Inför Ruka!

Då är premiären äntligen på ingång. Tåget stannar först i kallhålet Ruka. Förra året var det väl jävulskt kallt. Verkar bli mildare i år tack och lov.

Försöker läsa om tävlingarna och blir helt förvirrad. På vissa ställen står det att det är masstart på söndag och på andra att det är jaktstart.
Det finns ett stort problem med hur FIS och tävlingsarrangörerna kommunicerar kring tävlingarna. Det borde ju vara svinenkelt att ratta in sig på en sida och förstå om det är en minitour baserat på alla tre tävlingar eller jaktstart baserat på lördagens resultat eller en klassisk masstart på söndag. Får hjärnblödning. Ni som fattat får gärna skriva i kommentarerna.

Det är varje fall klassisk sprint på fredag. 10 km individuell start – klassiskt på lördag och 20 km fritt på söndag i någon form.

Känslan är väl hyfsat god i svensklägret. Trots skador och sjukdomar på tunga klassåkare kommer damerna såklart prestera bra ändå. Är mest nyfiken på Ribom. Jäkla trist med hennes känning förra helgen. Känns lite som att det är den här säsongen det ska lossna om hon ska bli en riktigt världsklassåkare.

Efter att ha sett Bruksloppet vet man ju Ebbas kapacitet. Hon lär åka i precis i samma tempo hela säsongen. Vilken maskin hon är. Så skönt att hon och Frida var så nära varandra och så långt före alla andra. Det innebär att det kommer bli många pallplatser framöver för de två.

Det ryska frånfället kommer väl framförallt att märkas på herrsidan. Chansen för Calle och Porre att nå goda resultat har väl aldrig varit så bra som den här säsongen. Känns dock fattigt att inte få se norrmännen få riktig matchning från ryssarna men skönt att avstängningen fortgår såklart. Tänker att det nya 10 km-formatet för herrarna borde passa Calle riktigt bra. Han verkar ha gott självförtroende också och harmonin ser ut att finnas där trots tidigare morgonar med barnskrik. Men Calle är ju Calle så vi får väl se.

Burman såg riktigt rostig ut i helgen. Känns väl som att man börjar ge upp tanken på att han kommer ta stora kliv framåt. Kan säkert göra enskilda bra insatser på något långt lopp och vara en bra gubbe i stafetten men mer än det är jag tveksam till. Det roligaste på herrsidan den gångna helgen var väl ändå våra unga åkare. Myhlback är ju ett fenomen. Att matcha honom mot världseliten på sikt kommer bli en delikat uppgift – hoppas det finns en väl genomtänkt plan. Var ju en till herre som knappt blivit byxmyndig som gjorde det otroligt bra. Glömt bort namnet…Skoglund eller nåt sånt va. Jäkla roligt. Leo såg också okej ut under söndagen. Ett herrlag som kan bråka om pallen på stafetter längre fram i vinter känns VIKTIGT!!!

Himla trist med branden i Mora också. Mycket kulturhistoria som gick upp i rök. Skylten också om jag fattat rätt. Vill man bidra till ”återuppbyggnaden” kan man göra det här.

En annan godbit till helgen blir att se hur norskorna hanterar att det förlorat sin (enda) världsstjärna på damsidan. Bredden är väl hyfsad även fast flera dras med olika motigheter in i säsongen. Ska bli spännande att se om någon kliver fram ordentligt. Särskilt många pallplatser vette tusan om det blir.

Vem vinner världscupen på damsidan då? Det nya poängsystemet lär ju gynna allroundåkarna som tävlar mycket. Åkare som Ribom och Sundling lär ha en bra chans att placera sig högt om de åker mycket. Men det är ju VM som gäller för de flesta i år.

Mot Ruka!