Allt man behöver veta inför damernas dubbeljakt!

Ikväll är det dags igen: skiatlon, dubbeljakt, pursiut. Kärt barn har många namn.

Vad man än kallar tävlingsformen är det en av få masstartslopp som kan vara ganska spännande, just på grund av att alla inte är lika bra på de olika disciplinerna klassiskt och skate. En del av de aktiva brukar klaga på materialet, eller mer exakt på pjäxorna. Eftersom man inte hinner byta pjäxor i pitstopen när man byter från klassiskt till skate måste man åka i en slags kombipjäxa som inte alls ger samma stöd runt vristen som en vanlig skatepjäxa. Detta kan vara anledningen till att en del skate-specialister inte presterar så pass bra som de borde på själva skate-delen.

Det som skiljer damloppet från herrditot (som vi får se imorgon) är att man i damloppet ofta brukar köra i full rulle redan från första stavtag – ingen taktik alls!

Endast en dubbeljakt har körts under denna säsong och det var i Rybinsk där över halva världseliten inklusive svenskarna inte var på plats. Vinnare då var Justyna Kowalczyk, Evi Sachenbacher-Stehle blev tvåa följt utav ett stort gäng ryskor. Därför ska vi inte lägga så stor vikt vid det.

Så innan dess var det i Liberec och VM man körde förra året. Då blev resultatlistan denna:

1. Justyna Kowalczyk
2. Kristin Störmer Steira +0.97
3. Aino-Kaisa Saarinen +4.56
4. Marianna Longa +12.26
5. Valentina Shevchenko +25.20
6. Therese Johaug +47.84
7. Arianna Follis +51.32
8. Charlotte Kalla +51.66
9. Petra Majdic +54.34
10. Evi Sachenbacher-Stehle +56.5

Som ni ser är det ganska stora tidsdifferenser i mål! I år är jag dock tveksam om att det blir så himla utspritt för vi har fler skidåkare i ruggigt bra form:

Justyna Kowalczyk: femma på 10 km skate och tvåa sprinten. Är komplett och jävligt stark
Marit Björgen: brons på 10 km och guld på sprinten. Även hon komplett, även om hon nog är lite bättre i klassisk stil.
Aino-Kaisa Saarinen: Har inte visat superform än men jag är ändå orolig.
Kristin Störmer Steira: Åtta på 10 km och är grym på längre distanser.
Kristina Smigun: Silver på 10 km. Kan bli livsfarlig!
Riita-Lisa Roponen: Skatespecialist som kan gå bra om det går lugnt på första delen.
osv. Det finns många som kan ta hem det. Bäst dagsform vinner (fast jag tror ändå det står mellan Björgen och Kowalczyk).

Bet365:s odds
Justyna Kowalczyk 2.50
Charlotte Kalla 4.00
Marit Bjoergen 4.00
Kristina Smigun 10.00
Anna Haag 21.00
Kristin Störmer Steira 26.00
Aino Kaisa Saarinen 34.00
Irina Khazova 41.00
Arianna Follis 41.00
Marianna Longa 41.00

Kör man på i samma fart idag som på VM förra året kan det nog bli risk för ett uppsprucket lopp tidigt, vilket kan vara dåligt för Charlotte Kalla som vi vet är lite svagare i den klassiska stilen. Dock ska vi veta att hon blivit mycket mycket bättre i klassisk stil denna säsong, så jag tror att tösen har en bra medaljchans idag. Enligt DN slår hon i underläge vilket verkar vara en bra sak:

”På den klassiska delen gäller det mest för mig att hänga med så långt som möjligt. Det finns så många bra åkare i klassiskt. Nyckeln för mig är att ha tålamodet. Inte stressa upp mig om jag faller bakåt i fältet. Försöka få till en avslappnad åkning.”

Vi får inte heller glömma Anna Haag, som även hon har god medaljchans idag. Hon fick svara på lite frågor av DN inför loppet. bland annat vad hon har för förväntningar inför loppet:

”Jag ser fram emot tävlingen väldigt mycket. Jag har inga problem med någon av stilarna, så har jag en bra dag och är pigg ska jag försöka göra allt för att vara med från start. Det är 15 km och det gäller att inte tappa för mycket i början, hänga med i den klassiska delen och vara pigg i bytet för att sedan köra riktigt hårt på skejten.”

På SM vann Haag över Kalla i en spurt (då Kalla ramlade på upploppet) vilket säger en hel del om Haags form. FARLIG!

Och som vanligt visar DN en bra karta över de olika bansträckningarna, dock endast i pappersversionen. Man kör 2×3.75 km för varje stiltyp. Som ni redan vet är upploppet långt och Kalla är lite orolig:

”Jag måste vara ärlig mot mig själv: Jag är inte den som på träning gång på gång sätter varenda stavtag. Jag kan bli väldigt stressad. Det gäller att försöka låtar kroppen gå på rutin fast det är en massa åkare runt en.”

Aftonbladet har också träffat svenskorna. Haag:

”Jag får försöka sätta sprätt på dem. Jag tror att den klassiska delen kommer att vara avgörande.”

Vi får heller inte glömma Ida Ingemarsdotter och Britta Johansson Norgren. Båda två slåss om en plats i stafettlaget och en bra genomförd dubbeljakt kan garantera en start i stafetten. Ingen har väl någon chans att knipa medalj, men någon av dem kanske kan slå till med en topp 15.

Till slut, må bäste svensk vinna!

Etiketter: