kalla.

Visst kan Pajala lyckas (och det vore underbart) på andra men mardrömsscenariot är att orutinerade Pajala (som inte ens åkt en enda WC-stafett) blir tagen av stundens allvar och går i väggen i ivern att hänga med kanonerna i täten. Då rinner minuterna iväg (och det spelar ingen roll vilka som åker de två sista).

Sen har ACO en psykologisk fördel: inget att förlora, mycket rutinerad i stafetter och är “okänd” för de andra på tredjesträckan dvs de vet inte var de har henne för de har inte mött henne förut. Att Sverige sätter in en skidskyttemorsa på tredjesträckan istället för Haag lär sätta griller i huvudet på flera konkurrenter på tredje – hur ska de förhålla sig till och åka mot henne?

Samtidigt säkras andrasträckan genom Haag. Då är vi helt säkert med efter andra.

Och ACO lär vara revanschsugen då dels för att det inte gått så bra i skidskyttet och dels vill visa längd-Sverige att hon kan mäta sig med de bästa. Får hon frågan tror jag inte att hon tackar nej.

Luktar guld, sen kan ACO pensionera sig med gott samvete.

Hade varit en annan sak om Ida åkt tidsmässigt bra igår (ser då främst till tiden i klassiskt fram till bytet).

Inlagd: 2010-02-20, 20:53
Skriven av: Jörgen

Skidjan: Finland och Norge kommer nog att ha en bättre åkare på 2a än första. Håller helt med dig om vallningen. Sammarbetar de inte? I SVT sägs det att Sverige har det bästa längd vallarteamet, men det norska verkar lyckats minst lika bra förutom herrarnas 15 km.

Sten, Nisse: Kan det vara så att Aftonbladet och Expressen överdrivit situationen eller nästan hittat på den. Vet inget om Kallas psykolog, men svenska tidningar framförallt Exp och AB är inte att lita på.

Inlagd: 2010-02-20, 20:57
Skriven av: Alexander

Klart med sprintstafettlagen: Haag o Kalla resp Jönsson o Hellner (enligt SVT)

Inlagd: 2010-02-20, 21:04
Skriven av: swestam

Nu är det klart Kalla och Haag kör lagsprinten.

Inlagd: 2010-02-20, 21:05
Skriven av: nisse

Logiska sprintstafettlag tycker jag. En oskadd Falken hade varit aktuell liksom en Björnen i form men nu är det ju inte så.

Inlagd: 2010-02-20, 21:05
Skriven av: Jörgen

Lars-Erik Sandler har ju bett om ursäkt. Så nog har han sagt fel saker och brutit förtroende.

Inlagd: 2010-02-20, 21:06
Skriven av: Sten

Det blev som jag skrev före el visste egentligen att det blir Kalla och Haag som kör team sprinten. Åkarna visste det redan i går kväll Kanada tid då.

Jo lita aldrig vad tidningarna skriver.

Inlagd: 2010-02-20, 21:14
Skriven av: Andreas P

Det förklarar varför Elofsson ändrade åsikt till idag. Han vill så klart stödja det lag som åker.

Inlagd: 2010-02-20, 21:27
Skriven av: Alexander

Tänk på att många större skidåkare än Pajala klappat igenom i OS/VM-stafetter.

Inlagd: 2010-02-20, 21:33
Skriven av: Elin

Elofsson visar genom förslaget att en stor skidåkare behöver inte vara smart.
Det var nog tur att han inte blev ny förbundskapten.

Inlagd: 2010-02-20, 21:33
Skriven av: nisse

Jörgen… Att sätta in Aco nu skulle va en väldigt anmärkningsvärd petning. Det är tre tjejer som slagits om en stafettplats rätt länge nu. Om man bara några dagar innan stafetten skulle kasta in en fjärde tjej som inte ens varit aktuell tidigare, skulle det kunna ge onödiga konflikter, besvikelser och förtroendeproblem som skulle skada både lagkänslan och samtligas uppladdning. Media skulle nog inte helller direkt ligga på latsidan efter en sån petning.

Nä, det är nån av Norgren, Ingmarsdotter och Pajala som ska åka.

Inlagd: 2010-02-20, 21:42
Skriven av: Manne

Jörgen å alla andra som vill ha ACO i stafetten.. jag fattar inte hur ni tänker i loppat där hon hade bra skidor åkte hon ju ändå så bra som krävs för att vara aktuell för en stafett tog stryk av Houwvald jämt med Henkel å de är inte nog bra…Jörgen tror nog inte Steria å Ropenen bryer sig om de är någon skidskytt där dom gasar från start..

Inlagd: 2010-02-20, 21:53
Skriven av: jossa

Säg att Haag/Kalla tar guld på måndag. Då har Sverige varit 1,4,2,1 på damloppen och laget kommer bli extremt mediabevakade. Då är det en tuff uppgift för en som gör mästerskapspremiär att åka i det laget, mot världens bästa klassiksa åkare. ACO känns stabilast här sedan Ingemarsdotter, nummer 3 är Pajala och nr 4 Norgren.

Inlagd: 2010-02-20, 21:55
Skriven av: Alexander

Det känns som vi är delade3 i tre lika stora läger nu: ACO, Pajala, Ingemarsdotter.

Väldigt syn att Sverige inte hade med två eller tre stafettlag i Beitostølen för då hade säkert Ingemardsotter och Pajala fått lite rutin. ACO borde faktiskt även hon kunnat vara med eftersom skidskyttet började vweckan efter.

Kanske borde vi ha en pengainsamling till ”den fjärde tjejen” om klarar att inte tappa mer än 10 sekunder.

Inlagd: 2010-02-20, 22:03
Skriven av: Alexander

Vi är inte ovana med att även rutinerade åkare klappar igenom på stafett. Så jag tror inte att det är större risk men Pajala än med Ida eller Britta. Och jämfört med Liberec så ser det väldigt bra ut inför denna stafett.

Inlagd: 2010-02-20, 22:04
Skriven av: nisse

Manne: Media lär haussa upp det som dårligt (gillar det norska ordet) etc. Sen blir längdledningen geniförklarad om det går bra och laget blir hissad till skyarna.

Jag tror inte att Ida, Britta och Pajala protesterar om ACO kommer in nu och tar tredje. Möjligen blir de låga för att de petats men tror att de tar det bra i så fall. ACO behöver inte flytta in i Kallas hotellrum och rubba gruppbalansen utan bara in och ut i stafetten.

Ida och Britta vet att de är för långt efter tidsmässigt just nu. Pajala är färsking och jämför man hennes distanstider tidigare i vinter är det för det mesta inte upphetsande. Hennes tid kommer dock!

Jossa: ACO har haft dålig OS-vallning och skulle eg haft två medaljer nu i de två inledande grenarna (sprinten och jaktstarten). Titta sen på hennes åktider i WC, ofta har ACO den bästa åktiden av alla. Steira och Roponen har inte speciellt imponerat i OS hittills och tror inte att de åker från ACO..

Inlagd: 2010-02-20, 22:15
Skriven av: Jörgen

Hoppas att någon svensk förbundspamp ringer till Ingesson och säger ”Hej Magnus, 95 % av svenska folket vill ha med ACO i tredjesträckan, se till att det blir av NU så att hon kan förbereda sig!”

Inlagd: 2010-02-20, 22:23
Skriven av: Severin

Jörgen: Jag förstår inte hur du kan tro att ACO skulle hänga med Roponen och Steira. Om hon vore så snabb så skulle vi redan ha sett henne i någon längdtävling.
Dessutom är detta en meningslös diskussion eftersom ACO redan sagt att hon inte är intresserad.

Inlagd: 2010-02-20, 22:26
Skriven av: Eskil

Jörgen: nja att säga att hon skulle haft 2 medaljer är ju otroligt… att påsta att inte Ropenen å Steria skulle åka ifrån ACO tycker jag tyder på bristade kuskap Steria var ju 4 igår Ropenen topp 6 på 10 km så dom är i bra from..

Inlagd: 2010-02-20, 22:31
Skriven av: jossa

Eskil: Tacksam om du kan visa en källa för ditt påstående om att ACO inte är intresserad?

Tror inte att ACO skulle ha problem med att hänga med dem. Norge och Finland är dessutom kanske avhängda efter andra sträckan med Haag? ACO skulle då ha ett försprång och sen fixar Kalla guldet på sista.

Jag har haft direktkontakt med ACO via e-post. Hon har ingen tanke på längdstafetten för ingen (från längdförbundsledningen) har frågat henne om det och hon planerar att åka hem efter det att skidskyttet är slut i OS.

Men om Ingesson ber henne ställa upp gör ACO säkert det.

Inlagd: 2010-02-20, 22:36
Skriven av: Jörgen

Jossa: vet inte om du följer skidskyttet men att ACO skulle ha haft två medaljer om det inte varit för vallningsmissen står helt klart. Dåliga skidor i sprinten och sedan något bättre skidor men ett hopplöst läge i jaktstarten.

Om Gössner, Berger m.fl kan göra det bra i längdstafetter kan ACO absolut göra det också. Ida och Britta tappar för mycket. Pajala färsking. Men nu blir det upprepningar, läs vad jag skrivit tidigare…

Sen det du Jossa skrev om bristande kunskap tycker jag inte det var trevligt skrivet av dig, Vi hoppas på framgångar för Sverige båda två och vi kan ha olika syn på vägen dit men varför dissar du? Vi kan diskutera sakligt och ha en trevlig ton utan att skriva nedsättande saker om den som tycker annorlunda eller? Tack.

Inlagd: 2010-02-20, 22:41
Skriven av: Jörgen

förlåt Jörgen *L* men att ACO skulle hänga med Steria å¨Roponen finns ju inte en chans för topp 6 i värden är hon då inte.. Gössner är inte skidskytt åkt ett WC lopp Berger har aldrig åkt en WC staftett.. hur ställer du dig till att hon åkte smämre än Hauswald å jämt med henken ??

Inlagd: 2010-02-20, 22:56
Skriven av: jossa

Jossa: det vet du inte dvs om Steira och Roponen skulle åka från ACO. De har aldrig åkt mot ACO (som nu är en bättre längdåkare än då hon var som renodlad längdåkare).

Man måste våga pröva nya grepp när hästarna i hemmastallet inte är i form eller är orutinerade kort, tycker jag. ACO har enorm rutin i stafetter och Pajala noll i internationella sammanhang. Samt Ida och Britta är inte i form av gårdagens lopp att döma.

Vad gäller Berger var det Lars jag tänkte på (som åkt för Norge i högre stafettsammanhang än WC), inte systern Tora. Sen har vi Björndalen som ett till exempel. Skidskyttarna kan vara till gagn även i längd om de åker bra.

Inlagd: 2010-02-20, 23:12
Skriven av: Jörgen

OK du är nog en av få som tror att ACO skulle hänga med Steira å Roponen… men strunt i de fy fan vad härligt Grattis Hellner Olsson

Inlagd: 2010-02-20, 23:50
Skriven av: jossa

Tränarna sparade Anna Olsson på skiathlonen för att hon var given för sprintstafetten, nu blev hon dissad där och hon hade behövt skiathlonen i kroppen inför stafetten tror jag?

Inlagd: 2010-02-21, 09:30
Skriven av: Andreas

Håller med jossa till 110% i diskussionen ACO Vs Steira o Roponen. Du måste ha höga krav på Roponen o Steira Jörgen om du inte tycker att en 6:e o 4:e plats visar att dom är i kanonform!

Inlagd: 2010-02-21, 12:28
Skriven av: Göran

ACO kommer aldrig att åka en stafettsträcka för längdlandslaget om inte tjejerna själva kommer och ber henne. Och det kommer de aldrig att göra, var så säker. Och det är rätt gjort av både ACO och tjejerna.

Inlagd: 2010-02-21, 13:31
Skriven av: Torbjörn H

PS. Det finns en möjlig situation då ACO ställer upp och det är om vi skulle ha sånt oflyt med sjukdomar att vi har bara tre tjejer att ställa på startlinjen.

Inlagd: 2010-02-21, 13:37
Skriven av: Torbjörn H

Aco vore ett spännande alternativ om man hade testat innan under säsongen men nu känns det allt för sent. Jag tror att Aco är 30 sek långsamare än Haag på 5 km skate och att Haag är 30 sek snabbare än Pajala på 5 km klassiskt. Isåfall skulle det gå jämt ut. Finns då ingen anledning att ta ut någon som inte är med i längdlandslaget. Däremot tycker jag att Ida och Britta är i för dålig fom nu för att kunna göra sig själv rättvisa. Magdalena Pajala kommer att få ett jättebra stöd av de andra tjejerna i laget och då kommer hon inte att falla igenom, utan tvärtom kanske överraska.

Inlagd: 2010-02-22, 01:45
Skriven av: Christer

Dom har sagt att lagkänslan har bidragit till framgångarna. En stor det av lagkänsla är att man vinner tillsammans och man förlorar tillsammans! Då tar man givetvis inte in någon utifrån (ACO) för att man EVENTUELLT kan vinna några sekunder. Är dessutom inte övertygad om att vi vinner på bytet tror att att Pajala kommer att lösa det riktigt bra.

Inlagd: 2010-02-22, 08:25
Skriven av: Göran

Word, Göran!! ACO är skidskytt.

Inlagd: 2010-02-22, 08:27
Skriven av: Oskar

Nu håller jag med om rubriken

Inlagd: 2010-02-23, 19:28
Skriven av: Jonas

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values