Dopingfritt OS? Nja…

genedoping3_widec.jpgIdag har det varit presskonferens i Vancouver angående doping. Tydligen har man sagt att det ska bli det renaste olympiska spelen någonsin. För att skrämma möjliga dopande idrottare förklarar man att de utvecklat ”en testmetod för de speciella ämnen som framställs av läkemedelsindustrin. De som kommer att använda sig av dessa ska veta att vi kan analysera prover i upp till två år. Den som klara sig ena dagen, kan fällas senare.”

Om det nu stämmer eller om det är tomma hot är svårt att säga. Något som däremot är tråkigt är om det är så att det kommer dröja länge innan dopade skidåkare åker dit. Att vinna en medalj några månader efter OS är liksom inte lika häftigt som att plocka in den direkt efter mål.

IOK har tydligen 35 personer som jobbar med att ta 2 000 urin- och blodprover vilket tydligen är 800 fler än under OS i Turin 2006. Tyvärr hörde jag att inga tester gjordes i Canmore, där det nog hade behövts mest! För är det inte så att EPO inte går att spåra efter några veckor men att det fortfarande har effekt under en längre tid? Med andra ord skulle man satt in test-stöten några veckor innan OS…

Själv tror jag vi tyvärr kommer få se ett par dopingfall under OS. Jag hoppas jag har fel. Vad tror ni? Till höger har jag lagt in en omröstning om saken – in och rösta!

Etiketter: