Inför 10 km klassiskt

Denna distans är väl den som vi har minst medaljförhoppningar på. Ingen svenska har varit på pallen i den distansen på evigheter vad jag vet. Skulle någon skrälla så är det väl kanske Anna Haag.

Dessa svenskor kör 10 klassiskt:

  • Lina Andersson
  • Britta Norgren Hanna Brodin
  • Anna Haag (?)
  • Anna Olsson

Anna Olsson kör alltså istället för Charlotte Kalla som avstår distansen för att istället satsa på sprinten. Detta betyder i sin tur att sprintlaget lär bli lite omkastat framöver. Vi får se.

Vi börjar med Lina Andersson. Lina har ännu inte kommit tillbaka helt i den form hon hade innan den vansinneslånga förkylning hon och många andra i laget åkte på förra säsongen. I sprint var hon tillbaka hyfsat fort så fort hon blivit frisk förra säsongen då hon körde bra i Drammen (femma). Däremot har de längre distanserna gått sisådär. Bästa resultatet efter sjukdomsperioden är faktiskt förra helgens artondeplats. Man kan väl se Anderssons start som en uttagning/genomkörare inför stafetten/sprintstafetten vad det nu blir.

Britta Norgren då, jo, hon är en sådan som verkar köra så det ryker från första början och hoppas att det ska räcka hela vägen. Tyvärr har det inte räckt hela vägen än, men jag gillar helt klart den taktiken, för en dag så håller det hela vägen och då blir det grymma placeringar. Då får vi äntligen använda ordet Chock framför hennes förnamn igen! Britta tillhörde också det gänget som insjuknade efter lägret i Bruksvallarna för snart 1,5 år sedan. Hon åkte på jackpoten: twar och kikhosta har jag för mig. Nu är dock formen på uppgång, eller vi får hoppas det, för på SM blev hon nästan drottning då hon tog medalj i alla distanserna. Om hon kan lyfta sig ännu ett snäpp på torsdag så blir jag glad. I lördags blev hon tolva så en topptioplacering är inte helt omöjligt för henne! Det roliga med Britta är att det aldrig riktigt ser ut att gå fort när hon åker, fast hon förmodligen har högst maxhastighet av alla andra svenskorna. Blir farlig i sprinten tror jag.

Anna Haag. Förra säsongens stora komet. Ja visst den stora massan skulle nog säga att det var Kalla som var komet men jag säger Haag. Från ingenstans till flera topptioplaceringar. När många tjejer låg hemma i sjukstugan visade Haag att hon var ett ny spelare i svensk skidåkning. Ruggigt stark och är lika bra på klassiskt som skate. Inför förra säsongen trodde hon att det var skate som var hennes grej men helt plötsligt åkte hon bäst i klassiska lopp! Hennes resultat i klassisk stil sedan förra säsongens början är: 5, 17, 7, 28, 36, 11, 14, 8, 8. Endast en gång utanför 30! Nu hoppas vi på pallen! Eller är det omöjligt?

Anna Olsson, sent inslängd i uttagna till 10 km eftersom Kalla byter till sprint. På skidförbundet säger man så här:

”Anna säger att det ska bli roligt att få köra 10 klassiskt på torsdag. Fast hennes stora mål är förstås att slåss om medaljerna i sprinttävlingarna.”

Det låter ju inte så himla kul. Kan tänka mig att Rydqvist eller Brodin hade varit lite mer taggade… men men.

Uppdatering: Hanna Brodin. En viss Anonym undrar hur Brodin står sig gentemot Lina Andersson t. ex. Jag vet inte om dessa två tjejer någonsin mött varandra i en tävling(?) då Brodin fortfarande är junior och åkt juniorklasser. Men man kan ju spekulera med att se vad för tider norskorna (som Brodin körde mot i JVM) hade gentemot Andersson i världscupen i vinter. I Otepää kom Østberg på en 17 plats. Andersson blev 24:a (en placering efter Rydqvist). På JVM i dubbeljakten åkte Østberg jämt mot Brodin i den klassiska delen och slog sen Brodin på hela distansen med 40 sek. Brodin blev trea totalt). Så jag tror på något sätt att de två nog är rätt jämna. Imorgon får vi se!

Internationellt motstånd

Hade inte förra helgens lopp gått så hade jag lätt satt Kuitunen som en av segerkandidaterna, men hon var en bit efter senast. Var hon söndertränad eller har hon toppat formen fel? Det får vi se snart. Kowalczyk är annars nog den tjej som istället för Kuitunen får agera storfavorit till guldet. Hon har åkt jävligt bra hela säsongen, vann senast i Valdidentro och Otepää. I Davos var hon aldrig med. Ojoj att en sån slugger skulle kunna bli storfavoriten det trodde jag då minsann inte. Saarinen är en annan slugger som gått bra i vinter, dock inte i det senaste loppet. Farlig om hon vaknar till liv igen. Bjørgen fick vi aldrig se i helgen, hon blev sjuk och åkte hem. Ingen vet om hon kommer starta på torsdag – beslutet tas i morgon. Longa har också varit snabb på sistone – det måste vara pga att hennes frilla börjar kännas riktigt het igen! Majdic som gjort rent hus på sprintsidan har nu även gett sig in på de längre distanserna på allvar. Trea i helgen och hennes form verkar vara sanslöst bra. Varning varning för majan! Sen får man aldrig glömma bort Schevchenko och alla jävla norskor (orkar inte rabbla) beroende på vilka som får starta.

Min topp 5

  1. Justyna Kowalzcyk
  2. Marianna Longa
  3. Virpi Kuitunen
  4. Petra Majdic
  5. Anna Haag

Banan

5km.png

Två varv på 5km-slinga som har en höjdskillnad på knappt 50 meter. Total stigning 187 m. Enligt webkameran verkar det vara mer snö där än förra årets fiaskotävlingar. Då var det ungefär lika mycket snö som det verkar vara nere i Korea och skidskytte-VM. Fyfan. Det verkar som om det är tre mellantidsstationer bortsett från varvning. Om alla dessa är kamerabevakade vet jag inte, men som Markus antydde i en kommentar ligger alla dessa strax före långa stigningar vilket kan bli lite missvisande, men kanske inte alltid.

Rent generellt verkar landskapet vara ganska öppet så det hade nog varit riktigt grymt att vara på plats. Tyvärr är Skidpepp inte det i år. Det beror på att jag själv är med och arrangerar en orienteringsträningstävling nu på söndag i Stockholm… och för att ni inte klickar tillräckligt på annonserna.. närå just kidding.

TV-tider torsdag

SVT 11:20
Eurosport 11:30

Läsning: DN, Aftonbladet