12 december 2009, av Oskar

Marcus Hellner!!!

Direkt från sjuksängen rakt in på pallen. Jag är imponerad! Tyvärr såg jag bara slutet av loppet och fick aldrig reda på varför fransmännen åkte så sjukt bra och varför Norge och Ryssland gick så dåligt, kan någon förklara för mig!

Men coolt att Mathias Fredriksson tog chansen och visade att han inte alls är nere för räkning! Näst bäste svensk idag! Nu blir det nog svårt jobbigt för ledningen att ta ut folk till nästa distanslopp…

Läs mer: DN, Aftonbladet

34 kommentarer till ”Marcus Hellner!!!”

Är också imponerad av Marcus men så sjuk har han inte varit har ju kunnat köra snöskoter förra helgen dock ej träna.

Men ett mycket bra lopp av han, Grattis.

Inlagd: 2009-12-12, 16:36
Skriven av: Andreas

Grymt kul med Hellner, härligt att ha ett så starkt kort inför framtiden. Vet ej varför Frassarna gick så bra… förmodligen en kombination av perfekta skidor och en bra acklimatisering till höjden.

Loppets näst roligaste, efter Hellners andraplats, var att Fredriksson slog Northug! Vem hade trott det innan? Grymt kul med Fredriksson tillbaks i gemet!

Inlagd: 2009-12-12, 17:05
Skriven av: Gabriel

Håller inte riktigt med dig Oskar, det måste väl bli lättare att ta ut truppen nu? Om Anders blir frisk, så är väl laget såhär: Hellner (han måste bli bättre på klassisk och måste alltså köra klassiska tävlingar), Södergren, Olsson, Fredriksson, Modin. Om ingen av dessa blir sjuk så finns det väl inga tveksamheter att det blir detta lag?

Inlagd: 2009-12-12, 17:13
Skriven av: Oskar_A

Matti Heikkinens första WC seger och gula ledarvästen! Även om han bara får ha ledarvästen en dag är det en milstolpe för den Nya generationens finska skidåkare. Grattis!!

Hellner och Heikkinen är förövrigt väldigt lika som skidtyper. Lätta och tekniska. Bådas styrka är förmågan att ta ut sig. Största skillnaden är att Hellener är mycket bättre i spint, medan Heikkinens styrka är skidåkning i snöfall.

Inlagd: 2009-12-12, 17:17
Skriven av: Frans

Kul för Hellner, han var nog inte nöjd över distansloppet i Beito.
Bra dag för Svensk längdåknings framtid.
Oroande att vi inte har några riktigt lovande juniorer på herrsidan. När nu Södergren och Olsson slutar 2011 blir det väldigt tomt bakom Hellner.

Inlagd: 2009-12-12, 17:33
Skriven av: nisse

Nisse: Hur vet du att både Södergren och Olsson slutar 2011? Södergen är ju ”bara” 32 och borde kunna köra längre än 2011. Olsson är ju bara 29 och börjar nå sin ´peak. Har de sagt det själva eller?

Dessutom finns det ju folk bakom. Modin börjar prestera. Tio mm. Tycker man alltid säger att det ser mörkt ut. Vem hade kunna gissa att vi skulle ett av världens bästa damlag för 5-6 år sen?

Titta på skidskyttet. Alla sa att det var kört efter Magda men nu är vi i topp igen.

Tror det löser sig…

Inlagd: 2009-12-12, 18:09
Skriven av: Martin V

Hoppas du har rätt Martin. Södergren har vad jag vet sagt att åker tom VM i Oslo. Olsson tror jag inte håller på så mycket längre efter att Anna har slutat.

Inlagd: 2009-12-12, 18:43
Skriven av: nisse

Ok!Olsson tror jag åtminstone kör ett OS till. Jag tror det är svårt att lägga av om man inte har en utbildning eller något annat att falla tillbaka på. Se på Fredriksson, han är ju 36 och satsar fortfarande….

Inlagd: 2009-12-12, 18:45
Skriven av: Martin V

Håller med dig Martin, Johan har nog många mer personliga mål att uppfylla inom skidåkningen innan han lägger skidorna på hyllan. Jag tror nog att Anna kommer ha en roll inom sprintlandslaget, men det är bara mina högst personliga teorier. Hon skulle i alla fall ha otroligt mycket att tillföra, vad gäller taktik och erfarenhet. Skulle gärna se henne som assisterande. Så jag tror vi får se Johan i spåren minst fram till nästa OS i alla fall.

Inlagd: 2009-12-12, 19:34
Skriven av: Oskar_A

Lustig rykten tagna ur luften här tycker jag. Södergren sa innan säsongen att skidåkningen var kul och att han inte såg något stopp framåt i tiden utan tog det säsong för säsong. Att Anna Olsson slutar behöver ju inte betyda att Johan Olsson lägger av??? Kan ju vara barnafödande som är på gång enligt ett av många rykten.

Vill instämma i berömmen både till Hellner men också till Fredriksson. Hade jag aldrig trott om han. Att Hellner är topp 5 i fristil i världen vet vi men många trodde Fredriksson var slut. Med tanke på hans förutsättningar så var detta ett riktigt styrke besked.

Inlagd: 2009-12-12, 19:55
Skriven av: Kim

Fredriksson har kört bra i Davos tidigare, med just denna taktik, inget konstigt.

Inlagd: 2009-12-12, 20:04
Skriven av: Kurt

Även om dom inte slutar 2011 utan något år senare så är det hög tid att yngre åkare börjar visa klass. Varken Fredriksson, Rickardsson eller Andreasson tar ju några kliv framåt som det ser ut.

Inlagd: 2009-12-12, 20:13
Skriven av: nisse

Jag är nöjd med Mathias insats – och att jag tycktes vara en av få som trodde på honom före loppet. Hoppas dock på kyla och hårda spår nästa helg. Lösa spår och dåligt fäste är ju inte den grabbens drömföre.

Inlagd: 2009-12-13, 10:27
Skriven av: Charlotta

/Kurt
Mig veterligen brukar inte Fredriksson ladda upp på låg höjd och sedan åka upp precis innan tävling så det är inte optimalt. Verkar dock som att Norrmännen inte tjänade extremt mycket på sina extra dagar i Davos. Har dock hört ryktes vägen att dem har passat på att köra en vecka med extremt hård träning när dem ändå var på hög (mellan hög) höjd. Vilket kan förklara bland annat Northugs resultat.

Inlagd: 2009-12-13, 13:15
Skriven av: Kim

Lind missade i kvalet, inte en man för OS. Fredriksson tycks därmed vara mer i form.

Bra kört av några av de övriga svenskarna:
2. Modin +1.52
6. Bryntesson +3.73
11. Fredriksson +6.22
20. Hellner +7.48
22. Peterson +7.71

34. Lind +9.59

Ryssen Petukhov vann kvalet, Hattaestad höll på att missa att gå vidare, 29:e plats +8.43, ur form?

Inlagd: 2009-12-13, 13:32
Skriven av: swestam

Grattis Hellner!! Du är grym!

Mitt största glädjeämne var dock att Fredriksson är tillbaka. Många har dömt ut honom, men starka rykten har gått att han varit stark när han tränat med Södergren och är du stark mot Södergren då är du stark mot vem som helst. Han borde vara given i ett OS-lag. Hur många får Sverige ta med till OS förresten? Min OS trupp (om vi får ta med 8) skulle idag bestå av Södergren, Olsson, Hellner, M. Fredriksson, Andreasson, Rickardsson, Modin och Jönsson. Det viktigaste för mig är stafetten och det är nog dessa 8 som ska åka den om inte Mats Larsson överaskar helt! Vi bör även ha minst två reserver (som förbereder sig optimalt och är på plats i Kanada) eftersom Sverige alltid blir sjukdomdrabbat.

Jag tycker inte att Rickardsson och Andreasson stått stilla? Båda har presterat lite bättre i fristil i år. Rickardsson har dock inte gjort något riktigt bra klassiskt lopp ännu, men jag tror att han kan överaska positivt till hälgen om han får åka.

Inlagd: 2009-12-13, 13:41
Skriven av: Alexander

Nån mer än jag som börjar ”ledsna” lite på Bryntessons sätt att köra sprint. Tycker ofta han trasslar in sig och fular sig, skulle han inte vara svensk skulle man bli tokig. Tycker han påminner om Kowalscyk när hon åker, yvig och stökig.

Dessutom presterar han inte så bra som det ofta gör gällandes. Ser hellre åkare som Modin, Lind, Fredriksson och Pettersson i OS.

Jag tror man ”förblindas” lite av hans härliga inställning (utanför spåret :) )

Vad tycker ni andra?

Inlagd: 2009-12-13, 15:47
Skriven av: Martin V

Håller med dig om Bryntesson, Martin. Jag hade lite förhoppningar om att han skulle ha tagit ett kliv i år men det verkar som att det enda kliv han tagit är att köra fulaare och tightare än tidigare.

Inlagd: 2009-12-13, 16:40
Skriven av: Gabriel

Hur gick det egentligen för Anna Olsson när hon blev uttacklad från banan? Det såg inte bra ut på TV och hoppas att det bara var en smäll mot axeln. Var det en axelskada är det inte alls bra för sådana kan ta tid att läka.Sprintlopp är en jäkla cirkus med mycket slump inblandad och där banans längd och profil till stor del avgör hur resultatlistan ser ut.

Inlagd: 2009-12-13, 17:10
Skriven av: Torbjörn H

Hellner gör en riktigt bra sprint. Synd att han inte låg på och skejtade utför då hade dom inte kommit i kapp.
Men han var nog lite sliten från gårdagen då han verkligen tog ut sig.

Inlagd: 2009-12-13, 17:53
Skriven av: nisse

Hoppas att Expressen har rätt angående Annas axel.

http://www.expressen.se/Sport/Vintersport/1.1812964/os-hoppets-tarar-efter-svara-fallet

Inlagd: 2009-12-13, 18:11
Skriven av: JE

Jag anser att Jönsson och Modin är klara för OS. Mats LArsson tror jag kan komma tillbaka och bli en ok klassisk sprinter till OS. Jag vet inte hur många OS-platser vi har totalt, men det är betydligt viktigare att ha med Andreasson och Rickardsson som reserver för ett staffetlag än att ha med någon annan chanslös sprinter.

Angående damerna så hoppas jag också att Anna Olsson snart mår bra. Jag var riktigt irriterad på ryskorna, inte nog med den övermänskliga uppvisningen igår utan nu ska de skada en av våra främsta. Bjørgen fick en helt enormt fin resa idag (kvart + semi), synd att inte Falk fick det. Falk fortsätter ändå att imponera.

Till sist, ett stort grattis till det svenska vallarteamet för en väldigt bra insats!

Inlagd: 2009-12-13, 18:41
Skriven av: Alexander

Annas nyckelben är tydligen ur ställning och dom kan i nuläget inte säga hur lång tid det tar att ”läka”. Stackars Anna hon har verkligen aldrig slut på oturen…

http://www.langd.se/nyckelbenet-ur-staumlllning-foumlr-anna-olsson.4664841.html

Inlagd: 2009-12-13, 20:18
Skriven av: Kattis

Martin V: Jo det brukar alltid komma nån yngre förmåga, kommer ihåg första gången när Södergren var med i VC, då så man men vem har dom skickat dit :)

Vem är Jens Eriksson som vann före Tio med 25 sek på 15km klassiskt i Boden?

Inlagd: 2009-12-14, 03:35
Skriven av: Andreas P

Andreas, Det är ju han som varit med på ett par landslagsläger under träningssäsongen. http://www.skidor.com/sv/Varagrenar/Langdakning/Nyheter/Egnanyheter/JensErikssontillRamsau/

Inlagd: 2009-12-14, 08:36
Skriven av: Frans

Vad ska man säga om Vylegzhanin som inte fick starta i lördags p g a för högt HB och sedan går in och är på vippen att ta sig till sprintfinal? Har han någonsin varit nära att prestera i sprint tidigare? Ryssarna kör på i gammal vanlig stil, den saken är klar.

Inlagd: 2009-12-14, 09:02
Skriven av: Gabriel

Det trenger jo ikke bety noe Gabriel. I fjor var det vel en svensk jente som ble nektet start av samme årsak. Det skal vel bare litt diarè eller for langt opphold i høyden til før nivåene er for høye.

Inlagd: 2009-12-14, 09:13
Skriven av: Tor

Jo, men Britta Norgren har ett naturligt högt blodvärde och har så haft i många år. Jag vet inte hur Vylegzhanins blod-historik ser ut men jag vet att han brukar placera sig mellan 25-60 plats i sprintar (utom någon enstaka Tour de Ski-sprint där han gjort bättre ifrån sig mot sämre motstånd) och nu helt plötsligt så är han nästan i final när han möter de bästa åkarna. Precis efter han blivit nekad start på grund av högt HB.

Och sen är han ryss.

Inlagd: 2009-12-14, 09:39
Skriven av: Gabriel

Ja jeg ser den Gabriel. Jeg stoler heller ikke på russeren. Jeg håper forøvrig at Petukhov er ren. Sprint trenger flere enere enn Jønsson og den røde armèen.

Det er aldri positivt om en nasjon blir så dominerende som Norge var i fjor. På kort sikt morsomt for oss nordmenn, men til slutt blir det bare vi nordmenn som gidder å se på…

Inlagd: 2009-12-14, 10:13
Skriven av: Tor

Det är bra för sporten att Hattestad inte dominerar även om det givetvis inte är kul för honom att det går sämre.

Inlagd: 2009-12-14, 11:09
Skriven av: nisse

Tor, inte första gången. Istället för att skryta borde han kanske byta stavmärke.

Inlagd: 2009-12-14, 17:39
Skriven av: Oskar

Han körde på Skigo stavar den gången i Jällivare, igår hade han Swix. Så, Oskar, det verkar inte vara nån skillnad vilket märke det är (”,)

Inlagd: 2009-12-14, 17:51
Skriven av: Frans

Han stakar ju som en häst sparkar, det kan väl inte finnas några stavar som håller när han sätter fart.

Inlagd: 2009-12-14, 19:55
Skriven av: Gabriel

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values