22 februari 2009, av Oskar

Jag är så glad!!!!!! (Södergren rules)

Trots att en bagge kom först idag är jag så jävla glad, framförallt för Södergrens skull!!! Åh han är så sjukt stark att jag dör!!

Såg loppet på en knackig 3G-lina på orienteringsträningstävlingen jag var med och anordnade ute i Bandhagen. Damn vad det var spännande! Jag och mina vänner höll på att dö där vi satt och skrek. Eftersom bredbandet inte var det bästa blev det ofta lite hack och det kändes som stora hugg i bröstkorgen varje gång. Men puh nu är det över och jäklar vad grymt lopp.

En eloge till Northug som är så svinigt bra på att spurta att det inte finns! Tyvärr vill jag dock inte ge all min heter till gossen då han inte hjälpte till ett dugg med att hålla farten uppe så att det endast var fyra personer kvar när det började dra ihop sig. Men men, sån är han, och det är väl bara att acceptera. Däremot om han vill få allas hjärtan (som Södergren kammar gör om och om igen) så måste han vara lite mer dragvillig i spåret!

I aftonbladet har man dragit stora växlar vid att Blomman nästan jublade när Legkov gick omkull strax före upploppet. Klart det första man känner i ett sådant läge är glädjeeufori, och direkt efteråt säger han ju att Legkov har otrolig otur osv och ursäktar sig på sitt sät, så så jävla hemskt är det väl inte? Typisk tabloid-stil. Usch. Bara inte ryssarna upptäcker detta och börjar skicka hotbrev till svenska längdtruppen så som hänt skidskyttarna efter deras utspel mot ryssarna… Det räcker med sådant nu.

Och så måste jag självklart säga att det var oerhört synd att Legkov gick omkull. Rent sportsligt är det ju helt klart roligare att se Södergren spurta ner ryssen än att han slår Legkov på detta sätt. Grät i målfållan också, stackars kille, jag lider med honom.

Johan Olsson gjorde ett skapligt lopp. Han är inte lika bra i fri stil längre så något mer var väl kanske inte väntat. Blir glad av att han efteråt berättade att han hjälpte Södergren med att dra på klassiskdelen – vilken kille!! Olsson gick i mål som näst bäste svensk på en 16:e plats. Till Expressen säger han så här om Södergren:

”Man blir jäkligt glad. Speciellt när det är Anders. Han är så värd det här efter alla femteplatser där han har blivit nedspurtad. I dag visade han att man kan ta medalj genom att köra också, och att det inte bara är de där jäkla blodiglarna i ryggen på folk som vinner. Det var riktigt imponerande av Anders.”

På platsen efter kom Mathias Fredriksson som gick oväntat bra idag! Hans plats i stafettlaget börjar se mer och mer säker ut faktiskt, men än är det för långt kvar för att vara helt säker.

För Marcus Hellner gick det väl lite väl fort i klassiskdelen, det blev lite Kalla-känsla över hans lopp. Tog ut sig för mycket i klassiskt och kunde därför inte prestera så bra som han borde kunna i fristilsdelen, men han verkade vara rätt så glad ändå, åtminstone i intervjun i SVT efteråt. Förmodligen hade nog Södergrens silver smittat av sig ordentligt på han. Verkar även vara riktigt taggad att försöka slå Northug i stafett-spurten också – vi får se!

Resultat

Läs mer: Aftonbladet 1 2, DN, SvD

Spana även in Aftonblades ”bildextra”, och Expressens.

Lyssna också på Johan Olsson och hur han berättar hur han körde för Södergren

26 kommentarer till ”Jag är så glad!!!!!! (Södergren rules)”

Åh, han är så bra, så bra, så BRA! :D
Det var verkligen välförtjänt och Anders verkar ju vara i kanonform!!!
Nu glömmer vi den ”dåliga” starten och felvallade skidor – VMmedaljer here we come!

Och Northug är ju helt otrolig. Överraskande? Nej. Bäst i världen? Ja.

Och Fredriksson i mål topp 15 va, med usla klassiska skidor? Värt en första sträcka i stafetten, tycker jag.

Inlagd: 2009-02-22, 14:47
Skriven av: Anonym

Han förtjänade en medalj, GRATTIS.

Kan inte säga att Northug är bäst men i masstarts lopp är han då det.

Inlagd: 2009-02-22, 15:00
Skriven av: Andreas

På norska mästerskapen var Northug Jr 6 min 42 s efter på samma distans, han hade bara tur med vädret och föret på den klassiska sträckan idag, precis som Kalla hade otur igår. Annars hade han inte hängt med.

Inlagd: 2009-02-22, 15:18
Skriven av: Kurt

Underbart!! Fast efter andra varvet på fristilsdelen var jag på väg att stänga TVn – men sen…!! :)
Och hade det inte snöat idag tror jag det hade blivit guld till Anders – men det var nära ändå – Northugg var ju så fullpumpad av syra på upploppet att han höll på att falla!
Kommer att bli en grym 5-mil bara det inte snöar!

Inlagd: 2009-02-22, 15:19
Skriven av: Allan Vallan

Nu ber vi alla till vädergudarna att det är strålande solsken och ett par minusgrader lagom till femmilen, OK!?

Inlagd: 2009-02-22, 15:20
Skriven av: Oskar

Jo vi kan be men om det hjälper vet jag inte, hoppas på minusgrader och hårda spår till 3 milen också.

Inlagd: 2009-02-22, 15:27
Skriven av: Andreas

När 5-milen går av stapeln ska det bli strålande sol, uppehåll och 5 minus på dagen. Tänk er en Södergren som gilder först över mållinjen i strålande sol….lite falun-93 känsla över det…

http://www.yr.no/sted/Tsjekkia/Liberec/Liberec/helg.html

Inlagd: 2009-02-22, 15:33
Skriven av: Martin

Jeg unner virkelig Sødergren en seier på 5-milen, men jeg tror ikke han klarer å riste av seg Northug. Northug er i kanonform, og i fristil er han helt utrolig til å mobilisere krefter. Jeg tror han skal klare å være med helt inn til mål uansett føre.

Han sa i et intervju på nrk at han følte seg enormt sterk på slutten, og at han hadde mye krefter igjen.

Sødergren gjorde mesteparten av jobben i dag, men at han er en bedre skiløper enn Northug er jeg ikke enig i. I moderne langrenn er taktomslag og råskap en viktig egenskap, så Northug er det som best behersker moderne langrenn.

Jeg synes selvsagt heller ikke at Steira var den moralske vinneren i går, det får stå for kvinnetrener Kristiansens regning.

Inlagd: 2009-02-22, 15:53
Skriven av: Tor

Northug är absolut inte bäst, Tor, han är bra på att hänga med på masstarter och i spurter, det är han bäst i världen på, Södergren är bäst på längdskidåkning om man tittar totalt sett, han är på topp både i massarter och i indivduella starter. Northug har jag inte sett lyckas i många lopp vad gäller indivudella starter. Tittar man på hjärta och lungor och teknik är Södergren hästlängder före Northug. PUNKT.

Inlagd: 2009-02-22, 16:01
Skriven av: Mattias

Dagens lopp sprack up ovanligt mycket på sista fjärdedelen. Samtidigt beror det helt och hållet på Södergrens hårdkörning. Satan vad han imponerade idag. Respekt!

Annars är jag inget stort masstartsfan, det är på tok för jämnt på herrsidan för att de ska bli riktigt intressanta. Är det någon som tycker att det är kul att skillnaderna mellan åkarnas kapacitet i princip inte får något utslag? Förutom Northug och hans gelikar då förstås. Northugs avslutningar är väldigt imponerande, men jag har svårt för hans ovilja att hjälpa till det minsta med dragningen. Förståeligt med tanke på hans spurt, men samtidigt kommer han aldrig att bli någon favorit hos mig så länge han låter andra göra grovjobbet. Det skiter givetvis han i, men samtidigt tycker jag att han är en så pass stark skejtåkare att han skulle kunna hjälpa till och spräcka fältet. Han är dock långt ifrån ensam om sin vägran att ligga i täten. I hans fall finns det ju åtminstone en logisk förklaring, men man kan ju fråga sig om Bauer & Co är helt körda i huvudet eller om de är konstant ur form vid masstarter? Södergren är visserligen ofta lite väl het, men samtidigt vet han att han måste försöka med något för att nå en topplacering. Ofattbart hur en del andra icke-spurtare lägger upp sina lopp.

Inlagd: 2009-02-22, 16:05
Skriven av: Digit

Northug er best på denne konkurranseformen. Det er derfor han vant i dag. Punktum. Sødergren er nok bedre i 50 kilometer individuell start, men det er uinteressant i andre konkurranser enn nettopp 50 km individuell start.

Sødergren har nok bedre kapasitet enn Ola V. Hattestad også – men jeg vil ikke si at Sødergren er en bedre skiløper likevel.

Den som best forutsetningen for å lykkes i den konkurranseformen det konkurreres i er den som er best.

Jeg har ENORM respekt for Sødergren, men det blir litt arrogant å alltid hevde at han er den beste skiløperen, når han aldri vinner. Da har han ikke de egenskapene som skal til for å vinne.

Kanskje han bør satse på langløp som Vasaloppet og Marcialonga i stedet?

Å påstå at en annen enn den som vant er den beste er dårlig sportmanship, akkurat som det var dumt av den norske kvinnetrenere å påstå at Steira var den moralske vinneren i går.

Den som vinner er best!!

Inlagd: 2009-02-22, 16:10
Skriven av: Tor

Jovisst är den som vinner bäst. Sen är problemet med masstarter att om skulle alla göra som Petter skulle de inte vara i mål ännu. Fast det skulle kanske göra slut på den här eländiga tävlingsformen :)

Inlagd: 2009-02-22, 16:18
Skriven av: Allan Vallan

Allan Vallan, Word!!

Visst Tor, Northug var bäst idag. Helt klart. Supertaktiker osv. Men, jag skulle helt klart hylla honom mycket mer om han hade varit lite mer delaktig under själva loppet och sett till att utbrytargruppen fick ännu bättre lucka/hängde av fler åkare. Så är det bara.

Inlagd: 2009-02-22, 16:24
Skriven av: Oskar

Grattis Södergren! Det var ett riktigt händelserikt och roligt masstartslopp idag.

Inlagd: 2009-02-22, 16:27
Skriven av: Frans

Fy fan vad bra kört av Södergren idag. Väl värd Silver pengen efter allt skit han har varit med om.

Inlagd: 2009-02-22, 16:42
Skriven av: Peter A

Ja la det være helt klart at Sødergren nyter enorm respekt i Norge. Han er et bevis på at man kan være skikonge selv uten å stå øverst på pallen.

Inlagd: 2009-02-22, 17:13
Skriven av: Tor

Hellner föll ju strax innan upploppet, annars hade han varit näst bästa svensk.

Och Johan Olsson förtjänar credd, inte bara pga hans lopp utan även inställningen att först försöka spräcka fältet själv/tillsammans med Södergren. Sedan, när Södergren fick liten lucka och Olsson själv inte orkade hänga på så drog han inte en meter till. Älska killen! Hoppas han är med och fixar stafettguld nu, som lite plåster på såren för den individuella ”missen”.

Inlagd: 2009-02-22, 17:29
Skriven av: Anonym

Världens bästa skidåkare efter att Elofsson slutade är Anders Södergren, han var dagens moraliska segrare precis som Steira var igår. På NRK sa de att han är född 10 år för sent och det ligger väl en del i det. Väldigt tråkigt att bara ett av 6 lopp går med individuell start. Jag tänkte nästa st¨nga av TV.n idag för det är så tråkigt att se dessa lopp. Varför inte ha en jaktstartsmodell som det var 2001 och 2002, sedan borde det också av rättviseskäl avslutas med klassiskt varannan gång. Jag tror Di Centa blir farlig på 5-milen. Vi ska komma ihåg att det var denna distans som Anders var närmast att vinna i 2006 inte 5-milen. Det finns flera rena skate-specialister som bara tänker h¨nga på den dagen och är bra att spurta. Alla på svenska laget den dagen, utom Hellner borde ju opffra sig och dra åt Södergren under 5-milen.

Ang. Northug så har han tidigare varit en ren hängåkare, men han bevisade med andraplatsen i Gällivare och med flera lopp touren att han precis som Hellner tagit ett steg till i år. Tror att det blir Northug mot Södergrten i touren nästa år.

Ang. stafetten så bör Fredriksson gå om han hade dåliga skidor idag. Han bevisade ju också vilket pinsamt tempo det är där framme när han så pass enkelt kan ta sig upp till täten.

Inlagd: 2009-02-22, 17:52
Skriven av: Alexander

Sverige blir fryktinngytende på stafetten dersom de henger med på 1. etappe.

Jeg håper og tror at Norge skal klare å henge på Olsson på 2. etappe, men jeg lurer på hvem av Gjerdalen eller Ruud Hofstad som skal klare å henge på Sødergren på 2. etappe.

Norge må nok finne seg i å være favoritter, men jeg frykter hardkjøret til Olsson/Sødergren på de to midtetappene.

Dersom Sverige klarer å vinne i år, basert på rå kjørestyrke så skal jeg ta hatten av og bøye meg i støvet.

Dessuten, selv om det er kult at Northug vinner når det er fellesstart – så synes skielskeren i meg at de kunne kjørt 5-milen som intervallstart – siden 3-milen er felles… Det ville vært mer riktig og flere skiløpere ville hatt muligheten til å vinne.

Inlagd: 2009-02-22, 18:04
Skriven av: Tor

Jeg synes det var helt greit at Blomqvist jublet når russen falt. Det at han falt var ikke uflaks. Det var pga stivhet når han forsøkte å følge Petter og Anders over bakketoppen.

Når man går seg stiv så er risikoen for å falle større. Og han falt fordi Sødergren hadde kjørt ham stiv.

Det står like mye respekt av det som av om Sødergren hadde slått ham i en spurt.

Inlagd: 2009-02-22, 18:26
Skriven av: Tor

Enig med dig Tor. Det var lite norsk kommentator över Blomqvist idag och det är sagt på en positiv måte. =)

Hur skönt är inte Anders leende under hela eftersnacket i tv? Äntligen fick han bevisa att det går att köra stenhårt i en masstart och få betalt för det, även på herrsidan.

Efter årets struliga säsong med cancerhotet som en absolut low, så finns det nog ingen skidintresserad i hela världen som inte unnar Anders denna pallplats!

Inlagd: 2009-02-22, 18:45
Skriven av: OSkar_a

Kul för Södergren att äntligen få medalj efter alla motgångar. Men när man ser både hans och Johans fina form vill man ju bara lipa åt dom 2medaljer vi missade i fredags. Med dagens skidor är jag helt övertygad!

Inlagd: 2009-02-22, 20:25
Skriven av: nisse

nisse: Det går inte att vrida tillbaks klockan. Släpp den där missen nu och njut! Snart är det stafett..

Inlagd: 2009-02-22, 20:51
Skriven av: Oskar_A

om bara vi hänger med på första vinner vi staffet håller med tor för tror olsson och södergren kommer skapa lu´cka till norge och då vinner hellner i en spurt

Inlagd: 2009-02-22, 21:25
Skriven av: Markus

Northug kan väl komma med i disskusionen igen när han vunnit två Kollen-femmilare med indv. start : )

Inlagd: 2009-02-23, 11:05
Skriven av: Guten

Vel Guten…. det er jo den eneste disiplinen Northug IKKE behersker klassisk intervallstart. Ellers behersker han alt. Fristil intervallstart (pallen i Gällivare), Fellesstart med skibytte, Sprint, Stafett.

Han er bare 23 år, og jeg tror at når han er på Sødergrens alder så vil han være en komplett skiløper. Det tar tid å utvikle motoren, og han er på god vei i klassisk.

Inlagd: 2009-02-23, 11:11
Skriven av: Tor

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values