Norge, Norge, Norge… Eller?

Det är inte utan anledning som vi tittar snett på Norge. Deras enorma framgångar i sprint herrar, Petter, JVM-drottningen, unga och okända talanger som stiger fram och lyckas mm är värda att avundas men jag vågar tro på att Sverige iaf på damsidan i distans kommer att gå om Norge snart, tror redan till nästa säsong:

Norges Marit Björgen avbröt Tour de Ski för två år sedan och har inte varit sig lik sedan dess. Destu biffigare hon blivit destu sämre har hon blivit. Tycker att Björgen definitivt detroniserats som inhemsk skiddrottning denna säsong. Kristoffersen och Johaug har tagit över, Steira har också gjort en bra säsong. Sen har de Falla och Brun-Lie (sprint) och Flugstad Östberg (JVM-drottningen) som coming names. Inte alls dåligt!

Italien? Follis och Longa men sen är det stopp. Valbusa har tappat i och med att hon blivit äldre och deras drottningar har slutat (Belmondo, Di Centa och i viss mån Paruzzi), Ryssland? Idel doldisar. Deras bäste (Medvedeva) slutade på 20:e plats i WC-totalen. Tyskland? Jodå, slog Sverige i VM-stafetten men tror inte att de gör om det. Består inte precis av ungdomar (deras fyra bästa är födda 1978-1981).

Sverige, Anna Olsson: positiv avslutning på säsongen, vill mycket hellre se henne som starter i stafetten istf Lina (som sjunkit denna säsong), hoppas att Olsson får en bra och skadefri försäsong samt är med från början under sin sista säsong. Anna Haag: bra i både klassiskt och i sprint. Lite för mycket sjuk, fetbort med det för hon är bra när hon inte är sjuk!

Britta Norgren är vår mest komplette skidlöpare idag dvs behärskar alla grenar (klassiskt/fristil/sprint/distans) men är inte bland världens allra bästa i någon av grenarna, tyvärr. Kunde hon ta ett steg till på samtliga fronter skulle vi definitivt få se hennes namn däruppe, i kamp med bland Majdic och Kowalczyk i WC-totaltoppen.

Charlotte Kalla – i världsklass i fristil distans, hoppas på att hon blir bättre i klassiskt framför allt (samt startar snabbare i sprint). Hon är fortfarande ung och lär sig än. Det svenska skidförbundet borde anställa den finske tränare som lärt Virpi åka så gudomligt i klassiskt, det vore det optimala.

Juniorerna: Hanna Brodin tog flera JVM-medaljer än Lisa Larsen samt fick åka i VM men Lisa kan stoltera med WC-poäng från Falun. Väljer Lisa bort orienteringen och satsar fullt på skidor blir jag inte förvånad om hon snor tredjesträckan i OS-stafetten (med andra ord får då Britta och Haag konkurrera om andrasträckan). Hanna kan också bli väldigt bra, både hon och Lisa har tiden för sig, tror att de får tävla mycket kommande vinter när Sverige nu har fem fasta platser i kvot istf fyra. Lite synd att Hanna inte tog WC-poäng i Falun (då hade Sverige haft sex platser i nationell kvot istf fem) men inget att göra åt och fem platser är bättre än fyra, bara att gilla läget.

Sen har vi många som befinner sig på gränsen, någon kanske stiger fram?

Har jag nu inte glömt något? Nej, sparade det bästa landet till sist på damsidan: Finland. Tror inte att något annat land kan rubba dem. De har Saarinen, Kuitunen, Muranen och Roponen (alla inom top 11 i WC-totalen), alla stabila och rutinerade. Sen har de några unga på gång också men dessa fyra nämnda lär vara cementerade (och vinna) kommande säsong.