30 mars 2009, av Jörgen

Norge, Norge, Norge… Eller?

Det är inte utan anledning som vi tittar snett på Norge. Deras enorma framgångar i sprint herrar, Petter, JVM-drottningen, unga och okända talanger som stiger fram och lyckas mm är värda att avundas men jag vågar tro på att Sverige iaf på damsidan i distans kommer att gå om Norge snart, tror redan till nästa säsong:

Norges Marit Björgen avbröt Tour de Ski för två år sedan och har inte varit sig lik sedan dess. Destu biffigare hon blivit destu sämre har hon blivit. Tycker att Björgen definitivt detroniserats som inhemsk skiddrottning denna säsong. Kristoffersen och Johaug har tagit över, Steira har också gjort en bra säsong. Sen har de Falla och Brun-Lie (sprint) och Flugstad Östberg (JVM-drottningen) som coming names. Inte alls dåligt!

Italien? Follis och Longa men sen är det stopp. Valbusa har tappat i och med att hon blivit äldre och deras drottningar har slutat (Belmondo, Di Centa och i viss mån Paruzzi), Ryssland? Idel doldisar. Deras bäste (Medvedeva) slutade på 20:e plats i WC-totalen. Tyskland? Jodå, slog Sverige i VM-stafetten men tror inte att de gör om det. Består inte precis av ungdomar (deras fyra bästa är födda 1978-1981).

Sverige, Anna Olsson: positiv avslutning på säsongen, vill mycket hellre se henne som starter i stafetten istf Lina (som sjunkit denna säsong), hoppas att Olsson får en bra och skadefri försäsong samt är med från början under sin sista säsong. Anna Haag: bra i både klassiskt och i sprint. Lite för mycket sjuk, fetbort med det för hon är bra när hon inte är sjuk!

Britta Norgren är vår mest komplette skidlöpare idag dvs behärskar alla grenar (klassiskt/fristil/sprint/distans) men är inte bland världens allra bästa i någon av grenarna, tyvärr. Kunde hon ta ett steg till på samtliga fronter skulle vi definitivt få se hennes namn däruppe, i kamp med bland Majdic och Kowalczyk i WC-totaltoppen.

Charlotte Kalla – i världsklass i fristil distans, hoppas på att hon blir bättre i klassiskt framför allt (samt startar snabbare i sprint). Hon är fortfarande ung och lär sig än. Det svenska skidförbundet borde anställa den finske tränare som lärt Virpi åka så gudomligt i klassiskt, det vore det optimala.

Juniorerna: Hanna Brodin tog flera JVM-medaljer än Lisa Larsen samt fick åka i VM men Lisa kan stoltera med WC-poäng från Falun. Väljer Lisa bort orienteringen och satsar fullt på skidor blir jag inte förvånad om hon snor tredjesträckan i OS-stafetten (med andra ord får då Britta och Haag konkurrera om andrasträckan). Hanna kan också bli väldigt bra, både hon och Lisa har tiden för sig, tror att de får tävla mycket kommande vinter när Sverige nu har fem fasta platser i kvot istf fyra. Lite synd att Hanna inte tog WC-poäng i Falun (då hade Sverige haft sex platser i nationell kvot istf fem) men inget att göra åt och fem platser är bättre än fyra, bara att gilla läget.

Sen har vi många som befinner sig på gränsen, någon kanske stiger fram?

Har jag nu inte glömt något? Nej, sparade det bästa landet till sist på damsidan: Finland. Tror inte att något annat land kan rubba dem. De har Saarinen, Kuitunen, Muranen och Roponen (alla inom top 11 i WC-totalen), alla stabila och rutinerade. Sen har de några unga på gång också men dessa fyra nämnda lär vara cementerade (och vinna) kommande säsong.

30 kommentarer till ”Norge, Norge, Norge… Eller?”

Trodde aldrig jag skulle höra någon svensk föreslå att Kalla skulle anställa Jarmo Riski som tränare :D

Inlagd: 2009-03-30, 06:02
Skriven av: Finne

Ser man dessutom hur många unga och amatörer totalt som är ute och åker skidor i de nordiska länderna, så är nog tyvärr Sverige på väg till samma nivå som Danmark. Det är oändligt många fler som är ute och åker skidor i Finland och Norge, jämfört med Sverige!

Inlagd: 2009-03-30, 07:26
Skriven av: Kurt

B-nation eller?Det är ju bara att se på startlistorna vid helgens SM jämför med Norges NM.Stafetterna:SM 11 damlag 22herrlag NM:45damlag 99 herrlag.

Inlagd: 2009-03-30, 08:17
Skriven av: lkh

Vi har inte samma bredd som Norge och Finland så det är desto mer imponerande att vi har en så hög topp. Visst Finlands damer är lite outstanding just nu men om två år har nog Kuitonen,Saarinen och Roponen lagt av vad har dom då?
Även Follis, Longa, Majdic, Björgen och Steira har nog slutat. Så kampen om det hela lär stå mellan Norge Sverige och Kowaltzcyk. Då ligger vi väldigt bra till med våra unga åkare.
Kalla är då 24, Haag 25 och Lisa 21
och börjar först då få full potensial.
Det har alltid varit några gamla dominanter som legat som en kloss för dom yngre . Så var det med Neomanova och Smigun dom blockerade dagens dominanter och lika lär det som sagt bli om ett par år.

Inlagd: 2009-03-30, 08:44
Skriven av: nisse

Kalla är 22
Haag är 23
Lisa är 18

Alltså ännu bättre :)

Inlagd: 2009-03-30, 09:25
Skriven av: Lars

Jörgen håller inte alls med om att Lina sjunkit denna säsong tycker hon gör en rätt bra säsong kan du motivera varför du tycker hon sjunkit? hon var riktigt starkt under VM 2 medaljer ( rikigt stark i team sprinten) sedan åkte hon bättre i traditionellt än på många år. betyg på en skala från 1-5 på alla som åkt i landslaget i år
Kalla 4
Haag 4 (Mkt bra Tour de ski)
Olsson 4(bra avslutning av säsongen)
Andersson 4 ( 2 VM madeljer)
Norgren 3(sakna ett riktgt topp resultat för en fyra)
Larsen 3 ( tog WC poäng )
Ingmarsdotter 3(bra VM)
Eriksson 3
Rydqvist 2
Bodin 2
LIndborg 2
Pajala 2
Strandberg 2
Wikman 2

Inlagd: 2009-03-30, 09:43
Skriven av: jossa

Lars: Det jag ville visa är hur det ser ut om två år. Alla åkare som i dag är 30+ lär ha slutat om två år det gäller även Tyskorna ,Muranen och Shevchenko. Det är enorma tapp inom några år och fortfarande få unga på väg upp. Så för sporten vore det bra med typ Gössner och någon Italienska även den nya Finskan Lähtemäki och någon Ryska som kan ta steget upp. Det kan bli lite tjatigt med alla Svenska guld!
(Ironi).

Inlagd: 2009-03-30, 09:53
Skriven av: nisse

Jossa: jag håller med om att Lina gjorde ett bra VM och din fyra till henne får hon gärna behålla! Vad jag menade (och uttryckte mig kanske inte så bra/klart) var i distans och i stafetter – Linas styrka ligger främst i sprint. Ser hellre Anna Olsson som startkvinna i stafetterna, om hon fortsätter att åka som hon gjorde i slutet av säsongen.

Inlagd: 2009-03-30, 11:33
Skriven av: Jörgen

varför ska inte lisa fortsätta med orienteringen? det är ju det bästa alternativa träningen till längdskidor på snö. Sen kanske hon inte ska vila extremt mycket för att toppa formen inför viktiga OL-tävlingar men jag tror att hon absolut inte förlorar något på att springa Ol på sommaren

Inlagd: 2009-03-30, 15:12
Skriven av: sjök

Hoppas att vi får in en med Pichlers kapacitet. En sak som jag tror är viktigt för att vi ska få väldens bästa landslag är fokus prioritera skidåkning före i stort sätt allt annat. Åkarna bör inte hålla på och bygga hus själv eller ha barn på dagis och bli sjuk pga det. Detta låter säkert väldigt osvenskt, men när när så många ledare, tränare, sponsorer med flera satsar så pass mycket pengar och tid på detta så bör detta egentligen vara en självklarhet. Sverige behöver verkligen flera guld (hälst stafett och 5-mil) i OS och kommande VM för att skapa intresse hos media och ungdommar som ska välja vilken idrott de ska hålla på med. Jag har i vinter sätt flera exempel på när TV4 inte ens nämner viktiga skidnyheter, men har reportage om dam-innebandy.

Jag har också ett radikalt förslag inför OS. Dela upp laget i 4-6 små enheter med ca 2 tjejer, 2 killar och 3 ledare/vallare i varje. Dessa enheter ska resa till OS och bo tillsammans under OS. Om det kommer in sjukdommar någonstans så vet vi att vi att vi i.a.f. har ett lag som är mer än 75% friskt. Det finns säkert en massa problem kring detta pga att alla ska bo i OS-byn med mera, men vi kan väl göra så gott det går.

Jag är ganska enig med Oskar, men jag tror att Astrid Jacobsen kan bli riktigt farlig när hon kommer tillbaka. Väldigt få behärskar alla distanser på det sätt hon gör. Hon har haft stora problem med skador och sjukdommar detta året. Det som talar mest emot henne är faktiskt att hon läser till läkare och det tror jag tar för mycket tid och energi. Jag tror att det är Jacobsen, Kalla, Johaug och kanske en eller två till (förhoppningsvis Haag eller Larsen) som kommer att bli dominerande när de ”äldre” slutar.

Jossa: tycker du är lite hård mot Rydqvist som gjorde flera bra lopp under touren.

Säkert bra för Lisa att ha orientering om sommaren så att hon har glädje i sommarträningen. Det är bara viktigt att det inte blir stress och långa bilresor och mycket tävlande. Sedan är det ju viktigt med styrke och rullskidor så att hon kan bli starkare på platta partier i fristil, men hon har väl tränare runt henne som ser efter sådana saker.

Inlagd: 2009-03-30, 18:40
Skriven av: Alexander

Jörgen håller med dig om att Anna Olsson ska åka första stäckan i OS eller sista om hon fortsätter nästa år som hon avsluta den här.ser intressant ut på damsidan många som kan vara med å slås om OS biljetterna.
Kanske var lite hård när jag gav Rydqvist en två i betyg men lätt var de inte att ge henne betyg.

Inlagd: 2009-03-30, 20:11
Skriven av: jossa

Två reaktioner på ett bra och givande inlägg Oskar:

Jarmo Risski vill jag aldrig se som tränare till Kalla :)

Och sen en lite mer seriös kommentar:

Ingen kan väl peta en frisk Anna Haag i en traditionell stafett? Kalla och Anna H är väl dom två åkare som är givna i en uppställning eller har jag fel?

Inlagd: 2009-03-30, 22:26
Skriven av: Oskar_A

nu till en viktigare sak.. Jag har precis fått tag på andra delen av jaktstarten i Lahtis (den där Per var så sjukt grym) på Mpeg. Det var den dagen då Mika Myllylä inte ställde upp på fristilen pga ”sjukdom”.

Det är underbart att se Per kriga ner allt motstånd, även om fortsättningen på hans karriär lämnar lite bitterljuva smaker i munnen.

Men om ni vill så lägger jag upp filen någonstans där ni kan hämta den, fast jag vet inte vart. den är lite över en GB.

Inlagd: 2009-03-30, 22:34
Skriven av: Oskar_A

Jag tror inte det finns behov av några nya tränare för Kalla. Jag upplever och tror att hon har börjat gilla klassisk åkning och det är nog ett tecken på att hon börjar få det att stämma bättre. Senast på SM var hon ju väldigt nöjd och hon söker sig till klassiska tävlingar numera i stället för att undvika dom. Det är trots allt bara 3-4 sek/km hon behöver bli snabbare för att vara toppklass även där.

Inlagd: 2009-03-30, 22:45
Skriven av: nisse

Alexander + Oskar A: det är inte bloggens ägare Oskar som skrivit inlägget som ni svarar på! :-)

Oskar A: I en stafett petas Anna H i både klassiskt som i fristil iaf som säsongen slutade. Hon måste sluta med att bli sjuk. Sen tar jag väldigt gärna del av den Per O-videon…

Nisse: Jarmo Riski formade Virpi till en världsåkare i klassiskt – varför skulle han inte få ta sig an Kalla och finslipa henne till en diamant i klassiskt?

Inlagd: 2009-03-30, 23:08
Skriven av: Jörgen

Förlåt Jörgen.. Det var ditt bra inlägg som jag svarade på..

Men att låta Jarmo forma Charlotte känns lite väl magstarkt, tycker du inte?

Ska se om jag kan lägga upp filen någon annanstans, återkommer

Inlagd: 2009-03-30, 23:15
Skriven av: Oskar_A

Sen är det lite kortsiktigt att säga att Anna H måste sluta bli sjuk eller?.. hon har haft en sjukdomsperiod, medan Britta (som du placerar före i ett stafettlag) nog har liiiiiiiiite mer sjukdomshistorik än Anna H eller?

Man måste minnas längre tillbaks än till VM

Inlagd: 2009-03-30, 23:18
Skriven av: Oskar_A

Lite om Charlotte Kalla och klassiskt.
Jag tycker inte Kalla åker tekniskt sämre i klassiskt än hon gör i fritt. Det handlar faktiskt mycket mer om kroppslängd än teknik. Kortare åkare har en nackdel mot längre när det gäller klassisk åkning, på samma sätt som långa åkare har det i skate.
Ex. Kuitunen-Roponen, Hjelmeset-Hofstad, Majdic-Follis osv…

Det finns undantag och det går att bli bra på klassiskt även om man är kortare än konkurrenterna (ex. Jauhojärvi) men det kräver betydligt mer.

Inlagd: 2009-03-31, 05:24
Skriven av: Frans

Lisa Larsen passade tydligen på att åka och vinna Storlirennet, i stället för att köra klassiskt i SM:

http://www.storlirennet.no/

Inlagd: 2009-03-31, 06:55
Skriven av: Kurt

Frans: Du har säkert rätt i att kroppslängd gör att man har lite olika fysiska förutsättningar. Men jag tror att det i Kallas fall sitter lika mycket mentalt. Tycker hon att det är kul och känns positivt att starta i klassiska lopp så kommer resultaten. Samma sak med pursuit, när hon lär sig att göra sitt eget lopp i masstarter och inte stressas med i andras upplägg så kommer resultaten även där. Hon har en del riktigt bra klassiska lopp på slutet och det kommer att ge självförtroende som nog är väl så viktigt.

Inlagd: 2009-03-31, 08:30
Skriven av: nisse

Beklagar den Jörgen, men vågar inte hoppas att det inte ska upprepas:-).

Johaug är väl inte särskilt stor, men det är klart att i stakning kan längd vara en fördel.

Inlagd: 2009-03-31, 20:17
Skriven av: Alexander

Det om bättre förutsättningar ifall man är lång/nätt/biffig/slank i klassiskt resp fristil stämmer säkert statistiskt sett men undantag finns, t.ex italienskan Stefania Belmondo.

Inlagd: 2009-03-31, 20:36
Skriven av: Jörgen

Jag skall äntligen få se lite skidåkning live i helgen då det är final i Vattenfallcup i Piteå. Bra åkare deltar Modin,Kalla och Britta.
Skapligt med åkare 100 seniorer och 100juniorer varav 15 utländska.3.3km skejt Lördag och 10/15 klassisk på Söndag. Det skall bli roligt med sol och 8 plus och bra skidåkning.

Inlagd: 2009-03-31, 20:39
Skriven av: nisse

”Jag tycker inte Kalla åker tekniskt sämre i klassiskt än hon gör i fritt. Det handlar faktiskt mycket mer om kroppslängd än teknik. Kortare åkare har en nackdel mot längre när det gäller klassisk åkning, på samma sätt som långa åkare har det i skate.
Ex. Kuitunen-Roponen, Hjelmeset-Hofstad, Majdic-Follis osv…”

Den här ”regeln” finns det så mycket undantag för.
Det finns till exempel en polsk skidåkerska som har en hållning liknande Ringaren i Notre Dame och varken kan åka skate eller klassiskt men vann världcupen ändå.

Så nog ska Kalla kunna åka fort i klassiskt, det är bara att öka storleken på motorn och därefter höja frekvensen.

Inlagd: 2009-04-01, 08:11
Skriven av: Gabriel

Jörgen varför tror du Jarmo Riski skulle lyckas forma Kalla till en klassisk diamant? av dom han tränar är de väl endast Kuitunen som åker bra klassiskt tekninsk sett

Inlagd: 2009-04-01, 08:11
Skriven av: jossa

Är de någon som vet hur lång kalla är?

Inlagd: 2009-04-01, 10:14
Skriven av: jossa

Jossa: 162cm

Inlagd: 2009-04-01, 13:26
Skriven av: nisse

Att tillägga är ju att hon har tillräcklig fart redan i dag hon hänger med väldigt bra i klassisk sprint. Så problemet är nog som hon själv säger att hon får en svacka i alla lopp. Det var ju väldigt tydligt i Trondheim där hon hängde med bra i 8-10km och därefter tappade minuten men sedan åkte hon jämt med täten mer än hela sista milen.Så med bättre träning och en mer utpräglad formtopp (vilket jag tycker hon saknat hela säsongen)så slipper hon svackorna.Det positiva med SM loppet är att där höll hon jämn fart över alla mil
så det är inte långt borta att hon tar ett rejält kliv i klassisk.

Inlagd: 2009-04-01, 13:54
Skriven av: nisse

Gabriel: ”Så nog ska Kalla kunna åka fort i klassiskt, det är bara att öka storleken på motorn och därefter höja frekvensen.”

Helt enig. Precis det skrev jag också men jag uttryckte mig ”det kräver betydligt mer”.

Min ”regel” är inte nåt jag själv kommit på utan det råkar faktiskt vara Jarmo R som gav det svaret när han fick frågan varför vissa åkare har lättare för skate medan andra lyckas bättre i klassiskt.

Inlagd: 2009-04-01, 16:35
Skriven av: Frans

Startlistor skidskytte distans Nm kontra SM:

Damer SM: 16 NM: 39
Herrar SM: 17 NM: 87

Inlagd: 2009-04-05, 06:01
Skriven av: Kurt

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values