En månad kvar till premiär

Om en månad smäller det till när Ruka öppnar årets världscupssäong den 24 november. Ett speciellt år framför oss då det saknas både mästerskap och än så länge ryska åkare. Har försökt hitta nån information från FIS hur man ska förhålla sig till ryssarna men än så länge verkar inget beslut har fattats som ruckar det beslut man fattade tidigare i våras. Är det någon läsare här som sett något annat. Skulle kunna tänka mig att vi kommit till nån slags normaliseringsfas snart där den akuta chocken när omvärlden såg vilket typ av land Ryssland är börjar lägga sig och det skulle inte förvåna mig om man på hög nivå gärna ser ryssarna tillbaka i spåren. De nordiska länderna lär väl ha rätt mycket inflytande och kanske kan bromsa ett återkommande för ockupationsmakten i öst? För min del kan man fortsätta bojkotta det där landet även fast det på lång sikt blir svårt då vi tillåter andra skitländer att tävla på högsta nivå runt om i världen.

Mästerskapsfritt är det också. Rätt roligt med såna säsonger ändå tycker jag. Nu har väl aldrig den totala världscupen haft en så stor prestige i längdåkningen som i andra idrotter men det ska bli kul att se åkarna mer frekvent. Framförallt Touren blir ju en riktig höjdare i år, bara ställa in nyårsfirandet och sätta sig vid TV:n.

Hur det står till med de svenska åkarna har jag dålig koll på faktiskt. Inte ägnat många minuter under sommar och höst åt dom tyvärr. Moa Ilar verkade optimistisk och sånt är ju kul. Viktigt att nån ny kliver fram och visar framfötterna om intresset ska bibehållas. Vilka är era utropstecken och frågetecken inför året?

Såg dokumentären om skidskyttelandslaget i veckan. Gjordes ju en liknande om längdarna förra året. Vilken kemi ledarna verkar ha med åkarna, man gör det tillsammans på ett sätt som verkar helt fantastiskt. Där verkar vi inte riktigt vara på längdsidan – något att lära av kanske.

Annars fortsätter ju Viaplay att ansvara för sändningarna kommande år. Har inte sett om det blir några förändringar i studioupplägget. De gör det ju helt okej men att det inte går i Vinterstudion tror jag är förödande för intresset på sikt. Den enda längden som sänds i SVT är för-tävlingarna Gällivare. Ja de fortsätter väl med långsloppscupen såklart men det är ju lika roligt som att se färg torka i min bok. Har gett det några chanser men roligare blir det inte för det tyvärr.

Vad är man mest sugen på att få svar på? För mig blir det nog hur Linn Svahn ser ut. Förhoppningsvis får Sverige mer konkurrens på sprintsidan i år. På herrsidan blir det spännande och se om Wille kan ta sin första seger…kanske kanske men det ska ju mycket till att vara före tio norrmän såklart.