03 september 2009, av Oskar

Lite orolig av ”Emil 100% fokuserad på OS”

jo_olsson.jpg
Johan Olsson i målet efter besvikelsen på VM

Jag brukar alltid höja en varningens finger när skidåkare blir för inställda på en distans, ett lopp i ett OS osv. Ni kanske minns Johan Olsson i vintras? Eller varför inte även självaste Emil Jönsson på samma mästerskap. Emil till längd.se:

”Det är OS som gäller till 100 procent. Allt annat kommer i skuggan av det.”

Olsson var i och för sig nog den största medaljkandidaten vi hade, ja om nu inte det konstiga vädret hade dragit in i Liberec. Men, som skidåkare på den nivån måste man ju inse att vädret och andra faktorer kan ställa till det och är det verkligen då så sunt att ha fokuseringen inställd på ett enda lopp över hela säsongen? Blir det inte lite för högt ställda krav och blir inte fallet efteråt så himla hårt om man inte lyckas?

Fast för att gå och vinna det där guldet måste man kanske ha inställningen Det loppet. Vad vet jag, som endast är s.k. elitmotionerande orienterare utan varisig formtoppar eller fokuseringar…

Vad tror ni?

6 kommentarer till ”Lite orolig av ”Emil 100% fokuserad på OS””

Johan gjorde helt rätt i sitt upplägg. Man kan inte begära mer än att vara i absolut toppform, sedan att det blev miss med skidorna visar att detaljer är superviktiga. Men Johan gjorde ändå sin bästa säsong någonsin och borde trots medaljmiss vara helnöjd. Sverige har tappat massor med medaljer på fel skidor under många år och det är ledningen som måste se till att vi har erfarenhet även på dåliga skidfören. Mästerskap läggs ofta på ställen med usla förhållanden.

Inlagd: 2009-09-04, 09:07
Skriven av: nisse

Jag tycker Emil har helt rätt i sitt tänk. Man måste ha fokus på det man är absolut bäst på för att få det där individuella guldet. En åkare som jag följer ganska tätt, Aino-Kaisa Saarinen, hade samma fokus inför 10km klassiskt i Liberec…. Tror man måste tänka så om man inte heter typ Kowalzyk eller Northug som kan ta gult i allt.

Sen är det bra att också ha andra mål som reserv om det skulle skita sig. Emil pratar bl.a. om stafetten och så tror jag också han vill lyckas i sprintstafett.

Inlagd: 2009-09-04, 10:51
Skriven av: Frans

Jag tror det är rätt att fokusera. Dock är det viktigt att inte vara övertänd dagarna öch speciellt timmarna innan.

Nisses kommentar är väldigt viktig. Hur många medaljer har vi missat pga felaktig laguttagning, för dåliga skidor och annat strul. Tror bara det är Kalla som kan ta guld när allt inte är perfekt.

Inlagd: 2009-09-04, 16:01
Skriven av: Alexander

Men för att lyckas är det jätte viktigt att ligga lågt och inte prata om medaljer. Efter 40års TV tittande kan jag konstatera att det går bra när vi slår i underläge och endast då. Svenska psyket klarar inte stora förväntningar.
Det verkar konstigt men så är det inom alla sporter.

Inlagd: 2009-09-04, 21:40
Skriven av: nisse

Kan konstatera att förbannelsen fortfarande gäller när jag läser om damfotbollen. Resultat skall man prata om efter och inte innan. Tidningar skall man överhuvudtaget inte prata förväntningar med. Kommer i håg 3milen i VM där tidningarna utnämnde Kalla till favorit efter att intervjuat ett koppel av toppåkare. Det enda resultatet blev att motståndarna blev extra taggade och hon blev nervös. Hon kunde ha tagit medalj om tidningarna hållt käft. Så regeln att ligga lågt och gärna berömma motståndarna är bäst.

Inlagd: 2009-09-04, 22:24
Skriven av: nisse

Johan körde väl inte på vanlig valla på VM bara för han ”satsade på VM”. Hade han kört ruggat hade han nog varit på pallen. Tvärt om var det kanske hans fokusering på 15 K och VM som var en av orsakerna till att han hade 3 pallar på VC – helt otrolig säsong när man tänker efter.
Det enda han missade på satsningen var väl Touren – och det var kanske synd.
Det jag tycker låter knas med Emil är att han vill vill köra distans också. Gör som Johan gjorde – fokusera!!!

Inlagd: 2009-09-06, 23:50
Skriven av: Allan Vallan

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values