VM Oberstdorf – Några tankar del 2

Okej dags för del 2 i avhandlingen om VM. Känner att jag behöver en del 3 också innan det här mästerskapet lämnar mig i fred. Då kommer det handla om hur längdskidåkningen behöver utvecklas. Fick en intressant länk skickad till mig som handlar om just det, men det tar vi då. Som sig bör efter ett mästerskap ska det ju sättas betyg. Framförallt på åkarna men mediasverige ska också ha sig en släng av sleven.

Mästerskapet: SSS Medaljrekord på damsidan va? Det borde ju räckt för en femplusupplevelse men det är väl kanske lite som Skidpepps norske nagel i ögat, Neithiri, skriver;

For noe tull, gull er ikke gull

Tolkar jag hans gammelsvenska rätt så är ett sprintguld inte lika mycket värt som ett distansguld. Och så är det väl. Där och då och under timmarna vid TV:n så var Jonnas bedrift magisk. Men förmodligen glömmer vi den fortare än Olssons femmilguld eller Kallas 10 km-seger. Därför var också Oberstdorf 3 SSS och inte fler.

Åkarbetyg:
SSSSS

Frida Karlsson: Kackig uppladdning men ändå bäst när det gällde. Ung och grym. Finns väl inte mycket att tillägga. Jävla pannben.

Jonna Sundling: Körde ifrån allt och alla. Kunde ha fått varit skiddrottning i några dagar men vallan satte käppar i hjulet i stafetten. Väldigt glad för Jonnna. Dubbla guld lär betyda ordentligt med mer kosing i kassan. Då har hon råd att köpa mer champagne att öva på att öppna.

Jens Burman: Bjussigt betyg kanske och visst, inga medaljer, men fan vad glad jag blev av att se Jens köra femmil och stafett och allt annat. Skidlöpare av den gamla skolan, med bra flås och utan spurt. Som det ska vara. Kunde till och med köra med de stora grabbarna och ner vek han sig inte. Med bättre skidor i femmilen så kanske det hade kunnat bli nån placering bättre än femteplatsen (ja okej sjätte då)

SSSS
William Porromaa: Stekhet under VM. Nära på fem S. Gör sina bästa lopp i mästerskapet. Han har det som så många andra svenskar saknar. Förmågan att ligga långt fram i klungan hela tiden utan att slösa krafter. Typ som Cologna när han var bra. Älskar inställningen hos William. Mata på ba. Synd i stafetten. Ryggen in mot mål och det hade blivit medalj och full pott i Skidpepps betyg.

Johanna Hagström: Debutant med den äran. Får Johanna träna lite mer och få rutin och trygghet i heat med de bästa kommer hon bli riktigt bra, säkert den bästa vid framtida tillfällen. Bra värdering att ta ut henne före Dyvik. Med bättre rutin hade det blivit brons i sprinten.

Oskar Svensson: Blev riktigt besviken över finalinsatsen i sprint. Hade hellre sett han mäta sig mot de bästa på deras villkor. Men visst, final är ju ändå bra. Och i stafetten gjorde han det riktigt bra. Känns som Oskar etablerat sig på en högre nivå! Kul.

SSS
Ebba, min Ebba. Fan man hade ju hoppats på lite mer. Bra som vanligt men inte fullträff. Tror hon känner samma sak.

Charlotte Kalla: Kalasbra utifrån förutsättningarna i två lopp. Skit i två lopp. Ja hur ska man värdera det. Behöver man inte ens göra egentligen. Det enda jag vet är jag vill se Charlotte ge det en chans till med bättre förutsättningar än hon fick det här året.

Maja Dahlqvist: Grattis till guldet och det borde kanske ge mer än SSS. Määän som Tony Irwing skulle sagt. 2 S i sprinten, 5 S i s-stafetten och 2 SS i individuell start ger 3 S sammanlagt. Många siffror att hålla reda på i den raden.

SS De flesta andra. Jag kommer glömma några känner jag redan nu. Svahn ut i semi var ju katastrof men ändå kanske värt SS. Westberg & co gjorde väl det man kunde förvänta sig. Grate gjorde det bra som coach i spåret varje fall.

S Underkänt får Häggström och Calle. Rätt beslut av Calle att åka hem. Fy fan vad mycket skit han får ta av så många. Orättvist tycker jag ändå när man lägger ner sin själ i en sport. Upplever inte Calle som dryg eller lat. Oförtjänt med skit får han även om han såklart gjorde ett värdelöst VM. Häggström imponerade ju inte heller. Nästan sist i femmilen. Hängde typ med i stafetten men det får vi nog tacka Kung Bore för. Hoppas han hittar tillbaka.

Vallateamet
Ja hur ska man bedöma det. Det kändes jäkligt bra i början. Okej i mitten. Katastrof i stafetten och halvdålig sista helgen. Det ger väl ett godkänt betyg. Gillar ändå Myhlback. Känns som en bra ledare som lyfter fram andra när det är påkallat och tar på sig ansvaret när det behövs. Inget smygande där och gott så. Men bättre skidor under en längre period vill vi allt se!

Media

Sjukt trött på Aftonbladet och Expressens rapportering. Allting handlar om att söka konfliktytor mellan Sverige och Norge. Även när det inte finns. Kan ni bara sluta med det. Måste säga att Aftonbladet varit bättre den här gången. Men det är mest för att jag är så besviken på Thomas Petterssons polariserande krönikor. Vore lite skönt att få läsa en artikel eller krönika som inte handlar om vad nån sagt om nån norsk åkare. Kan vi få be om det?

SVT då. Habilt som vanligt men udden saknas. Håård och Blomman kommer alltid finnas i mitt hjärta men det känns lite skönt att få gå vidare från dom. Tyvärr missar dom mer och mer för varje säsong. Porromaas skida slank undan och Jonnas vallaproblem i stafetten tog det länge innan de såg. Tyvärr fanns det fler exempel. Fredriksson gör det bra. Vågar sticka ut och säga när nåt är dåligt. Kul med vallagrejen i studion. Gillar verkligen honom. Hans anekdot med Elofsson och pjäxan var ju fantastisk. Ojala säger tyvärr mest självklarheter, tycker man ska leta någon ny där eller byta hennes roll. Men mer om det i nästa inlägg. Pops är ju superproffs – man vet vad man får. Johan är ju mysig men hur bra koll har han på skidor egentligen men han gör det väl helt okej. Moa tycker jag också funkar helt okej – habilt helt enkelt. Men jag är redo för Nent. Vem blir deras expert?? Har Södergren mutat sig in där också. Nä det tror jag faktiskt inte.