Saarinen världsmästare, Olsson överraskar

Det blev inte uppehåll som vädertjänsten hävdat. Istället var det ett ymnigt snöfall som ramade in VMs första dag. SVT skötte sig väl halvbra men man kan väl acceptera det första dagen. Blir det massa strul imorgon med blir jag sur. Däremot är det jävligt kul att hela gänget är med och snackar. Blomman och Hård i hytten och de andra nere vid spåren.

Just det, själva tävlingen! Mitt tips var väl helt ok: kowalzcyk, longa, kuitunen, majdic, haag. Det blev Saarinen, Longa, Kowalczyk, Kuitunen, Shevchenko.

Eftersom Anna Haag hoppade av pga att kroppen inte svarade stod hoppet till två inhoppare och en ordinarie. SVT-experterna hoppades på topp 20 men istället var det inte långt ifrån topp tio! Anna Olsson som inte åkt ett enda distanslopp i världscupen denna säsong gled in på en glädjande tolfteplats. Anna hade kunnat gå ännu mer om hon bara fått ett bättre tillfälle att gå efter Longas rygg. Tyvärr lyckades hon inte med det men gjorde ändå ett ritkigt bra lopp. Lina Andersson var inte mycket sämre hon, öppnade lite lugnare än Olsson men körde på riktigt bra i slutet och blev 14:e fyra sekunder efter Olsson.

Detta bådar rätt så gott inför stafetter och sprintstafetter m.m. Däremot ska vi väl inte dra för stora växlar. På tio km tappade Olsson en och en halv minut mot vinnaren Saarinen. Det blir 45 sekunder på 5 km om man ska hårddra och det håller inte på en stafettsträcka…

Hanna Brodin gick också ut tidigt då det var hennes första start i seniorsammanhang. Hon drog på med ett rejält tempo som hon tyvärr inte kunde hålla hela vägen. Friskt vågat, hälften vunnit!

Tillslut måste jag säga att Saarinen var en värdig vinnare. Jag smälter när man såg att hon började gråta så fort hon gått i mål och insett vad hon gjort. Första individuella medaljen någonsin i mästerskap, grattis!!