27 augusti 2009, av Oskar

En som går mot strömmen!

Läste på längd.se idag om att långloppan Oskar Svärd tänker satsa hårt på att få köra femmilen under OS i vinter. Det vanliga under de senaste åren har ju varit att världscup-satsande skidåkare tröttnar och blir långloppor istället. I och för sig försökte Oskar slå sig in på världscupen förra året men då var det inte lika helhjärtat som i år:

”Därför är en liten formtopp inplanerad till november och säsongsstarten i Bruksvallarna.”

Målet med satsningen är inga medaljer i OS utan ”kunna göra ett bra lopp och även vara aktuell för stafettlaget.” Det låter lite väl okaxigt. Jag tycker att om man ska skifta från långloppa till en OS-femmil, då borde man väl ändå ha målsättningen att försöka ta medaljer?

Vad tror ni, kommer Svärd slå sig in i OS-truppen?

15 kommentarer till ”En som går mot strömmen!”

Vi hade många diskusioner kring uttagningarna till VM. Om Oskar Svärd inte ens tror att han kan ta medalj kan han nog glömma en OS plats på 5-milen. Jag tror däremot att han kan ha en chans, med rätt fokus, träning och bra vallade skidor.

Här tror jag också att svenska idrottare kan lära sig något av de norska om hur man ska ”formtoppa” fysiskt och mentalt inför ett mästerskap. Jag säger bara Torkildsen, Svindal, Aamodt, Kjus, Estil, Alsgaard med flera, som nästan alltid höjer sig en nivå i ett mästerskap. Jag kommer inte på så många svenskar som kan lyfta sig så inför ett mästerskap. Självklart har vi Klüft, Kristian Olsson, Elofsson, Borg, Svan, Wassberg, Stenmark men dessa är/var ju nästan alltid bra oavsätt om det var mästerskap eller inte.

Inlagd: 2009-08-27, 12:28
Skriven av: Alexander

Tror nog att det blir svårt. Hur många femmilar går det före OS? Jag kan inte komma på någon. Och att ta platsen på kortare distans blir nog väldigt svårt.

Inlagd: 2009-08-27, 15:35
Skriven av: nisse

Väldigt små chanser att komma med. Som nisse säger går det ju inga 5-milar före OS. Han måste åka fort på15 klassiskt för att ta sig med och det är han betydligt sämre på.

Inlagd: 2009-08-27, 15:45
Skriven av: hans

Olsson, Södergren är givna för en klassisk femmil. Men sen? Tror nog att han kan slå sig in i truppen. Den 20. december går WC i Slovenien med 30km masstart klassiskt. Ett utmärkt tillfälle att slå sig in i OS laget.

Inlagd: 2009-08-27, 16:11
Skriven av: Frans

Hur många platser får vi på femmilen i OS? Är det mer än 3 så tycker jag att Jerry och Oskar gott kan tävla inbördes om den 4e platsen, att den är vikt för dom. Det kan bli en chansning som går hem om loppet får en ”långloppsliknande prägel”, vilket ju är troligt när det är tråkig masstart.

Jag unnar dessutom långlopparna en start i OS. Kanske borde till och med långlopp bli en OS-gren? Jag skulle inte må dåligt av ännu en skidtävling i OS =)

Inlagd: 2009-08-27, 20:19
Skriven av: Oskar_A

Tillägg till ovanstående: Givetvis borde även Tynell få kriga om ”långloppsplatsen”.

Inlagd: 2009-08-27, 20:21
Skriven av: Oskar_A

Vad tror ni om kommande laguttagningar?
Jag tror att Lisa L kommer in i toppgruppen redan till premiären. Hellner har tydligen varit grym i försäsongen det kan bli hans stora lyft i år. Vad tror ni?

Inlagd: 2009-08-27, 22:55
Skriven av: nisse

Oskar_A är alltid 4 platser i OS har varit de så länge jag kommar ihåg

Inlagd: 2009-08-28, 12:00
Skriven av: jossa

Vore kul om alla de tre stora långloppsåkarna satsade på 5-milen. Jag tror att de med rätt träning och fokus kan överaska positivt.

Södergren och Olsson känns annars givna. Sedan krigar Fredriksson, Larsson x2, Rickardsson, och förhoppningsvis någon annan som lyft sig till denna säsong om de sista platserna.

Hoppas vi iallafall slipper uppleva att Sverige ställer upp med tre åkare pga dålig planering.

Inlagd: 2009-08-28, 15:06
Skriven av: Alexander

Jag tror inte på Mathias Fredriksson spec med tanke på hans senaste säsong men är glad om jag har fel. Södergren och Olsson är idag självskrivna men även de måste visa att de är redo och fit för OS (och inte leva på gamla meriter).

Varför inte arrangera en svensk uttagningstävling nära inpå OS (alternativt tidigare under säsongen t.ex okt avd två formtoppar) angående just femmilen där förutsättningarna är:

* Södergren och Olsson får åka till OS om de placerar sig inom top 5 – med tanke på senaste säsongen, deras meriter och erfarenhet (och kan höja sig i mästerskap).

* De två bästa får åka till OS (skulle Södergren/Olsson vara bland dem gäller trean och/eller fyran)

Det borde spetsa till den inhemska konkurrensen och få alla inkl långlopporna och de ”självskrivna” (Södergren och Olsson) att bekänna färg…

Bara en tanke :-)

Inlagd: 2009-08-28, 22:31
Skriven av: Jörgen

Ryssland försöker inte ens längre dölja att tycker att doping är ok:

http://www.vg.no/sport/ski/langrenn/artikkel.php?artid=566993

Inlagd: 2009-08-29, 10:09
Skriven av: Alexander

Tror inte alls på iden att arragera något testlopp för OS 5 milen,

Tror att Oskar Svärd har stor chans att slå sig in i OS laget.

Får Mats Larsson vara frisk hela säsongen tror jag han kan göra en bra 5 mil.

Inlagd: 2009-08-29, 13:43
Skriven av: jossa

Inte jag heller. Hur skall man få plats med nåt sånt lopp? Nej, kör ett längre klassiskt lopp (typ 30) i Bruks och ett kortare skejtlopp för att granska VC platser. OS platser skall delas ut i internationell konkurrens. För femmilen är VC loppet i Slovenien en utmärkt kvaltävling om OS platser. Fast hur stor kvot har herrarna på distans i år?

Inlagd: 2009-08-29, 14:36
Skriven av: Frans

Ja, förstår problematiken och det lär aldrig bli av men visst skulle det ha varit spännande med ett rent uttagningslopp?

Inlagd: 2009-08-29, 23:06
Skriven av: Jörgen

Jörgen. Vad skulle hända om Södergren skulle välja att köra vallat och alla andra ruggat. Eller vad händer om han blir sjuk och inte kan ställa upp. Ska han inte få åka då? Problemet med uttagingstävlingar är rätt givna, titta bara på USA:s friidrottare, rätt ofta att nån av världens bästa inte får åka till VM för att de tabbat sig på nåt sätt i en enda tävling.

För övrigt tror jag inte nån av långlopporna har en chans. Bara Svärds inställning diskvalificerar honom. Dessutom tror jag inte de är tillräckligt bra.

Inlagd: 2009-08-30, 16:59
Skriven av: Martin

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values