19 februari 2009, av Oskar

Saarinen världsmästare, Olsson överraskar

Det blev inte uppehåll som vädertjänsten hävdat. Istället var det ett ymnigt snöfall som ramade in VMs första dag. SVT skötte sig väl halvbra men man kan väl acceptera det första dagen. Blir det massa strul imorgon med blir jag sur. Däremot är det jävligt kul att hela gänget är med och snackar. Blomman och Hård i hytten och de andra nere vid spåren.

Just det, själva tävlingen! Mitt tips var väl helt ok: kowalzcyk, longa, kuitunen, majdic, haag. Det blev Saarinen, Longa, Kowalczyk, Kuitunen, Shevchenko.

Eftersom Anna Haag hoppade av pga att kroppen inte svarade stod hoppet till två inhoppare och en ordinarie. SVT-experterna hoppades på topp 20 men istället var det inte långt ifrån topp tio! Anna Olsson som inte åkt ett enda distanslopp i världscupen denna säsong gled in på en glädjande tolfteplats. Anna hade kunnat gå ännu mer om hon bara fått ett bättre tillfälle att gå efter Longas rygg. Tyvärr lyckades hon inte med det men gjorde ändå ett ritkigt bra lopp. Lina Andersson var inte mycket sämre hon, öppnade lite lugnare än Olsson men körde på riktigt bra i slutet och blev 14:e fyra sekunder efter Olsson.

Detta bådar rätt så gott inför stafetter och sprintstafetter m.m. Däremot ska vi väl inte dra för stora växlar. På tio km tappade Olsson en och en halv minut mot vinnaren Saarinen. Det blir 45 sekunder på 5 km om man ska hårddra och det håller inte på en stafettsträcka…

Hanna Brodin gick också ut tidigt då det var hennes första start i seniorsammanhang. Hon drog på med ett rejält tempo som hon tyvärr inte kunde hålla hela vägen. Friskt vågat, hälften vunnit!

Tillslut måste jag säga att Saarinen var en värdig vinnare. Jag smälter när man såg att hon började gråta så fort hon gått i mål och insett vad hon gjort. Första individuella medaljen någonsin i mästerskap, grattis!!

12 kommentarer till ”Saarinen världsmästare, Olsson överraskar”

Nja, Anna var 25 s efter täten Kowalczyk/Saarinen efter 4km och Lina 40 s. Anna stumnade på slutet efter att försökt följa Longa ett tag. Annars hade det nog blivit topp 10. Bra kört, Anna borde åka sträcka 1 i stafetten!

Inlagd: 2009-02-19, 13:58
Skriven av: JE

Det ser i alla fall ut att vara riktigt tuffa banor där, det borde vara bra för svenskarna. Det borde också ge utrymme för duktiga åkare på gemensamma starter.

Inlagd: 2009-02-19, 14:13
Skriven av: Kurt

Just nu är 1a sträckan i stafetten Anna Olssons. Hon har gjort flera bra stafettsträckor och visar här form. Det är stora avstånd på damsidan, men om Anna får gå ut i ryggen på Finland och Norge så kan det gå riktigt bra.

Hur tror ni andra att Finlands lag ser ut? Kuitunen-Saarinen-Ropponen-Muranen eller blir det Muranen- Kuitunen-Ropponen-Saarinen

Inlagd: 2009-02-19, 14:48
Skriven av: Alexander

Bra insats av B-laget. Noterade att Anders Blomqvist hade helt annan uppfattning än Jonas Karlsson när det gällde Brodin/ Rydqvist, Blomqvist ”sågade” landslagsledningen. Men nu är Rydqvist som tur är på väg ner och det är viktigt inför stafetten för man vet inte hur sjukdomar kommer och går. För det kan bli en björntjänst mot Brodin om vi blir tvungna att sätta in henne, idag såg vi vad som händer om man går ut för optimistiskt.

Inlagd: 2009-02-19, 14:59
Skriven av: Torbjörn

Mkt bra lopp av Anna Olsson även av Lina Andresson. tror att de blir Lina på första sträckan i stafetten efter som hon visst tänker stå övar individuella sprinten. Anna är i bra form men tror inte hon orkar med 3 tävlingsdagar eftervarandra, Men än vikigare inför stafetten är det att
Anna Haag blir frisk å hitter formen utan henne i laget har vi inte en chans att vara med i kriga om medaljerna.

Inlagd: 2009-02-19, 15:25
Skriven av: jossa

Grattis Akku Saarinen!! Som finlandssvensk började jag nästan gråta när hon gick i mål. I Finland är det helt andra känslor när Saarinen vinner jämfört med Virpi.

Inlagd: 2009-02-19, 15:27
Skriven av: Frans

Håller med dig Frans det känns mycket bättre när Saarinen vinner.
Det bästa för Finsk skidåkning är nog tyvärr att den sista länken till Lahti försvinner även om hon är en fantastisk skidåkare Virpi.

Inlagd: 2009-02-19, 16:05
Skriven av: nisse

Nisse: Är det inte så att Saarinens tränare var kraftigt inblandad i dopingskandalen i Lahti? (elller är det Virpis tränare). Var ett inslag om det på sportnytt. Är det så tycker jag det är synd för det lägger lite smolk i bägaren….varje fall för mig. Det är som om Kallur skulle bli tränad av Ludmila Enqvist, skulle ju kännas sådär…

Inlagd: 2009-02-19, 16:26
Skriven av: Martin

Imorgondagens 15 km går inte röd grupp sist utom i mitten vet nån varför?

Inlagd: 2009-02-19, 17:59
Skriven av: Markus

”utan”

Inlagd: 2009-02-19, 18:00
Skriven av: Markus

Markus: Det kan ha med vädret å göra misstänker jag.

Inlagd: 2009-02-19, 18:04
Skriven av: Andreas

Hoppas det inte snöar och måtte nu Södergren ha fått behålla SM formen.
Det vore väldigt bra för laget om det nu går vägen för Söd/Ols så vi slipper alla fiasko rubriker. Det är nog lika bra att börja hålla alla tummar redan nu.

Inlagd: 2009-02-19, 19:16
Skriven av: nisse

Skriv en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values