3 av 5 startade svenskar bland de 11 bästa

En del klagar på att Sverige startar med för få skidåkare på vissa tävlingar, som t ex gårdagens skiathlon in Canmore. Jag vet inte exakt hur många vi kunde fått starta med men jag antar att man fick fylla upp med två åkare på både herr och damsidan. Visst är det kul att släppa ut skidåkare som kanske inte har något med tätstriden att göra mest för att få känna på det hela, men jag vet inte, är det verkligen så kul? Är det inte bättre att vi maxar den nationella kvoten på världscuptävlingarna i Falun istället? Att åka till Canmore är dyrt.

Anyway, det jag skulle komma till var också att när man tittar på svenskarnas insats från igår framstår den som riktigt bra! 7,8,11,27,31. Och då är Mathias Fredriksson och en hel del tjejer frånvarande! Bra!

Jag kom in lite efter hälften av damernas lopp igår och det som slog mig var att bildproducenten var alltför ivrig att visa de skidåkarna som låg längst fram HELA tiden. Istället för att följa lite skidåkare längre bak i ledet valde man hellre att filma ett tomt spår i väntan på att ledarinnan skulle dyka upp bakom en krök. Detta taffliga producerande gjorde att det tog väldigt lång tid innan jag visste vilken plats Anna Hansson låg på. Vanligtvis brukar man ju ställa kameran åtminstone vid mellantidsstationerna och låta åtminstone de 30 första passera innan man går tillbaka till tätklungan… Jaja, jag får väl skylla mig själv att jag inte såg loppet från början.

Vad gäller Hanssons form verkar den aldrig svikta. Vi kanske trodde att hon formtoppade sig lite till Tour de Ski, men en elfteplats igår slår bort de tankarna helt. Hon är stabilheten själv och det är så imponerande!! Enligt hon själv kände hon sig helt färdig bara efter någon kilometer in i loppet men lyckades ändå hålla ihop det.

”Efter en kilometer (efter ca 100 höjdmeter) kände jag att nu fick det vara nog, jag var lika trött då som jag är när jag går i mål i vanliga fall! … Den klassiska banan var grym… Det finns inte ord att beskriva den, och man måste nästan åka den för att förstå!”

Maria Rydqvist gjorde också hon en rätt så bra insats. Om jag inte misstar mig så är detta hennes näst bästa placering i världscupen någonsin. Enda gången hon gått bättre var på skiathlonen i Falun för ett år sen då hon kom på en 14:e plats. Den här tävlingstypen verkar passa henne bra!

Loppet vanns utav polskan Kowalzyk som var framme och nosade på tätduot Kuitunen/Kalla under Tour de Ski. Idag satte hon finskan och resten av eliten på plats och vann med över 15 sekunder före tvåan ryskan Medvedeva. Tredjeplatsen blev också rysk och togs utav Rotcheva. Ja, om det var kylan som gjorde det går att diskuteras men loppet dominerades verkligen av östeuropeiska länder. Polen, Ryssland, Ryssland, Ukraina, Ryssland var det i topp 5.

Herrloppet såg jag däremot hela. I början gjorde man glassiga inzoomningar på pjäxor och stavar och det såg riktigt proffsigt ut faktiskt. Sen tröttnade fotograferna eller bildproducenten och valde att filma bjällerklang mest hela tiden då inte tätklungan var med på någon kamera ute i skogen.

Johan Olsson och Anders Södergren höll sig i tätklungan hela loppet även om det var lite jojo-beteende från Södergrens sida. Han började tidigt i loppet med att rycka ifrån hela fältet och skriver själv om det på sin hemsida:

”…jag gillar inte att trampa omkring med 50 man i en klunga. Det fick bära eller brista och rycket gjorde många slitna.
Det var det positiva. Det mindre roliga var att jag själv blev råstum på kuppen och med nöd och näppe kunde släpa mig med som sista gubbe i klungan i flera varv. När skejtdelen drog igång över 15 km kändes benen tokstumma och något tryck i skäret fanns inte. Jag förstår inte riktigt hur jag kunde hanka mig med.”

Nä, vi förstod inte heller. Under större delen av loppet tänkte vi om och om igen, nä nu släpper han klungan, men av någon konstig anledning kom aldrig släppet och han bet sig fast, om än sladdandes, i bakre delen av tätklungan. Efter lite dricka på näst sista varvet såg det ut som han blivit injicerad med extacy eller något annat uppåttjack för han bara flög förbi de flesta i klungan och in på målrakan var han helt plötsligt fyra. Tyvärr hade han då ett gäng spurtkanoner bakom sig och historien återupprepade sig – han blev omkörd strax före mål och fick nöja sig med en sjua, en tåspets före Johan Olsson.

Olsson kändes lite mer stabil än Södergren. Han dansade säkert med i tätklungan utan problem. Tyvärr låg han lite längre bak än Södergren när det vankades spurt men en åttondeplats är ändå grymt!

Marcus Hellner åkte runt med norrmännen Rønning och Northug en bit ner i fältet. Tyvärr blev Hellner nedspurtad av dessa två vilket gjorde att han hamnade utanför vc-poäng på en 31:a plats.

På herrsidan blev det också forna östblocket på första plats! Ryssen Pankratov kom som skjuten ur en kanon på upploppet och spurtade ner inte bara Södergren utan även raketer som Di Centa, Teichmann, Angerer och Piller Cottrer! Många kanoner där…

Norge hade en rätt så dålig dag. Astrid Jacobsen som ledde världscupen innan Tour de Ski blev bästa tjej på en 16:e plats och på herrsidan var det Martin Johnsrud Sundby som inte ens var med i landslaget innan säsongen drog i gång, som kom 10:a!

Trots skidbyte osv måste jag ändå säga att det var rätt trist att följa loppen igår. Klungan var för stor på herrsidan för att det skulle vara någon dramatik och på damsidan fick man ju bara se Kowalzyk hela tiden… nä jag föredrar individuell start och jaktstarter som grundar sig på tidigare lopp, som det var i touren. Då blir det spännande!

Ikväll är det sprint som gäller, det ska bli kul! 20.25 börjar sändningarna i SVT24!

Oh, jag glömde ju en sak, och det var den hemska incidenten vid en vätskelangningsstation. Under VM rök Johan Olsson ihop med en italiensk langare och idag var det finländaren Ville Nousiainens tur. Enligt Anders Södergren fick Nousiainen sin stav i ögat vilket gjorde att han trasade sönder hornhinnan. Tillsammans med en hjärnskakning fick han föras till sjukhus. Läskigt! Jag håller med Anders, den där dumma ideen med minimal vätskelangningszon bara för att inte ha funktionärer som springer i vägen för alla sponsorskyltar utmed banan är ju bara för dumt!

Läs mer: DN 1 2, Aftonbladet 1 2 , SvD, langd.se 1 2