21 november 2009, av Oskar

Kalla tvåa, Haag på pallen!

I morse sken solen för första gången på många veckor här i Stockholm. Det var ett tecken – idag skulle det gå fort i spåren. Att Charlotte Kalla presterade så bra är kanske inte så oväntat, men att Anna Haag skulle köra sig rakt in i OS-laget på första försöket är ju helt bananas! Även Anna Olsson och Sara Lindborg skötte sig finfint i spåren, grattis tjejer!!

Ruskigt bra kört av Marit Björgen också. Den ständiga frågan, är hon för tidigt formtoppad som tidigare år, eller är hon tillbaka i gammal Marit-styrka?

En annan fråga, vad hade hänt om Steira inte gjort en Kalla och ramlat? Pallen? Seger?

Bonuskuriosa från SVT.se:
”Det här var bästa svenska insatsen i ett distanslopp sedan 27 mars 1988 i Rovaniemi. Då var ’Billan’ Westin etta och Magdalena Forsberg tvåa.”

41 kommentarer till ”Kalla tvåa, Haag på pallen!”

Tyvärr har Södergren ställt in dagens lopp. Vad händer till imorgon, hinner de ta in en reserv till stafetten? Fredriksson kanske……

Inlagd: 2009-11-21, 14:01
Skriven av: Martin V

Så grymt kul! Vilken härlig start. Om Steira hade vunnit eller inte tycker inte jag känns särkilt relevant att diskutera. Står man inte på benen så vinner man inte. Hur jäkla många gånger har inte Kalla ramlat?

Extra starkt av de svenska tjejerna med tanke på att de hade rätt sopiga startnummer. Alla de bra norskorna hade svenskornas tider att gå på.

Inlagd: 2009-11-21, 14:02
Skriven av: Gabriel

Flyg in Jönsson till imorgon!

Inlagd: 2009-11-21, 14:04
Skriven av: Gabriel

Vilka tjejer vi har, grymt!!!

Inlagd: 2009-11-21, 14:05
Skriven av: nisse

Steira tappade max 10sek. Jag tror inte att hon slagit Haag. Men Björgen skulle förvåna mig om hon är lika bra i redan i December. Hon har ju tränat mindre hårt i år och det brukar visa sig i längden, är hon sämre genomtränad så får hon det svårt längre fram.
Men det är kanske önsketänkande.

Inlagd: 2009-11-21, 14:14
Skriven av: nisse

Är också grymt imponerad av Haag och de andra, men jag saknar Britta. Har jag missat nåt? Är hon sjuk igen?

Inlagd: 2009-11-21, 14:55
Skriven av: sonja

Grattis och en jätteapplåd! :)

Inlagd: 2009-11-21, 15:56
Skriven av: Sanna

Kalla hade nog åkt lite fortare med annat före men inte mycket. Anna Haag åkte jätte bra.

Britta åkte för dåligt i uttagningstävlingarna i Bruksvallarna därför är hon inte med men nästa helg är
hon det.

Inlagd: 2009-11-21, 16:09
Skriven av: Andreas

Grym insats av Kalla och Haag.

Intressant att börja fundera på vilka som bör få åka sprintstafetten i OS (den går väl i fristil denna gång?) Går det att kombinera ihop med Kallas och Haags program i distans (jag utgår ifrån att Haag efter detta lopp tas ut att åka distansloppen i OS) eller kan Anna Olsson och ev Britta Norgren vara aktuella? Några andra namn?

Inlagd: 2009-11-21, 16:10
Skriven av: swestam

Grattis tjejer till en fantastiks insats! âven grattis till Jacobsen som är på väg tillbaka efter den hemska olyckan. Jag har sätt många världscuplopp, men kan inte komma ihåg när två svenska tjejer var på pallen i distanslopp senast. Måste vi tillbaka till Billans aktiva period? Någon som vet?

Angående stafetten så bör väl damlaget bli Lindborg-Haag-Olsson-Kalla. Alternativt att Olsson och Haag byter plats. Finland och Tyskland så inte så starka ut så det blir nog lite lugnare på de klassiska än vad vi är van vid. DEt lag som är favorit imorgon och som vi måste slå består nog av Johaug-Skofterud-Steira-Bjørgen. Jag tror bara att det är Kalla i hela världen som just nu klarar att följa Björgen i hennes nuvarande form och därför bör hon gå sista sträckan. Detta kommer att bli otroligt spännande TV. Hoppas vi kan få stolpe (skidspetts) in och vinna med ett par cm.

På herrsidan känns det inte lika positivt även om både Hellner och Olsson gör helt ok lopp. Vi saknar nämligen två starka man till laget imorgon. Jag håller helt med Gabriel att vi bör flyga in Emil Jönsson. Vårt lag bör vara Jönsson-Olsson-Andreasson-Hellner. Eftersom Södergren är sjuk är det bara dumt att han ska köra och när han har varit sjuk sedan i tisdags så borde en reserv för stafetten vara på plats. Kanske även Martin Larsson kunde vara ett alternativ. Han åkte ju helt ok förra hälgen på sprinten. âr det någon som vet var Mats Larsson är och om han är förkyld? Ett tredje alternativ skulle vara Jörgen Brink om han är i god form. Han presterade ju en del bra lopp i SM förra året. Jag har sagt det 100 gånger tidigare och ber om ursäkt för att jag tjatar, men stafett är det viktigaste och det är nästan skandal att vi inte klara att ha två lag på plats i Norge.

Inlagd: 2009-11-21, 16:38
Skriven av: Alexander

Ser att Oskar redan svarat på min fråga om när det skedde senast!

Inlagd: 2009-11-21, 16:40
Skriven av: Alexander

Grattis Anna och Charlotte! Helt otroligt bra. Men vi saknar ju en riktigt bra fyra till stafetten. men överraskningar har ju hänt tidigare.

Inlagd: 2009-11-21, 16:59
Skriven av: Sten

Sara Lindborg är en bra 4:e tjej speciellt i klassisk. Det kan bli en grymt spännande stafett.

Inlagd: 2009-11-21, 17:22
Skriven av: nisse

Sätter en peng på att stafettlaget i OS blir det förväntade dvs Olsson-Norgren-Haag-Kalla.

21 och halvt år sedan två svenskor stod på pallen… Hoppas att det inte dröjer lika länge till nästa gång.

Skrev i den andra Beito-tråden men skriver det här också: jättekul att Haag fick till det idag!

Angående Björgen – återstår att se…

Inlagd: 2009-11-21, 19:23
Skriven av: Jörgen

Olsson-Lindborg-Haag-Kalla blir det svenska stafettlaget enligt startlistan. Precis som jag hoppades på.

Norge: Skofterud-Johaug-Steira-Björgen

Finland: Muranen-Kuitunen-Roponen-Saarinen

Kan något annan lag slå in sig topp tre? Övriga nationer visade inte så mycket idag

Inlagd: 2009-11-21, 19:57
Skriven av: swestam

Norge blir svår slagna men inte omöjliga fast det får inte bli som det brukar att Kalla är 45 sek efter när hon ger sig ut men kom ihåg att det bara är 5km dom åker.

Det hänger på att Olsson och Lindborg gör stabila insatser är inte orolig för Haag och Kalla.

Sen är jag nyfiken hur det går för Kalla i den klassiska stilen i år men i en inofficiell tävling för två veckor sen spöade hon ju alla svenskor med minuten på 8km.

Men den 29e vet vi ju.

Inlagd: 2009-11-21, 21:14
Skriven av: Andreas

Vilken tvåans växel Haag visade upp. Helt sjukt!!! Grattis!

Inlagd: 2009-11-21, 21:32
Skriven av: Frans

Någon som vet varför de bara åker 5 km istf 7,5 imorgon?

Vi lär tappa på Lindborgs sträcka, flyg in Britta (och Emil på herrarnas) ?

Inlagd: 2009-11-22, 01:24
Skriven av: Jörgen

Är så glad för Anna H:s skull, äntligen marginalerna på sin sida! Sveriges bästa skidbloggerska tillhör nu även favoriterna till pallplatser, skönt!

(Undrar om inte Emil har varit framme och filat lite på Annas utrustning oxå, hehe..)

Tycker det nämns för lite, men att Östersund har blivit ett längdcenter i Sverige tror jag har stor inverkan på dagens resultat på damsidan. Att träna tillsammans med någon annan i världseliten måste vara det absolut bästa sättet att hålla barmarkssäsongen på en bra nivå.

Inlagd: 2009-11-22, 02:20
Skriven av: Oskar_A

Jörgen, Britta har ju inte visat upp någon vidare form nu, men kommer säkert utmana Sara framåt OS. Den här säsongen ser otroligt kul ut på damsidan, och tillväxten kan man inte heller klaga på. Men Charlotte, Anna och Anna borde väl vara rätt så givna på en os-sträcka om inget konstigt händer eller? Fjärde platsen kommer det däremot vara ett stenhårt krig om. Kandidater? Sara L, Britta, Hanna B, Lisa L, Sandra H, Jenny H, Maria R, Hanna S och kanske några till som lyckas göra en Anna Hansson och chocka i världscupen. Synd att man inte får ställa upp med två lag i OS-Stafetten..

Är så lycklig att Längd-säsongen är igång igen, blir ju riktigt varm i hjärtat över att åter få höra Hård/Blomqvist briljera som kommentatorer.

Inlagd: 2009-11-22, 02:28
Skriven av: Oskar_A

Jörgen: Varför ska dom köra 7,5 km??? Så länge jag kan minnas har damstafetten bara varit 5km per sträcka.

Inlagd: 2009-11-22, 05:16
Skriven av: Andreas

Damstafetten blir intressant med superlaget Norge, med Sverige som har tre starka kort (undrar har Lindborg klarar av Johaug, Kuitunen, Longa, Majdic, Kowalczyk), Finland med i går värdelösa Muranen på första och med Ryssland som kan ha något stort på gång.
Herrarna blir klart försvagade med 10 på förstasträckan. Fördelen är att de andra bra lagen också har svaga förstanamn. Tappar 10 max 45 sekunder så tycker jag att de ser intressant ut dock för Olsson, Andreasson och Hellner. Varning också för Norge 3.

Inlagd: 2009-11-22, 09:34
Skriven av: Jonas

Jag tror att Sara Lindborg gör en bra sträcka och det är Johaug som hon behöver bry sig om resten kan hon strunta i. Sara är ett konditions fenomen och kommer inte att spricka.
Herrarna där fruktar jag att det blir tre Norska lag på pallen.

Inlagd: 2009-11-22, 10:06
Skriven av: nisse

Andreas: hade för mig det brukade vara 7,5 men ack så fel man kan ha… :-)

Ska bli spännande att se damstafetten om en stund. Norges har flera lag och startar med Skofterud, Brun-Lie, Falla och Jacobsen. Kommer de att spränga fältet på första sträckan?

Hmm – Kazakhstan har råd att skicka två stafettlag men inte Sverige…?

Inlagd: 2009-11-22, 11:55
Skriven av: Jörgen

Typiskt med snöfall och uselt väder.
Sve har ingen bra vallningshistorik.
Dessutom åker de våra sämre i lössnö.
Vi får hoppas på mirakel som vanligt.

Inlagd: 2009-11-22, 12:14
Skriven av: nisse

För dom svenska herrarna kan väl snöfallet vara bra, men det gynnar ju absolut inte damlaget. Stämmer in i frågan om varför inte Sverige har två lag i respektive lopp? Någon som har sett något svar på det från förbundskaptenerna?

Inlagd: 2009-11-22, 12:19
Skriven av: Oskar_A

Helt galet bra av tjejerna önskar att det varade längre så man kunde se mera av dessa underbara tjejer!!!!

Inlagd: 2009-11-22, 13:49
Skriven av: markus

Oj vad kul att se alla tjejer göra helt perfekta lopp! Jag fick lite hjärtflimmer när Lindborg såg ut att mattas men det fixade hon galant.
Det mest perfekta var ju ändå att Kalla fick dänga Björgen, det sitter nog skönt mentalt för Kalla och som en rostig spik i foten på Björgen.

Inlagd: 2009-11-22, 13:55
Skriven av: nisse

Håller med dig Nisse. Om man fick önska, så skulle ju drömmen vara att Hellner spikar i en rostig spik i Petters fot idag oxå, men chanserna för det är nog tyvärr inte så stora med dagens lag.

Inlagd: 2009-11-22, 13:59
Skriven av: Oskar_A

Som jag skrev igår så fick inte Kalla ut allt igår på 10km för att föret inte passade henne men idag var det bättre förhållanden för henne.

Snabbaste varvtiden idag igen som hon alltid har på sin stafettsträcka.

Anna Olsson en jätte bra sträcka.

Sara Linborg också ett jätte bra lopp men undra om hon kan åka ännu snabbare när Johaug kommer i form och Kuitonen åker ännu snabbare som fick stryk av Maidic och KOWALCZYK på sin sträcka idag.

Inlagd: 2009-11-22, 16:54
Skriven av: Andreas

Anna Haag endast 10 sek efter Kalla idag, jätte bra gjort.

Inlagd: 2009-11-22, 16:56
Skriven av: Andreas

Var hittar man sträcktider från detta superlopp?

Inlagd: 2009-11-22, 17:08
Skriven av: markus

Haag imponerar bara mer och mer på mig. Ända sen jag började följa hennes blogg för två år sedan, så är hon min favorit i längdspåret.

Är lite orolig att hon har en för tidig formtopp, men jag hoppas att det istället är så att hon tagit två kliv framåt i sin utveckling i år, att hennes benbrott i handen gjorde att hon var tvungen att träna på ett nytt sätt som gjort nytta. Hoppas verkligen att det är så. 10 km fritt, skiathlon och stafetten för damer i OS kommer bli några av årets höjdpunkter. Kalla vinner 10F, Anna vinner skiathlon och Sverige tar guld på stafetten. Ja tack!

Inlagd: 2009-11-22, 18:04
Skriven av: Oskar_A

Tillägg till ovanstående för att förstärka insatsen idag lite. Hon plockade alltså in 15(?) sekunder på Saarinen, drog Steira genom dom jobbigaste delarna av banan, och orkade sen hänga på hela vägen när en av världens genom tiderna bästa fristilsåkerskor gick förbi, trots att Anna låg på i stort sett maxpuls när Steira satte in sin stöt. Imponerande!

Inlagd: 2009-11-22, 18:14
Skriven av: Oskar_A

Läste i GT i dag att Haag hade mjölkallergi.

Inlagd: 2009-11-22, 19:36
Skriven av: Thorbjörn

Haag har även astma.

markus: Sträck tider: http://www.fis-ski.com/uk/604/610.html?sector=CC&raceid=16144

Inlagd: 2009-11-22, 19:52
Skriven av: Andreas

Angående sträcktider så kan man notera att Kuitunen inte var så överlägset snabb som hon brukar vara. Faktum är att Anna Olsson hade en snabbare sträcktid på förstasträckan än vad Kuitunen hade på andra sträckan (15.18 mot 15.27). Kowalczyk hade snabbaste klassiska sträcktid (15.05 på andra sträckan), följt av de fyra första damerna på första sträckan (i intervallet 15.16-15.18) samt även nummer 5 och 6 (15.21-15.23) på första sträckan.

Inlagd: 2009-11-22, 20:50
Skriven av: swestam

Oskar_A: Lugn nu Steria är bra men hon är inte ens nära att vara en av genomtidernas bästa fristilsåkerskor.

Men håller med Haag imponerade stort underhelgen,vad jag har förståt så har hon siktat på dom första WC loppen för att säkra OS biljetten.

Inlagd: 2009-11-22, 21:56
Skriven av: jossa

Jo Anna åkte bra men har aldrig sett att Kalla har åkt så här bra tekniskt, har ni?

Tom Norrmännen med Thomas Alsgaard i spetsen berömde hennes teknik idag sen är det bara jämföra henne mot Björgen så förstår ni.

Synd att hon inte kunde åka likadant i lördags men men, man ska ju kunna behärska alla fören.

Tror att Anna har tagit ytterligt ett kliv framåt i utvecklingen.

Inlagd: 2009-11-22, 22:41
Skriven av: Andreas

Jättekul se damernas lopp idag och att Björgen togs ner på jorden!

Kallas teknik idag var underbar att se.

Tror att finskorna blir mera farliga senare i vinter.

Inlagd: 2009-11-22, 23:43
Skriven av: Jörgen

Dagens stafettvinst för damerna var den femte någonsin, klistrar in text från Expressen nedan:

Söndagens seger på 4×5 kilometer var den femte i världscupens historia av ett svenskt damlag, alla segrar och lag:

13 mars 1986, Oslo: Lis Frost, Carina Görlin, Karin Lamberg-Skog, Annika Dahlman.

11 januari 1987, Calgary, Kanada: Ing-Marie Carlström, Catrin Larsson, Annika Dahlman, Marie-Helen Westin (numera Östlund).

16 januari 1988, Dobbiaco, Italien: Karin Svingstedt, Anna-Lena Fritzon, Magdalena Wallin (numera Forsberg), Marie-Helen Westin.

4 februari 2007, Davos, Schweiz: Lina Andersson, Anna-Karin Strömstedt, Charlotte Kalla, Britta Norgren.

22 november 2009, Beitostölen, Norge: Anna Olsson, Sara Lindborg, Anna Haag, Charlotte Kalla.

Inlagd: 2009-11-23, 00:12
Skriven av: Jörgen

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values