26 februari 2009, av Oskar

Inför herrstafetten

Brons idag, guld i morgon? Inte helt omöjligt, men det kommer bli tufft, stentufft! Norges kollaps idag i damstafetten är tror jag till vår fördel inför i morgon. Svenskarna är inför morgondagen på ett otroligt bra humör efter dagens medalj och de har självförtroendet, speciellt på andra och tredje sträckan. Norge däremot, de har nu helt plötsligt fått allt större press på sig att prestera, då det blev skuffelse på damsidan idag. Eller så är de svinrevansch-sugna. I morgon får vi se.

1235648312181_810.jpg

En person som vi verkligen kommer få se är Petter Northug (som för övrigt bär svenskt skärp – J Lindeberg..). Den sympatiske norrbaggen har redan inför stafetten bränt av några nya citat-rökare. Eller vad sägs om dessa:

”Jeg slo ham i Gällivare, jeg slo ham i La Clusaz. Jeg kommer aldri til å tape en spurt mot Marcus Hellner”
”Jeg håper virkelig at jeg og Marcus får et spurtoppgjør i morgen.”

Och till frågan om att alla sätter sina bästa spurtare på slutet säger han kyligt:

”De er sterke ja, men jeg slår dem.”

Oh well…

Sveriges lag

  1. Daniel Rickardsson
  2. Johan Olsson
  3. Anders Södergren
  4. Marcus Hellner

Om alla dessa åkare håller den form de visat under den senaste tiden ja då blir det en fantastiskt dag i morgon!

Daniel Rickardsson är väl det enda lilla frågetecknet. Men det är ett väldigt litet frågetecken. Han har gjort bra stafetter förr och han verkar vara i sitt livs form. Varken Mathias Fredriksson eller Mats Larsson blev uttagna, och det tyder väl förhoppningsvis på att man tror stenhårt på Rickardsson.

Vanligtvis brukar förstasträckan inte vara så himla hård. Vilka Richardsson möter vet jag inte exakt men i norska laget kör Eldar Rønning på första och han har visat bra form (och ska få barn i sommar!), så det finns risk att Rickardsson blir avhängd i början, men det borde inte göra så himla mycket eftersom…

…sträcka två körs utav Johan Olsson som är i sitt livs form och kommer göra allt han bara kan för att lyfta sverige till en medalj, helst av ädlaste valör. Till Krönikören sa han så här idag:

”..faktum är att det känns FÖR bra…”

Olsson ställs emot bl.a. Odd-Bjørn Hjelmeset och han är inte så dålig han heller (tyvärr). Gammgubben håller än! Har vi tur lyckas Olsson gå loss, helst ensam men kanske med några få lag och sen…

…ja sen blir det åka av på den tredje och tillika första frisstilssträckan för jag tror Anders Södergrens plan är att köra på max från första början! Hofstad går för Norge och han har varit långt ifrån lika bra som Södergren hittills i VM. Jag tror mycket på Södergren! Lyckas han skaka av sig resten av fältet…

…ja då är det dags för Marcus Hellner att ställas inför sitt livs största uppdrag hittills i karriären. Hans uppdrag: att hålla undan för Northug. Just nu känns det som om det är det enda som räknas! En tysk får gå förbi, en ryss likaså, men imorgon ska vi fanimig ha Northug efter oss i mål!

Det finns risk att jag kommer få äta upp det där…

Lagen

Tider

12:45 startar sändningarna i SVT
13:00 går starten

47 kommentarer till ”Inför herrstafetten”

Det var länge sen vi hade en sådan har stor chans till Guld!

Håller Rickardsson någorlunda kan det bli rena rama ”Stafett ala finlands damer” i morgon.

Inlagd: 2009-02-26, 16:26
Skriven av: Lasse_kongo

Takk for en bra oppsummering før staffetten i morgen. Men så leng ikke Hofstad nok en gang driter seg ut er det nok en fare for at Hellner bare ser ryggen på Northug de siste 200m.
Lykke til!

Inlagd: 2009-02-26, 17:00
Skriven av: Odd

Är inte jätteorolig inför D.R sträcka han kommer nog inte vara långt efter. Känns jobbigare med sista då möjligheten finns att Hellner får gå ut i ensam ledning. Jag börjar få flashbacks från 2003. Brink går ut 20 sekunder för Norge…Hugaligen…För nerverna kommer det nästan kännas bättre om Hellner går ut tillsammans med någon.

Känns inte som man vet var Hellner riktigt står. Har ju inte varit så många korta fristilslopp efter Gällivare.

Inlagd: 2009-02-26, 17:18
Skriven av: Martin

Norge kör med Hofstad, vad tänker de med?? Södergren kommer att MOSA honom!!! I och för sig är Hofstad kanske den mest ojämna åkaren i världseliten så trots att han var dålig i dubbeljakten så kan han göra ett kanonlopp imorn.

Inlagd: 2009-02-26, 17:48
Skriven av: Frans

Det är många länder som inte visat mycket ännu, t ex Tjeckien. Men det har också varit mycket klassiskt, lagen för i morgon bör i alla fall vara

http://www.fis-ski.com/uk/604/610.html?sector=CC&raceid=14510

Inlagd: 2009-02-26, 17:48
Skriven av: Kurt

Sverige har för första gången sedan 2003 och andra gången sedan 1991) det bästa laget (om stafett hade haft individuell start och man tar utgångspunkt i hur bra varje åkare är på att åka 10 km). Det är 20 år sedan vi vann senast. Jag kommer nästan inte ihåg hur det kändes.

Imorgon finst det bara ett lag som kan ta oss och det är Norge. Jag tror det blir väldigt svårt för Olsson att få mer än ett par sekunder på Hjelmeset (han har väl aldrig tappat mer än 2-3 sekunder på en stafett i varken OS, VM, världscupen, NM), däremot tror jag att Olsson klarar att ta ikapp 15-20 sekunder om Rickardsson tappar. Jag tror att det bra att Rickardsson får Rönning imot seg och slipper åka mot Hjelmeset för när Hjelmeset åker 1a sträckan kan han ibland göra en Kuitonen och köra hårt från 1a kilometern. Jag blev väldigt glad att Norge kör med Hofstad istället Gjerdalen. âr det någon som vet varför Norge djort det?

Nu håller vi tummarna för grabbarna!!

Inlagd: 2009-02-26, 18:15
Skriven av: Alexander

För att känna sig säker på att vara före Norge i mål så måste Hellner tillgodo på Northug. Har kollat väderutsikterna dom närmaste dagarna men jag vet inte hur pass tillförlitliga dom är. I morgon fredag ska det bli snö/regn och en temp på 0 till 3 grader plus. Lördag blir det lite varmare och regn. Söndag mulet men troligtvis uppehåll och ca fem grader plus.

Inlagd: 2009-02-26, 18:21
Skriven av: rs

Oj, det föll bort en del ord där. Hellner måste ha en minut tillgodo på Northug ska det vara.

Inlagd: 2009-02-26, 18:22
Skriven av: rs

Jeg tror sveriges sjanser er å kjøre av norge før siste etappe, og den sjansen er vel til stede sånn som lagoppstillingene er.

Jeg tror ikke Northug klarer å kjøre inn så veldig mye på Hellner, selv om han er i sitt livs form.

Men stafett er stafett. Veldig mange vil være med til slutten, og det er langt fra sikkert at Sødergren klarer å sprenge feltet på 10 km.

Jeg tror på 3-4 lag med til slutt – og da er jo Norge favoritt.

En annen ting er at jeg har veldig stor tro på Northug på søndag. Han er nesten umulig å bli kvitt i den formen han er nå, og 3-milen viste at det ikke er andre enn Sødergren som er interessert i å kjøre hardt over lengre strekker.

Inlagd: 2009-02-26, 18:27
Skriven av: Tor

Helt enig med Frans, Hofstad er ett håpløst usikkert kort. Det er en stund siden han var veldig langt fremm. Søndergren kommer til å gå stygg fort er vi redd :-) Northug og Hellner skal bli morro. Begge er litt høyt på strå, slik skal det være. Lykke til imorgen til Sverige. Håper dere er bli glad for SØLV. HEHE vi får se.

Inlagd: 2009-02-26, 18:35
Skriven av: Lasse norge

Sverige kommer mosa Norge redan innan, eftersom Sverige har fysiskt starkare åkare, det blir alltså ingen spurtduell, Grattis Norge till Silvret, GOLD FOR SWEDEN

Inlagd: 2009-02-26, 18:48
Skriven av: Mattias

Liten skrällvarning för Finland. Enda nation med tre Liberec-medaljörer i laget. Den fjärde åkaren (kör 3:e sträckan) är en utvilad fristilsspecialist som har samma tränare som Saarinen…

Men Sverige är nog GULDFAVORIT, speciellt när Norge kör Hofstad i stället för Gjerdalen.

Inlagd: 2009-02-26, 18:51
Skriven av: Frans

Tror på Sveige imorn tror det kan bli ett guld.Rickardsson kommer inte tappa på första för omm man tittar var han bara tre sekunder efter Södergren på 10 klassiskt och båda hade dåliga skidor så han tappar högst 10 s till täten med bra skidor(detta sker nog i sista baken).Olsson tar oss till tät med Norge,Tyskland,Finland och Tjeckien,Estland.Dessa rycker Södergren ifrån med 20 s och Hellner håller och vinner med ca 10 s före Norge och Tyskland efter dessa lag har spurt slagit Italien och Finland.Bakom dessa kommer hemma nationen.

Inlagd: 2009-02-26, 19:01
Skriven av: Markus

Det kommer helt säkert bli väldigt spännande och stafett är stafett!
Problemet är att alla måste våga gå precis på gränsen vad dom pallar och inte över för då är det kört. Så hoppas nu Sverige inte tillhör dom.
Försprång på 20sek till Hellner lär behövas för att kunna knäcka Northug.

Inlagd: 2009-02-26, 19:35
Skriven av: nisse

Sen känner jag behov av att framföra min uppskattning till denna site. Har försökt läsa SVT diskussionsforum men där är det ett totalt vettlöst bråk om doping och bråk mellan olika inlägg. Synd att man inte kan ha en något mer seriös diskussion.

Inlagd: 2009-02-26, 20:23
Skriven av: nisse

Var det noen som så siste etappen i Tour de Ski?

Der gjorde jo Northug en meget bra opphenting av Teichmann, og hadde krefter til en slags spurt.

Nå lå han bak en russer mye av bakken, men det er jo ikke mye hvile å ligge bak noen opp en slalåmbakke..

Jeg tror at Northug kan hente ganske så mye på siste etappen. Han har ekstremegenskaper når det gjelder å presse kroppen sin. Men klarer Sødergren å gi Hellner en luke på opp mot 30 sekunder tror jeg det kan bli vanskelig. Og ikke minst kan det bli vanskeligere å spurte om han må bruke mye krefter på å ta igjen hellner.

DET BLIR SYKT SPENNENDE I MORGEN!!

Inlagd: 2009-02-26, 22:05
Skriven av: Tor

Det er forresten ikke bare Northug som er svær i kjeften…..

http://www.dagbladet.no/2009/02/26/sport/ski/langrenn/ski-vm_2009/5056561/

Inlagd: 2009-02-26, 22:10
Skriven av: Tor

HEIA SVERIGE!
håpe dei vinne imåro!
Norge sine langrennsfolk, lika dei berre ikkje, dei er altfor sjølgode, so dei fortjena å få ein hard smell mot jorda igjen!

Inlagd: 2009-02-26, 22:49
Skriven av: Anne

Hofstad er virkelig på gang i skøyting, så jeg tror dere kommer til å få en overraskelse i morgen. Jeg tror nemlig ikke Sødergren vil klare å gå ifra. Men det kommer til å bli en ”rysare!” Lykke til Sverige…

Inlagd: 2009-02-27, 00:00
Skriven av: Gunnar

Södergren är sjuk. Grattis Norge.

Inlagd: 2009-02-27, 08:34
Skriven av: Ivve

Va?

Inlagd: 2009-02-27, 08:43
Skriven av: Markus

Japp, det stod på langd.se. Fredriksson går in istället. Jag räknade med att Olsson och Södergren skulle greja två minuters försprång för Sverige inför sista men nu lär det bli svårt.

Inlagd: 2009-02-27, 08:45
Skriven av: Jon

Hoppas Olsson skapar lucka och Fredriksson håller undan i täten så hellner slipper jaga

Inlagd: 2009-02-27, 08:46
Skriven av: Markus

Norge har väl Tore Ruud Hofstad på 3:e sträckan det kan inte vara en omöjlig uppgift för Fredriksson?

Inlagd: 2009-02-27, 08:54
Skriven av: Andreas P

Då var det nog kört för den stafetten tyvärr.

Inlagd: 2009-02-27, 08:55
Skriven av: Peter A

Åååå typiskt…. Men men Fredriksson skateform kändes ju ändå okej senast, tror att han kan hänga med. Men att Hellner skulle gå ut ensam känns det som att vi kan glömma. Det börjar lukta norrtug-spurt mer och mer. Tror fortfarande att Sverige kan ta medalj.

Inlagd: 2009-02-27, 09:02
Skriven av: Martin

Nej!!!!! Hur mycket ska denna jä… magsjuka förstöra?
Varför? Varför?

Inlagd: 2009-02-27, 09:03
Skriven av: nisse

Förjävligt! Men tror Fredriksson är grymt laddad iaf, nu blir det ingen lucka til Norge på 4:e sträckan iaf. Kan Olsson göra nåt spektakulärt har vi chans!

Inlagd: 2009-02-27, 09:09
Skriven av: Daniel

Tänk om dom kunde bo i hop med Norge då hade vi fått någon nytta av epedemin.

Inlagd: 2009-02-27, 09:10
Skriven av: nisse

Tror Fredriksson klarar att hänga. Dock borde vi nog chansat och kört Emil Jönsson på sista och Hellner på 4e.

Inlagd: 2009-02-27, 09:37
Skriven av: Alexander

Alexander nu finns det ju bara 4 sträckor. Och Emil Jönsson distanskvaliter suger rätt hårt. Titta bara på resultatet från SM där han var rätt långt efter. Han skulle inte ha skuggan av en chans i en stafett.

Inlagd: 2009-02-27, 09:47
Skriven av: Martin

Hellner är förmodligen fältets näst bästa spurtare, i alla fall har det känns så i de stafetterna han har fått spurta. Däremot har ju Northug varit minst en division starkare.

Inlagd: 2009-02-27, 09:59
Skriven av: Ivve

Satan perkele helvetes jävla fanskaps skithelvetes apjävelsskit.

Ursäkta.

Inlagd: 2009-02-27, 10:01
Skriven av: Gabriel

Nu får väl FIS kontraktera en hare till 5-milen på söndag!

Inlagd: 2009-02-27, 10:12
Skriven av: Torbjörn

Trodde inte det var sant när jag läste det! Årets höjdpunkt försvann!

Inlagd: 2009-02-27, 10:20
Skriven av: Lasse_kongo

Där rök förmodligen chansen om guldet. Nu får vi nog rikta in oss på ett brons, eller i bästa fall silver. M Fredriksson får en väldigt tung uppgift idag. Tycker jävligt synd om Anders, nu går han miste om en medalj på femmilen också. Där hade han sin största chans.

Inlagd: 2009-02-27, 10:22
Skriven av: rs

5-milen på söndag är kanske Södergrens sista chans att ta ett individuellt VM-guld.

Varför vidtar man inte ännu fler åtgärder när det går magsjuka i laget? Det är väl bara att ha sjukhussprit på händerna hela tiden och munskydd, då blir man inte sjuk.

Det här är ju katastrof för Södergren. Fan oxå!

Inlagd: 2009-02-27, 10:27
Skriven av: Gabriel

Vet att det bara är 4 sträckor, men det finns en risk att det blir 5 lag som tillsammans går ut på en sita sträcka. Då har vi Northug, Di Centa, Dementiev, Teichman och ev Nousiainen. Vi såg ju i Dubbeljakten vilket lus tempo det stundtals var och det kan fort bli så här också. Sverige tar nog ett silver i ett sånt läge, men Northig blir nästran omöjlig. Jag hade låtit Hellner gå sträcka 3 och kanske hade han kunnat rycka och ge Jönsson 10 sekunder så att han kunde få öppna lugnare uppför första backen och sedan ligga och ta det lugnt.

Inlagd: 2009-02-27, 10:47
Skriven av: Alexander

Vi får se vad Olsson kan åstakomma på andra. Fredriksson gjorde trots allt en bra skatesträcka i dubbeljakten och om Hellner bara är tillräckligt taktisk mot Norrtugh så kan det gå. Jag tror inte att han är fysiskt svagare än Norrtugh, det sitter i huvudet.

Han måste se till att ligga bakom Nortugh hela sträckan oavsett hur många dom är i klungan. Så fort Norrmannen är bakom så har han övertaget. Hellner klarar att gå med i ett ryck om han ligger bakom.

Inlagd: 2009-02-27, 10:53
Skriven av: Gabriel

Ja fast man ska inte ligga tvåa in på upploppet då det är uppförsbacke till målrakan. Rycket borde ske i den uppförsbacken istället – och frågan är om Hellner kan göra det, alltså köra så hårt i en uppförsbacke – han är väl bättre på att spurta på platten?

Inlagd: 2009-02-27, 11:11
Skriven av: Oskar

Upploppet är tyvärr som gjort för Northug. På platten är han inte oslagbar men när det är motlut så är det ingen som har en chans när han slår på efterbrännkammaren.

Rycket i skiathlon kom ju tidigare än vad man hade väntat sig men man kan räkna med att han kommer att hoppskejta upp för den sista backen innan man svänger in på upploppet, och inom tio sekunder så har han fått 10-15 meter.

Inlagd: 2009-02-27, 11:35
Skriven av: rs

I La Clusaz så gjorde Hellner ett NÄSTAN lika starkt ryck uppför sista backen som Northug gjorde. Det var mycket imponerande och hade Hellner legat bakom och sluppit överaskningsmomentet från Northug så vete fan..

Jag vidhåller att det handlar mer taktik och överaskningsmoment än fysik i Northugs fall. Kör man på samma sätt som honom och har samma inställning så är det flera åkare som skulle ha en chans. Det sitter i huvudet.

Inlagd: 2009-02-27, 11:45
Skriven av: Gabriel

Gabriel, angående om det är Södergrens sista VM så har han nog bestämt sig för att fortsätta åtminstone till VM 2011 där det finns chans att just femmilen kan gå i individuell start!!

Inlagd: 2009-02-27, 11:52
Skriven av: Oskar

Oskar> Jo jag vet det, men han är ju sitt livs form nu och man vet ju inte hur det går med hans rygg osv. Men vi får inte ge upp hoppet. Vet du något om det är bestämt vilken tävlingsform det blir på femmilen i OS nästa år?

Inlagd: 2009-02-27, 12:00
Skriven av: Gabriel

I OS blir det nog garanterat masstart tror jag.

Inlagd: 2009-02-27, 12:19
Skriven av: Oskar

Fan tro’t!

Inlagd: 2009-02-27, 12:26
Skriven av: Gabriel

Nu är det bara Kalla kvar att hoppas på eller hur?

Inlagd: 2009-02-27, 15:00
Skriven av: Markus

Skriv en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values