Smart Energy Sommarcup i Falun idag 15 km fristil:
1. Ebba A (A-landslaget)
2. Emma R (A) +32 s
3. Moa O (A) +59 s
4. Louise L (TB) +1:11
5. Jonna S (A) +1:25
6. Linn S (-) +1:33
7. Elina R (SS) +1:49
8. Lisa E (J) +2.42
9. Moa H (TB) + 2.46
10. Erica L (J) +3.38
Tävlingarna i Falun fortsätter imorgon med sprint.
Har lite dålig koll på hur åkarna är på rullskidor. Vet att Emma imponerade senaste rullskidesäsongen, men annars är jag lost. Trodde kanske att Jonna skulle vara lite närmare, men har extremt dålig koll på hur hon är på rullskidor.
Åkte Linn alltså? Hoppas det betyder att det går bra med hennes axel =)
Rubik: Det var Linn Sömskar som tävlade idag (hon är erkänt bra på rullskidor), inser nu att finns risk för sammanblandning mellan henne och Svahn om bara skriver ”Linn S” som jag gjorde! :)
Jörgen – ahhhh =)
Jag kanske borde ha förstått det. Men ville väl hoppas att hon (Svahn) var så pass kurant att hon nu kunde delta i denna typ av lopp.
swestam
Håller med. Inte minst att Ribom och Lindström som hade en tung avslutning på säsongen ser ut att vara i bra fas. Ebba såg riktigt fin ut också.
Tydligen är anmälningen till sprinten fortfarande öppen så finns fortfarande hopp om att fler stjärnor deltar. Hade Ribom vunnit igår så kanske hon varit sugen med tanke på att det är en rejäl bonus om man vinner alla lopp. Och resten av programmet bör ju passa henne fint.
Vad säger ni om det här med att det verkar som om poängsystemet i VC görs om?
Listigt av FIS att ”tvinga” åkare att tävla i så mycket som möjligt. Tanken är väl att det ska bli så där som i skidskytte, att alla åker allt.
Dock är den föreslagna poängskalan lite av en katastrof tycker jag. Att kunna vinna ett lopp eller hamna på pallen bör vara något som prioriteras. Och som några åkare säger, det kan ju t o m slå tillbaka åt det andra hållet så att en del då istället börjar välja bort fler tävlingar då topplaceringar i totalen blir svårare att nå. Typ kanske för Ebba A som inte får vara med i sprint et c.
Peos – intressant, har inte sett det nya poängsystemet. Är det något som är beslutat?
Det verkar vara ett förslag med tanke på att du skriver ”verkar som”.
Det ger mer poäng att vara 10:a i 10 tävlingar sprint och distans… än att vinna 6 distanstävlingar och stå över 4 sprintlopp.
Det ger mer poäng att va 5a i åtta lopp och 4a i två, än att vinna åtta lopp och va sjuk i två.
Det är förstås svårt att helt sia vad detta får för effekt. Avsikterna från FIS sida är främst två: för det första att världscupen inte ska vara avgjord tidigt under säsongen. Och för det andra att åkarna ska stå över färre tävlingar.
Det första syftet blir nog lättare att uppfylla än det andra. Eftersom det blir så extremt kostsamt att stå över en tävling, blir det svårt att avgöra världscupen i ett tidigt skede.
Men det andra syftet blir svårare. Missar man en tävling blir det svårt att ta igen. Risken blir ju att åkare som brukar drabbas av nån sjukdomsfall unders säsongen ( som Sundling) eller inte platsar i sprintstafetten ( som Ebba) helt enkelt struntar i totala vc.
Vi kan också få den lustiga effekten att åkare som tävlar extremt mycket – med jämna men relativt medelmåttiga resultat – hamnar väldigt högt upp i totalen.
Jag håller med om att VC-systemet behöver göras om, men är rädd att FIS helt missar målet den här gången också.
Ett sånt här poängsystem funkar nog bättre i skidskytte än i längd, där längdåkningen har större skillnad mellan grenarna. I skidskytte får man ju också stryka några tävlingar.
Det känns spontant som att systemet kan leda till vinnare av totalen som varken åkare eller publik uppfattar som de allra bästa, vilket då skulle urholka titelns värde. Någon som Bolsjunov hade väl varit oslagbar med en sån poängskala, tävlar mycket och får åka/är bra i både sprint och distans. Nationer med sämre konkurrens mellan åkare blir väl också gynnade? Nu har hon bytt sport men t ex Lampic hade nog kunnat dra fördel av denna förändring. Perfekt detta för Jessie Diggins som får åka allt hon pekar på..
Det känns som att FIS inte riktigt vägt in den tuffa konkurrenssituation som finns på en del håll och kanter, som Norges herrar och Sveriges damer.
Världscupen är en skrivbordsprodukt och har alltid varit. Om man inte heter Johaug är det viss risk att den som vinner inte är den bästa längdåkaren utan den som haft mest tur med poängsystemet. Det är många som hävdar att det är större att vinna världscupen än att vinna VM eller OS men jag tycker tvärtom.
Tobbe H: Man kan se det på olika sätt. Mästerskapen = bäst just där och då när det gäller. Världscupen = hela säsongen. Ingen svensk damåkare har vunnit totala världscupen någonsin. Billan blev tvåa ett år på 80-talet och Ebba har blivit trea två år i rad nu (trots att hon är usel i sprint).
Visst är ett OS-guld finare det håller jag absolut med om men det är svårare att vinna den totala världscupen. Att svenska damer inte haft en suck tidigare i totalen och att Kalla, Johan Olsson m.fl. var framgångsrika mästerskapsåkare kan ha spelat in också på synen för oss svenskar, det är 20 år sedan sist nu en svensk herre vann den (Mathias F). Gunde prenumererade dock på den (vann totalen fem gånger).
Om Jonnas nya nivå från i våras i distans är permanent blir hon livsfarlig i totalen om går in för det och tävlar mycket men vet förstås inte hur hennes säsongsplanering och prioriteringar ser ut. Frida tror jag inte håller hög nivå under en hel säsong, tror att hon är i större behov av återhämtning och vilopauser mellan. Kanske Frida blir en mer renodlad mästerskapsåkare framöver liksom Kalla var och blir då livsfarlig i OS/VM men hon måste förstås själv komma till insikt och acceptera inte kan köra och vinna allt, vi såg hur det gick i vintras fram till TdS sen tog det roliga slut och hur det gick sen i OS vet vi alla..
Själv gillar jag inte det nya förslaget till poängsystem, tycker det nuvarande som mer premierar segrare och pallplatser (mer än platserna efter) är bättre men förstår FIS och arrangörer att de vill se flera av de bästa på plats. Blir en balansgång. Ett annat sätt är kanske att höja prispengarna markant för att locka mer men jag vet inte.
Framförallt är det att höja statusen på de enskilda wc loppen som är nyckeln. Det ska kännas stort att vinna en wc tävling, inte att det ger x antal poäng i en total som en knapp handfull åkare kan vinna. Jämför med cykel där det förvisso finns en världsrankning men där vinst i Tour de France, Roubaix, Flandern och så vidare är det som gör dig odödlig.
En del trodde och hoppades att FIS-basen och miljardären Johan Eliasch skulle modernisera och reformera skidförbundet – men hans ledarskap har hittills inte imponerat, skriver Olof Lundh i en krönika. Som vanligt handlar det om pengar och han är en bolagsägare som är van att få sin vilja igenom.
Uppdaterad: 3 juni 2022, 17:46Publicerad: 3 juni 2022, 05:34
Krönika:Olof Lundh
Johan Eliasch har styrt internationella skidförbundet i ett år och redan har han de största nationerna emot sig. Head-ägaren och miljardärens framfart har skakat skidvärlden och Sverige är inte ensamt om att visa missnöje.
”Vi är inte nöjda med hur arbetet har skötts efter att Johan blev vald. Det är mer toppstyrt, mindre samverkan och man använder inte de experter och tjänstemän som finns. Det är inte det bästa sättet att styra en idrottsrörelse”, säger svenska skidförbundets direktör Ola Strömberg.
Den Englandsbaserade miljardären Johan Eliasch, som nominerades av det engelska skidförbundet, valdes till ordförande för internationella skidförbundet, FIS, i juni 2021. Den Djursholmsfödde riskkapitalisten tog över efter den 77-årige Gian-Franco Kasper som klev av i förtid och gick bort någon månad senare.
Kasper hade då styrt FIS som generalsekreterare i 23 år och som ordförande i 23 år vilket avspeglade sig i en konservativ organisation.
En del trodde och hoppades att Johan Eliasch skulle modernisera och reformera FIS, men ledarskapet under det första året har inte imponerat. ”Det är klart att han har stora visioner och stora ambitioner, men det är helt annat att driva ett aktiebolag med kontroll över makten än försöka förändra ett förbund med över hundra nationer som medlemmar och en stor stab”, säger en person med insyn i turerna kring FIS.
Det talas om avsaknad av protokoll och andra vanliga rutiner i en demokratisk organisation och att Johan Eliasch går hårt fram. En del länder gillar inte hans ägande i Head även om han lämnade rollen som vd i bolaget när han blev FIS-bas.
I förra veckan blev Johan Eliasch omvald för fyra år på eget mandat, men det var minst sagt turbulent på FIS kongress i Milano trots att Eliasch var ensam kandidat.
En rad av de största skidländerna: Schweiz, Österrike, Tyskland, Kroatien, Kanada och en del av de nordiska förbunden avstod från att rösta när det inte fanns någon alternativ kandidat. Bara 70 av 117 länder röstade, och på det enda alternativet.
Hur Sverige gjorde? Det vill man hålla hemligt, men det svenska förbundet har ett budskap. ”Att bara ha stöd av 59 procent när man saknar motkandidat är inte starkt och det kommer att krävas en del förändringar i hur Johan arbetar”, säger Ola Strömberg som var skidförbundets representant i Milano.
Det som skakat om mest är att Johan Eliasch ganska direkt velat samla alla FIS olika rättigheter i paket för att öka intäkterna. Problemet med det är att FIS låtit länder köra egna tävlingar och även försäljning av rättigheter. Något som gett stora intäkter till förbunden i Österrike och Schweiz som kör på egen hand, men minskat möjligheterna för FIS att ta bra betalt för ett paket med alla rättigheter.
När exempelvis Viaplay i Sverige och Norge köpte ett paket med mediarättigheterna från FIS agent Infront ingick inte alla tävlingar i världscupen. Knappast optimalt för Viaplay eller FIS och det ville Johan Eliasch ändra på. Lägg till att han tog rättslig strid med Infront som jobbat med FIS sedan 2009 och där det varit uppenbart att avtalens uppsidor varit bättre för Infront än för FIS.
Klart är att Johan Eliasch utmanat några av de största länderna i skidvärlden med stöd av mindre länder, men sedan kört på som en bolagsägare som är van att få sin vilja igenom.
”Det som pågår är ett rent maktspel och där en del är osäkra på om Johan Eliasch överlever det”, säger en annan person med insyn i oroligheterna i skidvärlden.
Som vanligt handlar det om pengar och om FIS får in mer intäkter är frågan vilka som får dem. Stannar pengarna i FIS? Går de ut i nationsförbunden? Hur mycket når åkarna?
I Sverige har skidförbundet känt av att fler och fler av åkarna är missnöjda med villkoren kring att vara en del av landslaget. Efter att Linn Svahn klev av följde Frida Karlsson och Maja Dahlqvist det spåret och trion satsar på egna lösningar med sikte på VM. Man kan lugnt säga att det är oro i skidvärlden och på flera plan.
Jörgen… Jag tror Jonna är chanslös på totala vc. Hon är ju en åkare med enormt hög högsta nivå och behärskar alla discipliner… Men det nya poängsystemet gynnar dom som kan tävla extremt mycket utan svackor eller sjukdomar – och sån har inte Jonna varit tidigare i alla fall.
Jag tycker det nya poängsystemet är helfel. Istället för att komma på ett system för att få fram den bästa åkaren över en hel säsong, verkar det primära syftet varit att pressa åkarna att tävla mycket. Jag tror det är en stor risktagningar att inte utgå från vad som blir idrottsligt bäst – risken är stor att åkarnaistället kommer tävla mindre.
Jag håller även med aclven om att det viktigaste är att höja statusen på dom enskilda vc-tävlingarna.
Manne: Ja, en grundförutsättning för att vinna totalen, oavsett poängsystem, är flitigt tävlande. Ännu mera om de inför det nya poängsystemet och TdS minskar i betydelse för världscupen. Lätt att säga att måste höja statusen på dom enskilda vc-tävlingarna men hur ska det gå till? Färre tävlingar och tillbaka till som det var förr under Gundes tid eller höja prispengarna så att det blir ”dyrt” att skippa tävlingshelger? Eller något annat?
Jaörgen… ja, det är såklart alltid viktigt att tävla mycket för att vinna vc-totalen, oavsett poängsystem.
Men i det nya poängsystemet ger tre tiondeplatser lika många poäng som två segrar… Och med så många tävlingar som det är idag, blir det (lite tillspetsat) mer avgörande hur MÅNGA tävlingar man kör, än vilka placeringar man får.
Att det skiljer så lite poäng mellan olika top-10-placeringar, kan ju också medföra att den som vill vinna vc-totalen måste spara krafterna i vissa lopp och inte gå för segern. Och detta höjer förstås inte statusen på dom enskilda tävlingar.
Ja, ska man höja statusen på enskilda tävlingar, bör man profilera dom olika tävlingsorterna och jobba med tradition. Att ändra programmet stup i kvarten, ger motsatt effekt.
Alltså… jag har följt skidåkningen i 40 år. Har aldrig brytt mig om totala världscupen, sprintcupen, distanscupen, åka på ett ben cupen, bästa vurpan cupen. Tidigare var lopp som holmenkollen, svenska skidspelen och lahti de stora händelserna vid sidan av mästerskapen, kanske framför allt för att det var de som tv-sändes. På sistone (även om intresset dalat en del) även tour de ski. Jag förstår att det är en bra marknadsföringsgrej som ger artiklar och uppmärksamhet i media, men säg den skidintresserade som kan nämna vem som vann totala världscupen 2001 utan att googla. Eller sprintcupen 2007. Ja, ni fattar. Däremot kan en skidintresserad förmodligen nämna varenda medaljör på samtliga mästerskap den tittat på i någorlunda vuxen ålder. Så totalt sett smäller mästerskapen gigantiskt mycket högre än världscupen. Däremot är världscupen nödvändig för att skapa intresse under pågående säsong. Och försöket här från FIS är väl att behålla spänningen och intresset till sista delen av säsongen så man får tre fyra extra artiklar att klicka på i media.
Vill man på riktigt efterapa skidskyttet kanske man borde fundera på att arrangera mästerskap varje år. Simningen, orienteringen med flera sporter gör ju så redan. Men det är klart, skidmästerskap är dyrt att arrangera och pengarna är ju en bristvara.
”Jag tycker det nya poängsystemet är helfel. Istället för att komma på ett system för att få fram den bästa åkaren över en hel säsong, verkar det primära syftet varit att pressa åkarna att tävla mycket. Jag tror det är en stor risktagningar att inte utgå från vad som blir idrottsligt bäst – risken är stor att åkarnaistället kommer tävla mindre.
Jag håller även med aclven om att det viktigaste är att höja statusen på dom enskilda vc-tävlingarna.”
***********************************************************
Det nye poengsystemet er et typisk FIS produkt der de vil vise hvor mye makt de har til å endre som de vil.
Når 4 4.plasser gir mer poeng enn 3 1 .plasser, så faller den sportslige statusen helt ut fra sammenlagtseier i WC. Det er det glade vanvidd som kun dyrker middelmådighet der det viktigste ikke er å vinne men å delta.
Resultatet er at de løperne som har mulighet for å vinne medaljer i VM velger seg noen enkeltløp for å bygge formen – og for å evt. vinne. Enkelt seire i WC gir langt mer status og penger enn å vinne WC sammenlagt med mest topp ti plasseringer (typisk 4-10)
På tide for langrennssporten å bryte med FIS , mens det fremdeles finnes verdighet igjen.
Men FIS forandring gjør i allefall vc litt mer åpen, resultatmessig, enn den har vært de siste årene. Med seier i Tds, har vc-totalen vært avgjort før halve sesongen er passerade.
Nå må løperne (forhåpenligvis) kjempe til det bitter end, før vinneren kåres, kanskje siste løp, vc-avslutningen, også blir høydramatisk og spennende, som avslutning.
Eks. J H Klæbo vant vc-totalen siste sesong med 500 p til nr. 2 på lista, det til tross for han til og med stod over de 4 siste løp på grunn av Covid 19.
Hans seier i Tds ble helt avgjørende for resultatet!
Pelle… Ja, en förändring av poängsystem var nödvändig, eftersom tour de ski gav så oproportionerligt mycket poäng och världscupen ofta varit avgjord i ett tidigt skede. En viss utjämning av poängen mellan olika placeringar tycker jag också kunde va okej…
Men det systemet som nu föreslagits är att dra det ALLDELES för långt. Antal tävlingar kommer få mycket större betydelse än placeringarna i dom samma. Och jag tror inte man får fler av dom bästa att satsa på världscupen, snarare tvärtom.
Me det sagt är några av dom bästa också dom som tävlar mest, så det kan förstås ändå hända att några av dom största namnen vinner. Diggins kommer troligtvis vinna överlägset till exempel…
Tar ett exempel till, för att belysa det absurda i det nya systemet:
En seger ger samma poäng i det nya systemet som i det gamla. Men en tiondeplats kommer nu ge mer poäng än en tredjeplats gav i det gamla systemet. Läs om den meningen igen!
Enligt FIS är det plötsligt mer värt att vara 10a, än det var att komma på pallen för ett år sen!
Manne
Ja det virker nærmest som FIS Cross Country Race Director Pierre Mignery vil premiere de løperne som stort sett gjør beslag på plass-siffer 10 eller der omkring på distanseløpene. Der finner man tyngden av sveitsere, franske og italienske løpere, eks. Pellegrino ..
Slik kan det også, kanskje, ”tolkes”…
Dyvik säger i sin vlogg att hon inför denna säsong ”valt” att vara med i landslagstruppen till skillnad mot förra säsongen då hon ”valde” ett eget upplägg.
Men var hon uttagen förra säsongen? Min bild är att hon lämnades utanför, eller?
Och att hon blir med nu, beror det på att det blivit platser över när Maja och Frida valt egna upplägg?
Finns ingen anledning att slösa bort flera veckor med frånvarande tränare när man istället kan träna med Ola Ravald respektive Johan Granath.
Något tysklandsäventyr var heller inte aktuellt utan endast en sk tidningsanka.
Kallner
Dyvik skulle tagits ut till Team Bauhaus ifjol. Det är som a-laget med skillnaden att träningsbidraget endast är en symbolisk summa. När Linn tackade nej och Kalla la av öppnades två a-lagsplatser för Moa Olsson och Anna Dyvik. Vad som händer med MDFKs platser är oklart. Man kan ju tänka sig att exempelvis LL uppgraderas men också möjligt att förbundet satsar pengarna på något annat.
Kallner: Dyvik, Maja och Frida var alla tre uttagna när A-truppen presenterades, beskedet om att MDFK avstår landslaget kom ca en vecka senare dvs Dyviks plats beror inte på avhoppen. Gällande förra säsongen meddelade Dyvik innan uttagningen att hon satsar mot OS utanför landslaget som jag minns det.
gka: låter intressant, det skulle ju kunna förklara den där känslan en del av oss har haft att hon liksom saknat de där sista procenten av glöd och energi i åkningen.
Då kan det förhoppningsvis bli åka av när/om det släpper..
gka: Bra, ja det är väl också det intryck hon har gett på tävlingar senaste tiden. Då inser man ju också hur jämn hon är i prestationerna och vilken hög lägstanivå hon håller.
Kanskje Ebba kan ta over ”stafettpinnen” etter Johaug, og ta alle distanse-gullene i de kommende mesterskap. Ikke helt utenkelig. Hun har jo kapasitet så det holder.
Pelle: Med det ovan sagda ska det bli intressant att se hur hon åker nästa säsong. Men du känner ju mig som alltid är optimist när det gäller Frida K. Jag tror att Ebba och Frida är för nära varandra i ålder för att Ebba skulle kunna ta över så som Johaug dominerade distansåkningen.
Det skulle kräva att Frida får några ganska svaga säsonger ett tag framåt, och än så länge ser jag väl inget som direkt talar för det. Men Ebba börjar väl närma sig de år när hon ska vara som bäst, ska vi säga mellan ca 25 och 30 års ålder? Och hon är vad jag förstår 24 nu.
Men både Frida og Ebba må skjerpe seg. Den nye ”Bjørgen” Sundling, kan bli en hard nøtt og knekke i årene som kommer for begge 2, på grunn av hennes spesielle avslutningsegenskaper på fellesstarter. Og Jonna er absolutt i sine kjerneår som langrennsløper. Stille og beskjeden smart dame, som har de beste årene på rekke og rad foran seg sporet nå.
Läser att norska Thea Krokan Murud lägger av. Silver i sprint på U23-EM 2017 och silver på 7.5 km klassiskt på EYOF 2011 samt två tiondeplatsen som bäst i världscupen. De som varit med härinne länge minns säkert hur Joel Burman hade en hang-up på henne.
Jag är lite inne på Jörgens linje.
Det är en svesk-sjuka att cuptiteln inte har så hög status,.
Jag tycker att dessa förändringar går åt rätt håll. Jag vill ha högre status på WC. att vara top 3 i den totala världscupen får ju mindre uppmärksamhet än en spektakulär pallplats i sverige, och definitivt mindre uppmärksamhet än en pallplats i TDS.,
Att vinna totalen är det svåraste att vinna, och bara en liten del av alla har ens en kropp som håller att tävla så mycket. Det är därför den mäter något annat.
varför värderar vi Hellners karriär högre än Fredrikssons tex?..
det är 2 helt olika bedrifter som kan värderas lika högt.
Göran… Jag förstår inte hur du menar att dom föreslagna ändringarna ska höja statusen på världscupen?! Jag tror det snarare kommer bli tvärtom.
Även om det kanske aldrig kommer ske, innebär dom nya ändringarna att det är fullt möjligt att vinna totala världscupen utan att va på pallen på hela säsongen. Det tror jag skulle sänka statusen på världscupen.
Någon som har koll på ifall några svenskar ska köra Totenrullen på lördag? Inte hittt startlistor utan endast rubriker om att Kläbo och Northug ska delta.
En skada i underbenet har hämmat Emma Ribom under försäsongsträningen – som bland annat stoppat henne från löpträning. ”Jag har en överbelastning i ett smalben”, säger hon.
Längdskidåkning 15 juni 2022 16:58
Under veckan har Piteå Elit läger på hemmaplan på Lindbäcksstadion. När Sporten besöker klubben under onsdagen så dyker Emma Ribom upp först efter förmiddagspasset i slalombacken.
Hon har en skada som hämmat henne under försäsongen.
– Jag är skadad, så jag kan inte springa. Jag var inne och körde intervaller på rullbandet istället. Så jag fick ett ordentligt pass ändå, säger Ribom.
Hur mycket påverkar skadan och vad är det som har hänt?
– Jag har en överbelastning i ett smalben. Så det är ingenting som påverkar jättemycket i träningsväg. Det enda är att jag inte kan springa just nu. Men vi har det under kontroll, så jag hoppas att vara igång med löpningen snart igen.
Löpningen går att ersätta under en period?
– Ja, det går. Jag kan göra allt annat än löpning, så det kommer man långt på.
Tävlingssäsongen för skidåkarna har redan startat. För två veckor sedan körde bland annat Kalixfostrade Ribom rullskidspremiären i Falun. Där slutade hon tvåa bakom klubbkompisen Ebba Andersson – som dock inte är med i Piteå under veckan.
Kommer det bli fler rullskidslopp under sommaren?
– Jag tror att det blir en sväng till Trollhättan även i år och försöka hålla fanan högt där.
Det är en tävlingshelg hon har goda minnen från. Förra sommaren vann Ribom alla tre rullskidstävlingar i Trollhättan.
– Jag får åka dit och försöka göra något liknande nu.
Så jobbar vi med nyheter
Läs mer här!
Profilbild Simon Tjärnberg
Simon Tjärnberg
Tyvärr är det några veka ishockeyspelare och en basket lirare som har lockats av Putins pengar. Jag hoppas att dessa fårskallar inte är välkomna i några andra lag eller landslag, tycker dom kan stanna kvar i Ryssland för alltid.
Uno-x er bare en ”liten” del av sponsor-inntektene. Og Klæbo kunne håvet inn langt større summer om han fokuserte mer på kommersielle, fremfor det sportslige. Det viktigste er langsiktige samarbeidspartnere med de riktige verdier. Og det sportslige har vært hovedfokuset, (det forteller hans cv, og han er fortsatt bare 25 år) og han har bevist valgt og samarbeide med selskaper og enkeltpersoner som bidrar til sportslig utvikling.
Så hvorfor skal han dra til et idiotisk kommunistisk land som dreper uskyldige kvinner og barn, i et naboland, for noen lusne kroner, så klin kokos er ikke den fantastiske og flotte idrettsutøveren fra Trøndelag.
Sovjet var kommunistiskt. Ryssland är en högerdiktatur och inget annat.
Kalla håller tydligen så smått på att skolas in som ledare/ tränare hos förbundet. Hoppas att hon lyckas och trivs med det.
Noterar att Viaplay i Norge delar med sig av rättigheterna och NRK kommer in under VM 2023 och 2025. Liknande utveckling i Sverige? Nja, har visserligen intre fått med mig allt av hur TV-uppläggert ser ut i grannlandet men tror att det är mer betalkanal inblandat och att tittarsiffrorna har varit betydligt svagare jämfört med sista året i public service-regi där än här. Sen har Viaplay ännu svårare att slå igenom med tanke på att de inhemska helgerna (Holmenkollen, Lillehammer os.v.) är ett separat paket i Norge som TV2/NRK delar på flera år framöver.
Jag frågade dig varför det var frostigt. Jag har inte upplevt det som att de skulle vara speciellt frostigt alls. Jag tror inte heller de är bästa vänner nu utan tränar med varandra för att de bor på samma plats, har samma tränare/fysio och behöver sparring.
Jan… Jo, det har han ju. Jag har tjatat om detta här på bloggen ända sen Kalla gjorde egen satsning utanför landslaget.
Ser man till den övriga arbetsmarknaden tyder dom senaste undersökningarna på att anställda allt mer värdesätter individuell frihet och möjlighet till inflytande över den egna arbetssituationen. Det är förstås en enorm skillnad på elitidrott och andra arbetsmiljöer, men jag har svårt att se att landslagsverksamheten kan gå opåverkad av den utvecklingen.
Manne och Jan: Tror att vi är många som funderat på landslagets verksamhet och organisation.
Det verkar stretas åt olika håll samtidigt som ledningen verkar lyssna på vissa åkare men inte andra. Enligt Byström har de inga läger på hög höjd i år på grund av ”åkarnas önskemål om att inte vara borta så mycket och så länge” samtidigt som vi ser toppåkare med höga ambitioner som gör tvärtom och betalar ur egen ficka (Jonna och Ribom åker på hög höjd i Italien nu under juli). Märkligt att det är flera toppåkare på damsidan som ställer sig utanför landslaget för satsning i egen regi eller så tar de egna initiativ som de i så fall får betala ur egen ficka. Vilka är det som ledningen lyssnar på och anpassar sig efter egentligen?
Jörgen frågar: ”Vilka är det som ledningen lyssnar på och anpassar sig efter egentligen?”
Det är bara 4 st A-lagsåkare på damsidan som inte gör en egen satsning, Ebba, Johanna, Moa och Anna. Du kan räkna bort de tre sistnämnda och kvar har du Ebba.
Gissningsvis betalar väl Ford mer alternativt ville inte VW förlänga.
Gällande landslagsmodellen bör man inte rätt balans. Att åkarna roffar åt sig förbundets pengar tycker jag är trist, däremot så kanske inte gemensam träning är vägen att gå. Jag har varit lite kritisk mot Ingesson och Thomson men vad som de fått ut av Sundling och håller på att få ut av Ribom är riktigt imponerande. Däremot tror jag det inte alls passar så många tjejer i laget.
Samtidigt tror jag sammanhållningen i laget är viktig när det kommer till tävlingarna, det blir spännande hur man försöker lösa det.
LS
Tycker det var betydligt märkligare att de behöll VW som huvudsponsor efter att VW(VAG) avslöjades som ett fuskföretag i.o.m ”dieselgate” där VW hade fuskat med avgasreningen på över 11 miljoner bilar och bl. a sålt dessa som clendiasel i USA. Man kan säga att VW dopade sig in på marknaden i USA då knappt inga andra märken bl.a Volvo inte klarade USA.s avgaskrav.
Tror att som vanligt när det gäller sponsringen av skidlandslaget så fick pengarna styra inte moralen.
Jag har en ny teori om varför Frida hoppar av och det är att fd pojkvännen finns med och hon vill inte vara på samma ställe som honom under närmaste tiden efter separationen vilket är helt normalt enligt nig.
Dyvik och Gustav syntes på samma bild i helgen så tror inte det är slut. Frida verkar inte direkt flyttat till Östersund heller utan verkar spendera tid både i Sollefteå och Sundsvall. Så fortfarande tillsammans med Wille vad jag vet. Hon ska inte heller åka till Tyskland. Skottheim har dessutom en ny kille så tvivlar på att hon skulle ha en hemlig romans med Stina.
Det är jättebra att vi diskuterar men kanske underlättar om man håller sig till fakta.
LS
Står man och håller om varandra och lagt dit 6 hjärtan på IG får man nog förmoda att det är ett par. Skidåkare verkar i allmänhet fuska en del med folkbokförningen står ofta skrivna hos föräldrar osv
LS… Jo,men det betyder ju inte att man behöver spekulera i åkarna privatliv.
Om åkarna själva går ut med uppgifter om sitt privatliv, tycker jag man kan skriva om det och länka till det. Men att spekulera om deras privatliv tycker jag inte känns juste.
Manne, helt enig. Är rätt övertygad om att åkarna inte gör det de gör för att hamna i skvallerpressen. Tycker det även är under Skidpepps nivå att prata om, här borde det sportsliga och turerna kring landslaget avhandlas, inte vad åkarna gör när de är lediga eller deras kärleksliv. Skärpning.
gka… Visst påverkar nog många saker i privatlivet resultaten i skidspåren. Men hur det påverkar är ju högst individuellt. Om man gissar/spekulerar att vissa saker eventuellt kan ha hänt i en åkares privatliv och sen spekulerar vidare i vilken effekt detta kan få på resultaten – då är det en gissningslek på väldigt vaga grunder.
Sen vad åkarnas sexuella läggning har med skidresultaten att göra kan man ju fråga sig.
Det är ju också högst troligt att vad som skrivs här på skipepp också påverkas av skribenternas liv, men jag tycker inte vi ska spekulera i varandras privatliv för det.
Tycker man ska respektera åkarnas privatliv. Att skriva om saker som åkarna går ut med själva är en sak, men att hålla på och snoka och gissa är en annan.
Ett exempel: Ebba Andersson sa tidigare i en intervju att saker i hennes privatliv påverkat senaste säsongens resultat. Det är enligt mig helt ok att skriva här på skidpepp. Men om jag därutöver skulle börja spekulera i att hon är osams med nån i hennes närhet eller dylikt, har jag gått alldeles för långt.
Manne, Åkarna lämnar ut sig själva många ggr vilket är tillåtet som när Dyvik inte ville att sambon skulle finnas i hemmet för risk för coronasmitta inför OS. Lite inblick i hennes privatliv. Dessutom har hon likt Burman en vlogg med privata detaljer inlagda. Burmans sambo vann en mijon på lotteri vilket yppades95 i hans vlogg.
Apropå Ebba hörde jag att det var höjdanpassningen som sprack för henne inför OS och gav klen utdelning i spåret och inte något annat.
gka
Ja hva skal man tro på, det har jo kommet ulike forklaringer … Ebbas første forklaring etter 3-mila var en ”vindpust”, som knekte henne på slutten av løpet … Next, at hun hadde hengt på Therese´s tempoøkning i langbakken for lenge, dertil kom syra.
Men klart, høydetilpassning er en sinnrik og vanskelig øvelse for en ung løper uten erfaring. Det fikk eks. Frida Karlsson smertelig erfare, under lekene i Beijing!
gka… Jag förstår inte vad du menar. Ja, vissa åkare lämnar ut sig själva ibland. När dom själva väljer det. Och att återge detta är inget fel. Men att koka ihop egna historier om deras privatliv baserat på saker man läser in mellan raderna, tycker jag inte är okej. Men vill folk sitta här och spekulera om vem som är osams med vem, eller vilka som gjort slut, eftersom dom inte setts på bild på ett tag, kan inte jag hindra det. Jag tycker bara det är respektlöst.
Angående Ebba skrev du själv såhär för nån vecka sen: ”Såg en intervju av Ebba i DN att hon under sistlidna säsong varit psykiskt utmattad beroende på yttre och inre faktorer som påverkat henne negativt”
Vad gäller ovanstående kommentarer om Ebba. Utesluter en förklaring till årets insats andra förklaringar till enskilda lopp? Kan det inte helt enkelt vara så att ett eventuellt strul i privatlivet påverkat säsongen, samt att exempelvis OS påverkades av höghöjdsanpassningen men det OCKSÅ var någon vindpust som kanske fick henne att misströsta extra mycket? Det kan ju till och med finnas flera faktorer. Men skitsamma, det är vad det är och förhoppningsvis kan hon justera det hon kan till kommande säsonger.
ebbas problem är mycket att hon inte har så mycket talang för att åka fort.. visst kan hon bli mest uthållig av alla men det kommer alltid tala emot henne lite.. hon kan åka ifrån åkare som Jonna, Pärmekoski och andra med tre sekunder uppför men tappar fem sekunder när det blir mer lättåkt terräng.. hon måste förbättra tekniken som johaug lyckades göra ganska sent i karriären..
https://www.langrenn.com/rulleski/tidenes-startfelt-til-blink-22/
Blant eliteløperne blir det et spennende løp i år, uten Therese i Lysebotn OPP.
Mitt tips er Ebba Andersson som seierskvinne.
Nytt av året, det blir både staking og det tradisjonelle fristilløpet.
Jag är fortfarande förvånad över dom ryska skidstjärnorna på dom sociala medierna…
Dom postar inlägg som om ingenting har hänt, och, inte begriper att dom kanske aldrig mer får tävla utanför Ryssland?
Är dom lågbegåvade? Är dom förda bakom ljuset? Eller, skiter dom i att Ryssland snart dödat 100000 Ukrainare och fört bort (deporterat) nära två miljoner Ukrainare till platser i Ryssland…
LS: De är förmodligen inte mindre begåvade än flertalet. De är däremot som elitidrottare mer priviligierade än flertalet och vill säkert så förbli. Därför tar överlevnadsinstinkten överhanden och styr deras agerande. Säkert inte lätt att navigera i dagens Ryssland.
LS har oxå funderat mycket på detta under sommaren tror ledare säger åt åkarna att göra sig redo att köra i vinter o kulturen är att man lyssnar på dom som styr i ryssland annars riskerar man bli utfryst.. får dom inte köra i världscupen kommer dom arrangera egna tävlingar man måste ställa upp i det är så det ser ut i dom andra sporterna valet blir att göra som ledarna säger eller sluta..
Kläbo skadad i baksida lår. Inte en skada man vill ha som skidåkare, tro mig. Finns inget värre. Tar lång tid att läka och alternativ träning är svår att finna förutom simning och mycket lugn cykling. Talas om allt från 6 till 12 veckor bu mitt under försäsong så aj aj aj. Men är det någon som kan vända på det så är det väl Kläbo.
Anders – mja, ryggskadorna verkar ju inte vara optimal heller direkt. Eller axelskador som Linn så bittert fått erfara. Men hur som haver, trist för honom. Han kommer nog komma tillbaka rätt snabbt dock. Det är sommar och han är inte 37 år gammal, så det borde gå att fixa till det där rätt bra.
Karlsson uppger att hon ska avstå flera WC lopp kommande säsong och prioriterar VM. För ett par dagar sedan var hon redo att ta över efter Johaug. Logisk kullerbytta.
Gka – vem som kör eller inte kör Tour de Ski kommande säsong lär vi inte få ett bra svar på…
Glöm ej TdS januari 2021 – både Jonna & Linn var tvärsäkra på att INTE köra TdS i december 2020, men, sedan kom dom missade tävlingarna i Davos och Dresden – detta kan säkerligen upprepas igen ifall apkoppar Covid och Putin fortsätter härja fritt framåt vintern…
Laukli har norsk pappa och är med i den norska klubben Konnerud men uppväxt i den amerikanska norra delstaten Maine samt går på och tävlar för Utahs universitet i USA. Hon sägs förstå och prata norska bra, tillbringar nog en hel del tid i vårt grannland under somrarna (off season). Tog en titt på om USA gjort förändringar i sitt landslag och ser att de nu har plockat upp den lovande talangen Samantha Smith (född 2005 och fyller 17 år i år):
Team A: Diggins, Kern, McCabe och Brennan (+3 killar)
Team B: Swirbul och Laukli (+7 killar)
Team D: Palmer-Leger och Samantha Smith (+4 killar)
Något Team C finns inte. Halvorsen, Ogden, Sonnesyn, Schamberger, Patterson och Frankowski är alltså inte med. 8 damer och 14 herrar i deras tre nationella team, ingen jämlikhet där inte trots att deras damer har större framgångar.
Pelle: Heidi Weng fortsätter att skapa rubriker i Sverige också, en kunglig middag med kung Harald V av Norge var tuff, Heidi blev sängliggandes i flera dagar efter det. Vi får hoppas att hon kommer igen starkt.
LS: Skidåkarna är så pass vältränade att de platsar i friidrottslandslagen också om de skulle gå in för det.. Steira (norsk mästare) och Johaug har också rönt framgångar på friidrottsbanan i löpning, Troligen skulle det gå bra för Ebba och Frida också men guld är väl tveksamt.. Hon som vann före Modig är från Eritrea liksom storfavoriten Bahta som dock inte var med denna gång p.g.a. skada.
Jörgen – det som gör Lovisa Modigs prestation anmärkningsvärt är ju det att hon är gsnska ”stor & tung” – lång och muskulös överkropp – ingen optimal löparkropp för kvinnor…
Frida Karlsson tränar framför ögonen på längdchef men det är inga problem med det säger Byström. Tror inte han är ärlighetens själv i detta sammanhang. Måste vara en utmaning för alla parter.
Var det inte så att Karlsson och Dahlqvist hoppade av landslaget för att de inte ville bli avbrutna i sin egen träning av att behöva åka på landslagsläger. Men andra länders läger funkar tydligen alldeles utmärkt. Undrar hur snacket går i det svenska lägret om dessa frilansare, speciellt hos åkarna.
Jag tycker det börjar likna cirkus.
Tobbe H
Rätt säker på att det beror på att Frida, Maja och Linn inte trivs med landslagstränarna överhuvudtaget. På det tyska lägret kan hon köra precis samma träning som hon gör hemma eftersom hennes tränare är tysk coach. Men visst lite ironiskt att hon var i Sollefteå samtidigt som landslaget senast och nu i Torsby.
Bra för Frida! Piteå Elit har sina tränare och sina elever i landslaget. Frida har sin tränare i Tyskland.
Valla skidor? Sådan nynationslism är bara tillbakastående.
Gka… Märkligt resonemang. Kan man bara lära sig nåt av dom som totalt sett är bättre? Ja, i sånt fall är det förstås inte konstigt att det är svårt att få dom bästa att delta i landslagets träningsgrupp… då har dom ju ingen att lära av…
Om Frida har huvudet på skaft borde hon ha stort utbyte av att träna med Hennig och co.
Kalla hade varit i landslaget en herrans massa år och kände att hon hade kört fast och ville prova något nytt.
Karlsson är relativt ny i landslaget och har inte kört fast utan tvärtom är hon och kämpar i den yttersta världstoppen men väljer ändå att prova något nytt. En stor skillnad mellan Kalla och Karlsson
Hoppas bara det går bra för Karlsson och att det inte blir någon större cirkus runt henne. Ibland har det varit tendenser till det.
Det mest intressanta tycker jag inför nästa säsong är att se om Sundling kan kan få till en formtopp liknande den hon visade i köldhelvetet i Kina och i avslutningen i Falun. Det var mäktigt att se.
Dessutom, nu när AneMarija Lampic lämnar längdskidåkningen såg vi fram emot att dom nya unga skidkvinnorna från Slovenien skulle ta plats… Tyvärr, nu blev dom en mindre… Sorg…
Smart Energy Sommarcup i Falun idag 15 km fristil:
1. Ebba A (A-landslaget)
2. Emma R (A) +32 s
3. Moa O (A) +59 s
4. Louise L (TB) +1:11
5. Jonna S (A) +1:25
6. Linn S (-) +1:33
7. Elina R (SS) +1:49
8. Lisa E (J) +2.42
9. Moa H (TB) + 2.46
10. Erica L (J) +3.38
Tävlingarna i Falun fortsätter imorgon med sprint.
Ebba bara pumpar på!
Har lite dålig koll på hur åkarna är på rullskidor. Vet att Emma imponerade senaste rullskidesäsongen, men annars är jag lost. Trodde kanske att Jonna skulle vara lite närmare, men har extremt dålig koll på hur hon är på rullskidor.
Åkte Linn alltså? Hoppas det betyder att det går bra med hennes axel =)
Rubik: Det var Linn Sömskar som tävlade idag (hon är erkänt bra på rullskidor), inser nu att finns risk för sammanblandning mellan henne och Svahn om bara skriver ”Linn S” som jag gjorde! :)
Jörgen – ahhhh =)
Jag kanske borde ha förstått det. Men ville väl hoppas att hon (Svahn) var så pass kurant att hon nu kunde delta i denna typ av lopp.
Fick ändå en positiv känsla efter damloppet.
swestam
Håller med. Inte minst att Ribom och Lindström som hade en tung avslutning på säsongen ser ut att vara i bra fas. Ebba såg riktigt fin ut också.
Tydligen är anmälningen till sprinten fortfarande öppen så finns fortfarande hopp om att fler stjärnor deltar. Hade Ribom vunnit igår så kanske hon varit sugen med tanke på att det är en rejäl bonus om man vinner alla lopp. Och resten av programmet bör ju passa henne fint.
Vad säger ni om det här med att det verkar som om poängsystemet i VC görs om?
Listigt av FIS att ”tvinga” åkare att tävla i så mycket som möjligt. Tanken är väl att det ska bli så där som i skidskytte, att alla åker allt.
Dock är den föreslagna poängskalan lite av en katastrof tycker jag. Att kunna vinna ett lopp eller hamna på pallen bör vara något som prioriteras. Och som några åkare säger, det kan ju t o m slå tillbaka åt det andra hållet så att en del då istället börjar välja bort fler tävlingar då topplaceringar i totalen blir svårare att nå. Typ kanske för Ebba A som inte får vara med i sprint et c.
Peos – intressant, har inte sett det nya poängsystemet. Är det något som är beslutat?
Det verkar vara ett förslag med tanke på att du skriver ”verkar som”.
Har du någon länk? (ja, jag är lat…)
Någon (karlP?) som har tillgång till denna artikel om korruption inom FIS som vill dela med sig?
https://www.di.se/nyheter/miljardarens-framfart-skakar-om/
https://www.langrenn.com/langrenn-allround/nytt-system-for-verdenscuppoeng-vil-gi-mye-hardere-kamp-om-sammenlagtseieren/
Rubik
Litt ”blanda droppar” i det nye poengsystemet i verdenscupen. Men for og si det enkelt, skal man vinne vc-totalen med det nye reglement, må løperen konkurrere fra sesongstart, til vc-avslutningen, ink. Tds ..
Rubik: Ja du har fått en länk av Pelle, själv fick jag syn på denna artikel:
https://www.expressen.se/sport/langdskidor/detaljen-far-ebba-andersson-att-reagera-faller-direkt-/
Peos och pelle – tackar!
Några räkneexempel för det nya vc systemet:
Det ger mer poäng att vara 10:a i 10 tävlingar sprint och distans… än att vinna 6 distanstävlingar och stå över 4 sprintlopp.
Det ger mer poäng att va 5a i åtta lopp och 4a i två, än att vinna åtta lopp och va sjuk i två.
Det är förstås svårt att helt sia vad detta får för effekt. Avsikterna från FIS sida är främst två: för det första att världscupen inte ska vara avgjord tidigt under säsongen. Och för det andra att åkarna ska stå över färre tävlingar.
Det första syftet blir nog lättare att uppfylla än det andra. Eftersom det blir så extremt kostsamt att stå över en tävling, blir det svårt att avgöra världscupen i ett tidigt skede.
Men det andra syftet blir svårare. Missar man en tävling blir det svårt att ta igen. Risken blir ju att åkare som brukar drabbas av nån sjukdomsfall unders säsongen ( som Sundling) eller inte platsar i sprintstafetten ( som Ebba) helt enkelt struntar i totala vc.
Vi kan också få den lustiga effekten att åkare som tävlar extremt mycket – med jämna men relativt medelmåttiga resultat – hamnar väldigt högt upp i totalen.
Jag håller med om att VC-systemet behöver göras om, men är rädd att FIS helt missar målet den här gången också.
Ett sånt här poängsystem funkar nog bättre i skidskytte än i längd, där längdåkningen har större skillnad mellan grenarna. I skidskytte får man ju också stryka några tävlingar.
Det känns spontant som att systemet kan leda till vinnare av totalen som varken åkare eller publik uppfattar som de allra bästa, vilket då skulle urholka titelns värde. Någon som Bolsjunov hade väl varit oslagbar med en sån poängskala, tävlar mycket och får åka/är bra i både sprint och distans. Nationer med sämre konkurrens mellan åkare blir väl också gynnade? Nu har hon bytt sport men t ex Lampic hade nog kunnat dra fördel av denna förändring. Perfekt detta för Jessie Diggins som får åka allt hon pekar på..
Det känns som att FIS inte riktigt vägt in den tuffa konkurrenssituation som finns på en del håll och kanter, som Norges herrar och Sveriges damer.
Världscupen är en skrivbordsprodukt och har alltid varit. Om man inte heter Johaug är det viss risk att den som vinner inte är den bästa längdåkaren utan den som haft mest tur med poängsystemet. Det är många som hävdar att det är större att vinna världscupen än att vinna VM eller OS men jag tycker tvärtom.
Tobbe H: Man kan se det på olika sätt. Mästerskapen = bäst just där och då när det gäller. Världscupen = hela säsongen. Ingen svensk damåkare har vunnit totala världscupen någonsin. Billan blev tvåa ett år på 80-talet och Ebba har blivit trea två år i rad nu (trots att hon är usel i sprint).
Visst är ett OS-guld finare det håller jag absolut med om men det är svårare att vinna den totala världscupen. Att svenska damer inte haft en suck tidigare i totalen och att Kalla, Johan Olsson m.fl. var framgångsrika mästerskapsåkare kan ha spelat in också på synen för oss svenskar, det är 20 år sedan sist nu en svensk herre vann den (Mathias F). Gunde prenumererade dock på den (vann totalen fem gånger).
Om Jonnas nya nivå från i våras i distans är permanent blir hon livsfarlig i totalen om går in för det och tävlar mycket men vet förstås inte hur hennes säsongsplanering och prioriteringar ser ut. Frida tror jag inte håller hög nivå under en hel säsong, tror att hon är i större behov av återhämtning och vilopauser mellan. Kanske Frida blir en mer renodlad mästerskapsåkare framöver liksom Kalla var och blir då livsfarlig i OS/VM men hon måste förstås själv komma till insikt och acceptera inte kan köra och vinna allt, vi såg hur det gick i vintras fram till TdS sen tog det roliga slut och hur det gick sen i OS vet vi alla..
Själv gillar jag inte det nya förslaget till poängsystem, tycker det nuvarande som mer premierar segrare och pallplatser (mer än platserna efter) är bättre men förstår FIS och arrangörer att de vill se flera av de bästa på plats. Blir en balansgång. Ett annat sätt är kanske att höja prispengarna markant för att locka mer men jag vet inte.
Framförallt är det att höja statusen på de enskilda wc loppen som är nyckeln. Det ska kännas stort att vinna en wc tävling, inte att det ger x antal poäng i en total som en knapp handfull åkare kan vinna. Jämför med cykel där det förvisso finns en världsrankning men där vinst i Tour de France, Roubaix, Flandern och så vidare är det som gör dig odödlig.
En del trodde och hoppades att FIS-basen och miljardären Johan Eliasch skulle modernisera och reformera skidförbundet – men hans ledarskap har hittills inte imponerat, skriver Olof Lundh i en krönika. Som vanligt handlar det om pengar och han är en bolagsägare som är van att få sin vilja igenom.
Uppdaterad: 3 juni 2022, 17:46Publicerad: 3 juni 2022, 05:34
Krönika:Olof Lundh
Johan Eliasch har styrt internationella skidförbundet i ett år och redan har han de största nationerna emot sig. Head-ägaren och miljardärens framfart har skakat skidvärlden och Sverige är inte ensamt om att visa missnöje.
”Vi är inte nöjda med hur arbetet har skötts efter att Johan blev vald. Det är mer toppstyrt, mindre samverkan och man använder inte de experter och tjänstemän som finns. Det är inte det bästa sättet att styra en idrottsrörelse”, säger svenska skidförbundets direktör Ola Strömberg.
Den Englandsbaserade miljardären Johan Eliasch, som nominerades av det engelska skidförbundet, valdes till ordförande för internationella skidförbundet, FIS, i juni 2021. Den Djursholmsfödde riskkapitalisten tog över efter den 77-årige Gian-Franco Kasper som klev av i förtid och gick bort någon månad senare.
Kasper hade då styrt FIS som generalsekreterare i 23 år och som ordförande i 23 år vilket avspeglade sig i en konservativ organisation.
En del trodde och hoppades att Johan Eliasch skulle modernisera och reformera FIS, men ledarskapet under det första året har inte imponerat. ”Det är klart att han har stora visioner och stora ambitioner, men det är helt annat att driva ett aktiebolag med kontroll över makten än försöka förändra ett förbund med över hundra nationer som medlemmar och en stor stab”, säger en person med insyn i turerna kring FIS.
Det talas om avsaknad av protokoll och andra vanliga rutiner i en demokratisk organisation och att Johan Eliasch går hårt fram. En del länder gillar inte hans ägande i Head även om han lämnade rollen som vd i bolaget när han blev FIS-bas.
I förra veckan blev Johan Eliasch omvald för fyra år på eget mandat, men det var minst sagt turbulent på FIS kongress i Milano trots att Eliasch var ensam kandidat.
En rad av de största skidländerna: Schweiz, Österrike, Tyskland, Kroatien, Kanada och en del av de nordiska förbunden avstod från att rösta när det inte fanns någon alternativ kandidat. Bara 70 av 117 länder röstade, och på det enda alternativet.
Hur Sverige gjorde? Det vill man hålla hemligt, men det svenska förbundet har ett budskap. ”Att bara ha stöd av 59 procent när man saknar motkandidat är inte starkt och det kommer att krävas en del förändringar i hur Johan arbetar”, säger Ola Strömberg som var skidförbundets representant i Milano.
Det som skakat om mest är att Johan Eliasch ganska direkt velat samla alla FIS olika rättigheter i paket för att öka intäkterna. Problemet med det är att FIS låtit länder köra egna tävlingar och även försäljning av rättigheter. Något som gett stora intäkter till förbunden i Österrike och Schweiz som kör på egen hand, men minskat möjligheterna för FIS att ta bra betalt för ett paket med alla rättigheter.
När exempelvis Viaplay i Sverige och Norge köpte ett paket med mediarättigheterna från FIS agent Infront ingick inte alla tävlingar i världscupen. Knappast optimalt för Viaplay eller FIS och det ville Johan Eliasch ändra på. Lägg till att han tog rättslig strid med Infront som jobbat med FIS sedan 2009 och där det varit uppenbart att avtalens uppsidor varit bättre för Infront än för FIS.
Klart är att Johan Eliasch utmanat några av de största länderna i skidvärlden med stöd av mindre länder, men sedan kört på som en bolagsägare som är van att få sin vilja igenom.
”Det som pågår är ett rent maktspel och där en del är osäkra på om Johan Eliasch överlever det”, säger en annan person med insyn i oroligheterna i skidvärlden.
Som vanligt handlar det om pengar och om FIS får in mer intäkter är frågan vilka som får dem. Stannar pengarna i FIS? Går de ut i nationsförbunden? Hur mycket når åkarna?
I Sverige har skidförbundet känt av att fler och fler av åkarna är missnöjda med villkoren kring att vara en del av landslaget. Efter att Linn Svahn klev av följde Frida Karlsson och Maja Dahlqvist det spåret och trion satsar på egna lösningar med sikte på VM. Man kan lugnt säga att det är oro i skidvärlden och på flera plan.
Jörgen… Jag tror Jonna är chanslös på totala vc. Hon är ju en åkare med enormt hög högsta nivå och behärskar alla discipliner… Men det nya poängsystemet gynnar dom som kan tävla extremt mycket utan svackor eller sjukdomar – och sån har inte Jonna varit tidigare i alla fall.
Jag tycker det nya poängsystemet är helfel. Istället för att komma på ett system för att få fram den bästa åkaren över en hel säsong, verkar det primära syftet varit att pressa åkarna att tävla mycket. Jag tror det är en stor risktagningar att inte utgå från vad som blir idrottsligt bäst – risken är stor att åkarnaistället kommer tävla mindre.
Jag håller även med aclven om att det viktigaste är att höja statusen på dom enskilda vc-tävlingarna.
Manne: Ja, en grundförutsättning för att vinna totalen, oavsett poängsystem, är flitigt tävlande. Ännu mera om de inför det nya poängsystemet och TdS minskar i betydelse för världscupen. Lätt att säga att måste höja statusen på dom enskilda vc-tävlingarna men hur ska det gå till? Färre tävlingar och tillbaka till som det var förr under Gundes tid eller höja prispengarna så att det blir ”dyrt” att skippa tävlingshelger? Eller något annat?
Jaörgen… ja, det är såklart alltid viktigt att tävla mycket för att vinna vc-totalen, oavsett poängsystem.
Men i det nya poängsystemet ger tre tiondeplatser lika många poäng som två segrar… Och med så många tävlingar som det är idag, blir det (lite tillspetsat) mer avgörande hur MÅNGA tävlingar man kör, än vilka placeringar man får.
Att det skiljer så lite poäng mellan olika top-10-placeringar, kan ju också medföra att den som vill vinna vc-totalen måste spara krafterna i vissa lopp och inte gå för segern. Och detta höjer förstås inte statusen på dom enskilda tävlingar.
Ja, ska man höja statusen på enskilda tävlingar, bör man profilera dom olika tävlingsorterna och jobba med tradition. Att ändra programmet stup i kvarten, ger motsatt effekt.
Alltså… jag har följt skidåkningen i 40 år. Har aldrig brytt mig om totala världscupen, sprintcupen, distanscupen, åka på ett ben cupen, bästa vurpan cupen. Tidigare var lopp som holmenkollen, svenska skidspelen och lahti de stora händelserna vid sidan av mästerskapen, kanske framför allt för att det var de som tv-sändes. På sistone (även om intresset dalat en del) även tour de ski. Jag förstår att det är en bra marknadsföringsgrej som ger artiklar och uppmärksamhet i media, men säg den skidintresserade som kan nämna vem som vann totala världscupen 2001 utan att googla. Eller sprintcupen 2007. Ja, ni fattar. Däremot kan en skidintresserad förmodligen nämna varenda medaljör på samtliga mästerskap den tittat på i någorlunda vuxen ålder. Så totalt sett smäller mästerskapen gigantiskt mycket högre än världscupen. Däremot är världscupen nödvändig för att skapa intresse under pågående säsong. Och försöket här från FIS är väl att behålla spänningen och intresset till sista delen av säsongen så man får tre fyra extra artiklar att klicka på i media.
Vill man på riktigt efterapa skidskyttet kanske man borde fundera på att arrangera mästerskap varje år. Simningen, orienteringen med flera sporter gör ju så redan. Men det är klart, skidmästerskap är dyrt att arrangera och pengarna är ju en bristvara.
”Jag tycker det nya poängsystemet är helfel. Istället för att komma på ett system för att få fram den bästa åkaren över en hel säsong, verkar det primära syftet varit att pressa åkarna att tävla mycket. Jag tror det är en stor risktagningar att inte utgå från vad som blir idrottsligt bäst – risken är stor att åkarnaistället kommer tävla mindre.
Jag håller även med aclven om att det viktigaste är att höja statusen på dom enskilda vc-tävlingarna.”
***********************************************************
Det nye poengsystemet er et typisk FIS produkt der de vil vise hvor mye makt de har til å endre som de vil.
Når 4 4.plasser gir mer poeng enn 3 1 .plasser, så faller den sportslige statusen helt ut fra sammenlagtseier i WC. Det er det glade vanvidd som kun dyrker middelmådighet der det viktigste ikke er å vinne men å delta.
Resultatet er at de løperne som har mulighet for å vinne medaljer i VM velger seg noen enkeltløp for å bygge formen – og for å evt. vinne. Enkelt seire i WC gir langt mer status og penger enn å vinne WC sammenlagt med mest topp ti plasseringer (typisk 4-10)
På tide for langrennssporten å bryte med FIS , mens det fremdeles finnes verdighet igjen.
https://www.langrenn.com/langrenn-allround/slik-endte-verdenscupen-sammenlagt-2021-22/
Men FIS forandring gjør i allefall vc litt mer åpen, resultatmessig, enn den har vært de siste årene. Med seier i Tds, har vc-totalen vært avgjort før halve sesongen er passerade.
Nå må løperne (forhåpenligvis) kjempe til det bitter end, før vinneren kåres, kanskje siste løp, vc-avslutningen, også blir høydramatisk og spennende, som avslutning.
Eks. J H Klæbo vant vc-totalen siste sesong med 500 p til nr. 2 på lista, det til tross for han til og med stod over de 4 siste løp på grunn av Covid 19.
Hans seier i Tds ble helt avgjørende for resultatet!
Pelle… Ja, en förändring av poängsystem var nödvändig, eftersom tour de ski gav så oproportionerligt mycket poäng och världscupen ofta varit avgjord i ett tidigt skede. En viss utjämning av poängen mellan olika placeringar tycker jag också kunde va okej…
Men det systemet som nu föreslagits är att dra det ALLDELES för långt. Antal tävlingar kommer få mycket större betydelse än placeringarna i dom samma. Och jag tror inte man får fler av dom bästa att satsa på världscupen, snarare tvärtom.
Me det sagt är några av dom bästa också dom som tävlar mest, så det kan förstås ändå hända att några av dom största namnen vinner. Diggins kommer troligtvis vinna överlägset till exempel…
Tar ett exempel till, för att belysa det absurda i det nya systemet:
En seger ger samma poäng i det nya systemet som i det gamla. Men en tiondeplats kommer nu ge mer poäng än en tredjeplats gav i det gamla systemet. Läs om den meningen igen!
Enligt FIS är det plötsligt mer värt att vara 10a, än det var att komma på pallen för ett år sen!
Manne
Ja det virker nærmest som FIS Cross Country Race Director Pierre Mignery vil premiere de løperne som stort sett gjør beslag på plass-siffer 10 eller der omkring på distanseløpene. Der finner man tyngden av sveitsere, franske og italienske løpere, eks. Pellegrino ..
Slik kan det også, kanskje, ”tolkes”…
Dyvik säger i sin vlogg att hon inför denna säsong ”valt” att vara med i landslagstruppen till skillnad mot förra säsongen då hon ”valde” ett eget upplägg.
Men var hon uttagen förra säsongen? Min bild är att hon lämnades utanför, eller?
Och att hon blir med nu, beror det på att det blivit platser över när Maja och Frida valt egna upplägg?
Ser landslagets upplägg med träningsläger för säsongen. Om någon tycker det är intensivt har man helt säkert andra problem att lösa.
Kallner, Dyvik togs ut 2020 till Bauhaus och inför 2021 ville hon köra eget upplägg efter samråd med ledningen.
Finns ingen anledning att slösa bort flera veckor med frånvarande tränare när man istället kan träna med Ola Ravald respektive Johan Granath.
Något tysklandsäventyr var heller inte aktuellt utan endast en sk tidningsanka.
Kallner
Dyvik skulle tagits ut till Team Bauhaus ifjol. Det är som a-laget med skillnaden att träningsbidraget endast är en symbolisk summa. När Linn tackade nej och Kalla la av öppnades två a-lagsplatser för Moa Olsson och Anna Dyvik. Vad som händer med MDFKs platser är oklart. Man kan ju tänka sig att exempelvis LL uppgraderas men också möjligt att förbundet satsar pengarna på något annat.
Kallner: Dyvik, Maja och Frida var alla tre uttagna när A-truppen presenterades, beskedet om att MDFK avstår landslaget kom ca en vecka senare dvs Dyviks plats beror inte på avhoppen. Gällande förra säsongen meddelade Dyvik innan uttagningen att hon satsar mot OS utanför landslaget som jag minns det.
Såg en intervju av Ebba i DN att hon under sistlidna säsong varit psykiskt utmattad beroende på yttre och inre faktorer som påverkat henne negativt.
gka: låter intressant, det skulle ju kunna förklara den där känslan en del av oss har haft att hon liksom saknat de där sista procenten av glöd och energi i åkningen.
Då kan det förhoppningsvis bli åka av när/om det släpper..
Peos, Enligt samma intervju är Ebba nu tillbaka med full energi och goda lärdomar för framtiden.
gka: Bra, ja det är väl också det intryck hon har gett på tävlingar senaste tiden. Då inser man ju också hur jämn hon är i prestationerna och vilken hög lägstanivå hon håller.
Kanskje Ebba kan ta over ”stafettpinnen” etter Johaug, og ta alle distanse-gullene i de kommende mesterskap. Ikke helt utenkelig. Hun har jo kapasitet så det holder.
Pelle: Med det ovan sagda ska det bli intressant att se hur hon åker nästa säsong. Men du känner ju mig som alltid är optimist när det gäller Frida K. Jag tror att Ebba och Frida är för nära varandra i ålder för att Ebba skulle kunna ta över så som Johaug dominerade distansåkningen.
Det skulle kräva att Frida får några ganska svaga säsonger ett tag framåt, och än så länge ser jag väl inget som direkt talar för det. Men Ebba börjar väl närma sig de år när hon ska vara som bäst, ska vi säga mellan ca 25 och 30 års ålder? Och hon är vad jag förstår 24 nu.
Peos
Men både Frida og Ebba må skjerpe seg. Den nye ”Bjørgen” Sundling, kan bli en hard nøtt og knekke i årene som kommer for begge 2, på grunn av hennes spesielle avslutningsegenskaper på fellesstarter. Og Jonna er absolutt i sine kjerneår som langrennsløper. Stille og beskjeden smart dame, som har de beste årene på rekke og rad foran seg sporet nå.
Linn Svahn kämpar på – under gårdagen tog hon rygg på Max Novak & Oskar Kardin och cyklade dom 22 milen runt Storsjön hemmavid…
Läser att norska Thea Krokan Murud lägger av. Silver i sprint på U23-EM 2017 och silver på 7.5 km klassiskt på EYOF 2011 samt två tiondeplatsen som bäst i världscupen. De som varit med härinne länge minns säkert hur Joel Burman hade en hang-up på henne.
Jag är lite inne på Jörgens linje.
Det är en svesk-sjuka att cuptiteln inte har så hög status,.
Jag tycker att dessa förändringar går åt rätt håll. Jag vill ha högre status på WC. att vara top 3 i den totala världscupen får ju mindre uppmärksamhet än en spektakulär pallplats i sverige, och definitivt mindre uppmärksamhet än en pallplats i TDS.,
Att vinna totalen är det svåraste att vinna, och bara en liten del av alla har ens en kropp som håller att tävla så mycket. Det är därför den mäter något annat.
varför värderar vi Hellners karriär högre än Fredrikssons tex?..
det är 2 helt olika bedrifter som kan värderas lika högt.
Fredirico Pellegrino skallbli pappa!
Tyvärr, då får vi stryka Greta Laurent kommande säsong…
Göran… Jag förstår inte hur du menar att dom föreslagna ändringarna ska höja statusen på världscupen?! Jag tror det snarare kommer bli tvärtom.
Även om det kanske aldrig kommer ske, innebär dom nya ändringarna att det är fullt möjligt att vinna totala världscupen utan att va på pallen på hela säsongen. Det tror jag skulle sänka statusen på världscupen.
Någon som har koll på ifall några svenskar ska köra Totenrullen på lördag? Inte hittt startlistor utan endast rubriker om att Kläbo och Northug ska delta.
Vet inte om det varit uppe men Ribom har lite problem kan inte löp träna men allt sägs vara under kontroll.
En skada i underbenet har hämmat Emma Ribom under försäsongsträningen – som bland annat stoppat henne från löpträning. ”Jag har en överbelastning i ett smalben”, säger hon.
Längdskidåkning 15 juni 2022 16:58
Under veckan har Piteå Elit läger på hemmaplan på Lindbäcksstadion. När Sporten besöker klubben under onsdagen så dyker Emma Ribom upp först efter förmiddagspasset i slalombacken.
Hon har en skada som hämmat henne under försäsongen.
– Jag är skadad, så jag kan inte springa. Jag var inne och körde intervaller på rullbandet istället. Så jag fick ett ordentligt pass ändå, säger Ribom.
Hur mycket påverkar skadan och vad är det som har hänt?
– Jag har en överbelastning i ett smalben. Så det är ingenting som påverkar jättemycket i träningsväg. Det enda är att jag inte kan springa just nu. Men vi har det under kontroll, så jag hoppas att vara igång med löpningen snart igen.
Löpningen går att ersätta under en period?
– Ja, det går. Jag kan göra allt annat än löpning, så det kommer man långt på.
Tävlingssäsongen för skidåkarna har redan startat. För två veckor sedan körde bland annat Kalixfostrade Ribom rullskidspremiären i Falun. Där slutade hon tvåa bakom klubbkompisen Ebba Andersson – som dock inte är med i Piteå under veckan.
Kommer det bli fler rullskidslopp under sommaren?
– Jag tror att det blir en sväng till Trollhättan även i år och försöka hålla fanan högt där.
Det är en tävlingshelg hon har goda minnen från. Förra sommaren vann Ribom alla tre rullskidstävlingar i Trollhättan.
– Jag får åka dit och försöka göra något liknande nu.
Så jobbar vi med nyheter
Läs mer här!
Profilbild Simon Tjärnberg
Simon Tjärnberg
https://www.dagbladet.no/sport/klaebo-studeres-i-russland/76396351
At Klæbo er unik som langrennsløper, er medfødte egenskaper. Han er et skifenomen som langrennsverden aldri har sett tidligere i historien.
Dopingtråden är för lång och gammal, därför bifogar jag länken här istället.
https://www.expressen.se/sport/langdskidor/finska-langdakaren-ari-luusua-avslojad-som-dopad/
Är det slut för Heidi Weng? Hur mycket kan hon missa?
Swestam: Vad har hänt med Heidi Weng nu?
https://www.langrenn.com/langrenn-allround/vil-betale-klaebo-en-million-euro-for-a-konkurrere-i-russland/?fbclid=IwAR3Bm4dEGXg_Zd6tOi9hd7csKLFx0m6_QMz6oydK44JP3EcpAtqWM52iFPc
Nei, den rike og mektige Klæbo går ikke og kjøpe, hr. Dementiev.
Går inte Klaebo att köpa? Tillåt mig att småle…
https://idrottensaffarer.se/sponsring/2020/06/klabo-far-25-miljoner-for-fem-arskontrakt
Tyvärr är det några veka ishockeyspelare och en basket lirare som har lockats av Putins pengar. Jag hoppas att dessa fårskallar inte är välkomna i några andra lag eller landslag, tycker dom kan stanna kvar i Ryssland för alltid.
Det tillbakastående
Uno-x er bare en ”liten” del av sponsor-inntektene. Og Klæbo kunne håvet inn langt større summer om han fokuserte mer på kommersielle, fremfor det sportslige. Det viktigste er langsiktige samarbeidspartnere med de riktige verdier. Og det sportslige har vært hovedfokuset, (det forteller hans cv, og han er fortsatt bare 25 år) og han har bevist valgt og samarbeide med selskaper og enkeltpersoner som bidrar til sportslig utvikling.
Så hvorfor skal han dra til et idiotisk kommunistisk land som dreper uskyldige kvinner og barn, i et naboland, for noen lusne kroner, så klin kokos er ikke den fantastiske og flotte idrettsutøveren fra Trøndelag.
Sovjet var kommunistiskt. Ryssland är en högerdiktatur och inget annat.
Kalla håller tydligen så smått på att skolas in som ledare/ tränare hos förbundet. Hoppas att hon lyckas och trivs med det.
Noterar att Viaplay i Norge delar med sig av rättigheterna och NRK kommer in under VM 2023 och 2025. Liknande utveckling i Sverige? Nja, har visserligen intre fått med mig allt av hur TV-uppläggert ser ut i grannlandet men tror att det är mer betalkanal inblandat och att tittarsiffrorna har varit betydligt svagare jämfört med sista året i public service-regi där än här. Sen har Viaplay ännu svårare att slå igenom med tanke på att de inhemska helgerna (Holmenkollen, Lillehammer os.v.) är ett separat paket i Norge som TV2/NRK delar på flera år framöver.
Kul att höra om Linn Svahns skadade axel – säger själv nu att hon är helt återställd…
Dessutom, Linn & Frida Karlsson verkar ha funnit varandra igen – varit lite frostigt i relationen där några år!
Vet du varför det varit frostigt? För att Frida klantade sig och stängde Linn i Lahtis?
Vad jag förstått har de ju samma tränare nu så inte speciellt konstigt att de har gemensamma träningar.
Jan, är det frostiga mellan Linn & Frida så gammalt?
Samtidigt, Linn hade säkerligen tagit medalj i JVM-sprinten i Lahtis ifall hon fått fritt spår i kurvan mot upploppet…
Jag frågade dig varför det var frostigt. Jag har inte upplevt det som att de skulle vara speciellt frostigt alls. Jag tror inte heller de är bästa vänner nu utan tränar med varandra för att de bor på samma plats, har samma tränare/fysio och behöver sparring.
Förbundet startar alltså upp sin sommarcup men deltävlingen i Linköping ligger samtidigt som man har ett landslagsläger i Sollefteå…
Hur i helvete gick det till när VW lämnar Svenska Skidförbundet som sponsor, OCH, man skriver kontrakt med skitföretaget FORD?????
Hade det varit Volvo hade jag inte sagt något, men, va fan, Ford???
Förklaring på detta krävs omedelbart!
Man kan tycka en del om Pliggen men känns som att han har en poäng här
https://www.svt.se/sport/langdskidor/forslaget-efter-avhoppen-byt-landslagsmodell
Jan… Jo, det har han ju. Jag har tjatat om detta här på bloggen ända sen Kalla gjorde egen satsning utanför landslaget.
Ser man till den övriga arbetsmarknaden tyder dom senaste undersökningarna på att anställda allt mer värdesätter individuell frihet och möjlighet till inflytande över den egna arbetssituationen. Det är förstås en enorm skillnad på elitidrott och andra arbetsmiljöer, men jag har svårt att se att landslagsverksamheten kan gå opåverkad av den utvecklingen.
Charlotte Kallas sommarprat häromdagen finns att lyssna på eller läsa här:
https://sverigesradio.se/artikel/charlotte-kallas-sommarprat-i-text
Manne och Jan: Tror att vi är många som funderat på landslagets verksamhet och organisation.
Det verkar stretas åt olika håll samtidigt som ledningen verkar lyssna på vissa åkare men inte andra. Enligt Byström har de inga läger på hög höjd i år på grund av ”åkarnas önskemål om att inte vara borta så mycket och så länge” samtidigt som vi ser toppåkare med höga ambitioner som gör tvärtom och betalar ur egen ficka (Jonna och Ribom åker på hög höjd i Italien nu under juli). Märkligt att det är flera toppåkare på damsidan som ställer sig utanför landslaget för satsning i egen regi eller så tar de egna initiativ som de i så fall får betala ur egen ficka. Vilka är det som ledningen lyssnar på och anpassar sig efter egentligen?
Jörgen frågar: ”Vilka är det som ledningen lyssnar på och anpassar sig efter egentligen?”
Det är bara 4 st A-lagsåkare på damsidan som inte gör en egen satsning, Ebba, Johanna, Moa och Anna. Du kan räkna bort de tre sistnämnda och kvar har du Ebba.
Jag tror inte de anpassar sig efter Ebba. Hon verkade missnöjd även hon och följer inte ens Thomson på Instagram.
Skit i allt runtomkring – bättre fokusera på nya sponsorn:
VARFÖR I HELVETE SKALL VÅRA DYRGRIPAR TILL SKIDÅKARE ÅKA I SKITBILAR FRÅN FORD!!
RONNY & RAGGE-BILAR…
Gissningsvis betalar väl Ford mer alternativt ville inte VW förlänga.
Gällande landslagsmodellen bör man inte rätt balans. Att åkarna roffar åt sig förbundets pengar tycker jag är trist, däremot så kanske inte gemensam träning är vägen att gå. Jag har varit lite kritisk mot Ingesson och Thomson men vad som de fått ut av Sundling och håller på att få ut av Ribom är riktigt imponerande. Däremot tror jag det inte alls passar så många tjejer i laget.
Samtidigt tror jag sammanhållningen i laget är viktig när det kommer till tävlingarna, det blir spännande hur man försöker lösa det.
LS
Tycker det var betydligt märkligare att de behöll VW som huvudsponsor efter att VW(VAG) avslöjades som ett fuskföretag i.o.m ”dieselgate” där VW hade fuskat med avgasreningen på över 11 miljoner bilar och bl. a sålt dessa som clendiasel i USA. Man kan säga att VW dopade sig in på marknaden i USA då knappt inga andra märken bl.a Volvo inte klarade USA.s avgaskrav.
Tror att som vanligt när det gäller sponsringen av skidlandslaget så fick pengarna styra inte moralen.
Ser att jag stavade fel lite här och där.
Lite mer om ”Dieselgate” för den som har missat vad det handlar om.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Volkswagen_emissions_scandal
Jag har en ny teori om varför Frida hoppar av och det är att fd pojkvännen finns med och hon vill inte vara på samma ställe som honom under närmaste tiden efter separationen vilket är helt normalt enligt nig.
gka… Ja i sånt fall finns det ju ingen anledning att ändra på nåt, eftersom det då inte har nåt med landslagsverksamheten att göra.
Jag tror dock dom här avhoppen är nåt vi kommer se mer av om inga stora ändringar görs.
gka: De är fortfarande tillsammans men blir särbos samtidigt som de behåller radhuset i Sollefteå:
https://www.expressen.se/sport/langdskidor/klart-frida-karlsson-och–william-poromaa-flyttar-isar/
Jörgen, jag tror GKA har rätt angående Frida & Poromaa…
Länge sedan man såg dom tillsammans nu…
Dessutom, om vi nu skvallrar relationer, det är tydligen slut mellan Anna Dyvik och Gustav Eriksson… Trist!
Om jag minns rätt har dom väl varit ihop minst tio år…
Jörgen, Inte bara en faktor är avgörande. Finns många delar i ett läger som kan vara obekväma att delta i som samarbetsövningar tex.
Dyvik och Gustav syntes på samma bild i helgen så tror inte det är slut. Frida verkar inte direkt flyttat till Östersund heller utan verkar spendera tid både i Sollefteå och Sundsvall. Så fortfarande tillsammans med Wille vad jag vet. Hon ska inte heller åka till Tyskland. Skottheim har dessutom en ny kille så tvivlar på att hon skulle ha en hemlig romans med Stina.
Det är jättebra att vi diskuterar men kanske underlättar om man håller sig till fakta.
Jan, Gustav Eriksson är åtminstone inte skriven längre på adressen hos Anna Dyvik…
Att dom är på kalas behöver inte tyda på att dom fortfarande är ett par?
LS
Står man och håller om varandra och lagt dit 6 hjärtan på IG får man nog förmoda att det är ett par. Skidåkare verkar i allmänhet fuska en del med folkbokförningen står ofta skrivna hos föräldrar osv
Troligast är att Anna och Gustav bor tillsammans i Annas bostadsrätt i Falun men att Gustav inte är skriven där.
Jan & GKA – Gustav Eriksson har dom varit skriven där tidigare (i Annas lägenhet)…
Om dom nu fortfarande är ett par och det ju underbart!
Dock mer osäker på att Frida & Williams romans lever…
Skidpepp har förvandlats till en skvallerblaska… ska man skratta eller gråta? :)
Ruben – det är lågsäsong för kommentarer om skidåkning!
LS… Jo,men det betyder ju inte att man behöver spekulera i åkarna privatliv.
Om åkarna själva går ut med uppgifter om sitt privatliv, tycker jag man kan skriva om det och länka till det. Men att spekulera om deras privatliv tycker jag inte känns juste.
Är Ribom och Sundling på eget läger nu? Trodde det var senare.
Manne, helt enig. Är rätt övertygad om att åkarna inte gör det de gör för att hamna i skvallerpressen. Tycker det även är under Skidpepps nivå att prata om, här borde det sportsliga och turerna kring landslaget avhandlas, inte vad åkarna gör när de är lediga eller deras kärleksliv. Skärpning.
Händelser i privatlivet får konsekvenser i spåren. Majas pojkvän Bolger ska visst köra för Falun-Borlänge i vinter.
gka… Visst påverkar nog många saker i privatlivet resultaten i skidspåren. Men hur det påverkar är ju högst individuellt. Om man gissar/spekulerar att vissa saker eventuellt kan ha hänt i en åkares privatliv och sen spekulerar vidare i vilken effekt detta kan få på resultaten – då är det en gissningslek på väldigt vaga grunder.
Sen vad åkarnas sexuella läggning har med skidresultaten att göra kan man ju fråga sig.
Det är ju också högst troligt att vad som skrivs här på skipepp också påverkas av skribenternas liv, men jag tycker inte vi ska spekulera i varandras privatliv för det.
Tycker man ska respektera åkarnas privatliv. Att skriva om saker som åkarna går ut med själva är en sak, men att hålla på och snoka och gissa är en annan.
Ett exempel: Ebba Andersson sa tidigare i en intervju att saker i hennes privatliv påverkat senaste säsongens resultat. Det är enligt mig helt ok att skriva här på skidpepp. Men om jag därutöver skulle börja spekulera i att hon är osams med nån i hennes närhet eller dylikt, har jag gått alldeles för långt.
Manne, Åkarna lämnar ut sig själva många ggr vilket är tillåtet som när Dyvik inte ville att sambon skulle finnas i hemmet för risk för coronasmitta inför OS. Lite inblick i hennes privatliv. Dessutom har hon likt Burman en vlogg med privata detaljer inlagda. Burmans sambo vann en mijon på lotteri vilket yppades95 i hans vlogg.
Apropå Ebba hörde jag att det var höjdanpassningen som sprack för henne inför OS och gav klen utdelning i spåret och inte något annat.
gka
Ja hva skal man tro på, det har jo kommet ulike forklaringer … Ebbas første forklaring etter 3-mila var en ”vindpust”, som knekte henne på slutten av løpet … Next, at hun hadde hengt på Therese´s tempoøkning i langbakken for lenge, dertil kom syra.
Men klart, høydetilpassning er en sinnrik og vanskelig øvelse for en ung løper uten erfaring. Det fikk eks. Frida Karlsson smertelig erfare, under lekene i Beijing!
gka… Jag förstår inte vad du menar. Ja, vissa åkare lämnar ut sig själva ibland. När dom själva väljer det. Och att återge detta är inget fel. Men att koka ihop egna historier om deras privatliv baserat på saker man läser in mellan raderna, tycker jag inte är okej. Men vill folk sitta här och spekulera om vem som är osams med vem, eller vilka som gjort slut, eftersom dom inte setts på bild på ett tag, kan inte jag hindra det. Jag tycker bara det är respektlöst.
Angående Ebba skrev du själv såhär för nån vecka sen: ”Såg en intervju av Ebba i DN att hon under sistlidna säsong varit psykiskt utmattad beroende på yttre och inre faktorer som påverkat henne negativt”
Manne, Intervjun i DN sa inte mer specifikt. Här får man gissa lite.
Pelle, Håller med där.
Vad gäller ovanstående kommentarer om Ebba. Utesluter en förklaring till årets insats andra förklaringar till enskilda lopp? Kan det inte helt enkelt vara så att ett eventuellt strul i privatlivet påverkat säsongen, samt att exempelvis OS påverkades av höghöjdsanpassningen men det OCKSÅ var någon vindpust som kanske fick henne att misströsta extra mycket? Det kan ju till och med finnas flera faktorer. Men skitsamma, det är vad det är och förhoppningsvis kan hon justera det hon kan till kommande säsonger.
ebbas problem är mycket att hon inte har så mycket talang för att åka fort.. visst kan hon bli mest uthållig av alla men det kommer alltid tala emot henne lite.. hon kan åka ifrån åkare som Jonna, Pärmekoski och andra med tre sekunder uppför men tappar fem sekunder när det blir mer lättåkt terräng.. hon måste förbättra tekniken som johaug lyckades göra ganska sent i karriären..
https://www.langrenn.com/rulleski/tidenes-startfelt-til-blink-22/
Blant eliteløperne blir det et spennende løp i år, uten Therese i Lysebotn OPP.
Mitt tips er Ebba Andersson som seierskvinne.
Nytt av året, det blir både staking og det tradisjonelle fristilløpet.
Kul att Ebba ska köra!
FK Sport och Marketing arrangerar mediadag med Linn, Frida och Maja 28:e Juli. Kommer Skidpepp vara på plats?
https://www.mynewsdesk.com/se/fk-sports-and-marketing-ab/pressreleases/media-dag-28-juli-2022-med-frida-karlsson-maja-dahlkvist-och-linn-svahn-3194882
Jag är fortfarande förvånad över dom ryska skidstjärnorna på dom sociala medierna…
Dom postar inlägg som om ingenting har hänt, och, inte begriper att dom kanske aldrig mer får tävla utanför Ryssland?
Är dom lågbegåvade? Är dom förda bakom ljuset? Eller, skiter dom i att Ryssland snart dödat 100000 Ukrainare och fört bort (deporterat) nära två miljoner Ukrainare till platser i Ryssland…
LS: De är förmodligen inte mindre begåvade än flertalet. De är däremot som elitidrottare mer priviligierade än flertalet och vill säkert så förbli. Därför tar överlevnadsinstinkten överhanden och styr deras agerande. Säkert inte lätt att navigera i dagens Ryssland.
https://www.langrenn.com/langrenn-allround/statuen-av-charlotte-kalla-odelagt-for-haerverk/?fbclid=IwAR2H1jeQKqVhG84DltbQtYAZ2e0PYZyHZ-DGB9vhZ_lz737NNLGAuMElDJY
Er vel noen lavpanna apekatter som var misunnelige på den flotte idrettsutøveren.
Fy pokker for et lavmål!!
LS: Det är nog en försvarsmekanism. Förnekelse. Man vill inte ta in realiteter.
LS har oxå funderat mycket på detta under sommaren tror ledare säger åt åkarna att göra sig redo att köra i vinter o kulturen är att man lyssnar på dom som styr i ryssland annars riskerar man bli utfryst.. får dom inte köra i världscupen kommer dom arrangera egna tävlingar man måste ställa upp i det är så det ser ut i dom andra sporterna valet blir att göra som ledarna säger eller sluta..
Håller med ovanstående med tillägg att det blir många år framöver för ryssar med egna tävlingar med Belarus.
Kläbo skadad i baksida lår. Inte en skada man vill ha som skidåkare, tro mig. Finns inget värre. Tar lång tid att läka och alternativ träning är svår att finna förutom simning och mycket lugn cykling. Talas om allt från 6 till 12 veckor bu mitt under försäsong så aj aj aj. Men är det någon som kan vända på det så är det väl Kläbo.
Anders – mja, ryggskadorna verkar ju inte vara optimal heller direkt. Eller axelskador som Linn så bittert fått erfara. Men hur som haver, trist för honom. Han kommer nog komma tillbaka rätt snabbt dock. Det är sommar och han är inte 37 år gammal, så det borde gå att fixa till det där rätt bra.
Skador kommer och går på många toppidrottare…
Anbelangandes Linn Svahn – hennes träningsmängd är enorm just nu – löpning, tuffa cykelturer 10 till 20 mil långa, gymträning…
Linn kan bli ett monster till vintern, eller inte…
Varför var inte Linn Svahn med på pressträffen och Jenny Solin nödinsatt? Har hon månne redan insett vilket rötägg Mamma Mia är? Är ganska säker på det, Linn Svahn är en smart tjej.
https://www.mynewsdesk.com/se/fk-sports-and-marketing-ab/pressreleases/media-dag-28-juli-2022-med-frida-karlsson-maja-dahlkvist-och-linn-svahn-3194882
https://www.tidningenangermanland.se/2022-07-30/nu-ar-det-fokus-pa-hemmaplan–frida-karlsson-satsar-mot-vm-med-basta-vannen
Svahn vill nog inte hjälpa Karlsson med marknadsföringen av egna bolaget där hela familjen Karlsson är involverade.
Karlsson uppger att hon ska avstå flera WC lopp kommande säsong och prioriterar VM. För ett par dagar sedan var hon redo att ta över efter Johaug. Logisk kullerbytta.
Gka – vem som kör eller inte kör Tour de Ski kommande säsong lär vi inte få ett bra svar på…
Glöm ej TdS januari 2021 – både Jonna & Linn var tvärsäkra på att INTE köra TdS i december 2020, men, sedan kom dom missade tävlingarna i Davos och Dresden – detta kan säkerligen upprepas igen ifall apkoppar Covid och Putin fortsätter härja fritt framåt vintern…
Dessutom har Linn haft fullt upp med cykelåkning senaste tiden – mycket långa och hårda pass med Johan Häggström Alfred Buskqvist och Marcus Grate…
Tid över till pressträff i Sollefteå saknades…
Trodde Ebba skulle köra Lysebotn Opp idag (?) Trist att inga svenskor alls ställde upp.
På det temat, himla kul ändå med amerikanskt-franskt i topp på ett rullskidlopp för eliten i Norge.. Och Laukli dessutom.
Laukli har norsk pappa och är med i den norska klubben Konnerud men uppväxt i den amerikanska norra delstaten Maine samt går på och tävlar för Utahs universitet i USA. Hon sägs förstå och prata norska bra, tillbringar nog en hel del tid i vårt grannland under somrarna (off season). Tog en titt på om USA gjort förändringar i sitt landslag och ser att de nu har plockat upp den lovande talangen Samantha Smith (född 2005 och fyller 17 år i år):
Team A: Diggins, Kern, McCabe och Brennan (+3 killar)
Team B: Swirbul och Laukli (+7 killar)
Team D: Palmer-Leger och Samantha Smith (+4 killar)
Något Team C finns inte. Halvorsen, Ogden, Sonnesyn, Schamberger, Patterson och Frankowski är alltså inte med. 8 damer och 14 herrar i deras tre nationella team, ingen jämlikhet där inte trots att deras damer har större framgångar.
https://www.vg.no/sport/langrenn/i/OrGQrV/weng-om-mareritt-maaneder-foeltes-som-om-hodet-skulle-sprenge
Rått og se Heidi Weng i farta igjen! En fantastisk prestasjon etter alle problem hun har vært igjennom det siste halve året.
Pelle: Heidi Weng fortsätter att skapa rubriker i Sverige också, en kunglig middag med kung Harald V av Norge var tuff, Heidi blev sängliggandes i flera dagar efter det. Vi får hoppas att hon kommer igen starkt.
https://www.expressen.se/sport/langdskidor/heidi-weng-om-tunga-tiden-efter-hjarnskakningen/
Besvikelsen när man hållit sig undan resultatrapporteringen och kämpat för att få igång VPN sändningen för att kolla på Ebba men så är hon inte med.
Grymt av Lovisa Modig att ta silver i friidrotts-SM på 10000m!!
34,53, 17 sekunder från guld…
Vilka tider gör Frida & Ebba på 10000m bana månntro?
LS: Skidåkarna är så pass vältränade att de platsar i friidrottslandslagen också om de skulle gå in för det.. Steira (norsk mästare) och Johaug har också rönt framgångar på friidrottsbanan i löpning, Troligen skulle det gå bra för Ebba och Frida också men guld är väl tveksamt.. Hon som vann före Modig är från Eritrea liksom storfavoriten Bahta som dock inte var med denna gång p.g.a. skada.
Moa Olsson har tydligen bytt efternamn till Ilar nu under sommaren med anledning av att hon har gift sig, kul och grattis!
Jörgen – det som gör Lovisa Modigs prestation anmärkningsvärt är ju det att hon är gsnska ”stor & tung” – lång och muskulös överkropp – ingen optimal löparkropp för kvinnor…
Gillar Lovisa skarpt!
Succén för Lovisa Modig fortsätter i friidrotts-SM i Norrköping – idag blev det brons på 5000m, blott nio sekunder från guld!!
Grymma Lovisa!!
Lite off-topic, men vilket 200-meterslopp det blev i herrklassen!!
Vinnaren, William Trulsson, född 2006, vann på 20,89!
Den tiden är nästan en halv sekund bättre än damernas världsrekord på 200 meter!
Lägg denna pöjks namn på minnet!
Det är bra Mamma Mia. Då kan Tyskland valla din dotters skidor i vinter. https://www.aftonbladet.se/sportbladet/a/JxVG0b/frida-karlsson-tranar-med-det-tyska-landslaget-framfor-ogonen-pa-det-svenska
Frida Karlsson tränar framför ögonen på längdchef men det är inga problem med det säger Byström. Tror inte han är ärlighetens själv i detta sammanhang. Måste vara en utmaning för alla parter.
Nu när Frida inte kan träna med landslaget så är det väl bra att hon lyckas hitta något kvalificerat motstånd någon annan stans.
Var det inte så att Karlsson och Dahlqvist hoppade av landslaget för att de inte ville bli avbrutna i sin egen träning av att behöva åka på landslagsläger. Men andra länders läger funkar tydligen alldeles utmärkt. Undrar hur snacket går i det svenska lägret om dessa frilansare, speciellt hos åkarna.
Jag tycker det börjar likna cirkus.
Tobbe H
Rätt säker på att det beror på att Frida, Maja och Linn inte trivs med landslagstränarna överhuvudtaget. På det tyska lägret kan hon köra precis samma träning som hon gör hemma eftersom hennes tränare är tysk coach. Men visst lite ironiskt att hon var i Sollefteå samtidigt som landslaget senast och nu i Torsby.
Bra för Frida! Piteå Elit har sina tränare och sina elever i landslaget. Frida har sin tränare i Tyskland.
Valla skidor? Sådan nynationslism är bara tillbakastående.
Jan, Om du har rätt i det du säger om att åkarna inte trivs med tränarna kommer de då att under tävlingssäsongen trivas med tränarna?
GKA
Nej det finns väl risk för att det kan bli bråk. Återstår att se om Karlsson VM-laddar med tyskorna.
Pojkar – tycker ni verkar lite avigt inställda till Frida Karlsson numera?
Glöm inte att Charlotte gjorde samma sak 2016 – och dessutom åkte till Norge ett flertalet gånger och tränade med Therese Ingvild & Marit…
Låt flickan få flippa ut lite – hon behöver lite space & action och utmaningar utöver det vanliga (gäller väl även fröken Svahn)…
Vi pratar ju faktiskt om Sveriges bästa skidåkare (och kanske bäst i världen när Therese tagit ut pension)…
LS, Kalla tränade med åkare som var vassare i spåret. Karlsson tränar med åkare som inte har något att lära ut.. Skillnad där !
Gka… Märkligt resonemang. Kan man bara lära sig nåt av dom som totalt sett är bättre? Ja, i sånt fall är det förstås inte konstigt att det är svårt att få dom bästa att delta i landslagets träningsgrupp… då har dom ju ingen att lära av…
Om Frida har huvudet på skaft borde hon ha stort utbyte av att träna med Hennig och co.
Kalla hade varit i landslaget en herrans massa år och kände att hon hade kört fast och ville prova något nytt.
Karlsson är relativt ny i landslaget och har inte kört fast utan tvärtom är hon och kämpar i den yttersta världstoppen men väljer ändå att prova något nytt. En stor skillnad mellan Kalla och Karlsson
Hoppas bara det går bra för Karlsson och att det inte blir någon större cirkus runt henne. Ibland har det varit tendenser till det.
Det mest intressanta tycker jag inför nästa säsong är att se om Sundling kan kan få till en formtopp liknande den hon visade i köldhelvetet i Kina och i avslutningen i Falun. Det var mäktigt att se.
Fruktansvärda nyheter. Alla måste tar vara på varandra i trafiken.
https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/y4koxx/hana-mazi-jamnik-19-doed-etter-rulleskiulykke-lastebilsjaafoer-siktet
Jan – hemsk olycka!
Dessutom, nu när AneMarija Lampic lämnar längdskidåkningen såg vi fram emot att dom nya unga skidkvinnorna från Slovenien skulle ta plats… Tyvärr, nu blev dom en mindre… Sorg…