Anna Hansson – i skuggan av Kalla

hansson.jpg

Nog är hon värd all uppmärksamhet hon kan få, Charlotte Kalla. Efter dagens insats verkar sveriges all media fått total Kalla-chock och det görs reportage om hennes familj, om hennes hemby, fysik, ja om allt. I dagens sport-program i TV4 och SVT fick tjejen ännu mer tid och det var ju såklart helt fantastiskt, men jag måste säga att det är lite blekt att bara lägga allt krut på Kalla. I TV4-reportaget (som var helt ok) nämnde man inte en enda annan svensk åkares prestation. Snacka om fixering vid stjärnorna. Klassiskt TV4-manér. Rena rama kvällstidningssättet.

Well, det är nämligen så att det finns andra bra skidåkare i Sverige, och då just nu tänker jag speciellt på Anna Hansson, en tjej som gör sitt första år i landslaget. Faktum är att hon har tagit ännu större kliv i spåret denna säsong än vad Charlotte Kalla gjorde under förra årets genombrottssäsong! Lägg det på minnet!

Charlotte Kallas mål förra säsongen var så klart JVM och allt vad det innebar, och hon åkte inte Tour de Ski, men, hon åkte några världscup-tävlingar och hennes placeringarna i världscupen såg ut så här:

 • 13. Düsseldorf (sprint, fritt)
 • 7. Gällivare (10 km, fritt)
 • 46. Kuusamo (sprint, klassiskt)
 • 25. Kuusamo (10 km, klassiskt)
 • 18. La Clusaz (15 km, fritt)
 • 13. Davos (10 km, fritt, masstart)
 • 26. Stockholm (sprint, klassiskt)
 • 27. Falun (7.5+7.5 km skiathlon)

Anna Hanssons placeringar hittills(!) i år:

 • 24. Beitostølen (10 km, fritt)
 • 13. Kuusamo (10 km, klassiskt)
 • 5. Davos (10 km, klassiskt)
 • 15. Rybinsk (10 km, fritt, masstart)
 • 6. Tour de Ski (10 km, fritt)
 • 39. Tour de Ski (sprint, fritt)
 • 16. Tour de Ski (10 km, fritt)
 • 17. Tour de Ski (10 km, klassiskt)
 • 7. Tour de Ski (10 km, klassiskt masstart)
 • 13. Tour de Ski (9 km, Final Climb)

Som ni ser har Anna Hansson varit bland de tio bästa tre gånger än så länge i vinter, och det är faktiskt ännu bättre än vad någon svenska gjort på många år i distans-sammanhang! Ja, det är ju som sagt faktiskt bättre än Charlotte Kalla! Fram till årets säsong har vi fått uppleva ganska klena resultat på distanstävlingarna på damsidan, ja, om man bortser från stafetterna förra året som var fantastiska. Men nu har vi fått se ännu en skidåkare ta klivet upp till toppen!

Jag tror även att om inte Anna Hansson fanns, ja då kanske inte Charlotte Kalla hade varit så bra som hon är i dag, för det verkar ha varit de två som sporrat varandra mest på lägren under den senaste försäsongen. Innan första tävlingen sa faktiskt Kalla i en intervju att den man borde se upp för i år är Anna Hansson. Vem är det? undrade många, men nu vet vi! Det är en jävligt bra distansåkerska som säkert kommer börja hävda sig i sprint också. Men det är inte så viktigt tycker jag, för sprinters har vi hur många som helst. Det vi behöver är några starka distansåkare (som håller sjukdomar och skador borta!) och det har vi nu!

Heja, heja, Anna Hansson!

Uppdatering: Signaturen Andreas tipsar om en liten intervju med Anna Hansson på radiosporten efter klättringen då hon fortfarande inte vet om att Kalla vunnit. Kul!

Uppdatering 2: Efter touren ligger Anna nu på en 19:e plats i den totala världscupen, före Skofterud, Johaug, Valbusa, Matveeva, Kurkina, Böhler osv osv! MÄKTIGT