02 januari 2009, av Jörgen

Tippar masstarterna

Saarinen

Nu närmar vi oss slutet och hon i den gula tröjan har nu tagit över den röda tröjan. För spänningens skull i sista etappen vore det trevligt om Kuitunen vann med minst en minut eller om Björgen hämtade in de 37 s hon ligger bakom Saarinen. Hoppas också på ett bra resultat för Anna Haags del, så att hon får ett bra utgångsläge inför sista.

Tips vinnare i damernas masstart: Virpi Kuitunen
Motivering: förr eller senare måste de bakom släppa, hon är för bra (och det vet de andra)
Outsiders: Marit Björgen och Aiko Saarinen

Bland herrarna är det svårare att tippa. Logiskt sett borde Teichmann eller Johnsrud Sundby vinna eftersom det är klassiskt och två mil men nu är det masstart…

Tips vinnare i herrarnas masstart: Petter Northug
Motivering: en chansning men är han fortfarande med därframme när det är dags för målgång blir han svårstoppad.
Outsiders: Axel Teichmann och Martin Johnsrud Sundby

17 kommentarer till ”Tippar masstarterna”

Ursäkta besserwissertonen, men hon kallas Aikku. Jag hoppas hon vinner årets TDS. Verkar mycket trevligare än Kuitunen och Björgen. Dessutom har hon inte vunnit nåt riktigt stort än. Kolla hennes hemsida, där finns lite ögongodis. http://www.ainokaisa.com/aikkubioarticle.html

Inlagd: 2009-01-02, 16:59
Skriven av: Frans

Frans: jag läste första gången om hennes smeknamn här på langd.se:

http://www.langd.se/langd-se-varderar-damfavoriterna-i-tour-de-ski.4540088-86106.html

Men de hade tydligen fel. Bra att du rättar till, tack för det (och det var inte besserwisseraktigt tycker jag) samt för adressen till hennes hemsida.

Inlagd: 2009-01-02, 18:19
Skriven av: Jörgen

Frågan är hur slitna toppåkarna nu börjar bli? En kvartett tror jag kan ta hem slutsegern: Saarinen, Björgen, Kuitunen och Saarinen. För att ta hem slutsegern så måste Kuitunen ha ett rejält försprång. Kuitunen kommer därför köra så hårt det bara går. Frågan är om de andra finskorna kommer köra för Kuitunen eller om Saarinen kommer ha en fri roll? Kommer man satsa på spurtpris och bonus? Offrar man Roponen och Muranen för Kuitunen (och Saarinen)? Jag håller nog på Saarinnen, dvs att hon orkar hänga med Virpi och att hon är vassare i spurten.

Björgen är tydligen sliten och hon har varit en besvikelse i sprintarna. Det är avgörande är hur hon kommer att klara av de första 7-8 minuterna. Drar hon på sig för mycket mjölksyra i starten så kommer hon klappa igenom. Vågar hon att chansa på att släppa finskorna i starten för att sedan komma igen? Klarar hon av det tror jag hon kan utmana finskorna.

Övriga: kommer Kowalzcyk tokköra, kommer Majdic klappa igenom och hur är det med orken hos italienskorna? Kan någon av de andra norskorna överraska?

Inlagd: 2009-01-02, 20:21
Skriven av: swestam

Har Northug vunnit en masstart i klassisk stil någon gång? Jag är osäker på hur han klarar av det.

Jag tror att Teichman, Sundby, Bauer och Piller är med i en större utbrytning efter lite mer än hälften av loppet, och sen drar Stoneface, Eller Mr T ifrån dom andra dom sista kilometrarna in mot mål, med den där farten bara han kan få upp.

Har inga belägg för detta, jag bara spekulerar vilt..

Inlagd: 2009-01-02, 22:47
Skriven av: OSkar_a

Northug är tydligen krasslig. Han har haft problem med bihålorna och har blivit sämre och det är inte alls säkert att han deltar i de avslutande loppen.

Om han nu skulle delta så vill han säkert inte ha ett för snabbt lopp, medan de andra norrmännen gärna vill ha så hög fart som möjligt. Kommer norrmännen lagköra och i så fall hur?

Inlagd: 2009-01-02, 23:02
Skriven av: swestam

Jag tror inte vi kommit till den punkten i tour de ski att länder lagkör för varandra. Än så länge är skidsvängen så pass fixerad på individuella prestationer (bortsett från stafett) att ingen skulle offra sig för någon annan.

Saarinen lär ju inte göra något för att hjälpa Kuitunen, Saarinen leder ju just nu!

Inlagd: 2009-01-02, 23:12
Skriven av: Oskar

Hur är det med Johnsrud Sundby, är han bra spurtare, eller är han en Södergren-typ?

Inlagd: 2009-01-02, 23:21
Skriven av: Oskar

Lagkörning: Existerar nog inte i stort sett. Men ponera att Björgen faller under loppet imorgon samtidigt som de fyra finskorna finns i tätklungan?

Johnsrud Sundby: vann jaktstarten tidsmässigt i etapp 2 (då han startade som 49:a efter prologen men tog sig ända fram till täten under loppet) men orkade sen inte i spurten. Tror inte att han är en vass spurtare.

Inlagd: 2009-01-03, 00:02
Skriven av: Jörgen

Oskar, han (Sundby) var väl ganska långt bak i frankrike på masstarten över 30 km. Mer än det vet jag inte, han är ju rätt så ny för oss som inte följer norsk skidsport slaviskt :-)

Inlagd: 2009-01-03, 00:05
Skriven av: Oskar_A

Hörde Björgen nämna att Norskorna måste vara taktiska och inte låta Virpi ta spurt bonusar. Det kan bli så att övriga Norskor kör så dom spricker för att ta spurtarna.

Inlagd: 2009-01-03, 00:35
Skriven av: nisse

I Norge diskuteras lagkörning eller åtminstone lagtaktik för både damerna och herrarna: http://www.langrenn.com/-ofrer-meg-for-marit.4540860-1743.html och http://www.langrenn.com/de-norske-herrene-maa-samordne-seg.4540718-1743.html

Inlagd: 2009-01-03, 08:41
Skriven av: swestam

Hellner, Rydqvist och Hansson avbryter touren pga förkylning. Trist, framför allt för Rydqvist som gjort en så bra comeback i världscupsammanhang.

Inlagd: 2009-01-03, 11:14
Skriven av: swestam

Oj nu såg jag din kommentar här swestam. Får du också tour-sms eller hade du en annan källa?

Inlagd: 2009-01-03, 11:49
Skriven av: Oskar

Vi har nästan samma vinnare! Spelar du?

Inlagd: 2009-01-03, 11:07
Skriven av: joakim engström

Nu är det dags för tourens mest orättvisa lopp. Det måste vara ett beställningsjobb för Finland och Norge. Att alltid köra klassisk på denna distans med alla spurtsekunder och bonussekunder är fel. Förra året tog Virpi över en minut genom bonusar på Kalla och jag höll på att bli vansinnig, nu ordnade det sig ändå, men TDS har hela tiden en övervikt på klassisk och jag anar en Norrman bakom.

Inlagd: 2009-01-03, 11:35
Skriven av: nisse

Joakim, nej jag (iallafall) tippar inte för varje gång jag tippat så har det gått åt helvete för svenskarna… kan tilläggas att jag nog är lite för patriotisk för att tippa skidor.

Inlagd: 2009-01-03, 12:16
Skriven av: Oskar

Oskar, nej jag såg informationen på skidförbundets hemsida.

Inlagd: 2009-01-03, 12:57
Skriven av: swestam

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values