10 februari 2010, av Oskar

Dopingfritt OS? Nja…

genedoping3_widec.jpgIdag har det varit presskonferens i Vancouver angående doping. Tydligen har man sagt att det ska bli det renaste olympiska spelen någonsin. För att skrämma möjliga dopande idrottare förklarar man att de utvecklat ”en testmetod för de speciella ämnen som framställs av läkemedelsindustrin. De som kommer att använda sig av dessa ska veta att vi kan analysera prover i upp till två år. Den som klara sig ena dagen, kan fällas senare.”

Om det nu stämmer eller om det är tomma hot är svårt att säga. Något som däremot är tråkigt är om det är så att det kommer dröja länge innan dopade skidåkare åker dit. Att vinna en medalj några månader efter OS är liksom inte lika häftigt som att plocka in den direkt efter mål.

IOK har tydligen 35 personer som jobbar med att ta 2 000 urin- och blodprover vilket tydligen är 800 fler än under OS i Turin 2006. Tyvärr hörde jag att inga tester gjordes i Canmore, där det nog hade behövts mest! För är det inte så att EPO inte går att spåra efter några veckor men att det fortfarande har effekt under en längre tid? Med andra ord skulle man satt in test-stöten några veckor innan OS…

Själv tror jag vi tyvärr kommer få se ett par dopingfall under OS. Jag hoppas jag har fel. Vad tror ni? Till höger har jag lagt in en omröstning om saken – in och rösta!

6 kommentarer till ”Dopingfritt OS? Nja…”

Det är värre än du beskrev Oscar. Den senaste varianten av EPO gå bara att detektera under några timmar. Effekt ungefär 1månad. Varför läkemedelsbolagen tar fram en sådan medicin begriper jag inte.
Men det kan vara denna typ som WADA säger att man har sammarbete med industrin om. Jag hoppas då det.
Jag tror att det är detta som Khasova och en drös Ryssar använder. Det är ju väldigt underliga resultat hon presterat. Under uppehållet i Ryssland var hon på 5-6 plats bland Ryskorna i en tävling. Nu trea i Canmore. Så hon gör det grymt bra Kalla som slog henne med 16sek.

Inlagd: 2010-02-10, 21:39
Skriven av: nisse

Jag tror Khasova mörkade i Canmore. 20 sek
efter vid 1,9 km. Sedan nästan ikapp vid 5 km. Tappade väl igen för att vara snabb sista biten in. Slängde sig tjusigt.

Inlagd: 2010-02-11, 01:04
Skriven av: Lennart G

30 stoppade dopare inför OS. Så nu börjar det. Hoppas det är början på slutet för alla dopare.

Inlagd: 2010-02-11, 08:13
Skriven av: nisse

Lennart G: Jag håller med om att hon har väldigt konstiga upplägg på loppen. Antingen har hon samma problem som Taichmann att inte kunna starta hårt eller då är det medvetet. Samma sak var det i Davos och då tror jag inte dom andra hann vara med på hennes fartökning i slutet.
Precis tvärt om var det med Korosteleva hon öppnade som om det vore sprint undrar varför, var det för att hon trodde att hon skulle orka? Eller var det för att skapa stress för dom andra?
Jag hoppas verkligen att det blir storstädning i det gänget.

Inlagd: 2010-02-11, 08:32
Skriven av: nisse

Chazova föll tydligen påväg ut ur stadion, trasslade till det för sig och tog lång tid innan hon kom upp, enligt en vän på plats. Sedan åkte hon som ett djur på slutet av första varvet för att tröttna ordentligt, hade tydligen svårt att ens ta sig upp för sista backen. Så får hon ett mer harmoniskt lopp så lär hon bli farlig i OS…

Inlagd: 2010-02-11, 08:34
Skriven av: Anders

Anders: Att hon är dopad är jag helt övertygad om, det gäller att hitta rätt markörer i blodet. Det finns ett projekt i Umeå där man gör väldigt avancerade analyser och där man ser om man manipulerat blodet.Metoden är klar men inte utprovad nog för att få användas.
Man måste först utesluta alla andra tänkbara möjligheter för dom resultat man registrerar. Tex Hög höjd,genetiska anlag, andra mediciner mm. Det är detta som jag tror WADA gubben pratar om.

Inlagd: 2010-02-11, 08:48
Skriven av: nisse

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values