Fantastiska Frida

Vilket lopp hon gjorde idag Frida. Kvalar väl in på hennes topp 3-lista. Svårt läge att gå ut med 20 sekunder i en jaktstart över två mil. Ungefär som att leda med 3-0 i hockey. Ska erkänna att jag var lite orolig att hon skulle gasa med tungan rakt fram tills hon blev uppåkt och sen bara fortsätta gasa i täten. Så blev det ju verkligen inte. Hård öppning så jägarna fick gå hårt och sen ta rygg och vila med vetskap om att tungtricket forfarande fanns kvar i ärmen. Så smart åkt idag. Och rycket var ju maffigt. Kallas TDS-ryck är ju en klassiker som bäddade för enda svensksegern hittills och mycket talar för att det här rycket bäddar för den andra. Men det är klart. Tour är tour och det är fortfarande många baciller, dörrkarmar och annat kvar att runda innan Alpe Cermis är besegrat.

Spännande damlopp från start till mål. Eloge till Pärmen som satte färg. Avhängda norskor blir man ju också lite extra exalterad över. Diggins satte ju också färg. Känns som hon har haft risiga skidor tidigare va? Det hade inte Pärmen, satan vad hon gled.

Och vad glad Frida var efteråt. Kan inte va så där jättelätt att vara elitidrottare. De flesta vinner ju aldrig utan snarare handlar det om att hantera besvikelser och uteblivna framgångar. Man får njuta så länge det varar antar jag. Underbart är kort. Om man inte är Kläbo såklart.

Herrarna också med beröm godkänt. Grattis till Calle som började som femma kom i mål som fyra och nu är tia. Lika begripligt som kvantfysik. Har ärligt talat slutar försöka förstå alla etapper och sammandraget. För mig obegripligt att man inte startade enligt sammandraget. Det hade ju tryckts ihop en del ändå. Wille bästa svensk nu. Touren har hållt på så länge men ändå hittar man inte en riktigt bra formel som är begriplig och kommunicerbar till tittarna. Kanske Nobelpriset till den som löser den ekvationen. Inte ens kommentatorerna verkade ha riktig koll. Saknar Blomman och Håård. De var lätt förvirrade ibland men sammandrag och tendenser hade de bättre koll på.

Calle och Wille gjorde det ju grymt bra idag. Upplever att Calle tyvärr ofta hamnar i läget att han tappar position nära mål. Är han för stor för klungåkning eller är han för snäll och bjuder bort lägen. Jäkla synd. Får gå kurs hos Kläbo. Aldrig ett misstag – alltid perfekt. Känns som han åker med en AI i dräkten som talar om för honom vad han ska göra. Vilken artist.

Nu blir det vilodag.